Translate

Zoeken in deze blog

maandag 20 december 2021

Nonkel Pater Qua-Dubbel

Nonkel Pater Qua-Dubbel Een bier waarin we het beste van quadruppels (karakter) en Belgische dubbel (doordrinkbaarheid) samengebracht hebben in een uniek bier! (https://seef.be/bier/nonkel-pater/) 

Ik had er nog nooit van gehoord, maar er zijn meer bieren in deze stijl:

De Belhamel Quadubbel is een bier gebrouwen door Brouwerij In De Nacht uit Weert. Deze Quadrupel heeft een alcohol percentage van 8%. De bierstijl Quadrupel komt van oorsprong uit België. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-in-de-nacht-belhamel-quadubbel)

De Belhamel is een donker bier, type Quadrupel. Gebrouwen uit pilsmout, diverse caramouten, kandij, Chinook en Willamettehop. Toevoeging van verse gember, roze peper en specerijen uit de eigen keuken. Het resultaat is een kruidig, aromatisch bier met een volle en lichte kruidige tonen van de specerijen, waarna een frisse afdronk volgt. De gember is slechts als smaakhint waarneembaar. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier?bier_id=9771&task=display&controller=beer&view=beer&option=com_senb&a4d7b163abcbcc2b47ab1add7b50d254=1)

Is het quadrupel of quadubbel? En wat is eigenlijk een quadubbel?

Qua-Dubbel, moderne interpretatie van klassieke trappist stijl (https://seef.be/bier/nonkel-pater/)

Nonkel Pater Dubbel | 9,0% | Zwaar Donker (https://www.mitra.nl/product/antwerpse-nonkel-pater-dubbel-33cl)

Seef Nonkel Pater werd oorspronkelijk gebrouwen als winterbier. Tegenwoordig is het bier het hele jaar door verkrijgbaar. Seef Nonkel Pater is een kruising tussen een dubbel en een quadrupel. In dit volle bier vind je aroma's terug van gebrande mout, chocola, karamel en drop. (https://www.bierista.nl/seef-nonkel-patert)

Nonkel Pater Qua-dubbel Bierstijl: qua-dubbel Brouwerij: Antwerpse Brouw Compagnie Inhoud: 33 cl Kleur: donkerbruin Percentage alcohol: 9% Website: https://seef.be/antwerpse-bieren-gebrouwen-door-de-antwerpse-brouw-compagnie-brouwerij-in-antwerpen Categorieën: Bieren, Overige belgische bieren De rijke smaak van een quadrupel met de zachtheid van een dubbel. Royaal smaakpallet van donkere mouten. Subtiele aroma’s van chocolade, vanille en koffie. Afgerond met een verwarmend mondgevoel. (https://www.fontana.be/product/nonkel-pater-qua-dubbel/)

MOUT Rijke mix van gebrande en donkere mouten met aroma van koffie, chocolade en vanille HOP Ondersteunende hopmix, met aromatische soorten met subtiele citrus accenten. Hoge gisting, giststam met rijk boeket aan esters. GIST Hoge gisting UITZICHT Diepdonkere kleur met bruinrode schijn, fijne ivoorkleurige schuimkraag. AROMA Aangenaam aromapallet van chocolade, koffie, vanille. SMAAK Volle rijke moutsmaken, een samenspel van chocolade, zachtzoete suikertoetsen, bittere koffieaccenten, met een aangenaam warm mondgevoel. (https://seef.be/bier/nonkel-pater/)

ZICHT/KLEUR Donkerbruin. GEUR Start fruitig met subtiele zoetheid van gekarameliseerd suiker, aangevuld met drogere en gebrande aroma's afkomstig van de verschillende speciaal mouten. SMAAK Rijke en royale, volle smaak van gebrande mouten, toetsen van chocolade en karamel. AFDRONK Zacht bitterzoet. (https://www.mitra.nl/product/antwerpse-nonkel-pater-dubbel-33cl)

De rijke smaak van een quadrupel met de zachtheid van een dubbel.

Royaal smaakpallet van donkere mouten. Subtiele aroma’s van chocolade, vanille en koffie. Afgerond met een verwarmend mondgevoel. (https://www.bier-paradijs.be/product/nonkel-pater-qua-dubbel/)

Het bier ziet er volgens mij zwart uit. Of zou het aan het slechte licht liggen?  De geur is rijkelijk. Zoet en kruidig. Het doet als een vol winterbier aan. Met 9% is het een zwaar bier. Het brandt/gloeit in je mond na. Het is geen hopbiterheid, maar een winterkruidigheid die je proeft. Koffie, vanille of chocolade kan ik niet onderscheiden, maar dat zal wel aan mij liggen. Het bier is wel smaakvol. Jammer dat ik er een smaken aan kan duiden. Misschien iets van vanille? Lichte dropgeur? Het prikkelt. Het is een lekker bier!   

De oorsprong van de naam is misschien gevonden op Wikipedia:

Nonkel Pater was een documentairereeks over het leven van Vlaamse missionarissen in Belgisch-Congo. De achtdelige reeks werd uitgezonden op de Vlaamse televisiezender Canvas in een productie van Woestijnvis. Zestien voormalige missionarissen vertelden hun belevenissen – vanaf hun roeping – in de missies, gezien in de tijdsgeest van kort na de Tweede Wereldoorlog. De gemiddelde leeftijd van de paters – met een lange staat van dienst – was 85 jaar. De serie werd uitgezonden in het voorjaar van 2012 onder een regie van Luc Haekens en Stev Van Thielen. Enkel de getuigenissen waren te horen, de interviewer kwam niet aan bod. Hetzelfde principe werd eerder gehanteerd in de reeks Meneer Doktoor. De monologen - opgenomen in de respectievelijk rusthuizen - werden afgewisseld met beelden en foto's uit verschillende archieven. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nonkel_Pater)

Zelf moest ik denken aan nonkel Tinie van BZB, maar in dat liedje heet het ome Tinie, dus dat is het niet. 


Een ander bekende anekdote is natuurlijk het verhaal van nonkel kolonel van Urbanus:


Of zou de naam afgeleid zijn van:

Corsendonk Pater is een Dubbel met 7,5% alcohol. Corsendonk Pater wordt gebrouwen door Bierbrouwerij Corsendonk in Turnhout. (https://www.biernet.nl/bier/merken/corsendonk-pater) 

Corsendonk Pater "Dubbel, een zacht en donker bier van hoge gisting, hergist en gerijpt op fles tot een levendig parelend bier met rijkelijk schuim. Kleur EBC 65 Bitterheid EBC 22 Geur Lichte toets van koffie en chocolade Smaak Volle smaak van mout met zachte afdronk Alcoholpercentage 6,5% (https://www.corsendonk.com/nl/bieren/abdijbieren/corsendonk-pater-dubbel)

Ze maken het bier uiteraard ook in beperkte oplage in barrel aged versies:

Nonkel Pater Quadubbel is van zichzelf al een zeer royaal en rijk bier, dat overvloeit van chocolade, vanille en zoete toetsen van donkere mouten. Dit bier hebben we dit jaar niet minder dan 12 maanden laten rijpen op oude Eiken Whisky vaten ! Het bier wordt hierdoor prachtig rond en complex. Het  neemt de karakteristieken en aroma’s van de Whisky en de eiken vaten op, terwijl het zelf verder rijpt tot een feestelijk degustatiebier. Het resultaat hebben we puur – rechtstreeks uit de eiken vaten – afgevuld in feestelijke 75l flessen. (https://seef.be/product/nonkel-pater-12-maanden-whisky-vat-gerijpt-beperkte-oplage-1380-flessen/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten