Translate

Zoeken in deze blog

maandag 1 augustus 2022

Graansilo IPA uit Groningen

Onze IPA weet met zijn fruitige tonen iedere beginnende IPA-drinker te overtuigen van de heerlijke smaaksensatie. Maar ook de doorgewinterde bierliefhebber houdt van de uitgesproken smaak van onze IPA. (https://graansilobier.nl/)

Wat staat er op het etiket? 'Bij voorkeur drinken in goed gezelschap' Dat is me gelukt! Het bier smaakt lekker. 'Kon Minder' zoals een enthousiaste Groninger zou zeggen*. Echter maak ik wel een kritischer opmerking.  

Graansilo - IPA India Pale Ale (5.7%) ... Fruitig, bitter en vol van smaak zoals een klassieke IPA hoort te zijn. (https://hollandcraftbeer.nl/graansilo-ipa.html)

Graansilo IPA is een fruitige IPA. Het bier is gebrouwen in Groningen en bevat verschillende hopsoorten als Mosaic, Cascade, Magnum en Citra. (https://www.bierista.nl/graansilo-ipa)

Bitter en fruitig, zoals het hoort. Tegelijkertijd toch een beetje anders dan anders. De ideale temperatuur voor Graansilo IPA is tussen de 8 en 12 graden. Alcoholpercentage: 5,7%. (https://graansilobier.nl/product/graansilo-ipa-fles-033l/)

Smaak fris en fruitig, prikkelend. lijkt iets kruidigs te hebben. grassig en lekker hoppig. iets prikkelend en daarna iets een wrang mondgevoel die lang blijft hangen, maar niet vervelend. fijne bittere afdronk (https://www.bierista.nl/graansilo-ipa)

Smaak Vol van smaak met tonen van tropisch fruit. Ik vindt dat de citrus minder aanwezig is wat ik persoonlijk ook wel eens lekker vindt. Heeft een redelijke bitterheid die je in de afdronk ook terug proeft. (https://www.bierista.nl/graansilo-ipa)

Fruitig. Uitgesproken bitterheid. Vol van smaak. Perfect voor de doorgewinterde liefhebber en ideaal voor de eerste kennismaking. Een klassieke India Pale Ale met een eigenwijze twist. Onze fruitige Graansilo IPA proef je nog vaak in je dromen. Hij blijft hangen, tot je terugkeert. Verrassend, tot de laatste druppel. Ideale temperatuur: tussen de 8 en 12 graden. Alcoholpercentage: 5,7%. (https://beerstorexl.com/product/graansilo-ipa/)

Als ik het bier proef mis ik de hopbitterheid. Het doet mij niet denken aan een IPA. Ik had van een IPA uit Groningen niet verwacht dat het zo vers en bitter zou zijn. De THT is 23042023, dus dat zou betekenen dat het bier pas 3 maandjes oud zou zijn? Zonde dat de smaak zo snel achteruitgaat... 

Wat is er in Groningen? 

Onze graansilo bestaat al een hele tijd. 130 jaar geleden werden op deze plek verschillende granen verhandeld. Nu ontwikkelen we vanuit hier de lekkerste bieren. Voor ieder bier dat we ontwikkelen, organiseren we een proeverij-avond. Daar bepalen we met verschillende bierliefhebbers de smaak van het bier en het design van het etiket. Door de proeverij-avonden weten we zeker dat ons bier voor iedereen toegankelijk is. Ook de smaak van Graansilo IPA is door een panel gekozen. Je weet daarom zeker dat de smaak met zorg is samengesteld en dat het bier met liefde gemaakt is! (https://graansilobier.nl/product/graansilo-ipa-fles-033l/)

Wij zijn een biermerk dat geboren is in een Groningse graansilo. Samen met vrienden vanuit het hele land ontwikkelen wij bier met passie voor de ultieme smaakbeleving. Speciaal door jullie, om samen van te genieten. SPECIAAL DOOR JULLIE Wij stellen onze bieren samen met behulp van onze honderden vrienden vanuit het hele land. Dat zijn bierliefhebbers, die op speciale proeverij-avonden hun voorkeuren voor de lekkerste bieren aangeven. Zo creëren we onze heerlijke, doordrinkbare bieren – speciaal door jullie dus. SAMEN GENIETEN Wat je samen maakt, daar moet je ook samen van genieten. Bier is meer dan een drank, het is een moment om van te genieten in gezelschap. Bij Graansilo moedigen we dat nog eens extra aan. Samen proeven, samen proosten, samen genieten, want samen is alles beter. FEEST IN JE GLAS De kleur, de geur, de schuimkraag. Het heffen van het glas, de toost die wordt uitgebracht en het klinken van de glazen. De slok, met het tintelen van het koolzuur, de overweldigende smaaksensatie en de volle afdronk, smaakt altijd naar meer. Ons bier zorgt van begin tot eind voor een feest in je glas. DE GRONINGSE GRAANSILO Groningen zit ons in het bloed en daar zijn we trots op. Daar hoort noeste arbeid bij, maar ook pure producten zonder fratsen. We zijn in 2018 begonnen in een oude Groningse graansilo, waar vroeger gerst, tarwe en haver werd opgeslagen. De basis voor die graansilo werd in 1890 al gelegd. HET BROUWPROCES Wij ontwikkelen onze bieren niet alleen, maar samen! Het samenstellen van de rauwe, pure ingrediënten tot aan de aflevering bij supermarkten, horeca of bij jou thuis gebeurt in zes fases. SAMEN PROEVEN Voordat er een ingrediënt wordt aangeraakt, beginnen we met een proefavond. Tijdens zo’n proeverij proeven tientallen, zo niet, honderden vrienden en bierliefhebbers uiteenlopende bieren. Op basis van hun feedback worden de recepten van het bier samengesteld. MOUTEN, SCHROTEN EN MAISCHEN Eerst worden granen verwerkt tot gedroogde, gekiemde korrels. Dit heet mouten. Daarna volgt het schroten, waarbij de gedroogde mout wordt vermalen. Dan worden de geschrote mouten gemaischt. Maischen is het oplossen in water en verwarmen van de mouten. Zo zetten we zetmeel om in vergistbare suikers. De vloeistof die hieruit voortkomt noemen we wort, de vaste deeltjes die er nog indrijven heten draf. FILTEREN, KOKEN EN KRUIDEN Fase 3 begint met filteren. Tijdens het filteren worden de vloeibare wort en de draf van elkaar gescheiden. Daarna kunnen we de wort koken en de hop en kruiden toevoegen. Vervolgens worden vaste deeltjes er weer uitgefilterd met de whirlpool GISTEN, LAGEREN EN RIJPEN In deze fase voegen we gist toe aan de wort. Tijdens het gisten worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuur. Daarna wordt het bier gela- gerd. Oftewel: het wordt in een tank opgeslagen om te rijpen. BOTTELEN, ETIKETTEREN EN DISTRIBUEREN Als het bier gerijpt is, kunnen we eindelijk de flesjes – of blikjes of fusten – vullen en van een etiket voorzien. Tot slot volgt de distributie: naar ons restaurant, de supermarkt, slijterijen of de horeca. Zo wordt ons goud uit Groningen gemaakt. SAMEN GENIETEN In de laatste fase rest niks anders dan het genieten. Het bier zorgt voor een feest in je glas waar jij van kunt genieten. Dat genieten doe je bij voorkeur in goed gezelschap. DORST GEKREGEN? VANDAAG BESTELD, MORGEN VERZONDEN, OVERMORGEN GENIETEN (https://graansilobier.nl/over-graansilo/)

Bij Graansilo Bier staan we met beide benen op de grond. Voor het allerbeste resultaat ontwikkelen we onze smaken met een wisselende groep fans. Dat betekent dat we voor elk bier een proeverij-avond organiseren. Meer dan 100 bierliefhebbers proeven minimaal 8 verschillende potentiële smaken. Door te proeven, te praten en te stemmen komt het panel tot een beslissing. Ze kiezen trouwens ook de kleur van het etiket. De proeverij-avonden zijn cruciaal voor ons succes. Hierdoor weten we namelijk zeker dat ieder bier de beste versie van zichzelf is. Wij brouwen verschillende versies, de fans kiezen de lekkerste uit. Graansilo Bier is goud uit Groningen. Vroeger werd in de oude graansilo gerst, tarwe en haver verhandeld. Nu, meer dan 130 jaar later, ontwikkelen we hier de lekkerste bieren. Onze bieren zijn geliefd in heel Nederland. Stuk voor stuk. Hoe we dat doen? We ontwikkelen onze smaken altijd samen met onze fans. Bij ons kun je rekenen op toegankelijk bier met een eigenwijze draai. Wij bepalen samen met onze fans de smaak van ons bier. Een proefpanel helpt ons met het bepalen hiervan. Hun mening vormt de basis voor het ontwikkelen en brouwen van onze verschillende biersoorten. Het is niet aan ons wat de smaak van ons bier wordt het is aan de Fans. (https://hollandcraftbeer.nl/brouwerijen/graansilo)

Graansilobier Brouwerijhuurder Opgericht: 2018... Met trots werd in augustus 2018 het eerste Graansilo bier gelanceerd: Graansilo Blond. Daarna volgden Graansilo Tripel en Graansilo IPA. Het unieke aan Graansilo bier is dat het door en door Gronings is. De smaak en het design is bepaald door inwoners van Groningen; de smaak van ieder bier wordt bepaald door een panel van 70 Groningers. Hun mening vormt de basis voor het ontwikkelen en brouwen van de verschillende biersoorten. Vandaar het motto: Door & Door Groningen. "Het is niet aan ons wat lekker bier is, het is aan de Groningers om ons te vertellen wat ze lekker vinden." De Graansilo brouwt als brouwerijhuurder de bieren bij brouwerij Martinus in Groningen en Brouwerij de Prael Groningen. Ondertussen zijn er vier bieren in het vaste assortiment opgenomen en in 2021 zal daar de Graansilo Bokbier als vijfde bier aan worden toegevoegd.... Eigenaren (2018-heden)Maripaan Groep BV (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=2224)

Mijn naam is Frits Goesman en ik ben onderdeel van Graansilo Brouwerij uit Groningen. We zijn gestart in 2018 als grapje, maar dat is wel wat groter geworden. Gaaf. Jullie zeggen ‘als grapje begonnen’, hoe ging dat? De graansilo werd verkocht en die kreeg een nieuwe eigenaar. Toen zaten we met een groepje van vijf aan tafel en leek het ons leuk om een cadeau te schenken aan de eigenaren en dat werd een biertje. Die eigenaren waren zo blij en trots met het stukje, dus die bleven eigenlijk het biermerk ondersteunen. Vanuit daar zijn we steeds verdergegaan en zijn we redelijk gesetteld in Groningen. We zitten nu ook Jumbo landelijk, dus we zijn sinds afgelopen zomer ook in wat winkels te vinden. Dat helpt ons heel erg bij het verdienen, want dat blijven allemaal kleine marges die je draait met het bier. Dat helpt ons een beetje gezond te blijven. In deze coronatijd natuurlijk helemaal. Jullie zijn anderhalf jaar voor Corona begonnen of niet? Ja, ongeveer wel. In 2018 zijn we begonnen. Toen we met een groep van vijf aan tafel zaten merkten we ook dat iedereen een eigen mening had. Bijvoorbeeld over hoe de smaken tot stand komen. Geen enkele brouwerij in Nederland doet het op de manier waarop wij het doen. De smaken worden niet alleen door ons bepaald, maar ook door de fans of vrienden van … We hebben dan ook al proeverijen voordat een biersmaak uitkomt. Daar kunnen mensen dan aan meedoen. In het begin waren we met een klein groepje. Toen waren we met 20 ofzo. Daarna werden het er al 50, 75 en uiteindelijk zelfs 150 en 200 mensen die meededen. Dan halen we gewoon acht bockbieren uit de supermarkt en vanuit daar ontstaat er een top 1, 2 en 3. Soms ook 4, maar dat is afhankelijk van de puntentelling die we eraan geven. Daarna gaan wij weer als groep bij elkaar zitten en gaan we kijken waarom die bieren gekozen zijn en wat voor kenmerken ze hebben. Hierna schrijven we dan de recepten. Met die recepten maken we toegankelijke bieren en tot nu toe is dat wel succesvol. Op die manier kunnen we bier brouwen dat onze doelgroep aanspreekt. Zij bepalen de smaak en beslissen mee bij het kiezen van het uiterlijk van het biertje. Waar het kan willen we ze betrekken. Het is dus niet alleen maar dat jullie bier brouwen, maar jullie doen het eigenlijk echt samen met de community als het ware? Ja. Dat wordt ook steeds meer. We wilden nu in januari ook nog een proeverij houden, maar dan voor een 0.5%. Maar mede door dry-january en Corona hebben we misschien besloten om dat toch op een ander moment te doen. We willen natuurlijk het liefst dat zo veel mogelijk mensen meedoen bij het bepalen van de smaken. Het lukt ons ook steeds beter om die kenmerken eruit te halen en de recepten te schrijven. Wat cool. Zou je ook nog wat kunnen vertellen over het pand waar jullie nu inzitten? Het heet natuurlijk Graansilo, dat zit dan ook een beetje in de naam, maar even voor de mensen die er niet zijn geweest; hoe ziet het er eigenlijk uit? Het pand is in 1870 daadwerkelijk als graansilo ontstaan. Hier vanuit Winschoten kwamen alle granen Groningen binnen en vanuit daar werd het weer verdeeld de stad in. Het mooie is ook dat ik nog een paar mensen heb gesproken die werkelijk granen hebben geleverd aan de graansilo. Dat was wel grappig. Het pand zelf leent zich niet voor het echte brouwen. De ketels passen er bijvoorbeeld niet in. We hebben nu besloten om de graansilo om te bouwen. De ideeën ontstaan ook in de bierkluis, dat is in de kelder van de graansilo zelf, en daarboven is dan een restaurant. In de bierkluis kun je met groepen bierproeven en in het restaurant kun je eten en drinken. (https://www.flesvandeweek.nl/brouwerij-graansilo/)

Het unieke aan hun bier is, dat het door en door Gronings is. De smaak en het design zijn bepaald door inwoners van Groningen. Hun mening vormt de basis voor het ontwikkelen en brouwen van hun verschillende biersoorten. Daar komt het motto vandaan: Door & Door Groningen. (https://www.beerinabox.nl/brouwerij/1771-graansilo)

Tja dat hoor je ook vaker dat brouwers hun bieren ontwikkelen samen met hun klanten. Enerzijds leuk om invloed te hebben, maar anderzijds vind ik het ook een beetje zwak. Het heeft wel iets als je met een excentrieke brouwer te maken hebt. Zo iemand die zijn (of haar) eigen visie in het bier stopt. Al is dat hier misschien ook wel aan de orde, maar dat maak ik niet echt op aan de smaak en de marketing. 

*‘Kon Minder’ is de kreet van een dolenthausiaste groninger die zijn waardering wil uiten. Kon Minder Citra Pale Ale is een fris bier met een mooi fruitig hopkarakter door onder meer het gebruik van Amerikaanse hoppen en sinaasappelschillen. Zoals de brouwers zelf zeiden toen hun eerste biertje proefden… dat Kon Minder!`(https://www.vlaamschereus.nl/bier/kon-minder/)

Die Kon Minder van Bax bier vond ik eigenlijk lekkerder dan de Graansilo IPA. Maarja, dat volet ook niet helemaal goed, Wat zou er met IPA's zijn? Vers moeten ze zijn, maar ik weet nog de tijd dat bij speciaalbier zo werd gepocht dat je ze kon bewaren ivm smaakevolutie op fles... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten