Stadsbrouwerij de Kemphaan
Een kleine brouwerij met proeflokaal, gerund door de vrijwilligers van het Almeers Biergilde Gambrinus. Voor liefhebbers van lokaal, biologisch gebrouwen bier, Almere en natuur! Gelegen op het stadslandgoed de Kemphaan naast de eilanden van Stichting AAP, Almere Jungle en de stadsboerderij. (https://www.kemphaan.nl/activiteiten/stadsbrouwerij-de-kemphaan/)
Stadsbrouwerij de Kemphaan is een kleine brouwerij met proeflokaal in Almere. Vrijwilligers van het Almeers Biergilde Gambrinus runnen de brouwerij. Zij maken bier voor liefhebbers van lokaal, biologisch gebrouwen bier, Almere en natuur. Wil je alles ontdekken over de brouwerij en de bieren? Boek dan een rondleiding met proeverij! Je kunt de brouwerij bezichten, krijgt uitleg over het brouwproces en er is een proeverij met 3 of 6 bieren. (https://www.visitalmere.com/nl/locaties/124343950/stadsbrouwerij-de-kemphaan)
(https://www.visitflevoland.nl/nl/locaties/124343950/stadsbrouwerij-de-kemphaan)
De Kemphaan is een groot terrein waar van alles te doen is. Ook is er een stadsboerderij met markt waar u alles kunt kopen wat u nodig heeft. Verse groente, fruit, vlees en meer! Ga voortaan ook lokaal uw verse etenswaren kopen, rechtstreeks bij deze bijzondere boerderij. (https://www.fairsy.nl/eemland/de-kemphaan-stadsboerderij)
Stadslandgoed De Kemphaan is de plek waar je midden in de natuur kunt genieten van een avontuurlijk dagje uit. Het ligt niet ver buiten de stad dus je bent er zo! Met pannenkoeken of frietjes, aapjes kijken, een klimbos en heerlijk luxe overnachtingen. Met natuurproducten, een stadsboerderij en een avontuurlijke natuurcamping. Hier kun je er echt even tussenuit. Dat is de Kemphaan. (https://www.kemphaan.nl/)
Midden op het groene stadslandgoed De Kemphaan staat Stadsbrouwerij de Kemphaan. De vrijwilligers van de brouwerij maken op ambachtelijke wijze verschillende soorten bier. We maken zo veel mogelijk gebruik van lokale, biologische ingrediënten. Elk bier heeft zijn eigen unieke smaak en een heel eigen karakter. Ons bier is regionaal verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten en natuurlijk ook op de brouwerij zelf. Een aantal keren per maand wordt er in onze brouwerij gebrouwen. Dat gebeurt meestal in het weekend, veel van onze vrijwilligers brouwen naast het hebben van een reguliere baan. Vind je het leuk om een keer te komen kijken tijdens het brouwen? Loop dan eens binnen en verbaas je hoe bier eigenlijk gebrouwen wordt.
Boven onze brouwerij beschikken we over een proeflokaal, ook dit wordt door vrijwilligers gerund. ... Stadsbrouwerij De Kemphaan kunt u vinden op het Kemhaanpad 4 in Almere. Komt u met de auto? Uw navigatie laat u parkeren op de KemphaanLAAN. Loop van het parkeerterrein richting stichting AAP. De brouwerij vindt u in het gebouw naast de vijver met fontein. (https://stadsbrouwerijdekemphaan.nl/)
2000
Een stad is niet compleet zonder eigen stadsbrouwerij, zo vond het stadsbestuur rond de eeuwwisseling.
2001
Aldus werd, onder bezielende leiding van lokale brouwer Jan Nijboer en met hulp van het stadsbestuur, Stadsbrouwerij De Kemphaan in de benen geholpen. Bij de befaamde zuidduitse brouwerijfabriek Kasper Schulz werd een prachtige koperen stoombrouwinstallatie aangeschaft. Deze is tot op de dag van vandaag nog in gebruik. Na Jan hebben achtereenvolgens Erik Bok en Lex Meeuwisse de roerstok in handen gehad.
2015
De brouwerij verhuist naar een groter pand en wordt uitgebreid met een proeflokaal. Het proeflokaal staat onder bezielende leiding van René Franken, oud-brouwmeester van De Bierfabriek.
2020
Onze brouwmeester Richard Groot neemt de roerstok van Lex over. Alle medewerkers zijn onbezoldigd vrijwilliger, tot de laatste drup gedreven om een assortiment fantastische bieren voor jou – en een beetje voor henzelf – te brouwen.
Lex blijft belast met opleidingen; hiermee heeft hij ons er (bijna) allemaal ingeluisd.
(https://stadsbrouwerijdekemphaan.nl/over-de-kemphaan-2/)
Stadsbrouwerij De Kemphaan
Brouwerij
Opgericht: 2002
Namen
(2002-2015) Brouwerij De Kemphaan
(2015-) Stadsbrouwerij De Kemphaan
...
Brouwerij de Kemphaan is gevestigd in restaurant de Kemphaan op het gelijknamige stadslandgoed in Almere. De brouwerij wordt geëxploiteerd door de stichting "Vrienden van Gambrinus". Zoals de naam al doet vermoeden is deze stichting nauw verbonden met het Almeers Biergilde Gambrinus, een vereniging van hobbybrouwers en bierliefhebbers. In 2001 is door een aantal gemeenteraadsleden besloten dat Almere een eigen brouwerij moest krijgen en daarvoor werd als locatie voor stadslandgoed de Kemphaan gekozen. Er werd informatie ingewonnen bij de lokale brouwer Jan Nijboer en deze adviseerde een minibrouwerij van een bekende Duitse brouwerijfabriek uit Bambergen. Naast deze brouwerij wilde Jan Nijboer ook een proeflokaal openen en een brouwerijmuseum. Hiervoor had hij al diverse mooie oude brouwerijonderdelen op het oog. Na een poosje kregen de brouwer en de gemeenteambtenaar, die verantwoordelijk was voor het project, een verschil van mening waarna de samenwerking werd beëindigd. De brouwerij was echter al geplaatst, maar de capaciteit van deze brouwerij, 200 liter, was te klein om er commercieel mee uit de kosten te komen. Daar is een installatie van minimaal 800 tot 1000 liter voor nodig en een veel grotere lagercapaciteit dan de beschikbare 20 hl. Na Jan Nijboer werd Erik Bok de brouwer en deze gebruikte de brouwerij in deeltijd. Helaas stopte hij na 2 jaar met brouwen op de Kemphaan en stond de installatie weer stil. Ook voor hem was het financieel niet mogelijk om door te gaan.
Een tijd daarna kwam Herman den Blijker met het programma "herrie in de keuken". Het eerste wat hij vroeg, toen hij binnen kwam, was of de brouwerij bier produceerde. Zijn voorstel was om zo snel mogelijk de installatie weer bier te laten brouwen. In de lente van 2005 heeft de toenmalige manager van het restaurant contact gezocht met het Almeerse biergilde "Gambrinus". De manager had de brouwerij en "Gambrinus" had de brouwers, die er overigens geen salaris uit hoefden te halen, en de vraag was of zij elkaar niet blij konden maken. De stichting "Vrienden van Gambrinus" werd opgericht en sindsdien wordt er één weekend per maand 400 liter licht bier of 300 liter zwaar bier gebrouwen. De leden hebben allemaal een voltijds baan en doen dit als hobby er naast. De brouwers vinden het dan ook niet leuk om steeds hetzelfde te maken, maar brouwen elke maand iets anders. Omdat er geen vulmachine is, vullen ze alleen af op 75 cl flessen. Deze zijn in de landgoedwinkel op het terrein van het Kemphaan landgoed te verkrijgen en op=op. Daarnaast verkoopt de stichting het bier ook via de handelaren op de biologische markt en is het bier te verkrijgen in het restaurant van de Kemphaan.
Op 1 december 2005 heeft de rechtbank de firma Brouwerij De Kemphaan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 39078885 in staat van schuldsanering verklaard, met benoeming van mr. R.D.C. Jonker tot bewindvoerder. Het insolventienummer is R.03/50.
Op 7 juli 2011 werd bekend gemaakt dat Restaurant De Kemphaan gesloten wordt. De gemeente heeft bij de rechter ontbinding de huurovereenkomst aangevraagd vanwege huurachterstand van uitbater P4. De zaak stond bekend als behoorlijk ambitieus op culinair vlak en werd in 2005 uitgeroepen tot beste restaurant van Almere en kreeg de Horecaprijs Almere. Uitbater P4, eveneens exploitant van Kasteel Woerden en Grand Café Groeneveld in Baarn, laat via bestuurder Gert Jan Stok weten er nog een kleine kans is dat P4 terugkeert. Zij willen niet investeren in een huurpand. Maar dat is wel hard nodig gezien het achterstallig onderhoud. De gemeente laat weten dat van verkoop geen sprake kan zijn.
In september 2012 wilde de gemeente Almere, die eigenaar is van het pand en de brouwerij, de brouwerij sluiten. De brouwers van biergilde Gambrinus en een aantal andere partijen wilden de activiteiten op een andere plek op het landgoed voortzetten. Men denkt aan een gecombineerde huisvesting, met op de begane grond een aantal representatieve bedrijven en op de bovenverdieping ruimte voor kantoren en opslag. De brouwerij zou een plaats moeten krijgen op de begane grond met de brouwketels in het zicht. Men hoopt de brouwerij in 2014 in gebruik te kunnen nemen. Tot die tijd heeft de gemeente toestemming gegeven om te mogen blijven brouwen. In 2012 werd er maandelijks 400 liter gebrouwen, namelijk twee brouwsels van 200 liter.
In 2020 neemt Richard Groot de roerstok over van Lex Meeuwisse. Alle medewerkers zijn onbezoldigd vrijwilliger. Lex blijft belast met opleidingen van de vrijwilligers.
(https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=1004&d052a27d559c1506ae629e592d877bfa=1)
Ze brouwen verschillende:
Tripel is een blond bier met 8,5% alcohol en heeft een moutige zoetigheid en laat de bitterheid van de hop toch door komen.
Ook dit bier is zacht van smaak en laat zich soms te snel drinken voor de hoeveelheid alcohol die het heeft. Een bier om rustig van te genieten voor liefhebbers van zware bieren. (https://stadsbrouwerijdekemphaan.nl/onzebieren/)
Oeps is een bier dat ontstaan is uit een foutje, vandaar de naam.
De kleur is mooi amber en de smaak is zoetig, kruidig en alcohol verwarmend, wat niet zo vreemd is met 9,5%. Een zware jongen die ook weer te makkelijk wegdrinkt en daardoor zijn naam meer dan waarmaakt. Als je liefhebber van zeer zware bieren bent, is dit een bier dat geproefd moet worden. (https://stadsbrouwerijdekemphaan.nl/onzebieren/)
Blond is een licht bier met maar 5,5% alcohol. Iets donkerder van kleur dan een pils, maar door het gebruik van een bovengist veel rijker van smaak.
Door Duitse hoppen te gebruiken is hij redelijk bitter, maar toch zacht in de afdronk. Een prima bier voor op het terras of bij een barbecue. (https://stadsbrouwerijdekemphaan.nl/onzebieren/)
Oostvaarders is een biertje voor de liefhebber van hoppig bier.
In eerste instantie iets zoetig maar in de afdronk komt de zachte maar duidelijk aanwezige hopbitterheid naar voren. Lekker, maar niet zo extreem als bij een IPA. ... 7% (https://stadsbrouwerijdekemphaan.nl/onzebieren/)
Waterkasteel
is smaakvol, verfrissend licht bier van 2,5%.
Dit bier krijgt zijn de karakteristieke bitterheid en frisheid door gebruik van sopropo. (https://bierkado.nl/de-kemphaan-waterkasteel)
Weerwater
is een amber bier met vooral in de nasmaak een licht zacht bittertje.
Hoofdsmaken zijn bloemig en fruitig. Een makkelijk doordrinkbaar bier. (https://bierkado.nl/de-kemphaan-weerwater)
Madeleine
is een tarwebier (witbier) volgens Belgisch gebruik.
Met een alcohol percentage van 5% en de toevoeging van sinaasappelschillen en diverse kruiden is het een heel fris bier geworden.
Een bier dat fruitig en niet bitter smaakt. Een aanrader voor op het terras of een middagje in de tuin. (https://bierkado.nl/de-kemphaan-madeleine)
Volgens mij heb ik wel eens een van hun bieren gedronken, al is dat al weer heel wat jaren geleden volgens mij... Toen zijn we langs die locatie gereden, nou ja langs de weg die richting dat stadslandgoed ging.
Ik weet trouwens niet wat sopropo is, dus even Wikipedia:
De sopropo (Surinaams), balsempeer, bittermeloen of paré (Momordica charantia) is een overblijvende, in cultuur eenjarige, eenhuizige, kruidachtige, snelgroeiende klimplant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De tot 10 m lange groeischeuten zijn vijfkantig en in de lengterichting gegroefd. De plant heeft enkelvoudige ranken, die uit de zijkant van de stengelknopen ontspringen. De afwisselend geplaatste bladeren zijn 2,5-10 × 3-12 cm groot en hebben drie tot negen uitgesproken lobben. De 3 cm grote, gele, eenslachtige bloemen staan solitair in de bladoksels. Ze openen zich maar voor een dag.
De hangende, onrijp groene vrucht heeft een wrattige schil. De vruchten zijn zeer variabel van grootte (3-40 × 2-8 cm groot) en van vorm. Rijpe vruchten verkleuren naar geel tot oranje en klappen driekleppig open, waarbij rode zaadmantels tevoorschijn komen. Net als bij komkommers zijn het de onrijpe vruchten die worden gegeten. Het vruchtvlees van voor consumptie geschikte vruchten is wit of bleekgroen, sappig en smaakt bitter. De vrucht bevat vele tot 1,5 cm grote zaden. Wanneer de vrucht rijp is, of begint te rijpen, worden de zaadjes rood van kleur. Dit gedeelte is giftig: de maag kan erdoor van streek raken en het kan misselijkheid veroorzaken. Daarom wordt het rode gedeelte altijd verwijderd wanneer er sap van gemaakt wordt. Hierna is het perfect drinkbaar. Vóór het koken wordt vaak de stof die de bittere smaak veroorzaakt (momordicine), weggehaald door de vrucht een aantal uur in zout water te laten weken. Hierna kunnen de vruchten worden gekookt, gestoofd of in de oven worden bereid. Kleinere vruchten worden ook wel zoetzuur ingelegd. Ook jonge scheuten, bladeren en bloemen worden wel als groente gegeten.
De sopropo komt van oorsprong uit tropisch Azië. De soort wordt onder andere in warme gebieden in Zuid- en Zuidoost-Azië, in China, in tropisch Zuid-Amerika (onder andere in Suriname) en in het Caribisch gebied gekweekt. In Nederland worden de vruchten te koop aangeboden in toko's, de beter gesorteerde supermarkten in de grote steden en op markten in de grote steden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sopropo)
Maar er zijn andere bronnen:
Sopropo is een groente die in met name de Surinaamse keuken nog wel wordt gebruikt, maar in Nederland tamelijk onbekend is. ... Sopropo is niet zo gemakkelijk in één woord samen te vatten. Het wordt aangeboden onder evenveel namen (onder meer bittermeloen, balsempeer, karela en pare) als er verschijningsvormen zijn: even groot als een flinke courgette of zo klein als een augurk, groen of wit, met een gladde of juist enorm gebobbelde, wrattige schil, bijna bolrond of juist heel langwerpig…Voor de verdere verwerking maken de vorm en grootte echter nauwelijks uit. De smaak is relevanter. Deze is bitter, zo bitter zelfs dat de overige smaak er niet meer zo veel toe doet, net als bij bijvoorbeeld bitter lemon of tonic. Daarnaast vinden ook zelfverklaarde kenners dat de overige smaak weinig krachtig is, als van komkommer, groene paprika of courgettes. Verder (maar dit is geen wetmatigheid!) wordt er gezegd dat rijpere sopropo’s minder bitter zijn dan heel onrijpe. ... Van sopropo kun je de schil (inclusief eventuele wratten) en het vruchtvlees eten, maar de zaden en de zachte, spons- of schuimachtige zaadlijsten die in het midden zitten worden meestal weggegooid. ... Sopropo is niet erg goed houdbaar. Je kunt ze het beste in hun geheel bewaren in de groentelade. Invriezen is niet aan te bevelen, ook niet in een bereid gerecht, omdat de smakelijke stevigheid na opwarmen al snel verandert in een slappe, melige substantie. (https://groentegroente.nl/groentes/sopropo-bereiden/)
Sopropo is de Surinaamse benaming van de vrucht die afstamt van de komkommer familie. Sopropo’s zijn tussen de 20 en 30 cm lang, hebben een ovale vorm en een golvend oppervlak. Daarnaast heeft het een typische bittere smaak! In Nederland is de sopropo beter bekend als de bittermeloen. ... Deze groente wordt ook veel gegeten in Aziatische en Afrikaanse landen, in deze landen is sopropo bekend onder een andere benaming. In India en Afrika landen wordt het “Karela” of “Karaila”, genoemd, in Thailand “Mara” en in Indonesië kent men de sopropo als: “paria”, “peria” of “pare” (https://surinamcooking.com/sopropo/)
Nou toch weer wat geleerd...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten