Translate

Zoeken in deze blog

maandag 13 mei 2024

Gouverneur IPA

Merk/huis: Gouverneur Soort: IPA Alcohol: 6,5% (https://bierenborrels.nl/product/gouverneur-ipa/)

Bij het openen van het flesje bier komt de hopgeur meteen om de hoek kijken. De hopbitterheid komt op een speelse milde manier tot uiting in de smaak. Het mondgevoel is wat waterig. Het drinkt dus eenvoudig weg. De hopbitterheid heeft geen floraal of harsachtig karakter. Het is volgens mij een allemansvriend. 

Gouverneur IPA is een speciaalbier dat wordt gebrouwen door de Lindeboom Brouwerij uit Neer. Dit bier werd in 2023 op de markt gebracht en was op dat moment het zesde Gouverneur bier. (https://www.biernet.nl/bier/merken/gouverneur-ipa)

Het nieuwe Gouverneur I.P.A., het zesde Gouverneur bier, wordt zoals alle Gouverneur bieren gebrouwen door Lindeboom Bierbrouwerij uit Neer. Het complete assortiment Gouverneur bestaat nu uit de bieren Blond, Dubbel, Tripel, Oaked Stout (Stout op Hout), Pale Ale 140 (Speciale 140) en I.P.A.. Brouwmeester Marko Versteeg over het nieuwe bier: 'Gouverneur I.P.A. is een goudblond, bovengistend, ongefilterd speciaalbier. Deze India Pale Ale wordt gebrouwen met zorgvuldig geselecteerde natuurlijke ingrediënten en kristalzuiver water uit eigen bron. Het dry-hoppen met Solero en Hallertau Blanc hop en de extra lange lagertijd van minimaal zes weken zorgen voor een perfecte balans. Hierdoor ontstaat een bier van hoge kwaliteit en complexiteit. Bij het inschenken prikkelen de hoparoma’s je zintuigen. De Solero hop voegt een intens fruitig karakter toe, met tonen van tropisch fruit, mango en passievrucht. Gouverneur I.P.A. is een frisse doordrinkbare I.P.A.' (https://www.bierista.nl/actueel/nieuw-gouverneur-bier-gouverneur-ipa, https://www.biernet.nl/nieuws/rebranding-gouverneur-bieren-en-lancering-nieuw-bier, https://hopsters.eu/lindeboom-introduceert-gouverneur-i-p-a/)

Solerohop? Inderdaad kan ik mango herkennen in de smaak. 

Solero is new German dual-purpose hop that is the result of a cross between US Cascade and a German Hallerau male. It is characterized by intense aromas and flavours of tropical fruit, mango, and passion fruit, with some general noble characteristics in the background.  Ideal as late addition or dry hop for IPA’s and other hop forward beer types.  The exact alpha acid content is indicated on every package. (https://brouwland.com/en/hops/20416-hop-pellets-solero-2022-5-kg.html)

Solero™ was bred by Hopsteiner Breeding Program from Cascade and a Hopsteiner male. The aroma and flavor profile along with higher alpha acids make Solero™ a great dual purpose hop. (https://www.twobeerdudes.com/hops/profile/149/solero)

Solero is a mix between Cascade and an unknown Hopsteiner male. German hops begin to be harvested annually in the fall starting at the end of August into September. Flavor & Aroma Profile Solero is an aroma hop that is typically used in only late boil additions, including dry hopping. The Solero hop is a dual-purpose hop known to have strong fruit aromas and flavors including tropical and passion fruits along with mango. (https://beermaverick.com/hop/solero/)

Bij het inschenken van Gouverneur IPA komen de hoparoma's je tegemoet. Het bier is gedryhopt met Solero en Hallertau Blanc hop wat zorgt voor een fruitig karakter, met tonen van tropisch fruit, mango en passievrucht. Dit speciaalbier werd in 2023 op de markt gebracht door de Lindeboom Brouwerij. Op dat moment was deze IPA het zesde Gouverneur bier naast Blond, Dubbel, Tripel, Oaked Stout (Stout op Hout) en Pale Ale (Speciale) 140. (https://www.biernet.nl/bier/merken/gouverneur-ipa)

ZICHT/KLEUR Zacht koperachtige met een licht troebele blik. GEUR Een kenmerkende IPA geur met licht fruitige tonen. SMAAK De Solero hop voegt een intens fruitig karakter toe aan de smaak met tonen van tropisch fruit, mango en passievrucht. AFDRONK Een licht droge doordrinkbare afdronk met lichte bitterheid (https://www.mitra.nl/product/gouverneur-ipa-30cl)

Hmmm, he bier heeft inderdaad en kenmerkende IPAgeur. De smaak is fruitig met mango. Ik zou de smaak niet intens noemen, noch de afdronk droog. Wel herken ik er een bittertje in.

Gouverneur in een nieuwe jas De introductie van Gouverneur I.P.A. valt samen met een vernieuwd design voor alle Gouverneur bieren. Lindeboom's marketing manager Guido Gielen: 'De klassiekere uitstraling wordt vervangen door een exclusief premium etiket. De nieuwe vorm, de herkenbare ruit van het schild van Gouverneur, samen met een zilveren opdruk, geeft de fles een exclusieve uitstraling. Uiteraard met het keurmerk ‘Slow Brewing’ erop, want tijd is kwaliteit.' (https://www.bierista.nl/actueel/nieuw-gouverneur-bier-gouverneur-ipa)

Slow Brewer Lindeboom Lindeboom Bierbrouwerij is gecertificeerd ‘Slow Brewer’. Dit is het meest consistente internationale kwaliteitszegel voor bier. Slow Brewers geven hun bieren de ideale tijd om rustig te rijpen. De internationale organisatie Slow Brewing certificeert brouwerijen die op alle gebieden van hun waardeketen eerlijk en bewust handelen. De uitgebreide certificeringscriteria omvatten onder andere de maatschappelijke verantwoordelijkheid, de duurzaamheid en de bijdrage aan een positieve bedrijfscultuur. Lindeboom Bierbrouwerij is een onafhankelijke familiebrouwerij. Anno 1870 gestart in het Limburgse Neer. Deze koninklijke hofleverancier brouwt al vijf generaties op authentieke wijze bieren onder de merken Lindeboom, Gouverneur en Venloosch. De bieren van Lindeboom zijn verkrijgbaar in de horeca en bij supermarkten en slijterijen. (https://www.bierista.nl/actueel/nieuw-gouverneur-bier-gouverneur-ipa)

Wat is een slow brewer eigenlijk? 

Lindeboom eerste officiële ‘Slow Brewer’ van Nederland 16 maart 2022 ... indeboom Bierbrouwerij is sinds 16 maart 2022 de eerste en enige bierbrouwerij van Nederland met de titel ‘Slow Brewer’. Met dit officiële keurmerk behoort deze Limburgse bierbrouwerij tot een selectief internationaal gezelschap van 30 brouwers uit Oostenrijk, Duitsland en Italië. Slow Brewers geven hun bieren de ideale tijd om rustig te rijpen. Het resultaat van dit Slow Brewing-proces is een voller aromaprofiel van de gebrouwen bieren. Hoe brouwen Slow Brewers? In de toetsing om deze titel te bemachtigen controleert de Slow Brewing naast de kwaliteit van het bier, ook de brouwerij die het bier brouwt. Slow Brewers geven hun bieren de ideale tijd om rustig te rijpen. Uitstekende smaak en een goed geweten bij het genieten, dat is waar dit keurmerk voor staat. Rijpe smaak De langzame, zachte brouwmethode met gebruik van pure, natuurlijke grondstoffen levert een rijpe smaak aan de gebrouwen bieren. Naast dit positieve effect op de smaak, produceert het ook minder foezelalcohol dan bij de versnelde productieprocessen zoals die worden gebruikt in industriële massaproductie (high gravity). Gebruik van de originele wort is een voorwaarde, en er is geen sprake van een latere verdunning van het afgewerkte bier. Het resultaat van dit Slow Brewing-proces is een voller aromaprofiel van de gebrouwen bieren.  Meer dan het beste bier  “De Lindeboom-bieren en al onze craftbieren winnen al jaren nationale en internationale prijzen. Steeds weer een pluim op het werk van onze vakbekwame brouwers”, zegt algemeen directeur Paul Joosten. “Nu met de toekenning van het keurmerk ‘Slow Brewing’ weten we ons bekrachtigd als totale bierbrouwerij en dat is hiermee ook te zien. Tijd voor kwaliteit, mooi toch!”  Lindeboom Bierbrouwerij  De Lindeboom bierbrouwerij is een onafhankelijke familiebrouwerij. Anno 1870 gestart in Neer. Deze koninklijke hofleverancier brouwt al vijf generaties bieren onder de merken Lindeboom, Gouverneur en Venloosch. Van oudsher is Lindeboom sterk vertegenwoordigd in de horeca. Lindeboom bieren zijn verkrijgbaar door heel Nederland in supermarkten en slijterijen.  Bijschrift foto:  Vanaf 16 maart 2022 siert het officiële certificaat ‘Slow Brewery’ het Lindeboom Brouwhuis (https://bierradio.nl/lindeboom-eerste-officiele-slow-brewer-van-nederland/, https://www.entreemagazine.nl/dranken/lindeboom-eerste-slow-brewer-van-nederland, https://biermagazine.nl/biernieuws/lindeboom-eerste-officiele-slow-brewer-van-nederland/, https://hopsters.eu/lindeboom-eerste-slow-brewer-van-nederland/)

Ausgezeichnete Brauereien gibt es in Deutschland, Österreich, Italien, der Schweiz und den Niederlanden. Und es werden immer mehr. Einfach hier auf der interaktiven Karte die Brauerei anklicken um mehr zu erfahren! (https://slow-brewing.com/slow-brewer/)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten