Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 16 oktober 2021

HOOP

Brouwerij HOOP uit Zaandijk heeft etiketten waar zo HOOP op staat. 'Hoop doet leven, leven doet drinken'.

HOOP bier staat symbool voor de Hollandse onverzettelijkheid. Lekkere bieren, toegankelijk maar met karakter. Elk HOOP bier heeft zijn eigen naam, smaak en verhaal. Nu staat Hoop ironisch genoeg ook enorm symbool voor de tijd waarin we leven. Onze spreuk ‘Hoop doet Leven, Leven doet Drinken’ krijgt onverwacht en tegen wil en dank een heel actuele lading. Met andere woorden, er is altijd HOOP! (https://www.hoopbier.nl/pages/brouwerij)

“Dranquilo Dranquilo!“ zegt de overheid! Dan kan het niet anders dat wij, zo vlak voor Dry-January, aan set zijn om onze bijdrage hieraan te leveren; Het is een alcoholarme TROPICAL IPA geworden van 0,3% ALCOHOL en 100% SMAAK! ... HULA NON IPA (https://www.hoopbier.nl/)

Ik zie op https://www.hoopbier.nl/ een hoop bijzondere bieren zoals een mosterd tripel, dropstout en een Dutch Grape Ale. 

De ambities in bier groeiden snel en de wens was dan ook om aan de brouwerij een goede horeca te koppelen alsmede een winkel, gelegen zeer nabij het toeristische Zaanse Schans. Onderwijl wilde Paul samen met twee compagnons een eigen biermerk lanceren. Dit merk werd ook naamgever van de brouwerij, horeca en winkel, genaamd HOOP. ‘Hoop’ is in deze geïnspireerd op de Scheepvaart en Food geschiedenis van Nederland en de Zaanstreek en daarmee meer dan een regionaal biermerk.(https://www.hoopbier.nl/pages/brouwerij)

Tegenover de eeuwen oude molens op de Zaanse Schans aan de rivier de Zaan staat de enige brouwerij van de Zaanstreek; Brouwerij Hoop. Hier worden karaktervolle bieren gebrouwen met lokale ingrediënten, die toegankelijk en toch speciaal zijn. Hoop bier staat symbool voor de Hollandse onverzettelijkheid. Lekkere bieren, toegankelijk maar met karakter. Elk vast bier heeft zijn eigen naam, smaak en verhaal gerelateerd aan de Zaanse historie. Nu staat Hoop ironisch genoeg ook enorm symbool voor de tijd waarin we leven. Onze spreuk ‘Hoop doet Leven, Leven doet Drinken’ krijgt onverwacht en tegen wil en dank een heel actuele lading. Met andere woorden, er is altijd Hoop! Brouwerij Hoop opende in mei 2016 haar deuren. Opgericht door Paul Riteco en Steven de Cleen, 2 oer-Zaanse vrienden die zijn opgegroeid in de Zaanstreek en altijd al waren geïnspireerd door de Zaanse foodprint en de rijke verhalen. De brouwerij heeft als eerste in Nederland een nagelnieuwe Caspary brouwinstallatie uit Beieren, Duitsland. Het geheel bestaat uit 16 gist / lagertanks: 7 van 60 hectoliter (HL), 4 van 40 HL en 4 van 20 HL. De capaciteit van de brouwerij ligt daarmee op ongeveer 8.500 HL per jaar. De installatie is geheel op maat gebouwd, met complex leidingwerk en semiautomatische machines. In het naastgelegen pand ligt de opslag- en afvullijn, waar een 50 meter lange pijplijn naartoe is aangelegd. De bieren worden daar afgevuld in fusten en flessen en gelabeld met het juiste etiket. In de brouwerij brouwt een team onder leiding van de Canadees Pierre Yves Lavoie alle HOOP bieren, alsmede van een aantal huurbrouwers (Leeghwater, Rotjoch, Mirakel, Kugi). Daarnaast is er een tweede vestiging van Brouwerij Hoop, namelijk op het Hembrugterrein in het geheel gerestaureerde oude laboratorium, genaamd Lab-44. Hier staat een mini-brouwinstallatie met 4 ketels van 500 liter. Zoals er in een echt lab wordt geëxperimenteerd, doet Brouwerij Hoop dat op geheel eigen wijze door limited bieren te brouwen. Enkele voorbeelden van deze bieren zijn de Zoethout Stout en de Zaanse Mosterd Tripel. (https://www.bierista.nl/brouwerij/brouwerij-hoop)

BROUWERIJ HOOP In de brouwerij brouwt een team onder leiding van de zeer ervaren Canadees Pierre Yves Lavoie alle bieren, almede van een aantal huurbrouwers. Inmiddels is er een tweede vestiging van Brouwerij Hoop, nl. op het Hembrugterrein in het geheel gerestaureerde oude laboratorium, genaamd Lab-44. Hier staat een nieuwe 5 HL brouwinstallatie en zullen kleinere batches gemaakt worden alsmede getest worden met nieuwe smaken. (https://www.hoopbier.nl/pages/brouwerij)

Tot slot staat het zusterbedrijf van Brouwerij Hoop, eenvoudig Hope Brewery genoemd, aan de Noordkant van Dublin. Oud Zaankanter Wim de Jongh zwaait daar de scepter. De opzet van het design, de brouwerij, etc zijn hetzelfde, alleen uiteraard toegespitst op de specifieke vragen van de Ierse markt. Op (brouw)technisch gebied vindt de nodige uitwisseling plaats en de net in Nederland geïntroduceerde Oatmeal IPA van Hoop is dan ook in Ierland ontwikkeld. (https://www.hoopbier.nl/pages/brouwerij)

GEEKY BLOOD ORANGE 5,9% VOL | 5 EBC | 24 IBU Deze citrus-fruitige IPA is een nieuwe twist op de bekende ‘Juicy’ IPA. Door het gebruik van bloed sinaasappels en citrus fruitige hopsoorten i.c.m. nieuwe Engelse gist is er een mooi balans tussen fruit en bitter. Het bier is goed gehopt zonder hard bitter te zijn. (https://www.hoopbier.nl/collections/limited-edition/products/geeky-blood)


SPICY MOSTERD TRIPEL 8,2% VOL | 20 EBC | 15 IBU De klassieke Belgische Tripel is de basis voor dit bier met pit! Gebrouwen met mosterd van de Zaanse molen “de Huisman”. De zwoele smaak van de Tripel en de pittige / zurige smaak van de mosterd levert een unieke smaakbeleving. ... Recht uit onze proefbrouwerij in lab-44. Dit beperkt verkrijgbare brouwsel is een kunststukje van onze brouwers. Een combinatie van kennis, kunde en een beetje geluk. Op zoek naar het perfecte bier met een bijzondere smaak! Wij vinden dat het goed gelukt is! (https://www.hoopbier.nl/collections/limited-edition/products/spicy-mosterd-tripel)

Hoop Spicy Mosterd Tripel is een typische Belgische Tripel. Tijdens het brouwproces is er de wereldberoemde Zaanse mosterd aan toegevoegd. Een limited edition bier, zacht met een volle smaak. Ondanks de scherpe Zaanse mosterd heeft dit smakelijke bier een uitstekende balans. (https://www.bierista.nl/brouwerij/brouwerij-hoop)

LIQUORICE STOUT  6,5% VOL | 60 EBC | 50 IBU Gebrande mout, mooie romige schuimkraag, branderige en rokerige tonen, dat is typisch stout. Wat nou als je deze smaken en geuren combineert met zachte droptonen en kruidigheid van zoethout? Dan krijg je de Liquorice Stout karaktervol, verrassend en lekker. (https://www.hoopbier.nl/collections/limited-edition/products/limited-no-3-liquorice-stout?variant=32682938138706)

HOOP Liquorice Stout is een donkere zoethout Stout. Bevat gebrande mouten, een mooie romige schuimkraag en rokerige tonen. (https://www.bierista.nl/brouwerij/brouwerij-hoop)

SMOKY SMASH 3,4% VOL | 5 EBC | 21 IBU Het woord is SMaSH: een acroniem dat staat voor Single Malt and Single Hop. Dit Poolse bier heeft een historie van minstens 700 jaar, het was tot 20 jaar geleden bijna uitgestorven. Het is licht fruitig en droog met een vleugje rook. Fris en spannend, perfect met het aankomende warme weer. Het bier is tot stand gekomen door een samenwerking met ervaren brouwers Piet Tuinema en Peter Wester die het recept geperfectioneerd hebben. (https://www.hoopbier.nl/collections/limited-edition/products/smoky-smash)


DUTCH GRAPE ALE 6% Een bijzonder stro-blond kleurig bier-wijn hybride. Gebrouwen met verse Nederlandse Sauvignon Gris wijnmost. Het gebruik van wilde Kveik- en Champagne gisten zorgt voor een aangenaam droog en “levendig” aperitief. (https://www.hoopbier.nl/collections/limited-edition/products/dutch-grape-ale?variant=37729545453757)


SPAANSCH BENAUWD Tijdens de 80-jarige oorlog werden zowel Alkmaar als de Zaanstreek belegerd door de Spanjaarden. Voor hen die zich niet wilde bekeren lag een wrede behandeling door de ‘Spaanse Inquisitie' op de loer. De bevolking kreeg het letterlijk Spaansch benauwd maar Alkmaar werd in 1573 ontzet en de Zaanstreek behaalde in 1574 een klinkende overwinning. Dit gezamenlijk verzet vieren we met deze bijzonder stevige Barley Wine. Donker en vol van smaak en beslist geen marteling. Een fruitige en kruidige barley wine vol van smaak. De toegevoegde rogge zorgt voor de aangename kruidigheid en de Bramling Cross voor de fruitige toon. ALCOHOL 10.0% vol (https://www.hoopbier.nl/collections/permanents/products/spaansch-benauwd)

Spaansch Benauwd van Brouwerij Hoop is een bijzondere Barley Wine. Stevig en smaakvol met ook wat gebrande tonen. Dit bier werd gebrouwen om te vieren dat Alkmaar in 1573 werd ontzet van de Spanjaarden en de Zaanstreek in 1574 een klinkende overwinning behaalde. Proef je de passie?! (https://www.bierista.nl/brouwerij/brouwerij-hoop)

ANKER Vroeger al werd bier als water gedronken. Door het stoken en de alcohol was het namelijk veel hygiënischer. Het werd afgevuld en getapt uit vaten, ook wel ankers genoemd. Deze stonden op het werk voor ontbijt, lunch en avondeten. Het alcoholpercentage was dan wel wat lager, maar het was iedere dag feest, want water is pas lekker als het door de brouwerij is geweest! Een licht, fris bier met tonen van kruisbes, peren en citroengras en een karakteristiek aroma van banaan en kruidnagel. ALCOHOL 3,4% vol BITTERHEID 12 EBU (https://www.hoopbier.nl/products/1862?pr_prod_strat=copurchase&pr_rec_pid=4226708537426&pr_ref_pid=4376714641490&pr_seq=uniform)

SWEET SPRING BISON GRASS BOCK... Een fris-moutige bock met een vleugje vanille en toffee dankzij de sweet grass (ook wel bisongras genoemd). ...   ALCOHOL 6,7% vol BITTERHEID 25 EBU (https://www.hoopbier.nl/products/sweet-spring-bock?pr_prod_strat=copurchase&pr_rec_pid=4545016987730&pr_ref_pid=4545016561746&pr_seq=uniform)


WINTER WARMING CHOCOLATE PORTER... NA HET WINTER SEIZOEN LEVEREN WE DE "ZAANSE CACOA PORTER" I.P.V. DE WINTER WARMING CHOCOLATE PORTER. ZELFDE BIER, ANDER ETIKET!  ... Na de warme zomer volgt vast een koude, witte winter. De brave burger veegt altijd zijn stoepje sneeuw-vrij. Maar neem net als Al wel op tijd je rust. Hij geniet, na hard ‘werken’, volop van deze prijswinnende potige Porter. Maar pas op: voor je het weet is je glas leeg, als sneeuw voor de zon… Deze Porter heeft een lichtroosterige smaak met een chocoladeen mokkakarakter afkomstig van handgeroosterde cacaonibs en Engelse moutsoorten. Lekker met stoofvlees en pittige kaas. ALCOHOL 6% vol BITTERHEID 30 EBU (https://www.hoopbier.nl/products/winter-warming-chocolate-porter?pr_prod_strat=copurchase&pr_rec_pid=4545016561746&pr_ref_pid=4376714641490&pr_seq=uniform)

Winter Warming Chocolate Porter van Brouwerij Hoop is een Porter. Dit limited edition bier is gebrouwen met cacaonibs uit Ecuador die zijn geroosterd door chocoladefabriek De Euforij in Wormersveer. (https://www.bierista.nl/brouwerij/brouwerij-hoop)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten