Translate

Zoeken in deze blog

maandag 18 oktober 2021

Bieren in Noord-Nederland 7 'afronding'

De laatste dag van onze vakantie bezochten we nog wat plaatsen met ons reisgezelschap.

Edam

Edam staat natuurlijk bekend om de Edammer. De kaas die eruit ziet als een bol. We liepen door het centrum en bezochten het Edams museum, dat groter was dan gedacht. Het museum was een hele belevenis met een drijvende kelder en een lege kist. Het had ook iets bijzonders om oude kunst te zien van het museum zelf! Ik voelde me echt even een stukje geschiedenis. Het viel me wel op dat er geen bier was. 

Edam, een aantrekkelijke stad die méér biedt dan kaas. Historische gevels, kades met bomen langs het water en een goed bewaard geheim: de rust op minder dan een uur van de hoofdstad Amsterdam.  Edam heeft de status van beschermd stadsgezicht. De gemeente Edam-Volendam telt daarnaast 202 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister en meer dan 64 gemeentelijke monumenten. Onze gidsen kunnen er meer over vertellen.  Net buiten het centrum ligt het Fort bij Edam, onderdeel van de Stelling van Amsterdam en grenst bijna aan de Beemster, beide zijn geregistreerd als Unesco Wereld Erfgoed. Het overzichtelijke centrum biedt een ruim aanbod aan goed gespecialiseerde winkels, gezellige terrassen en een keur aan bezienswaardigheden. Een speciale vermelding verdient de grootste Hallenkerk van Europa met haar schitterende gebrandschilderde ramen en, het Edams Museum - één van de oudste musea van Nederland. Het loont de moeite om via een georganiseerde stadswandeling of rondvaart per koeboot (praam) een goed beeld te krijgen van lieflijk en stijlvol Edam. Edam, beroemd om de kaas die van hier al eeuwenlang naar alle windstreken verhandeld wordt. Nog altijd liggen de kazen in speciale pakhuizen te rijpen. In de zomermaanden zijn er de beroemde kaasmarkten, waar de bezoeker geniet van dit schouwspel en de vele soorten kaas kan proeven op diverse locaties. Gedurende het hele jaar zijn er tal van evenementen op het gebied van muziek, sport en cultuur. (https://www.vvvedamvolendam.nl/nl/edam)

Het Edams Museum is gevestigd in het Steenen Coopmanshuys aan het Damplein in de Noord-Hollandse plaats Edam. Het museum heeft een dependance in het voormalige Raadhuis van Edam. Het museum is in 1895 opgericht.[1] Het Steenen Coopmanshuys is het oudste stenen huis van Edam. Het werd omstreeks 1450-1550 gebouwd. In de 17e eeuw werd er een nieuw interieur geplaatst, dit interieur is daarna nauwelijks gewijzigd. Het pand bleef in particulier eigendom tot 1893, toen het door de gemeente Edam werd aangekocht.[2] Het gebouw werd na het overlijden van de laatste bewoner openbaar geveild. De veiling vond op 8 augustus 1893 plaats en omdat Edam sloop als een reëel gevaar zag, kocht het zelf (met behulp van een lening) het pand.[3] Het woonhuis bevond zich in een zwaar verwaarloosde toestand[4], waardoor restauratie noodzakelijk was. Na de aankoop werd de architect Pierre J.H. Cuypers aangetrokken om het pand te restaureren. Mogelijk was Victor de Stuers in zijn functie als onderminister van Kunsten en Wetenschappen betrokkenen bij de bemiddelingen.[3] De directeur van de Gemeentelijke Teekenschool heeft ook enige tijd met zijn gezin op de etages gewoond. Na restauratie werd het pand in 1895[2] in gebruik genomen als geschiedenismuseum voor de stad Edam. ... In de kelder van het gebouw bevindt zich een 'drijvende' kelder.[6] De muren zijn van wit geglazuurde tegels voorzien en de plavuizen vloer van gele en groene geglazuurde tegels. Deze kelder drijft los van de muren van het pand, op het grondwater. Dit was noodzakelijk, omdat de kelder anders regelmatig onder water zou komen te staan doordat de Zuiderzee het grondwaterpeil tot aan de Damsluis kon beïnvloeden.[3] Het huis staat ook in het buitenland enigszins bekend vanwege deze kelder. Volgens een legende zou de drijvende kelder aangelegd zijn omdat de eigenaar een zeeman was met heimwee naar de zee en zo toch het klotsen van golven kon horen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Edams_Museum)

Het Edams Museum bevindt zich in twee monumenten aan het Damplein in Edam: het Stadhuis en het voormalige koopmanshuis het Steenen Coopmanshuys uit 1540. Het museum richt zich helemaal op de Gouden Eeuw. Zelfs de inrichting is nog voor het grootste deel in de stijl uit de zeventiende eeuw. De collectie van het Edams Museum bestaat uit voorwerpen, prenten, kaarten en schilderijen die de geschiedenis van Edam en omstreken laten zien. Hoogtepunt van het museum is de drijvende kelder, die volgens het museum 'schommelt als een boot op het grondwater'. (https://www.dagjeweg.nl/tip/9042/Edams-Museum)

Het Edams Museum is gevestigd in een koopmanshuis uit 1540. Het museum vertelt over de rijke historie van Edam en schetst een beeld van hoe een koopman in de 16e eeuw er leefde. Notabele families, architectuur, scheepsbouw, keramische industrie en het dagelijkse leven komen aan bod in dit museum. De collectie bestaat onder meer uit schilderijen, prenten en een verzameling objecten van de familie Boot. (https://whichmuseum.nl/nederland/edam/edams-museum)

Het Edams Museum is het oudste museum in Noord Holland boven het IJ en daarmee één van de oudste musea in Nederland. Op twee karakteristieke locaties in de oude stadskern maakt u kennis met het verhaal over de rijke historie van Edam. Behalve dat de twee panden zelf een bezienswaardigheid zijn, herbergen ze een gevarieerde collectie met verrassende details. U krijgt een duidelijk beeld van de Edamse cultuur in vroeger tijden, zoals de scheepsbouw en aanverwante arbeid, de keramische industrie, de rijke architectuur, de notabele families en natuurlijk ook van het gewone dagelijkse leven. U proeft de sfeer als u kijkt naar de schilderijen, gravures en prachtige objecten uit familiebezit. …..met de drijvende kelder die als een boot op het grondwater schommelt (http://www.edamsmuseum.nl/)

Het Coopmanshuys is tot in het buitenland bekend om zijn ‘drijvende kelder’, een waterdichte gemetselde bak die op het grondwater drijft en dus op en neer beweegt. U kunt in de opening naar de kelder met uw voet op de bak duwen om de bak van 3x3x2meter te laten bewegen en het water te horen klotsen. Hoewel volgens overlevering huis en kelder zijn gebouwd door een zeekapitein die zo nu en dan in de kelder plaatsnam om zich weer op zee te wanen, is de drijvende kelder een inventieve bouwtechnische oplossing: de kelder beweegt mee met de sterk wisselende grondwaterstand. De kelder was de koelste plek van het huis en werd gebruikt voor de opslag van producten zoals bier, wijn, groente, fruit en zuivel. Het verslepen van vaten wijn en bier heeft haar sporen op de plavuizen achter gelaten. (http://www.edamsmuseum.nl/de-drijvende-kelder/)

Stadsbrouwerij de Witte Os was een bierbrouwerij uit Edam (Nederland). ... De Witte Os is opgericht in 2015. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/edam/witte-os) Brouwerij De Witte Os is gestopt in 2018. (https://www.beerinabox.nl/brouwerij/1248-stadsbrouwerij-de-witte-os)

Nou, wat s het toch met de witte os? Zo was er in Joure ook een museum De Witte Os (zie https://www.joure.nl/zien/museumwinkel-de-witte-os/)  

Volendam 

Iedereen kent Volendam van de Palingsound en de vis, de klederdracht en de families Schilder, Smit en dat ene restaurant.

Het oude vissersdorp Volendam ligt bij het IJsselmeer, niet ver van Amsterdam. Het dorp staat onder meer bekend om zijn fraaie haven, de vishandel, het authentieke Nederlandse karakter en de klederdracht. Een fantastische bestemming voor ieder seizoen! (https://www.holland.com/be_nl/toerisme/bestemmingen/meer-steden/volendam/volendam-nl.htm)

Beroemd en befaamd was/is hotel Spaander. Marcel Proust overnachtte er. En Mohammed Ali. En Elizabeth Taylor. En Jan Peter Balkenende. En nog veel meer bekendheden. Walt Disney verbleef, en Johan Cruijff, André Hazes, diverse koninginnen, en Pierre-Auguste Renoir. Er moet ook een Paul Signac hangen, die is getaxeerd op honderdduizend euro. Het hotel werd in 1881 gesticht door Leendert Spaander uit Durgerdam, een zogeheten ‘jas’, iemand die niet uit Volendam komt. Het pittoreske Volendam was toen al ontdekt door kunstenaars, door onder meer een doek dat de Engelse schilder George Clausen in 1876 in Volendam maakte: High Mass at a fishing village. Honderden kunstenaars spoedden zich naar Volendam. Doorstart ‘Velen van hen verbleven bij Spaander. Als dank, in bewondering of als afbetaling van een openstaande rekening schonken ze nogal eens eigen werk. Zo bouwde Spaander gaandeweg een omvangrijke kunstcollectie op,’ is te lezen in Enclave Volendam, het boek dat journalist-schrijver Boudewijn Smid in 2013 schreef over het Noord-Hollandse dorp. Ook ingenieur Cornelis Lely verbleef in het hotel. Tot verbazing van Smid, want Lely was ‘de ingenieur die de Afsluitdijk liet bouwen en daarmee de doodsklok luidde over Volendam als vissersdorp’.... In 2015 werd het hotel onder handen genomen door Herman den Blijker voor de RTL4-serie Herrie in Hotel Spaander. En eind 2018 kwam hotel Spaander nog uitgebreid in het nieuws in deze krant toen redacteur Lex Boon na een verwoede speurtocht de identiteit onthulde van de man die al veertig jaar vanuit Japan elke week een paar keer dezelfde brief naar het hotel stuurde. De 64-jarige Mr. Kaor bleek geen duidelijke reden te hebben waarom hij de brieven schrijft, hij is ook nooit in hotel Spaander geweest. Eind april 2019 werd er in hotel Spaander een portret van Mr. Kaor onthuld. Buiten hangen, onder een afdakje in een vitrine nog de menukaarten van hotel Spaander. Met daarop het ‘12 uurtje vis, Volendam stijl’, bestaande uit een vissoepje, broodje garnalenkroket, broodje paling en een broodje gerookte zalm. Als toetje had u de Tiramisu kunnen nemen, met ‘Volendamse twist’. Maar of dat er nog van gaat komen… (https://www.parool.nl/nieuws/met-het-faillissement-van-volendams-hotel-spaander-verdwijnt-een-legendarische-plek~b59041dd/)

Toen wij er liepen leek het nog open in ieder geval.

Herbeleef 19e eeuws Volendam en maak uw eigen historische herinneringen in het kunstzinnige Hotel Spaander (https://www.spaander.com/nl/)

In Volendam, het beroemdste vissersdorp van Nederland, is het hele jaar van alles te doen. Neem een kijkje in de gezellige haven met oud-Hollandse schepen en maak een boottochtje naar Marken. Of laat u fotograferen in traditionele Volendammer klederdracht en leer meer over de historie van Volendam in één van de musea. Echt, Volendam is zo veelzijdig, daar heeft u absoluut meer dan een dag voor nodig. (https://www.holland.com/be_nl/toerisme/bestemmingen/meer-steden/volendam.htm)

Volendam, het oude vissersdorp aan het Markermeer, dat bekend is om zijn klederdracht, muziek en vis. De kleine huisjes achter de haven in het Doolhof, die dicht tegen elkaar aan gebouwd zijn en de authentieke sfeer van vroeger ademen. Het is heerlijk om over de Dijk en door het oude Doolhof te wandelen. Souvenirwinkels die zeven dagen per week open zijn. Restaurants met een Volendammer sfeer, waar een groot deel van het menu uit vis bestaat. Zo uit het water vers op het bord. Aan de haven staat nog steeds de visafslag (1934) waar vroeger de vis werd geveild. Klederdracht? U kunt zelf een kostuum aantrekken en bij één van de fotografen aan de Dijk een foto laten maken: een leuk souvenir. Voor de watersportliefhebber is Volendam een perfecte plaats om te zeilen, en degenen die het rustig aan willen doen, kunnen met een rondvaart van de Marken Express naar het voormalige eiland Marken gebracht worden. Bij een bezoek aan Volendam mag u ook het Volendams Museum met zijn oude interieurs, klederdrachten en, uniek in de wereld, het sigarenbandjeshuisje niet overslaan. (https://www.vvvedamvolendam.nl/nl/volendam)

Volendam is een dorp gelegen in de gemeente Edam-Volendam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Volendam heette oorspronkelijk Folle(n)dam. Oorspronkelijk kwam hier de IJe of E, waaraan de plaats Edam lag, in de Zuiderzee. In 1357 groeven de Edammers een kortere verbinding tussen het Purmermeer en de Zuiderzee. Daarna werd voor de oude haven van Edam een dam aangelegd en de oude haven werd dichtgemaakt; vandaar Follendam. Zo kreeg Edam een nieuwe haven, het Oorgat. Al snel vestigden zich hier boeren en vissers. Ook bleven sommige grondwerkers na de beëindiging van het graafwerk achter in het nieuw ontstane dorp.... De toeristen bezoeken het dorp op zoek naar historische klederdracht en vissersboten. Daarnaast vinden ze souvenirwinkeltjes aan de haven en een boot die hen naar Marken brengt. En een bevolking die zich qua gebruiken onderscheidt van de rest van Nederland middels onder andere een kenmerkend dialect, het Volendams. Daarnaast is Volendam historisch gezien een rooms-katholiek dorp geweest in een verder veelal protestantse omgeving. ... Kermis: het beroemdste feest in Volendam is de kermis, die jaarlijks tijdens het tweede weekend na de laatste donderdag van augustus plaatsvindt. Het feest duurt vier dagen en begint op vrijdag, veelal met bedrijfsfeesten die op de dijk voortgezet worden. Op de dijk wordt veel gefeest en in het centrum van het dorp staat een groot aantal attracties. Veel Volendammers sparen het hele jaar geld in hun stamkroeg, zodat ze met de kermis een goed gevuld potje hebben. Op de laatste dag (de maandag) begint het feest al 's morgens vroeg, zijn de meeste feestgangers verkleed (waarbij vriendenploegen vaak herkenbaar zijn aan hetzelfde thema) en is er ook een grote markt. ... Volendammerdag: elk jaar op een zondag in juni. Vele Volendammers dragen die dag originele klederdracht en overal worden oude ambachten (zoals palingroken) getoond. Ook zijn er optredens van lokale bands in de vele kroegen die Volendam rijk is... Bezienswaardigheden [:]  Volendams Museum met het sigarenbandjeshuisje, Palingsoundmuseum... Volendam vormt de thuisbasis van een groot aantal popgroepen en andere muzikanten zoals The Cats, BZN, Nick & Simon, 3JS en Jan Smit. Ook Jan Akkerman woont in Volendam. Muziek uit Volendam is ook wel bekend onder de naam palingsound. 100% NL zond op eerste kerstdag 2007 de Volendam Top 100 uit. De Votown Allstars, dat is de naam van de gelegenheidsformatie die bestond uit Jan Smit, 3JS en Nick & Simon. Deze traden in 2013 op in het FC Volendam stadion, na eerdere succesvolle concerten in de vier jaren ervoor. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Volendam)

Toen we er rond liepen vingen we soms wat Volendams dialect op. Knap hoe goed ze dan kunnen zingen in ABN. 

Toen we rond liepen door het drukke straatje bij de haven met al de terrasjes en de winkeltjes was het wel even een contrast met de relatieve rust van Edam. Toen we langs de verschillende shops liepen was daar ineens een winkeltje met Volendams speciaalbier. Volendams speciaalbier en verder niets. ik kocht er een 6 bieren. Ik wilde er 5 kopen, maar 6 was 50 cent goedkoper. Tja, je blijft Hollander... 

Even verderop was er een winkel met pindakaas en speciaalbier. Een bijzondere combinatie. Daar was het aanbod aan speciaalbier groter dan dat van pindakaas. Het aanbod aan bier was zo overweldigend, dat ik er niks kocht. Het besef, dat ik al eens eerder had gehad in de Amsterdamse Bierkoning, kwam weer terug dat ik nooit alles zou kunnen drinken... 

Wie had gedacht dat er een winkeltje zou zijn met enkel en uitsluitend bier van de Volendamse brouwerij? 

In het pittoreske dorp Volendam, dat eeuwenlang geïsoleerd is geweest, zijn oude tradities lang bewaard gebleven. De Volendamse klederdracht wordt nog steeds door enkele vrouwen gedragen en ook wordt er nog steeds op paling gevist in het IJsselmeer. Volendammers staan bekend als harde werkers en streven altijd naar perfectie. In hun spaarzame vrije tijd genieten ze daarom graag van een goed glas bier. ... In het jaar 2000 is Bierbrouwerij Volendam, voorheen Brouwerij het Veulen, gevestigd in Volendam. Bierbrouwerij Volendam brouwt haar bier op ambachtelijke wijze met traditionele hoge gisting op fles en 100% natuurlijk zuiver. (https://www.bierbrouwerijvolendam.nl/#brouwerij)

Bierbrouwerij Volendam na verhuizing klaar voor toekomst! Bierbrouwerij Volendam is in december verhuisd naar de Lupinestraat in Volendam.Vorige week werd de eerste ‘brouw’ op de nieuwe locatie met succes afgevuld op de verhuisde afvul- en etiketteerlijn. Een mooie mijlpaal voor het team dat de verbouwing en verhuizing slechts in enkele weken met behulp van vooral Volendammer vakmensen heeft gerealiseerd. Ongekend snel voor brouwerijbegrippen. Nog maar twee jaar geleden werd de brouwinstallatie gekocht van Brouwerij ’t VØlen en startten de nieuwe eigenaren met de oude recepten van de helaas te vroeg overleden Cees Jonk. Al snel werden nieuwe eigen bieren Volendams Weizen en Volendams Pale Ale ontwikkeld. Het oude pand op de Morseweg werd te klein en bood geen ruimte voor nieuwe aanpassingen. In de Lupinestraat vonden zij de perfecte mogelijkheid om de brouwerij verder uit te breiden onder de juiste omstandigheden. In het pand van bijna 1000m2 zitten grote ruimtes die heel goed geïsoleerd zijn, perfect voor de fermentatietanks. Het heeft ook nog eens een rijke geschiedenis. “Hier ligt de bakermat van het Volendamse Garnalenconcern Klaas Puul.  Wij vinden het een eer om juist hier onze brouwerij verder uit te kunnen bouwen.” (https://www.bierbrouwerijvolendam.nl/?p=het-bier&sp=ootje)

Volendams Ootje (8,5%) is een kruidige tripel. Het blonde biertje smaakt wat zoet. Het is een toegankelijk bier.

Ootje is een Volendams woord en betekent "oma". Deze oma is vaak ondeugend, zo ook dit bier. Laat u niet in het ootje nemen en drink dit bier met respect. Voorzichting inschenken met achterlating van het depot in de fles. Koel en donker bewaren. Aanbevolen drinktemperatuur: 12°C. Alc. 8.5% vol. (https://www.bierbrouwerijvolendam.nl/het-bier/ootje/)

Volendams Volenbock (6,5%) is een lekker bokbier. Ik ben geen fan van bokbier, maar deze smaakte me erg goed. 

Ingrediënten: Pils-, Münchener-, Cara-, Tarwe- en Chocolademout, Hallertau- en Saaz hop, gist en water (https://www.bierbrouwerijvolendam.nl/het-bier/volenbock/)

VØLENBOCK is een kruising tussen een veulen en een bok. Elk jaar verschijnt hij in oktober op de dijk in Volendam om te paren. Het VØLENBOCK, is bronstig dus drink dit bier met respect. Voorzichting inschenken met achterlating van het depot in de fles. Koel en donker bewaren. Aanbevolen drinktemperatuur: 12°C. Alc. 6.5% vol. (https://www.bierbrouwerijvolendam.nl/het-bier/volenbock/)

Volendams Pale Ale (VPA) is een traditionele Pale Ale: door de toevoeging van extra hop lang houdbaar. Met een karakter van hop en een fruitige bitterheid is dit een bier voor de stevige genieter.... Als de vissers bij nacht en ontij de Zuiderzee op voeren lag in het vooronder altijd een voorraadje bier voor de koude nachten. Bij het passeren van Maria sloegen zij steevast een kruisje op een goede vangst en een behouden thuiskomst. Drink dit bier met respect. Proost op een behouden vaart! Voorzichtig inschenken met achterlating van het depot in de fles. Koel en donker bewaren. Aanbevolen drinktemperatuur: 6°C. Alc. 5,5% vol. (https://www.bierbrouwerijvolendam.nl/het-bier/vpa/)

Of ik het bier op de juiste temperatuur had weet ik niet, maar het VPA smaakte goed. Het is geen extreme IPA, maar een zeer milde toegankelijk frisbitter bier. Het bier is goudblond met een mooie dikke witte schuimkraag.

Volendams Weizen (5,5%) is een hefeweizen met op het etiket uitleg om het gistdepot niet mee te schenken. Het smaakte me goed, maar was geen bijzondere ervaring. Het was ook minder bleek dan ik van weizen gewend ben. 

Volendams Weizen is een traditionele Hefeweizen: blond, ongefilterd en op ambachtelijke wijze gebrouwen. Met een karakter van caramel en volle fruitigheid is dit bier zacht doordrinkbaar. (https://www.bierbrouwerijvolendam.nl/het-bier/weizen/)

Volendam Sjans is een rosébier. Geen idee waarom ze dat in een mijn bierpakket hebben gestopt. Het is in ieder geval een andere smaak dan normaal. Het bier heeft een ranjarozekleur en geurt als rozebotteljam of iets zoets. Mondgevoel en afdronk zijn ook als ranja. 

Op https://www.bierbrouwerijvolendam.nl/het-bier/ vind ik er geen omschrijving van, maar wel bij een andere pagina.

Sjans is een mooie kruising tussen een champagne en een bier. De basis is bier met heel veel kersen, de vergisting wordt gedaan door champagne gist. Ingrediënten: Pils, Tarwe en havermout. Sauvignon hop en champagne gist. Veel kersen en water. Na zonsondergang vluchtten sjansende stelletjes altijd naar het Doolhof om daar te skuilevinken. Later werden op het gele bruggetje de traditionele huwelijksfoto’s genomen. Daar waar het begon. 4,5% alc. (https://www.bierbrouwerijvolendam.nl/product/sjans/)


Na de ronde door Noord-Nederland kwamen we via Amsterdam en Diemen en Ter Aar terug bij Utrecht. 

Amsterdam

Amsterdam is de (titulaire) hoofdstad van Nederland. De stad, in het Amsterdams ook Mokum genoemd (afkomstig uit het Jiddisch),[2] ligt in de provincie Noord-Holland, aan het IJ, het Noordzeekanaal en de monding van de Amstel. De gemeente Amsterdam is naar inwonertal de grootste gemeente en telt 871.873 inwoners (1 juli 2021, CBS). Groot-Amsterdam telt 1.394.998 inwoners.[3] Het aantal verschillende nationaliteiten in de gemeente (in 2007: 177) behoort tot de hoogste ter wereld.[4][5] Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. De plaats kreeg kort na 1300 stadsrechten, werd in 1345 door het Mirakel van Amsterdam een pelgrimsoord en groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld. Een toestroom van buitenlanders uit vooral de Zuidelijke Nederlanden, Duitsland en de Scandinavische landen leidde vanaf het eind van de 16e eeuw tot stadsuitbreidingen, waaronder de laatste grachten van de fortificatie die nu als grachtengordel bekend is en in 2010 is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdam)

Amsterdam zijn we enkel doorgereden, dus we zijn niet in de binnenstad geweest. De stad kent tal van brouwerijen en proeflokalen.

In Amsterdam wordt tegenwoordig weer veel bier gebrouwen, in totaal vind je bij ons bijna 50 Amsterdamse brouwerijen. Op heel wat locaties kun je langsgaan om te proeven. Wil je weten in welk Amsterdams stadsdeel jouw favoriete bier gemaakt wordt? En of je er langs kunt gaan om te proeven? Bekijk dan eerst het overzicht. (https://www.bier.amsterdam/amsterdamse-brouwerijen/)

Op https://www.tripadvisor.nl/Attractions-g188590-Activities-c36-t133-Amsterdam_North_Holland_Province.html staan er 5 brouwerijen vermeld. Op https://www.yourlittleblackbook.me/nl/bierbrouwerijen-in-amsterdam/ vind je 9 brouwerijen. Op https://www.iamsterdam.com/nl/zien-en-doen/bars-en-cafes/beste-bars-en-cafes/brouwerijen zijn het er al 13 die worden vermeld.

Brouwerij ’t IJ: Brouwerij ’t IJ is de grootste brouwerij in Amsterdam!  (https://www.yourlittleblackbook.me/nl/bierbrouwerijen-in-amsterdam/) Zouden ze niet gehoord hebben over Heineken? 

Belangrijk om te weten dat we Heineken niet als brouwerij in Amsterdam zien, het bier wordt immers in Zoeterwoude gebrouwen, maar uiteraard wel als Amsterdams bier. (https://www.bier.amsterdam/amsterdamse-brouwerijen/)

Op https://www.bier.amsterdam/amsterdamse-brouwerijen/ hebben ze het per stadsdeel gesorteerd:

Bierbrouwerij in stadsdeel Centrum in Amsterdam

Bierbrouwerij in stadsdeel Noord in Amsterdam

Bierbrouwerij in stadsdeel Oost in Amsterdam

Bierbrouwerij in stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam

Bierbrouwerij in stadsdeel West in Amsterdam

Bierbrouwerij in stadsdeel Zuid in Amsterdam

Bierbrouwerij in stadsdeel Zuid-Oost in Amsterdam

Bierbrouwerij in stadsdeel Westpoort in Amsterdam

Op https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/zoek:amsterdam/land:nederland/provincies:noord-holland/plaatsen:amsterdam/lat:52/lng:7/zoom:7 staat dat er 47 actieve brouwerijen zijn in Amsterdam. Op https://www.bysam.nl/bierbrouwerij-proeflokaal-amsterdam/ staan er een hoop, waaronder:

Verscholen in Amsterdam Noord vind je de brouwerij van Walhalla. De biermaker heeft ook een kleine proeflokaal en een terras waar je hun biertjes kunt drinken.Walhalla Craft Beer Amsterdam Spijkerkade 10 Amsterdam Noord | bierbrouwerij met proeflokaal in Amsterdam Noord (https://www.bysam.nl/bierbrouwerij-proeflokaal-amsterdam/)

Oedipus Brewing schenkt hun zelf gebrouwen biertjes en The Beef Chief zorgt voor burgers om je vingers bij af te likken. Dikke vette bonus: Het terras van de taproom.... Oedipus Brewing Gedempt Hamerkanaal 85 Bierbrouwerij Amsterdam Noord... Maar ook als je in Amsterdam Oost bent kun je terecht bij Oedipus. De bierbrouwerij heeft tegenwoordig ook een proeflokaal en restaurant op het Javaplein met giga terras. Badhuis Oedipus Javaplein 21 Amsterdam Oost Bierproeflokaal in Amsterdam Oost (https://www.bysam.nl/bierbrouwerij-proeflokaal-amsterdam/)

Verstopt achter het Haarlemmermeerstation vind je de brouwerij en tasting room van Butcher’s Tears. Van woensdag tot en met zondag kun je hier proeven van hun stouts, I.P.A.’s, pale ale’s en meer. Butcher’s Tears Karperweg 46 Bierbrouwerij Amsterdam Zuid (https://www.bysam.nl/bierbrouwerij-proeflokaal-amsterdam/)

De Prael brouwt bier zoals ze jaaaaaren geleden al deden. De bierbrouwerij zit in een voormalig veilinghuis en wagenmakerij aan de gracht waar vroeger de bierkaai (de plek waar de vaten met bier werden gelost). ... De Prael Oudezijds Armsteeg 26 Bierbrouwerij Amsterdam Centrum ... De Prael heeft ook een tweede locatie met een groot proeflokaal en terras in Amsterdam West. De Prael Houthavens Nieuwe Hemweg 2 Bierbrouwerij Amsterdam West (https://www.bysam.nl/bierbrouwerij-proeflokaal-amsterdam/)

Inmiddels heeft Brouwerij Troost alweer drie locaties: Hun eerste in een voormalig klooster in de Pijp (waar ze ook experimenteren met bier), de tweede vind je op het Westergasterrein en de derde vind je op de Bilderdijkstraat in Amsterdam Oud-West. Alledrie de Brouwerij Troost-en hebben een terras. Iedere zaterdagmiddag kun je aansluiten voor een rondleiding en meer te weten komen over hoe ze bierbrouwen. Brouwerij Troost De Pijp Cornelis Troostplein Bierbrouwerij Amsterdam De Pijp.... Brouwerij Troost Westerpark Pazzanistraat 25-27 Bierbrouwerij Westerpark....Brouwerij Troost Oud West Bilderdijkstraat 205 Amsterdam West | Oud-West Bierbrouwerij Amsterdam West

Twee stoere vrouwen brouwen fantastisch bier en schenken dat in hun eigen Gebrouwen door Vrouwen Bar aan de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam Oud-West. Deze bierbar heeft ook een terras, dus ook een te gekke plek om bier te drinken met warm weer. Gebrouwen door Vrouwen Jan Pieter Heijestraat Amsterdam Oud-West | bierbar in Amsterdam West (https://www.bysam.nl/bierbrouwerij-proeflokaal-amsterdam/)

Aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam West vind je de nieuwe bar van Two Chefs Brewing. Naast hun biertjes drinken, kun je hier ook andere (non)-alcoholische versnaperingen nuttigen en een vorkje prikken. Two Chefs Bar Hugo de Grootplein 7-15 Amsterdam West (https://www.bysam.nl/bierbrouwerij-proeflokaal-amsterdam/)

Sinds 1 maart 2020 hebben de Amsterdam Brewboys een heuse bierbar in Amsterdam Oost met een terras... Brewboys Bar Zeeburgerstraat 1 Amsterdam Oost | bierbrouwerij Amsterdam Oost (https://www.bysam.nl/bierbrouwerij-proeflokaal-amsterdam/)

Bierbrouwerij Poesiat & Kater heeft een mega bierproeflokaal en een nog groter terras. Je kunt er overigens ook eten, een geweldige plek voor iedere bierliefhebber. Poesiat & Kater Polderweg 648 Amsterdam Oost | bierbrouwerij Amsterdam Oost (https://www.bysam.nl/bierbrouwerij-proeflokaal-amsterdam/)

Brouwerij De Eeuwige Jeugd heeft een hele gave en creatieve bierproefspot geopend in Amsterdam Oost. Er is een terras, er zijn verschillende ruimtes (geschikt voor events) een bar en nog meer tofs. Tapperij De Eeuwige Jeugd Linnaeusstraat 37A Amsterdam Oost | bierproeflokaal Amsterdam Oost (https://www.bysam.nl/bierbrouwerij-proeflokaal-amsterdam/)

Om biertjes te drinken van Bird Brewery moet je jezelf navigeren naar het Diemerbos in Amsterdam Zuidoost, maar dan kun je wel biertjes drinken op een heel erg groene locatie. Uiteraard compleet met terras in het bos. Bird Brewery Diemerbospad 1a Amsterdam Zuidoost | Amsterdam Oost | bierbrouwerij Amsterdam Oost (https://www.bysam.nl/bierbrouwerij-proeflokaal-amsterdam/)

Diemen

Diemen is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Holland. Binnen de gemeentegrenzen liggen naast de hoofdplaats Diemen en Oud-Diemen ook nog de buurtschappen Over-Diemen en Stammerdijk. Aan de noordzijde van de gemeente ligt het IJmeer. De gemeente grenst in het noorden en zuiden aan de gemeente Amsterdam (in het noorden aan IJburg, in het noordwesten aan de Watergraafsmeer, in het zuiden aan Amsterdam-Zuidoost met inbegrip van het dorp Driemond), in het oosten aan het tot de gemeente Gooise Meren behorende Muiden en in het westen aan het tot Ouder-Amstel behorende dorp Duivendrecht. Diemen maakt deel uit van de Metropoolregio Amsterdam. ... Diemen ontleent zijn naam aan het riviertje de Diem, dat in de middeleeuwen een verbinding vormde tussen het Bijlmermeer, de Gaasp en de Zuiderzee. Zo'n duizend jaar geleden werd het veenweidegebied ontgonnen en streken de eerste bewoners neer. Waarschijnlijk waren zij afkomstig uit de omgeving van Utrecht. Uit opgravingen is gebleken dat er vanaf de 11e eeuw bewoning was nabij de Diem. De oudste vermelding dateert van 1033, en daarmee is Diemen een van de eerste nederzettingen in deze omgeving en zo'n twee eeuwen ouder dan Amsterdam. In de 13e eeuw werd de Diem afgedamd met de Diemerdam in de Diemerzeedijk.... Diemen wordt doorsneden door het Amsterdam-Rijnkanaal en door de oude rivier de Diem. Diemen bestaat uit vijf delen: Diemen-Noord, Oud-Diemen, Diemen-Centrum (vroeger Diemerbrug genoemd), Diemen-Zuid en het buitengebied. Het bewoonde deel van Diemen ligt vrijwel volledig ten zuiden van het Amsterdam-Rijnkanaal en ten westen van de Diem. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Diemen)

Bij Diemen denk ik altijd aan dat rapliedje over Diemenzuid van die Lange baas en Frans B:


Nou ja, niks te zoeken? Er zit wel een brouwerij...

Bird Brewery uit Diemen

Kwaliteitsbieren met een eigenwijze twist. Met een hoop kennis, enthousiasme en de juiste ingredienten brouwt Bird Brewery heerlijke, prijswinnende bieren. Ontdek het nu!... 2016 Ons allereerste bier, Rumoerige Roodborst, kwam in 2016 uit. Het werd op het prestigieuze Ratebeer.com beoordeeld als één van de beste 50 Amber Ales ter wereld. Een mooie start. In de volgende maanden brengen we onze eerste vier bieren uit en groeien we uit tot een leuke nieuwkomer in de Nederlandse biermarkt. ... We brouwen bijzondere bieren voor een breed publiek. Kenmerkend is de balans in de bieren, waardoor de ingrediënten mooi naar voren komen en de bieren toegankelijk blijven voor een breed publiek bierliefhebbers. .. Diemerbospad 1a 1111PZ Diemen (https://birdbrewery.com/over-ons/)

Ik dronk op de eerste dag van deze roadtrip:


NON ALK Wit, fris & tropisch (0,3%) Deze Non Alk is fris, tropisch en smaakvol. De White IPA bevat bovendien slechts 0,3% alcohol: dat maakt het een bier om op elk moment te verschalken! Het Bier Deze Non Alk is fris, tropisch en smaakvol. De White IPA bevat bovendien slechts 0,3% alcohol: dat maakt het een bier om op elk moment te verschalken! DE NAAM De Alk is een zwartwitte zeevogel die qua uiterlijk wel iets wegheeft van een pinguïn. Ze zijn zijn net als veel zeevogels wit aan de onderkant, zodat ze door vissen moeilijk te zien zijn. DE KETELS VAN JOPEN Bird Brewery brouwt zijn bier bij Jopen. Deze Haarlemse brouwerij heeft de laatste jaren nationaal en internationaal vele prijzen gewonnen, mede door hun uitstekende brouwinstallatie. (https://birdbrewery.com/non-alk/)

Ik kan beamen dat dit bier goed beviel!


NOGNIETNAAR HUISMUS Bruin, koffie & vol (6,4%) Onze Nognietnaar Huismus is een fruitige, licht gebrande American Brown (6,4%) vol karamel-, noten- en koffietonen. Het kastanjekleurige bier heeft een volle body, maar blijft door zijn hopbitters en fruitige tonen heerlijk fris. Een topper waardoor je beslist nog niet naar huis gaat. ... Het Bier De Nognietnaar Huismus is een fruitige, licht gebrande American Brown vol karamel-, noten- en koffietonen. Het kastanjekleurige bier heeft een volle body, maar blijft door zijn hopbitters en fruitige tonen heerlijk fris. Een topper waardoor je beslist nog niet naar huis gaat. Het bier is heerlijk in combinatie met producten vol aardse tonen, zoals paddenstoelen of notenbrood. Met zijn frisse karakter, lichtgebrande mout en volle karamelsmaak past die ook goed bij vlees van de barbecue. DE NAAM Huismussen zijn echte groepsbeesten. Ze zijn luidruchtig, niet schuw en altijd in de buurt van mensen. Deze energieke vogels zijn veelvuldig in de horeca te vinden, vaak huppend van stoel naar stoel. Ben jij ook een echte Huismus en doe je er nog één? DE KETELS VAN JOPEN Bird Brewery brouwt zijn bier bij Jopen. Deze Haarlemse brouwerij heeft de laatste jaren nationaal en internationaal vele prijzen gewonnen, mede door hun uitstekende brouwinstallatie. ... De Huismus Huismussen zijn echte groepsbeesten. Ze zijn luidruchtig, niet schuw en altijd in de buurt van mensen. Deze energieke vogels zijn veelvuldig in de horeca te vinden, vaak huppend van stoel naar stoel. Ben jij ook een echte Huismus en doe je er nog één? Antwoord Etiket Er zijn 22 vogels te vinden op het etiket, waaronder 3 maal ons logo. Tip: één vogel is op de achterzijde te vinden. Heb je ze allemaal? Goed gedaan, vogelaar! ... De huismus heeft zich verspreid over vrijwel alle continenten (behalve de Noord- en Zuidpool) en gedijt als geen andere soort. Dat is verrassend, aangezien de vogels niet bekend staan om de lange afstanden die ze vliegen.  Bij een onderzoek in Heteren werden veruit de meeste teruggemelde ringen binnen een straal van 5 km van de ringplaats gevonden.(https://birdbrewery.com/nognietnaar-huismus/)

Dit bier heeft een opvallende eigen smaak, zo vaak zie je geen American Brown in het assortiment van een brouwerij. Vaak zijn het zwaar blond, tripel, dubbel, stout/porter, IPA, wit, weizen en tegenwoordig ook saison en NEIPA en dergelijke.  


Het was tijdens mijn roadtrip ook een gedachte: hoe lokaal is lokaal bier als je steeds dezelfde stijlen tegenkomt? Is het dan niet gewoon net zo als de HEMA, AH, JUMBO, McD en KFC en dergelijke landelijke ketens die overal de lokale bedrijfjes overnemen en vervangen door landelijke of zelfs mondiale merken en smaken. Kölsch is eigenlijk vooral zo speciaal omdat het uit Keulen komt. Als iedereen een kölsch gaat brouwen, vergaat het dan niet net zo als met pils? Eigenlijk is pils een bier uit Pilsen. Eigenlijk zou Budweiser Budvar zo mogen heten en de andere brouwsels niet. Net zoals de AB/InBev Budweiser Bud... 

Ter Aar

Nieuwer Ter Aa is een klein dorp in de gemeente Stichtse Vecht, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp ligt iets ten westen van de autosnelweg A2 en één kilometer ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal, gelegen aan het riviertje de Aa. Nieuwer Ter Aa heeft 740 inwoners (2021). Tot Nieuwer Ter Aa worden ook de buurtschappen Oud-Aa en Oukoop gerekend. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwer_Ter_Aa)

Nijenrode bier is een ambachtelijk geproduceerd bier genoemd naar het kasteel in Breukelen. Tijdens zijn studie op Nyenrode Business Universiteit had Harvey het idee om een speciaalbier te maken. Samen met Huib was het recept voor een toegankelijk maar complex bier ontwikkeld, na vele testbrouwsels, in 2010. (https://nijenrodebier.com/)

Nijenrode bier is een ambachtelijk geproduceerd bier genoemd naar het kasteel in Breukelen. Tijdens zijn studie op Nyenrode Business Universiteit had Harvey het idee om een speciaalbier te maken. Samen met Huib was het recept voor een toegankelijk maar complex bier ontwikkeld, na vele testbrouwsels, in 2010. Het bier werd in een kleine hoeveelheid gebrouwen. Het bier is van hoge gisting, is ongefilterd en ongepasteuriseerd om de complexe kruidige smaak te behouden. De ingrediënten zijn uitsluitend natuurlijk en geselecteerd voor een lichtere “body”. Er is geen suiker toegevoegd in het gehele brouwproces. Na het bottelen geniet het bier een tweede gisting op de fles waarmee het ware karakter van het bier ontwikkeld wordt.zijn geselecterd van overall in Europa en uitsluitend natuurlijk. Na het bottelen geniet het bier een tweede gisting op de fles waarmee het ware karakter van het bier ontwikkeld wordt. (https://nijenrodebier.com/#one)

De Nijenrode is een bier gebrouwen door Nijenrode (De Graal) uit Breukelen. Deze Speciale Belge heeft een alcohol percentage van 6%. De bierstijl Speciale Belge komt van oorsprong uit België. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/nijenrode-de-graal-nijenrode)

Nijenrode Amber Bier Natuurlijk verfijnd amber bier. Bier met nagisting op fles voor een subtiele aromavolle smaak. Ambachtelijk gebrouwen in kleine hoeveelheden (https://wijngenotenmaarssen.nl/product/nijenrode-amber-bier-33cl/)

Nijenrode bier is een ambachtelijk geproduceerd bier genoemd naar het kasteel in Breukelen. Het bier is van hoge gisting, is ongefilterd en ongepasteuriseerd om de complexe kruidige smaak te behouden. De ingrediënten zijn uitsluitend natuurlijk en geselecteerd voor een lichtere “body”. Er is geen suiker toegevoegd. Gewoon Lekker Amber bier. (https://www.sjatoo.nl/product/vechtstreek-bierpakket/)

Utrecht

Utrecht was eindpunt van de reis. 

Utrecht (... Stad-Utrechts: Utreg of Utereg) is een stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie Utrecht. ... Utrecht is de snelstgroeiende stad van Nederland[4] en de tweede economie in de noordvleugel van de Randstad, na Amsterdam. De regio Utrecht behoort tot een van de meest concurrerende economische regio’s in Europa[5]. Utrecht is het wegen- en spoorwegknooppunt van Nederland. Met een doorvoer van meer dan 57 miljoen reizigers per jaar is Utrecht Centraal is het grootste station van Nederland. Mede hierom hebben veel bedrijven en instanties er hun hoofdvestiging, waaronder de NS, Prorail, de Rabobank, DHL, Capgemeni en de FNV. De Universiteit Utrecht was lang de grootste universiteit van Nederland en is nu de op een na grootste van het land na de Universiteit van Amsterdam. Utrecht huisvest behalve de Universiteit Utrecht nog een andere universiteit, de Universiteit voor Humanistiek, en de Hogeschool Utrecht. ... Utrecht is de hoofdzetel van de Katholieke Kerk in Nederland en van het Aartsbisdom Utrecht. De Domtoren is met 112.5 meter de hoogste kerktoren van Nederland en het symbool van de stad. Utrecht is een van de oudste steden van Nederland samen met Maastricht en Nijmegen en is net als die steden ontstaan als een Romeinse fortificatie aan de Limes. Utrecht was kortstondig de hoofdstad van het Koninkrijk Holland. Utrecht heeft een rijke kunsttraditie, waarvan de bekendste aan Utrecht gelieerde kunstenaars Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Jan van Scorel en de illustrator Dick Bruna zijn. ... Utrecht is van de vier grootste Nederlandse steden het meest centraal gelegen. Binnen deze gemeente kruisen de belangrijke noord-zuid lopende A2 en west-oost lopende A12 elkaar. Andere autosnelwegen die door Utrecht lopen, respectievelijk hier beginnen, zijn de A27 en A28. Het centraal station van Utrecht is qua aantal vertrekkende treinen het grootste spoorwegknooppunt van Nederland. Ook loopt door deze stad het druk door binnenschepen bevaren Amsterdam-Rijnkanaal. Utrecht is, samen met de drie grootste steden van Nederland en een aantal middelgrote steden, onderdeel van de Randstad. Mede hieraan dankt Utrecht zijn gunstige economische positie. Utrecht was een van de eerste steden in het huidige Nederland met stadsrechten, namelijk sinds 1122. Het stratenplan van de huidige Utrechtse binnenstad is in de middeleeuwen ontstaan. Ook zijn hier vele huizen van oorsprong middeleeuws, ofschoon in latere tijden het merendeel ervan qua indeling en/of uiterlijk is gewijzigd. Toch zijn vele monumentale gebouwen goed bewaard gebleven. Dit geldt in het bijzonder voor acht middeleeuwse kerken, waarvan de Dom de grootste en bekendste is. De ruim 112 meter hoge Domtoren, waaraan Utrecht zijn bijnaam Domstad ontleent, is de hoogste kerktoren van Nederland. Verder zijn de laaggelegen werven langs het water van de Oudegracht en Nieuwegracht bijzonder. ... De naam Utrecht is afkomstig van het Latijnse Ultraiectum en duidt op een plaats waar in de Romeinse tijd de rivier de Rijn doorwaadbaar of over te steken was. De 'U' komt van het Oudnederlandse woord uut, dat 'benedenstrooms' betekent - Utrecht moet dus begrepen worden als 'Trecht benedenstrooms' en tegenstelling tot dat andere Trecht, Maastricht[6][7]. Later werd Utrecht wel aangeduid als Traiecti Batavorum (of Trai/jecti Batauorum, Trecht (Tricht) van de Bataven), bijvoorbeeld als plaatsaanduiding in boeken in het Latijn die in Utrecht uitgegeven werden. Vanwege de Domtoren, beeldmerk van de stad en met 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland, wordt de stad ook wel Domstad genoemd. Twee andere bijnamen zijn Utreg (in het Stad-Utrechts) en Utka (in de multiculturele straattaal van de Randstad). Tijdens Carnaval heet de stad Utrecht Leemput, naar Cathrijn van Leemput. Een inwoner van Utrecht laat zich liever Utrechter dan Utrechtenaar noemen. Dit vanwege de associatie door de zogeheten 'Utrechtse sodomieprocessen': op het Domplein ontmoetten mannelijke homoseksuelen elkaar in de achttiende eeuw onder meer bij de ruïnes van het ingestorte middenschip van de Domkerk (voor wie tussen de kerk en de toren een gedenksteen ligt). Ze werden door de overheid vervolgd en 18 mannen werden ter dood veroordeeld. Zodoende werd Utrechtenaar een scheldwoord voor homoseksueel. Kort na de Tweede Wereldoorlog besloot een van de Utrechtse kranten uit die tijd, het Utrechts Nieuwsblad, het woord Utrechtenaar in de ban te doen.[8][9][10] Inwoners van de stad worden ook wel 'baliekluivers' genoemd, naar de Utrechters die, hangend over de balies van de bruggen van de Oudegracht, de bedrijvigheid in de stad aanschouwden en elkaar ontmoetten.[11] 'Uitert' is de verouderde naam in dialect, en komt voor als familienaam 'van Uitert' en 'van Uijtert'.[12] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Utrecht_(stad))

Brouwerij Utrecht: in de werfkelder van Stadskasteel Oudaen wordt jaarlijks op ambachtelijke wijze zo’n 75.000 liter bier gebrouwen. De bieren hebben ieder een eigen karakter. In de geheel vernieuwde, moderne brouwerij in hartje Utrecht borrelt u tussen de koperen ketels, tapt u uw eigen biertje uit de uKeg en geniet u van diverse borrelhapjes. En bij mooi weer kunt u heerlijk vertoeven op het unieke werfterras van de brouwerij waar u heerlijk in de luwte kunt eten en borrelen. ... In de moderne huisbrouwerij van Oudaen staan twee prachtige koperen ketels met een inhoud van 1000 liter, die rechtstreeks zijn aangesloten op de tap. Of u nu gaat voor Witbier, Pilsener, Dubbel, Tripel of Bockbier, de passie van onze brouwers is terug te proeven. En natuurlijk kunt u er een bierproeverij van maken door meerdere biersoorten te proberen. Onze gepassioneerde biersommeliers vertellen u graag alles over de bieren die Oudaen in de werfkelder brouwt en bottelt. (https://www.oudaen.nl/brouwerij/)

Stadskasteel Oudaen Oudegracht 99 3511 AE Utrecht (https://www.oudaen.nl/contact/)

Op loopafstand van het Centraal Station en aan de mooiste gracht van Utrecht vindt u Oudaen, een stadskasteel met een verhaal. In het monumentale pand uit de 13e eeuw bevindt zich een grand café, restaurant, bierbrouwerij en verschillende (vergader)zalen. U bent van harte welkom in ons klassieke stadskasteel met eigentijds tintje! (https://www.oudaen.nl/stadskasteel/)

Tja dit kasteel is niet bezocht. We hebben enkel de camper ingeleverd en zijn weer naar huis gegaan. Bij het uitladen van de camper viel op dat er veel lege flessen die ik meenam voor het etiket. Het waren er maar en paar die via water (hetzij regen of dauw) konden worden verwijderd. De meeste bleken helaas sticker. En om het nog erger te maken bleken het papieren plakkers. Als het plastic stickers waren geweest dan had ik ze na opwarmen in de zon eenvoudig kunnen verwijderen. Helaas scheurde dan het papieren etiket. Ik nam de flesjes dus me naar huis om ze in de oven te verwijderen. De eerste maaltijden thuis waren dus ovenschotels!! Nadat het eten er uit was gingen de flessen erin! 

Dus door deze vakantie heb ik er weer heel wat etiketten bij!

De afronding van deze reis vindt plaats in de oven en het bad met het losmaken van al de etiketten. Het fijnst zijn de etiketten die losweken in bad, maar de stickers zijn op zich ook fijn. Jammer is helaas de papieren plakkers. Die kun je verhitten, maar ze komen niet los en bij het afschaven scheuren ze vaak. Jammer!  Maar dat mag de pret niet drukken, doordat we er moeite voor moeten doen zijn de etiketten ook gevoelsmatig waardevoller. 

De etikettenverzameling gaat in fotoboekjes en tja, het is net een postzegelverzameling, eigenlijk zonde van de tijd.... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten