Translate

Zoeken in deze blog

donderdag 15 augustus 2024

Brabants bier?

Lekker Brabants! een IPA (7,5%)!? Er staat geen brouwerij bij? Laten we hopen dat het een Brabantse brouwerij is.

Het is een bier van hoge gisting, met de volgende ingrediënten: water, mout, dryhop (Mosaic), gelijkaardige gist, suiker, gerstemout. Het blonde bier heeft mooi wit schuim. De smaak is prima. Ik had een gistige tripel verwacht, maar het is een lekker bittertje. Geurt beetje naar mandarijn. De smaak is prima! Maar het doet me niet aan Brabant denken. 

Op https://lekker-brabant.nl/ staat een heel assortiment aan voedingsproducten. 

Lekker Brabant werd in 2007 opgericht door familie Venmans. Als voormalig supermarkt-eigenaar miste Venmans traditionele streekproducten in het assortiment. Vooral de échte, handgemaakte Brabantse worstenbroodjes. Toen hij de bekendste lokale snack naar de supermarkt bracht, bleek dat een groot succes.  ... Na het worstenbroodje, met vlees van de lokale slager, breidde het assortiment snel uit met andere verwennerijen uit de streek, zoals kakelverse eieren, bolussen, bavarois en Moeke’s soepen. Inmiddels levert Lekker Brabant ruim 200 unieke producten, afkomstig van zo’n 30 Brabantse boeren, bakkers en andere specialisten. ... Begin 2018 droeg familie Venmans het bedrijf over aan familie Damen die Lekker Brabant nu met een team van 15 medewerkers in goede banen leidt. De familie – die zelf ook een achtergrond in de voedingsbranche heeft – wil het (keur)merk Lekker Brabant op alle fronten nog sterker maken. Iets waar elke dag hard aan wordt gewerkt. (https://lekker-brabant.nl/over-het-bedrijf/)

Authentieke streekproducten zijn erg in trek. Dat heeft te maken met de heerlijke en rijke smaken, maar mensen vinden het ook fijn om te weten waar hun etenswaar vandaan komt. Met het assortiment van Lekker Brabant weet je zeker dat wat je eet rechtstreeks bij een Brabantse (zuivel)boer banketbakker of slager vandaan komt. Wij zorgen ervoor dat het lekkerste uit Brabant altijd voor jou bereikbaar is.  (https://lekker-brabant.nl/producten/)

Op https://lekker-brabant.nl/producten/ staat een opsomming van het assortiment, zoals worstenbrood, brood, banket, toetjes, lokale vleesklassiekers, zuivel, soep, kaas, sap, snoep, sauzen en smeersels... Hier mis ik bier? 

IPA is nou ook niet echt een streekproduct toch? Ik had paar jaar geleden in Berlijn ook al die gedachte dat er iets niet klopte toen ik aan een Duitse IPA zat. Dat voelt toch niet helemaal goed.

Er is aandacht voor Brabants bier, zoals ook blijkt op https://www.bd.nl/lekkerste-bier/35-brabantse-bieren-lekker-lekkerder-of-het-lekkerst~a5d8e19b/?referrer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F. 

De laatste drie lekkerste bieren van Brabant Van 32, naar 6, toen 3 en zondag één bier: Brabants allerlekkerste. Maar welk drie haalden de eindronde? Tom Tacken 11-09-15, 07:00 Laatste update: 06-03-17, 20:01 Bron: brabantsdagblad (https://www.bd.nl/lekkerste-bier/de-laatste-drie-lekkerste-bieren-van-brabant~afc1db54/)

Titel Brabants Lekkerste Bier zorgt voor flinke groei RAVENSTEIN - Stadsbrouwerij Wilskracht in Ravenstein ging dit jaar aan de haal met de eervolle titel Brabants Lekkerste Bier, een wedstrijd van Brabants Dagblad en de twee andere Brabantse kranten. Die titel legt ze geen windeieren. Geert Piek 27-12-16, 16:23 (https://www.bd.nl/oss/titel-brabants-lekkerste-bier-zorgt-voor-flinke-groei~a3a6dd66/)

Brouwerij Bourgogne Kruis wint met White IPA de titel Brabants Lekkerste Bier Door: Redactie Oosterhout Datum: 13 september 2021 06:58 Laatste update: 13-09-2021 07:09... Brouwerij Bourgogne Kruis bij de Houthallen aan het Wilhelminakanaal Zuid heeft sinds dit weekend officieel Brabants Lekkerste Bier. Brabants Lekkerste Bier De Brabantse dagbladen zijn samen voor de zevende keer op zoek geweest naar Brabants Lekkerste Bier. De jury, die bestond uit zeven juryleden onder leiding van juryvoorzitter Rob Scheepers, kreeg diverse smaken bier te proeven. Van quadrupel tot IPA en van bock tot blondje. In totaal moesten er maar liefst 54 worden geproefd. Toch was er voor hen maar een vraag te beantwoorden: wat is het lekkerste bier? Uit de 54 deelnemers werden drie finalisten gekozen, uit iedere alcoholklasse één. In de lichtste categorie werd de White IPA (6%) van het Bourgogne Kruis uit Oosterhout aangewezen als finalist. In de middelste categorie de Herfstbock (8,5%) van Brouwerij de Roos uit Hilvarenbeek en bij de zwaarste bieren was de winnaar de Barley Wine (12%) van Muifelbrouwerij uit Oss de finalist.White IPA van Oosterhouts water Het blonde Oosterhoutse bier, een Indian Pale Ale met 100% Oosterhouts water, 50% tarwemout, een Duitse hop en een Engelse gist, is met veel liefde gebrouwen door familiebrouwerij Bourgogne Kruis. Willem en Paul Thuring waren dan ook blij verrast dat zij dit weekend de grote bokaal in ontvangst mochten nemen. (https://oosterhout.nieuws.nl/nieuws/20210913/brouwerij-bourgogne-kruis-wint-met-white-ipa-de-titel-brabants-lekkerste-bier/)

Brabants Lekkerste Bier komt uit Oosterhout: Bourgogne Kruis scoort met White IPA VIDEOOOSTERHOUT - De White IPA van Bourgogne Kruis is Brabants Lekkerste Bier 2021. Juryvoorzitter Rob Scheepers reisde zondagmiddag naar Oosterhout af om de familiebrouwerij op eigen terrein te verrassen met de bokaal. Tom Tacken 12 sep. 2021 Laatste update: 13-09-21, 12:45 Bron: BD ‘Fris en bloemig’, zo loofde de jury het blonde bier van Bourgogne Kruis, gevestigd op het bedrijventerrein langs het Wilhelminakanaal. De brouwer zelf zet zijn bier zo neer: ‘Een Indian Pale Ale met 100% Oosterhouts water, 50% tarwemout, een Duitse hop en een Engelse gist’. ... Negen jaar geleden bliezen de broers Willem en Paul Thuring de brouwerij nieuw leven in. De geschiedenis ervan reikt via Oudenbosch en Oud-Gastel terug tot in de achttiende eeuw. (https://www.bd.nl/home/brabants-lekkerste-bier-komt-uit-oosterhout-bourgogne-kruis-scoort-met-white-ipa~ac0feb9a/)

(https://www.bd.nl/tilburg-e-o/60-brabantse-bieren-gaan-voor-de-titel-van-allerlekkerste~a924fcde/)

Ik ben een keer bij Brouwerij Bourgogne Kruis geweest. 

Beste brouwerijen in Noord-Brabant... Trappistenbrouwerij de Koningshoeven is bekend van het La Trappe trappistenbier. Deze brouwerij bevindt zich in de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot. ... Brouwerij Halve Tamme is een speciaalbierbrouwerij die in 2015 is opgericht door Hans en Thom. Deze nano-brouwerij is gelegen in Zevenbergen.... De kleine Mederij Marcus is ook op kleine schaal een destilleerderij én imkerij! Deze mederij is gelegen in Helmond.... De Goede Kant van het Spoor is een ambachtelijke brouwerij die op kleine schaal speciaalbieren brouwt. Deze brouwerij bevindt zich in Geldrop.... Brouwerij Bravoure is een nano-brouwerij uit Etten-Leur. De brouwerij is opgericht en wordt gerund door vader en zoon Zuidema.  (https://www.biernet.nl/blog/top-5-bierbrouwerijen-van-noord-brabant)

Brabanders weten wel wat goed eten en drinken is. En de gulle Brabantse bodem levert daarvoor de lekkerste smaken van de streek. Van authentieke Trappistenbiertjes en Brabantse kaas tot de beroemde ‘Triple A’. En natuurlijk mogen ook de traditionele Brabantse lekkernijen niet ontbreken, zoals Bossche bollen en worstenbroodjes. (https://www.visitbrabant.com/nl/tips/12-x-noord-brabantse-streekproducten-en-specialiteiten)

Volgens https://www.visitbrabant.com/nl/tips/12-x-noord-brabantse-streekproducten-en-specialiteiten is er in Brabant te genieten van kaas, oesterzwammen, Chaamse hoen, Bosche bollen, kaneelstokken, wijn, en speciaalbier. Op https://www.foodiesmagazine.nl/trends/brabantse-lekkernijen/ staan worstenbrood, eierkoeken, ginnekoeken, Bosche bollen, kaas, rookworst, Schrobbelèr kruidenlikeur, en de 3 A's: ansjovis aardbeien en asperges.  Als bier wordt er 100Watt Stadsbrouwerij Eindhoven genoemd. 

De IPA van Lekker Brabant  vind ik niet op internet. wel vind ik op https://untappd.com/b/lekker-brabant-lekker-beabant-ipa/5860098 : Lekker Beabant IPA. Dat is dus een typefout, maar goed, op untapped staat vaak bar weinig informatie. Het zijn vooral mooie foto's, zie ook https://untappd.com/b/lekker-brabant-lekker-beabant-ipa/5860098/photos. Untapped is zeg maar het instagram van bier.    

In Bourgondisch Brabant wordt genoten van het leven, het liefst in goed gezelschap en met een al even goed biertje in de hand. Niet voor niets mag Noord-Brabant zich de bierbrouwprovincie van Nederland noemen! En wist je dat maar liefst 2 van de 12 authentieke trappistenbrouwerijen ter wereld uit Noord-Brabant komen? Als bierliefhebber zit je in Brabant dan ook goed. Onder andere bij deze Brabantse bierbrouwerijen kun je terecht voor een rondleiding en een proeverij.... Tussen de weilanden en oer-Hollandse dijkweggetjes van Oost-Brabant ligt Bierbrouwerij Oijen. .... Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, Berkel-Enschot... Stadsbrouwerij Frontaal, Breda...  Bossche Brouwers, 's-Hertogenbosch ... Proosten aan een bar die gemaakt is van een oude treinwagon? In hartje Helmond kan het, bij Stadsbrouwerij De Deftige Aap.Midden in de Tilburgse Spoorzone vind je het stoere Loc Brewery. ... Iets verderop, in de Piushaven – dé culinaire stadsboulevard – vind je Stadsbrouwerij013. In de voormalige meelfabriek van Tilburg stap je nu binnen bij een gloednieuw biercafé met proef- en brouwlokaal waar je verschillende bieren kunt proberen. ... Ook Eindhoven heeft genoeg in huis voor de bierliefhebber. Brouwerij 100 watt brengt de liefde voor bier samen met de liefde voor Eindhoven. ...  Brouwerij Vandeoirsprong, Oirschot... Ook deze Brabantse bierbrouwerijen zijn (op afspraak) toegankelijk voor bezoekers: Van Moll, Eindhoven Big Belly Brewing Company, Breda De Budelse Brouwerij, Budel Wilskracht Stadsbrouwerij, Ravenstein Brouwerijcafé Bavaria, Lieshout Biercafé Bar le Duc, ’s-Hertogenbosch Stadsbrouwerij Sint Crispijn, Waalwijk (https://www.visitbrabant.com/nl/tips/9-x-bierbrouwerijen-in-noord-brabant)  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten