Thomas Opent Oproer RUIG Hang The Bishop op https://www.youtube.com/watch?v=BbkWWPCpiG4
De RUIG Hang the Bishop is een bier gebrouwen door Oproer uit Utrecht. Deze Wild Bier heeft een alcohol percentage van 7.0%. De bierstijl Wild Bier komt van oorsprong uit Internationaal (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/oproer-ruig-hang-the-bishop)
Brouwerij: Oproer, Utrecht Type: Wild Ale BA Aroma en smaak: Vanille, hout, rum, vineus, kruidig. Zurig, zoetig en droog wegtrekkend. 7.5% alcohol, serveer op 8ºC ... Oproer gaat zuur en noemt de bieren naar de vroegere brouwerij waaruit ze mede zijn ontstaan. Hang the Bishop is een blend van zure wilde ales, gerijpt op een combinatie van rode wijn en rumvaten met een complexe mix van wilde gisten en bacteriën. Hij is funky, fruitig en medium zuur. (https://www.hetbiermoment.nl/a-61255364/oproer/oproer-ruig-hang-the-bishop-37-5cl/#description)
In de kassa stond "Het artikel is uitverkocht", maar er stonden nog paar fleskes. Ik had het al eens gehad en wist dat het goed smaakte. Het smaakte naar meer! Wat wel grappig was was dat er geen prijs in de kassa stond. Het was immers al uitverkocht. Dus werd de prijs afgeleid van een andere barrel aged. Ach, wat een luxe...
Al is het in mijn povere vocabulaire een zuur bier te noemen. Dat is niet echt een omschrijving die het bier eer aan doet. Waar komt het vandaan?
RUIG, het gebottelde vatgerijpte wild ale en sours bierassortiment van Oproer. Het eigenzinnige kleine broertje dat absoluut een eigen podium verdient. RUIG betekent bier van gemengde gisting, gefermenteerd en/of gerijpt in vaten. Soms een blend, soms met fruit, altijd uitgesproken. Exclusief, zeer gelimiteerd en in genummerde flessen verkrijgbaar. (https://www.oproerbrouwerij.nl/collections/ruig)
Oproer is een creatieve, maatschappelijk betrokken, prijswinnende brouwerij uit Utrecht. Wij zijn Bart-Jan Hoeijmakers en Mark Strooker, eigenaren van Oproer en vertellen je graag in het kort ons verhaal! Waar we elkaar in vonden is onze visie op het leven. Duurzaamheid, authenticiteit, inclusiviteit, respect voor het milieu en dieren en een creatieve DIY-houding zijn belangrijke waarden voor ons. We zetten onze creativiteit in bij het brouwen van bieren die spannend en uitdagend, maar ook gebalanceerd zijn. Wij willen mensen inspireren door onze bewuste manier van doen en laten. ... Ruim 5 jaar geleden werd Oproer geboren toen de brouwerijen RUIG (2013) en Rooie Dop (2012) de krachten bundelden. In de industriële setting van de oude busremise in het CAB-gebouw in Utrecht werd met enkel hergebruikte materialen een restaurant, pub en brouwerij uit de grond gestampt mét groot terras. Vanwege groeiend succes en waardering werden zowel de brouwerij als de pub uitgebreid. Er waren meer houten vaten, grotere ketels en tanks nodig en dus een grotere locatie voor de brouwerij op industrieterrein Lage Weide. Door de extra ruimte en verbouwing van de keuken konden we in de pub nog veel meer (max. 150) gasten bedienen. Vaak was het afgeladen en vol gezelligheid. (https://www.oproerbrouwerij.nl/pages/de-brouwerij)
De brouwerij werd op 1 januari 2016 opgericht via een fusie van de brouwerijen van Bart-Jan Hoeijmakers (eigenaar van RUIG Brouwerij) en Mark Strooker (eigenaar van Brouwerij Rooie Dop). De brouwerij vestigde zich in het CAB-gebouw. CAB staat voor Centraal Autoherstel Bedrijf en werd in 2013 aangemerkt als gemeentelijk monument. Sinds 2003 is onder meer muzikale broedplaats dB’s één van de huurders. De brouwerij is op dat moment een combinatie van een brouwerij, proeflokaal en een veganistisch restaurant. De initiatiefnemers geven om goede, uitgebalanceerde, smaakvolle bieren. Ze houden van hop, vatrijping en experimenteren ook met wilde gist, bacteriën en fruit. Duurzaamheid, respect voor het milieu en dieren en een doe-het-zelfhouding zijn belangrijke waarden voor ons. We zetten onze creativiteit in bij het brouwen van bieren die spannend en uitdagend, maar ook gebalanceerd zijn RUIG: Oproer’s limited barrel series Bijzonder is RUIG, het gebottelde vatgerijpte wild ales en sours bierassortiment van de brouwerij: het eigenzinnige kleine broertje dat absoluut een eigen podium verdient. RUIG betekent bier van gemengde gisting, gefermenteerd en/of gerijpt in vaten. Soms een blend, soms fruitig, altijd uitgesproken. Collaborations De brouwerij houdt van samenwerken en het maken van collab brews met andere brouwerijen, zoals Oersoep, Van Moll, Het Brouwdok, Ramses, Oedipus, Frontaal, Brew By Numbers (Verenigd Koninkrijk), Buxton (Verenigd Koninkrijk), Gigantic (Verenigde Staten), Hair Of The Dog (Verenigde Staten), Deschutes (Verenigde Staten), Breakside (Verenigde Staten), Base Camp (Verenigde Staten), Little Beast (Verenigde Staten), Lompoc (Verenigde Staten), Freigeist (Duitsland) and Fat Heads (Verenigde Staten). En nog heel veel meer. Local heroes De brouwerij houdt er ook van om te experimenteren en samen te werken met local heroes die ook een enorme passie hebben voor hun ding. Zo zijn er bieren gemaakt met: Karel V, Goesting, Sanju, De Zaak, Louis Hartlooper Complex and Springhaver Theater in Utrecht. In januari 2017 verhuisde de brouwinstallatie naar een productielocatie aan de Westkanaaldijk 5-10 in Utrecht. Het Oproer Craft Beer Bar & Restaurant bleef wel gevestigd in het CAB-gebouw. Op 11 januari 2021 brak er een grote brand uit in het CAB-gebouw. Het Oproer Craft Beer Bar & Restaurant moest als verloren worden beschouwd als gevolg van de rookschade. Op 15 januari 2021 zou Oproer Craft Beer Bar & Restaurant vijf jaar bestaan. De etiketten van de brouwerij worden ontworpen door Robèrt Guérain. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1407-oproerbrouwerij)
Tja het bier is zuur, wat kan ik er nog meer over vertellen? Ik vond het lekker om te drinken. Het barrel aged haal ik er niet zo uit helaas.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten