Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 7 mei 2022

Kees Anniversary #07 Imperial Baltic Stout

Anniversary # 07 van Brouwerij Kees is een Barrel Aged Russian Imperial Baltic Porter van 11,6%. (https://beerizer.com/shop/rebelbeercans/anniversary-07--205731)

Anniversary #07 Biertype: Porter - Imperial / Double Baltic Biertypering(en): Gelegenheidsbier Verpakking: Blik, Fust Dit bier werd gebrouwen in 2022. Brewed for the 7 year’s anniversary of brewery Kees. Beschrijving Alcoholpercentage 11.6% EBU  25 Gisting  bovengisting (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier?bier_id=16634)

Imperial Baltic Stout // 11.6% Abv // 330ml Because KEES Brewery has been around for seven years, we recently let our fans choose a beer style on social media. It has become a beautiful Baltic Porter of 11.6% In the Baltic states they copied the classic Porter, but with their own yeast. In addition to the roasted coffee and chocolate flavors, expect dried fruit flavors. Cheers to the next seven years. (https://www.tremblingmadness.com/Kees-Anniversary-07-Imperial-Baltic-Stout-p445094125)

Om het zevenjarig bestaan van Brouwerij Kees te vieren hebben ze een heerlijke Baltic Porter voor jullie gebrouwen. Verwacht smaken van gebrande koffie, chocolade en gedroogd fruit. Proost op de volgende 7 jaar! (https://beerizer.com/shop/kaiexclusivebeers/anniversary-07--213728)

Omdat Brouwerij KEES zeven jaar bestaat hebben ze de fans laten kiezen voor een bierstijl. Het is een mooie Baltic Porter geworden van 11,6% In de Baltische staten maakten ze de klassieke Porter na, maar dan met hun eigen gist. Proost, op de volgende zeven jaar. (https://www.hetbiermoment.nl/a-71294796/nieuw-in-de-winkel/brouwerij-kees-anniversary-07-44cl-can/#description)

Keessie viert een feessie! Brouwerij Kees bestaat 7 jaar en viert dat met Anniversary #07, een Imperial Baltic Porter. Een ondergistend bier, maar desondanks behoorlijk dikkig. Je proeft koffie en chocolade, maar ook een lekkere moutigheid door de ondergisting. Je hebt vast weinig moeite om je deel van het feest te voelen tijdens het drinken van dit donkere bier uit Middelburg…Details Inhoud: 33 cl Bierstijl: Imperial Porter ABV (alcoholpercentage): 11,6% IBU (bitterheid): 25 EBC (bierkleur): – Ideale schenktemperatuur: 10°C (https://www.beerdudes.club/bier/brouwerij-kees-anniversary-07/)

Kees Bubberman, eigenaar en brouwmeester van Brouwerij Kees, heeft in de afgelopen jaren naam gemaakt in het internationale speciaal bier-landschap. Een klein stukje historie: als verdienstelijk thuisbrouwer kreeg Kees van lokale brouwerij Emelisse uit Kamperland de kans om aan de slag te gaan als professioneel brouwer. Hier groeide Kees uit tot brouwmeester van internationale faam. Naast de klassieke stijlen brouwde Kees met veel lef en passie tientallen op Brits en Amerikaans leest geschoeide bieren, waaronder zware Porters, coffee stouts en IPA’s....Een eigen brouwerij in 2015. Die droom kwam uit: in zijn thuisstad Middelburg staat nu Brouwerij Kees! Meteen had Kees een vliegende start: in het eerste jaar van zijn bestaan werd Brouwerij Kees verkozen tot één van de beste nieuwkomers op Ratebeer.com. Deze internationale aandacht bracht de bieren van Kees sindsdien van Nederland tot ver buiten de landsgrenzen..... In 2018 is Brouwerij Kees als eerste speciaal bierbrouwer in Nederland volledig overgestapt op blik. Warmte en tijd kunnen wij helaas niet beïnvloeden, maar als brouwer kunnen we ons bier wel beschermen tegen licht en lucht. Hoppige bieren behouden hun verfijnde aroma’s en (hop-)smaken veel beter in blik. Bij Brouwerij Kees slaan we al onze vers gehopte bieren meteen op in een speciaal ingerichte koelcel, zodat alle fijn gehopte bieren in perfecte conditie de brouwerij verlaten. (https://brouwerijkees.nl/brouwerij-kees/)


Een Porter is een klassieke Engelse bierstijl die in 300 jaar is geëvolueerd van een zoet, bruin, licht bier tot een vol bier met tonen van chocola en caramel. Een echte (Engelse) Porter is niet zo zwaar, maar 4,5%. Traditioneel gezien omdat het bier was voor de werklui, om ze wat energie te geven tijdens het werk. Die werklui waren met name de kruiers die goederen door Londen verplaatsten: de porters, dus. In elk bier zit hop, anders mag het ook geen bier genoemd worden. Zo staat het tenminste in de Nederlandse wetten. Een Porter is geen hoppig bier, maar juist moutig: de moutgeur en -smaak heeft de overhand. De hop wordt met name gebruikt voor de bitterheid, én voor de houdbaarheid. ... Bieren werden dus door heel Europa verscheept en de lokale brouwers gingen de bierstijlen namaken. In de Baltische staten maakten ze de Porter na, maar dan met hun eigen gist. Dat maakt een verschil in de temperatuur van de vergisting en ook de smaak. Naast de gebrande koffie- en chocolasmaken, krijgt het bier ook smaken van gedroogd fruit. Inmiddels heeft de bierstijl zich over heel de wereld verspreid en zijn er allemaal andere bierstijlen ontstaan, zoals de Imperial Stout en de Pastry Stout. (https://brouwerijkees.nl/bieren/porter-stout/)

Brouwerij Kees wil proeflokaal openen in binnenstad van Middelburg MIDDELBURG - Het jubileumbier Anniversary #5 is net klaar, maar Kees Bubberman is al druk bezig met nieuwe plannen voor Brouwerij Kees. ,,Ik wil graag dit jaar in de binnenstad van Middelburg een proeflokaal openen.” Maurits Sep 08-02-20, 17:50 Laatste update: 09-02-20, 20:01 Bron: PZC Brouwerij Kees brouwt op industrieterrein Arnestein zeven bieren voor het vaste assortiment, vijf seizoensbieren en per maand één of twee specials waarvoor geldt: op = op. De bieren worden geschonken bij meerdere cafés en restaurants in Middelburg, maar een eigen proeflokaal is wel degelijk nodig, vindt Bubberman. ,,Het is zelfs een noodzakelijke stap. Mensen willen graag lokale producten kopen en dat wordt alleen nog maar belangrijker, ook voor ons. Een plek waar mensen ons bier kunnen proeven, iets van een kleine kaart kunnen eten en waar ze in een winkeltje ons bier ook kunnen kopen. Een proeflokaal is een uithangbord en financieel interessant", legt Bubberman uit. Brouwerij Kees vierde zaterdag het vijfjarig bestaan. Daarvoor is een jubileumbier gebrouwen dat mensen krijgen die de brouwerij financieel hebben gesteund. Als een vorm van rente op hun inleg. Het is in beperkte oplage ook te koop. De Anniversary #5 is een imperial stout met 9,5 procent alcohol, en tonen van koffie en chocolade. Verdubbeling In vijf jaar tijd is de brouwerij verdubbeld in omvang. Het aantal tanks waarin bier wordt gebrouwen, is gegroeid van zes naar veertien. ,,Ja het gaat goed, en het gaat sneller dan ik had verwacht", erkent Bubberman. Durven innoveren en durven investeren ziet hij als sleutels tot succes. ,,Wij waren een van de eersten die over gingen van bier op fles naar bier in blik. Blik heeft bij sommige mensen nog een slecht imago, maar als het in blik zit, komt er geen licht bij en blijft de smaak langer goed.” (https://www.pzc.nl/walcheren/brouwerij-kees-wil-proeflokaal-openen-in-binnenstad-van-middelburg~a1a137af/)

Dat is alweer twee jaar  geleden, dus nu alweer Anniversary #07. Ik vind het opvallend dat je vooral webwinkels vind met dit bier. Ik vind weinig tot geen verhalen over het bier. Waar zijn de bierblogs met degustatienotities? 

Pours pitch black with a big tan head and an aroma of dark malts, espresso, syrup, cocoa, ripe cherries, cream and roasted bread. The taste is medium sweet with a big body and soft carbonation and a medium lasting roasty finish Monday, March 28, 2022 (https://www.ratebeer.com/ratings/beer/showbrewer-recent.asp?bid=20878)

A black beer with a tan head. Aroma strong dark malt, melasse, chocolate. Taste of sweet and strong dark malt, coffee, melasse, raisins. Saturday, March 26, 2022 (https://www.ratebeer.com/ratings/beer/showbrewer-recent.asp?bid=20878)

Pitch black with a medium large, dense, almost stable, light brown head. Sweetish-malty, gently roasty aroma of dark chocolate, coffee, some hazelnut and a touch of licorice. Rather sweet, malty, quite roasty and minimally fruity taste of massive dark chocolate, coffee, toasted hazelnut, some licorice and traces of dark fruits, followed by a long, quite roasty-bitter, gently earthy finish. Full body, very smooth and creamy mouthfeel, soft carbonation. Lovely! Saturday, March 19, 2022  (https://www.ratebeer.com/ratings/beer/showbrewer-recent.asp?bid=20878)

Ja, ik zie en proef het ook. Het is een zwart bier, met bruin schuim, dat inzakt en verdwijnt. De geur is zoet. Het bier heeft qua mondgevoel een lekkere tinteling in zich. Het is een smaakvol bier, vol smaak. Maar wat voor smaken?  Drop, chocolade, melasse, zoehout, geen idee. Het is in ieder geval lekker en k zou het zo indelen als een pastry stout. Het is lekker zoet. Er is geen bitterheid of moutigheid. Ik zou niet weten wat donker fruit is, maar wellicht zou je dat ook kunnen benoemen in dit bier. Het is een lekker, zeg maar heerlijk, bier, maar helaas maar eenmalig. 

Waar zijn de andere smaakbeschrijvingen? Ik keek op https://www.debierblog.nl/bier-reviews/ maar daar vond ik het bier niet. Ook op https://www.biernet.nl/blog vind ik het bier niet. Op https://speciaalbiertjesblog.nl/?s=Kees en https://www.wouterzijlstra.nl/category/brouwerijen/ ook niet. En eveneens niet op https://fionadelange.com/nl en https://nationalebierbank.nl/?s=kees.

Dat vind ik wel een beetje vreemd.... maar het bier is geweldig!Geen opmerkingen:

Een reactie posten