Op http://nultweevier.nl/nultweevoer/biersoep/ las ik het volgende recept:
Wat heb je nodig? Voorgerecht voor 4 personen
2 Grote uien
1 Pot vleesfond (380mL)
2 Flesjes/blikken “premium” pilsener
2 Eetlepels donkerbruine basterdsuiker
1 Theelepel tijm
2 Bruine afbakbroodjes
100 Gram geraspte Gruyère kaas
Boter/olie
Als je deze ingrediënten ziet denk je misschien: wat moet dit toch worden? Na het proeven denken wij dat je de soep het beste kunt omschrijven als: Franse uiensoep met biertwist.
Hoe ga je te werk?
Om te beginnen schil je de uien en snijd je deze in stukken. Je kunt ervoor kiezen om ze te snipperen, maar zelf vonden wij het wel lekker bourgondisch om de uien grof te snijden.
ervolgens verhit je wat olie of boter in een soep pan en zodra deze heet is voeg je de uien toe. Deze uien fruit je zo’n 3 minuten, totdat ze glazig zijn. Voeg nu de basterdsuiker toe om de uien te karamelliseren. Roer even goed als je de suiker hebt toegevoegd, totdat je ziet dat de uien een mooie bruine kleur krijgen. De volgende stap is erg simpel: gooi de vleesfond , tijm en de biertjes bij de uien in de pan. Laat dit zo’n 20 minuutjes, met de deksel erop, pruttelen.
...
Als de soep klaar is verdeel het dan over de soepkommen en leg in elke kom 2 sneetjes brood. Doe de kaas op dit brood (en in de soep als je wilt) en zet de kommen zo’n 3 minuutjes in de oven op ongeveer 120 graden.
...
Wat vonden wij er van?
Het is een bijzonder soepje. Je zou misschien denken dat de biersmaak uit de soep trekt tijdens het koken, maar dit is zeker niet het geval. Door het karamelliseren van de uien ontstaat er een soort balans tussen zoet en bitter, maar mocht je het meer als een geheel willen laten smaken is het misschien een idee de soep eens met een donker biertje te maken in plaats van met pilsener. Het zout van de kaas is trouwens wel echt een must, anders is het geheel echt te zoet. Oh en als je deze soep als hoofdgerecht wilt eten, moet je het recept wel echt verdubbelen! (http://nultweevier.nl/nultweevoer/biersoep/)
Tja, het is dat ik niet kan koken, maar ik zou inderdaad niet met "premium"pils koken, maar met ofwel een IPA (voor de bitterheid) of een porter of iets. Of een rookbier?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten