Laats was ik op restaurant, en de serveerster kwam meteen nadat we waren gaan zitten de drankjes al opnemen. Ik wilde een wit bier bestellen. De kwieke serveerster beantwoorde met een wedervraag: 'welke'? Ik bladerde snel door de menukaart Affligem wit, Brand wit 0,0 en Wieckse Witte?? Ik keek vragend naar de serveerster en beantwoorde haar vraag met een wedervraag mijnerzijds. Want wat hadden ze dan? Mijn verwachting was door de serveersters vraag gewekt, maar werd vervolgens door haar antwoord in een anticlimax gesmoord/ Ze keek me vragend aan en kwam met Aflligem wit en... Affligem blond!? En verder... eigenlijk niet. Ik was vertwijfeld want waarom kreeg ik dan een keuze als die er niet was?
Nou ja, dan doe mij maar Affligem wit als ik een witbier wil... Even later kwam de Affligem op tafel en ik schonk het in... het was opvallend blond. Op het etiket stond tripel!?
Affligem is een Belgisch abdijbier en onderdeel van Heineken. ... Affligem werd oorspronkelijk in de benedictijnenabdij van Affligem gebrouwen. De brouwerij werd voor het eerst vermeld in 1074; de eerste afbeelding dateert van 1570.[1] Tijdens de advent en vastentijd mochten de monniken niet zoveel bier drinken. Daarom werd er tijdelijk een zwaarder bier gemaakt: de tripel. Na de terugkeer van de monniken in 1870 duurde het nog tot 1885 alvorens ze zelf opnieuw bier brouwden. Ze brouwden tot 1917, toen de Duitse bezetter het koperwerk aansloeg. Vanaf 1920 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog werd er opnieuw bier gebrouwen. Op 13 maart 1940 werd er de laatste maal in de abdij gebrouwen door broeder Tobias Vergauwen. Op 1 maart 1956 werd een overeenkomst gesloten met brouwerij De Hertog te Deurne en in december van dat jaar werden de eerste kratten Affligem dubbel verkocht. Dit bier werd ontwikkeld door Adrien Floor, technisch directeur van de brouwerij en dom Tobias Vergauwen (brouwer van de abdij). In 1957 kwam de Affligem Tripel op de markt. Vanaf 1966 maakte brouwerij De Hertog deel uit van de Brasserie de Ghlin te Bergen. Op 15 december 1969 legde de Brasserie de Ghlin de boeken neer en uit dit faillissement kochten de gebroeders De Smedt, in overleg met de abdij, de rechten op de merknaam. Vanaf 1970 werd het bier door brouwerij De Smedt uit Opwijk verder geproduceerd. In 2000 nam de Nederlandse brouwerijgroep Heineken een groot belang in de Opwijkse brouwerij en werd deze herdoopt tot Affligem Brouwerij. In 2010 werd het merk Affligem in de portefeuille van Alken-Maes ondergebracht en verdween de vennootschap Affligem Brouwerij. Affligem werd in 2013 en 2014 uitgerold als 'global brand' voor Heineken. De abdij van Affligem blijft echter eigenaar van het merk waardoor de recepten niet zullen veranderen. De inhoud der flesjes daalde wel van 33cl naar 30cl. Affligem is erkend als Vlaams-Brabants streekproduct.[2]... Affligem Blond is een goudblond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,8% en een densiteit van 15,5° Plato. Affligem Dubbel is een donker bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,8%. Affligem Tripel is een goudkleurige tripel met een alcoholpercentage van 9%.... Affligem Belgisch Wit, wit bier met een alcoholpercentage van 4,8%, sinds 2020 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Affligem_%28bier%29)
Op de menukaart stond toch Wieckse Witte en Grimbergen?
"516 Wieckse Witte (indien voorradig)3,60 517 Grimbergen Dubbel (indien voorradig)"
Grimbergen is een Belgisch abdijbier. Het wordt gebrouwen door Brouwerijen Alken-Maes te Alken. Alken-Maes is sinds 2008 een onderdeel van Heineken, maar bij de overname werd het merk Grimbergen toegewezen aan Brouwerij Carlsberg. Heineken kreeg wel een langdurige licentie op het merk.[6] Voor de Belgische markt maakt Alken-Maes het bier, maar voor het buitenland zorgt Carlsberg zelf voor de productie onder andere bij Brasseries Kronenbourg.[7][8]... In het jaar 1128 bouwde de Heilige Norbertus in de Brabantse gemeente Grimbergen een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen. Naast de religieuze taken legden de paters zich toe op de kunst van het brouwen. Samen met de afschaffing van het klooster tijdens de Franse Revolutie verdween ook de brouwerij. Bij de latere heroprichting van de abdij werd er geen brouwerij meer voorzien. De abdij bestelde haar bier, met name het paasbier Optimo Bruno, bij lokale brouwers. In 1958 nam Brouwerij Maes contact op met de abdij met het voorstel om het bruine bier dat in de brouwerij was ontwikkeld, te commercialiseren onder de naam "Grimbergen." Tot 1978 werden Grimbergen Dubbel en Tripel in de brouwerij te Waarloos gebrouwen. Na die datum verhuisde de productie naar Brouwerij Union in Jumet. Sinds de sluiting van de vestiging in Jumet (2007) is de productie verplaatst naar de Brouwerij van Alken.[9] Een deel van de gebouwen van de Abdij van Grimbergen is sinds 1997 ingericht als abdijbiermuseum.[10] Sinds 2009 wordt Grimbergen ook geprofileerd voor gastronomisch gebruik, als begeleiding van de maaltijd.[11] In deze context werd een 20-centiliter Grimbergenglas geïntroduceerd[12] alsook de Grimbergen Selection in grote 75-centiliter flessen. Etiket en leuze Op het etiket van de bieren van Grimbergen stond altijd een feniks. Eind 2010 werd het etiket grondig vernieuwd: de feniks kwam nog meer op de voorgrond en werd gemoderniseerd.[13] Bovenaan het etiket staat: "Phoenix", met eronder: "Ardet nec consumitur". Dit betekent: "verbrand, maar niet vernietigd". Dit is de leuze van de abdij en verwijst naar de vele malen dat de abdij in brand gestaan heeft, waarna ze toch steeds werd heropgebouwd en overleefde. Ze verrees dus telkens als een feniks. De bierflesjes worden speciaal voor Grimbergen gemaakt. Boven het etiket staat in het glas: "Abdij Grimbergen".... Blond - 6,7% oorspronkelijk 7%. Dit bier is in 1993 op de markt gekomen, aanvankelijk met het oog op de Franse markt.... Dubbel - 6,5%. Grimbergen Dubbel is het eerste bier dat werd gebrouwen in 1958. Tripel - 9%, hergist in de fles, gebrouwen sinds 1962. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Grimbergen_(bier))
Ze hebben geen witbier? Ik ook niet trouwens. Nadat mijn glas leeg is, doe ik een nieuwe bestelpoging. De vraag 'hebben jullie Wieckse Witte?' wordt positief beantwoord en er wordt wat genoteerd en ze geeft aan dat het er zo aankomt.
Wieckse is de merknaam van een serie Nederlandse witbieren die worden gebrouwen door Heineken.... In 1857 werd in Maastricht Brouwerij De Ridder opgericht en dat was tot 1982 een familiebedrijf. In 1982 werd de brouwerij gekocht door Heineken. Brouwerij De Ridder brouwde op dat moment drie verschillende bieren: Ridder Pils, Ridder Oud Bruin en Ridder Maltezer. Heineken besloot eind jaren 80 van de 20e eeuw om twee nieuwe bieren van De Ridder te introduceren: Ridder Bock (1987) en Wieckse Witte (1988), genoemd naar de Maastrichtse wijk Wyck. Al snel bleek met name dit laatste bier een succes, mede door de promotie door de studenten van de Maastrichtse Hogere Hotelschool.[1] De vraag werd groter dan het aanbod. Omdat de brouwerij in Maastricht geen mogelijkheid had tot uitbreiding, werd een deel van de productie (met name voor de export) verplaatst naar een trappistenbrouwerij in Tilburg.[1] Nog steeds bleef de vraag toenemen en daarop besloot Heineken eind 2002 het bier voortaan geheel in de eigen brouwerijen te laten brouwen. Hierdoor kwam De Ridder in december van dat jaar leeg te staan. Wieckse Witte wordt gebrouwen in Zoeterwoude, Den Bosch en Wijlre (enkel fusten). Het is een lichtgeel troebel bier met een alcoholpercentage van 5,0%.... Omdat de vraag naar Wieckse bieren steeds verder terug liep, is besloten om per september 2021 te stoppen met het produceren van alle Wieckse varianten. Dit wordt als volgt omschreven door de brouwerij: "Helaas zal er vanaf september 2021 afscheid genomen worden van het Wieckse merk. We investeren in merken die renderen. Helaas hebben we de vraag naar de Wit- en Rosebieren van Wieckse de laatste jaren zien afnemen en de kosten wegen niet meer op tegen de baten. Dit heeft ons doen besluiten om het Wieckse merk vanaf september helaas niet meer aan te bieden, zowel voor de horeca als voor de supermarkten."[2] Als alternatief wordt Affligem aangeraden.
Even later is ze terug, dat ze het helaas niet hebben, en wat ik dan wil. Tja ik wilde een witbier toch? Dus nogmaals Affligem wit besteld. Deze keer werd het wel geserveerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten