Translate

Zoeken in deze blog

maandag 26 februari 2024

PAIX DIEU

Paix Dieu is een abdijbier dat wordt gebrouwen door Brasserie Caulier op de Frans-Belgische grens. Vroeger werd het gebrouwen in het klooster van Paix Dieu, maar tegenwoordig brouwt Caulier dit pareltje. Sterk, krachtig en hartverwarmend. Als je je ogen sluit tijdens het nemen van een slok ervaar je de monastieke sfeer. (https://www.bierista.nl/paix-dieu)

Paix Dieu Triple | 33 CL | 10,0% | Tripel... ZICHT/KLEUR Een gouden bier met romige en wolkerige witte schuimkraag. GEUR De geur doet denken aan stoofpeertjes met kaneel, maar ook de fruitigheid van sinaasappel. Op de achtergrond is een pepertje te herkennen. SMAAK Bij het nemen van een slok is het bier zacht. Het koolzuur is aanwezig, maar wordt uiteindelijk overstemd door een fruitige zoetheid met tonen van appel en honing. De alcohol die proefbaar is, geeft een warm gevoel. AFDRONK De afdronk is droog met een zweem van zoete drop. CULINAIR Heerlijk bij gegrilde kip, gerookte zalm en rollade. BIJZONDERHEDEN Paix Dieu wordt slechts één keer per maand gebrouwen, bij volle maan. Elke fles draagt dus een maandvermelding. (https://www.mitra.nl/product/paix-dieu-triple-33cl)

Elk etiket heeft een ander tekentje? Dat is voor een etiketverzamelaar wel weer interessant.

Paix Dieu betekent Vrede God ?  Het bier is een kruidiger tripel dan Westmalle. Wat kan ik er nog meer over vertellen?  

Lambiekstoemper kent het bier al sinds 2021:

Beschrijving: Belgische tripel, sterk blond abdijbier (11 EBC) van hoge gisting, met nagisting in de fles, ongefilterd. Ingrediënten: Gerstemout, hop, gist, water. Geproefd: (Februari 2021) Zeer fruitig en tripel-like van geur, met een vleugje kruiden in de neus. Volmondig. Zacht van smaak, doch vol van fruitig gistesters (perzik, abrikoos, rijpe banaan). Alcoholzoetig en tegelijk met een kleine bitterheid (24 IBU) vanaf de afdronk, die subtiel blijft hangen tot het eind. De nasmaak is best droog, een tikkeltje gehopt en met een subtiele vanilletoets op de tong. Om rustig van te genieten… Weetje: Gebrouwen sinds 2013 en naar eigen zeggen uitsluitend bij volle maan. Dit bier werd vroeger in de abdij van Paix Dieu geproduceerd, waar de maankalender een cruciale rol speelde in het brouwproces. Om de ziel van de abdij in het bier te laten voortleven, nam de familie Caulier zich voor om dit proces voort te zetten. Op het etiket staat aldus precies vermeld wanneer jouw bier gebrouwen werd. (https://lambikstoemper.wordpress.com/2021/08/16/paix-dieu/)

 Wat zeggen ze zelf?

Gebrouwen bij volle maan Paix Dieu, ooit ontwikkeld en gebrouwen bij volle maan, vindt zijn oorsprong in de Paix Dieu abdij van de cisterciënzerzusters. Sinds jaar en dag prikkelt de smeuïge tripel de zinnen als een symbool van ongeëvenaard meesterschap. Vandaag putten onze meesterbrouwers uit de rijke – in de loop der eeuwen opgebouwde – kennis en verzekeren zo de toekomst van dit uitzonderlijke gerstenat. Elke brouwfase bestendigt de kwaliteit en expertise uit de beginjaren, vanaf het oorspronkelijk recept tot de keuze van de grondstoffen, het brouwproces en de botteling. (https://www.paixdieubeer.be/nl/paix-dieu/)

Tripel met karakter ... Met het oog De troebele Paix Dieu kleurt goudblond in het glas, onder een wolk van stevig, smeuïg schuim. Op de neus Deze karaktervolle tripel onthult fijne fruitige en kruidige aroma’s. In de mond Dit bier met karakter ontwikkelt een lange, subtiele bitterheid, onderstreept door een vleugje hop. (https://www.paixdieubeer.be/nl/paix-dieu/)

Brasserie Caulier in Péruwelz brouwt sinds 25 jaar eigen bieren, om van te genieten. Het huidige team met 60 gedreven mensen, brouwt de bieren Bon Secours, Paix Dieu en Stuut, niet-gepasteuriseerde, 100% natuurlijke, levendige bieren met karakter. (https://www.paixdieubeer.be/nl/de-brouwerij/)

Volgens mij zit het nu in een nieuwe vorm van fles. Voorheen was het een beugelfles en nu is er een Orvalflesvorm met kroonkurk.



donderdag 22 februari 2024

Baden Power (12.5%)

Robert Baden-Powell (Londen, 22 februari 1857 – Nyeri, 8 januari 1941) was een luitenant-generaal in het Britse leger, schrijver en de grondlegger van scouting, dat in Nederland vroeger ook wel padvinderij of verkennerij werd genoemd. Nadat hij de Charterhouse School beëindigde, diende Baden-Powell van 1876 tot 1910 in het Britse leger in India en Afrika. In 1899, tijdens de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika, verdedigde hij met succes de stad Mahikeng (destijds bekend als Mafeking). Gebaseerd op ervaringen en ideeën van hemzelf en anderen ontwierp Baden-Powell een jeugdspel dat in 1908 door hem werd beschreven en gepropageerd in zijn boek Scouting for Boys. Terwijl hij dit schreef, testte hij zijn ideeën en methodes tijdens een kamp op Brownsea Island (Zuid-Engeland) dat op 1 augustus 1907 begon. Tegenwoordig wordt dat beschouwd als het begin van scouting als jeugdbeweging. Samen met zijn echtgenote Olave St. Clair Soames en zijn zus Agnes gaf hij leiding aan de scouts en de gidsen. Baden-Powell bracht zijn laatste jaren door in Nyeri, Kenia, waar hij in 1941 stierf. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Baden-Powell)

Baden Power Imperial Stout Armagnac Barrel Aged O'Clock Brewing Collaboration with La Fine Mousse Stout - Imperial / Double... 12.5% ABV.. Imperial stout vieillie en fût d'armagnac. Collab' avec La Fine Mousse pour leur 10ème anniversaire (https://untappd.com/b/o-clock-brewing-baden-power-imperial-stout-armagnac-barrel-aged/5012093)

Dik en stroperig. Chocolade en de Armagnac invloed is duidelijk te proeven, dit geeft hem een boozy randje. (https://untappd.com/b/o-clock-brewing-baden-power-imperial-stout-armagnac-barrel-aged/5012093)

Baden Power Imperial Stout Armagnac Barrel Aged van O'Clock Brewing... De Baden Power Imperial Stout Armagnac Barrel Aged is een bier gebrouwen door O'Clock Brewing uit Bois d'Arcy. Deze Imperial Stout heeft een alcohol percentage van 12.0%. De bierstijl Imperial Stout komt van oorsprong uit Amerika. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/o-clock-brewing-baden-power-imperial-stout-armagnac-barrel-aged)

Maar wat vind ik ervan?

Ik ben het eens met de beschrijving! Dik en zalvig. De Armagnac kan ik niet herkennen omdat ik die smaak zelf niet ken (een van de nadelen als je enkel bier drinkt en geen andere sterke dranken).

 Wat het nog bijzonderder maakt is dat het een Frans bier is! Er zijn verschillende bieren van: https://oclockbrewing.fr/produit/baden-power/

Een dikke Franse stout! ter ere van een Britse oorlogsheld uit Zuid-Afrika.  


maandag 19 februari 2024

Gulpener 2023 IJsbock (10,3%)

Gulpener 2023 IJsbock is een 'Ontens krachtige vries-gedestilleerde tarwe dubbelbock' van de vrij brouwer Gulpener anno 1825. Het alcoholgehalte is 10,3% en het is volgens het etiket oneindig houdbaar. Maar... als ik dat zou doen kan ik het niet proeven? Wat is het nut van bewaarbier? Ik heb het een paar keer geprobeerd en merk toch dat ik de smaak van zulke verouderde bieren niet kan waarderen. In de geur en smaak herken ik chocolade en kersen en een kruidigheid.  

Het zwarte bier met bruin schuim, heeft een rode gloed. 

IJsbock (2023) Vintage of Gulpener IJsbock Gulpener Bierbrouwerij Bock - Eisbock ... Bij het opentrekken komt meteen die typische ijsbockgeur je tegemoet. Zoet, kruidig. Qua smaak ook een prima ijsbock. Nog lang geen Schneider Weisse, maar zeker goed te doen! (https://untappd.com/b/gulpener-bierbrouwerij-ijsbock-2023/5466885)

De Gulpener IJsbock is ontstaan uit de Tarwe Dubbelbock, waarop een bijzondere brouwtechniek is toegepast. Een techniek, dat vries-destillatie wordt genoemd. Het bier wordt na vergisting gekoeld tot -20 °C. Vervolgens wordt het water gescheiden van het concentraat. Het resultaat? Een intens bier met een zeer volle smaak en een krachtig alcoholpercentage van 10,3%. In 2016 won het nog zilver bij de Brussels Beer Challenge. Reden genoeg dus om in deze koude wintermaand de Gulpener IJsbock eens open te trekken en te reviewen. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/gulpener-ijsbock-review/)

Gulpener IJsbock: IJsbock dankt zijn naam aan de unieke brouwtechniek waarbij het bier wordt gekoeld tot -20 graden Celsius. Dit resulteert in een krachtig bier met een verrassend volle smaak. (https://twentschefoodhal.nl/bokbierweekend-2023-10-heerlijke-bokbieren-op-de-tap/)

Gulpener IJsbock is ontstaan uit de Tarwe Dubbelbock. Deze bock is bevroren. Bij het ontdooien is het water gescheiden van het concentraat. Het concentraat is de uiteindelijke IJsbock. Vandaar dat dit bier zo vol en krachtig smaakt met aroma's van karamel. (https://www.bierista.nl/gulpener-ijsbock)

Gulpener IJsbock dankt zijn naam aan de brouwtechniek waarbij het brouwsel, na vergisting, wordt gekoeld tot -20 graden Celsius. Hierdoor bevriest een deel van het water en worden de alcohol en aromacomponenten geconcentreerd. Met als resultaat een intens krachtig bier met een verrassend volle smaakbeleving. Deze techniek wordt ook wel vries-destillatie genoemd. Hoe langer je dit bier bewaart, hoe meer de smaak zich zal ontwikkelen. Dit bier is dan ook oneindig houdbaar! (https://www.gulpener.nl/onze-bieren/ijsbock/)

Als onafhankelijke familiebrouwerij genieten we al sinds 1825 van onze vrijheid. De vrijheid om onze eigen koers te varen en alleen te doen wat goed voelt. De vrijheid om de smaak van bier niet af te vlakken, maar te verrijken en continu te zoeken naar vernieuwende smaken. Die vrijheid ervaren wij al 8 generaties en dat proef je terug in onze 16 speciaalbieren. (https://www.gulpener.nl/over-ons/)

nze IJsbock dankt zijn naam aan de brouwtechniek waarbij het brouwsel, na vergisting, wordt gekoeld tot -20 graden Celsius. Hierdoor bevriest een deel van het water en worden de alcohol en aroma componenten geconcentreerd. Met als resultaat een intens krachtig bier met een verrassend volle smaakbeleving. Deze techniek wordt ook wel vries-destillatie genoemd. Benieuwd hoe je zelf IJsbock kunt maken? Jan-Paul legt het graag aan je uit (https://www.gulpener.nl/maak-je-eigen-ijsbock/)

Het bier heeft volgens mij meegedaan met een bierproefwedstrijd gezien http://www.lekkerstebockbier.nl/ en http://www.lekkerstebockbier.nl/Deelnemende-Bockbieren-2023/ al staat er Gulpener Bierbrouwerij BV Ijsbock 10,2%. 

Ach wat maakt 0,1% uit?

Hoe smaakt het?

ZICHT/KLEUR Rood/bruin. GEUR Kersen en laurier. SMAAK Een combinatie van bitter en een zoetje. AFDRONK Mooi rond en uitgebalanceerd. (https://www.mitra.nl/product/gulpener-ijsbock-30cl)

Kersen herkende ik ja, maar laurier? Die smaak zou ik zo niet kunnen herkennen. 

Zicht Donkerbruin en met een solide, licht caramel-kleurige schuimkraag welke goed blijft staan. Fijne pareling. ... Neus Geur van karamel en zoet fruit met een kleine kruidigheid op de achtergrond. Na het bier iets meer opwarmt komt er een beetje een zuurtje bij. ... Smaak Verrassend verfrissend. Zoet, zuur en bitter komen goed samen in de mond en het zure blijft wat langer aanwezig. Na elke slok blijft er een vol en warm gevoel hangen in de keel. (https://www.bierista.nl/gulpener-ijsbock)

Ja dat heb ik ook, dat na een slok je er nog lang een ervaring van hebt in je keel. Dat bevalt goed. Soms heb je een bier dat snel doorgaat en de afdronk snel verdwijnt. Dit bier blijft op een of andere manier hangen qua beleving. Het mondgevoel en smaak zijn niet afstotend of zwaar. Het is een prettig bier dat je tijdens het drinken bezig houdt.  

Dat het bier geconcentreerd is, is goed terug te ruiken. Er zijn sterke tonen van karamel, kruiden en gedroogd fruit te bespeuren, net als een walm van alcohol. Heerlijk.... De bijzondere brouwtechniek, die ze bij Gulpener hebben toegepast om dit bier te brouwen, werpt duidelijk zijn vruchten af. Het is een krachtig bier, met een zeer rijke smaak. Je proeft de karamel, gedroogd fruit en kruiden goed terug in het bier. De afdronk is smaakvol en heeft de warmte van alcohol. Het bier is inderdaad zeer intens.... Door vries-destillatie ontstaat een geconcentreerd en rijk bier. Daar is niets over gelogen. De Gulpener IJsbock is een zeer rijk bier en levert weer een bijzondere bier ervaring op. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/gulpener-ijsbock-review/)

Intens zou ik het bier niet noemen eigenlijk. Het is rustig bier, maar zeker niet mat. De smaak en mondgevoel zijn met de gedachte op de brouwtechniek te verklaren. al dat zinloze water is eruit. Zodat de smaak en alcohol overblijven. Op zich wel een aanrader. 

vrijdag 16 februari 2024

Nogne Roaring Forties (16,5%)

'Red Red Wine' by UB40, from the album 'Labour Of Love':




Maar dit is geen muziekblog, maar een bierblog. De oplettende lezer zal wellicht al de tag quadrupel hebben gezien. Ik schonk net een Nogne Roaring Forties Red Wine B.A Quadruple. Het bier schenkt mooi. Het is zwart bier met een bruin schuim dat heel snel verdwijnt. Het drinkt makkelijk weg. Dat ik bewust stop vanwege de hoge promillage. Daarna komt een alcoholafdronk met een branderig gevoel dat blijft hangen. Wat is het voor bier? 

Het ruikt niet zoals pils of blond bier, maar de geur doet denken aan drop of koude koffie. 

Nogne Roaring Forties Red Wine B.A Quadruple is een bijzonder bier uit Noorwegen, gebrouwen door de ambachtelijke brouwerij Nøgne. Dit bier is een quadrupel die 20 maanden heeft gerijpt op Amerikaanse zinfandelvaten. Het resultaat is een complex en intens bier met een diepe robijnrode kleur en een beige schuimkraag. Het aroma van Nogne Roaring Forties Red Wine B.A Quadruple is rijk en gelaagd, met tonen van karamel, gedroogd fruit, eikenhout, rode wijn, vanille, chocolade en geroosterde mouten. De smaak is vol en zoet, met een zacht zuurtje van de wijn en een warme alcoholische afdronk. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 14,5% en is een echte traktatie voor de liefhebbers van barrel aged bieren. (https://be.drankgigant.nl/nogne-roaring-forties-red-wine-b-a-quadruple.html)

??? Wacht op het etiket staat (net nog even gekeken) toch echt 16,5%. 

IBU 30 Aantal hop soorten 1 Hop soort Hop Soorten Onbekend (https://be.drankgigant.nl/nogne-roaring-forties-red-wine-b-a-quadruple.html)

Jeroen - Dinsdag 25 April 2023 Nieuw in de Nøgne Ø High Gravity serie: Red Wine BA Quadrupel De intense karameltonen balanceren perfect met het zacht zure van de rode wijn. Serveertip: schenk dit bier bij rood vlees of een kaasplank en je kan niet meer stuk! We krijgen de wereldwijde primeur van Nøgne Ø voor dit bier en verwachten het volgende week al in ons magazijn. Pre-order hem nu alvast via onderstaande knop, op is op. Fles (12x33cl) (https://www.vanbieren.nl/blogs/nieuws/nieuw-in-de-noegne-high-gravity-serie-red-wine-ba/)

Quadrupel (Red Wine Barrel Edition) heeft op https://www.beeradvocate.com/beer/profile/7730/209286/ maar 14%, maar ook als status 'Retired'?  

Blijkbaar brouwt Nøgne regelmatig bieren met rode wijnvaten?

Nøgne ø is Norway's  largest supplier of craft beer and the first producer of sake in Europe. Our never ending search for new flavours and ingredients constantly result in new seasonal and experimental brews. (https://www.nogne-o.com/the-brewery)

Nøgne Ø - The uncompromising Brewery  ... Grimstad's uncompromising brewery Nøgne Ø is Norway's leading and largest supplier of craft beer and the first and only producer of sake in Europe. The name Nøgne Ø means "naked island", a poetic term used by Henrik Ibsen to describe any of the countless stark, barren outcroppings that are visible in the rough sea off Norway's southern coast. It also gives a symbolic picture of what the two Norwegian home brewers Gunnar Wiig and Kjetil Jikiun did early 2002, when they decided to found a new brewery. Their urge to share their passion of good beer was unbearable. Their vision was to bring diversity and innovation into commercial brewing of real ale. The result – Nøgne Ø.  (https://www.visitnorway.com/places-to-go/southern-norway/grimstad/listings-grimstad/n%C3%B8gne-%C3%98-the-uncompromising-brewery/8170/)

Nøgne Ø is a Norwegian brewery founded in January 2002 by Gunnar Wiig and Kjetil Jikiun. The name is Danish for "Naked Isle" and was selected from the 19th-century Norwegian poem Terje Vigen by Henrik Ibsen. In most years since 2006, the brewery has been on RateBeer's list of top 100 breweries in the world.[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11] ... The brewery has grown from a 300 hl production in 2003 to an estimated 20000 hl production in 2015. They make more than 30 different styles of ales, and have an export to more than 40 markets. On November 25, 2013 Hansa Borg Bryggerier acquired a majority share in Nøgne Ø.[12] This enabled them to export their beer to more countries. Kjetil Jikiun left the brewery in July 2015. They moved to a new brewing facilities next to their old brewery in Grimstad in June 2017.[13] (https://en.wikipedia.org/wiki/N%C3%B8gne_%C3%98) 

Er zijn meerdere soorten rode wijn BA, zoals:

De Master Quad 2 Years Red Wine Barrels is een bier gebrouwen door Brouwerij De Meester uit Harelbeke. Deze Quadrupel heeft een alcohol percentage van 9.0%. De bierstijl Quadrupel komt van oorsprong uit België. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brewery-de-meester-master-quad-2-years-red-wine-barrels)

Bijzonder iets eigenlijk: bier drinken vanwege een aversie voor (rode) wijn, en dan een (speciaal)bier kiezen dat is geassocieerd met rode wijn? 

In the music video, lead singer Ali Campbell is actually drinking beer, and not red wine. The video was filmed in a local Birmingham, England pub where you wouldn't want to be caught drinking wine. To avoid hiring extras, the band invited guys from a nearby factory to join them at the pub, graciously paying the bar bill in exchange for their services. It was shot in the morning, and by noon, most of these hired hands were blotto. According to various accounts, when they staggered back to work, they were fired on the spot, although later given their jobs back. ... "Red Red Wine" was written and first recorded by Neil Diamond. His original version first appeared on his 1967 album Just For You (Bang 217) and was produced by Jeff Barry and Ellie Greenwich (a.k.a. The Raindrops of "The Kind Of Boy You Can't Forget" fame). Neil's version of the song (Bang single 556) peaked at #62 over a three-week run in April 1968. In the UK, two versions of the song charted in 1969: a soul cover by Jimmy James & The Vagabonds hit #36 (it also made #127 in the US), and a reggae rendition by Tony Tribe hit #46. UB40, whose members grew up listening to these versions, took it to #1 in their native UK with their 1983 cover. The lyrics sing the praises of wine, and its ability to make you forget your problems. Diamond wrote another song about red wine in 1970 with Cracklin' Rosie. UB40 recorded this as a cover of the Tony Tribe 1969 reggae version, which reached #46 in the UK charts. The band did not realize until after it topped the charts that Neil Diamond wrote it and originally recorded it. Lead singer Ali Campbell recalls in the book 1000 UK #1 Hits: "The funny thing about the song is we only knew it as a reggae song. We had no idea that Neil Diamond wrote it." Terence "Astro" Wilson, confirmed: "Even when we saw the writing credit which said N. Diamond, we thought it was a Jamaican artist called Negus Diamond or something." (https://www.songfacts.com/facts/ub40/red-red-wine)



Can You Mix Beer And Wine? The short answer is a resounding ‘yes’. While it might seem a bit strange, or even audacious to some, blending these two drinks is entirely possible and, in some cases, can lead to some surprisingly delicious results. This might come as a shock to those who’ve abided by the rule of never mixing grape with grain, but some people swear by a dash of beer in their wine. Just like with any cocktail, the trick lies in finding the right balance of flavors. Some beers might pair well with certain wines, and others might not. ... I’ve tried this mixture a couple of times and have to say it wasn’t so bad, but the results will depend on the type of beer and wine you use. I tried a dash of red wine in my Morretti and it was surprisingly tasty, but keep in mind that by adding wine you’re bumping up the alcohol content so if you’re not careful you could end up in deep waters quickly. Granted, this combination won’t be for everyone, but if you are intrigued about mixing beer and wine, feel free to give it a shot. ... Mixing beer and wine results in a blend of flavors that creates a unique tasting experience. The outcome largely depends on the specific types of beer and wine you choose. For example, a dark, rich beer combined with a light, crisp white wine could create a balanced, medium-bodied beverage. On the other hand, a full-bodied red wine mixed with a light lager might yield a drink with robust flavor and a lighter feel. The alcohol content also changes when you mix beer and wine. Generally, wine has a higher alcohol content than beer, so a cocktail that combines the two will usually have a higher alcohol content than beer alone, but less than wine alone. The texture of the final product can be a bit strange at first. The typically smoother texture of wine combined with beer can result in a drink that’s not as heavy as beer can sometimes be, yet not as light as wine. It takes some getting used to but if you get the mixture right and are someone who enjoys both wine and beer on their own, you could be onto a winner! Carbonation plays a role as well. Most beers are carbonated, so when mixed with wine, which is typically still, you might end up with a drink that has a subtle fizziness. ... A common saying you might’ve heard is “beer before wine, you’ll feel fine; wine before beer, you’ll feel queer.” Although there’s no strong scientific evidence to back this up, some people do adhere to this guidance based on their personal experiences. This saying suggests that you should drink beer before moving on to wine in a single session. This might be due to the difference in alcohol content between the two – beer usually has a lower alcohol content than wine. ... The truth is, there’s no definitive ‘yes’ or ‘no’ answer. Instead, it’s a highly personal decision, influenced by your taste preferences, your sense of adventure, and your understanding of your alcohol tolerance. While it’s entirely possible to mix beer and wine, creating unique cocktails that offer a fusion of flavors, the enjoyment of such concoctions is purely subjective. (https://bartenderplanet.com/can-you-mix-beer-and-wine/)

Red wine and beer are two of the most popular alcoholic drinks in the world. Red wine is a fermented drink made from grapes, while beer is an alcoholic beverage brewed mainly from hops, malted barley, and other grains. Red wine and beer have been around for centuries and continue to be enjoyed by people around the globe. There are some key differences between each beverage that should be kept in mind when selecting an appropriate drink for any given occasion.... Red wine is high in antioxidants, which can help reduce inflammation in the body and protect cells from damage. It also contains resveratrol, which is thought to help prevent heart disease by lowering cholesterol levels and reducing blood pressure. Red wine also has anti-aging properties due to its polyphenol content, which helps keep skin looking younger. Furthermore, moderate consumption of red wine (1-2 glasses per day) has been linked with improved cognitive function and a lower risk of dementia. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

The Pros of Beer  Beer is rich in B vitamins, which are essential for energy production and help your body break down food into energy more efficiently. It also contains silicon, which helps maintain healthy bones and teeth as well as improve cognitive functioning by improving memory recall and reaction times. Studies have also found that moderate beer consumption may lower the risk of developing type 2 diabetes due to its antioxidant content. Ultimately, when it comes to choosing between red wine vs beer for health benefits, it depends on personal preference as well as what kind of specific health benefits you’re looking for. Both beverages contain some beneficial compounds but should be enjoyed in moderation as part of a balanced diet. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


Red Wine vs Beer – Taste Profile

Common Flavors Found in Red Wine

Fruity flavors: Fruity flavors are perhaps the most commonly found in red wine. You may taste flavors such as blackberry, cherry, raspberry, or even plum. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Spicy flavors: Spicy flavors such as black pepper or cloves are commonly found in red wines from warmer climates. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Earthy flavors: Earthy flavors such as leather or tobacco are often found in older red wines as they tend to develop over time. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Floral flavors: You may also notice floral aromas such as rose or violet in certain types of red wine. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Herbal flavors: Herbal flavors such as oregano or thyme are commonly found in Italian red wines. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


Common Flavors Found in Red Wine

Vanilla flavors: Vanilla notes may be present in wines that have been aged in oak barrels. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Cocoa flavors: Cocoa flavors are commonly found in full-bodied red wines such as cabernet sauvignon or syrah. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Coffee flavors: Coffee-like aromas may be present in some types of red wine, particularly those that come from Italy or Australia. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Dried fruit flavors: If you notice dried fruit aromas such as raisins or prunes, this is an indication that the wine is starting to age and is on its way towards becoming a dessert wine. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Mineral flavors: You may also notice mineral aromas such as iron or flint in some types of red wine. These notes are more commonly found in French wines from cooler climates. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Sulfuric flavors: Some people also detect sulfuric aromas in red wine, which is perfectly normal. These notes usually dissipate after being exposed to air for a while. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Oaky flavors: Wines that have been aged in oak barrels will usually have noticeable oak aromas. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Alcoholic aromas: You should also be able to detect alcoholic aromas in any type of red wine. These notes will become more pronounced as the alcohol level increases. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Sweetness levels: The sweetness level of red wine is usually determined by the amount of residual sugar left after fermentation. The higher the sugar content, the sweeter the wine will be. Red wines range from dry (no residual sugar) to sweet (high residual sugar content). (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Body types: The body type refers to the heaviness or lightness of a particular type of red wine. Heavier-bodied wines tend to have more alcohol and tannins while lighter-bodied wines are more delicate and easy to drink. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Tannin levels: Tannins give red wine its astringent quality and contribute to the aging process. Wines with high tannin levels will usually benefit from being allowed to breathe before being consumed. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Acidity levels: The acidity level refers to how tart or sour a particular type of red wine tastes. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


Many different factors can affect the way a red wine tastes. By keeping these guidelines in mind, you will be able to taste a red wine like a professional and get the most out of your experience. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


The Different Flavors Found in Beer  Beer is one of the oldest and most popular drinks in the world. With hundreds of different styles, flavors, and varieties, it’s no wonder that beer has been a favorite for centuries. But do you know what all those different flavors are? Let’s explore some of the most common flavors found in beer. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


Hops: Hops are probably the most recognizable flavor found in beer. Hops are part of the same family as cannabis and provide a bitter, herbal flavor to beers like IPAs, pilsners, stouts, and pale ales. The bitterness of hops balances out the sweetness of malt and helps bring out other flavors in the beer. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


Malt: Malt is made from barley or wheat and provides much of the flavor profile for beers like stouts, porters, brown ales, and lagers. There are several types of malt used in brewing; each type will have its unique flavor profile ranging from nutty to roasted to sweet notes. Malt also adds body to a beer by providing both carbohydrates and proteins which give it body and a pleasant mouthfeel. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


Yeast: Yeast is responsible for turning sugar into alcohol during fermentation, but it also contributes to some of the flavor profiles found in beer as well. Yeast strains can add fruity esters such as banana or clove to certain styles like hefeweizens or Belgian-style ales. It can also add earthy tones like leather or tobacco to darker beers like stouts or porters. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)


Fruit & Spices: Many craft breweries use fruit or spices to enhance their beers’ flavor profiles as well. Common fruits used include cherries, blueberries, raspberries, oranges, apples, and even cucumbers. Spices such as cinnamon, coriander, ginger, or pepper/chili peppers are often used as well adding complexity and depth to a brew’s flavor profile without overpowering it. Beer is one of the most complex beverages around with hundreds of different styles, flavors, and varieties available today. From hops that provide bitterness to the malt that provides sweetness; from yeast that gives an earthy character to fruit & spices that create unique combinations. (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

Summary: When tasting red wine, it’s important to note that there are many different varieties. Depending on the type of grape used (Cabernet Sauvignon, Merlot, etc.) and where it was grown (Bordeaux region in France or California), the flavor can range from light and fruity to full-bodied with a hint of spice. On the other hand, beer has a much more defined flavor profile. The four main ingredients used in making beer—water, malted barley, hops, yeast, and sometimes fruit—all contribute to its flavor profile. Depending on what style of beer (IPA, Pilsner) or what type of grain (barley or wheat) is used in brewing will affect how bitter or sweet it tastes.  If you’re looking for something smooth yet flavorful that pairs perfectly with dinner then you might want to try red wine. If you prefer something crisp and refreshing that goes great with snacks then a nice cold beer might be more your style. Ultimately it all comes down to personal preference so don’t hesitate to experiment!   Both red wine and beer offer unique flavors that make them enjoyable beverages for any occasion! When deciding which one is right for you it comes down to personal preference so don’t hesitate to sample different types until you find your perfect match!  (https://mcmahonspublichouse.com/blog/red-wine-vs-beer/)

The full version of the song, as it appears on the album, runs 5:16 and contains a rap by group member Terence "Astro" Wilson. When the song was issued as a single in 1983, it was without the rap, but down to 3:00. Conventional wisdom held that pop listeners were averse to rap and would turn off songs with rap interludes, so labels often excised the raps when they presented songs to radio stations. But Astro's rap was the spice that brought all the flavors together, and when the song became a hit in 1988, it was in the full version, rap included. (https://www.songfacts.com/facts/ub40/red-red-wine)

A pint of lager and a medium glass of wine both contain around the same alcohol content – two or three British units (16-24g). However, your descent into inebriation relies on that alcohol passing into your blood stream – and the speed at which this happens can depend on the type of drink. The speed at which you get inebriated can depend on the type of drink Mack Mitchell at the University of Texas Southwestern Medical Centre recently asked a group of 15 men to imbibe different drinks on different days. He made sure that the alcohol content was precisely matched to their body weight – and ensured they drank the alcohol at precisely the same rate, over a 20 minute period. Unsurprisingly, spirits entered the blood stream quickest, leading to the highest peak in blood alcohol content – followed by wine (reaching a peak 54 minutes after drinking) and then beer (which peaked 62 minutes after the drink was finished). In other words, a glass of wine will go to your head more quickly than a pint of beer. Verdict: Beer is less likely to lead to embarrassment (https://www.bbc.com/future/article/20151026-is-beer-better-or-worse-for-you-than-wine)

UB40's version has such an upbeat tone many listeners may overlook the melancholic lyrical content. "It's actually a very sad song," Campbell pointed out. "It's all about a bloke drinking his sorrows away." (https://www.songfacts.com/facts/ub40/red-red-wine)

Almost 200 years ago, an Irish doctor noted that chest pain (angina) was far less common in France than in Ireland. He attributed the difference to “the French habits and mode of living.” [1] The comparatively low rate of heart disease in France despite a diet that includes plenty of butter and cheese has come to be known as the French paradox. Some experts have suggested that red wine makes the difference, something the wine industry has heavily and heartily endorsed. But there’s far more to the French paradox than red wine. The diet and lifestyle in parts of France, especially in the south, have much in common with other Mediterranean regions, and these may account for some of the protection against heart disease. Some studies have suggested that red wine—particularly when drunk with a meal—offers more cardiovascular benefits than beer or spirits. These range from international comparisons showing a lower prevalence of coronary heart disease in “wine-drinking countries” than in beer- or liquor-drinking countries. [2, 3] Red wine may contain various compounds in addition to alcohol that could relax blood vessel walls and prevent the oxidation of low-density lipoprotein (LDL, “bad” cholesterol), a key early step in the formation of cholesterol-filled plaque. These substances are called polyphenols, including a specific type called flavonoids that impart the unique color and taste of wine. Flavonoids are found in other plant foods like blueberries, strawberries, apples, onions, dark chocolate, and tea. Some polyphenols specific to red wine include resveratrol, quercetin, and epicatechins. [4] Red wine tends to receive more attention than white wine because it contains about 10 times the amount of polyphenols. However there may be other active compounds in white wine that offer a cardioprotective effect. [4] ... Because the health benefits from wine are often attributed to its polyphenol content, research has looked at dealcoholized wine. This type of wine undergoes fermentation, after which the ethanol is filtered out, but the polyphenol content is preserved. Small studies in individuals with heart disease risk factors found that dealcoholized wine helped to reduce insulin resistance and increase levels of nitric oxide, which helps blood vessels to relax and thereby lower blood pressure. [5-7] (https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/is-wine-fine-or-beer-better/)

Despite this, the reggae beat makes for an uplifting experience. "It's the drum and the bass that says it all," the UB40 singer added. "The thing about reggae music is that it is elating. It elates me when I'm listening to it, whether old reggae or new reggae. That's why I love it. It changes the mood of everything." UB40 fractured in 2008, with founding members Ali Campbell and Mickey Virtue leaving the band. When Terence "Astro" Wilson left in 2013, the three formed UB40 Featuring Ali, Astro & Mickey. A year later, they began selling their own wine, a Bordeaux they describe as having blackberry notes and a "long, elegant finish." (https://www.songfacts.com/facts/ub40/red-red-wine)

Tja toch nog even over dat bier Nogne Roaring Forties Red Wine B.A Quadruple. Het drinkt zoals gezegd heel makkelijk weg. Het gebrek aan carbonatie valt op. De branderigheid in de afdronk ook. Het zit in mijn hoofd nu... De smaak is echter niet echt een avontuur. Het zit misschien in het feit dat het één van de zwaarste bieren is die ik ooit gedronken heb. Het tikte echter heel eenvoudig weg, te eenvoudig eigenlijk. 


maandag 12 februari 2024

Gulpener x Mikkeller Best of Both Worlds (5.8%)

Slow Fermented Organic Copper ????  Gulpener x Mikkeller Best of Both Worlds is een bier van 5.8%.

Gulpener en Mikkeller lanceren 'Best of Both Worlds' Heads-up, bierfans! Gulpener Bierbrouwerij en de Deense brouwerij Mikkeller hebben een knaller van een bier voor je in petto: Best of Both Worlds. Deze smaaksensatie werd voor het eerst gepresenteerd tijdens het altijd sfeervolle Gulpener HopFest, een festival waar hop, muziek en gezelligheid centraal staan.... Wat krijg je als de traditionele brouwkunsten van Gulpener en het Deense creatieve genie van Mikkeller samensmelten? Juist ja, een bier dat het summum van Nederlands vakmanschap en Deense vernieuwing in zich verenigt, mét een smaak die je niet snel zult vergeten. Mikkel Bjergsø, het brein achter Mikkeller, is maar wat blij met deze samenwerking: "I am very happy for this collaboration with our friends at Gulpener. To be able to brew a 'Danish style classic' with a Dutch twist has been fun and challenging. And by the way - the beer turned out great!" Bas Jacob van Gulpener is minstens zo enthousiast: "Dit bier symboliseert het beste van beide werelden: onze passie voor lokaal vakmanschap en verse ingrediënten, gecombineerd met de grensverleggende stijl van Mikkeller." En nu de hamvraag: wat maakt "Best of Both Worlds" zo speciaal? Bereid je voor op een zachte, zoete en romige smaakervaring die smeekt om een vervolg. Pluspunt: het bier is ook nog eens biologisch. Goed voor jou én voor de planeet. (https://www.bierista.nl/actueel/gulpener-en-mikkeler-lanceren-best-of-both-worlds) 

Gulpener x Mikkeller Best of Both Worlds is een Lager van 5,8%. Een bier dat voortkomt uit de unieke samenwerking tussen Gulpener en Mikkeller. (https://www.bierista.nl/gulpener-mikkeller-best-of-both-worlds)

Slow fermented Organic Copper Biologisch Collaboration tussen Gulpener en Mikkeller Gebrouwen met lokale grondstoffen (https://www.ah.nl/producten/product/wi560982/gulpener-the-best-of-both-worlds)

Het bier is donkerder dan Palm. Het schuim is dik en gebroken wit. Het bier smaakt als bier! 

Mikkeller staat bij mij bekend als bijzondere brouwer. Het was voor mij een verrassing om deze naam dus ineens te zien bij de Nederlandse bieren.

Het was echter al een tijdje bekend:

11 maart 2021 Gulpener Bierbrouwerij is een samenwerking aangegaan met de Deense craftbier brouwer Mikkeller, ... Mikkel Borg Bjergsø en Kristian Keller zijn in 2003 gestart met experimenteren in hun eigen keuken. Hun grote internationale doorbraak begon met het bier ‘Beer Geek Breakfast’. Dit bier werd uitgeroepen tot beste Stout door een internationaal bierplatform. Inmiddels is Mikkeller uitgegroeid tot een wereldwijd bekend merk van hoogwaardige craftbieren, en staan zij bekend om hun onuitputtelijke creativiteit, onderscheidende verpakkingen en innovaties in bierstijlen en smaken. (https://www.bierista.nl/actueel/gulpener-werkt-samen-met-mikkeler-riegele-einbecker)

(https://biermagazine.nl/biernieuws/gulpener-bierbrouwerij-werkt-exclusief-samen-met-mikkeller-riegele-en-einbecker/)

"Amber ale met gebrande mout en karamel en een lekker bittertje in de afdronk. "... Zicht Amber kleurig met een witte laag fijn schuim. .. Neus Gebrande mout, zoete kandijsuiker, kruidig. ... Smaak Zoete mout, kandijsuiker, mooie bittere afdronk. (https://www.bierista.nl/gulpener-mikkeller-best-of-both-worlds)

Het is een goed bier waar ik van heb genoten. Nadeel is wel dat het snel op is. :(


vrijdag 9 februari 2024

The Good Left Undone Imperial Pastry stout (10.5%)

Het bier is zwart als ik het inschenk. Het schuim is bruin, maar verdwijnt snel. Het drinkt makkelijk weg. Er zit iets van een branderigheid in de afdrink. Het ligt ook wel zwaar op de maag. De geur is kruidig. Het doet wat denken aan shag en aan een kruidige tripel. Het mondgevoel is licht en wat waterig, en alcoholerig. Het is niet dik of zalvig. Ook weinig koolzuur of moutig of gistig of zoet of hopbiterheid. Eigenlijk heel weinig. Wat zit erin? Er zit heel veel in!!

Merakai Brewing - The Good Left Undone. Adjuncts: Tonka Beans, Dried berry fruits, Mixed spices, Orange peel, Dark candy sugar. Tasting notes: Indulgent, complex rich Imperial Pastry Stout with flavours of dark chocolate, candied orange, dark berries and mixed spices. (https://www.debierliefhebber.nl/product/merakai-brewing-the-good-left-undone/)

Stout – Imperial / Double Pastry Adjuncts: Tonka Beans, Dried berry fruits, Mixed spices, Orange peel, Dark candy sugar. Tasting notes: Indulgent, complex rich Imperial Pastry Stout with flavours of dark chocolate, candied orange, dark berries and mixed spices. Alc. 10,5% (https://www.debierliefhebber.nl/product/merakai-brewing-the-good-left-undone/)

The Good Left Undone – Merakai Brewing Co. 10.5% € 8,20 A collaboration with our new friends Low Key Barrel Project, this is the first part, the second part will be barrel aged version. This beer is perfect for the winter months, and it’s one of our favourites. Hops: Magnum Adjuncts: Tonka Beans, Dried berry fruits, Mixed spices, Orange peel, Dark candy sugar Tasting notes: Indulgent, complex rich Imperial Pastry Stout with flavours of dark chocolate, candied orange, dark berries and mixed spices. Vegan friendly (https://de-bierwinkel.nl/product/the-good-left-undone-merakai-brewing-co-10-5/)

Het bier is zwaar, maar eigenlijk niet heel dik of stevig. Het is wat mij betreft de stevige prijs niet waard...

Wat is er nog meer over te vertellen?

Pours dark espresso like. With a quickly dissipating head. Nose of caramel,hint of vanilla and chocolate very slightly smokey  Taste 😋 (the best part)  Notes of roasted malt, not what I was expecting....but in a good way Boozy, with a warming finish to it. (https://www.pintplease.com/en/beer/326473/the_good_left_undone)

The good left undone: a novel Book Cover Average Rating AuthorTrigiani, Adriana... "From present day Viareggio to Glasgow during World War II, a multigenerational sweeping tale of love lost, family secrets, and reconciliation over decades from New York Times bestselling author Adriana Trigiani"--

Matelda, the Cabrelli family's matriarch, has always been brusque and opinionated. Now, as she faces the end of her life, she is determined to share a long-held secret with her family about her own mother's great love story: with her childhood friend, Silvio, and with dashing Scottish sea captain John Lawrie McVicars, the father Matelda never knew. . . . In the halcyon past, Domenica Cabrelli thrives in the coastal town of Viareggio until her beloved home becomes unsafe when Italy teeters on the brink of World War II. Her journey takes her from the rocky shores of Marseille to the mystical beauty of Scotland to the dangers of wartime Liverpool--where Italian Scots are imprisoned without cause--as Domenica experiences love, loss, and grief while she longs for home. A hundred years later, her daughter, Matelda, and her granddaughter, Anina, face the same big questions about life and their family's legacy, while Matelda contemplates what is worth fighting for. But Matelda is running out of time, and the two timelines intersect and weave together in unexpected and heartbreaking ways that lead the family to shocking revelations and, ultimately, redemption. (https://catalog.carnegiestout.org/GroupedWork/46db8fef-2f74-51b9-d794-0f3a3470c7a7-eng/)

Ik denk niet dat het bier hiernaar vernoemd is. 

'the good left undone' betekent volgens mij zoiets als het goede dat is nagelaten...  

Ik heb volgens mij zelf nog nagelaten om iets te vertellen over de brouwerij. 

Merakai Brewing CO. is a craft brewery, established in 2020, owned and founded by Emma O'Neill-Parsons and Oliver Parsons.  Merakai Brewing CO. aim is to create an inclusive community, connecting together people with passion, perspective and purpose. (https://www.linkedin.com/company/merakai-brewing-co/about/)

MERAKAI BREWING CO. BEER CRAFTED WITH PURPOSE WE BELIEVE THAT CRAFT BEER IS FOR EVERYONE, AND SHOULD BE ENJOYED BY EVERYONE. HERE’S TO CREATING A SPACE FOR EVERYONE TO ENJOY BEER TOGETHER. ... Our brewery is located in Uckfield, Sussex and we have a Oban 10BBL, 2-Vessel brewery with 400kg mashtun and custom-made copper/whirlpool.  4x fermentation vessels - 2x conical and 2x open-topped. (https://www.merakaibrewing.com/our-brewery)

EMMA O’NEILL-PARSONS AND OLLY PARSONS  A BIT ABOUT OLLY:    I WANT TO PUSH BOUNDARIES WITH MY BREWING Trade:  Professional Brewer (formerly home brewing enthusiast) and currently Head Brewer at Merakai Brewing CO. I started my career at Arundel Brewery, and while there I was given the freedom to create some of their best-known and loved beers:  Dragon Fly, Blueberry Imperial Berliner Weiss, the Clockwork Range, the Imperial Maple Stout and Maple Stout to name a few. I was also Head Brewer at Abyss Brewing for a time.... Why Merakai Brewing CO. and why now?  It was time, I got to a point in my career where I wanted to see what I could do for myself.  Emma came to me with the idea, and made me do it, pretty much! I am a true craft beer and brewing fanatic, if I’m not brewing beer, I’m researching it.  If I’m not researching it,  I’m drinking it or talking about it (ask anyone that knows me and they’ll tell you). There’s nothing else I want to do in life, but learn, grow, develop, get better and brew the best possible beers for Merakai Brewing CO. that can stand shoulder to shoulder with some of the best producers in the world. I am confident that the beers we’ll be putting out will be the best brews I’ve ever produced.  .... A BIT ABOUT EMMA:    I BELIEVE IN THE POWER OF COMMUNITY  Trade:  I am a Marketing professional by trade with experience within media, tech and finance industries Favourite brews:  I’ve got an eclectic pallet. I’m obsessed with Vault City Brewing a particular favourite is Pineapple Habanero - sour fruited deliciousness and smoked beers are a real treat. Belgian beers are my thing however, and the likes of Westmalle (tripel and dubbel), Brugse Zot (blond and dubbel) and Duchesse de Bourgogne are firm favourites.  (https://www.merakaibrewing.com/meet-the-team)

First brewed in early 2020 as a cuckoo brewer based at Arundel Brewery Ltd. In late 2020, they took over the site vacated by Abyss Brewing Ltd. (http://www.quaffale.org.uk/php/brewery/3797)

Dat is dan weer aandoenlijk zo een brouwerij-stel, maar goed het bier zelf deed e weinig. De naam deed me wel denken aan de film 'the good the bad and the ugly':


The Good, the Bad and the Ugly (oorspronkelijke titel Il buono, il brutto, il cattivo) is een Italiaanse film uit 1966. De film is het derde deel uit de Dollarstrilogie van Sergio Leone. The Good, the Bad and the Ugly vertelt het verhaal van drie vrijbuiters die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) jacht maken op een goudschat. Hoewel ze elkaar haten, worden ze door een samenloop van omstandigheden gedwongen tot samenwerking. The Good, the Bad and the Ugly is een studie naar de hebzucht in de mens. Iedereen in de film is hebberig, achterbaks, corrupt en amoreel. Leone schetst een wereld vol chaos waarin iedereen zijn hoofd boven water moet houden. Het verhaal wordt verteld in een combinatie van experimentele stijloefeningen, cynische humor, actiescènes, opera-achtige dramatiek en episch-historische scènes. In de IMDb Top 250 staat de film op de tiende plaats,[1] en is daarmee de hoogst geklasseerde western..... Tuco (Eli Wallach), "The Ugly", is een Mexicaanse bandiet die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1863) wegens tal van misdaden vogelvrij verklaard is en op de hielen wordt gezeten door vele premiejagers. Op een dag ontmoet hij een mysterieuze premiejager: de man zonder naam, bijgenaamd Blondie (Clint Eastwood). Tuco en Blondie ("The Good") besluiten op een vreemde manier samen te werken: iedere keer levert Blondie Tuco uit aan de politie waarna Blondie hem weer bevrijdt. Op die manier kan hij steeds weer opnieuw de premie voor Tuco opstrijken. Ondertussen is een derde man, "The Bad", die "Angel Eyes"[2] wordt genoemd (Lee Van Cleef), in opdracht van een zekere Baker op zoek naar een verdwenen man genaamd Jackson. Stevens, een vroegere handlanger van Baker vertelt hem dat Jackson onder de naam Bill Carson bij het Zuidelijke Leger dienst genomen heeft en verraadt dat Baker hem zoekt omdat "Carson" weet waar een goudvoorraad van de Confederatie gebleven is. Angel Eyes vermoordt Stevens, maar niet voordat deze hem betaald heeft om Baker te vermoorden, wat Angel Eyes alsnog doet zodat hij zelf achter het goud aan kan. ... Na A Fistful of Dollars en For a Few Dollars More is deze film de definitieve afsluiting van het drieluik. Leones regiestijl is nu tot in het perfecte doorgevoerd. Ontelbare close-ups, talloze langzaam opgebouwde scènes en talloze vreemde totaalshots maken van deze film een experimenteel staaltje avant-gardecinema. Het verhaal is volledig ondergeschikt gemaakt aan het beeld. Het is dit keer slechts een achtervolging door het wilde Westen waarbij de personages van de ene locatie naar en van de ene actiescène naar de andere lopen. Terwijl de vorige twee delen zich nog afspeelden in een niet nader genoemde periode, is deze film duidelijk geplaatst tegen een historische setting. De Amerikaanse Burgeroorlog is een perfecte achtergrond voor het verhaaltje van hebzucht en verraad. Het is een duidelijke studie van het slechte in de mens en de aanwezigheid van een zinloze oorlog geeft de film een extra dimensie. De muziek van Ennio Morricone is beroemd geworden en het fluitdeuntje is in 2020 nog onverminderd populair. In deze film is de muziek nadrukkelijker aanwezig dan in de vorige delen. De combinatie tussen beeld en muziek begint hier zelfs opera-achtige proporties aan te nemen. Voor een aantal scènes is aparte muziek geschreven die speciaal bij die ene scène past. Die scènes worden dan gedragen door de muziek zoals zangpartijen dat bij een opera doen. Volgens Leone zelf was de aanwezigheid van Tuco (Eli Wallach) de grootste bijdrage aan de film. Hij zorgt voor een komische noot en geeft tegengas aan de sombere dramatiek en al het geweld. Eastwood en Van Cleef kopiëren eigenlijk hun rollen uit de eerdere twee films. Eli Wallach zet als hyperactieve, druk pratende, diepgelovige, laffe, achterbakse, hebzuchtige en vooral smerige bandiet een humoristisch personage neer dat nog niet eerder in een western voorkwam. Hij is eigenlijk een soort parodie op de slechtheid van de mens. ... Il Buono, il brutto, il cattivo werd opgenomen in Italië (in Lazio) en in Spanje (o.a. Burgos en Tabernas).... De correcte vertaling van de Italiaanse titel is eigenlijk De goede, de lelijke en de slechte, maar voor de Engelse titel werden de lelijke en de slechte verwisseld.... Alleen de drie hoofdrolspelers Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach spraken hun tekst in het Engels in. Alle andere acteurs (met uitzondering van Al Mulock) spraken hun tekst in het Italiaans en werden voor de Engelstalige versie van de film nagesynchroniseerd.[3] Met de mondbewegingen werd geen rekening gehouden.(https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Good,_the_Bad_and_the_Ugly)





maandag 5 februari 2024

Zwarte banaan

Banana Madness is een spelletje van  DreamTech Studio. Maar -ik heb het al vaker gezegd- dit is geen spelletjesblog, maar een bierblog. 

Brouwpunt heeft een Banana weizen bierbrouw recept (zie hier: https://brouwpunt.nl/blog/recepten/banana-weizen-bier-recept-brouw-een-unieke-weizen/), met banaan is dus te brouwen.

Banana beer is a type of beer that is brewed using bananas as one of the main ingredients. This beer’s taste is often described as sweet and fruity with a banana flavor. Understanding how to make banana beer can help you create this unique and delicious beverage at home. ... The quickest way to make banana beer is to peel the ripe banana and put it into the blender with some water. First, puree the banana and pour it into a glass or jar. You can also mash the banana with a fork or potato masher and add it to the water. Next, stir the sugar until it dissolves, and add the yeast. You can also add cereal floor or any other type of unfermented grain to the mixture. (https://beer-snobs.com/how-to-make-banana-beer/)

From hefeweizens to banana bread ales, banana is a delicious addition to many styles of beer. Thanks to their fruity, malty aroma that pairs perfectly with the natural aromatic compounds created during fermentation, you will find almost unlimited possibilities when it comes to adding banana flavors into your beer. Banana flavors in beer are produced primarily from isoamyl acetate, in addition to 48 other volatile aromatic compounds. Many of these can be induced naturally by choosing appropriate yeast and hops combinations, but the flavor can also be added using banana extract, banana juice, or mashed banana at various points throughout the brewing process. (https://learningtohomebrew.com/brewing-with-bananas/)

Maar ik kan geen bierbrouwen. Dus dat wordt het ook niet. Brouwen anderen er bier van?

Als het dan eenmaal lukt om in Nederland bananen te telen, wil je er ook wat mee. Daarom sloeg Neder Banaan de handen ineen met brouwerij Kleiburg in Amsterdam. Het resultaat? Biri Bana. Het allereerste biertje gemaakt met Nederlandse bananen. En al smaakt-ie zeer toegankelijk, er zit een addertje in de kas. Want Biri Bana is een bier met een boodschap. ... Voor het allereerste Nederlandse bananenbier gebruiken we gemoute tarwe. Tarwebier heeft van zichzelf namelijk al die lichtzoete tonen die lekker samengaan met banaan. Om de aroma’s van de banaan te bewaren, voegen we ze pas tijdens het vergisten toe. Zo ontstaat een licht troebel witbier (5,5%) met een zachte smaak, romige schuimkraag en subtiele tonen van banaan. Een mooi terrasbier in de stijl van de geliefde Weizen-bieren, maar dan nét even anders.  (https://nederbanaan.nl/toepassingen/bananen-bier/)

Feitjes over bananen In totaal worden er wereldwijd meer dan 100 miljard bananen per jaar gegeten. Bananen worden vooral geteeld in landen met een warm klimaat, zoals Afrika, Azië, de Canarische Eilanden, Australië en Amerika [1]. India is met 23% van de totale productie de grootste producent van bananen ter wereld. Archeologen hebben bewijs gevonden van bananenteelt in Nieuw-Guinea uit het jaar 8000 voor Christus. (https://www.puurfiguur.nl/banaan/)

Over bananen hoor je veel tegenstrijdige verhalen. Het zou gezond zijn, maar je word er ook dik van. Doordat een banaan best zoet is en veel koolhydraten bevat. Relatief gezien kan dat wel zo zijn, maar je kunt natuurlijk nog steeds veel beter een banaan nemen dan een koekje, of plak ontbijtkoek. En bananen hebben daarnaast ook veel voordelen voor je gezondheid. Een goede keuze dus! ... Bananen bevatten veel goede vezels antioxidanten en voedingsstoffen. Zoals vitamine B6, vitamine C, magnesium, koper, kalium en mangaan. Bananen bevatten bijna geen vet! ... Bananen bevatten onder andere dopamines en catechines. Antioxidanten helpen schade door vrije radicalen te verminderen waardoor het risico op ziektes zoals degeneratieve aandoeningen kan worden verminderd.... Met name het hoge kaliumgehalte in bananen geeft een positieve impuls aan mensen met een hoge bloeddruk en vermindert de kans op een hartaandoening. Ook de behoorlijke hoeveelheid magnesium speelt hierbij een grote rol. ... Door de vitamine B6 en magnesium in een banaan ontspant je lichaam zich beter en dat zorgt ervoor dat je veel beter in slaap valt. (https://goedetengezondleven.nl/bananen-gezond/)

Maar ik laat me weer te veel afleiden.

De Shall We Split The Banana Stout ? is een bier gebrouwen door Brouwerij Zuyd uit Maastricht. Deze Milkstout heeft een alcohol percentage van 13.0%. De bierstijl Milkstout komt van oorsprong uit Groot Brittanië. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/zuyd-craft-shall-we-split-the-banana-stout)

Zuyd Craft, een jonge ambachtelijke brouwerij uit het zuiden van Nederland. Gelegen in de Limburgse hoofdstad Maastricht. Zuyd Craft brouwt sinds 2015 experimentele bieren om te laten zien dat de Limburgse bierscène ook mooie ambachtelijke en experimentele bieren heeft. (https://www.beerinabox.nl/brouwerij/1923-zuyd-craft)

Brouwerij Zuyd. Een craftbier Brouwerij uit het zuiden van Nederland, zoals de naam misschien een beetje doet vermoeden. ... In 2016 begon het allemaal als een soort jongensdroom. 2 studievrienden die elk de wereld hadden rondgereisd, op zoek naar hun eigen brouwavontuur. Van Groot-Brittannië tot Nieuw-Zeeland naar weer terug naar ons kleine kikkerlandje. Brouwerij Zuyd werd opgericht door Bas en Hein met maar één missie. De Limburgse bierscene te vullen met smaakvol, experimenteel en ambachtelijk bier. En dit alles vanuit een oude legerkazerne in het centrum van Maastricht. Nu we goed vertegenwoordigd zijn in onze prachtige stad hebben we nog een andere missie. Heel Nederland laten proeven van wat Brouwerij Zuyd te bieden heeft. ... Als Brouwerij Zuyd produceren we in kleine hoeveelheid smaakbommetjes. Ons doel is dan ook bier te maken dat misschien wel niet in Nederland past, waarvan we de smaken nog niet kennen, of juist wel maar nog niet zo explosief en herkenbaar. Kortom Zuyd Craft, Experimenteel, ambachtelijk, limited Craftbier. ... Brouwerij Zuyd bestaat uit een 3-koppig team. Samen maken ze Brouwerij Zuyd tot de Brouwerij die het nu is. De Brouwerij staat sinds jaar en dag nog onder leiding van studievrienden Bas Jacob en Hein van Baast. Bas mogen we onze creatieve brouwer noemen, die samen met het team kijkt naar de meest experimentele biertjes, de special serie. Brouwer Hein houdt zich bezig met onze Core range en produceert kwalitatief goed en ambachtelijke bieren met het typische Zuyd Karakter. De jongste telg van het stel Rick Knops zorgt ervoor dat alles visueel prachtig uitziet. Van labels tot social media. Hij is momenteel de stem van Brouwerij Zuyd.  (https://hollandcraftbeer.nl/brouwerijen/brouwerij-zuyd)

Brouwerij Willem Zuyd lijkt er qua naam op, maar volgens mij brouwen ze andere bieren als ik kijk op https://www.brouwerijwillemzuyd.nl/ons-brouwlab/.

Brouwerij Willem Zuyd is een regionale ambachtelijke brouwerij gelegen aan de Zuid Willemsvaart. Wij maken bieren voor liefhebbers om samen van te genieten. De “funfactor” zit hem voor ons in het ontwikkelen van nieuwe recepten in ons eigen brouwlab. Onbeperkt experimenteren we met graan, gist, hop, water en andere spannende ingrediënten. Als we enthousiast zijn over een nieuw recept wordt dit door ons “gekroond” in de brouwerij. (https://www.brouwerijwillemzuyd.nl/winkel/)

Ons brouwlab is gevestigd aan de Zuid-Willemsvaart. Wij hebben onze naam verbonden aan dit kanaal, dat in opdracht van Koning Willem 1 in 1826 is gegraven. Deze waterweg zorgde ervoor dat de bevolking en de industrie in Zuidoost-Nederland werd verbonden met elkaar en de rest van Nederland Willem Zuyd: bier dat de regio verbindt. (https://www.brouwerijwillemzuyd.nl/ons-brouwlab/)

Zuyd Craft is een bierbrouwerij in de Nederlandse stad Maastricht. De brouwerij is gevestigd op het terrein van de voormalige Tapijnkazerne. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuyd_Craft)

Brouwerij Zuyd Craft is een lokale microbrouwerij in hartje Maastricht. Zuyd Craft staat bekend voor hun uitdagende speciaal bieren met maar een doel: "Laten zien hoe gaaf en lekker ambachtelijke bieren uit Limburg kunnen zijn". (https://drinkz.nl/blogs/drinkz-blog/alles-over-zuyd-craft)

Zuyd Craft Brouwerij Opgericht: 2016 Namen (2016-2017) Brouwerij Zuidt (2017-2020) Brouwerij Zuyd (2020-) Zuyd Craft (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1503-zuyd)

Geschiedenis Brouwerij Zuyd werd in 2015 opgericht door Bas Jacob en Hein van Baast, destijds nog onder de naam Brouwerij Zuidt. De twee leerden elkaar kennen tijdens een stage bij de Utrechtse brouwerij Maximus. Na beide een uitstapje te hebben gemaakt in de bierbrouwcultuur van Ierland en Nieuw-Zeeland werd in 2016 de brouwerij daadwerkelijk ingeschreven. De brouwerij ontwikkelde eind 2016 haar eerste commerciële bier, de MOSA. Dit betrof een combinatie tussen een doordrinkbare pilsener en bittere ipa, een india pale lager. Het bier werd vernoemd naar de beroemde rivier de Maas waar Maastrichter haar naam aan dankt. En dit bier is tot de dag van vandaag nog altijd het paradepaardje van de brouwerij uit Maastricht. In 2017 werd de naam Zuidt gewijzigd in Zuyd. Ook werd er onder in de kelders van een oude legerkazerne in Maastricht, De Tapijn, een eigen brouwketel van 500 liter en brouwlocatie gevonden. Hiermee begon brouwerij Zuyd aan een nieuw hoofdstuk. In 2018 werd medeoprichter 'Bas Jacob' opgeroepen voor een bijeenkomst bij de Gulpener Bierbrouwerij. Het doel: Een test- en pilot brouwerij starten en helpen om nieuwe soorten ambachtelijke bieren te creëren. Dit is ook het jaar dat de andere mede-eigenaar 'Hein van Baast' begon met brouwen op onze oude brouwbasis Brouwerij Maximus. Dit was voor beiden erg goed nieuws, alleen niet voor Brouwerij Zuyd. De brouwers hadden minder tijd voor brouwerij Zuyd, maar deden een schat aan ervaring op. Tijdens dit proces werd besloten om alle ontwikkelingen van de brouwerij in een langzamer tempo te doen. Brouwerij Zuyd veranderde van een bloeiende nieuwe jonge brouwerij tot een bekende kleine brouwerij in Maastricht. In 2019, Na beide een tijdje in de grotere bierindustrie te hebben gewerkt, wilde Bas Brouwerij Zuyd opnieuw uitvinden, vooral om zo aan het Zuiden te laten zien dat de brouwerij nog actief was en experimentele bieren konden brouwen. De zogenoemde herontdekking begon in 2020 met de ontmoeting met Rick Knops. Een jonge creatieveling die het idee leuk vond om de brouwerij "opnieuw uit te vinden". Er gingen een aantal maanden van brainstormen voorbij. Uiteindelijk was er de wow-factor en het juiste idee. De brouwers noemen dit het 'Holy Grail' moment. Hierna begon Rick als hoofd marketeer van Brouwerij Zuyd en richtte Bas zich op nieuwe brouwtechnieken en stijlen. Een vernieuwd basisassortiment was geboren met daarnaast een speciaal assortiment, de Zuyd Craft-serie. Vol met experimentele bieren met het verhaal van Zuyd erin verwerkt. Alles werd in een aantrekkelijk opvallend Zuyd jasje gestokem en dit alles werd de nieuwe focus van de brouwerij. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1503-zuyd)

Zuyd Craft werd in 2015 opgericht door Bas Jacob en Hein van Baast[2] onder de naam Brouwerij Zuidt.[3] De twee leerden elkaar kennen tijdens een stage bij bierbrouwerij Maximus in Utrecht. In 2016 werd de brouwerij ingeschreven als Brouwerij Zuidt, in mei 2017 is de naam veranderd in de naam Brouwerij Zuyd.[4] De naam Zuyd refereert naar het zuiden van de provincie Limburg.[5] Als brouwlocatie is gekozen voor de kelder onder de oude legerkantine van de Tapijnkazerne. Sinds 2015 was er in de oude legerkantine de Brasserie Tapijn gevestigd, waarmee sindsdien wordt samengewerkt. In december 2019 voegde Rick Knops zich bij de brouwerij om zich te richten op de marketing, het ontwikkelen van een beeldmerk, en het opzetten van een experimentele bierlijn onder de naam 'Craft Series'.[5] Aanvankelijk was de eigen brouwerij het enige verkooppunt. Later is de verkoop via lokale ondernemers en nationale webwinkels opgestart.[5][6] In januari 2021 werd de naam veranderd in Zuyd Craft, de leus werd "a flavour company" wat verwijst naar de nieuwe weg die de brouwerij zou inslaan om meer dan alleen bier te kunnen produceren[7]. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuyd_Craft)

Banana Marshmallow Madness (special range 2023) (8%) heeft een wit etiket met een halfgepelde banaan. Het bier is onverwacht zwart met bruin schuim. Het schuim verdwijnt snel. Op de ingrediëntenlijst staan: water, gerstemout, tarwe, haver, banaan, hop, vanille, gist. Het is dus echt gebrouwen met banaan! De geur geeft de indruk van banaan. Het mondgevoel is niet waterig. Het heeft een wat zalvig gevoel. Doet denken aan banaan. De afdronk heeft geen bitterheid of moutigheid, maar wel wat zoetigheid en lichte gistigheid. De nasmaak heeft ook wat zoetigheid en wat branderigheid.

Met de banaan denk ik aan Andy Warhol.

Andy Warhol (Pittsburgh, 6 augustus 1928 – New York, 22 februari 1987) was een Amerikaans kunstenaar, filmregisseur en auteur. Warhol werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol een van de protagonisten van de popart in de Verenigde Staten in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Warhol wordt ook wel the silver prince of the pop genoemd. Warhol is vooral beroemd om zijn 'vlakke' en contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbell's-soepblikken, bloemen en de banaan op de cover van het album The Velvet Underground & Nico (1967), alsook voor zijn gestileerde portretten van 20e-eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe, Grace Jones, Elvis Presley, Judy Garland, en Elizabeth Taylor. ... Warhols oeuvre baseert zich grotendeels op de Amerikaanse populaire cultuur. Hij schilderde en tekende bankbiljetten, stripafbeeldingen, voedsel, vrouwenschoenen, beroemdheden en alledaagse objecten. Voor hem vertegenwoordigden deze motieven de Amerikaanse culturele waarden.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol)

Paul Morrisey wist Warhol over te halen manager te worden van een rockgroep. Het zou commercieel gezien een succes zijn als Warhol zijn talent voor media aandacht genereren zou combineren met een opzienbarende rockgroep. Warhol was niet meteen enthousiast maar na aandringen van Morrisey ging hij overstag. Morrisey had de Velvet Underground op zien treden in cafe bizarre. Nadat Warhol ging kijken was hij meteen enthousiast. Hij zag een groep staan met een goede uitstraling die terwijl toeristen aan hun drankje zaten zongen over Heroine en SM. Warhol herkende wat hij deed met zijn kunst in wat de Velvet Underground deed met hun muziek. [4] Warhol maakte de Velvet Underground onderdeel van zijn multimediashow Exploding Plastic Inevatible. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol)

The Velvet Underground werd in 1964 opgericht door Lou Reed en John Cale, twee muzikanten met verschillende achtergronden: Reed werkte als schrijver van popliedjes voor een platenmaatschappij, Cale studeerde klassieke muziek en had al samengewerkt met avant-gardecomponisten als John Cage en La Monte Young. Met The Velvet Underground deden zij een poging om pop en avant-garde met elkaar te verweven. Reed schreef en zong de meeste teksten en speelde gitaar, Cale speelde verschillende instrumenten, waaronder altviool, basgitaar en orgel. ... The Velvet Underground was een experimentele rockgroep uit New York die actief was van 1964 tot 1973. Hoewel de groep destijds geen noemenswaardig commercieel succes boekte, geldt The Velvet Underground tegenwoordig als een van de meest vooruitstrevende en invloedrijkste rockgroepen aller tijden.[1] De klassieke bezetting van de groep bestond uit zanger en gitarist Lou Reed, multi-instrumentalist John Cale, gitarist Sterling Morrison en drummer Maureen Tucker. In 1967 verscheen hun debuutalbum The Velvet Underground & Nico, onder toeziend oog van kunstenaar Andy Warhol en met een gastrol voor zangeres Nico. Dit album wordt gezien als een mijlpaal in de rockgeschiedenis vanwege diens innovatieve combinatie van rockmuziek met aleatorische muziek, microtonaliteit en minimale muziek, begeleid door taboedoorbrekende poëzie over de duistere kant van het leven, met onderwerpen als drugsgebruik, sadomasochisme en decadentisme. Op hun tweede album, White light/White heat uit 1968, klonk de groep nog rauwer en compromislozer dan voorheen. Vanwege meningsverschillen met Reed verliet Cale de groep in 1968 en werd hij vervangen door Doug Yule. Op hun daaropvolgende albums, The Velvet Underground uit 1969 en met name Loaded uit 1970, maakte het experiment plaats voor toegankelijke rockmuziek. Na het vertrek van Reed in 1970 viel de groep langzaam uit elkaar. In de jaren 90 keerde de groep in haar klassieke bezetting terug voor een reünietournee. Het laatste optreden vond plaats in 1996, bij de introductie van de groep in de Rock and Roll Hall of Fame. (https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Velvet_Underground)

Met Banana Milkshake Madness zit ik ook te denken aan de band Madness:

Madness is een Britse band die ska met pop vermengt. Hun succesperiode ligt in de jaren tachtig. Sinds 1979 heeft de band ruim 30 singles en 16 albums uitgebracht. De groep is nog steeds actief. Madness en UB40 hebben in de jaren '80 beide exact 214 weken in de Britse top 40 doorgebracht en delen hiermee het record voor het doorbrengen van de meeste weken in de Britse top 40 in de jaren '80. Madness deed dit echter in een kortere periode (1980-1986). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Madness)

De band werd eind 1976 opgericht in Londen door pianist Mike 'Monsieur Barso' Barson (22 april 1958), gitarist Chris 'Chrissy Boy' Foreman (8 augustus 1956) en saxofonist Lee 'El Thommo' Thompson (5 oktober 1957); drie jeugdvrienden met een verleden in straatbendes en een voorliefde voor ska, reggae en Motown.....in eerste instantie zouden ze zich The Pirates noemen, maar omdat er al een groep bestond die The Pirates (voorheen Johnny Kidd and the Pirates), werd het The (North London) Invaders....Omdat er al een Invaders bestond (met een contract bij het label van Sham 69-frontman Jimmy Pursey) herdoopte de band zich in februari 1979 tot Madness, naar een song van de Jamaicaanse ska-zanger Prince Buster; daarna pas kwamen er vaker verzoeken om op te treden. Smyth werd gevraagd om de band aan te kondigen en deed dat met uitspraken die van Prince Buster zijn geleend ("HEY YOU, DON'T WATCH THAT...").... In mei 1979 maakte Madness kennis met de min of meer gelijkgestemde ska-groep The Specials; deze formatie uit Coventry toerde destijds door het Londense clubcircuit ter promotie van debuutsingle Gangsters die op het eigen platenlabel 2 Tone was uitgebracht. Toetsenist/oprichter Jerry Dammers bood Madness een contract aan voor eenmalige single en een aantal voorprogramma's. Een van die voorprogramma's was tijdens de 2 Tone-avond op 21 juli in de heropende Electric Ballroom; openingsact was het pas opgerichte The Selecter. Op 10 augustus 1979 verscheen de debuutsingle van Madness: The Prince was geschreven door Thompson als eerbetoon aan Prince Buster wiens Madness op de B-kant stond. Nadat The Prince in september de zestiende plaats in de Britse top 40 haalde tekende Madness een contract bij Stiff, het platenlabel van Dave Robinson op wiens bruiloft de band speelde. Het debuutalbum (One Step Beyond) opgenomen. Op 19 oktober, Woodgates 19e verjaardag, begon Madness met The Specials en The Selecter aan een uitverkochte tournee door heel Groot-Brittannië. ... Geïnspireerd door de Too Much Too Young-EP van The Specials brengt Madness in april Work Rest & Play uit, gedragen door het van One Step Beyond afkomstige Night Boat to Cairo en gecompleteerd door drie nieuwe nummers. Ter promotie daarvan toerde Madness zes weken door Groot-Brittannië en Europa; ... In de zomer van 1980 werkte Madness aan het tweede album dat 26 september werd uitgebracht. Op Absolutely waren meer Motown- en variété-invloeden te horen dan op One Step Beyond. Met de voorafgegane single Baggy Trousers (een reactie op Another Brick in the Wall van Pink Floyd) manifesteerde Madness zich met pakkende liedjes en humoristische videoclips met een onderliggende boodschap. Gedurende de rest van het jaar werd er door Europa (oktober) en Groot-Brittannië (december) getoerd. 18 oktober 1980 stond Madness in een uitverkochte Jaap Edenhal tijdens het Countdown Festival met Raymond van het Groenewoud en The Specials. Een week later kwam Absolutely de Nederlandse albumlijst binnen om drie maanden later de toppositie te bereiken; het werd de bestverkochte plaat van 1981. Baggy Trousers en opvolger Embarrassment werden de grootste hits die Madness in Nederland zou scoren. In Groot-Brittannië volgde in februari 1981 een derde single; het instrumentale Return Of The Los Palmas 7....Voorafgegaan door de single Shut Up bracht Madness eind september 1981 een derde album uit. 7 was in eerste instantie op de Bahama's opgenomen en bevatte licht-tropische invloeden. Het album ontving lovende kritieken....Eind april 1982 verscheen de verzamel-lp Complete Madness met de nieuwe single House Of Fun die vooraf werd uitgebracht. Een maand later stonden single en album tegelijkertijd op nummer 1 in de Britse hitlijsten. ... In november 1982 kwam Madness met een nieuw studioalbum; The Rise & Fall klonk een stuk serieuzer dan de vorige drie platen, zowel muzikaal als inhoudelijk. De teksten gingen voornamelijk over de schade die het Margaret Thatcher-beleid had aangericht. Hoewel de fans langzaam maar zeker begonnen af te haken stond Madness nog altijd garant voor hits en volle zalen; Our House (eind 1982) en Tomorrow's (Just Another Day) (begin 1983) zetten de tweede reeks top 10-hits voort en de Britse tournee van februari en maart 1983 was van tevoren uitverkocht. Speciaal voor de Amerikaanse markt bracht platenlabel Geffen een titelloze Best Of uit met oude hits en nummers van Rise & Fall. Dankzij regelmatige airplay op muziekzender MTV haalde Our House in juli 1983 de zevende plaats in de Billboard Hot 100. It Must Be Love werd de Amerikaanse opvolger van Our House en bracht het tot nr. 33. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Madness)

Enz enz.. maar dit is geen muziekblog, dit is een bierblog van iemand die snel is afgelei, wat is dat nu op TV?