Een blog over bier, speciaalbier, wereldbier, bijzondere bier, bierreizen, bierboeken etc.
Translate
Zoeken in deze blog
donderdag 24 januari 2019
maandag 21 januari 2019
NRB
Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB)
Bedrijven in Nederland gebruiken veel verschillende stoffen. Veruit de meeste van deze stoffen horen niet in de bodem thuis. Bij bedrijfsmatige activiteiten, waarbij het risico bestaat dat deze stoffen in de bodem terechtkomen, moet een bedrijf zijn bodem beschermen tegen die stoffen. De Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB) beschrijft of en zo ja, hoe een bedrijf dit moet doen.
De NRB is een harmoniserend instrument voor de beoordeling van de noodzaak en redelijkheid van bodembeschermende maatregelen en voorzieningen. De richtlijn geeft voor bodembedreigende bedrijfsmatige activiteiten een beschrijving van geschikte combinaties van voorzieningen en maatregelen (cvm). Deze zijn gebaseerd op de stand der techniek, die is vastgelegd in kennisdocumenten en beoordelingsrichtlijnen. In de NRB staat het begrip ‘verwaarloosbaar bodemrisico' centraal. Voorzieningen en maatregelen moeten een verwaarloosbaar bodemrisico realiseren voor de duur van de bedrijfsmatige activiteiten (www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/bodem-ondergrond/nrb/).
Is bier bodembedreigend en wat staat erover in de wet?
Beleidsblad Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB)
Opzet en opbouw van de NRB
De Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB) geeft voor bedrijfsmatige activiteiten invulling aan het preventieve bodembeschermingbeleid. De NRB is een harmoniserend instrument voor de beoordeling van de noodzaak en redelijkheid van bodembeschermende maatregelen en voorzieningen. De NRB geeft voor bodembedreigende bedrijfsmatige activiteiten een beschrijving van geschikte combinaties van bodembeschermende voorzieningen en maatregelen gebaseerd op de stand der techniek, die is vastgelegd in kennisdocumenten en beoordelingsrichtlijnen. In de NRB staat het begrip ‘verwaarloosbaar bodemrisico' centraal. Voorzieningen en maatregelen moeten een verwaarloosbaar bodemrisico realiseren voor de duur van de bedrijfsmatige activiteiten.
De NRB geeft aan waar en hoe een verwaarloosbaar bodemrisico kan worden bereikt. Afhankelijk van de categorie waarin een bedrijfsactiviteit valt, zijn er meestal diverse combinaties van voorzieningen en maatregelen mogelijk om de bodem te beschermen. Er worden vijf groepen bodembedreigende activiteiten onderscheiden:
Onder voorzieningen worden fysieke voorzieningen begrepen, zoals vloeistofdichte vloeren en verhardingen, vloeistofkerende vloeren en lekbakken. Dergelijke voorzieningen moeten altijd in combinatie met de daarbij behorende maatregelen worden toegepast. Zo moet een vloeistofdichte vloer of verharding periodiek op vloeistofdichtheid worden gekeurd door een gekwalificeerde inspecteur. Vloeistofkerende voorzieningen moeten altijd gepaard gaan met organisatorische beheermaatregelen of incidentenmanagement.
Een bodemonderzoek is alleen gericht op de bodembedreigende stoffen die in het bedrijf door de activiteiten in de bodem kunnen komen of daarin terecht kunnen zijn gekomen.
Een bodemonderzoek moet de bodemkwaliteit bepalen voor aanvang van de activiteiten (nulsituatie onderzoek). Met het bodemonderzoek dat na beëindiging van de bedrijfsactiviteiten wordt uitgevoerd, wordt vastgesteld of de bodemkwaliteit ten opzichte van de beginsituatie is veranderd (eindsituatie onderzoek). Als inderdaad sprake is van verslechtering dan moet de bodemkwaliteit worden hersteld in de oorspronkelijke situatie (de nulsituatie) of de achtergrondwaarden uit het Besluit bodemkwaliteit.
Het besluit bevat alleen een verplichting tot het uitvoeren van bodemonderzoek voor bedrijven die worden opgericht en bedrijven waarbinnen de activiteiten worden beëindigd. Bij veranderingen van een bedrijf moet het bevoegd gezag de noodzaak tot bodemonderzoek beoordelen.
De ministeriële regeling bij het Activiteitenbesluit eist een erkenning op grond van het Besluit bodemkwaliteit voor bedrijven die zich bezig houden met de volgende activiteiten:
(www.bodemrichtlijn.nl/Bibliotheek/beleid/beleid-van-centrale-overheid/landelijk-beleid/beleidsblad-wet-milieubeheer/beleidsblad-nederlandse-ric95101)
NRB 2012
Met de publicatie van de nieuwe NRB in april 2012 is invulling gegeven aan de uitkomsten van evaluatie. Met het opnemen van een Stoffenschema in combinatie met de Stoffenlijst is een afwegingssystematiek geïntroduceerd. Hiermee kan de bodembedreigendheid van stoffen worden bepaald en daarmee het vereiste voorzieningenniveau. Ook is in de nieuwe NRB een maatwerkroute geïntroduceerd. De keuze voor maatwerk is wel verbonden aan voorwaarden. De houder van de inrichting kiest vanwege de bijzondere bedrijfssituatie op basis van het Stoffenschema of de bodemrisicofactor voor een alternatieve combinatie van voorzieningen en maatregelen (cvm). Voorwaarde hierbij is dat bevoegd gezag bepaalt of deze alternatieve vorm van cvm ook leidt tot een verwaarloosbaar bodemrisico.
Met het Stappenplan in de nieuwe NRB kunnen bedrijven bepalen in hoeverre binnen de inrichting sprake is van een bodembedreigende activiteit waarvoor preventieve maatregelen moeten worden getroffen. Dit kunnen ze doen via een bodemrisicoanalyse. Bepalend hierin is het Stoffenschema. De uitkomst van het Stoffenschema bepaalt of er sprake is van een bodembedreigende activiteit. Als hiervan sprake is dan bepaalt vervolgens het Stappenplan of bedrijven gebruik kunnen maken van de standaard cvm via de bodemrisicochecklist (BRCL) of dat ze kunnen kiezen voor een alternatieve cvm via de maatwerkroute (www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/bodem-ondergrond/nrb/).
Wanneer is er sprake van een bodembedreigende stof?
Antwoord
De bodembedreigendheid van een stof is af te leiden uit het Stoffenschema van de NRB (zie bijlage 2 deel 3 van de NRB). Het Stoffenschema in combinatie met de toelichting en de Stoffenlijst bepaalt in hoeverre het gebruik van een stof ruimte biedt voor maatwerk of een standaard cvm volgens de BRCL vereist.
In het algemeen geldt dat stoffen binnen een bedrijfsmatige activiteit bodembedreigend zijn, tenzij het tegendeel is bewezen. In gezamenlijk overleg tussen bedrijf en bevoegd gezag kan per stof worden vastgesteld of er feitelijk sprake is van een bodembedreigende situatie. Daarbij wordt vooralsnog geen onderscheid gemaakt tussen de hoeveelheid en de opslagtemperatuur van een stof (www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/bodem-ondergrond/nrb/vragen/faq/wanneer-sprake/).
Bodemrisicochecklist (BRCL)
De BRCL is in de nieuwe NRB geactualiseerd en vernieuwd. Per categorie zijn in tabelvorm alleen de cmv opgenomen die leiden tot een verwaarloosbaar bodemrisico. Daarbij zijn afhankelijk van de type categorie diverse cvm mogelijk om de bodem verwaarloosbaar te beschermen. Ook is per categorie een bodemrisicofactor opgenomen die kort het bodemrisico beschrijft dat van invloed is op de betreffende categorie.
In de BRCL kunnen aan de opgenomen voorzieningen en maatregelen normdocumenten zijn gekoppeld. Een aantal van deze normdocumenten, zoals de aanleg en inspectie van vloeistofdichte voorzieningen of de periodiek controle daarop, moeten gebeuren volgens de regels van het Activiteitenbesluit. Dit geldt ondermeer voor de 6 jaarlijkse inspectie van vloeistofdichte vloeren. In het Besluit bodemkwaliteit is opgenomen voor welke van deze normdocumenten een erkenningsverplichting geldt.
Onder voorzieningen worden fysieke voorzieningen verstaan, zoals vloeistofdichte vloeren en verhardingen, vloeistofkerende vloeren en lekbakken. Dergelijke voorzieningen moeten altijd in combinatie met de daarbij behorende maatregelen worden toegepast. Zo moet een vloeistofdichte vloer of verharding periodiek op vloeistofdichtheid worden geïnspecteerd en gecontroleerd. Vloeistofkerende voorzieningen moeten altijd gepaard gaan met beheermaatregelen (incidentenmanagement). Voor het gebruik van vloeistofkerende vloeren is in de nieuwe NRB een matrix opgenomen waarmee op basis van stofeigenschappen kan worden bepaald of details moeten worden afgedicht (www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/bodem-ondergrond/nrb/).
Bodemonderzoek
Het uitvoeren van bodemonderzoek is verplicht voor alle inrichtingen waarbinnen wordt gewerkt met bodembedreigende stoffen. Daarbij richt het bodemonderzoek zich alleen op die stoffen die tijdens de bedrijfsactiviteit in de bodem kunnen komen. Dit ongeacht de ter plaatse aanwezige of al getroffen preventieve maatregelen (cvm).
Een bodemonderzoek moet de bodemkwaliteit bepalen voor aanvang van de activiteiten (nulsituatie onderzoek). Met het bodemonderzoek dat na beëindiging van de inrichting of bedrijfsactiviteiten wordt uitgevoerd, wordt vastgesteld of de bodemkwaliteit ten opzichte van de beginsituatie is veranderd (eindsituatie onderzoek). Als inderdaad sprake is van verslechtering dan moet de bodemkwaliteit worden hersteld in de oorspronkelijke situatie (de nulsituatie) of de achtergrondwaarden uit het Besluit bodemkwaliteit.
Bij veranderingen van een inrichting bepaalt het bevoegd gezag afhankelijk van de activiteit de noodzaak tot bodemonderzoek. Hiervoor is in de nieuwe NRB een toelichting opgenomen over de uitvoering van een dergelijk tussensituatie onderzoek. Niet iedere verandering van een bedrijf is namelijk relevant. Het bevoegd gezag kent de lokale situatie, het bedrijf en activiteiten en kan het beste beoordelen of een bodemonderzoek in geval van een verandering binnen het bedrijf nodig is (www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/bodem-ondergrond/nrb/).
Bedrijven in Nederland gebruiken veel verschillende stoffen. Veruit de meeste van deze stoffen horen niet in de bodem thuis. Bij bedrijfsmatige activiteiten, waarbij het risico bestaat dat deze stoffen in de bodem terechtkomen, moet een bedrijf zijn bodem beschermen tegen die stoffen. De Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB) beschrijft of en zo ja, hoe een bedrijf dit moet doen.
De NRB is een harmoniserend instrument voor de beoordeling van de noodzaak en redelijkheid van bodembeschermende maatregelen en voorzieningen. De richtlijn geeft voor bodembedreigende bedrijfsmatige activiteiten een beschrijving van geschikte combinaties van voorzieningen en maatregelen (cvm). Deze zijn gebaseerd op de stand der techniek, die is vastgelegd in kennisdocumenten en beoordelingsrichtlijnen. In de NRB staat het begrip ‘verwaarloosbaar bodemrisico' centraal. Voorzieningen en maatregelen moeten een verwaarloosbaar bodemrisico realiseren voor de duur van de bedrijfsmatige activiteiten (www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/bodem-ondergrond/nrb/).
Is bier bodembedreigend en wat staat erover in de wet?
Beleidsblad Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB)
Opzet en opbouw van de NRB
De Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB) geeft voor bedrijfsmatige activiteiten invulling aan het preventieve bodembeschermingbeleid. De NRB is een harmoniserend instrument voor de beoordeling van de noodzaak en redelijkheid van bodembeschermende maatregelen en voorzieningen. De NRB geeft voor bodembedreigende bedrijfsmatige activiteiten een beschrijving van geschikte combinaties van bodembeschermende voorzieningen en maatregelen gebaseerd op de stand der techniek, die is vastgelegd in kennisdocumenten en beoordelingsrichtlijnen. In de NRB staat het begrip ‘verwaarloosbaar bodemrisico' centraal. Voorzieningen en maatregelen moeten een verwaarloosbaar bodemrisico realiseren voor de duur van de bedrijfsmatige activiteiten.
De NRB geeft aan waar en hoe een verwaarloosbaar bodemrisico kan worden bereikt. Afhankelijk van de categorie waarin een bedrijfsactiviteit valt, zijn er meestal diverse combinaties van voorzieningen en maatregelen mogelijk om de bodem te beschermen. Er worden vijf groepen bodembedreigende activiteiten onderscheiden:
- opslag bulkvloeistoffen;
- overslag en intern transport bulkvloeistoffen;
- opslag en verlading van stort- en stukgoed;
- procesinstallaties/bewerkingen;
- activiteiten in werkplaatsen.
Onder voorzieningen worden fysieke voorzieningen begrepen, zoals vloeistofdichte vloeren en verhardingen, vloeistofkerende vloeren en lekbakken. Dergelijke voorzieningen moeten altijd in combinatie met de daarbij behorende maatregelen worden toegepast. Zo moet een vloeistofdichte vloer of verharding periodiek op vloeistofdichtheid worden gekeurd door een gekwalificeerde inspecteur. Vloeistofkerende voorzieningen moeten altijd gepaard gaan met organisatorische beheermaatregelen of incidentenmanagement.
Een bodemonderzoek is alleen gericht op de bodembedreigende stoffen die in het bedrijf door de activiteiten in de bodem kunnen komen of daarin terecht kunnen zijn gekomen.
Een bodemonderzoek moet de bodemkwaliteit bepalen voor aanvang van de activiteiten (nulsituatie onderzoek). Met het bodemonderzoek dat na beëindiging van de bedrijfsactiviteiten wordt uitgevoerd, wordt vastgesteld of de bodemkwaliteit ten opzichte van de beginsituatie is veranderd (eindsituatie onderzoek). Als inderdaad sprake is van verslechtering dan moet de bodemkwaliteit worden hersteld in de oorspronkelijke situatie (de nulsituatie) of de achtergrondwaarden uit het Besluit bodemkwaliteit.
Het besluit bevat alleen een verplichting tot het uitvoeren van bodemonderzoek voor bedrijven die worden opgericht en bedrijven waarbinnen de activiteiten worden beëindigd. Bij veranderingen van een bedrijf moet het bevoegd gezag de noodzaak tot bodemonderzoek beoordelen.
De ministeriële regeling bij het Activiteitenbesluit eist een erkenning op grond van het Besluit bodemkwaliteit voor bedrijven die zich bezig houden met de volgende activiteiten:
- installatie, verwijdering, sanering van ondergrondse tanks
- keuren van die tanks en de daarbij behorende voorzieningen;
- het verrichten van bodemonderzoek;
- het aanleggen en inspecteren van vloeistofdichte vloeren of verhardingen.
(www.bodemrichtlijn.nl/Bibliotheek/beleid/beleid-van-centrale-overheid/landelijk-beleid/beleidsblad-wet-milieubeheer/beleidsblad-nederlandse-ric95101)
NRB 2012
Met de publicatie van de nieuwe NRB in april 2012 is invulling gegeven aan de uitkomsten van evaluatie. Met het opnemen van een Stoffenschema in combinatie met de Stoffenlijst is een afwegingssystematiek geïntroduceerd. Hiermee kan de bodembedreigendheid van stoffen worden bepaald en daarmee het vereiste voorzieningenniveau. Ook is in de nieuwe NRB een maatwerkroute geïntroduceerd. De keuze voor maatwerk is wel verbonden aan voorwaarden. De houder van de inrichting kiest vanwege de bijzondere bedrijfssituatie op basis van het Stoffenschema of de bodemrisicofactor voor een alternatieve combinatie van voorzieningen en maatregelen (cvm). Voorwaarde hierbij is dat bevoegd gezag bepaalt of deze alternatieve vorm van cvm ook leidt tot een verwaarloosbaar bodemrisico.
Met het Stappenplan in de nieuwe NRB kunnen bedrijven bepalen in hoeverre binnen de inrichting sprake is van een bodembedreigende activiteit waarvoor preventieve maatregelen moeten worden getroffen. Dit kunnen ze doen via een bodemrisicoanalyse. Bepalend hierin is het Stoffenschema. De uitkomst van het Stoffenschema bepaalt of er sprake is van een bodembedreigende activiteit. Als hiervan sprake is dan bepaalt vervolgens het Stappenplan of bedrijven gebruik kunnen maken van de standaard cvm via de bodemrisicochecklist (BRCL) of dat ze kunnen kiezen voor een alternatieve cvm via de maatwerkroute (www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/bodem-ondergrond/nrb/).
Wanneer is er sprake van een bodembedreigende stof?
Antwoord
De bodembedreigendheid van een stof is af te leiden uit het Stoffenschema van de NRB (zie bijlage 2 deel 3 van de NRB). Het Stoffenschema in combinatie met de toelichting en de Stoffenlijst bepaalt in hoeverre het gebruik van een stof ruimte biedt voor maatwerk of een standaard cvm volgens de BRCL vereist.
In het algemeen geldt dat stoffen binnen een bedrijfsmatige activiteit bodembedreigend zijn, tenzij het tegendeel is bewezen. In gezamenlijk overleg tussen bedrijf en bevoegd gezag kan per stof worden vastgesteld of er feitelijk sprake is van een bodembedreigende situatie. Daarbij wordt vooralsnog geen onderscheid gemaakt tussen de hoeveelheid en de opslagtemperatuur van een stof (www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/bodem-ondergrond/nrb/vragen/faq/wanneer-sprake/).
Bodemrisicochecklist (BRCL)
De BRCL is in de nieuwe NRB geactualiseerd en vernieuwd. Per categorie zijn in tabelvorm alleen de cmv opgenomen die leiden tot een verwaarloosbaar bodemrisico. Daarbij zijn afhankelijk van de type categorie diverse cvm mogelijk om de bodem verwaarloosbaar te beschermen. Ook is per categorie een bodemrisicofactor opgenomen die kort het bodemrisico beschrijft dat van invloed is op de betreffende categorie.
In de BRCL kunnen aan de opgenomen voorzieningen en maatregelen normdocumenten zijn gekoppeld. Een aantal van deze normdocumenten, zoals de aanleg en inspectie van vloeistofdichte voorzieningen of de periodiek controle daarop, moeten gebeuren volgens de regels van het Activiteitenbesluit. Dit geldt ondermeer voor de 6 jaarlijkse inspectie van vloeistofdichte vloeren. In het Besluit bodemkwaliteit is opgenomen voor welke van deze normdocumenten een erkenningsverplichting geldt.
Onder voorzieningen worden fysieke voorzieningen verstaan, zoals vloeistofdichte vloeren en verhardingen, vloeistofkerende vloeren en lekbakken. Dergelijke voorzieningen moeten altijd in combinatie met de daarbij behorende maatregelen worden toegepast. Zo moet een vloeistofdichte vloer of verharding periodiek op vloeistofdichtheid worden geïnspecteerd en gecontroleerd. Vloeistofkerende voorzieningen moeten altijd gepaard gaan met beheermaatregelen (incidentenmanagement). Voor het gebruik van vloeistofkerende vloeren is in de nieuwe NRB een matrix opgenomen waarmee op basis van stofeigenschappen kan worden bepaald of details moeten worden afgedicht (www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/bodem-ondergrond/nrb/).
Bodemonderzoek
Het uitvoeren van bodemonderzoek is verplicht voor alle inrichtingen waarbinnen wordt gewerkt met bodembedreigende stoffen. Daarbij richt het bodemonderzoek zich alleen op die stoffen die tijdens de bedrijfsactiviteit in de bodem kunnen komen. Dit ongeacht de ter plaatse aanwezige of al getroffen preventieve maatregelen (cvm).
Een bodemonderzoek moet de bodemkwaliteit bepalen voor aanvang van de activiteiten (nulsituatie onderzoek). Met het bodemonderzoek dat na beëindiging van de inrichting of bedrijfsactiviteiten wordt uitgevoerd, wordt vastgesteld of de bodemkwaliteit ten opzichte van de beginsituatie is veranderd (eindsituatie onderzoek). Als inderdaad sprake is van verslechtering dan moet de bodemkwaliteit worden hersteld in de oorspronkelijke situatie (de nulsituatie) of de achtergrondwaarden uit het Besluit bodemkwaliteit.
Bij veranderingen van een inrichting bepaalt het bevoegd gezag afhankelijk van de activiteit de noodzaak tot bodemonderzoek. Hiervoor is in de nieuwe NRB een toelichting opgenomen over de uitvoering van een dergelijk tussensituatie onderzoek. Niet iedere verandering van een bedrijf is namelijk relevant. Het bevoegd gezag kent de lokale situatie, het bedrijf en activiteiten en kan het beste beoordelen of een bodemonderzoek in geval van een verandering binnen het bedrijf nodig is (www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/bodem-ondergrond/nrb/).
Copyright-radar
Na bij Kassa gezien te hebben hoe een AOW'er met een gratis nieuwsbrief financieel aan de grond is geraakt haal ik mijn blog maar weer offline... enkel de blogs zonder foto's blijven...
zondag 13 januari 2019
Bierblogarcheologie poging 2
Op
Mijn oude blog is door Google afgeschermd, zoals ik ook al op http://watervat.blogspot.nl/2017/09/een-hele-poos-niet-geblogd.html heb aangegeven. Dus nu kan ik niet enkel in andere oude blogs spitten, maar ook bij mezelf. Nieuwe blogberichten die niet te zien noch te vinden zijn...
Google systems confirm that on Feb 12, 2017 we started collecting Google Search impressions for your website in Search Console. This means that pages from your website are now no longer appearing in Google search results AND that my blog is blocked becaus of malware. Blogspot says is has blocked my blog AND that there is no problem with my content? What is expected for me?
Daar waar ik in maart t/m juni 2017 nog 35 tot 53 berichten postte, waren het er in juli nog maar 15. In de tweede helft van 2017 daalde de frequentie van 15 naar 1. In het najaar van 2017 was ik begonnen met het verkennen van Spanje. Ook had ik aandacht voor LHBT-bier (hier: https://biervat.blogspot.nl/2017/10/cod.html).
En nu? Geen idee, waar haal ik de tijd vandaan om weer opnieuw te gaan bloggen. De hele voorraad aan berichten (ik liep meestal 3 maanden voor) is weg en ik zal weer opnieuw moeten beginnen...
4 jaar na dato: Bierblogs
augustus 11, 2018
In 2014 berichtte ik op http://biervat.blogspot.com/2014/10/bierblogs.html over bierblogs. Onlangs las ik in Bier! ook weer een bierblogoverzicht. Ik moest denken aan mijn eigen overzicht en zocht 'm op. Het leuke was ook dat er geen rood googlescherm verscheen. Zou dat probleem weer opgelost zijn? Anyway wat had ik toen allemaal voor blogs?
Op http://witteklavervier.nl/nl/bier/bier-blog worden de bezigheden en de voortgang van de brouwerij Witte Klavervier uit Zwolle besproken.
...
Het blog http://lekkerbier.blogspot.nl/ is een initiatief van Hans en Kirsten.
...
Op http://beerblog.genx40.com/ is een Engelstalig blog met berichten over bier(geschiedenis) in Ontario, Canada, zoals het vreemde gebruik van de term IPA in 1998
...
Op http://barclayperkins.blogspot.nl/2010/05/indian-pale-ale.html kwam ik een oud recept tegen voor een Amerikaanse IPA.
...
Op http://zythophile.wordpress.com/ worden allerlei bieronderwerpen beschreven
....
Een goed blog lijkt mij ook te vinden te zijn op http://dossierhop.nl/author/lekker-bier/.
....
http://fortenbier.blogspot.nl/ is een bierblog over Fortenbier.
...
Op http://biervizier.nl/ is tussen 2007 en oktober 2011 circa 8.000 relevante nieuwsitems over bier verzameld. BierVizier.nl maakte daarna de overstap naar social media.
...
Het blog op http://www.brabantsbier.eu/ wordt duidelijk nog wel bijgehouden.
...
http://www.bav.nl/site/biernieuws.php is eigenlijk geen blog,
(http://biervat.blogspot.com/2014/10/bierblogs.html)
Wat vond ik dit keer?
Bierblog (https://www.nederlandsebrouwers.nl/nieuws/bierblog/) Al houdt dat in 2017 op? Net als mijn blog op http://biervat.blogspot.com/...
Ik ben Fabian Boot en wat ik leuk vind om te doen is fotograferen (dit is mijn werk), bloggen en bier drinken. Wat is er dan leuker om dit allemaal te combineren in een bierblog! (http://biermetboot.nl/)
Hop is hip, de bierbuik is een fabel en in Starbucks koffie met bier-smaak zit helemaal geen bier. Microbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond, aanvragen voor ‘leenketels’ zijn amper bij te benen en elk weekend is er wel een bierfestival wat haar eerste verjaardag viert. De bierbeleving in Nederland is groter dan ooit te voren, daarom deze blog. Proost! Yvonne (https://bierliefde.nl/blog-2/) Deze kwam ook aan bod in Bier!
(https://www.bierfamilie.nl/blog/) Heeft geen tekst enkel foto's??
Bierlog door Henri Reuchlin
Het BIERburo verhaalt over brouwers, bier en biercultuur in Nederland en ver daarbuiten. BIERburo’s bierlog is het oudste continue verschenen bierblog van Nederland. (http://www.bierburo.com/blog/) Uiteraard staat dit blog ook vermeld in Bier!
Een bierblog vóór bierliefhebbers, dóór bierliefhebbers (http://bierathlon.nl/ )
Zie hier, Bierathlon.nl: Een blog voor bierliefhebbers, door bierliefhebbers. Deze plek op het wereld wijde web is een verzamelplek voor alle biertjes waarover we een mening hebben, onze biergerelateerde avonturen en overige willekeurige zaken die wij met de wereld willen delen. Voor ons een bierlijst zodat wij onszelf nooit meer hoeven af te vragen: “Dit biertje hebben we ooit eerder op, maar hoe smaakte hij nou? En was hij lekker?” en voor jullie een bron voor amusement en inspiratie. Ons doel: zo vaak mogelijk met de fiets naar de kroeg of supermarkt, een partijtje genieten van goudgeel water en daarna weer terug naar huis rollen. Als dat niet de perfecte Bierathlon is, weten wij het ook niet meer.
De atleten in kwestie
Mocht je je afvragen wie ‘we’ dan zijn? Daar komt nu een antwoord op! Wij zijn Geert en Manon, twee jong-volwassen levensgenieters met één passie: Bier! Sinds dat wij speciaalbier kennen zijn we bezig met ons avontuur om zoveel mogelijk biertjes te proeven en daarbij zo veel mogelijk plezier te hebben. Onze reizen vinden voornamelijk plaats in het mooie en bourgondische Brabant, maar we zijn ook niet bang om uitstapjes te maken naar (voor ons) exotische plaatsen in binnen- en buitenland. (http://bierathlon.nl/over-bierathlon/)
Alle teksten en eigen foto's copyright © Raymond van der Laan. (https://www.bieraficionado.com/) Ook deze werd genoemd in het Bier!blad.
http://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/oudste-bierblog-van-nederland-bestaat-tien-jaar/ is ook een blog toch? Of is het eerder een nieuwssite?
Blog #1: Nederland Bierland 2.0
Wat gaat het toch snel in Nederland Bierland. Sinds vorig jaar zijn we België voorbijgestreefd qua aantal brouwerijen en het aantal groeit nog steeds. (https://www.edrinks.nl/nl/cms/marks-biercolumns/marks-bierblogs/)
Bierblog 1: Van pils naar bier geeft plezier! (https://www.bierwandeling.nl/bierblog-1-pils-naar-bier-geeft-plezier/)
Ja er zijn heel wat blogs te vinden. Ik weet nog dat ik op mijn oude blog (voordat Google er een rood scherm voor plaatste) was begonnen met 'bierblogarcheologie' om oude berichten na te zoeken en min of meer te fact checken naar nu. Door die Google-actie is het er niet van gekomen, misschien toch weer eens oppakken... (http://biervat2.blogspot.com/2018/08/4-jaar-na-dato-bierblogs.html)
Mijn oude blog is door Google afgeschermd, zoals ik ook al op http://watervat.blogspot.nl/2017/09/een-hele-poos-niet-geblogd.html heb aangegeven. Dus nu kan ik niet enkel in andere oude blogs spitten, maar ook bij mezelf. Nieuwe blogberichten die niet te zien noch te vinden zijn...
Google systems confirm that on Feb 12, 2017 we started collecting Google Search impressions for your website in Search Console. This means that pages from your website are now no longer appearing in Google search results AND that my blog is blocked becaus of malware. Blogspot says is has blocked my blog AND that there is no problem with my content? What is expected for me?
En nu? Geen idee, waar haal ik de tijd vandaan om weer opnieuw te gaan bloggen. De hele voorraad aan berichten (ik liep meestal 3 maanden voor) is weg en ik zal weer opnieuw moeten beginnen...
4 jaar na dato: Bierblogs
augustus 11, 2018
In 2014 berichtte ik op http://biervat.blogspot.com/2014/10/bierblogs.html over bierblogs. Onlangs las ik in Bier! ook weer een bierblogoverzicht. Ik moest denken aan mijn eigen overzicht en zocht 'm op. Het leuke was ook dat er geen rood googlescherm verscheen. Zou dat probleem weer opgelost zijn? Anyway wat had ik toen allemaal voor blogs?
Op http://witteklavervier.nl/nl/bier/bier-blog worden de bezigheden en de voortgang van de brouwerij Witte Klavervier uit Zwolle besproken.
...
Het blog http://lekkerbier.blogspot.nl/ is een initiatief van Hans en Kirsten.
...
Op http://beerblog.genx40.com/ is een Engelstalig blog met berichten over bier(geschiedenis) in Ontario, Canada, zoals het vreemde gebruik van de term IPA in 1998
...
Op http://barclayperkins.blogspot.nl/2010/05/indian-pale-ale.html kwam ik een oud recept tegen voor een Amerikaanse IPA.
...
Op http://zythophile.wordpress.com/ worden allerlei bieronderwerpen beschreven
....
Een goed blog lijkt mij ook te vinden te zijn op http://dossierhop.nl/author/lekker-bier/.
....
http://fortenbier.blogspot.nl/ is een bierblog over Fortenbier.
...
Op http://biervizier.nl/ is tussen 2007 en oktober 2011 circa 8.000 relevante nieuwsitems over bier verzameld. BierVizier.nl maakte daarna de overstap naar social media.
...
Het blog op http://www.brabantsbier.eu/ wordt duidelijk nog wel bijgehouden.
...
http://www.bav.nl/site/biernieuws.php is eigenlijk geen blog,
(http://biervat.blogspot.com/2014/10/bierblogs.html)
Wat vond ik dit keer?
Bierblog (https://www.nederlandsebrouwers.nl/nieuws/bierblog/) Al houdt dat in 2017 op? Net als mijn blog op http://biervat.blogspot.com/...
Ik ben Fabian Boot en wat ik leuk vind om te doen is fotograferen (dit is mijn werk), bloggen en bier drinken. Wat is er dan leuker om dit allemaal te combineren in een bierblog! (http://biermetboot.nl/)
Hop is hip, de bierbuik is een fabel en in Starbucks koffie met bier-smaak zit helemaal geen bier. Microbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond, aanvragen voor ‘leenketels’ zijn amper bij te benen en elk weekend is er wel een bierfestival wat haar eerste verjaardag viert. De bierbeleving in Nederland is groter dan ooit te voren, daarom deze blog. Proost! Yvonne (https://bierliefde.nl/blog-2/) Deze kwam ook aan bod in Bier!
(https://www.bierfamilie.nl/blog/) Heeft geen tekst enkel foto's??
Bierlog door Henri Reuchlin
Het BIERburo verhaalt over brouwers, bier en biercultuur in Nederland en ver daarbuiten. BIERburo’s bierlog is het oudste continue verschenen bierblog van Nederland. (http://www.bierburo.com/blog/) Uiteraard staat dit blog ook vermeld in Bier!
Een bierblog vóór bierliefhebbers, dóór bierliefhebbers (http://bierathlon.nl/ )
Zie hier, Bierathlon.nl: Een blog voor bierliefhebbers, door bierliefhebbers. Deze plek op het wereld wijde web is een verzamelplek voor alle biertjes waarover we een mening hebben, onze biergerelateerde avonturen en overige willekeurige zaken die wij met de wereld willen delen. Voor ons een bierlijst zodat wij onszelf nooit meer hoeven af te vragen: “Dit biertje hebben we ooit eerder op, maar hoe smaakte hij nou? En was hij lekker?” en voor jullie een bron voor amusement en inspiratie. Ons doel: zo vaak mogelijk met de fiets naar de kroeg of supermarkt, een partijtje genieten van goudgeel water en daarna weer terug naar huis rollen. Als dat niet de perfecte Bierathlon is, weten wij het ook niet meer.
De atleten in kwestie
Mocht je je afvragen wie ‘we’ dan zijn? Daar komt nu een antwoord op! Wij zijn Geert en Manon, twee jong-volwassen levensgenieters met één passie: Bier! Sinds dat wij speciaalbier kennen zijn we bezig met ons avontuur om zoveel mogelijk biertjes te proeven en daarbij zo veel mogelijk plezier te hebben. Onze reizen vinden voornamelijk plaats in het mooie en bourgondische Brabant, maar we zijn ook niet bang om uitstapjes te maken naar (voor ons) exotische plaatsen in binnen- en buitenland. (http://bierathlon.nl/over-bierathlon/)
Alle teksten en eigen foto's copyright © Raymond van der Laan. (https://www.bieraficionado.com/) Ook deze werd genoemd in het Bier!blad.
http://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/oudste-bierblog-van-nederland-bestaat-tien-jaar/ is ook een blog toch? Of is het eerder een nieuwssite?
Blog #1: Nederland Bierland 2.0
Wat gaat het toch snel in Nederland Bierland. Sinds vorig jaar zijn we België voorbijgestreefd qua aantal brouwerijen en het aantal groeit nog steeds. (https://www.edrinks.nl/nl/cms/marks-biercolumns/marks-bierblogs/)
Bierblog 1: Van pils naar bier geeft plezier! (https://www.bierwandeling.nl/bierblog-1-pils-naar-bier-geeft-plezier/)
Ja er zijn heel wat blogs te vinden. Ik weet nog dat ik op mijn oude blog (voordat Google er een rood scherm voor plaatste) was begonnen met 'bierblogarcheologie' om oude berichten na te zoeken en min of meer te fact checken naar nu. Door die Google-actie is het er niet van gekomen, misschien toch weer eens oppakken... (http://biervat2.blogspot.com/2018/08/4-jaar-na-dato-bierblogs.html)
vrijdag 28 december 2018
Bierkwis 2018: de antwoorden
De antwoorden voor de kwis 2018 zijn de volgende:
1 C. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Heineken_(brouwerij))
2 A. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Heineken_Oud_Bruin)
3. A. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_3_Horne)
4. B. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bronckhorster_Brewing_Company, https://www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2018/05/is-het-beste-bier-van-nederland-2018-101305129?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.173303779.1340987361.1534793641-1955467826.1534793641)
5. B. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Swinkels_Family_Brewers, https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Brabandere_(Bavikhove), https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Omer_Vander_Ghinste)
6. A. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Alvinne)
7. A. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Asahi_Group_Holdings)
8. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Van_Steenberge, http://www.texels.nl/nl/bieren/eyerlander/)
9. B. De Sumeriërs bakken eerst een soort broden, die ze vervolgens in water verkruimelen. De pap die zo ontstaat laten ze vergisten. Eventueel brengen ze het bier op smaak met kruiden, honing of dadels. Omdat er in het bier nog allerlei broodkorsten ronddrijven, drinken de eerste bierdrinkers hun bier met een rietje. (https://www.ab-inbev.nl/bierhistorie.html)
10. 1992 (http://www.kraftbier.nl/bierhistorie/)
11. De oudst bekende brouwerij in Delft komt uit 1210. Delft bleek later in de Middeleeuwen een succesvolle stad voor het bierbouwen. (http://archeologie-delft.nl/blog/1534-delft-stad-met-vergeten-bierhistorie)
12 Westvleteren XII (https://www.bierenco.nl/westvleteren-12-identiek-aan-st-bernardus-abt-12/)
13. Ons merkenportfolio bestaat uit sterke nationale en internationale kwaliteitsmerken. Hertog Jan en Dommelsch zijn lokale merken met een bijzonder sterke historie en authenticiteit. Jupiler is ons bekende pilsmerk in de Benelux. Stella Artois, Hoegaarden, Leffe en Beck’s zijn krachtige internationale merken, die wereldwijd grote bekendheid en waardering genieten. De mix van bijzondere pilseners en mooie speciaalbieren stelt ons in staat om aan alle wensen van de consument te voldoen. (https://www.ab-inbev.nl/veelgestelde-vragen.html, http://www.ab-inbev.com/our-brands.html)
14. A. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/organisatie/doel-en-ontstaan)
15. C Een uniek bier van Poolse origine is Grodziskie (Grätzer Bier), een bovengistend gerookt tarwebier. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Polen)
1 C. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Heineken_(brouwerij))
2 A. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Heineken_Oud_Bruin)
3. A. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_3_Horne)
4. B. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bronckhorster_Brewing_Company, https://www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2018/05/is-het-beste-bier-van-nederland-2018-101305129?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.173303779.1340987361.1534793641-1955467826.1534793641)
5. B. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Swinkels_Family_Brewers, https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Brabandere_(Bavikhove), https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Omer_Vander_Ghinste)
6. A. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Alvinne)
7. A. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Asahi_Group_Holdings)
8. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Van_Steenberge, http://www.texels.nl/nl/bieren/eyerlander/)
9. B. De Sumeriërs bakken eerst een soort broden, die ze vervolgens in water verkruimelen. De pap die zo ontstaat laten ze vergisten. Eventueel brengen ze het bier op smaak met kruiden, honing of dadels. Omdat er in het bier nog allerlei broodkorsten ronddrijven, drinken de eerste bierdrinkers hun bier met een rietje. (https://www.ab-inbev.nl/bierhistorie.html)
10. 1992 (http://www.kraftbier.nl/bierhistorie/)
11. De oudst bekende brouwerij in Delft komt uit 1210. Delft bleek later in de Middeleeuwen een succesvolle stad voor het bierbouwen. (http://archeologie-delft.nl/blog/1534-delft-stad-met-vergeten-bierhistorie)
12 Westvleteren XII (https://www.bierenco.nl/westvleteren-12-identiek-aan-st-bernardus-abt-12/)
13. Ons merkenportfolio bestaat uit sterke nationale en internationale kwaliteitsmerken. Hertog Jan en Dommelsch zijn lokale merken met een bijzonder sterke historie en authenticiteit. Jupiler is ons bekende pilsmerk in de Benelux. Stella Artois, Hoegaarden, Leffe en Beck’s zijn krachtige internationale merken, die wereldwijd grote bekendheid en waardering genieten. De mix van bijzondere pilseners en mooie speciaalbieren stelt ons in staat om aan alle wensen van de consument te voldoen. (https://www.ab-inbev.nl/veelgestelde-vragen.html, http://www.ab-inbev.com/our-brands.html)
14. A. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/organisatie/doel-en-ontstaan)
15. C Een uniek bier van Poolse origine is Grodziskie (Grätzer Bier), een bovengistend gerookt tarwebier. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Polen)
woensdag 26 december 2018
Biersoep
Op http://nultweevier.nl/nultweevoer/biersoep/ las ik het volgende recept:
Wat heb je nodig? Voorgerecht voor 4 personen
2 Grote uien
1 Pot vleesfond (380mL)
2 Flesjes/blikken “premium” pilsener
2 Eetlepels donkerbruine basterdsuiker
1 Theelepel tijm
2 Bruine afbakbroodjes
100 Gram geraspte Gruyère kaas
Boter/olie
Als je deze ingrediënten ziet denk je misschien: wat moet dit toch worden? Na het proeven denken wij dat je de soep het beste kunt omschrijven als: Franse uiensoep met biertwist.
Hoe ga je te werk?
Om te beginnen schil je de uien en snijd je deze in stukken. Je kunt ervoor kiezen om ze te snipperen, maar zelf vonden wij het wel lekker bourgondisch om de uien grof te snijden.
ervolgens verhit je wat olie of boter in een soep pan en zodra deze heet is voeg je de uien toe. Deze uien fruit je zo’n 3 minuten, totdat ze glazig zijn. Voeg nu de basterdsuiker toe om de uien te karamelliseren. Roer even goed als je de suiker hebt toegevoegd, totdat je ziet dat de uien een mooie bruine kleur krijgen. De volgende stap is erg simpel: gooi de vleesfond , tijm en de biertjes bij de uien in de pan. Laat dit zo’n 20 minuutjes, met de deksel erop, pruttelen.
...
Als de soep klaar is verdeel het dan over de soepkommen en leg in elke kom 2 sneetjes brood. Doe de kaas op dit brood (en in de soep als je wilt) en zet de kommen zo’n 3 minuutjes in de oven op ongeveer 120 graden.
...
Wat vonden wij er van?
Het is een bijzonder soepje. Je zou misschien denken dat de biersmaak uit de soep trekt tijdens het koken, maar dit is zeker niet het geval. Door het karamelliseren van de uien ontstaat er een soort balans tussen zoet en bitter, maar mocht je het meer als een geheel willen laten smaken is het misschien een idee de soep eens met een donker biertje te maken in plaats van met pilsener. Het zout van de kaas is trouwens wel echt een must, anders is het geheel echt te zoet. Oh en als je deze soep als hoofdgerecht wilt eten, moet je het recept wel echt verdubbelen! (http://nultweevier.nl/nultweevoer/biersoep/)
Tja, het is dat ik niet kan koken, maar ik zou inderdaad niet met "premium"pils koken, maar met ofwel een IPA (voor de bitterheid) of een porter of iets. Of een rookbier?
Wat heb je nodig? Voorgerecht voor 4 personen
2 Grote uien
1 Pot vleesfond (380mL)
2 Flesjes/blikken “premium” pilsener
2 Eetlepels donkerbruine basterdsuiker
1 Theelepel tijm
2 Bruine afbakbroodjes
100 Gram geraspte Gruyère kaas
Boter/olie
Als je deze ingrediënten ziet denk je misschien: wat moet dit toch worden? Na het proeven denken wij dat je de soep het beste kunt omschrijven als: Franse uiensoep met biertwist.
Hoe ga je te werk?
Om te beginnen schil je de uien en snijd je deze in stukken. Je kunt ervoor kiezen om ze te snipperen, maar zelf vonden wij het wel lekker bourgondisch om de uien grof te snijden.
ervolgens verhit je wat olie of boter in een soep pan en zodra deze heet is voeg je de uien toe. Deze uien fruit je zo’n 3 minuten, totdat ze glazig zijn. Voeg nu de basterdsuiker toe om de uien te karamelliseren. Roer even goed als je de suiker hebt toegevoegd, totdat je ziet dat de uien een mooie bruine kleur krijgen. De volgende stap is erg simpel: gooi de vleesfond , tijm en de biertjes bij de uien in de pan. Laat dit zo’n 20 minuutjes, met de deksel erop, pruttelen.
...
Als de soep klaar is verdeel het dan over de soepkommen en leg in elke kom 2 sneetjes brood. Doe de kaas op dit brood (en in de soep als je wilt) en zet de kommen zo’n 3 minuutjes in de oven op ongeveer 120 graden.
...
Wat vonden wij er van?
Het is een bijzonder soepje. Je zou misschien denken dat de biersmaak uit de soep trekt tijdens het koken, maar dit is zeker niet het geval. Door het karamelliseren van de uien ontstaat er een soort balans tussen zoet en bitter, maar mocht je het meer als een geheel willen laten smaken is het misschien een idee de soep eens met een donker biertje te maken in plaats van met pilsener. Het zout van de kaas is trouwens wel echt een must, anders is het geheel echt te zoet. Oh en als je deze soep als hoofdgerecht wilt eten, moet je het recept wel echt verdubbelen! (http://nultweevier.nl/nultweevoer/biersoep/)
Tja, het is dat ik niet kan koken, maar ik zou inderdaad niet met "premium"pils koken, maar met ofwel een IPA (voor de bitterheid) of een porter of iets. Of een rookbier?
woensdag 19 december 2018
Bierkwis 2018
Hier weer eens een bierquiz. Zo op het eind van het jaar zijn er allerlei testen om je kennis te testen, dus waarom ook niet weer eens een bierkwis?
1. Welke familie staat aan het roer bij Heineken?
A. Alfredo
B. Cavallo
C. Carvalho-Heineken
2. Heineken Oud Bruin is een Nederlands bier van lage gisting.
Het bier wordt gebrouwen bij Heineken. Het is een helder bruin bier met een alcoholpercentage van A. 2,5%.
B. 3,5%
C. 4,5%
3. Brouwerij De 3 Horne is een brouwerij in de Nederlandse provincie Noord-Brabant in?
A. Kaatsheuvel
B. Den Bosch
C. Hoorn
4. Bronckhorster Brewing Company is een Nederlandse bierbrouwerij met onder meer de onderscheiding: Lekkerste Bokbier van Nederland, Netherlands' Best Imperial / Double IPA 2016, World's Best Strong Porter 2015, en Nightporter is het beste bier van Nederland 2018. Hoe heette de brouwerij vroeger?
A. Rha Brouwerij
B. Brouwerij Rodenburg
C. Brouwerij Gammage
5. Bavaria veranderde dit jaar in navolging van Bavik en Bockor van naam. Wat zijn hun namen geworden?
A. Swinkels Family Brewers, De Brabandere Brewery, Omer Vander Ghinste Brewery
B Swinkels Family Brewers, Brouwerij De Brabandere, Brouwerij Omer Vander Ghinste
C, Brouwerij Swinkels, Brouwerij De Brabandere, Brouwerij Omer Vander Ghinste
6. Brouwerij Alvinne is een Belgische brouwerij gevestigd in een West-Vlaamse plaatsje, maar welke?
A. Moen
B. Monz
C. Zwevegem
7 Grolsch is eigendom van :
A. Asahi Breweries
B. SAB Miller
C. AB-Inbev
8. Brouwerij Van Steenberge brouwt allerlei bieren, welke is niet van hen?
A. Augustijn Grand Cru - 9%
B. Bornem Tripel - 9%
C. Babtist Wit
D. Leute Bokbier - 7,5%
E. Eyerlander - 5,5%
F. St Stefanus Grand Cru
G. Gulden Draak - 10,5%
9. ABInBev heeft op hun website aandacht voor de historie "Bier is ongeveer in 4.000 voor Christus ontstaan. We weten niet precies hoe. Het verhaal gaat dat Sumerische nomaden in Mesopotamië, een streek die we tegenwoordig als Irak kennen, het ontdekten." Hoe brouwden ze (volgens ABInBev)?
A. De Sumeriërs lieten oude broden, in oude stenen kruiken, buiten in de regen staan. De pap die zo ontstaat laten ze vergisten.
B. De Sumeriërs bakken eerst een soort broden, die ze vervolgens in water verkruimelen. De pap die zo ontstaat laten ze vergisten.
C. De Sumeriërs bakken eerst een soort broden, die ze vervolgens in 24 plakken snijden en elke plak in een kruik met water onderdompelen. De pap die zo ontstaat laten ze vergisten.
10. DE OPKOMST VAN AMBACHTELIJK BIER
Het is voornamelijk begonnen in Amerika. Na de drooglegging in de jaren 20 en 30 was er niet veel over van een ooit bloeiende biercultuur. Pas vanaf de jaren 70 en 80 kwam daar verandering in. Het hobbybrouwen nam een vlucht en waaide over naar Engeland. Ze waren hun eenheidspils zat en begonnen te experimenteren met biertypen van over de hele wereld. In
de jaren 80 ontstonden hieruit een hele rits kleine brouwerijen. Inmiddels loopt de biercultuur in Amerika en Engeland ver vooruit op de rest van de wereld.
Ook in Nederland begon in de jaren 80 een enkeling thuis te brouwen. Wijn was populairder en het was moeilijk om aan ingredienten te komen. Dat veranderde toen er een Belgische drogist brouwbenodigdheden ging importeren. Onder invloed van Engelstalige literatuur ontstond er steeds meer kennis in Nederland, ook over biertypen die niet in Nederland en België te krijgen waren.
Sinds ??? is het door de Nederlandse wet toegestaan om thuis bier te brouwen voor eigen consumptie.
A. 1983
B. 1992
C. 2001
11. De oudst bekende brouwerij in Delft komt uit ??10. Delft bleek later in de Middeleeuwen een succesvolle stad voor het bierbouwen.
A. 1210
B. 1510
C. 1610
12. Hoe heet de trappist uit Watou?
Westvleteren XII of St. Bernardus Abt 12?
13. Welke merken worden door AB InBev in Nederland verkocht?
Ons merkenportfolio bestaat uit sterke nationale en internationale kwaliteitsmerken. X en Y zijn lokale merken met een bijzonder sterke historie en authenticiteit. Z is ons bekende pilsmerk in de Benelux. ??? zijn krachtige internationale merken, die wereldwijd grote bekendheid en waardering genieten. De mix van bijzondere pilseners en mooie speciaalbieren stelt ons in staat om aan alle wensen van de consument te voldoen.
A. X. Hertog Jan en Y: Jupiler, Z: Stella Artois, ??? : Leffe, Hoegaarden en Piedboef
B. X: Jupiler en Y: Hertog Jan, Z: Stella Artois, ???: Leffe, Hoegaarden, Corona en Budweiser
C. X: Hertog Jan en Y: Dommelsch, Z: Jupiler, ??? : Stella Artois, Hoegaarden, Leffe en Beck’s
14. Op https://www.nederlandsebiercultuur.nl/ staat 'De Nederlandse biercultuur heeft een rijk verleden en ook een prachtige toekomst' Welke Stichting zit hierachter?
A. Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.
B. Stichting Nederlands Erfgoed Brouwhistorie
C. Stichting CRAFT
15. Een uniek bier van Poolse origine is
A. Laker (Laeccr), een ondergistend gerookte lager
B. Porter (Port Piwo), een lichte stout met gerookte mout
C. Grodziskie (Grätzer Bier), een bovengistend gerookt tarwebier.
1. Welke familie staat aan het roer bij Heineken?
A. Alfredo
B. Cavallo
C. Carvalho-Heineken
2. Heineken Oud Bruin is een Nederlands bier van lage gisting.
Het bier wordt gebrouwen bij Heineken. Het is een helder bruin bier met een alcoholpercentage van A. 2,5%.
B. 3,5%
C. 4,5%
3. Brouwerij De 3 Horne is een brouwerij in de Nederlandse provincie Noord-Brabant in?
A. Kaatsheuvel
B. Den Bosch
C. Hoorn
4. Bronckhorster Brewing Company is een Nederlandse bierbrouwerij met onder meer de onderscheiding: Lekkerste Bokbier van Nederland, Netherlands' Best Imperial / Double IPA 2016, World's Best Strong Porter 2015, en Nightporter is het beste bier van Nederland 2018. Hoe heette de brouwerij vroeger?
A. Rha Brouwerij
B. Brouwerij Rodenburg
C. Brouwerij Gammage
5. Bavaria veranderde dit jaar in navolging van Bavik en Bockor van naam. Wat zijn hun namen geworden?
A. Swinkels Family Brewers, De Brabandere Brewery, Omer Vander Ghinste Brewery
B Swinkels Family Brewers, Brouwerij De Brabandere, Brouwerij Omer Vander Ghinste
C, Brouwerij Swinkels, Brouwerij De Brabandere, Brouwerij Omer Vander Ghinste
6. Brouwerij Alvinne is een Belgische brouwerij gevestigd in een West-Vlaamse plaatsje, maar welke?
A. Moen
B. Monz
C. Zwevegem
7 Grolsch is eigendom van :
A. Asahi Breweries
B. SAB Miller
C. AB-Inbev
8. Brouwerij Van Steenberge brouwt allerlei bieren, welke is niet van hen?
A. Augustijn Grand Cru - 9%
B. Bornem Tripel - 9%
C. Babtist Wit
D. Leute Bokbier - 7,5%
E. Eyerlander - 5,5%
F. St Stefanus Grand Cru
G. Gulden Draak - 10,5%
9. ABInBev heeft op hun website aandacht voor de historie "Bier is ongeveer in 4.000 voor Christus ontstaan. We weten niet precies hoe. Het verhaal gaat dat Sumerische nomaden in Mesopotamië, een streek die we tegenwoordig als Irak kennen, het ontdekten." Hoe brouwden ze (volgens ABInBev)?
A. De Sumeriërs lieten oude broden, in oude stenen kruiken, buiten in de regen staan. De pap die zo ontstaat laten ze vergisten.
B. De Sumeriërs bakken eerst een soort broden, die ze vervolgens in water verkruimelen. De pap die zo ontstaat laten ze vergisten.
C. De Sumeriërs bakken eerst een soort broden, die ze vervolgens in 24 plakken snijden en elke plak in een kruik met water onderdompelen. De pap die zo ontstaat laten ze vergisten.
10. DE OPKOMST VAN AMBACHTELIJK BIER
Het is voornamelijk begonnen in Amerika. Na de drooglegging in de jaren 20 en 30 was er niet veel over van een ooit bloeiende biercultuur. Pas vanaf de jaren 70 en 80 kwam daar verandering in. Het hobbybrouwen nam een vlucht en waaide over naar Engeland. Ze waren hun eenheidspils zat en begonnen te experimenteren met biertypen van over de hele wereld. In
de jaren 80 ontstonden hieruit een hele rits kleine brouwerijen. Inmiddels loopt de biercultuur in Amerika en Engeland ver vooruit op de rest van de wereld.
Ook in Nederland begon in de jaren 80 een enkeling thuis te brouwen. Wijn was populairder en het was moeilijk om aan ingredienten te komen. Dat veranderde toen er een Belgische drogist brouwbenodigdheden ging importeren. Onder invloed van Engelstalige literatuur ontstond er steeds meer kennis in Nederland, ook over biertypen die niet in Nederland en België te krijgen waren.
Sinds ??? is het door de Nederlandse wet toegestaan om thuis bier te brouwen voor eigen consumptie.
A. 1983
B. 1992
C. 2001
11. De oudst bekende brouwerij in Delft komt uit ??10. Delft bleek later in de Middeleeuwen een succesvolle stad voor het bierbouwen.
A. 1210
B. 1510
C. 1610
12. Hoe heet de trappist uit Watou?
Westvleteren XII of St. Bernardus Abt 12?
13. Welke merken worden door AB InBev in Nederland verkocht?
Ons merkenportfolio bestaat uit sterke nationale en internationale kwaliteitsmerken. X en Y zijn lokale merken met een bijzonder sterke historie en authenticiteit. Z is ons bekende pilsmerk in de Benelux. ??? zijn krachtige internationale merken, die wereldwijd grote bekendheid en waardering genieten. De mix van bijzondere pilseners en mooie speciaalbieren stelt ons in staat om aan alle wensen van de consument te voldoen.
A. X. Hertog Jan en Y: Jupiler, Z: Stella Artois, ??? : Leffe, Hoegaarden en Piedboef
B. X: Jupiler en Y: Hertog Jan, Z: Stella Artois, ???: Leffe, Hoegaarden, Corona en Budweiser
C. X: Hertog Jan en Y: Dommelsch, Z: Jupiler, ??? : Stella Artois, Hoegaarden, Leffe en Beck’s
14. Op https://www.nederlandsebiercultuur.nl/ staat 'De Nederlandse biercultuur heeft een rijk verleden en ook een prachtige toekomst' Welke Stichting zit hierachter?
A. Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.
B. Stichting Nederlands Erfgoed Brouwhistorie
C. Stichting CRAFT
15. Een uniek bier van Poolse origine is
A. Laker (Laeccr), een ondergistend gerookte lager
B. Porter (Port Piwo), een lichte stout met gerookte mout
C. Grodziskie (Grätzer Bier), een bovengistend gerookt tarwebier.
zondag 9 december 2018
Ik zit niet op Facebook, maar ik kwam via Google op de facebookpagina van Zevenstar en daar las ik:
De "Rollende Bierton"is een leuke "blog" over bier, speciaalbier, wereldbier, bijzondere bier, bierreizen, bierboeken etc.
Kijk verder eens op http://biervat.blogspot.nl/.
https://nl-nl.facebook.com/1466599370275538/posts/de-rollende-biertonis-een-leuke-blog-over-bier-speciaalbier-wereldbier-bijzonder/1534554503480024/
De "Rollende Bierton"is een leuke "blog" over bier, speciaalbier, wereldbier, bijzondere bier, bierreizen, bierboeken etc.
Kijk verder eens op http://biervat.blogspot.nl/.
https://nl-nl.facebook.com/1466599370275538/posts/de-rollende-biertonis-een-leuke-blog-over-bier-speciaalbier-wereldbier-bijzonder/1534554503480024/
Abonneren op:
Posts (Atom)