Translate

Zoeken in deze blog

maandag 3 maart 2025

Bierstijlen

Er zijn op de dag van vandaag meer dan 200.000 verschillende biermerken, welke meer dan 400 verschillende bierstijlen hebben. Het verschil in bierstijlen ontstaat door welke producten er worden toegevoegd, waarbij de manier van gisting de smaak, kleur, geur en uiteindelijke bierstijl bepaald! https://www.scover.nl/bierblog/bierstijlen

Er zijn ontzettend veel verschillende bierstijlen en het aantal verandert ook regelmatig. Als er een nieuwe gist wordt ontdekt of toch een nieuwe manier van brouwen, dan heb je alweer een nieuwe bierstijl. Ook nu zouden we alweer nieuwe bierstijlen kunnen verzinnen. Wat dacht je van een pastry weizen? Klinkt nergens naar toch? Maar wie weet over 5 jaar drinken we wel vanille Weizen’s. Terwijl we nu een Pastry Russian Imperial Stout met vanille en veel lactose toch erg normaal vinden. https://brouwpunt.nl/blog/bier-brouwen/welke-bierstijlen-zijn-er-allemaal/

Op https://brouwpunt.nl/blog/bier-brouwen/welke-bierstijlen-zijn-er-allemaal/ is een overzicht te vinden van stijlen met enkele voorbeelden.

Er zijn best veel bierstijlen vastgelegd en toch komen er alsmaar nieuwe stijlen bij. Neem nu de NEIPA (New England IPA). Deze stijl is de laatste jaren met een heuse opmars bezig. Een NEIPA is een India Pale Ale met veel fruitige smaken, weinig bitterheid en in het zicht is deze goed hazy. Zo wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van met lactose en krijg je biersoorten als Milkshake IPA. Dit zijn de wat zoetige IPA’s, omdat de toegevoegde lactose niet omgezet wordt tijdens de vergisting. Wat ik zelf wel kan waarderen zijn de zogeheten Pastry Stouts. Dit zijn de wat zwaardere bieren met smaken die doen denken aan bijvoorbeeld Tiramisu. Dergelijke bieren zijn als het ware een soort van deserts. https://hopblog.nl/bierstijlen-voor-beginners/

Bij de stijlen staan alcoholgehalte,klasse, IBU en EBC. Op https://www.hellobier.nl/blogs/nieuws/wat-zijn-de-kenmerken-van-de-bierstijl-porter/ is een filmpje te vinden over IBU en EBC. 

In Nederland zijn de stijlen vastgelegd door het Bierkeurmeestersgilde oftewel het BKG. Dit gilde leidt onder andere mensen op tot bierkeurmeester. Als bierkeurmeester kun je vervolgens bieren jureren tijdens brouwwedstrijden. Bij wedstrijden kun je denken aan het ONK brouwen. De bierkeurmeesters jureren tijdens zulke wedstrijden bieren van hobbybrouwers. Je kunt als thuisbrouwer meedoen, door je bieren in te sturen. Als je dat doet dan moet je de bierstijl aangeven waaronder het ingezonden bier valt. Op deze manier maak je kans om te winnen binnen een bepaalde bierstijl. https://hopblog.nl/bierstijlen-voor-beginners/

BKG is het Nederlandse Bier keurmeesters gilde. Het lijkt op het Amerikaanse BJCP, maar aangezien we in Nederland zijn houden we ons aan onze standaarden.  Het BKG houdt zich aan een bepaald standaard om bier te classificeren. Dit vooral om wedstrijden en bierproeverijen overzichtelijk te houden en in verschillende klasses te kunnen beoordelen. Ook jij als hobbybrouwer kan je inschrijven voor zo’n wedstrijd. De software BrouwHulp houdt al rekening met de Klasse waarin jij je bier wilt brouwen.https://brouwpunt.nl/blog/bier-brouwen/welke-bierstijlen-zijn-er-allemaal/

                              kleur           begin SG

Klasse A          ≤ 30 EBC    < 1060 g/l

Klasse B         > 30 EBC     < 1060 g/l

Klasse C         ≤ 30 EBC      ≥ 1060 g/l

Klasse D         > 30 EBC      ≥ 1060 g/l Klasse A De bieren in klasse A zijn licht van kleur (onder 30 EBC) en hebben een begin SG lager dan 1060. De klasse A bevat 23 typen Klasse B De bieren in klasse B zijn donker van kleur (boven 30 EBC) en hebben een begin SG lager dan 1060. De Klasse B bevat 17 typen Klasse C De bieren in klasse C zijn licht van kleur (tot 30 EBC) en hebben een begin SG hoger dan 1060. De klasse C bevat 14 typen Klasse D De bieren in klasse D zijn donker van kleur (vanaf 30 EBC) en hebben een begin SG hoger dan 1060. De klasse D bevat 15 typen https://brouwpunt.nl/blog/bier-brouwen/welke-bierstijlen-zijn-er-allemaal/

Op https://www.bierkeurmeestersgilde.nl/biertypenlijst staat een overzicht:

Biertypen zijn geen vaststaand feit. Discussie over biertypes is eindeloos mogelijk. Biertypen komen en gaan en zijn aan verandering onderhevig. Dicteerde de markt ongeveer 10 jaar terug vooral zoet en plakkerig, thans lijkt de wind van bitter en wrang flink te waaien. Amerikaanse hoppen worden steeds vaker gebruikt in biertypen waar zij eerder nimmer werden aangetroffen.  Rijping op hout is ook een trend die door steeds meer brouwers gevolgd wordt en ook rookbieren mogen zich in een toenemende populariteit verheugen. Kortom "bierland" staat nooit stil. ... Biertypen dienen om de realiteit in "bierland" te categoriseren zodat wedstrijden mogelijk worden. Een type wordt gevormd door een groep bieren van verschillende brouwerijen, die op belangrijke punten sterk op elkaar lijken. Naarmate er meer bieren binnen de definitie van een type vallen wordt het type sterker. ... De lijst van typen is ontstaan uit de rubricering die in het normale taalgebruik ook wordt gebezigd. In het normale taalgebruik zijn de definities niet erg strikt. Het BKG heeft daarom bij de bestaande benamingen van de typen een definitie opgesteld door daarbij de typische eigenschappen aan te geven. De BKG typenlijst die zo ontstond, is dus een lijst die door het BKG is opgesteld en die door het BKG wordt gebruikt tijdens keuringen. De lijst wordt samengesteld door de Technische Commissie van het BKG onder leiding van Derek Walsh. De Technische Commissie heeft tot taak de realiteit in "Bierland" op enige gepaste afstand te volgen los van de waan van de dag. Tijdens keuringen door het BKG gelden de definities uit de BKG typenlijst. In de typenlijst worden de typen beschreven en worden voorbeelden van elk type gegeven. De BKG typenlijst past zich voortdurend aan de veranderende realiteit aan. De geldende lijst wordt via de BKG site gepubliceerd.  De biertypenlijst wordt door het LABO vastgesteld op voordracht van het BKG. Per maart 2015 is de biertypenlijst geactualiseerd. https://www.bierkeurmeestersgilde.nl/biertypenlijst

De bierstijlen in de Verenigde Staten In de Verenigde Staten heb je het Beer Judge Certification Program (BJCP). Dit is eigenlijk te vergelijken met Nederlandse BKG. De BJCP heeft voor ongeveer 100 bierstijlen de kaders beschreven. Door middel van deze richtlijnen heb je als hobbybrouwer kaders als je een dergelijk bier gaat brouwen en het helpt je om een bepaalde bier te brouwen. https://hopblog.nl/bierstijlen-voor-beginners/

Een kleine selectie van bierstijlen op semi-alfabetische willekeurige volgorde: 

Amber lagers

Beer styles can be named for many things, including the place of origin (pilsner, Dortmunder), the appearance (pale ale, witbier) or strength (barley wine, tripel). How then did the amber lagers—which are known as Vienna, märzen and Oktoberfest—come to be named after a city, a month and a festival, respectively? Each has its own history. The amber lagers share a history that comes full circle in the end. Märzen produced Vienna, Vienna produced Oktoberfest. They are, collectively, a study of modern lager brewing. The Roots of the Family Tree Over a period of several centuries, brewers discovered that beers could be brewed in spring, stored in alpine caves through the summer and until the weather cooled, emerging for consumption in the fall. This undoubtedly led to much beer drinking following the summer! Some brews following this procedure became known as märzen or March beers after the month in which most were brewed. Around the beginning of the 19th century, a great friendship developed between two distinguished members of the brewing industry. The Viennese brewer, Anton Dreher, and Gabriel Sedlmayr II of the Spaten brewery in Munich studied and traveled together. They took keen interest in the innovations of the day and applied them to their own brewing practices. Dreher was quite interested in developing a pale malt of his own. He eventually produced one with a unique character, known as Vienna malt. This was the base for his distinctive brews. His malt, together with techniques he learned from the Sedlmayrs, produced the first beer in what could be called the Vienna style, a sparkling-clear, amber lagerbier, in 1841. At the same time that Dreher was developing his Vienna beers, the Sedlmayrs were back at the Spaten brewery in Munich crafting and refining their stylistic contribution to the beer world. We know it today as Munich dunkel. In 1871 Gabriel’s brother, Josef, brewed a pilot batch of amber beer that was unlike anything else that could be sampled in the city. It received such acclaim that he decided to make a second batch the following spring. He named it Ur-Märzen (original märzen), following the old method of brewing in March and storing cold for consumption in the fall. It would be ready in the autumn of 1872. When, at the Oktoberfest celebration of 1872, the supply of the regular beer ran out, Sedlmayr came to the rescue with his märzenbier. It again was so popular that it became a regular beer of the Oktoberfest celebration. Not surprisingly, other breweries in Munich followed suit. Eventually, many märzen beers added the designation “Oktoberfest” to the name. Today’s Ambers There are three different names for these similar beers, but they are really just two distinct styles, with märzen and Oktoberfest being interchangeable or set together, as in märzen/Oktoberfest. Märzen/Oktoberfest beers have a lusty, rich character that is definitely balanced toward the malt. Gentle hop rates allow the Munich-style malts to shine through in the märzen/Oktoberfest. In general, Viennas are slightly weaker, a little drier and have a noticeable hop character that leaves the beer well-balanced with a slightly spicy character. American breweries produce an excellent range of märzen/Oktoberfest beers, with some examples showing a spicy, hopped-up Vienna profile. Some are simply be called “amber” or “amber lager,” and may be more commonly found in the Midwest with its German ancestry. The influence of Austria and Germany can still be found in many Mexican beers. Negra Modelo and Dos Equis are such examples, and they can’t be beat for washing down spicy food. Some people love the color and briskness of the fall season; others are sorry to see the slide into winter. However you view the coming of the cold months, the beers of fall, with their autumnal colors and warm, comforting maltiness can be reason enough to look forward to the season. https://allaboutbeer.com/beer_style/amber-lagers/

American Pale Ale

Een American Pale Ale is een bovengistend. blond. hoppig Amerikaans biertype van hoge gisting met 4.5 tot 6.0 Vol% alcohol. https://hoog.swell.nl/

Pilsner

De meest gedronken bierstijl in Nederland: fris, verfrissend met een lichte hoppig- en bitterheid. Dit licht-moutige bier, dat gemaakt wordt van gerstemout, hop, water en gist wordt ook wel een lager genoemd.  https://www.scover.nl/bierblog/bierstijlen

De geschiedenis van de Pilsener stijl is niet zoals alle andere bieren. De Pilsener werd uitgevonden in de Tsjechische stad Pilsen in de late jaren 1800. Het was een bier dat ontzettend smerig was! Men dronk het bier door een rietje omdat er allemaal donkere slib/viezigheid op de bovenkant van het bier dreef. Inwoners van de stad Pilsen hadden er genoeg van en besloten om meer dan 30 vaten van het op de de grond van het gemeentehuis te dumpen. Ze besloten om een nieuwe brouwerij te gaan bouwen. Dit is uitgemond in de brouwerij “Pilsener Urquell” (die nu nog steeds bestaat). Josef Groll werd de nieuwe brouwmeester en zou het Pils naar een hoger niveau gaan liften. Met behulp van de methoden die hij van zijn vader leerde, evenals nieuwe brouwmethoden in het gebied, was Groll in staat om een ongelooflijk lichtgekleurde mout te “mouten” die resulteerde in een goudgeel bier, in plaats van het vorige donkere bier gebrouwen in Pilsen. Hij gebruikte in zijn bier zacht water, gist van ondergisting en Saaz hop om het bier te brouwen. En omdat hij een ondergistende gistsoort gebruikte vergiste hij het bier op een lage temperatuur. Het resultaat!: Een ontzettend fris, helder en goudkleurig bier dat iedereen in de stad kon waarderen. Josef Groll heeft de toon gezet voor het hedendaagse Pils bier. Wat is het verschil tussen een Pils en een Lager? Een Pils is altijd een Lager, maar een Lager is niet altijd een Pils. Ja, dat is onze korte uitleg over het verschil tussen de twee “bieren. Wat is een Pils bier? Een Pils bier is familie van de Lager. Een Pils bier wordt gebrouwen met Pilsmout en een ondergistende gistsoort, kruidige hop (vaak een Europese hop). Het is een soepel en doordrinkbare bierstijl die helder is van kleur. Het alcoholpercentage ligt tussen de 3,5 en 6%. Wat is een Lager bier? De term Lager bier omvat alles wat met een ondergistende gistsoort te maken heeft. Je bent niet afhankelijk van de ingrediënten van een Pils. Je kunt donkere mouten gebruiken waardoor je een hogere EBC krijgt of kruiden en specerijen om het bier een ander uniek karakter mee te geven. Er zijn geen specifieke eigenschappen van een Lager bier. Het kan van lichtblond tot donkerbruin gaan en ook het alcoholpercentage verschilt enorm. Zolang je maar een ondergister gebruikt, weet je dat het bier een Lager is. Beste manier om een pils te drinken Het klinkt waarschijnlijk te makkelijk om waar te zijn, maar het beste kun je een Pils bier in een Pils glas schenken. Dit is een hoog, taps toelopend glas dat iets kleiner is dan een pintglas. Het heeft een brede mond om de schuimkop te behouden om alle mooie, complexe pils smaken en aroma’s te accentueren. Volgens Pilsener Urquell is de ideale temperatuur om een Pils bier te serveren rond de 5°-8° Graden. En als je op zoek bent naar een verfrissende Pils bij het avondeten, past het goed bij veel soorten groenten en vlees. Pils bier smaakt altijd goed bij: kip, zalm, salades en braadworsten, evenals lichte desserts zoals citroen koekjes. Of je het nu rechtstreeks uit het blik drinkt of in een glas bier met goede vrienden tijdens een bier proeverij, je zult zeker genieten van alle smaken, hoparoma’s en andere pilskenmerken! https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/wat-is-pils-bier-lees-alles-over-lagers-en-pils-bier/

Tsjechische Pils is allang niet meer de enige Pils ter wereld. Langzaam aan heeft de bierstijl de wereld veroverd en de meeste landen hebben hun eigen twist eraan gegeven. Zoals: Boheemse Pilsener (Tsjechische Pilsener) De originele stijl Josef Groll gebrouwen in de jaren 1800 is liefdevol bekend als de Boheemse, of Tsjechische, pilsener. Deze stijl heeft een laag tot matig koolzuurgehalte, is licht goudgeel en heeft broodachtige en moutige smaken en aroma’s. De bitterheid van de hop is gemiddeld. Boheemse pilseners (of pilseners) zijn meestal de donkerste van kleur in de Pilsener familie. https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/wat-is-pils-bier-lees-alles-over-lagers-en-pils-bier/

Duitse Pilsener Toen de Duitsers de Pils stijl brouwden, moesten ze de brouwmethoden enigszins aanpassen vanwege de beperkte beschikbaarheid van water en andere Boheemse pilsbronnen. Het resultaat is een pils die lichter van kleur is en iets minder hoppig dan zijn Tsjechische tegenhanger. Je zult vaak horen dat de Duitse Pilsener een “Pils” wordt genoemd om zijn Duitse vakmanschap aan te duiden. De Duitse Pilsener en de Boheemse Pilsener zijn de twee meest voorkomende pilsstijlen. https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/wat-is-pils-bier-lees-alles-over-lagers-en-pils-bier/

Europese pilsener Minder gebruikelijk dan de Duitse pils en de Boheemse pilsener is de Europese pils, die kan worden omschreven als iets zoeter dan de bovengenoemde pilseners en kan worden gebrouwen met andere granen dan gerstemout. Nederlandse pilseners en Belgische pilseners zijn veel voorkomende Europese pilseners in deze substijl. https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/wat-is-pils-bier-lees-alles-over-lagers-en-pils-bier/

Amerikaanse Pilsener Pilseners werden in Amerika geïntroduceerd door Duitse immigranten. De Amerikaanse pils wordt gebrouwen met gerstemout en ongeveer 25% rijst of maïs, omdat deze bronnen gemakkelijker beschikbaar waren toen de stijl in Noord-Amerika werd geïntroduceerd. De klassieke Amerikaanse Pilsener wordt beschouwd als een van de meest populaire stijlen in het land van vandaag. https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/wat-is-pils-bier-lees-alles-over-lagers-en-pils-bier/


Blond

Deze stijl speciaalbier heeft vaak een lichte tot gouden kleur en heeft vaak een stuk minder hop dan andere bierstijlen. Doordat blonde bieren soepeler en subtielere karakteristieken heeft én een stuk minder bitter is, drinkt het makkelijk weg! https://www.scover.nl/bierblog/bierstijlen

Een van de meest toegankelijke bierstijlen is toch wel een (Belgisch) Blond bier. Het heeft een fris karakter en is een echte dorstlesser. De naam van dit bier komt door de kleur, een goudgele, ook wel blonde, kleur. Er zijn veel verschillende variaties, maar één van de bekendste is toch wel het Blond bier van Leffe. Blond bier is het meest gedronken speciaalbier ter wereld. Pils staat op nummer één, maar deze telt dus niet als speciaalbier. Geschiedenis van Blond bier Het eerste Blond bier werd gebrouwen in België, als variatie op de Dubbel. De Belgen zijn echte bierdrinkers, maar toen er Dubbel bier werd geëxporteerd naar Frankrijk kwamen zij van een koude kermis thuis. De Fransen waren geen fan van dit donkere bier. Er is toen geëxperimenteerd met bleke mout (pilsmout) en dit was een succes. Vandaag de dag heeft bijna iedere bierbrouwerij in Nederland en België een Blond bier in het assortiment. In het Verenigd Koninkrijk wordt dit bier “pale ale’’ genoemd en in Duitsland is het in plaats van een bovengistend bier een ondergistend bier. Zo zijn er veel verschillende variaties ontstaan op Blond bier. https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/wat-is-een-blond-bier-bierstijl-blond-uitgelicht/

Blond bier lijkt qua kleur op normale pils, echter is de smaak anders. Blond bier is minder bitter doordat er minder hop is gebruikt. Het is een echt voorjaar en zomer bier door de frisse en toegankelijke smaak, een dorstlesser op een warme, zonnige dag. Blond bier heeft niet zo’n uitgesproken smaak als een Quadrupel, hop en gist voeren namelijk in dit bier de boventoon. Bij sommige Blond bieren zijn er fruitige accenten aanwezig, zoals sinaasappel of jeneverbessen. Door de soepele, niet overheersende, smaak wordt Blond bier steeds populairder. Het heeft een vrij degelijk alcoholpercentage, meestal zo’n 4% á 5%, waardoor het ook makkelijk te drinken is. Een bekende variant van een Blond bier is de IPA, een hoppig biertje met een fruitige smaak. https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/wat-is-een-blond-bier-bierstijl-blond-uitgelicht/

Barley wine

Barley wine is een zwaar type Ale met een donkere kleur. Het is officieel afkomstig uit Engeland, maar ook in Amerika is het een populaire bierstijl. Barley wine kan ook wel gerstewijn worden genoemd, wijn gemaakt van graan in plaats van druiven. Het wordt vaak vergeleken met een quadrupel en die vergelijking snappen wij wel, maar toch is het een compleet andere bierstijl.... De naam is verraderlijk, waardoor je, logischerwijs, als eerste zal denken aan wijn. Barley wine vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw. De toenmalige bierbrouwers wilden de wijndrinkers overtuigen om over te stappen naar bier, vanwege de kwaliteit, kracht en voeding. Daarom kozen zij voor de naam Barley wine en heeft het bier een vergelijkbaar alcoholpercentage, namelijk tussen de 8,5% en 12%. Pas in 1903 is het eerste commerciële bier met de naam Barley wine gelanceerd, door de Burton brouwer.... Eigenlijk zijn er twee verschillende soorten barley wine, de Amerikaanse en de Engelse variant. Beide landen hebben hun echte type barley wine met unieke smaak. https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/wat-is-een-barleywine-bierstijl-barleywine-uitgelicht/

American Style Barley Wine. De kleur varieert van amber tot lichtbruin. De Amerikaanse Barley Wine is vrij bitter van smaak en erg hoppig. Het heeft een zoete en fruitige smaak, accenten van karamel en toffee. https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/wat-is-een-barleywine-bierstijl-barleywine-uitgelicht/

English Style Barley Wine. De kleur van de Engelse variant kan sterk wisselen, van rood/goud tot zwart. De smaak is minder hoppig en bitter dan de Amerikaanse variant, het is meer gebalanceerd en heeft een minder extreme toevoeging van hop. https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/wat-is-een-barleywine-bierstijl-barleywine-uitgelicht/

California Steam

Een California Steam is een ondergistend. traditioneel hoppig. bitter. amberkleurig Amerikaans biertype met een graanachtige moutigheid met 4.5 tot 5.5 Vol% alcohol. https://hoog.swell.nl/

Dortmunder Export

Een Dortmunder Export is een ondergistend blond Duits biertype met 5.0 tot 5.6 Vol% alcohol. https://hoog.swell.nl/


Dubbel 

Deze bierstijl is zeer klassiek bovengistend abdijbier, dat vaak een hergisting op fles en meer toegevoegde ingrediënten heeft. Dubbel heeft een (donker) bruine kleur, is wat zoeter en drinkt wat zachter en makkelijker weg dan een tripel door het alcoholpercentage. https://www.scover.nl/bierblog/bierstijlen

Een bekende bierstijl, Dubbel. De naam heeft niks te maken met de smaak of samenstelling, maar komt door een interessante geschiedenis. Het is een populair bier, over de hele wereld. Geschiedenis van Dubbel bier Een Dubbel bier heeft wel meer suiker en mout dan ander craft bier, maar niet persé twee keer zo veel. De naam Dubbel komt dus ook niet daar vandaan. Dubbel komt oorspronkelijk vanuit België, maar wel helemaal uit de Middeleeuwen. De monniken brouwden bier in het klooster. In die tijd kon niet iedereen lezen, dus werden de vaten met kruizen gekenmerkt. Twee kruizen betekende dat het een zwaarder bier was, vandaar de naam Dubbel. ... Bij een Dubbel bier wordt tijdens het brouwproces graan toegevoegd. Daardoor komt er meer suiker vrij en dat zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage. Dubbel bier heeft een alcoholpercentage tussen de 6% en 7,6%. De smaak is vol, maar niet uitzonderlijk bitter en Dubbel heeft een zoete smaak door de suiker. Er kunnen aroma’s van koffie of karamel vrijkomen bij Dubbel bier. Dubbel is zachter en zoeter van smaak dan normaal pils. De kleur is vaak van donkerblond tot middelbruin en heeft een zachtere smaak en een lichte hopbitterheid. https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/wat-is-een-dubbel-bier-bierstijl-dubbel-uitgelicht/

Tripel 

Een zwaarder bovengistend bier met een hoger alcoholpercentage. Dit speciaalbier is vaak goudkleurig, smaken naar mout en zijn vaak ook wat zoeter. Kenmerkend voor dit speciaalbier is het hoger koolzuurgehalte, vaak meer dan pils! https://www.scover.nl/bierblog/bierstijlen

Quadrupel 

Het zwaarste trappistenbier, zwaarder dan blond, dubbel of tripel. Deze bierstijl bevat een stuk meer ingrediënten dan de andere trappistenbieren, waardoor het bier vaak een stuk complexer drinkt en ook bitterder is. https://www.scover.nl/bierblog/bierstijlen

Dunkel

Dunkel is the original style of lager, serving as the forerunner to the pale lagers of today. They originated in and around Bavaria, and are widely brewed both there and around the world. This is often what the average consumer is referring to when they think of dark beer. At their best, these beers combine the dryish chocolate or licorice notes associated with the use of dark roasted malts and the roundness and crisp character of a lager. Examples brewed in and around Munich tend to be a little fuller-bodied and sometimes have a hint of bready sweetness to the palate, a characteristic of the typical Bavarian malts used. https://allaboutbeer.com/beer_style/dunkel/


IPA 

Een bierstijl met veel fruitigheid, velen aroma’s en de typisch bittere smaak. Er zijn veel verschillende soorten binnen deze bierstijl, maar wat een IPA typeert zijn de sterke (tropische, kruidige of bloemige) aroma’s! https://www.scover.nl/bierblog/bierstijlen

Irish Red Ale (IRA?)

Een Irish Red Ale is een bovengistend zoetig/geroosterd amber tot koperkleurig Iers biertype met 4.0 tot 5.2 Vol% alcohol. https://hoog.swell.nl/

Kölsch

Kölsch is an ale style emanating from Cologne in Germany. In Germany (and the European Community) the term is strictly legally limited to the beers from within the city environs of Cologne. Simply put, kölsch has the color of a pilsner with some of the fruity character of an ale. This is achieved with the use of top-fermenting yeasts and pale pilsner malts. The hops are accented on the finish, which classically is dry and herbal. It is a medium- to light-bodied beer and delicate in style. Most examples in the United States are brewpub draft interpretations produced during the summer months, though some commercial brewers produce a summer ale in the kölsch style. https://allaboutbeer.com/beer_style/kolsch/

Een Kölsch is een bovengistend blond Duits biertype uit Keulen met 4.4 tot 5.0 Vol% alcohol. https://hoog.swell.nl/

Kuit

Een Kuit (ook Koyt of Kuyt) is een bovengistend blond tot goud / licht amber Nederlands biertype met 4.7 tot 7.0 Vol% alcohol.  https://hoog.swell.nl/

Münchener Helles

Een Münchener Helles is een ondergistend schoon. blond. licht moutig Duits biertype met 4.6 tot 5.1 Vol% alcohol. Klasse A Alcohol4.6 - 5.1 % Vol. EBC6 - 9 IBU16 - 25 https://hoog.swell.nl/

New England IPA (NEIPA)

Een New England IPA NEIPA is een Amerikaanse IPA, bovengistend, met intense fruit-smaken en - geuren door dry hopping, Een dunne body en relatief weinig bitterheid. Het meest afwijkend van de traditionele Amerikaanse IPA is de bitterheid, de NEIPA is veel minder bitter. De fruitige hopsmaak staat erg op de voorgrond. Deze stijl vindt zijn oorsprong in het noordoosten van de Verenigde Staten. https://hoog.swell.nl/

Porter 

Een donker bier dat veel geroosterde mout en hop bevat. Vaal zijn er aroma’s van koffie en cacao terug te vinden. Porter is vaak een stuk lichter en minder complex dan stout, waardoor dit makkelijker te drinken is. https://www.scover.nl/bierblog/bierstijlen

Porter is een donker bier, in sommige gevallen bijna zwart. In principe is het een bierstijl met een lage alcoholpercentage, maar dit is niet meer vanzelfsprekend. Het is een Londens bier en niet weg te denken uit de hedendaagse pubs en café’s. Geschiedenis van de Porter Porter komt oorspronkelijk uit Londen. Het werd gedronken door de mannen die de goederen aan boord of aan land brachten, ook wel de ‘porters’ genoemd in de 18e eeuw. Een zwaar beroep, aan het einde van hun werkdag lustte zij dan ook een stevig biertje. In de historische stukken is er voor het eerst wat over Porter gevonden in 1721. Het was de voorloper van Stout. Regelmatig worden Porter en Stout door elkaar gehaald én met elkaar vergeleken. Een leuk weetje, Porter is het eerste bier wat je direct kon drinken. Daarvoor rijpten de bieren nog verder in de winkel of bij de kopers. Smaak van een Porter Porter is de lichtere variant van Stout bier. Porter is een bovengistend zwart bier. Het is gemaakt van geroosterde mout en veel hop, het bier heeft dan ook een geroosterde smaak. De alcoholpercentage kan verschillen, gemiddeld tussen de 4% en 10%. Het bier heeft accenten van chocolade en koffie. Porter heeft een licht bitterzoete smaak. De kleur van het bier kan sterk afwisselen. Het gaat van lichtbruin naar bijna zwart, met soms een rode gloed. Het stigma rondom donker bier is dat het ook gelijk een zwaar bier is, maar dat is bij Porter niet het geval. https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/wat-is-een-porter-bier-bierstijl-porter-uitgelicht/

Saison

Een Saison is een bovengistend blond Belgisch biertype met een kruidig. citrusachtig karakter en 5.5 tot 6.7 Vol% alcohol ... De kleur is blond tot goudkleurig. De helderheid is tweeschijn tot helder. De schuimkraag is romig. glasplakkend. Het koolzuurgehalte varieert van laag tot zeer hoog. Geurassociaties Een Saison heeft een bloemige. citrusachtige hopgeur. Daarnaast kan er een kenmerkend muf. kelderachtig aroma aanwezig zijn (afkomstig van Dupont gist. vaak ook gebruikt door andere Saison brouwers). Kruiden kunnen aanwezig zijn en de complexiteit verhogen. maar mogen de balans niet verstoren. Een licht zurig aroma wordt soms ook waargenomen. maar mag de andere eigenschappen niet overheersen. Een Saison heeft een licht moutig karakter. Diacetyl hoort niet aanwezig te zijn. Basissmaak De basissmaak is bitter. droog tot licht zoetig. soms iets zurig. Smaak De smaak is zacht moutig. fruitig (citrus) en kruidig. Ook een typisch muf. kelderachtig karakter kan worden waargenomen. afhankelijk van de gebruikte gist. Alcohol is laag tot gemiddeld aanwezig in de smaak. Kruiden en een lichte zuurheid kunnen aanwezig zijn. maar mogen het ‘aardse’ karakter niet aantasten. Een Saison heeft een hoge vergistingsgraad en is droog tot licht zoetig. De hopbitterheid is duidelijk aanwezig. zeker in combinatie met de hoge vergistingsgraad. Hogere alcoholen. oplosmiddelen en diacetyl mogen niet aanwezig zijn. Body De body is dun. https://hoog.swell.nl/

Schwarzbier

Originally brewed in Thuringia, a state in eastern Germany, these lager -style brews were known to be darker in color than their Munich counterparts. Often relatively full-bodied, rarely under 5 percent ABV, these beers classically feature a bitter chocolate, roasted malt note and a rounded character. Hop accents are generally low. This obscure style was picked up by Japanese brewers and is made in small quantities by all of Japan’s major brewers. Schwarz beers are not often attempted by U.S. craft brewers. https://allaboutbeer.com/beer_style/schwarzbier/

Session India Pale Ale

Een Session India Pale Ale is een licht alcoholische versie van een IPA (USA of GB) dus ook bovengistend. Hopbitter. complex. goud tot amberkleuring biertype met 2.5 tot 5.0 Vol% alcohol. Bieren met meer dan 5 vol% alcohol worden niet tot de session bieren gerekend. https://hoog.swell.nl/

Sour

Sours zijn er in veel verschillende soorten, van licht zure biertjes tot aan zeer scherpzuur smakende bieren. Er vallen verschillende bierstijlen onder de overkoepelende stijl 'sour', bijvoorbeeld Gose, Lambiek en Geuze of Vlaams Oud/Rood Bruin. ... De Sour komt oorspronkelijk uit België. Het bier stamt af van de lambiek en andere wild vergiste bieren. Hierbij wordt bier op een spontane wijze vergist en rijpt het op houten foeders. Zuur bier is de oudste biersoort in de geschiedenis. Bijna alle bieren waren zuur voordat sterilisatie (oftewel goede reiniging van de brouwketels en -vaten) kon worden toegepast. Toen dat mogelijk werd, stierven daarmee ook de zure bieren uit, aangezien zuur geen gewenste smaak was in bier. Echter heeft de Sour weer aan terrein gewonnen de afgelopen jaren en is de bierstijl populair geworden onder craft brouwers. Naast de moderne zure bieren zijn er ook een aantal klassiekers te noemen, zoals lambiek, geuze en Vlaam oud ruin / rood bruin. De zure smaken van de hedendaagse Sour worden bewust gecreëerd door de brouwer. Verantwoordelijk voor de smaak zijn specifieke gisten en bacteriën. Zij worden actief aan de bieren toegevoegd en krijgen vrij spel tijdens het brouwproces. ... Er zijn verschillende manieren voor een brouwer om tot een zuur bier te komen. De bekendste hedendaagse sour is de lambiek / geuze. Deze bieren koment tot stand door wilde / spontane gisting, waarbij brettanomyces gist zijn werk kan doen in het bier. Een andere manier om bieren een zuur accent mee te geven is door gebruik te maken van melkzuurbacteriën.  Wilde gisting Brouwers maken voor het spontaan vergisten van bier gebruik van het koelschip. De wort zit in het koelschip en wordt blootgesteld aan de bij de brouwerij aanwezige microflora, deze worden als het ware een ingrediënt van het bier. De gistsoort Brettanomyces produceert belangrijke aroma’s en smaken om het bier zuur te maken. Brettanomyces is een familie van de biergist Saccharomyces cerevisiaea, ook wel afgekort tot Brett Melkzuurbacteriën Lactobacillus en Pediococcus (melkzuurbacteriën) zorgen voor verrassende, zure smaken. Deze melkzuurbacteriën worden voor de bereiding van de meeste bieren met zorg uit het wort gehouden. Maar om een zuur bier te brouwen kan er voor worden gekozen om melkzuurbacteriën toe te voegen. Tijdens de fermentatie zetten de melkzuurbacteriën suikers uit het bier om in melkzuur. Dit zorgt voor de lichtzure smaak van het bier. Pediococcus kan metaboliseren zonder zuurstof, waardoor deze zorgt voor een zuurder bier naarmate de tijd verstrijkt. Pediococcus zorgt dus voor een rijkzure en complexe smaak. Lactobacillus daarentegen zorgt voor een zachte en minder complexe zure smaak. ... De bacteriën in Sours geven het bier zijn zure smaak de meest gebruike bacteriën vandaag de dag zijn de Lactobacillus, dit is een bacterie die suikers omzet in melkzuur, en de pediococcus, deze bacterie komt uit dezelfde familie als de Lactobacillus en wordt gebruikt om het zuurgehalte in bieren te verhogen het verschill tussen deze twee is dat de pediococcus kan metaboliseren zonder zuurstof, hoelanger deze in het bier zit hoe zuurder het bier wordt.... Sours zijn er in verschillende stijlen: https://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/sour

Lambiek: dit is Belgisch tarwebier, traditioneel in de winter gebrouwen. Het wordt vaak gemengd met kersen en of frambozen. Als jonge en oude lambiek wordt gemengd (gestoken) dan noemt men dat Geuze. https://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/sour

Een G(u)euze Lambiek is een geel/amberkleurig rins. zurig Belgisch tarwebier van spontane vergisting en 4.8 tot 8.5 volumeprocent alcohol. https://hoog.swell.nl/

Faro

Een Faro is een Belgisch goud/koperkleurig bier met spontane vergisting (Lambiek) en daarna aangezoet met kandijsuiker. Het bier heeft 4.0 tot 5.0 Vol% alcohol. https://hoog.swell.nl/

Gose: dit is een Sour afkomstig uit Duitsland en wordt gemaakt door middel van de combinatie van koriander en zeezout. https://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/sour

Een Gose is een bovengistend blond. fris-zurig Duits tarwebier met 3.6 tot 4.8 Vol% alcohol. https://hoog.swell.nl/

Vlaams Bruin: dit is een Belgische sour die meestal wordt vergist in houten vaten (foeders) en heeft een smakenpalet van zuurheid, zoet rood fruit en vanillesmaken (denk aan Rodenbach). Het betreft bovengistend bier dat een gewenste melkzuurinfectie ondergaat; dit wordt een gemengde gisting genoemd. https://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/sour

Belgian-style red ale

These are also known as “soured beers” and their defining character classically comes from having been aged for some years in well-used, large wooden tuns, to allow bacterial action in the beer and thus impart the sharp “sour” character. Hops do not play much role in the flavor profile of these beers, but whole cherries can be macerated with the young beer to produce a cherry-flavored Belgian red ale. These styles are almost exclusively linked to one producer in northern Belgium, Rodenbach. These ales are among the most distinctive and refreshing to be found anywhere. https://allaboutbeer.com/beer_style/belgian-style-red-ale/

Berliner Weisse: dit bier is vaak licht van kleur en heeft veel koolzuur, ook heeft het een zure smaak en weinig bitterheid. Een belangrijk aspect van de Berliner Weisse is dat deze met minimaal 50% tarwe wordt gebrouwen. https://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/sour

Een Berliner Weisse is een bovengistend Duits bleek tarwebier met een melkzure vergisting. Het heeft een droog. zuur en fris karakter en 2.8 tot 3.7 Vol% alcohol. https://hoog.swell.nl/

Sours vinden hun oorsprong bij onze zuiderburen. De Belgen brouwen al eeuwenlang bieren met een zuur smaakprofiel. Bij het brouwen van bieren als Lambiek of Lambic, Geuze of Kriek wordt gebruik gemaakt van spontane vergisting. Naast België staat ook Duitsland bekend om zijn vele varianten zuur bier. Je kunt hierbij denken aan de Berliner Weisse en de Gose. Zoals de naam al doet vermoeden staat zuurbier bekend om zijn bijzonder zure smaakprofiel. Het is een smaak waaraan je echt zal moeten wennen. Net als bij een IPA bier moet je dit bier echt leren drinken. Het is dus aanbevolen om te beginnen met licht zure bieren en dit langzaam op te bouwen naar steeds zuurdere bieren. https://www.beerdome.nl/nl/blogs/kennisbank/zuur-bier/

Speciale Belge

Een Speciale Belge is een bovengistend amberkleurig Belgisch biertype met 4.5 tot 5.5 Vol% alcohol. https://hoog.swell.nl/

Uiterlijke kenmerken Goud tot amber tot licht koper. Helder. Inzakkende schuimkraag tot blijvend laagje. Koolzuurgehalte is gemiddeld. Geurassociaties Matig sterk moutig aroma. lichte hopgeur en matig sterke fruitigheid Het moutkarakter is toast/biscuit-achtig. Het lichte hopkarakter (bloemig of licht kruidig) kan in beperkte mate aangevuld worden met peperige. kruidige fenolen. Er kan een lichte peer/sinaasappel fruitigheid aanwezig zijn. maar dit mag het neutrale moutig/hoppige karakter niet beïnvloeden; de aroma’s dienen in balans te zijn. Soms gistig. soms zwak karamel. Diacetyl hoort niet aanwezig te zijn. Basissmaak De basissmaak is zoetig. bitterig tot bitter. Smaak Zacht moutig. bitterig. licht zoetig. Daarnaast een lichte fruitigheid. mogelijk van peer of sinaasappel. maar minder sterk dan bij de zwaardere Belgische Ales. De zoetheid is zacht moutig. met een lichte toast/biscuit/noten smaak. Een hopsmaak is niet of nauwelijks aanwezig. De hopbitterheid is matig tot laag. en kan worden aangevuld door peperige fenolen. Er is een mooie balans tussen mout. bitter zoet en de overige fruitige/kruidige componenten. Body De body is dun tot medium. Mondgevoel Het mondgevoel is droog tot plakkend. Een alcoholwarmend mondgevoel kan in lichte mate voorkomen. De koolzuurprikkeling is matig sterk. Nasmaak De nasmaak is redelijk droog tot zoetig. In geval van droog wordt de hopbitterheid geleidelijk sterker. Opmerkingen Minder droog en meer esters in vergelijking met Alt. Verschil met Britse en Amerikaanse Pale Ales wordt grotendeels bepaald door de giststam en de gebruikte hopsoorten. Voorbeelden De Koninck. Palm. Vieux Temps. Budels Batavier. Bass Pale Ale. Special De Ryck https://hoog.swell.nl/

Stout 

Een bekende bierstijl die gekenmerkt wordt door de donkere kleur en de smaak van gebrand mout. Binnen deze bierstijl kunnen er zowel hooggegiste als laaggegiste bieren bestaan. Net zoals een porter zijn er veel tonen van koffie en chocolade terug te vinden! https://www.scover.nl/bierblog/bierstijlen

No beer style is more intertwined with a single country than dry stouts are with Ireland. The country’s brewing culture has been traced back about five millennia. But it is the past 300 hundred years, and the well-known brewing revolution in England, that directly influenced the craft and commerce of Ireland. Guinness, the most famous brewing family in Ireland and, arguably, the world, had been brewing beer in County Kildaire since the first half of the 18th century. In 1759, the heir, Arthur Guinness, moved to Dublin and leased a brewery at St. James Gate. This would become the famous brewery that carries their name. Arthur was as shrewd as he was aggressive. St. James’ Gate was located at a coveted water source and accessible to the barley-growing regions of Ireland. Guinness brewed both ale and porter, the style that was gaining in popularity in England. By 1769 he was exporting his porter to England and in 1799 he abandoned regular ale brewing to concentrate entirely on porters. Guinness made porters of different strengths, with the word “stout” used to mean the stronger of the beers. In 1820, Guinness changed the name of their Extra Stout Porter to simply Extra Stout, marking a break from the older porter style. The popularity of porter and stout switched in the 20th century, with stout becoming more coveted. Irish breweries were helped inadvertently by World War I: the British limited malt roasting during the war, but there was no such constraint in Ireland, making the Irish dry versions available throughout the British Isles. The most distinguishing characteristic of a dry stout is the black, essentially opaque appearance. This deep color comes from the use of roasted barley, an unmalted barleycorn. It is a powerful ingredient; used in small amounts it gives stout not only the deep color, but also the assertive flavor of bitter chocolate and espresso. The roasted barley also contributes a drying sensation. The presentation of a “traditional” pint of stout has changed over the past 40 years. Before then, Irish stout was dispensed from a cask by gravity or beer engine, or later via CO2 pressure. The invention, by Guinness, of a draft system that uses a mixture of nitrogen and carbon dioxide filled the glass with a wholly different beer than before. It has become the standard method and is as familiar as the beer itself. This eventually led to the invention of the nitrogen “widget,” a device found in canned stouts that delivers the same effect. The reduced carbon dioxide softens the texture, but the effect of the nitrogen is even more pronounced. It produces tinier bubbles that churn and rise slowly to surface in a tight, creamy layer of tan goodness that marks each sip and lasts to the end of the pint. This gives stout its creamy texture. Irish dry stout is low in alcohol—lower than mainstream light American lagers—which makes it perfect for a long evening of socializing. Other Stouts Some stouts brewed in England and America are sweeter or stronger than Irish dry stout. Brewers may add milk sugar (lactose) for sweetness, or brew with a small amount of oatmeal, an ingredient that adds complexity, silkiness and a touch of sweetness. Other brewers enhance the chocolate and coffee notes in stout with the addition of real chocolate or coffee! The strongest beers in the stout family—the “stoutest” stouts—are the Russian imperial stouts. These potent, inky beers are named for their popularity in the Russian court of Catherine the Great. With intense flavors of espresso, dark chocolate and licorice, and alcohol content in the range of many wines, these are beers for quiet sipping. https://allaboutbeer.com/beer_style/stout/

Russian Imperial Stout (RIS)

Waar komt de naam Russian Imperial Stout eigenlijk vandaan? Voordat we kijken naar de speciale smaak van de Russian Imperial Stout is het leuk om even het verleden in te duiken. De naam verraad natuurlijk al het land voor oorsprong, toch is het interessant om te weten hoe dit tot stand is gekomen. In januari 1698 werd er een missie georganiseerd door Peter de Grote.  Hij besloot om de banden aan te halen met Engeland. De 25-jarige leider van de missie was een man genaamd Peter Mikhailov. Tijdens zijn reis ontwikkelde hij een echte voorkeur voor Brits bier en tabak. Op deze reis en daarna heeft Peter de Grote veel gedaan om de Russische handel met West-Europa, en met name Groot-Brittannië, uit te breiden. Zijn voorliefde voor Brits bier zou uiteindelijk overgaan op een laatste Russische Catherine de Grote. In de jaren sinds Peter zijn bezoek aan Londen werd er een nieuwe stijl bier ontwikkeld die een Porter werd genoemd. Naarmate de bieren sterker werden, kwam een subgroep die bekend stond als Porter – Stout. Uiteindelijk werd de “Porter – Stout” enkel “Stout”. Precies, door de invloed van de Russische tsaren heeft het bier de naam Russian Imperial Stout gekregen. Een heerlijke bier wat echt afkomstig is van hoge heren uit Rusland (in combinatie met een flinke dosis inspiratie uit Engeland natuurlijk). ... De Russian Imperial Stout is een sterk donker bier met een erg volle smaak van chocolade en koffie. Van oorsprong bevatte dit bier ruim 5 kg hop per vat, dit is erg veel in verhouding tot andere biersoorten. Hier komt de bittere smaak dan ook vandaan. Imperial stout heeft een hoog alcoholgehalte van ruim 9%, sommige bieren kunnen zelfs oplopen tot 15%. Een hoger alcoholgehalte zorgde ervoor dat de Russian Imperial Stout biervaten niet bevroren tijdens de koude route terug naar Rusland. Dit was natuurlijk ideaal voor de export. Zoals vele bierstijlen van vroeger, viel de Russische Imperial Stout van zijn troon in de 20e eeuw. Maar gelukkig zijn er vandaag de dag steeds meer liefhebbers die kiezen voor deze bierstijl. Vandaag de dag bestaan er vele lekkere soorten Russian Imperial Stouts binnen deze categorie die ons herinneren aan het feit waarom de keizers van heel Rusland meer dan 300 jaar geleden zo dol waren op dit bier. Als echte bier liefhebber zou je de Russian Imperial Stout zeker eens moeten proberen, al helemaal als je fan bent van zwarte biersoorten! https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/brouwpunt-favoriet-russian-imperial-stout/

Sweet stout

Sweet stouts have a distinctive sweetness to the palate and often show chocolate and caramel flavors. They are sometimes known as milk or cream stouts. These beers obtain their characters by using chocolate malts and lactic (milk) sugars in the brewing process. https://allaboutbeer.com/beer_style/sweet-stout/

Oatmeal stout

This brew is a variation of sweet stout, with a small proportion of oats used in place of roasted malt, which has the effect of enhancing body and mouthfeel. They were originally brewed by the British in the earlier part of this century, when stouts were thought of as a nutritious part of an everyday diet. After having fallen from favor, the style was revived by the Yorkshire brewer Samuel Smith in 1980. They tend to be highly flavorful with a velvety texture and sometimes a hint of sweetness. Oatmeal stouts are now a very popular staple of the U.S. craft brewing scene. https://allaboutbeer.com/beer_style/oatmeal-stout/

Vienna 

The classic amber to red lager that was originally brewed in Austria in the 19th century has come to be known as the Vienna style. These are reddish-amber with a very malty, toasted character and a hint of sweetness. This style of beer was adapted by the Munich brewers and in their hands has a noted malty sweetness and toasted flavor with a touch more richness. The use of the term “Märzen”, which is German for March, implies that the beer was brewed in March and lagered for many months. On a label, the words “fest Märzen” or “Oktoberfest” generally imply the Vienna style. Oktoberfest beers have become popular as September seasonal brews among U.S. craft brewers, though they are not always classic examples of the German or Austrian style. https://allaboutbeer.com/beer_style/vienna-style-lagers-and-marzenfest-beers/

Weizen

Een typisch Duits bier, niet te verwarren met witbier. Weizen moet minimaal 50% tarwemout bedragen en er mag alleen water, mout, hop en gist binnen het brouwproces gebruikt worden. Doordat het bier een laag alcoholpercentage bevat, is het een licht bier dat makkelijk drinkt.  https://www.scover.nl/bierblog/bierstijlen

Een Weizen is een bovengistend blond Duits tarwebier (zonder toevoeging van kruiden) met 4.5 tot 5.9 Vol% alcohol. https://hoog.swell.nl/

Dunkel weizen

These dark wheat beers derive their character from the use of darker malts in the non-wheat ingredients, so that a richer, darker-colored beer can be achieved, along with fuller malt flavors. Dunkel weizens still display the floral, estery qualities of a pale weizen. Dark weizens are produced with or without a secondary fermentation in the bottle, with the corollary that these styles can be yeast sedimented or unsedimented depending upon the preference of the brewer. https://allaboutbeer.com/beer_style/dunkel-weizen/

Hefeweizen

Weizen bier is a top-fermenting beer style that originates from southern Germany, particularly Bavaria, and is brewed with at least 50 percent wheat in the mash. Hefeweizens are refreshing, highly carbonated beers ideal for quenching summer thirsts. They undergo secondary fermentation, often in the bottle. The yeast strains used in traditional hefeweizens can impart flavors of spicy, clove, banana or bubblegum. “Hefe” (the German word for yeast) on the label denotes that the bottle contains yeast sediment. Alcohol content is typically 5-5.5%. These beers have a medium- to medium-full body. Hop flavors play a very insignificant role in the flavor profile. The best examples to be found are still authentic Bavarian imports, although some good domestic examples are produced and are often available as a draft option. https://allaboutbeer.com/beer_style/hefeweizen/

Kristall weizen

A kristall weizen is a non-hazy weizen ale. “Kristall” on the label of a weizen specifically denotes that a weizen has been filtered prior to bottling to remove the protein haze and yeast often suspended in such beers. Kristall weizens lack the yeasty and spicy complexity often associated with hefeweizen beers, and have a cleaner and more delicate flavor. Floral, fruity aromas are often noted in classic examples of this style, with healthy alcohol content of 5-5.5% and a medium to medium-full bodied character. https://allaboutbeer.com/beer_style/kristall-weizen/

Witbier

Een verfrissend en vaak troebel speciaalbier met bovengisting. Witbier smaakt vaak frisser en fruitiger, heeft een lichte kleur en is ideaal om van te genieten bij warm weer! https://www.scover.nl/bierblog/bierstijlen

Een Witbier is een bovengistend bleek Belgisch tarwebier. meestal met kruiden en 4.3 tot 5.5 Vol% alcohol https://hoog.swell.nl/

Wit beer is a style of flavored wheat. It is distinctly Belgian in origin and is still very closely associated with this lowland country. Wits employ a proportion of unmalted wheat in the mash, but also have flavor added in the form of Curaçao orange peel and coriander, among other ingredients. Their appearance is marked by a hazy white precipitate and these beers generally have some sedimentation. Typically, these are very refreshing summer thirst quenchers. Their popularity in the United States is growing, with some notable examples to be found. https://allaboutbeer.com/beer_style/white-wit-beer/

Witbiers (white beer in Flemish) are yet another example of a style that nearly expired, but is now quite popular following an enthusiastic rebirth. Called bière blanche in French (also meaning white beer), wits developed as a regional specialty east of Brussels, including the city of Louvain and the village of Hoegaarden, in the farmlands of Brabant. Blessed with sinfully rich soil and spirited agrarianism, Brabant’s farmers tended fields of barley, wheat and oats, all of which are utilized in traditional witbiers. The practice of adding spices to the brewkettle remained long after hops became the predominant flavoring elsewhere. This is not terribly surprising, as some of the Spice Islands were colonized in the late 16th and early 17th centuries, when Belgium was part of the Netherlands. Ancient local herbs gave way to foreign spices. Witbier was the dominant style immediately east of Brussels as recently as the 18th century, but the 19th century onslaught of pale lager ushered in the decline of many regional brews. As the world became smaller, local fare seemed old-fashioned, and new products, exhilarating. In Hoegaarden, the cradle of witbier, this demise culminated finally in 1960, when no witbiers were being brewed. All but extinct, witbier had on its side one of the great proponents of craft beer in the past 40 years, and he was not about to let something so personally significant disappear. His name was Pierre Celis, and his spunk and vitality are symbolized in the very beer he resurrected and without whom, we’d be pining over memories of a vanished Belgian style. Pierre Celis grew up and worked as a milkman around Hoegaarden. Lamenting the loss of his cherished witbier, he decided to make his own. He purchased some used brewing equipment, fitted out a small brewery and, by 1966, was producing. He named the brewery De Kluis (The Cloister), in reverence to the roots of monastic brewing. The popularity of Celis’ witbier goaded others, and by the mid-80s, many were being brewed in Belgium. Celis brought his expertise to Austin, TX, and with the same approach of using local ingredients as much as possible, founded the Celis Brewery in 1992. His influence can still be seen today across America and Canada. What then, defines a witbier? These are dubbed white beers, and not wheat beers, because of the pale, almost milky glow of the brew. There are two requirements of this style: first, it must contain up to 50 percent wheat. Sometimes, a small amount of raw oats is added. The effect of the raw wheat and oats on the palate is a silky-smooth mouthfeel, a playful tart and honeyish contrast, and noticeable fruitiness. Of equal importance in a witbier is the use of spices. The predominant spice is always coriander. Freshly ground, and added late to the kettle to retain its aroma, it should fairly gush from the glass. The next most common kettle addition is curaçao (bitter) orange peel, which adds mysterious complexity to the brew. It is grown in Spain, Italy, and North Africa, and is characteristically herbal, reminiscent of chamomile rather than orange, and complements the savory coriander. More spices may be added in small amounts as a background note. Some brewers are secretive about their choices, but chamomile, anise, grains of paradise, peppercorns, ginger, or nearly anything similar could conceivably be used. The marriage of the spice blend and wheat is one made in heaven. While most of the common witbiers are offered year round, brewpubs will often concoct them for their summer menu. For refreshment, witbiers are as appropriate as any brew, and more complex. They are reminiscent of the fragrant season, and soft enough to sit well on a hot day. Time to savor a witbier. https://allaboutbeer.com/beer_style/belgian-witbier/

En dan zijn we nog steeds niet compleet... De bierwereld is immens. Van elke bierstijl ontspringen weer tig nieuwe varianten en oude bierstijlen herleven. Zo is er elke keer weer wat nieuws te proeven....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten