Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 31 januari 2025

Veltin+

VELTIN™ (clindamycin phosphate and tretinoin) Gel 1.2%/0.025% For topical use only Initial U.S. Approval: 2006 https://www.drugs.com/pro/veltin-gel.html

Veltin Gel - FDA prescribing information, side effects and uses https://www.drugs.com/pro/images/d02f2dcc-b699-4441-a86c-ce386675eb7a/veltin-spl-graphic-03.jpg en https://www.drugs.com/pro/images/0dad9bef-cfcc-4216-86c8-9ccd6b8613d8/veltin-02.jpg

Veltin oftewel clindamycin phosphate and tretinoin gel :

Clindamycin is an antibiotic. It fights bacteria in the body. Tretinoin is a form of vitamin A. It reduces the amount of oil released by oil glands in your skin, and helps your skin renew itself more quickly. Clindamycin and tretinoin is a combination medicine used to treat severe nodular acne in adults and children who are at least 12 years old. Clindamycin and tretinoin topical may also be used for purposes other than those listed in this medication guide. https://www.drugs.com/mtm/clindamycin-and-tretinoin-topical.html

Clindamycine is een antibioticum. Het remt de groei van sommige bacteriën en parasieten. Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties met bacteriën, zoals van longen, luchtpijp en bijholtes. Ook bij infecties van huid en vagina. Verder ook bij infecties met parasieten, zoals toxoplasmose en malaria. https://www.apotheek.nl/medicijnen/clindamycine-om-in-te-nemen?product=clindamycine-capsules

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken? autorijden, alcohol drinken of alles eten? Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. https://www.apotheek.nl/medicijnen/clindamycine-om-in-te-nemen?product=clindamycine-capsules#kan-ik-met-dit-medicijn-autorijden-alcohol-drinken-en-alles-eten-of-drinken

Fijn, want dit is geen apothekersblog, maar een bierblog.

Veltins is een Duits biermerk dat wordt gebrouwen door Brauerei C.&A. VELTINS. Het bekendste Veltins bier is het pils, maar zij brengen ook radler en andere biermixen op de markt. https://www.biernet.nl/bier/merken/veltins

Het smaakvolle, uitgebalanceerde Veltins pils kan alleen worden gebrouwen met bijzonder zacht brouwwater. Wij gebruiken bronwater uit zeven eigen bronnen in het natuurpark Homert in Hochsauerland.... Voor 'Frisches VELTINS' gebruiken we alleen hoogwaardige tweerijige brouwgerst uit traditionele teeltgebieden.... Hop is de 'Ziel van het Bier'. Daarom gebruiken we voor VELTINS Duitse bitter- en aromahoppen die worden geteeld door hoptelers waar we direct mee samenwerken. Deze hoppen geven ons pils zijn zeer specifieke aroma en zijn typische droge smaak.... Veltins brouwt sinds 1824 volgens het Reinheitsgebot. Dat betekent dat er voor het bier enkel gebruik wordt gemaakt van de vier basisingrediënten van bier, namelijk water, graan, hop en gist. https://www.veltinsbier.nl/ 

A tastefully balanced beer in the Pilsener brewing tradition is only achieved using particularly soft brewing water. That's why we brew fresh Veltins with soft spring water from our seven in-house springs, which have always flowed from the Homert Natural Park in Hochsauerland. Analyses confirm that this water, due to its particularly low level of hardness, is ideal for our very specific brewing process.... In keeping with the tradition of the German Purity Law of 1516, our brewers are extremely appreciative of our barley malt. For fresh VELTINS, we only use high-quality double spaced malting barley from traditional growing areas. The quality of the barley is determined in the malthouse. Under the constant control of our experts, we permanently ensure that only the best barley malt reaches our brewing kettles.... The hops are the "soul of the beer". That's why we brew our fresh VELTINS with a high-quality German aroma and bitter hops grown by our own contract cultivation. This gives our Pilsener beer its very specific aroma and its typical fine-dry taste. As one of the few German breweries to do so, we always use fresh hops that have been processed according to the old brewing tradition and we consciously refrain from using hop extract. In the agricultural hop growing area of Hallertau, a dedicated member of our staff oversees compliance with indispensable quality standards. ... As a German premium brewery, C. & A. VELTINS uses a special, gentle pitching procedure for the production of VELTINS Pilsener. The boiled wort is moved to open vats for fermentation. After adding our own selected pure yeast and without applying any technical pressure, the fermentation can take place without hurry. This is how the especially fresh character of our VELTINS Pilsener is created.... In Germany, four natural ingredients may be used for brewing beer – water, malt, hops and yeast. This is governed by the Purity Law of 1516, the oldest, valid consumer protection law in the world that is still unchanged. It stands for transparency, naturalness, clarity and purity. The regulation, known today as the Purity Law, was promulgated in order to improve the quality of the beer which, at that time, was a staple among the population. The various types of beer reflect the centuries-old, regionally differentiated brewing techniques – a world-wide unique diversity that has to be preserved. In addition, the EU has awarded German beer, brewed in accordance with the Purity Law, the special status of a protected "traditional food" – the only product to have this status. ... German brewers pay particular attention in making sure that the raw materials they use are of the highest quality. This is because in Germany, the subsequent manipulation of beers using chemicals is not permitted. The Purity Law not only governs what is allowed in beer, but above all, ingredients which mustn‘t be used for brewing. For example, artificial flavours, colours and genetically modified raw materials are not allowed. This makes brewing in Germany much more laborious and demanding than in most foreign breweries. Throughout all of the processing stages, the raw materials are subject to continuous, wide-ranging controls with regard to the residue and contaminants. The quality of the raw materials is also characterised by the fact that they are not genetically modified. Genetic modification is ruled out in the case of raw materials for beer production – i.e. barley and wheat, but also in hops and yeast as well. The Purity Law therefore guarantees a product that is always constant and perfect with the highest level of security.... Even in the furthest flung corner of the world, you’ll find breweries that produce beer in accordance with the Purity Law. German training centres for brewers and maltsters enjoy the same excellent reputation worldwide as the Purity Law. As such, aspiring brewers and maltsters from all over the world come to Germany to complete their training or studies. Here in Germany, compliance with the Purity Law is a matter of course for most brewers, but at the same time, the ability to brew a large range of high-quality beers from just four ingredients is a great challenge and an art. Despite the same ingredients, around 5,500 different, characterful beers are produced every day in over 1,300 German breweries. Important factors for brewing include the hardness of the water, the choice of the malt and hops, the strain of yeast and the mashing process. In addition, there are the fermentation conditions in the fermentation tank. Experts have calculated that there are more than a million different ways to brew a beer in accordance with the Purity Law. https://www.veltins.com/brewing-techniques/

Brauerei C&A Veltins is een Duitse bierbrouwerij in Meschede-Grevenstein, Sauerland. De brouwerij is opgericht in 1824 door Franz Kramer. Al bijna twee eeuwen lang brouwt Veltins haar bier volgens het 'Reinheitsgebot', wat garant staat voor kwaliteit en pure ingrediënten. Het Premium Pilsener van Veltins behoort al jaren tot de 5 populairste biermerken van Duitsland. https://www.veltinsbier.nl/

VELTINS Brauereibesichtigung Teil 1 - Rohstoffe und Brauprozess Brauerei
VELTINS https://www.youtube.com/watch?v=zub8NvM65UA&t=4s
02. Dez. 2018: Veltins Brauerei
Stadtmarketing Meschede e.V.

Brauerei C & A Veltins is een Duitse bierbrouwerij in Meschede-Grevenstein, Sauerland. ... De huisbrouwerij, gesticht in 1824 door Franz Kramer werd door Clemens Veltins in 1852 overgenomen. In 1883 werd de brouwerij van het centrum van Grevenstein naar de rand van het dorp verplaatst. Tien jaar later, in 1893, namen de tweeling Anton en Carl Veltins de brouwerij van hun vader over en gaven de brouwerij de naam Brauerei C & A Veltins. In 1926 werd door Carl besloten om uitsluitend pilsener te gaan brouwen. Doorslaggevend was het feit dat de brouwerij over zuiver bronwater kon beschikken, water dat noodzakelijk werd geacht om pilsener te kunnen brouwen. In 1994 nam Susanne Veltins de leiding van het bedrijf op zich. Behalve pils brengt de brouwerij maltbier, alcoholvrij bier en bier met speciale toevoegingen/smaken zoals appel, citroen, cola, curuba, energy en koffie op de markt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Brauerei_C_%26_A_Veltins

Susanne Veltins ist die Tochter der Brauereibesitzerin Rosemarie Veltins. Sie hat zwei Geschwister, Frauke und Carl-Clemens.[1] Nach einer Ausbildung als Bankkauffrau studierte Veltins Rechtswissenschaften. Ab 1993 sammelte sie berufliche Erfahrungen in der elterlichen Veltins-Brauerei. Nach dem Krebstod ihrer Mutter am 30. April 1994 übernahm sie die Firmenleitung. Nach dem Tod ihres Stiefvaters 1999 wurde sie zur alleinigen Gesellschafterin. Sie führt das 1824 gegründete Unternehmen, das seit 1852 im Familienbesitz ist, in der 5. Generation. Susanne Veltins heiratete 2001 den Architekten Peter Oser. Er verstarb überraschend am 22. August 2024. Das für September 2024 geplante Mitarbeiterfest zum 200-jährigen Bestehen der Brauerei wurde um ein Jahr verschoben. Am 22. August 2023 wurde sie mit dem Verdienstorden des Landes Nordrhein-Westfalen ausgezeichnet.[2] https://de.wikipedia.org/wiki/Susanne_Veltins

Der Biermarkt ist im Fluss: Alles fließt zurzeit zusammen. Ob Oetker mit Brau und Brunnen oder Carlsberg  mit Holsten  - die Großkonzerne dürstet es nach Wachstum durch Zukauf auf dem bierseligen deutschen Markt. Immer mehr kleine Brauereien verlieren ihre Eigenständigkeit. Der Druck ist enorm für die ganze Branche. Die ganze Branche? Nein! Eine von unbeugsamen Sauerländern bevölkerte Brauerei hört nicht auf, den Getränkeriesen Widerstand zu leisten. Susanne Veltins (43), oberste Schankmeisterin des gleichnamigen Brauhauses, stellt ohne Wenn und Aber fest: "Veltins ist nicht verkäuflich." Auch nach dem Oetker-Deal hieß es: Unsere Eigenständigkeit bleibt "voll erhalten". Ein wichtiges Signal an die zapfende Kundschaft in einer globalisierten Welt, wo Marken Schall und Rauch sind. Wo Veltins draufsteht, ist auch Veltins drin. Die Dame kann sich diese Haltung leisten. Denn Kapital, versichert sie, ist genug da, der Absatz sprudelt - auch wenn er um 0,8 Prozent geringer ausfiel als im vergangenen Jahr -, Bankverbindlichkeiten hat sie keine und als alleinige Besitzerin von Veltins redet ihr niemand rein. Angebote gebe es zwar reichlich, aber die sind für Susanne Veltins nicht interessant. Bier in Deutschland: It's a man's world Warum auch? Anlässlich des 175-jährigen Firmenjubiläums bekannte sie 1999 in der "Lebensmittel-Zeitung", dass sie sich kaum einen anderen Job vorstellen könne, der ihr so viel Spaß macht. Dabei können sich an den Stammtischen Deutschlands sicher viele nicht vorstellen, dass der Gerstensaft im Glas vor ihnen in der Verantwortung einer Frau gor. Am Anfang, das lässt sich heraushören, mag das ein Problem gewesen sein: "Ich hätte lieber einen ruhigeren Start gehabt", bekennt Veltins. "Aber eigentlich ist es ja auch gerade das Abenteuer", das sie reizt. Das klingt erfrischend anders als die landläufigen Klischees vom sturen Sauerländer. Susanne Veltins taucht nicht mit Verbissenheit in das alltägliche Biergeschäft ein, sondern lässt allen Mitarbeitern im Rahmen der vereinbarten Ziele freie Hand. Privates opfert sie nicht dem Geschäft - zumindest nicht für alle Ewigkeit: Vor zwei Jahren, im Alter von 41, heiratete die begehrte Junggesellin den Architekten Peter Oser. Und immerhin wurde sie 1999 auf der Liste von Deutschlands beliebtesten Partygästen in der Illustrierten "Bunte" auf Platz 135 geführt. "Schwimmen oder untergehen" "Schwimmen oder untergehen" Den Respekt in der Firma aber hat sie sich erarbeiten müssen. Dabei mag es eine Erleichterung gewesen sein, dass bereits ihre Mutter Rosemarie die Brauerei lange Zeit führte. Susanne wie die Angestellten konnten sich mit einer Frau in der klassischen Rolle des Firmenpatriarchen schon früh anfreunden. Andererseits hinterließ Rosemarie große Fußstapfen, in die Susanne Veltins sehr überraschend treten musste. Die Bankkauffrau und Juristin hatte 1993 nur mal in den elterlichen Betrieb reinschnuppern wollen, da starb die Mutter im folgenden Jahr plötzlich. Die hatte aus der Dorfbrauerei in rasantem Wachstum eine bundesweit bekannte Marke gemacht. Dennoch, Susanne hatte keine Wahl: "Ab ins kalte Wasser und schwimmen oder untergehen." Sie boxte sich durch, weil sie sich zu helfen wusste. Ihr Credo: "Es geht nicht darum, dass ich alles besser wissen muss als die anderen, sondern darum, die richtigen Leute zur richtigen Zeit auf den richtigen Platz zu setzen."..... Irgendwie fließt also auch bei Veltins alles zusammen. Das belegen die jüngeren Produkte im Sortiment, "V+Lemon", "V+Cola" oder zuletzt "V+Energy". Da wird Bier mit Zitro-Limo, Cola oder mit einer Koffein-Guarana-Tinktur verwässert. Laut Konsumforschern ein Trendgetränk, bisher aber nicht trendy genug, um alle Absatzverluste auszugleichen. Auch so sollen die Schluckspechte der Großkonzerne fern gehalten werden. Damit weiterhin Veltins drin ist, wo Veltins draufsteht. Zumindest zur Hälfte. https://www.manager-magazin.de/unternehmen/karriere/a-256653.html


Brauerei C&A Veltins is een Duitse bierbrouwerij in Meschede-Grevenstein, Sauerland. De brouwerij is in 1824 opgericht door Franz Kramer. Al bijna twee eeuwen lang brouwt Veltins nog steeds bier volgens het ‘Reinheitsgebot’, wat garant staat voor kwaliteit, goede smaak en frisheid. De Premium Pilsener van Veltins behoort al jaren tot de 5 populairste biermerken in Duitsland. In 1883 werd de brouwerij van het centrum van Grevenstein naar de rand van het dorp verplaatst. In 1893 namen de tweelingbroers Anton en Carl Veltins de brouwerij van hun vader over en gaven zij de brouwerij de naam Brauerei C & A Veltins. In 1926 werd door Carl besloten om uitsluitend Pilsener bier te gaan brouwen. Doorslaggevend was het feit dat de brouwerij over zuiver bronwater kon beschikken wat noodzakelijk werd geacht om Pilsener bier te kunnen brouwen. Veltins heeft haar naam ook verbonden aan het Veltins-Arena, een voetbalstadion in het Duitse Gelsenkirchen. In 1994 nam Susanne Veltins de leiding van het bedrijf op zich. Behalve Pilsener brengt de brouwerij ook maltbier, alcoholvrij bier en bier met speciale toevoegingen/smaken zoals appel, citroen, cola, curuba, energy en koffie op de markt. Ook de oerpilsener Grevenstein, die recentelijk uitgebracht werd, is een smakelijk bier!  https://www.bierista.nl/brouwerij/veltins

In 1824, a small brewery in Grevenstein began to brew beer in accordance with the German Purity Law. Over 190 years later, one of the most modern private breweries in Europe has now been built in its place: Brauerei C. & A. VELTINS. The success story of the company, which has been run by the Veltins family for five generations has its foundations in a passion for artisanal brewing, innovation, investment, entrepreneurial vision and a corporate culture that is characterised by team spirit and the highest quality standards. As such, right up until the present day, the premium beer is exclusively brewed from the highest quality ingredients – malt, hops, yeast and purest spring water – strictly according to the German Purity Law of 1516. The water that rises from the springs in the conservation area around Grevenstein is exceptionally soft. ... Clemens Veltins grew up as the son of the mayor in the village of Hellerfeld. Out of a passionate search for the perfect beer, the young Clemens went on a 6 year 'pilgrimage' of learning and travelling - including to Milwaukee, the former stronghold of American beer. In 1852, directly after returning to his native region of Sauerland, he took over the small country brewery in the small hochsauerland town of Grevenstein. The uniquely soft water of this region of Germany enabled Clemens to produce a wonderful beer, which in addition to the the brewery's own guests, was also supplied to many bars in the area. In 1883, Clemens Veltins had a new building built on the outskirts of Grevenstein. He also bought a boiler and an ice machine, and shortly thereafter, the brewery was supplied with electric power. ... In 1905, Clemens Veltins' factory was initially managed by the two sons, the twins Carl and Anton. Shortly thereafter, Carl's same-named son took over in the early 20's as his successor. It is from this era that the current company name C. & A. VELTINS is derived. Technical development progressed incessantly. After the installation of a refrigeration system, electric lighting and a power system was installed in the brewery – something which was an absolute novelty in the countryside! ... 1910: No trace of industry: In the small idyllic town of Grevenstein, inhabitants earned their money from agriculture, trade and crafts. But the twins Carl and Anton Veltins changed the small tranquil town in the beautiful setting of Sauerland and created new jobs. In the early 1920s, Carl's son (of the same name) succeeded him. Electricity was used in the brewery for the first time ever – a true innovation for the time. Progress gathered pace..... Under Carl Veltins Jr., the decision was taken to produce beer exclusively in accordance with the Pilsener brewing method from this era onwards. The decisive factor was the particularly soft spring water, which gives fresh VELTINS its unmistakable mild taste. Milestones in the work of Carl Veltins included the purchase of the first hand-operated bottle filling machine, a new artificial ice machine in 1951, the setting up and expansion of the brewery's own fleet of vehicles as well as securing the supply of water by opening up another spring..... GROWTH IN HARMONY WITH NATURE. ROSEMARIE VELTINS C. & A. VELTINS is expanding and is on its way to becoming one of the largest breweries in North Rhine-Westphalia. The former brewery is included in the circle of million hectolitre producers. The brewery produced an annual output of 1.013 million hectolitres of fresh VELTINS for the first time in 1984. ... Susanne Veltins, the great-great-granddaughter of Clemens Veltins, manages the fortunes of this traditional company. The brewery is increasingly involved in the sponsoring of regional as well as international sports and in doing so significantly increases the recognition of its name. Above all, it is innovative strength that makes the brand and company into a growing, dynamic premium brewery with a family character.... https://www.veltins.com/history-background/

Ze brouwen o.a.:

Grevensteiner Oerpilsener (5,2%) Het ongefilterde Grevensteiner wordt gebrouwen door Veltins en is een robuust land bier dat wordt gebrouwen met zacht bronwater en vers geoogste hop. Traditierijke mouten verlenen het bier zijn kleur en volle, ronde smaak. https://www.bierista.nl/brouwerij/veltins

Grevensteiner Original - Kellerbier - 5,2% Grevensteiner Original is een landbier met een licht zoete smaak. Het is een ongefilterd bier in de stijl Kellerbier / Zwickl https://www.biernet.nl/bier/merken/veltins

With Grevensteiner the brewery C. & A. VELTINS brings the venerable craft of brewing back to life - in the tradition of the twins Carl and Anton VELTINS at the beginning of the last century! The 100 year old lettering of the family brewery is emblazoned on the tankard. The bulbous ‘stubby’ bottle indicates to drinker that this is a beer through which solid brewing tradition comes alive. The historic ‘stubby’ bottle is the container with which the brewery C. & A. VELTINS has identified itself over decades. With a historic-looking label and a bottle cap that appeals, history lives on in a current product. https://www.veltins.com/veltins-range/grevensteiner/

Veltins Grevensteiner Dunkles bockbier (6,8%) Veltins Grevensteiner Dunkles bockbier is een natuurlijk troebele, donkere bierspecialiteit. Qua smaak maakt het krachtige sterke bier indruk met zijn volle en tegelijkertijd smakelijke karakter. Het Grevensteiner Bockbier is op het eerste gezicht iets bijzonders. Het mahoniekleurige bier is zijdemat en troebel, het is doordrongen van amberkleurige reflecties en overgoten met een fluweelzacht, zacht schuim. https://www.bierista.nl/brouwerij/veltins

Veltins 0.0 - Pils - 0% Een heerlijke fris alcoholvrij pilsener met een bittere afdronk. Dit Duitse pilsener uit Meschede-Grevenstein is alcoholvrij. https://www.biernet.nl/bier/merken/veltins

Veltins Pilsener - Pils - 4,8% Veltins wordt gebrouwen met vers geoogste hop, zacht bronwater en fijne zomergerst. https://www.biernet.nl/bier/merken/veltins 

Veltins Pilsener is een frisse en dorstlessende pilsener met duidelijke hoparoma's. Een karaktervolle pilsener met een aangenaam bittere finish. https://www.bierista.nl/brouwerij/veltins

Gebrouwen met vers geoogste hop, zacht bronwater en fijne zomergerst voor een lekkere frisse smaak. ... Veltins Pilsener is een Duits bier met een alcoholpercentage van 4.8%. Gebrouwen met zacht bronwater en vers geoogste hop. Met een verrukkelijke smaak! Veltins is voornamelijk in Duitsland een zeer populair bier. Het is een Premium Pilsener en één van de grootste 5 biermerken van Duitsland! Dit zegt nogal wat in een land waar meer dan 1.200 bierbrouwerijen zijn, met een zeer lange brouwcultuur. Ondergistend bier met 4.8% alcohol https://www.veltinsbier.nl/

Veltins Radler - Biermix - 2,4% Veltins Radler is fris sprankelend met fruitige levendigheid. Deze Radler heeft een lichte lime smaak. https://www.biernet.nl/bier/merken/veltins

Veltins Radler is fris sprankelend met fruitige levendigheid. Deze Radler heeft een lichte lime smaak. Een sprankelende, heldere Radler met 50% bier en 50% limonade. Een heerlijk biertje voor in de zomer. https://www.bierista.nl/brouwerij/veltins

Veltins V+ Curuba - Tequila - 5% Veltins V+ Curuba is een radler bier met een alcoholpercentage van 5%. https://www.biernet.nl/bier/merken/veltins

Veltins V+ Beer + Tequila is een special van 5,0%. Biermix met 80% bier en 20% mixdrank met curuba-tequila-smaak. https://www.bierista.nl/brouwerij/veltins

Veltins V+ Curuba is een Biermix, Tequila met 5,0% alcohol. Veltins V+ Curuba wordt gebrouwen door Brauerei C & A Veltins in Meschede-Grevenstein. .... Veltins introduceert een radler bier met een tequila mix genaamd: Veltins V+ Curuba. De radler heeft een alcoholpercentage van 5% en is een aanrader op extra hete dagen! Brouwerij Brauerei C & A Veltins Land Duitsland Gebrouwen sinds 2011 Biersoort Biermix, Tequila Alcohol 5,0% Gisting Ondergisting Kleur Goud Drink temperatuur 4-6 ℃... Veltins V+ Curuba is een radler bier met een alcoholpercentage van 5%. De geur van de radler heeft kenmerkend aroma's van passievrucht, perzik en mango. De smaak is erg verfrissend en vol met fruit tonen. Een goede biermix om te drinken in de felle zon! Veltins V+ Curuba is een gemixte bierdrank gemaakt van 80% bier en 20% mixdrank met Curuba Tequila smaak. Een exotische biermix voor elke feestganger.   https://www.biernet.nl/bier/merken/veltins-v-curuba

Veltins V+ Curuba is een biermix met een alcoholpercentage van 5%. De geur van deze radler heeft kenmerkend aroma's van passievrucht, perzik en mango. Een goede biermix om te drinken in de felle zon! Biermix met 5.0% alcohol 80% bier en 20% mixdrank met Curuba Tequila smaak Exotische biermix voor elke feestganger https://www.veltinsbier.nl/

Deze exotische biermix met de smaak van Zuid-Amerikaans curuba-fruit is het gezelschap voor elke feestganger. De look betovert de drinker met een schitterende saffraangele glans terwijl de geur een uitgesproken aroma van passievrucht, perzik, mango en abrikoos verspreidt. Bij de eerste slok zult u de verfrissende bubbels op de tong voelen, die worden vervangen door de eerste smaak van zoetheid. De volle body wordt afgerond door een verfijnde, droge bitterheid. In de afwerking zijn de exotische fruitnoten ondergeschikt aan het bierachtige karakter van de drank. https://www.veltins.com/nl/veltins-assortiment/v-curuba/

Het bier ruikt en smaakt zoet. Het doet me niet denken aan tequila, maar aan energydrank. Dat is ook zo zoet.

Het is niet zo gek om aan energydrankjes te denken want dat is er ook:

Red Bull Energy Drink Summer Edition curuba elderflower is de perfecte combinatie van verfrissende fruitigheid en verkwikkende energie. ‎Energiedrank met de smaak van curuba en vlierbloesem. https://www.bol.com/nl/nl/p/red-bull-summer-edition-curuba-vlierbloesem/9300000172402389/

Energy Drink met de smaak van curuba en vlierbloesem.... ingrediënten: koolzuurhoudend water, sacharose, glucose, voedingszuur (citroenzuur), taurine (0,4%), zuurteregelaar (natriumcitraten), cafeïne (0,03%), vitaminen (niacine, panthotheenzuur, riboflavine, vitamine B6, vitamine B12), aroma's, kleurstof (karamel). https://www.dekamarkt.nl/producten/dranken-sap-koffie-thee/frisdranken/red-bull-energy-drink-curuba-vlierbloesem-250-ml/107514

Maar wat is curuba eigenlijk?

Curuba, tacso of bananenpassievrucht is de naam van de passievruchten van bepaalde soorten passiebloemen (Passiflora) uit de supersectie Tacsonia. De vruchten zijn langwerpig en hebben een zachtbehaarde schil. De soorten met een gele schil, de vruchten van Passiflora tarminiana en Passiflora tripartita var. mollissima worden op de grootste schaal gekweekt. In alle landen in de Andes zijn kwekerijen van deze soorten te vinden. De curuba van Passiflora tripartita var. mollissima, de "curuba de Castilla" is de nationale vrucht van Colombia. Curuba's worden af en toe in Europa op de markt aangeboden. Niet alle soorten uit de supersectie Tacsonia hebben langwerpige vruchten. De vruchten van Passiflora pinnatistipula zijn bolvormig en worden gulupa genoemd.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Curuba

Curuba’s worden ook wel bananen passievruchten genoemd. Het zijn ovale vruchten van zo'n 8 tot 12 cm lang. De vruchten zijn groen of geel van kleur. De aromatische zalmkleurige pulp van de vrucht is friszoet en vol van smaak. De vrucht smaakt prima zo uit de hand maar, wordt ook gezeefd voor het sap. ... De curuba is rijp wanneer de schil geel gekleurd is. ... De curuba groeit in het wild in het Andesgebergte van Venezuela. De curuba groeit ook in het oosten van Colombia tot aan Bolivia en Peru. Terwijl de gewone passievrucht in subtropische gebieden groeit verlangt de curuba een hete en zeer vochtige tropische omgeving. Daarom is ook Nieuw-Zeeland een land waar de vrucht zeer goed groeit. ... Het pulp van de vrucht is friszoet en vol van smaak. https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/curubas

Banana passionfruit (Passiflora supersect. Tacsonia), also known as taxo and curuba, is a group of around 64 Passiflora species found in South America.[1][2] Most species in this section are found in high-elevation cloud forest habitats. Flowers have a cylindrical hypanthium. https://en.wikipedia.org/wiki/Banana_passionfruit

Curuba, ook wel bananenpassievrucht, tumbo of tacso genoemd, is een zoet-zure vrucht die familie is van de passievrucht. In tegenstelling tot de passievrucht is Curuba langgerekt, met een geel-groene schil. Het aroma van de Curuba is uniek en lekker tropisch. In Zuid-Amerika wordt Curuba vaak gebruikt om vers fruitsap van te maken, maar Curuba is ook lekker om zo uit te lepelen. ... Curuba heeft een tropische, zoetzure smaak. Hoewel de vrucht op passievrucht lijkt, is de smaak anders. Curuba is iets droger, en iets minder zoet maar wel tropischer en avontuurlijker dan de smaak van passievrucht.  https://groentebroer.nl/fruit/passiefruit/curuba

As mentioned earlier, the curuba plant is part of the same family as Passiflora. It is an evergreen climbing shrub native to the area of the South American Andes. This plant has glossy green palmate leaves consisting of five lobes. Ovoid in shape, they can be up to 10-15 cm long. The showy flowers have a corolla consisting of five sepals and five petals. Typically, the corolla is white or very light pink, while the central part is purple or deep red. .... Passiflora mixta, the curuba plant, is a tropical climber that, in addition to producing edible fruits, is highly valued for its scenic, highly decorative flowers. https://www.whatagreenlife.com/curuba-bananapassionfruit/

Also called Banana Passionfruit, curuba is an exotic fruit belonging to the same family as passionflower. This fruit has an elongated shape (about 10 cm), with a yellowish-green skin that contains a deep yellow, almost orange, gelatinous pulp. It also contains many small seeds that can be safely eaten. What does curuba taste like? The flavor of curuba is a bit of a mix between banana and passion fruit. It is a very strong and aromatic taste. The riper the fruit, the sweeter the flavor becomes. If too unripe, curuba is sour. But just leave it a few days at room temperature for it to reach the right point of ripeness. ... Curuba is eaten raw. Just cut it lengthwise and then scoop out the pulp with a teaspoon. Alternatively, you can also scoop out the pulp and cut it into chunks adding it to a mixed fruit salad. In addition, you can also make juices, smoothies, centrifuges, ice creams and desserts of various kinds with curuba. ... Curuba is rich in vitamins, especially betacarotene, which are important for boosting immunity and counteracting the action of free radicals. https://www.whatagreenlife.com/curuba-bananapassionfruit/

Curuba is widespread in the Southern Hemisphere of the world, especially in Colombia, New Zealand and throughout Latin America. .... Banana passionfruit can be sought in the larger fruit and vegetable markets in metropolises or in ethnic stores selling fruits and vegetables from South America. https://www.whatagreenlife.com/curuba-bananapassionfruit/

Geen idee of het bier echt smaakte naar curuba want dat heb ik nooit geproefd. Het was zoet bier. Bij het proeven merkt ik wel in de groep dat het bij de jongere drinkers beter werd gewaardeerd dan bij de oudere drinkers. Op zich knap dat een oude 5e generatie brouwerij toch een nieuwe generatie kan aanspreken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten