Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 16 december 2021

Rochefort

Is het kaas of bier?

Roquefort AOP is een Franse blauwschimmelkaas, genoemd naar het dorp Roquefort-sur-Soulzon in de Aveyron. Het is een schapenkaas, waarvan de naam sinds 1925 beschermd is: alleen kaas uit (de buurt van) Roquefort mag zo genoemd worden. De roquefort is een rauwmelkse kaas die al heel lang gemaakt wordt en wordt de 'koning onder de blauwaderkazen' genoemd. Al in de Romeinse tijd, in 79 n.Chr. maakt Plinius melding van de kaas uit de omgeving van de Mont Lazare, oftewel de Roquefort-regio.[1] Hij is een van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese AOC/AOP-keurmerk, dat sinds januari 2012 het AOC-label vervangt, mag voeren.[noot 1].. De rijping van de kaas vindt vanouds plaats in de grotten van Roquefort. Elk van de grotten - met een temperatuur van zo ongeveer 10°C - kent een eigen microklimaat, met als gevolg dat het rijpingsproces per grot kan verschillen. De kazen rijpen op planken in de grot. Gedurende de rijping wordt de kaas met naalden doorstoken. Hierdoor verdwijnt de door gisting ontstane koolstofdioxide en komt lucht in de aderen waardoor de blauwe schimmel zich kan ontwikkelen. Vanaf de buitenkant trekt het daar aangebrachte zout in een periode van een aantal weken naar binnen, de kaas in. Na deze periode volgt nog een langzame rijpingsperiode, waarvoor de kaas in folie verpakt wordt. Traditioneel was dit tinfolie, tegenwoordig wordt aluminiumfolie gebruikt vanwege de geringere toxiciteit. Roquefort wordt slechts door zeven bedrijven gemaakt.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Roquefort_(kaas))

Roquefort-sur-Soulzon is een gemeente in het Franse departement Aveyron (regio Occitanie) en telt 679 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Millau. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Roquefort-sur-Soulzon)

Rochefort is een stad in de Belgische provincie Namen. De stad telt ruim 12.000 inwoners. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Rochefort_(Belgi%C3%AB))

Rochefort is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort in de provincie Namen wordt gebrouwen. De Cisterciënzerabdij voor nonnen werd in 1230 opgericht, maar rond 1789 vernield. De abdij werd in 1887 weer opgebouwd, en het eerste Rochefortbier werd rond 1899 gebrouwen.... 

  • Rochefort 6: rode kroonkurk, 33 cl, 7,5% alc.
  • Rochefort Triple Extra; paarse kroonkurk, 33 cl, 8,1% alc.[2]
  • Rochefort 8: groene kroonkurk, 33 cl, 9,2% alc.
  • Rochefort 10: blauwe kroonkurk, 33 cl, 11,3% alc.

De totale jaarlijkse bierproductie bedraagt zo'n 50 000 hectoliter (maximum capaciteit, 10 brouwsels per week). Huidig brouwingenieur is Gumer Santos. Het bier wordt doorgaans geserveerd in een bijbehorend kelkglas, hoewel er in de nabijgelegen stad Rochefort ook keramieken bierpullen en -bokalen te koop zijn. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Rochefort_(bier))

Rochefort 10 is het vlaggenschip van het trappistenklooster Rochefort. Het is een Quadrupel met liefst 11,3% alcohol. Dit fenomenale bier vraagt tijd en aandacht. De Rochefort 10 krijgt van bierliefhebbers over de hele wereld de hoogste waarderingen. Niet verwonderlijk want de Rochefort 10 is zo ontzettend rijk en complex. Voordat je geniet van de lange, romige zoete afdronk heb je kennis gemaakt met de zoetheid van alcohol, kruidigheid van kardemon en kanaal en waanzinnig veel fruit, zoals druiven, pruimen, rozijnen en vijgen. (https://www.bierista.nl/rochefort-10)

Ik heb de 8 en 10 eens naast elkaar geproefd. Ik vond ze veelal hetzelfde smaken, maar de 10 had duidelijk meer alcoholsmaak. 


Rochefort is gelegen aan het riviertje de Lomme en behoort tot de populairste plaatsen in de Ardennen. Op kleine afstand van Rochefort ligt het beroemde Parc National Lesse et Lomme. In dit park bevinden zich onder meer de Grotten van Han. Deze grotten zijn vele malen bekender dan de Grot van Lorette-Rochefort, echter, qua schoonheid doet de grot van Rochefort niet onder voor de grotten van Han. Zo heeft de Sabbatzaal een plafond van 30 meter hoog, waarin druipsteenformaties in verschillende kleurschakeringen voorkomen. Het is mogelijk om de grot door middel van een rondleiding te bezoeken. De grot is geopend van 1 april tot en met 31 oktober. Er zijn gecombineerde toegangsbewijzen voor een bezoek aan de grot en het nabijgelegen natuurreservaat van Han zodat u voordeliger uit bent.... Naast de grot heeft Rochefort nog meer te bieden zoals het 13de-eeuwse Saint-Rémyklooster. Dit trappistenklooster staat bekend om hun mooie bieren en kazen en steken de kazen van Orval zeker naar de kroon. Zo moet u zeker de lokale specialiteit proberen, Coq en bure. Dit is een in trappistenbier gestoofd kippetje. Een andere bezienswaardigheid is de marmergroeve. Hier wordt sinds de 13de eeuw rood en blauw marmer gewonnen. Het marmer uit deze groeve is onder meer gebruikt in de koepel van de Sint-Pieter in Rome. (https://ardennen.nl/dorpen/rochefort/)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten