Translate

Zoeken in deze blog

maandag 5 februari 2024

Zwarte banaan

Banana Madness is een spelletje van  DreamTech Studio. Maar -ik heb het al vaker gezegd- dit is geen spelletjesblog, maar een bierblog. 

Brouwpunt heeft een Banana weizen bierbrouw recept (zie hier: https://brouwpunt.nl/blog/recepten/banana-weizen-bier-recept-brouw-een-unieke-weizen/), met banaan is dus te brouwen.

Banana beer is a type of beer that is brewed using bananas as one of the main ingredients. This beer’s taste is often described as sweet and fruity with a banana flavor. Understanding how to make banana beer can help you create this unique and delicious beverage at home. ... The quickest way to make banana beer is to peel the ripe banana and put it into the blender with some water. First, puree the banana and pour it into a glass or jar. You can also mash the banana with a fork or potato masher and add it to the water. Next, stir the sugar until it dissolves, and add the yeast. You can also add cereal floor or any other type of unfermented grain to the mixture. (https://beer-snobs.com/how-to-make-banana-beer/)

From hefeweizens to banana bread ales, banana is a delicious addition to many styles of beer. Thanks to their fruity, malty aroma that pairs perfectly with the natural aromatic compounds created during fermentation, you will find almost unlimited possibilities when it comes to adding banana flavors into your beer. Banana flavors in beer are produced primarily from isoamyl acetate, in addition to 48 other volatile aromatic compounds. Many of these can be induced naturally by choosing appropriate yeast and hops combinations, but the flavor can also be added using banana extract, banana juice, or mashed banana at various points throughout the brewing process. (https://learningtohomebrew.com/brewing-with-bananas/)

Maar ik kan geen bierbrouwen. Dus dat wordt het ook niet. Brouwen anderen er bier van?

Als het dan eenmaal lukt om in Nederland bananen te telen, wil je er ook wat mee. Daarom sloeg Neder Banaan de handen ineen met brouwerij Kleiburg in Amsterdam. Het resultaat? Biri Bana. Het allereerste biertje gemaakt met Nederlandse bananen. En al smaakt-ie zeer toegankelijk, er zit een addertje in de kas. Want Biri Bana is een bier met een boodschap. ... Voor het allereerste Nederlandse bananenbier gebruiken we gemoute tarwe. Tarwebier heeft van zichzelf namelijk al die lichtzoete tonen die lekker samengaan met banaan. Om de aroma’s van de banaan te bewaren, voegen we ze pas tijdens het vergisten toe. Zo ontstaat een licht troebel witbier (5,5%) met een zachte smaak, romige schuimkraag en subtiele tonen van banaan. Een mooi terrasbier in de stijl van de geliefde Weizen-bieren, maar dan nét even anders.  (https://nederbanaan.nl/toepassingen/bananen-bier/)

Feitjes over bananen In totaal worden er wereldwijd meer dan 100 miljard bananen per jaar gegeten. Bananen worden vooral geteeld in landen met een warm klimaat, zoals Afrika, Azië, de Canarische Eilanden, Australië en Amerika [1]. India is met 23% van de totale productie de grootste producent van bananen ter wereld. Archeologen hebben bewijs gevonden van bananenteelt in Nieuw-Guinea uit het jaar 8000 voor Christus. (https://www.puurfiguur.nl/banaan/)

Over bananen hoor je veel tegenstrijdige verhalen. Het zou gezond zijn, maar je word er ook dik van. Doordat een banaan best zoet is en veel koolhydraten bevat. Relatief gezien kan dat wel zo zijn, maar je kunt natuurlijk nog steeds veel beter een banaan nemen dan een koekje, of plak ontbijtkoek. En bananen hebben daarnaast ook veel voordelen voor je gezondheid. Een goede keuze dus! ... Bananen bevatten veel goede vezels antioxidanten en voedingsstoffen. Zoals vitamine B6, vitamine C, magnesium, koper, kalium en mangaan. Bananen bevatten bijna geen vet! ... Bananen bevatten onder andere dopamines en catechines. Antioxidanten helpen schade door vrije radicalen te verminderen waardoor het risico op ziektes zoals degeneratieve aandoeningen kan worden verminderd.... Met name het hoge kaliumgehalte in bananen geeft een positieve impuls aan mensen met een hoge bloeddruk en vermindert de kans op een hartaandoening. Ook de behoorlijke hoeveelheid magnesium speelt hierbij een grote rol. ... Door de vitamine B6 en magnesium in een banaan ontspant je lichaam zich beter en dat zorgt ervoor dat je veel beter in slaap valt. (https://goedetengezondleven.nl/bananen-gezond/)

Maar ik laat me weer te veel afleiden.

De Shall We Split The Banana Stout ? is een bier gebrouwen door Brouwerij Zuyd uit Maastricht. Deze Milkstout heeft een alcohol percentage van 13.0%. De bierstijl Milkstout komt van oorsprong uit Groot Brittanië. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/zuyd-craft-shall-we-split-the-banana-stout)

Zuyd Craft, een jonge ambachtelijke brouwerij uit het zuiden van Nederland. Gelegen in de Limburgse hoofdstad Maastricht. Zuyd Craft brouwt sinds 2015 experimentele bieren om te laten zien dat de Limburgse bierscène ook mooie ambachtelijke en experimentele bieren heeft. (https://www.beerinabox.nl/brouwerij/1923-zuyd-craft)

Brouwerij Zuyd. Een craftbier Brouwerij uit het zuiden van Nederland, zoals de naam misschien een beetje doet vermoeden. ... In 2016 begon het allemaal als een soort jongensdroom. 2 studievrienden die elk de wereld hadden rondgereisd, op zoek naar hun eigen brouwavontuur. Van Groot-Brittannië tot Nieuw-Zeeland naar weer terug naar ons kleine kikkerlandje. Brouwerij Zuyd werd opgericht door Bas en Hein met maar één missie. De Limburgse bierscene te vullen met smaakvol, experimenteel en ambachtelijk bier. En dit alles vanuit een oude legerkazerne in het centrum van Maastricht. Nu we goed vertegenwoordigd zijn in onze prachtige stad hebben we nog een andere missie. Heel Nederland laten proeven van wat Brouwerij Zuyd te bieden heeft. ... Als Brouwerij Zuyd produceren we in kleine hoeveelheid smaakbommetjes. Ons doel is dan ook bier te maken dat misschien wel niet in Nederland past, waarvan we de smaken nog niet kennen, of juist wel maar nog niet zo explosief en herkenbaar. Kortom Zuyd Craft, Experimenteel, ambachtelijk, limited Craftbier. ... Brouwerij Zuyd bestaat uit een 3-koppig team. Samen maken ze Brouwerij Zuyd tot de Brouwerij die het nu is. De Brouwerij staat sinds jaar en dag nog onder leiding van studievrienden Bas Jacob en Hein van Baast. Bas mogen we onze creatieve brouwer noemen, die samen met het team kijkt naar de meest experimentele biertjes, de special serie. Brouwer Hein houdt zich bezig met onze Core range en produceert kwalitatief goed en ambachtelijke bieren met het typische Zuyd Karakter. De jongste telg van het stel Rick Knops zorgt ervoor dat alles visueel prachtig uitziet. Van labels tot social media. Hij is momenteel de stem van Brouwerij Zuyd.  (https://hollandcraftbeer.nl/brouwerijen/brouwerij-zuyd)

Brouwerij Willem Zuyd lijkt er qua naam op, maar volgens mij brouwen ze andere bieren als ik kijk op https://www.brouwerijwillemzuyd.nl/ons-brouwlab/.

Brouwerij Willem Zuyd is een regionale ambachtelijke brouwerij gelegen aan de Zuid Willemsvaart. Wij maken bieren voor liefhebbers om samen van te genieten. De “funfactor” zit hem voor ons in het ontwikkelen van nieuwe recepten in ons eigen brouwlab. Onbeperkt experimenteren we met graan, gist, hop, water en andere spannende ingrediënten. Als we enthousiast zijn over een nieuw recept wordt dit door ons “gekroond” in de brouwerij. (https://www.brouwerijwillemzuyd.nl/winkel/)

Ons brouwlab is gevestigd aan de Zuid-Willemsvaart. Wij hebben onze naam verbonden aan dit kanaal, dat in opdracht van Koning Willem 1 in 1826 is gegraven. Deze waterweg zorgde ervoor dat de bevolking en de industrie in Zuidoost-Nederland werd verbonden met elkaar en de rest van Nederland Willem Zuyd: bier dat de regio verbindt. (https://www.brouwerijwillemzuyd.nl/ons-brouwlab/)

Zuyd Craft is een bierbrouwerij in de Nederlandse stad Maastricht. De brouwerij is gevestigd op het terrein van de voormalige Tapijnkazerne. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuyd_Craft)

Brouwerij Zuyd Craft is een lokale microbrouwerij in hartje Maastricht. Zuyd Craft staat bekend voor hun uitdagende speciaal bieren met maar een doel: "Laten zien hoe gaaf en lekker ambachtelijke bieren uit Limburg kunnen zijn". (https://drinkz.nl/blogs/drinkz-blog/alles-over-zuyd-craft)

Zuyd Craft Brouwerij Opgericht: 2016 Namen (2016-2017) Brouwerij Zuidt (2017-2020) Brouwerij Zuyd (2020-) Zuyd Craft (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1503-zuyd)

Geschiedenis Brouwerij Zuyd werd in 2015 opgericht door Bas Jacob en Hein van Baast, destijds nog onder de naam Brouwerij Zuidt. De twee leerden elkaar kennen tijdens een stage bij de Utrechtse brouwerij Maximus. Na beide een uitstapje te hebben gemaakt in de bierbrouwcultuur van Ierland en Nieuw-Zeeland werd in 2016 de brouwerij daadwerkelijk ingeschreven. De brouwerij ontwikkelde eind 2016 haar eerste commerciële bier, de MOSA. Dit betrof een combinatie tussen een doordrinkbare pilsener en bittere ipa, een india pale lager. Het bier werd vernoemd naar de beroemde rivier de Maas waar Maastrichter haar naam aan dankt. En dit bier is tot de dag van vandaag nog altijd het paradepaardje van de brouwerij uit Maastricht. In 2017 werd de naam Zuidt gewijzigd in Zuyd. Ook werd er onder in de kelders van een oude legerkazerne in Maastricht, De Tapijn, een eigen brouwketel van 500 liter en brouwlocatie gevonden. Hiermee begon brouwerij Zuyd aan een nieuw hoofdstuk. In 2018 werd medeoprichter 'Bas Jacob' opgeroepen voor een bijeenkomst bij de Gulpener Bierbrouwerij. Het doel: Een test- en pilot brouwerij starten en helpen om nieuwe soorten ambachtelijke bieren te creëren. Dit is ook het jaar dat de andere mede-eigenaar 'Hein van Baast' begon met brouwen op onze oude brouwbasis Brouwerij Maximus. Dit was voor beiden erg goed nieuws, alleen niet voor Brouwerij Zuyd. De brouwers hadden minder tijd voor brouwerij Zuyd, maar deden een schat aan ervaring op. Tijdens dit proces werd besloten om alle ontwikkelingen van de brouwerij in een langzamer tempo te doen. Brouwerij Zuyd veranderde van een bloeiende nieuwe jonge brouwerij tot een bekende kleine brouwerij in Maastricht. In 2019, Na beide een tijdje in de grotere bierindustrie te hebben gewerkt, wilde Bas Brouwerij Zuyd opnieuw uitvinden, vooral om zo aan het Zuiden te laten zien dat de brouwerij nog actief was en experimentele bieren konden brouwen. De zogenoemde herontdekking begon in 2020 met de ontmoeting met Rick Knops. Een jonge creatieveling die het idee leuk vond om de brouwerij "opnieuw uit te vinden". Er gingen een aantal maanden van brainstormen voorbij. Uiteindelijk was er de wow-factor en het juiste idee. De brouwers noemen dit het 'Holy Grail' moment. Hierna begon Rick als hoofd marketeer van Brouwerij Zuyd en richtte Bas zich op nieuwe brouwtechnieken en stijlen. Een vernieuwd basisassortiment was geboren met daarnaast een speciaal assortiment, de Zuyd Craft-serie. Vol met experimentele bieren met het verhaal van Zuyd erin verwerkt. Alles werd in een aantrekkelijk opvallend Zuyd jasje gestokem en dit alles werd de nieuwe focus van de brouwerij. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1503-zuyd)

Zuyd Craft werd in 2015 opgericht door Bas Jacob en Hein van Baast[2] onder de naam Brouwerij Zuidt.[3] De twee leerden elkaar kennen tijdens een stage bij bierbrouwerij Maximus in Utrecht. In 2016 werd de brouwerij ingeschreven als Brouwerij Zuidt, in mei 2017 is de naam veranderd in de naam Brouwerij Zuyd.[4] De naam Zuyd refereert naar het zuiden van de provincie Limburg.[5] Als brouwlocatie is gekozen voor de kelder onder de oude legerkantine van de Tapijnkazerne. Sinds 2015 was er in de oude legerkantine de Brasserie Tapijn gevestigd, waarmee sindsdien wordt samengewerkt. In december 2019 voegde Rick Knops zich bij de brouwerij om zich te richten op de marketing, het ontwikkelen van een beeldmerk, en het opzetten van een experimentele bierlijn onder de naam 'Craft Series'.[5] Aanvankelijk was de eigen brouwerij het enige verkooppunt. Later is de verkoop via lokale ondernemers en nationale webwinkels opgestart.[5][6] In januari 2021 werd de naam veranderd in Zuyd Craft, de leus werd "a flavour company" wat verwijst naar de nieuwe weg die de brouwerij zou inslaan om meer dan alleen bier te kunnen produceren[7]. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuyd_Craft)

Banana Marshmallow Madness (special range 2023) (8%) heeft een wit etiket met een halfgepelde banaan. Het bier is onverwacht zwart met bruin schuim. Het schuim verdwijnt snel. Op de ingrediëntenlijst staan: water, gerstemout, tarwe, haver, banaan, hop, vanille, gist. Het is dus echt gebrouwen met banaan! De geur geeft de indruk van banaan. Het mondgevoel is niet waterig. Het heeft een wat zalvig gevoel. Doet denken aan banaan. De afdronk heeft geen bitterheid of moutigheid, maar wel wat zoetigheid en lichte gistigheid. De nasmaak heeft ook wat zoetigheid en wat branderigheid.

Met de banaan denk ik aan Andy Warhol.

Andy Warhol (Pittsburgh, 6 augustus 1928 – New York, 22 februari 1987) was een Amerikaans kunstenaar, filmregisseur en auteur. Warhol werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol een van de protagonisten van de popart in de Verenigde Staten in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Warhol wordt ook wel the silver prince of the pop genoemd. Warhol is vooral beroemd om zijn 'vlakke' en contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbell's-soepblikken, bloemen en de banaan op de cover van het album The Velvet Underground & Nico (1967), alsook voor zijn gestileerde portretten van 20e-eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe, Grace Jones, Elvis Presley, Judy Garland, en Elizabeth Taylor. ... Warhols oeuvre baseert zich grotendeels op de Amerikaanse populaire cultuur. Hij schilderde en tekende bankbiljetten, stripafbeeldingen, voedsel, vrouwenschoenen, beroemdheden en alledaagse objecten. Voor hem vertegenwoordigden deze motieven de Amerikaanse culturele waarden.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol)

Paul Morrisey wist Warhol over te halen manager te worden van een rockgroep. Het zou commercieel gezien een succes zijn als Warhol zijn talent voor media aandacht genereren zou combineren met een opzienbarende rockgroep. Warhol was niet meteen enthousiast maar na aandringen van Morrisey ging hij overstag. Morrisey had de Velvet Underground op zien treden in cafe bizarre. Nadat Warhol ging kijken was hij meteen enthousiast. Hij zag een groep staan met een goede uitstraling die terwijl toeristen aan hun drankje zaten zongen over Heroine en SM. Warhol herkende wat hij deed met zijn kunst in wat de Velvet Underground deed met hun muziek. [4] Warhol maakte de Velvet Underground onderdeel van zijn multimediashow Exploding Plastic Inevatible. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol)

The Velvet Underground werd in 1964 opgericht door Lou Reed en John Cale, twee muzikanten met verschillende achtergronden: Reed werkte als schrijver van popliedjes voor een platenmaatschappij, Cale studeerde klassieke muziek en had al samengewerkt met avant-gardecomponisten als John Cage en La Monte Young. Met The Velvet Underground deden zij een poging om pop en avant-garde met elkaar te verweven. Reed schreef en zong de meeste teksten en speelde gitaar, Cale speelde verschillende instrumenten, waaronder altviool, basgitaar en orgel. ... The Velvet Underground was een experimentele rockgroep uit New York die actief was van 1964 tot 1973. Hoewel de groep destijds geen noemenswaardig commercieel succes boekte, geldt The Velvet Underground tegenwoordig als een van de meest vooruitstrevende en invloedrijkste rockgroepen aller tijden.[1] De klassieke bezetting van de groep bestond uit zanger en gitarist Lou Reed, multi-instrumentalist John Cale, gitarist Sterling Morrison en drummer Maureen Tucker. In 1967 verscheen hun debuutalbum The Velvet Underground & Nico, onder toeziend oog van kunstenaar Andy Warhol en met een gastrol voor zangeres Nico. Dit album wordt gezien als een mijlpaal in de rockgeschiedenis vanwege diens innovatieve combinatie van rockmuziek met aleatorische muziek, microtonaliteit en minimale muziek, begeleid door taboedoorbrekende poëzie over de duistere kant van het leven, met onderwerpen als drugsgebruik, sadomasochisme en decadentisme. Op hun tweede album, White light/White heat uit 1968, klonk de groep nog rauwer en compromislozer dan voorheen. Vanwege meningsverschillen met Reed verliet Cale de groep in 1968 en werd hij vervangen door Doug Yule. Op hun daaropvolgende albums, The Velvet Underground uit 1969 en met name Loaded uit 1970, maakte het experiment plaats voor toegankelijke rockmuziek. Na het vertrek van Reed in 1970 viel de groep langzaam uit elkaar. In de jaren 90 keerde de groep in haar klassieke bezetting terug voor een reünietournee. Het laatste optreden vond plaats in 1996, bij de introductie van de groep in de Rock and Roll Hall of Fame. (https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Velvet_Underground)

Met Banana Milkshake Madness zit ik ook te denken aan de band Madness:

Madness is een Britse band die ska met pop vermengt. Hun succesperiode ligt in de jaren tachtig. Sinds 1979 heeft de band ruim 30 singles en 16 albums uitgebracht. De groep is nog steeds actief. Madness en UB40 hebben in de jaren '80 beide exact 214 weken in de Britse top 40 doorgebracht en delen hiermee het record voor het doorbrengen van de meeste weken in de Britse top 40 in de jaren '80. Madness deed dit echter in een kortere periode (1980-1986). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Madness)

De band werd eind 1976 opgericht in Londen door pianist Mike 'Monsieur Barso' Barson (22 april 1958), gitarist Chris 'Chrissy Boy' Foreman (8 augustus 1956) en saxofonist Lee 'El Thommo' Thompson (5 oktober 1957); drie jeugdvrienden met een verleden in straatbendes en een voorliefde voor ska, reggae en Motown.....in eerste instantie zouden ze zich The Pirates noemen, maar omdat er al een groep bestond die The Pirates (voorheen Johnny Kidd and the Pirates), werd het The (North London) Invaders....Omdat er al een Invaders bestond (met een contract bij het label van Sham 69-frontman Jimmy Pursey) herdoopte de band zich in februari 1979 tot Madness, naar een song van de Jamaicaanse ska-zanger Prince Buster; daarna pas kwamen er vaker verzoeken om op te treden. Smyth werd gevraagd om de band aan te kondigen en deed dat met uitspraken die van Prince Buster zijn geleend ("HEY YOU, DON'T WATCH THAT...").... In mei 1979 maakte Madness kennis met de min of meer gelijkgestemde ska-groep The Specials; deze formatie uit Coventry toerde destijds door het Londense clubcircuit ter promotie van debuutsingle Gangsters die op het eigen platenlabel 2 Tone was uitgebracht. Toetsenist/oprichter Jerry Dammers bood Madness een contract aan voor eenmalige single en een aantal voorprogramma's. Een van die voorprogramma's was tijdens de 2 Tone-avond op 21 juli in de heropende Electric Ballroom; openingsact was het pas opgerichte The Selecter. Op 10 augustus 1979 verscheen de debuutsingle van Madness: The Prince was geschreven door Thompson als eerbetoon aan Prince Buster wiens Madness op de B-kant stond. Nadat The Prince in september de zestiende plaats in de Britse top 40 haalde tekende Madness een contract bij Stiff, het platenlabel van Dave Robinson op wiens bruiloft de band speelde. Het debuutalbum (One Step Beyond) opgenomen. Op 19 oktober, Woodgates 19e verjaardag, begon Madness met The Specials en The Selecter aan een uitverkochte tournee door heel Groot-Brittannië. ... Geïnspireerd door de Too Much Too Young-EP van The Specials brengt Madness in april Work Rest & Play uit, gedragen door het van One Step Beyond afkomstige Night Boat to Cairo en gecompleteerd door drie nieuwe nummers. Ter promotie daarvan toerde Madness zes weken door Groot-Brittannië en Europa; ... In de zomer van 1980 werkte Madness aan het tweede album dat 26 september werd uitgebracht. Op Absolutely waren meer Motown- en variété-invloeden te horen dan op One Step Beyond. Met de voorafgegane single Baggy Trousers (een reactie op Another Brick in the Wall van Pink Floyd) manifesteerde Madness zich met pakkende liedjes en humoristische videoclips met een onderliggende boodschap. Gedurende de rest van het jaar werd er door Europa (oktober) en Groot-Brittannië (december) getoerd. 18 oktober 1980 stond Madness in een uitverkochte Jaap Edenhal tijdens het Countdown Festival met Raymond van het Groenewoud en The Specials. Een week later kwam Absolutely de Nederlandse albumlijst binnen om drie maanden later de toppositie te bereiken; het werd de bestverkochte plaat van 1981. Baggy Trousers en opvolger Embarrassment werden de grootste hits die Madness in Nederland zou scoren. In Groot-Brittannië volgde in februari 1981 een derde single; het instrumentale Return Of The Los Palmas 7....Voorafgegaan door de single Shut Up bracht Madness eind september 1981 een derde album uit. 7 was in eerste instantie op de Bahama's opgenomen en bevatte licht-tropische invloeden. Het album ontving lovende kritieken....Eind april 1982 verscheen de verzamel-lp Complete Madness met de nieuwe single House Of Fun die vooraf werd uitgebracht. Een maand later stonden single en album tegelijkertijd op nummer 1 in de Britse hitlijsten. ... In november 1982 kwam Madness met een nieuw studioalbum; The Rise & Fall klonk een stuk serieuzer dan de vorige drie platen, zowel muzikaal als inhoudelijk. De teksten gingen voornamelijk over de schade die het Margaret Thatcher-beleid had aangericht. Hoewel de fans langzaam maar zeker begonnen af te haken stond Madness nog altijd garant voor hits en volle zalen; Our House (eind 1982) en Tomorrow's (Just Another Day) (begin 1983) zetten de tweede reeks top 10-hits voort en de Britse tournee van februari en maart 1983 was van tevoren uitverkocht. Speciaal voor de Amerikaanse markt bracht platenlabel Geffen een titelloze Best Of uit met oude hits en nummers van Rise & Fall. Dankzij regelmatige airplay op muziekzender MTV haalde Our House in juli 1983 de zevende plaats in de Billboard Hot 100. It Must Be Love werd de Amerikaanse opvolger van Our House en bracht het tot nr. 33. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Madness)

Enz enz.. maar dit is geen muziekblog, dit is een bierblog van iemand die snel is afgelei, wat is dat nu op TV?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten