Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 4 juni 2019

Gilze (dorp in de gemeente Gilze en Rijen)

Gilze, Gilze, koeien in de wei!


Gilze is een dorp in de gemeente Gilze en Rijen ten zuidwesten van Tilburg, in de provincie Noord-Brabant. Op 4 augustus 2017 had het dorp 7.880 inwoners (CBS)[2]. Gilze is een van de oudste plaatsen in het land van Breda. Ten westen, zuiden en oosten van Gilze liggen uitgestrekte landbouwgebieden, vooral aan de zuidzijde begrensd door boscomplexen; Prinsenbos, Annabos en de Ulvenhoutse Bossen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gilze)

Toponymie
De precieze oorsprong van de naam Gilze is onzeker. Een mogelijke verklaring is de combinatie van gil (scheur; vergelijk geul) en isa (stromend water); een andere verklaring is gislo, een samentrekking van gisil (twijg) en lo (bos). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gilze)


Gilze is ontstaan uit het domeinakkerdorp, dat ‘Villa Gillesa cum appendiciis’ werd genoemd. Hilsondis, gravin van Strijen, zou het domein in 992 aan de abdij van Thorn hebben geschonken, waarvan ze zelf de stichteres was. In de schenkingsakte duikt de naam Gilze voor het eerst op. Huidige historici beschouwen de akte echter als vals. Toch moet de schenking in ieder geval voor het begin van de 12e eeuw gedaan zijn. Daarmee is Gilze één van de oudste plaatsen in het land van Breda.
De abdis van Thorn regelde het bestuur en de rechtspraak in deze streken, nog voordat de Baronie van Breda zich had gevormd. De door haar opgerichte rechtbank ‘Den Ouden hof van Gilze’ bleef bestaan tot aan de secularisatie van de abdij in 1795. Later kwam Gilze in het bezit van de Heer of Baron van Breda. Maar de abdis behield tot aan de Franse Revolutie belangrijke rechten en bezittingen.
...
Op 23 mei 1584 vielen regeringssoldaten uit Herentals, Vilvoorde en Wouw midden in de nacht het dorp Gilze binnen. Zij roofden het vee en andere goederen en staken de kerk, de hoeven en huizen in brand. Dat wat de dorpelingen nog konden redden, werd kort daarna door ruiters uit Antwerpen en Bergen op Zoom geroofd. Ook vermoordden ze verschillende inwoners. Het dorp verkeerde in een rampzalige toestand. De verzwaarde oorlogslasten maakten de situatie nog erger. Inwoners moesten verplicht hooi en haver aan de troepen leveren en wagendiensten verlenen voor het vervoer van levensmiddelen en munitie naar het Spaanse legerkamp bij Antwerpen. Veel inwoners verlieten hun dorp. Doopboeken in Breda laten zien, dat kinderen uit Gilze in 1585 in Breda werden gedoopt. Herhaaldelijk kreeg het dorp inkwartiering van troepen. En ook dat was steeds een zware last voor de bevolking. Toen Spinola in 1624 Breda belegerde, streken soldaten neer in een kamp in Gilze. In 2000 werden er in de buurtschap Verhoven uit die periode enkele skeletten van soldaten van het Spaanse leger opgegraven.
Ook toen er een eind kwam aan de Tachtigjarige Oorlog betekende dat nog geen verlichting voor Gilze en Rijen. Plaatsen in de Generaliteitslanden kregen zware belastingen opgelegd en de oude stedelijke voorrechten bleven gehandhaafd. In 1762 trof Gilze nog een ramp. Een brandstichter stak de nieuw gebouwde schuurkerk in brand. Overslaande vlammen legden in het dorp veel huizen in de as. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gilze)

De aanleiding om in 1910 in de gemeente Gilze-Rijen een vliegveld te realiseren, was een gevolg van een evenement een jaar daarvoor. Op 27 juni 1909 vloog in Etten-Leur het eerste vliegtuig in Nederland. Door de stuwende kracht van de Hr. Heerma van Voss en veel geld, vloog de Franse graaf De Lambert met zijn Wright Koolhoven Fk.51 (Dhr. W. v.d. Hout)daar een rondje van drie minuten. De Hr. Heerma van Voss en andere zakenlieden uit Brabant richtten in 1910 de “Eerste Nederlandse Vlieg Vereniging” op. Ze kochten een stuk heidegrond tussen de dorpen Gilze en Rijen en bouwden een vliegveld met een hangaar voor reparatie. In augustus 1910 werd de eerste vliegdemonstratie gehouden op de Molenheide. In 1911 werd de Molenheide een etappe plaats van een grote Europese rondvlucht. Er waren 68 vliegtuigen aangemeld maar slechts 12 vliegtuigen kwamen op de Molenheide aan. Veel piloten haalden op de Molenheide hun brevet. Militaire vliegers van Soesterberg namen de Molenheide in gebruik als hulpvliegveld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Molenheide intensief gebruikt voor grensbewaking met België. Ieder jaar werden er ook rondvluchten georganiseerd, maar verder was het rustig op de Molenheide. In de dertiger jaren werd ten oosten van de Molenheide een begin gemaakt met de aanleg van nog een vliegveld, Nerhoven. Nerhoven is als vliegveld nooit als zodanig in gebruik geweest. (https://www.gras-spotters.nl/vliegbasis-gilze-rijen/historie)


De Tweede Wereldoorlog had een grote invloed op de gemeente Gilze-Rijen, zowel letterlijk als figuurlijk. De Duitsers bouwden de Molenheide en Nerhoven uit tot één vliegveld met alles erop en eraan. Honderden hectaren grond en huizen werden gevorderd voor de bouw van “Fliegerhorst Gilze-Rijen”. Startbanen, opstelplaatsen en vele gebouwen werden uit de grond gestampt. In september 1940 stegen de eerste Duitse vliegtuigen op vanaf Gilze-Rijen met als bestemming Engeland. Dat ging zo door tot oktober 1944, ook met rustige periodes, maar altijd hebben er tientallen Duitse vliegtuigen vanaf het vliegveld gevlogen. Maar een vliegveld in oorlogstijd had ook een keerzijde. Verschillende keren werd het vliegveld door de geallieerden gebombardeerd. Vaak werd alleen het doel geraakt en werd er veel schade op het vliegveld aangericht. Maar een paar keer vielen de bommen buiten het vliegveld, met als gevolg veel schade bij de burgerbevolking en menselijk leed. Tientallen onschuldige burgers werden gewond en velen vonden de dood in dit inferno als gevolg van de bommen. Voor veel inwoners van de dorpen een reden om te vluchten naar een rustiger oord. Maar in oktober 1944 kwamen de geallieerden vanuit Alphen aan en bevrijdden de gemeente Gilze-Rijen van de Duitsers. (https://www.gras-spotters.nl/vliegbasis-gilze-rijen/historie)

(http://www.casaspider.com/live/data/pics2010/
Vliegveld_Gilze_Rijen_100_Jaar_20100331_800_01.jpg)

De gemeente kreeg het heel zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers voegden de reeds bestaande vliegvelden Molenheide en Nerhoven samen tot Fliegerhorst Gilze-Rijen, de latere Vliegbasis Gilze-Rijen. Ze breidden dit vliegveld uit tot één der grootste vliegvelden van het continent, met als gevolg heel veel beschietingen en bombardementen. Vooral Gilze en Hulten hadden vaak zwaar te lijden onder luchtaanvallen, omdat de Duitsers militaire opslagplaatsen en hangars dicht bij hun bebouwde kommen hadden neergezet.
Na Dolle Dinsdag (5 september 1944) ging de bezetter zich nog eens te buiten aan zinloze vernielingen. Ze bliezen het raadhuis, molens en de watertoren in Gilze op. Op Bevrijdingsdag volgde ook nog de kerk, kort voordat de Poolse troepen onder leiding van General Stanisław Maczek het dorp binnentrokken. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gilze)



Vliegbasis Gilze-Rijen is een militair vliegveld dat gebruikt wordt door de Koninklijke Luchtmacht. Het vliegveld is gelegen tussen de dorpen Gilze en Rijen in de gemeente Gilze en Rijen, ten noorden van de snelweg A58 tussen Breda en Tilburg. Het vliegveld is een belangrijke werkgever in de regio, er zijn circa 1500 mensen (militair en burger) werkzaam. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegbasis_Gilze-Rijen)

De vliegbasis is gelegen op de voormalige Molenschotse Heide. Hier stond vanouds een standerdmolen die echter in 1888 afbrandde. Er liep een oude weg van noord naar zuid over deze heide. Het militaire gebruik ervan begon in 1831 toen Koning Willem I de heide gebruikte als verzamelplaats voor zijn troepen ter voorbereiding op de Tiendaagse Veldtocht. Van toen af aan heette het gebied: Kamp te Rijen en het werd incidenteel voor militaire oefeningen gebruikt.
Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van suikerfabriek Van Breda, Dolk en Van Voss te Etten-Leur wilde de directeur ervan, Heerma van Voss, iets speciaals organiseren en wel ene vliegmachine-opstijging, in die tijd iets heel bijzonders en een primeur voor Nederland. Men liet de Fransman Graaf De Lambert overkomen met zijn Wright Flyer, om op zondag 27 juni 1909 op te stijgen van de Klappenbergse Heide, en tegen de avond lukte dat op deze winderige dag. Dit evenement inspireerde tot de oprichting der Eerste Nederlandsche Vliegvereeniging en in 1910 kon vliegveld Molenheide met de bijbehorende vliegschool beginnen.[1] Gilze-Rijen was hiermee het eerste vliegveld van Nederland. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegbasis_Gilze-Rijen)

Honderd jaar is best een lange tijd, niet veel mensen worden honderd. Op 11 maart 2010 heeft vliegveld Gilze-Rijen deze gedenkwaardige leeftijd bereikt, als eerste vliegveld van heel Nederland. Gilze-Rijen is niet zomaar een gemeente, dat is nu wel duidelijk.
Hoe is het allemaal begonnen? In 1909 vloog het eerste vliegtuig in Nederland, de vlucht ging over het plaatsje Leur met een Wright Flyer. Zakenlieden uit Breda en de Langstraat namen hierna het initiatief tot oprichting van de Eerste Nederlandsche Vliegvereeniging, afgekort ENV. Op 11 maart 1910 werd de oprichting bij Koninklijk Besluit goedgekeurd en was vliegveld Molenheide een feit.
In 1914 namen militairen van de Luchtvaartafdeling, voorloper van de Koninklijke Luchtmacht, het vliegterrein over en in 1933 legt men vliegveld Nerhoven aan, iets verder naar het oosten. In de jaren '70 en '80 vliegen er voornamelijk NF5's en in de jaren '90 ook de F16.
Sinds de tweede helft van de negentiger jaren is Gilze-Rijen de hoofdzetel van het Defensie Helikopter Commando, afgekort DMC. Hier staan de Apache AH64D's, de Chinook CH47D's en de Cougar AS532U2's. Als ze staan hoor je ze nauwelijks, in de lucht is dat een ander verhaal. Er komen heel wat klachten binnen over geluidsoverlast, ik heb daar eerlijk gezegd nooit last van. (http://www.casaspider.com/live/2010/03/gilze_rijen_luchtmachtbasis_vliegveld_honderd_jaar_1910_2010_molenheide_nerhoven.html)

Het vliegveld was aanvankelijk vooral bedoeld voor civiel gebruik maar ook de militaire luchtvaart, vanaf 1913 in Nederland aanwezig, maakte er gebruik van, hoewel Vliegbasis Soesterberg het belangrijkste militaire vliegveld was. Sinds de Eerste Wereldoorlog kwam er meer militair gebruik, en de burgerluchtvaart richtte eind jaren 30 van de 20e eeuw het Vliegveld Nerhoven in, dat iets verder naar het oosten lag. Tijdens de mobilisatie in 1939 moest ook dit aan de militairen worden afgestaan, en deze maakten het onklaar om te verhinderen dat de Duitsers er zouden landen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vliegbasis door de Duitsers omgebouwd tot een van de grootste van Europa. De regio rond de vliegbasis heeft ook veel te verduren gehad van bombardementen van de geallieerden. In de nabijheid van Gilze-Rijen zijn als gevolg hiervan begin 21e eeuw nog veel kraters zichtbaar. De plaatselijke bevolking werd gedwongen om deze kraters te dichten, wat levensgevaarlijk was gezien mogelijke blindgangers en nieuwe bombardementen.
De bezetter richtte ook nog een schijnvliegveld in, wat De Kiek heette maar wat de Duitsers met Kamerun aanduidden. Het lag tussen Alphen en Riel. Hiervan is nog een bunker aanwezig. Het terrein staat beter bekend als het Riels Hoefke, dat onder beheer staat van het Brabants Landschap.
...
Eén van de merkwaardigste overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog is de Flugzeug Kompass Kompensier Scheibe, een grote draaischijf die in een bassin is gelegen en waarop vliegtuigen werden geplaatst om het kompas te ijken. De kompas-compenseerschijf is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangewezen als beschermd monument[2]. De installatie, die in vrij slechte staat verkeert, is niet uniek in zijn soort. Ook de Vliegbasis Deelen bezit nog een intact Duits exemplaar. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegbasis_Gilze-Rijen)

In 1946 werd de basis een opleidingsbasis van het toenmalige Commando Luchtvaart Opleidingen (CLO) en werden er vliegers en verkeersleiders opgeleid. In 1962 verdween de vliegopleiding en bleef de basis als reserveveld voor het Commando Tactische Luchtstrijdkrachten (CTL) in gebruik. Ook werd er een logistiek onderdeel gevestigd; het Depot Vliegtuig Materieel (DVM).
Een jaar later werden ook de Elementaire Vlieger Opleiding (EVO) en de opleiding voor lichte vliegtuigen (LVO) op de basis ondergebracht.
In 1972 verdwenen alle vliegopleidingen weer en werd een van de twee squadrons die met de Northrop NF-5 vanaf Eindhoven opereerden (316 Sqn) op Gilze Rijen geplaatst. De basis kreeg in die periode een nieuwe baan, verkeerstoren en betonnen vliegtuigshelters. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegbasis_Gilze-Rijen)

In de zestiger en zeventiger jaren draait de koude oorlog nog op volle toeren en het Russische overwicht op het gebied van conventionele strijdkrachten - troepen, tanks, pantserwagens en vliegtuigen - is enorm. Dit baart de NAVO en vooral de VS ernstige zorgen en er worden dan ook plannen gemaakt om de inadequaat geachte Europese defensie ten tijde van een crisis snel te kunnen versterken. Het idee is dat eenheden van de Amerikaanse Luchtmacht snel de Atlantische Oceaan over moeten steken om binnen korte tijd vanaf vooruitgeschoven bases in West-Europa operationeel te kunnen zijn. In 1968 begon de USAF al met de Coronet oefeningen en in 1969 kwamen daar de Crested Cap deployments bij die in het kader van REFORGER (REdloyment FORces to GERmany) op USAF bases in West-Duitsland plaats vonden. Men wil dit echter sterk uit gaan breiden en daaraan zijn twee voorwaarden verbonden: Er moeten geschikte bases zijn met voldoende faciliteiten en er moet uiteraard geoefend kunnen worden. Gilze-Rijen wordt aangewezen als zo'n Collocated Operating Base (COB) en er worden, in een willekeurig patroon, 17 grote versterkte betonnen shelters gebouwd aan de zuidzijde van de hoofdbaan. In augustus 1977 is de bouw van deze onderkomens voltooid en het oefenen kan beginnen. ... Op 6 september 1977 begon het eerste USAF deployment op de vliegbasis Gilze-Rijen met de aankomst van achttien A-7D Corsairs van de Air National Guard. De toestellen waren afkomstig van 140 TFW uit Colorado en 150 TFG uit New Mexico. De commandant van de Amerikanen brigadegeneraal John L. France, in het dagelijkse leven advocaat, werd na een non-stop vlucht van bijna acht uur verwelkomd door de CoCTL generaal D. Boks en basiscommandant kolonel B. van der Spek. ... Het volgende deployment stond aanvankelijk gepland voor 1980 maar werd twee jaar uitgesteld. Wellicht waren de perikelen rondom de invoering van de F-15, in het bijzonder de "engine-stall" problematiek, hier debet aan. Op 17 mei 1982 kwamen dan toch twaalf F-15A's van de 1st Tactical Fighter Wing te Langley aan op de Brabantse basis. De eerste spotters en andere belangstellenden waren 's morgens al rond acht uur aanwezig maar het geduld werd danig op de proef gesteld want pas om half acht 's avonds kwam de eerste wave van zes binnen, na een half uurtje gevolgd door de rest. Alle toestellen waren van 27 TFS en het squadron stond onder commando van Vietnamveteraan kolonel Jim Hardenbrook.
De taak van het 27ste was dit keer anders dan die van hun voorgangers, de Corsairs. De bedoeling was dat de Eagles fungeerden als cover voor de NF-5's van 316 wanneer deze op weg waren naar het operationele gebied, de Noordduitse laagvlakte, om het eerste legerkorps te ondersteunen aan het front. (https://www.gras-spotters.nl/vliegbasis-gilze-rijen/historie-deployments)

In 1983 werden de Vliegbasis Eindhoven en Vliegbasis Gilze-Rijen op papier samengevoegd i.v.m. bezuinigingen. In 1988 werd 314 Sqn gestationeerd op Gilze-Rijen en kwam 316 Sqn van Gilze-Rijen naar Eindhoven. Beide squadrons gingen van de NF-5 over op de F-16.
Wegens verdere bezuinigingen in het begin van de jaren 90 werd de basis opnieuw gereorganiseerd. LOKS (inmiddels LUOS) en DVM verhuisden naar de Vliegbasis Woensdrecht waar alle opleidingen en de logistiek werden geconcentreerd.
In 1995 werd de samenvoeging van Gilze Rijen en Eindhoven ongedaan gemaakt en werd 314 Sqn opgeheven. Daarna werd de Tactische Helikopter Groep Koninklijke Luchtmacht (THGKLu) op de basis geplaatst. ... Vliegbasis Gilze-Rijen is de thuisbasis van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Op 4 juli 2008 werd het DHC met een ceremonie op Vliegbasis Gilze-Rijen opgericht en werd Commodore ten Haaf als Commandant DHC door de Commandant Luchtstrijdkrachten, Luitenant-generaal Jansen, geïnstalleerd. Hierbij kreeg Commodore ten Haaf de nieuwe vlag van het DHC uitgereikt. ... Het DHC omvat alle toestellen van de voormalige Tactische Helikopter Groep van de luchtmacht en de voormalige Groep Maritieme Helikopters van de marine en is onder verantwoordelijkheid van de Commandant der Strijdkrachten ondergebracht in het Commando Luchtstrijdkrachten.
Het DHC bestaat uit alle eenheden van de voormalige vliegbasis Soesterberg, Maritiem Vliegkamp De Kooy, Militair Luchtvaartterrein Deelen, 303 SAR Squadron vliegbasis Leeuwarden en Vliegbasis Gilze-Rijen. ... Begin 2009 vond vanwege de lopende bezuiniging en reorganisatie wederom een verhuizing plaats. Alle vliegende eenheden van de Vliegbasis Soesterberg werden overgeplaatst en geïntegreerd in de Vliegbasis Gilze-Rijen; de overige eenheden werden opgeheven.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegbasis_Gilze-Rijen)

Op 27 mei 1986 was het dan eindelijk weer zover; twaalf F-15A's streken tussen half acht en half negen 's avonds neer op het Gilzer beton voor Coronet Mescalero. Opnieuw Eagles dus - we zouden ze nog vaker zien in de daarop volgende jaren - dit keer afkomstig van de 49th TFW gebaseerd te Holloman in New Mexico. Alle toestellen waren van het 7th TFS en stonden onder commando van luitenant-kolonel Mike Guth.... Eén jaar na Mescalero, stond de volgende Amerikaanse verplaatsing naar Gilze-Rijen alweer op het programma in de vorm van Coronet Scout. Bij de aankomst van de F-15's voor dit deployment werd van de spotters wederom wat geduld gevraagd. Die aankomst stond namelijk gepland op 27 mei maar omdat er op het laatste moment onvoldoende tankers beschikbaar waren om het squadron te begeleiden werd de oversteek twee dagen uitgesteld. Het gevolg hiervan was dat op woensdag 27 mei honderden spotters en andere belangstellenden een vruchteloze dag doorbrachten in de bermen van de Langenbergseweg. Toen het twee dagen later eindelijk zover was trad er nog eens een vertraging van enkele uren op vanwege slecht weer in de Verenigde Staten maar uiteindelijk op vrijdagmiddag om half vijf zette de squadroncommandant luitenant-kolonel Jerry Coy dan toch als eerste zijn toestel neer op baan 28. Leuk detail: Op de binnenkant van de fors bemeten remklep van Coy's arend stond de tekst "Big Daddy Sheep"! Dit had ongetwijfeld te maken met het feit dat het 8ste in de tweede wereldoorlog al bij de 49th Fighter Group vloog en als bijnaam "Black Sheep" had....  Het programma bestond niet meer alleen uit het escorteren van de jagerbommenwerpers naar en van het front maar uit een meer omvattende air defense taak. Luitenant-kolonel Coy formuleerde het op een typisch Amerikaanse maar wel zeer treffende wijze: "Our objective is to sterilize the sky!"... In 1990 werd opnieuw een deel van de 49th TFW tijdelijk overgeplaatst naar Gilze-Rijen en dit keer ging het maar liefst om een dubbel deployment. Het 7th TFS kwam op 12 juni aan voor Coronet Bullet en twee dagen later bracht het 8th TFS haar Eagles over voor Coronet Shooter. De aankomst op 12 juni verliep overigens niet helemaal vlekkeloos. Eén van de F-15's had tijdens de overtocht hydraulische problemen gekregen wat bij de landing op Gilze resulteerde in een klapband waardoor het toestel gedeeltelijk naast de baan tot stilstand kwam. Als gevolg hiervan moesten de vier Eagles die op dat moment nog op approach zaten uitwijken naar Soesterberg en konden zich pas een dag later bij de rest van het squadron voegen. Gelukkig was de baan van Gilze-Rijen dit keer volledig operationeel en waren er in de periode van deze deployments maar liefst veertien verschillende Starlifters te zien....  Op 8 juni 1993 heerste er een totale chaos op de Langenbergseweg. Naar schatting 10.000 mensen hadden bezit genomen van dit eenvoudige provinciale verbindingsweggetje tussen twee dorpjes. Aanvankelijk trachtte de politie het verkeer nog in enigszins acceptabele banen te leiden maar deze even dappere als vruchteloze pogingen werden al snel opgegeven en de weg werd afgesloten voor alle verkeer om pas laat in de avond weer vrijgegeven te kunnen worden. De reden voor deze overweldigende belangstelling was elke luchtvaartliefhebber duidelijk: De 49th TFW kwam weer naar Gilze-Rijen, alleen was de wing inmiddels omgedoopt tot 49 FW en de F-15's hadden plaats moeten maken voor de sinistere en dreigende F-117's die tot voor kort nog ultra geheim waren en die slechts één keer eerder buiten de VS - in Korea - op oefening waren geweest. Het wachten en rondhangen van de nog nooit eerder vertoonde menigte werd tegen acht uur 's avonds beloond toen de eerste groep van vier vleermuizen zichtbaar werd aan de hemel ten westen van het veld. In totaal landden er die gedenkwaardige avond acht toestellen van het 415th FS onder commando van overste J. Philips om voor een maand vanaf Gilze te opereren in het kader van de oefening Coronet Havoc.
De doelstelling van Coronet Havoc was niet alleen om de Wing te laten oefenen in het verplaatsen naar en opereren vanuit een onbekend gebied maar ook om de NAVO planners van luchtoperaties te leren hoe ze de F-117 op konden nemen in het totaal van Combined Air Operations. Uiteraard opereren de Black Jets vrijwel uitsluitend bij nacht en dat hield in dat de start van de missies meestal pas 's avonds na zes uur viel en de laatste toestellen pas rond middernacht weer aan de grond gezet werden.
Ook de KLu Open Dag van dit jaar op Eindhoven profiteerde van dit deployment want zowel op de static als in het vliegprogramma  was een exemplaar van de F-117 te bewonderen. Op 7 juli vertrokken de "Stealths" in alle vroegte weer vanaf Gilze-Rijen. Niet naar huis maar voor een verplaatsing naar Saoedie Arabië, die ongetwijfeld te maken had met de situatie in Irak maar waar de Amerikanen zelf verder niets over kwijt wilden. (https://www.gras-spotters.nl/vliegbasis-gilze-rijen/historie-deployments)

Op de vliegbasis Gilze-Rijen zijn een aantal wrecks & relics verzameld. Onder wrecks & relics verstaan we vliegtuigen en helikopters die niet meer operationeel in dienst zijn. Er zijn enkele categorieen te bedenken waarin deze toestellen zijn in te delen. De meest bekende zijn wel monumenten en/of poortwachters, oefenobjecten (voor instructie van vliegers, monteurs, technisch specialisten, brandweer e.d.), decoys ("lokvogels") en opgeslagen toestellen in afwachting van (her)indienststelling, verkoop, sloop, tentoonstellen, etc. (https://www.gras-spotters.nl/vliegbasis-gilze-rijen/wrecks-relics)

Tijdens carnaval wordt Gilze omgedoopt tot Dringersgat . Het Dringersgatse carnaval staat vol van de tradities. Zo vindt drie weken voor carnaval het Bont Sauwelspektakel plaats. Het Gils sauwelen is een afgeleide vorm van tonpraten dat in veel Brabantse kernen wordt gedaan voorafgaand carnaval. Tijdens dit 4-daagse evenement dat georganiseerd wordt door de Leuttappers, probeert men (meestal lokale mannen) de titel Oppersauwelaar te verdienen.
In het carnavalsweekend zelf staat het Dringersgat bol van amusement en vertier. Zo was er jaren een boerenbruiloft op de zaterdag middag. Nu is er 's avonds een Carnavalsmis in de Kerk. Op zondag vindt de Grote Optocht (op zijn Gils de Groote Opstoet) plaats. Op maandag is er een Toeterkesoptocht (optocht voor de kleintjes) en dinsdag vindt het wijvesjouwen plaats. Tijdens het wijvesjouwen worden vrouwen (of meestal mannen verkleed als vrouw) in een kruiwagen of andersoortig eenassig voertuig door de straten van Gilze vervoerd, waarbij ze bij elk café een opdracht moeten uitvoeren. Ieder jaar wordt een koppel benoemd tot oppersjouwer. Ook heeft het Dringersgat een eigen carnavalskapel, de Leutefleuters.
Dinsdagavond wordt het carnaval traditioneel afgesloten met de symboolverbranding op het Bisschop De Vetplein.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gilze)

Bierbrouwerijen lijst
Op basis van je huidige kaartweergave en filters zijn er geen brouwerijen zichtbaar.
Het aantal gesloten brouwerijen in Gilze is 5. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/gilze?center=51.5442814,4.941387200000008&zoom=12&filters=brouwerij,brouwerij_huurder)

Brouwerij De Sleutel (Gilze)
Brouwerij
Opgericht: 1660
Gesloten: 1954
Provincie: Noord-Brabant
Etiketten:  Bieretiketten.nl
Vestiging Brouwerij De Sleutel (Gilze)
Bezoekadres:
Raadhuisstraat 435
Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Geschiedenis
Waarschijnlijk was Damis Janszoon Meermans de grondlegger van de brpouwerij aan de Raadhuisstraat in Gilze. Hij komt op de "Lijst van Brouwerijen in Ghilse en de Rijen" uit 1672 voor als enige coopbrouwer in Gilze. In 1698 werd hij opgevolgd door Peeter Princen en in 1736 door Nicolaas van de Corput. De familie van de Corput bleef eigenaar tot Arnoldus Nicolaas in 1766 overleed. Zijn weduwe Elisabeth hertrouwde met Jan Baptist Brouwers. De brouwerij is sindsdien altijd in het bezit van de familie Brouwers gebleven.
De brouwerij was geen op zichzelf staand bedrijf maar was onderdeel van een boerderij/herberg. Rond 1800, toen de graanprijzen hoog waren en de vraag naar bier laag, kon de brouwerij daarom voor enige tijd worden stilgelegd. In 1849 werd voor het eerst melding gemaakt van de Herberge van Adriaan Brouwers in den gekroonde Sleutel. Het is niet bekend hoelang die naam toen al aan de herberg met brouwerij was verbonden. Waarschijnlijk verwijst de naam naar Sint Petrus die met sleutel in het gemeentewapen van Gilze is afgebeeld.
Vanaf 1922 werd de brouwerij, onder leiding van Jos Brouwers, uitgebreid met een bottelarij en een ijsmachine waardoor het mogelijk werd om ondergistend bier te brouwen. In 1932 kreeg de brouwerij vergunning om ook limonade te produceren. Na de Tweede Wereldoorlog was de vraag naar bier gering en de concurrentie groot. In 1954 werd gestopt met brouwen. Als drankenhandel betrok de Sleutel bier van De Drie Hoefijzers. Limonade bleef men nog zelf maken onder het merk Capitano.
(https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=376)

Brouwerij De Sleu[t]el
Gegevens brouwerij
Land Nederland
Provincie Noord Brabant
Actieve brouwerij Nee (65 jaar geleden gestopt)
Opgericht in 1660
Gestopt in1954 (294 jaar actief geweest)
...
Achtergrond informatie
Hoewel er in 1660 nog geen sprake was van Brouwerij De Sleutel was Damis Janszoon Meermans waarschijnlijk de eerste brouwer. In de "Lijst van Brouwerijen in Ghilse en de Rijen" uit 1672 staat Meermans als enige coopbrouwer te boek in kom van Gilze. Destijds werd er onderscheid gemaakt en brouwde een huijsbrouwer voor eigen gebruik en een coopbrouwer leverde ook bier aan andere herbergiers.
Soldaten
Tussen 1671 en 1677 komt de naam van Meermans nog meerdere keren in oude dorpsrekeningen voor van soldaten die het dorp aandeden en moesten worden voorzien van brood en bier en haver voor de paarden. Schepenen (vergelijkbaar met de huidige wethouders) gaven daar opdracht voor en de brouwer of waard mochten de rekening dan bij het gemeentebestuur indienen. Je kon maar beter vriend en vijand tevreden houden moet men gedacht hebben. Zo moest Damis Meermans volgens één van die oude bewaarde rekeningen in 1674 "een halff vatbier, vijff loopen (is een oude maat, met een inhoud van 24,54 liter) ende quartier (51/4) haver, elff pont broot ende vijff kanne bier" leveren. Kosten hiervoor niet bekent.
Brouwer en tavernier
In de lijst van brouwers uit 1698 komt de naam van Meermans niet meer voor. Bij de toen genoemde brouwer, Peeter Princen, werd een ketelinhoud van 5,5 tonnen gemeten, bepalend voor de afdracht aan belasting. Hij had een behoorlijke omzet want in 1714 betaalde hij aan impost (accijns) een bedrag van 39 gulden en 9 stuivers. Peeter Princen was niet alleen coopbrouwer, maar ook tavernier (herbergier) en zo sneed het mes aan twee kanten want het bier uit de eigen brouwerij werd hier uiteraard ook verkocht. Omdat het brouwen niet het ganse jaar mogelijk was bezat Peeter, maar ook Damis, een boerderij. In december 1736 overleed Princen. Zijn vrouw was hem al tien jaar eerder voorgegaan.
Gruit
De volgende eigenaar was Nicolaas van de Corput die de brouwerij vermoedelijk kocht voor zijn kinderen omdat alleen hun op de lijst van bierbrouwers voorkomen. Zelf was hij tavernier. De brouwerij van de kinderen van den Corput komt ook voor in het Resolutieboek uit 1756. Daarin zijn ze één van de acht brouwers die moeten betalen voor het gebruik van gruit, dat bij het brouwen van bier wordt gebruikt om de houdbaarheid van bier te bevorderen. Ook toen de gruit al was vervangen door hop bleef de heffing bestaan.
Jan Baptist Brouwers
In 1765 werd Arnoldus Nicolaas van den Corput, een zoon van, eigenaar van de brouwer. Hij trouwde met Elisabeth Peeter Anssems uit Hulten. Toen Arnoldus al in 1766 overleed bleef zijn weduwe achter met haar zoontje Nicolaas die later priester is geworden en in 1821 als pastoor in Zundert is overleden. Na het overlijden van haar man kwam zwager Ferdinant bij haar inwonen om het werk in de brouwerij voort te zetten terwijl Elisabeth zelf de herberg bleef runnen. In 1769 hertrouwde Elisabeth met weduwnaar Jan Baptist Brouwers en verhuisde naar Goirle waar hij boer is. Ferdinant van den Corput had inmiddels een compagnon gekregen van Willem Hoefmans die samen de brouwerij nog steeds huurde van Elisabeth. In 1774 kwam Jan Baptist Brouwers met vrouw en kinderen naar Gilze. Hier ging hij brouwen in het bedrijf van zijn echtgenote. De eerste jaren werd hij bijgestaan door Fredinant van den Corput die volgens de omslaglijst bieren van 1775 beide voor de helft eigenaar zijn.
De Sleutel
Toen in 1806 het patentrecht (belasting) werd ingevoerd had Jan Baptist Brouwers een patent voor bierbrouwer en herbergier. De toestand van de brouwerijen was in die tijd niet erg rooskleurig. Van bierbrouwerijen allen kon men geen bestaan meer opbouwen, daarom hadden velen daarnaast nog een landbouwbedrijf. J.P. Brouwers overleed in 1819 op 95 jarige leeftijd. Voor die tijd een zeer respectabele leeftijd. Zijn derde zoon Adriaan was hem al eerder opgevolgd als brouwer en was ook niet alleen brouwer, maar ook herbergier en landbouwer. De herberg werd niet alleen gebruikt voor de zondags borrel maar ook voor vergaderingen en bierverkopen. In 1848 duikt voor het eerst als naam De Sleutel op.
Automatisering
Adriaan Brouwers had drie dochters en vier zonen. Johannes (bierbrouwer in Rijen), Petrus Josephus (bierbrouwersknecht), Alouisius Jacobus (herbergier in Raamsdonk) en Adrianus Gomaris (akkerbouwer). Adriaan overleedt in 1866 op 88-jarige leeftijd en Petrus en Adrianus werden eigenaar van de brouwerij. Omdat ze beide vrijgezel waren werd er tijdig naar een opvolger gezocht die gevonden werd in neef Adrianus Henricus uit Raamsdonk. Hij kwam in 1869 naar Gilze om bij zijn ooms te gaan werken. Na zijn huwelijk met Martina Lucia Malles uit Tilburg in 1879 kocht hij het bedrijf van zijn ooms. Hij kreeg in 1910 van de gemeente toestemming om een bierkelder aan te leggen en voor het plaatsen van een benzinemotor. In 1922 werden zijn zoons Adrianus Henricus en Josephus Adrinus beiden eigenaar van huis, schuur, brouwerij en tuin. Om bij de tijd te blijven moest men investeren in het plaatsen van twee elektromotoren. en uitbreiding van de brouwerij en bottelarij. Ook kwam er een zogenaamde zuiggasmotor voor het aandrijven van een ijs- en koelmachine.
Limonade
In 1932 is men ook, zoals veel brouwerijen om te overleven, limonade gaan produceren. In 1948 werd Josephus (Sjefke Brouwers of den brouwer uit 't durp) alleen eigenaar van de brouwerij. Zijn twee zonen Thom en Jantje Brouwers behoorden tot de laatste generatie die in de brouwerij gewerkt heeft. In 1954 is gestopt met brouwen en werd bier afgenomen van De Drie Hoefijzers in Breda. Limonade bleef men nog zelf maken onder de naam Capitano. Het bedrijf werd omgezet in een drankhandel met slijterij tot deze in 1992 ook sloot. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/gilze/sleutel-de)

Brouwerij de Prins
Gegevens brouwerij
Land Nederland
Provincie Noord Brabant
Oude locatie brouwerijnerhoven 10
Plaats Gilze
Actieve brouwerij Nee (79 jaar geleden gestopt)
Opgericht in 1664
Gestopt in1940 (276 jaar actief geweest)
Biermerken van Brouwerij de Prins
Geen biermerk bekend van Brouwerij de Prins.
Achtergrond informatie
De brouwerij aan in Nerhoven, een buurtschap van Gilze, komt in 1664 in de archieven voor. Bastiaen Wijnants was brouwer "op de Nerven onder Gils" met een voorraad bier van "twee kannekens met een half vat vol, nog een half vat vol en twee vaten steerten". Een halfvat en een kanneke zijn oude maten en steerten zijn restanten. Een vat is ongeveer 160 liter.
Oprichtingsdatum
Vanaf 1668 is de familie Beckers eigenaar van de brouwerij. Sebastiaen als eerste, hij werd opgevolgd door Cornelis Bastiaen Beckers. Hij had in 1698 een brouwketel met een inhoud van twaalf tonnen. Toen Cornelis overleedt, erfden Antony, Leendert, Bastiaen en de andere kinderen een "brouwhuijsken met eene Coolhoff" (moestuin). De brouwerij-herberg bleef gezamenlijk bezit. Dochter Johanna Cornelis Beckers woonde vanaf 1724 met haar man Pieter (Peeter) Princen in de ouderlijke woning in Nerhoven. Pieter was een zoon van een brouwer in het dorp. Hij overleedt in 1735. Zoon Cornelis Pieter trouwde in 1749 met Maria Hoevenaars, een brouwersdochter uit Gilze. Volgens een archiefstuk, waarin de oprichtingsjaren van zeven brouwerijen staan, werd de brouwerij in Nerhoven rond 1750 opgericht. Dat zou kunnen betekenen dat er niet meer of weinig gebrouwen werd en Cornelis in 1749 de brouwerij weer (volledig) in bedrijf nam. Het kan ook zijn dat vanaf 1749 de naam Brouwerij de Prins werd gebruikt. Princen betaalde in de jaren 1757 en 1791 aan impost jaarlijks tussen de 35 en 40 gulden, wat erop wijst dat er sprake was van een behoorlijke omzet.
Dysenterie
Cornelis en Barbara hadden één dochter: Barbara, die getrouwd was met Gerard Nicolaas van den Corput. Die stierf in september 1780 zeer plotseling en nog geen jaar later stierven in enkele dagen tijd haar vier kinderen aan de "roode loop", een besmettelijke dysenterie. Barbara hertrouwde met Jan van Alphen. Na het overlijden van haar vader in 1801 erfden Barbara de zaak. Barbara overleed in 1806. Jan van Alphen bleef brouwer in Nerhoven en overleed in 1821.
Familie van Poppel
Vanaf 1822 kwam de familie van Poppel aan het roer. Gerard van Poppel was brouwer en ook herbergier en liet, op eigen kosten, een weg aanleggen om het zijn klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken om zijn herberg annex brouwerij te kunnen bereiken. In een proces-verbaal komt men voor het eerst de naam van de brouwerij tegen: De Prins van G. van Poppel. Toen in 1833 de vijf brouwers in de gemeente hun aantal biervaten moesten opgeven bleek hij na Houtepen in Rijen de grootste brouwerij in de gemeente. Van Poppel was tevens mouter voor zijn brouwerij. Na het overlijden van haar man, in 1849, werd zijn echtgenote Cornelia Schenkers brouweresse en werd haar zoon Cornelis van Poppel in 1880 brouwer op De Prins.
Naar Etten
In 1897 kwam de brouwerij in handen van Gerardus Jacobus van Poppel. Hij kreeg in 1916 toestemming om de brouwerij te vergroten. Naast bier werden er ook limonadegazeusen en champagnepils gemaakt. Gerardus had twee zonen, Cornelis en Piet, die ook in de zaak kwamen. Toen Cornelis in 1940 directeur werd van de Cambrinus Brouwerij in Etten werd gestopt met brouwen in Gilze en werd er alleen nog maar bier uit Etten verkocht. De limonade-fabriek bleef nog tot ongeveer 1947 onder de naam De Prins in bedrijf.
Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/gilze/prins-de)

De geschiedenis van
BROUWERIJ D'N DWARSLIGGER
ANNO 2017
Brouwerij D'n Dwarsligger te Gilze is een hobbybrouwerij op een non profit basis. Alle kosten die gemaakt zijn, zitten in de bierprijs en met de verdiensten worden nieuwe bieren ontwikkelt of apparatuur vervangen dat versleten raakt. De brouwerij is opgestart in 2017 na het uiteenvallen van de Drie Musketiers waarmee ik 5 jaar met plezier heb gebrouwen. (https://www.dundwarsligger.nl/brouwerij/)

Gretig
Dit is een mooie blonde en vooral niet te zwaar. Door het gebruik van verschillende gisten is het een bijzonder bier geworden dat makkelijk doordrinkbaar is. Kijk dus uit dat je dus niet te Gretig wordt, ook al heb je veel dorst. Met 6,5% is dit een allemansvriend.
Type Bier: Blond
Alcohol: 6,5%
Advies Temp.: 6°C
Fles: 30cl
Kenmerk: DD001A
Prijs: € 1,80
Beschikbaar: Nee (https://www.dundwarsligger.nl/de-bieren/)

Ginneen
Dit een Stoute jongen met een knipoog naar een bekend Iers biermerk. Deze Stout heeft de mooie tonen van koffie en een verfijnde schuimkraag. Het bittertje blijft lang hangen. Echt iets voor de liefhebber van Ierse tradities. Met 4% blijft het gewoon binnen de perken om lekker te genieten.
Type Bier: Stout
Alcohol: 4%
Advies Temp.: 5°C
Fles: 30cl
Kenmerk: DD005A
Prijs: € 1,80
Beschikbaar: Nee  (https://www.dundwarsligger.nl/de-bieren/)

Ulleke-Dulleke
Een aparte Radler met een ode naar mijn vader. Hij hield erg van rode rozen, vandaar dat de Radler is gemengd met de Gretig, Roosvicee en mineraal water. Vlak wegleggen in de koelkast en compleet uitschenken voor het juiste mengsel. Als je hem open maakt dan meteen inschenken. Let op ! Hij bevat 3,5% alcohol.
Type Bier: Radler
Alcohol: 3,5%
Advies Temp.: 5°C
Fles: 30cl
Kenmerk: DD012A
Prijs: € 1,80
Beschikbaar: Nee (https://www.dundwarsligger.nl/de-bieren/)

Sinds 2013 bouwen de brouwers van Brouwerij De Kat aan een assortiment authentiek Helmonds bier. Ons bier wordt gemaakt door onze eigen brouwers met liefde voor het product. Onze brouwers houden van het ambacht dat gepaard gaat met ons brouwproces. Onze stad hebben onze brouwers na aan het hart liggen, en profileren zich dus trots als brouwers van authentiek Helmonds bier. Naast een vast assortiment is bij Brouwerij De Kat regelmatig iets bijzonders te verkrijgen.
...
Een stukje Helmondse biergeschiedenis; Uit het heerlijk Hemelrijk Door stadshistoricus Giel van Hooff
Stadsbrouwerij De Kat heeft sinds 2016 een tripel onder de naam Hemelrijk. Zoals alle bieren van De Kat, een naam met een verhaal. Het verwijst naar een voormalige brouwerij ter plaatse die ook deze naam voerde. Veel is er niet bekend, laat staan bewaard van deze brouwerij. Maar een korte schets is hier op zijn plaats. De brouwerij dankt zijn naam aan de gelijknamige woonwijk waar zij gevestigd was. Blijkbaar spreekt de naam Hemelrijk tot de verbeelding; op vele plaatsen vindt men buurtschappen met deze of een soortgelijke naam. Zo ook dus te Helmond. Sinds wanneer er een wijk met deze naam is, is niet precies bekend.
Op- en neergang
Helmond groeide in de 19e eeuw fors en daarbij stroomde aardig wat bier door het toenemend aantal Helmondse kelen. Lange tijd was dat grotendeels eigen, lokaal brouwsel. Er bestond rond 1850 zelfs een soort “export”. Zo heet het in 1859: ’’Het Helmondsch bier blijft als vanouds vermaard en wordt thans een groot gedeelte daarvan naar Holland verzonden, alwaar het toenemend den aftrek vindt”. Aan deze bloeiperiode van de Helmondse brouwnering kwam een paar jaar later een einde; Vanaf midden jaren 1860 is de lokale markt de hoofdzaak.
Helmond groeide rond 1900 verder tot een flinke industriestad. Het debiet nam dus toe, tenminste het aantal potentiële klanten. Het bierverbruik steeg zelfs explosief, van circa 5 liter per hoofd van de bevolking in 1881 tot zo’n 14 liter in 1904. Maar toch beduidend minder dan landelijk, ruim 43 liter rond 1900. In Helmond werden veel meer borrels gedronken. Wethouder Willem Berings, broer van de brouwer Berings (over wie verderop meer) én tevens voorzitter van het Algemeen Armbestuur meldde in 1892 dat er ‘tegenwoordig veel meer borrels gedronken worden dan bier’. In de kleine kroegen (een pest in de ogen van Berings) kost een grote borrel dan vijf cent. Berings wist dit uit ervaring, mede opgedaan in de herbergen van zijn broer en zus.
De concurrentie op biergebied werd ondertussen groter. De Helmondse brouwerijen konden of wilden niet mee. Enkele sloten de poorten, sommige werden vertegenwoordiger van het nieuwe pilsener. Een enkele brouwerij als Berings moderniseerde en ging over tot het brouwen van pils.
De start, bij Swinkels
Midden 19e eeuw telde Helmond een heuse Swinkels als brouwer (jawel, familie van..). De brouwerij van Embertus Swinkels kwam in 1857, na zijn overlijden, in handen van (Johanna) Maria van Mierlo, weduwe van Jan Hendrik Berings, die dit deed namens zoon Johannes Petrus Hubertus Berings (1829-1913). Deze had via familie van zijn moederskant al de nodige ervaring in de brouwerijbranche. Hij was onder meer in de leer geweest te Hal bij Brussel, te Heijthuizen en Breyell (Duitsland). In december 1857 keerde hij terug In Helmond en vestigde zich met zijn echtgenote Maria Veulens uit Heythuysen (daar was hij kennelijk niet alleen maar in de leer geweest) in het brouwershuis tevens brouwerij aan het Binderseind. In een bijbouw van zijn brouwerij was – zoals gebruikelijk – een tapperij gevestigd. Brouwerij en vermoedelijk ook de tapperij werden gedreven onder de naam Het Hemelrijk.
Een laatste stuiptrekking
Begin 20ste eeuw nam een aantal Helmondse brouwerijen de uitdaging aan om te concurreren met het heerlijk, helder gerstenat. Bij de brouwerij van Berings was er echter niemand om de zaak naar de ‘eischen des tijds’ aan te passen. Vader Berings was de 65 ruim gepasseerd toen zijn vrouw, in 1901, overleed. Hij en zijn kinderen lieten de huizen en de brouwerij vervolgens openbaar verkopen. Maar blijkbaar leverde dit geen of een onvoldoend bod op. Een boedelscheiding en verdeling volgde in 1902 waarbij zoon Hubertus Berings (1866-19..) de nieuwe eigenaar werd. Maar de exploitatie van brouwerij en herberg liet hij aan derden over. Vermoedelijk waren dezen verantwoordelijk voor de mechanisering en modernisering van het bedrijf. In 1905 werd A. van der Zee exploitant, Hubertus wordt van bierbrouwer kantoorbediende, wellicht gezien de latere ontwikkelingen een verstandige, in ieder geval veiligere keus. Ook de exploitatie van de bijbehorende herberg werd overgedragen aan een derde, een zetkastelein. Als eerste kwam in 1906 de koetsier en herbergier A. Verbaandert in de herberg het oude brouwhuis, in 1909 L. Noten en vanaf 1911 Karel Geeris. Al deze huurders hadden dus ook nog een andere baan of beroep/kostwinning, gezinsgenoten en familie waren in de regel belast met het dagelijks beheer.
Wat de brouwerij betreft: Van der Zee hield het zo’n tien jaren voor gezien. Als opvolger én laatste laatste exploitant nam Corn. Franc. Brouwers (jawel) vanuit Gilze begin 1914 de zaken over. Het huurcontract van Brouwers geeft een globale omschrijving van de inventaris, waaronder vier geilkuipen, drie koperen handketels en vier persfusten. Het vaatwerk omvat 20 hele tonnen, 55 halve tonnen, 30 kwarttonnen en 6 achtste tonnen, naast drie strekken van 600 liter. Eind 1916 werd het laatste vat getapt, vervolgens vertrokBrouwers naar Geldrop. Daar werd hij exploitant van de stoombierbrouwerij Cambrinus en verder onder meer gemeenteraadslid. Ook deze lokale brouwerij werd trouwens slachtoffer van de schaalvergroting en fusie. De NV Werthabrouwerij te Weert nam het bedrijf in 1924 over, Brouwers werd vennoot.
Hoe was het in het Hemelrijk?
Hoe kwam een Helmondse brouwerij als het Hemelrijk nu aan zijn ingrediënten als hop, gerst en water? Hierover is vrijwel geen informatie voorhanden. Of het oppervlaktewater dat begin 19e eeuw gebruikt werd, een eeuw later nog toepassing vond, lijkt twijfelachtig. In een boedelbeschrijving van Berings uit 1914 is sprake van een koperen waterpomp, maar onduidelijk is of deze diende om water op te pompen of te verpompen. Wellicht was het bedrijf toen al op de waterleiding, die Helmond eind 19e eeuw kreeg, aangesloten.
De inventaris van het Hemelrijk
Midden oktober 1912 kwam de brouwerij en de inventaris van de brouwerij van Berings aan het Binderseind in publieke veiling. De omschrijving in de notariële akte geeft een goed beeld van de aard en inrichting van de brouwerij op dat moment.
De vaste inventaris omvatte allereerst uiteraard een bier- en een waterketel, beide van koper met 41 respectievelijk 30 hl inhoud. Ook waren vanzelfsprekend een roerkuip (van ijzer, 17½ hl, met een Schots kruis) en een (koperen) lekbak (van 10½ hl) aanwezig, naast een reservoir. De brouwinstallatie omvatte verder een wortpomp, de nodige koperen leidingen, twee grote waterpompen en ook een koelapparaat met toebehoren. De mouterij bevatte naast de eest een moutmolen en een poetsmolen (koelbak?). Daarnaast was er nog het klein gereedschap als roerrieken. Het grootste deel van de verkoop betrof het vaatwerk: 48 hele, 95 halve, 25 kwart en 13 achtste tonnen en 7 okshoofden, naast 3 grotere vaten en 2 kuipen. Voor het transport waren er een vierwielige en een tweewielige bierwagen, naast een kruiwagen en een steekwagen. Een zevenjarig vospaard, een dubbele pony, leverden de nodige pk’s. (http://www.brouwerijdekat.nl/)

Brouwerijen in 1816
bron: Brugmans - Statistieken van de Nederlandse nijverheid uit de eerste helft der 19e eeuw
Gilze en Rijen: 7 brouwerijen met 7 werklieden.
Voormalige staat: Redelijk.
Huidige staat: Redelijk.
Consumptie: In de gemeente en omliggende plaatsen. (http://www.brabantsbier.eu/gilzerij.html)

Brouwerijen vanaf 1900 (Gilze)
bron: Friedrich - Brauereiverzeichnis Niederlande (1997)
1a. A.H. Brouwers, bierbrouwerij De Sleutel 1915
1b. J.A. Brouwers, bierbrouwerij en limonadefabriek De Sleutel 1954
2a. S.J.J. Brouwers 1905
2b. J. Brouwers 1915
3. G. van Poppel, bierbrouwerij De Prins 1920 (http://www.brabantsbier.eu/gilzerij.html)

Brouwerijen in Gilze (1): Gratis bier anders wordt er geplunderd
Kees van Kuilenburg
Verschenen in: BAV Journaal, tijdschrift van Bier en Verzamelaarsvereniging BAV, Leiderdorp
2004 - nummer 5
Brouwerijen in Gilze (2): Van brouwerij tot metaalwarenfabriek
Kees van Kuilenburg
Verschenen in: BAV Journaal, tijdschrift van Bier en Verzamelaarsvereniging BAV, Leiderdorp
2004 - nummer 6
Brouwerijen in Gilze (3): "Hij ziet rood, maar ik heb hem nog roder gemaakt"
Kees van Kuilenburg
Verschenen in: BAV Journaal, tijdschrift van Bier en Verzamelaarsvereniging BAV, Leiderdorp
2005 - nummer 3
Brouwerijen in Gilze (4): "Ferdinant van den Corput was half brouwer, half borger"
Kees van Kuilenburg
Verschenen in: BAV Journaal, tijdschrift van Bier en Verzamelaarsvereniging BAV, Leiderdorp
2005 - nummer 2
Brouwerijen in Gilze (5): Brouwerij De Vijf Eijken in Rijen
Kees van Kuilenburg
Verschenen in: BAV Journaal, tijdschrift van Bier en Verzamelaarsvereniging BAV, Leiderdorp
2005 - nummer 3
Brouwerijen in Gilze (6): Twee brouwerijen voor zestig inwoners
Kees van Kuilenburg
Verschenen in: BAV Journaal, tijdschrift van Bier en Verzamelaarsvereniging BAV, Leiderdorp
2005 - nummer 4
Brouwerijen in Gilze (7): Brouwerij 't Molentje heeft ruim zestig jaar bestaan
Kees van Kuilenburg
Verschenen in: BAV Journaal, tijdschrift van Bier en Verzamelaarsvereniging BAV, Leiderdorp
2005 - nummer 5
Brouwerijen in Gilze (slot): Weduwe Hoevenaars werd brouweresse en herbergierster
Kees van Kuilenburg
Verschenen in: BAV Journaal, tijdschrift van Bier en Verzamelaarsvereniging BAV, Leiderdorp
2005 - nummer 6 (http://www.brabantsbier.eu/gilzerij.html)

Geschiedenis Oude Hof
Veel oudere mensen in Gilze herinneren zich het pand Raadhuisstraat 11 het best als Smolders' Koekfabriek. Dat kwam natuurlijk omdat er altijd die typisch zoete peperkoekgeur hing en omdat de fabriek vlakbij de scholen stond. Je werd er dus met je neus bovenop gedrukt.
Belangrijke gebeurtenissen
Omdat snoepgoed en ander lekkers in die tijd nog schaars waren, bedelden de kinderen bij de arbeiders vaak om restjes koek die anders toch maar werden weggegooid. .... De familie Smolders behoorde in die tijd tot de aanzienlijken van Gilze. Rond 1970 na bijna honderd jaar, ging de onderneming failliet. Alle leden van de familie hebben toen het dorp verlaten. Ze werden bij hun overlijden wel weer bijgezet in een familiegraf in Gilze. Mensen van wat jongere leeftijd kennen de plek als de Bregil. Hennie Vermeij uit Breda kocht het pand en begon er stalen meubels te vervaardigen. Hij bouwde een nieuwe productiehal achter in de tuin. Vermeij had al een bedrijf in Breda en door samentrekking van de twee lokatienamen kreeg het bedrijf de naam Bregil. Voor de schooljeugd was daar niet veel meer te beleven, laat staan te halen. Bovendien waren de lui die het daar voor het zeggen hadden geen Gilse mensen en woonden ze hier ook niet. Daardoor bleef het bedrijf min of meer 'alien' in de Gilse samenleving.
...
Voor 1800: Familie van Pelt heeft hier boerderij, brouwerij en herberg. De oude hove van Gilze houdt hier tweemaal 's jaars zitting.
1800: Verkoop aan Cornelis Hoefmans-Hoevenaars. Voortzetting van de activiteiten.
1804: Verkoop aan dr. Christiaan Janssens. Sluiting brouwerij en herberg.
1834: Weduwe Antonia Janssen de Swart hertrouwt met Johan Houben. Voortzetting boerenbedrijf.
1840-1845: Aardappeljeneverstokerij in voormalige brouwerij. (http://gilzerijen-plus.nl/oude_hof_01/page%201.html)

Dus nu zit er geen brouwerij in deze Brabantse plaats...

donderdag 28 februari 2019

Triple Geuze

Laatst dronk ik weer eens Gulden Draak, een van mijn favoriete bieren. Het smaakte minder dan ik had verwacht. Op een ander moment had ik een Gruut Inferno. Die 'n smaak die deed denken aan de Vicardin Triple Geuze; mmmm, een van mijn favoriete bieren. Dus nu weer een nieuwe favoriet!

maandag 25 februari 2019

Een leeg blog, maar gelukkig de krat nog niet...

Door al dat gedoe over copyright en gedoe met de Googleban is het plezier van bloggen wat vergaan. Alle berichten met foto's zijn verwijderd. Ik heb geen zin om overal achteraan te gaan, dus laat maar zo... Het is gedaan met de picdumps en memes-verzamelingen over bier...

Afgelopen tijd had ik wel meer tijd om bieren te proeven... maar evt. berichtjes worden zonder foto's....

donderdag 7 februari 2019

IPA vs sesion IPA

Jeroen Free uit Bergen op Zoom heeft voor Brand 2 IPA's gebrouwen. Beide in het kader van de Brand bierbrouwwedstrijd. Na de IPA gewonnen te hebben won hij later ook de session IPA. Maar hoe smaken ze?

Voordat ik inga op de smaak eerst wat achtergrond:

Jeroen Free uit Bergen op Zoom wint voor tweede maal bierbrouwwedstrijd
BERGEN OP ZOOM - Jeroen Free uit Bergen op Zoom heeft zaterdag voor de tweede keer de Brand Bierbrouwwedstrijd gewonnen. De jury koos de Session IPA van Free uit  inzendingen.
Maartje Huijben 13-05-17, 19:09 Laatste update: 19:38
Free won de prijs ook al in 2014, eveneens met een IPA. Een jaar later was de variant te koop in de supermarkt.
Het nieuwe bier van Free is hopbitter met een tropische en fruitige smaak. Juryvoorzitter Henri Reuchlin: “De populariteit van de IPA is de afgelopen jaren flink gestegen en ook laag alcoholische speciaalbieren zijn steeds meer in opkomst. Dit laag alcoholische speciaalbier is een ontzettend mooie uitdaging geweest voor de brouwers. Ik ben echt onder de indruk van het hoge niveau. Jeroen sprong er voor ons bovenuit, hij heeft de perfecte balans gevonden tussen een ‘reguliere’ IPA en het lagere alcoholgehalte. Zijn bier heeft een mooi exotisch hoparoma, een prettige bitterheid en een aangename afdronk.”
4 reacties
Ontvang meldingenRSS
617 dagen geleden
Sjaak Janse
Geachte heer Free, proficiat met deze mooie prijs, niet dat een IPA bier mijn voorkeur heeft, zelf ben ik van de Belgische Nederlandse en Duitse Tripel bieren maar zoals de winnende IPA van U hier staat omschreven ben ik er heel nieuwsgierig naar en vooral waar kan ik hem keuren om een recensie op het bierforum BIERISTA te plaatsen.
Groet sjaak janse te Bergen op Zoom.
Reageren1 antwoord10
616 dagen geleden
Marianne Free
Beste Sjaak.
Over een paar maanden gaan we testbrouwsels maken. Ik verwacht pas in het najaar dat de Session IPA is te verkrijgen.
Groet, Jeroen (https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/jeroen-free-uit-bergen-op-zoom-wint-voor-tweede-maal-bierbrouwwedstrijd~ad48b9f2/)

15 mei 2017
Nieuws
Jeroen Free wint Brand Bierbrouwwedstrijd opnieuw
café 2156
Jeroen Free heeft 6e editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd gewonnen. Free brouwde de beste Session IPA van alle 287 deelnemers. En dat is uniek, want in 2014 won de thuisbrouwer ook al met zijn IPA.
Dit jaar vond de finale van de Brand Bierbrouwwedstrijd plaats tijdens De Week van het Nederlands Bier. Het was de zesde editie en deze kende dus een unicum: opnieuw was het Jeroen Free die de Brand Bierbrouwwedstrijd op zijn naam schreef, evenals in 2014. Voorgaande jaren wonnen Marc Vriens (Pilsener), Jacques Bertens (Zwaar Blond), Jeroen Free (IPA), Bart Engel (Saison) en Dennis Pancras en Niels Bosman (Porter).Dit jaar streden 287 thuisbrouwers om de titel en om de prijs: het eigen bier in de supermarkten en cafés in heel Nederland. De uitdaging: het brouwen van de perfecte Session IPA.... Perfecte balans
Ook dit jaar was de jury weer razend enthousiast over alle inzendingen. Jeroen Free gaf de 286 andere deelnemers het nakijken met zijn Session IPA en heeft volgens de jury terecht gewonnen. Juryvoorzitter Henri Reuchlin: ‘De populariteit van de IPA is de afgelopen jaren flink gestegen en ook laag alcoholische speciaalbieren zijn steeds meer in opkomst. Dit laag alcoholische speciaalbier is een ontzettend mooie uitdaging geweest voor de brouwers. Ik ben echt onder de indruk van het hoge niveau. Jeroen sprong er voor ons bovenuit, hij heeft de perfecte balans gevonden tussen een ‘reguliere’ IPA en het lagere alcoholgehalte. Zijn bier heeft een mooi exotisch hoparoma, een prettige bitterheid en een aangename afdronk.’
‘Prachtige aanwinst voor Brand’
Brand meesterbrouwer Rob Habets: ‘Je proeft overduidelijk die bijzondere aromatische mouten, fruitige hoppen en de frisheid in het bier. Met een smeltende, tongstrelende en dorstlessende doordrinkbaarheid is dit een prachtige aanwinst voor Brand.’ Free is zelf overweldigd door de overwinning: ‘Ik kan niet beschrijven hoe dit voelt, ik sta gewoon een beetje te trillen. Dat ik voor de tweede keer win is zo bijzonder. Ik heb mezelf net een paar keer moeten knijpen, het voelt nog als een droom.’ (https://www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2017/05/brand-bierbrouwwedstrijd-weer-jeroen-free-101269995?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.216447318.1338391144.1548014169-979904508.1548014169)

Het bier van de Bergse Jeroen Free verkrijgbaar in de supermarkt [video]
Door Irma van Schaijk 16 januari 2018
Bijna dertig jaar geleden deed Jeroen Free uit Bergen op Zoom een cursus bierbrouwen. Sindsdien is hij een enthousiast amateur-brouwer en vanaf 5 februari wordt zijn zelfgebrouwde bier verkocht in supermarkten en cafés door heel Brabant!
Jeroen won al voor de tweede keer de Brand Bierbrouwwedstrijd. Vorige week was in het Provoosthuis de feestelijke lancering van zijn Brand Session India Pale Ale (IPA) 3,5%. Iets waar Jeroen best een beetje trots op is: “Mijn vorige winnende biertje was, na pilsener, het best verkochte bier!”
Minder alcohol
Dit jaar lag er een pittige uitdaging: er moest een Session IPA-biertje gebrouwen worden, met slechts 3,5% alcohol. Lastig, vindt Jeroen. “Dan kun je je niet verschuilen achter alcohol. Je moet zorgen voor een mooie, volle smaak zonder dat het waterig wordt. Hierbij luistert de dosering van hoppen heel nauw.” Bovendien: het moet in één keer goed zijn. Halverwege het proces nog wat toevoegen of aanpassen is geen optie. Jeroen: “Je kunt bij bier vrijwel niets corrigeren. Je moet het meteen goed doen!”
Jeroen brouwt al bijna dertig jaar thuis zijn bier. “We hebben in Bergen ook het Biergilde opgericht. En in deze tijd is er via internet veel meer informatie dan toen.” Aan de Bierbrouwwedstrijd deden 287 deelnemers mee. De jury vond van Jeroen’s bier dat het een  mooi exotisch hoparoma heeft, een prettige bitterheid en een aangename afdronk. De lancering in het Provoost was heel druk bezocht.
Bijzonder etiket
Alcohol-arme biertjes worden steeds populairder, vertelt Jeroen. “Vooral in Amerika, maar ook hier. Prettig dat je er eentje extra kunt nemen zonder dat je snel dronken wordt. Mijn idee was om een fris, soepel drinkbaar biertje te maken. Een mooie bierbeleving dus met minder alcohol.”
Het bier van Jeroen zal voortaan in cafés en supermarkten verkocht worden. “Met een etiket met mijn naam er op. Leuk, hoor!” (https://indebuurt.nl/bergenopzoom/nieuws/bier-jeroen-free~21903/)

Ik ben Bergen: Jeroen Free
zondag 22 oktober 09:45 - 2017
BERGEN OP ZOOM - ‘Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.’ Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag ‘vandaan willen komen’? In de serie ‘Ik ben Bergen’ ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Deze week gaat het over een Bergenaar die wereldberoemd is in Nederland vanwege ‘zijn’ bier; Jeroen Free. Wie onlangs een Brand IPA’tje uit de koelkast heeft gepakt om van te genieten in de tuin, heeft het biertje op van een Bergse bierbrouwer. Jeroen Free won in 2014 de Brand IPA wedstrijd en werd zo de bedenker van het veel gedronken bier. Na dat succes bereikte hij dit jaar weer een mijlpaal; Free won namelijk ook de Session IPA wedstrijd. “Dat was echt gigantisch. De eerste keer winnen was al bijzonder, maar twee keer had ik niet verwacht.” Wedstrijd “In januari konden mensen zich inschrijven voor deze editie en dat heb ik toen gedaan. Daar zitten een aantal eisen aan. Dit jaar was het een zoektocht naar een Session bier. Dat betekent dat het wederom een IPA was, maar dan met lager alcoholpercentage. In principe maakte iedereen eenzelfde soort bier, het lag dichtbij elkaar op het gebied van smaak.” 287 mensen deden mee aan de wedstrijd, waarbij Free als winnaar uit de bus kwam. Dat betekent dat zijn nieuwe bier door Brand in productie wordt genomen. In oktober gaan we een proefbrouwsel maken en dan gaan we mijn recept omzetten zodat het voor grotere ketels geschikt is. Vanaf januari zou Session IPA in de schappen moeten staan met een felroze label.” Brouwen Free is een bekende geworden door zijn succes van de laatste jaren, maar hij brouwt al 27 jaar bier. “In 1989 heb ik een brouwcursus gevolgd. Die werd aangekondigd in een krant en daar heb ik aan mee gedaan met nog een aantal mensen. Daar is ook het Bergsche Bierbrouwers Gilde uit ontstaan. In het begin maak je met het brouwen veel fouten. Die moet je ook maken om ervan te leren. Het bier is niet de eerste keer perfect. Inmiddels heb ik wel een gevoel voor verschillende biersoorten en de verschillende brouwprocessen. Ik heb door de jaren heen honderden brouwsels gemaakt. Ik brouw om de zes weken en meestal iets tussen de 25 tot 30 liter van een bier waar ik dan zin in heb.” DOOR THIJMEN ALLEMAN (https://www.internetbode.nl/regio/bergen-op-zoom/algemeen/15220/bergen-jeroen-free)

Jeroen Free
Hobbybrouwer, Bergen op Zoom
‘Zo ongeveer dag en nacht spijker ik kennis bij’, vertelt Jeroen Free. ‘En ik
schrijf alles op in logboeken.’ Sinds die brouwcursus in 1989, aangeboden in de
krant. En hij merkte: brouwen is een precies werkje. ‘Je grondstoffen moeten
tiptop in orde zijn, je moet schoon werken, temperatuur en vergisting goed
monitoren.’ Maak Jeroen blij en geef hem een dag zonder mensen om zich heen,
vrij om te brouwen, met toewijding, in rust. ‘Ik zie mijn vrouw graag een dag
lang lekker gaan winkelen’, zegt hij gekscherend. Terwijl het toch zijn gezin
was dat hem ervan weerhield brouwprof te worden. ‘Je leven in de opbouwfase,
met kinderen, behoefte aan standvastig- heid’, somt hij op. ‘Ik koos ervoor niet
een hobby armer en een illusie rijker te worden.’ Zo blijft hij actief in een brou
-wersgilde, neemt hij deel aan wedstrij-den, experimenteert hij erop los. Nu met
een batch bloemig Belgisch bier, dry-hop-ped met mosaic. ‘Geluk voor m’n visite.’
(http://gebrouwendoorvrouwen.nl/wp-content/uploads/2018/11/HOP2_thuisbrouwers_3.pdf)

Bier brouw cursus voor gevorderden. Een aantal jaren geleden was er binnen de Deltabrouwers grote interesse voor een cursus bierbrouwen voor gevorderden. Dit is toen helaas niet door gegaan, maar het bijbehorende cursusboek is nu wel beschikbaar. Dit boekwerk is geschreven door Jeroen Free, Nederlands kampioen bierbrouwen 2014, winnaar van de Brand IPA wedstrijd en heeft al meer dan 25 jaar ervaring als amateur brouwer. Jeroen heeft schriftelijke toestemming gegeven om dit boekwerk op deze website te plaatsen, zodat deze informatie binnen de bierwereld gedeeld kan worden. Let op: Dit boekwerk is voorzien van copyright en dit houdt in dat niets uit dit boekwerk mag worden verveelvoudigd door middel van druk, fotokopie, microfilm, software of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.  (http://www.deltabrouwers.nl/?page_id=1201)

JeroenFree.....Alles over bierbrouwen (http://home.kpn.nl/jfree1/cursesboekbierbrouwen.html)

BERGSCHE BIERBROUWERS GILDE
Cursus Bierbrouwen voor Gevorderden VOORWOORD
Voorwoord
Cursus Bierbrouwen voor Gevorderden
Voor u ligt de geheel herziene cursus: Bierbrouwen voor Gevorderden.
Het oude cursusboek was hoognodig aan een revisiebeurt toe. Een oproep vanuit de gildenleden om
een gevorderden cursus met bijbehorend cursusboek was groot.
...
Ondergetekende wenst u nog een fijne en leerzame brouwperiode toe.
Jeroen Free
Lid van het Bergsche Bierbrouwers Gilde.
Bergen op Zoom, September 2004 (http://home.kpn.nl/jfree1/pdf's/PDF%207%20april%20deel%202/Voorwoord.pdf)

Voordat ik inga op mijn smaakvergelijking eerst wat details van de bieren:

Brand IPA
Brand Bierbrouwerij (16)
Brand IPA (India Pale Ale) is het winnende bier van de Brand Bierbrouwedstrijd 2014. Het bier, naar een recept van Jeroen Free uit Bergen op Zoom, kenmerkt zich door een citrusachtig fruitig aroma. Aromatisch, hoppig met een zachte bitterheid.
Details
BrouwerijBrand Bierbrouwerij
BierstijlIPA - India Pale Ale
Alcohol7.0%
CategorieBlond en Krachtig
KenmerkenIPA
SpijzenVette vis, Gekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts
Drinktemp.7 °C
Volume30 cl
DrinkmomentTerras, In goed gezelschap, Bij het eten
GistingBovengistend (https://www.bierista.nl/brand-ipa)

Brand IPA
Brand IPA
Brouwerij Brand Brouwerij
Land Nederland
Gebrouwen sinds 2015
Soort India Pale Ale
Alcohol 7%
Gisting Onbekend
Kleur Blond
Drink temperatuur 5-8 °Celsius
Stamwortgehalte Onbekend
Website brand.nl/
...
Smaak & beschrijving
De Brand IPA heeft een tongstrelend fris, fruitige geur van mango. Het heeft verder een krachtige smaak van citrus met een bitter fluweelzachte afdronk.
De Brand IPA is gebrouwen met cascade-, citra- en amarillo hop en valt op door het mooie hopkarakter en dito afdronk. De combinatie van fruitige hoparoma’s en bittere smaken zijn helemaal in balans. Vanwege het hoppige karakter past deze IPA uitstekend in het aanbod van de speciaalbieren van Brand. (https://www.biernet.nl/bier/merken/brand-ipa)

GlennNewland (gast) op 16-10-2017 om 16:27:13
schoenmaker blijf bij je leest! Brand is één van de beste als het gaat om pilseners en andere midden europese bier stijlen maar met deze angelsaksische bierstijl slaan ze de plank voledig mis.Van alle grotere brouwers die een IPA uitbrengen is dit verenweg de slechtste.  (https://www.biernet.nl/bier/merken/brand-ipa)

Edwin Bier Deventer (gast) op 18-02-2015 om 22:29:55
en hij is super lekker. Bij de 1e slok denk je 'vrouwenbiertje', lekker zoet, maar als je hem doorslikt en je proeft de nasmaak dan is het een echt 'herenbier', met een lekker bittertje, die blijt hangen.
Ik vind 'm 'top' en kan niet wachten tot hij in de supermarkt en bij de lokale slijter te koop is.  (https://www.biernet.nl/bier/merken/brand-ipa)

Brand Session IPA
Brand Bierbrouwerij (16)
Brand Session IPA is een frisse, laag alcoholische India Pale Ale met een dorstlessende afdronk, exotische aroma’s van fruitige hoppen en een aangename bitterheid. Dit bier is gebrouwen nadat het winnende recept werd gevonden tijdens de Brand Bierbrouwwedstrijd. Thuisbrouwer Jeroen Fee werd in de zomer van 2017 voor de tweede keer uitgeroepen tot de winnaar van de Brand Bierbrouwwedstrijd, de eerste keer bracht hij het recept voor de Brand IPA in.
Details
BrouwerijBrand Bierbrouwerij
BierstijlSession IPA
Alcohol3.5%
CategorieFris en fruitig
SpijzenSalades, Kip en gevogelte, Witvis, Vette vis, Jonge en romige kazen
Drinktemp.5 °C
Volume33 cl
DrinkmomentTerras, Barbecue, In goed gezelschap, Bij het eten
GistingBovengistend (https://www.bierista.nl/brand-session-ipa)

Brand Session IPA
Brouwerij Brand Brouwerij
Land Nederland
Gebrouwen sinds 2017
Soort India Pale Ale
Alcohol 3,5%
Gisting Bovengisting
Kleur Goudkleurig
Drink temperatuur 2 - 4 °Celsius
Stamwortgehalte Onbekend
Website Onbekend
...
Smaak & beschrijving
Het recept van de Session IPA maakt dit Brand bier een fruitig speciaalbier met een toegankelijk alcoholgehalte.
In mei 2017 won Jeroen Free de zesde editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd, nadat hij in 2014 al tot winnaar werd uitgeroepen met zijn IPA recept. En dus mocht hij deze zomer weer met de brouwers van Brand aan de slag. Samen brouwden ze de nieuwste innovatie van Brand, met de optimale balans tussen oorspronkelijk IPA bier en een lager alcoholgehalte. (https://www.biernet.nl/bier/merken/brand-session-ipa)

Brand Session IPA
Exotische aroma's & laagalcoholisch
Brand Session IPA is het winnende bier van Jeroen Free, winnaar van de Brand Bierbrouwwedstrijd ‘Session IPA’ 2017. Jeroen liet 286 deelnemers achter zich. Een unicum want Jeroen Free was ook de winnaar van de Brand bierbrouwwedstrijd ‘IPA’ 2014! De producteigenschappen vind je hier.
...
De drinktemperatuur die Jeroen Free adviseert is 4°C tot 6°C graden.
Brand Session IPA drink je het beste uit een Brand Diamantglas. 
"Exotische aroma's van fruitige hoppen, een zacht fluwelen body met een aangename bitterheid en een fris dorstlessende afdronk. "
Jeroen Free (Bergen op Zoom), Winnaar Brand bierbrouwwedstrijd 'Session IPA' 2017 (http://www.brand.nl/onze-bieren/session-ipa)

Dit product is geproduceerd uit gemoute gerst. Dit betekent dat het gerstgluten bevat. T.g.v. fermentatie bevat dit product sporen van natuurlijk gevormd sulfiet  (SO₂ <10mg div="" het="" http:="" in="" l="" niet="" onze-bieren="" productieproces="" productinformatie="" session-ipa="" sulfiet="" toegevoegd.="" wordt="" www.brand.nl="">

De session vind ik lekker ruiken en smaken, maar wel een waterig mondgevoel. De klassieke IPA vind ik niet lekker ruiken. De smaak is hoppig en valt met 7% een stuk zwaarder dan de session IPA. De soort hop zal ook een rol spelen denk ik...


zaterdag 2 februari 2019

#2 Walnoot?


Ik had een bier van Kees: #2. Het bier van ruim 11% zou naar walnoot smaken, maar ik kon die smaak niet herkennen in dit diepdonkerrode bier.

Het is bier van brouwerij Kees!

Brouwerij Kees!
Voltaweg 16
4338 PS Middelburg
(http://www.brouwerijkees.nl/home/en)

Life's too short for boring, middle of the road beers. Craft Brewery Kees! stands for tasty, fruity, hoppy flavours and strong dark ales, but there'll always be that 'twist' . That special 'something' that make his beers stand out.
Owner and brewer Kees Bubberman started his brewing career in 2007 at Emelisse, a small regional brewery in Kamperland, Zeeland. Within a couple of years Emelisse became a household name among craft breweries worldwide, thanks to the by British and American beer styles inspired ales, IPA's, strong porters, stouts that Kees Bubberman brewed. Never afraid of trying something new and relying on his experience as a restaurant chef he created more than 30 new beers, including an IPA with Earl Grey tea, barrel aged porters en stouts and strong porters and stouts with coffee. Kees was ahead of his time with experimental flavours like these.
In 2014 Kees Bubberman decided to start his own brewery in his hometown Middelburg. Thankful for the opportunities Emelisse gave him, he felt that it was time to go his own way. Brewery Kees! started in January 2015 and within a year his delicious IPA's, strong porters, Russian Imperial stouts and barrel aged barley wines, porters en stouts found their way in the (beer-)world.  Kees keeps on creating new beers and searching for new tastes, sometimes following and sometimes setting trends.
(http://www.brouwerijkees.nl/home/en)

Op http://www.brouwerijkees.nl/Brewed_with_Freinds_2.html staat :
"Pagina niet gevonden.
Deze pagina bestaat blijkbaar niet. Volg onderstaande instructies om dit te herstellen:
Raak niet in paniek
Haal even een biertje en schenk dit in
Klik dan hier om naar onze homepagina te gaan."

Gelukkig zijn er ook andere websites:

Anniversary #2
Brouwerij Kees
Belgian Quad
11.3% ABV No IBU
This beer is no longer being produced by the brewery.
AddCheck-in
Belgian quad brewed with walnuts.
(https://untappd.com/b/brouwerij-kees-anniversary-2/1919462)


Kees #02 Anniversary
Stijl Abbey Quadrupel / Abt
Gebrouwen door Brouwerij Kees
Middelburg, Netherlands
3.58/5
45 Beoordelingen
11.3% Alcoholpercentage
- IBU
339 GESCH. CAL.
Over dit Bier
Brewed with Walnuts
Beschikbaarheid Unknown
Gebotteld Unknown
Van de tap Local Distributie
(https://www.ratebeer.com/beer/kees-02-anniversary/489101/)

90 (1011) 3.3
11 sep. 2017
Aroma zurig en fruitig. In de smaak lichte noot, zeker niet prominent aanwezig. Rozijnen en brood en licht hout. Afdronk is zurig en licht houterig. (https://www.ratebeer.com/beer/kees-02-anniversary/489101/)

Hopverdju (2456) 3.8
17 apr. 2017
Van ’t vat. Donkerbruin met rode gloed en crème kleurig schuim. Geur: alcoholisch, moutzoetig, wat toffee. Smaak: licht zoet, sinaasappel, orangettes, zoethout, gistkarakter. Volmondig. Medium koolzuurprikkel. Afdronk: alcohol verwarmend, bitter - zoet. Lekker. (https://www.ratebeer.com/beer/kees-02-anniversary/489101/)

Christos (6040) 3.7
10 mei 2018
(Kees #02 Anniversary) Bottle 750ml at home, served into a snifter, ABV 11.3%
Dark brown colour on the body, small beige head on top with average retention.
The aroma has caramel, belgian yeast, malts, light toffee.
The taste is sweet with lots of caramel, some toffee, stewed red fruits, marmalade, not much walnuts if any, light alcohol presence.
Medium body, carbonation on the low side.
Not bad at all. (https://www.ratebeer.com/beer/kees-02-anniversary/489101/)

vincentvega72 (1460) 3.7
31 mrt. 2018
Donkerbruin bier met rode schijn. Fijne off-white schuimkraag. Noten, eik, licht vineus, houterig, kastanjes, dadels, donker rijp fruit. Licht zuurtje in de afdronk, ietwat bitter in tweede instantie.
Not bad at all. (https://www.ratebeer.com/beer/kees-02-anniversary/489101/)

Tja, ik ben geen deskundige. Ik vond het bier goede carbonatie hebben. Het dronk lekker weg, maar de 11,3% is dus verraderlijk zwaar. De smaak was lekker. Lekkerder dan een glas Merlot, dat weinig bitterheid compenseerde met tannine. Lekkerder dan Hertog Jan Grand Prestige dat in vergelijking minder koolzuurheeft


maandag 28 januari 2019

Spam


De laatste tijd vind ik als ik op een brouwerij of bier bij een plaats zoek steeds Paoter Gustaaf tegen:

Bier van brouwerij Paoter Gustaaf bij jou in

Ben je op zoek naar een in de buurt van ? Heb je de zalige bieren van brouwerij Paoter Gustaaf dan al  getest? Wij zijn een karakteristieke Brabantse brouwerij die de traditionele gezelligheid en het bourgondisch leven uit het zuiden combineert met moderne smaakprofielen en brouwen de lekkerste speciaalbieren.

Onze brouwerij is nog geen <> kilomter gelegen van .
Zie https://www.paotergustaaf.nl/

Paoter Gustaaf
Bierbrouwerij uit Breda
Bierbrouwerij Paoter Gustaaf uit Breda brengt de stad Breda naar jouw in een bierglas! In onze bieren proef je de gezelligheid, het bourgondische en toegankelijke karakter van de Bredanaars.
Onze speciaal bierbrouwerij brouwt makkelijk drinkbare, frisse en smaakvolle speciaalbieren. Wij maken gebruik van de zuiverste traditionele ingrediënten en de beste oude en nieuwe brouwtechnieken. Onze missie is het versterken en promoten van de Bredase tradities, dialect en cultuur.
Bierbrouwerij Paoter Gustaaf brouwt verschillende soorten bieren zoals:
Blond bier;
IPA (India pale ale);
Tripel;
Witbier;
Fruitbier.
Als ‘craft beer’ bierproducent experimenteren wij ook met andere biersoorten zoals: porter, pilsner, stout, barrel aged en pale ale.
Wij leveren onze speciaalbieren in heel Nederland maar vooral aan horeca en groothandels in het rayon Noord-Brabant. Zo komen onze klanten naast onze thuisbasis Breda vooral uit Oosterhout, Etten-Leur, Roosendaal, Bergen op Zoom, Tilburg en Den Bosch. (https://www.paotergustaaf.nl/)

Speciaalbier brouwerij uit Breda
Bij ons vind je geen hipsters of biersnobs. Onze speciaalbieren zijn makkelijk te drinken en verfrissend. Wij produceren blonde bieren, een IPA, een tripel, een witbier en een fruitbier. Wij hebben grote liefde voor andere brouwers en brouwstijlen. Daarom proberen wij de Nederlandse biercultuur te versterken, te beginnen met Brabant.
Breda en de Nederlandse biercuisine
Brouwerij Paoter Gustaaf is meer dan alleen een biermerk. Wij willen bijdragen aan de Nederlandse biercuisine door bieren, gerechten, brouwerijen, chef’s, restaurants, cafe’s en evenementen te verbinden. Dit start met lokale netwerken.
Kijk is naar ons boek top 50 speciaalbier recepten als voorbeeld. Onze bekendheid als Breda’s bier verkregen wij onder andere door de zegening van ons bier Eej Kul en de Paoter Gustaaf B.V. in 2017 door diaken Rob van Uden. Ook gebruikt Paoter Gustaaf veelvuldig het West-Brabants dialect op de bierflessen, reclame en social media.
Het team dat dit gaat uitvoeren
Een ervaren team van bierbrouwers, biersommeliers, verdelers, graphic designers, online marketeers en chef’s zorgen dat voor een constante stroom van speciaalbieren van de hoogste kwaliteit. Wanneer liggen onze bieren bij u in de koeling of op de tap? (https://www.paotergustaaf.nl/over-paoter-gustaaf/)

Wat is speciaalbier?
 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum (https://www.paotergustaaf.nl/begrippenlijst/wat-is-speciaalbier/)

Onze speciaalbieren
Proef de beste speciaalbieren uit Breda!
Speciaalbier van Paoter Gustaaf is makkeljk drinkbaar, fris en smaakvol. Wij gebruiken unieke combinaties van hop, mout, water en gist. Soms gebruiken wij ook kruiden en fruit.
Assortiment
In ons assortiment zitten vijf verschillende type bieren: een blond bier, een tripel, een session IPA, een witbier en een fruitbier.
Hiernaast verkopen wij ook – zo lang de voorraad strekt –  limited edition bieren en experimentele speciaalbieren.
Voorbeelden hiervan zijn: pilsner, stout, ale, weizen, porter en dubbel.
Afzetgebied
Onze bieren zijn in het bijzonder te koop in horeca en groothandels in de regio Breda. Je vindt ze echter steeds vaker in plaatsen als Roosendaal, Bergen-op-Zoom, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Dordrecht. In die toekomst zul je ons in heel Nederland vinden!
Bekijk hieronder onze heerlijke speciaalbieren. (https://www.paotergustaaf.nl/speciaalbier/)


Eej kul, blond bier 6.6%
Naam: Eej Kul
Type bier: Blond bier
Alcoholpercentage: 6,6%
Ingredienten: Water, gist, mout, hop.
Kenmerken: Ongefilterd, ongepasteuriseerd, hergisting op de fles.
Omschrijving: Een modern blond bier met een bloemig karakter. Een goud gele kleur en een mooi boterzacht mondgevoel. Een harmonie van frisse fruitige geuren. Dit blond bier heeft een stevig alcoholpercentage van 6,6% en een hoppige afronk. Eej Kul Blond is gezegend op Katholieke wijze.
(https://www.paotergustaaf.nl/speciaalbier/)


De Begaojer, Tripel
Naam: De Begaojer
Type bier: Tripel
Alcoholpercentage: 8%
Ingredienten: Water, gist, mout, hop, koriander, gedroogde sinasappelschillen.
Kenmerken: Ongefilterd, ongepasteuriseerd, hergisting op de fles.
Omschrijving: De begaojer is een tripel – Belgische stijl – die rijk en kruidig is en gemaakt van meerdere granen. Dit frisse speciaalbier heeft een fruitig, kruidig karakter waarin tonen van vanille, banaan en sinaasappel zijn te vinden. De bagaojer is goed te combineren met visgerechten en ovenschotels. (zie https://www.paotergustaaf.nl/speciaalbier/)


Bettie akkum aoj? Session IPA 4,5%
Naam: Bettie akkum aoj?
Type bier: Session IPA (India pale ale)
Alcoholpercentage: 4,5%
Ingredienten: Water, gist, mout, hop.
Kenmerken: ongefilterd, ongepasteuriseerd, hergisting op de fles.
Omschrijving: De Session IPA van Paoter Gustaaf heeft perfecte balans tussen hopbitterheid en hop gecombineerd met een lager, ‘sessionable’, alcoholeprcentage. Het is een toegankelijk speciaalbier dat dorstlessend fris is, met een lichte body.
(zie https://www.paotergustaaf.nl/speciaalbier/)