Translate

Zoeken in deze blog

dinsdag 20 augustus 2024

Warm en koud, als appelen en peren, of kersen?

Betuwe Bier Appel Peer Heren Van Malsen Fruit Beer ... 7.5% ABV 23 IBU (https://untappd.com/b/heren-van-malsen-betuwe-bier-appel-peer/4858406)

De betuwe is een karakteristieke regio in de provincie Gelderland die met haar vruchtbare gronden, vooral bekend staat om de fruitteelt met zijn wonderschone boomgaarden. Al is de tuinbouw toonaangevend voor de Betuwe, heeft de Betuwe cultureel, historisch en economisch nog veel meer te bieden; dat allemaal door de unieke mentaliteit van Betuwenaren. De uniekheid van de Betuwe komt allemaal samen in de streekproducten van 'Heren van Malsen'. (https://herenvanmalsen.nl/)

De gemeente Vijfheerenlanden is een gemeente in de provincie Utrecht met 61.650 inwoners, die is ontstaan op 1 januari 2019 door een fusie van Leerdam, Vianen en Zederik in de gelijknamige streek Vijfheerenlanden. Met een oppervlakte van 153 km² is het de grootste gemeente van de provincie Utrecht en wat aantal inwoners betreft de zevende. Vianen en Leerdam vormen de grootste kernen. Vijfheerenlanden grenst aan de Utrechtse gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, de Gelderse gemeenten Culemborg, West Betuwe en het Zuid-Hollandse Molenlanden. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vijfheerenlanden_(gemeente))

Bier: dubbel van hoge komaf (33 cl) Een smakelijke Dubbel bereid bier (7,5%) met appel-perenstroop gemaakt van het fruit van de hoogstamboomgaarden rondom de Wiel van Bassa. Dit product is alleen verkrijgbaar voor personen boven 18 jaar. NI><18 (https://heerlijkheidvijfheerenlanden.nl/producten/)

Vroeger werd fruit geteeld aan grote, hoge fruitbomen, ver uit elkaar geplant in de graslanden of langs wegen en dijken. Hoogstamboomgaarden leverden niet alleen fruit, maar ook hout en andere producten. Snoeien en plukken ging met behulp van lange ladders en handgereedschap en vereiste vakmanschap. Sinds de komst van de laagstam fruitbomen zijn op veel plekken de hoogstamboomgaarden verdwenen uit het landschap. De oude hoogstambomen langs de Wiel van Bassa zijn levende monumenten en de moeite waard om met respect behandeld te worden. Het fruit van de hoogstambomen langs de Wiel van Bassa hangt vaak hoog in de boom en geniet daar volop van de Schoonrewoerdse zon. De hoogstambomen worden sinds 2021 niet meer bespoten. Het is fruit zoals de natuur het heeft bedoeld. Van dat fruit maakt Stichting Heerlijkheid Vijfheerenlanden pure en eerlijke streekproducten, vol passie en bedoeld om bewust en gezond te genieten. De (h)eerlijke streekproducten zijn op bijna 40 adressen in de regio te koop. Er is er altijd wel eentje bij u in de buurt.  (https://heerlijkheidvijfheerenlanden.nl/producten/)

Ik dronk een appel peer van de heren van Malsen, past wel zo in de oogsttijd. Het bruine bier van 7,5% had geen zoete appelsapsmaak, en evenmin een appelzuurtje. Het had een complexe smaak. Onverwacht lekker, alhoewel ik mistte de hopbitterheid toch wel een beetje... 

Ik dronk een warme en een koude versie. De koudere versie was zo koud dat het de smaak wegdrukte. 

Ik dronk ook nog een kersenbier. Het is 5,4% en smaakt als kriek. Het bier is eigenlijk net zo roodbruin als het appel-peer-bier. Het schuim, het beetje dat ontstond, verdwijnt snel. De smaak is niet zo zoet als commerciële meuk. Er zit zo'n afdronk in die iets in zich heeft. Het mondgevoel is lekker, de smaak is kersen, maar in de afdronk zit iets 'dofs'. Op zich wel lekker bier.   

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten