Translate

Zoeken in deze blog

maandag 5 augustus 2024

Een onbekende van De Werf

Bij de slijter vond ik een fles met wat stof erop, geen etiket en de kroonkruk in de was. Wat zou het zijn? Op het kaartje staat het logo van brouwerij De Werf. Barrel 08, alc 9%, Een aged blend of dubbel en quadrupel. Het bier is 17 maanden gerijpt op houten bourbon en cognac vaten. Het donkerrode bier dat ik uitschenk ruikt wat zuur en smaakt ook zuur. het doet meer denken aan kriek, dan een quadrupel.

Brouwerij De Werf Brouwerij Opgericht: 2012 Namen (2012-2017) Brouwerij De Compagnie (2017-) Brouwerij De Werf Hoofdtype (2012-2017) Brouwerijhuurder (2017-) Brouwerij.... Initiatiefnemer achter Brouwerij De Compagnie (zoals de brouwerij eerst werd genoemd) is Rick Post. Rick was destijds bedrijfsleider bij Restaurant De Mastenbar in Enkhuizen en eigenaar van Herberg De Compagnie. De brouwerij bestaat sinds 2010, thuis begonnen met brouwen als hobby. Voor grotere productie maakte de brouwerij in het begin gebruik van de brouwfaciliteiten van de Sallandse Landbier Brouwerij. Bij voorkeur worden ingrediënten gebruikt uit vervlogen tijden, de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Enkhuizen was een van de belangrijkste steden in de gouden eeuw, pakhuizen vol met kostbare spullen en specerijen. De stadsbrouwers hadden hun handen vol aan dronkelui die "verscheept" werden middels een zielscontract. Deze contracten werden afgesloten in de herberg op voorwaarde dat de matrozen gratis konden eten of drinken maar als het schip kwam, ze mee moesten naar de Oost. Goedschiks of kwaadschiks..... In deze tijden waren er veel brouwerijen in de stad, o.a. De Vijfhoeck, De Canunnick, Noortland, De Star, De Dolfijn, en De Witte Hulck. Nog even had men plannen om de eigen brouwerij te vestigen als "Brouwerij & Proeflokaal De Betonning B.V.". Er was er al een inschrijving bij de KvK (64759547) op adres Beurtschip 52, 1602 BA Enkhuizen. Uiteindelijk is dat niet doorgegaan. De initiatiefnemers hadden als doel om in 2015 een eigen brouwerij te openen in Enkhuizen. Op 18 december 2017 verleende de Gemeente Enkhuizen een vergunning voor de exploitatie van Brouwerij De Werf aan de Paktuinen 6 te Enkhuizen. Op 20 december 2017 werd de brouwerij, gelegen in het historisch hart van Enkhuizen, geopend. De eerste bieren van Brouwerij de Werf uit eigen brouwerij zijn de Bonkige Bock en de Wahja! Weizen. De Bonkige Bock is ontstaan uit een basis Bockbier recept die voor de brouwer eigenlijk iets te zoet was. Hieruit is de brouwer steeds meer gaan innoveren en zo is de Bonkige Bock ontstaan. Op 3 maart 2018 werd het eerste in eigen huis gebrouwen bier gepresenteerd: VOC Session IPA (nu bekent als de Vonkel). In juni 2018 vertrekt oprichter Rick Post bij de brouwerij. De brouwerij wordt daardoor eigendom van de investeerders die Rick ondersteunden. Op 1 juni 2020 wordt Brouwerij De Werf overgenomen door Arjen Post, die sinds het begin als brouwer bij Brouwerij De Werf betrokken is en Pieter Boy, die als commercieel en supply chain manager sinds de start bij de brouwerij werkt. Er staat een enorme brouwerij met glimmende ketels, een proeflokaal, een groot terras aan de haven en een grote ruimte voor feesten en evenementen, Arjan en Pieter zien de brouwerij als een aanwinst voor de stad, maar ook voor heel West-Friesland. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1155-werf-compagnie-betonning)

Ze brouwen o.a.:

De Werf Tunus | 33 CL | 9,0% | Tripel... ZICHT/KLEUR Licht goudgeel en is licht troebel. GEUR Moutig, snoepzoetig en heeft aroma’s van zoet geel fruit zoals banaan. SMAAK De smaak is zoet met accenten van snoepjes/perendrups. Verder hints van perzik, mango, banaan en koriander. AFDRONK Zowel de zoetigheid als de fruitigheid blijven even hangen in de afdronk. (https://www.mitra.nl/product/de-werf-tunus-33cl)

De Werf Luxum | 33 CL | 3,4% | New England IPA ... ZICHT/KLEUR Lichtblond en troebel (hazy) van kleur. GEUR Een frisse geur met aroma's van tropisch fruit en citrus. SMAAK Een fruitige, licht bittere smaak met toetsen van tropisch fruit en citrus. AFDRONK Een licht bittere afdronk. (https://www.mitra.nl/product/de-werf-luxum-33cl)

De Werf Skitter | 33 CL | 9,0% | India Pale Ale ... ZICHT/KLEUR Geelgoud tot licht koper. GEUR Een frisse geur met aroma's van tropisch fruit en citrus. SMAAK In de smaak proef je zowel zoetheid als bitterheid, verder grapefruit, papaja, sinaasappel en iets grassig. AFDRONK In de afdronk komt de bitterheid meer naar voren, welke langzaam minder wordt. CULINAIR Heerlijk bij een goed gerijpte Brie Fougerus of bij een gedroogde ham ingerold met ananas. (https://www.mitra.nl/product/de-werf-skitter-33cl)

De fles die ik nu had was donker. Het bier was ook donker en smaakte opvallend zuur. Ik had qua smaak een zwaar alcoholerig bier verwacht, maar het deed dus meer denken aan geuze/kriek.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten