Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 20 oktober 2023

Heren van Malsen

In navolging van de algemeen bekende soorten appelsap introduceert Heren van Malsen de Sweet Rosé appelsap. ''We zijn eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe, unieke producten om op de markt te brengen. Hier is ook het idee van onze Sweet Rosé appelsap vandaan gekomen'', vertelt Willem Koemans, de vader van de jongens van Davis Europe, die het sapmerk Heren van Malsen recent hebben overgenomen. ''Als geboren Betuwenaar vind ik het leuk om mijn zoons te helpen met de verkoop van dit merk.'' Hij beschrijft het ontstaan van het Sweet Rosé appelsap als ‘een probleem oplossen’. ''Er was een pallet met rood vlezige appels omgevallen in de loods. Die kan je dan niet meer verkopen als klasse 1 fruit. Je kan er dan twee dingen mee doen. Of je gooit het weg of je verzint er wat leuks mee. Om toch nog gebruik te kunnen maken van de appels ontstond het lumineuze idee om ze te combineren met de Cripps Pink appel. Dit was industriefruit wat we hier nog hadden staan. Het resultaat was een roze appelsap met een mooie, aromatische smaak.'' "Een uit de hand gelopen hobby." Op deze manier wordt de overstap naar de sapmarkt beschreven. ''Onze core business is nog steeds het verkopen van groenten en fruit. Alleen proberen wij altijd innovatieve manieren te bedenken om het fruit, wat we niet meer kunnen verkopen, te verwerken. Zo ontstaan er bijvoorbeeld ideeën voor het maken van een nieuw soort sap, jam of een mocktail op basis van fruit.'' Davis, gevestigd in Ridderkerk, maakte hierbij gebruik van een korte keten. ''We hebben in Rotterdam een bedrijf gevonden die het voor ons geperst heeft. Zo verliep de productie vrij lokaal en blijven de transportkosten laag.'' Er is echter wel sprake van een gelimiteerde hoeveelheid sap. ''We hebben het appelsap geproduceerd met wat er aan appelen beschikbaar was. Hiermee hebben we zo’n 500 flessen Sweet Rosé kunnen produceren. Deze willen we leveren aan bijvoorbeeld webwinkels of de kleine zelfstandige supermarkten die zich bij ons melden.'' De familie staat er echter niet onwelwillend tegenover om meer van het appelsap op de markt te brengen. ''Als dit goed gaat, hebben wij natuurlijk wel de grondstoffen om er uiteindelijk meer te produceren. De markt kennende zijn ze altijd wel in voor nieuwe dingen. We leveren ook aan partijen die vruchtensappen maken, dus we hebben kennis van de vruchtsappenwereld.'' Voorlopig is het echter nog even afwachten of het roze appelsap in de smaak valt. ''We wachten rustig af hoe het sap ontvangen wordt. Wie weet wordt het gelijk opgepakt door de consument. De unieke kleur gecombineerd met de aromatische smaak maakt de Sweet Rosé bijvoorbeeld ook ideaal om eventueel cadeau te doen'', besluit Willem. (https://www.agf.nl/article/9372871/heren-van-malsen-introduceert-roze-appelsap/)

Heren van Malsen sappen zijn gemaakt van het lekkerste Betuwse fruit. Pure sappen, zonder extra toevoegingen en boordevol gezonde vezels, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Heren van Malsen fruitsap is verkrijgbaar in flessen van 0,75 liter of 200 ml. ‘Ambachtelijk gemaakte sappen boordevol Betuws fruit’ (https://streeckerijdebetuwe.nl/streekproducten/)

Maar dit is geen sapjesblog, maar een bierblog:

Fruitige Vlegel Heren Van Malsen Belgian Tripel 8% ABV N/A IBU (https://untappd.com/b/heren-van-malsen-fruitige-vlegel/5355160)

Betuwe Bier Appel Peer Externe Links: Untappd Biertype: Fruit Beer Smaakcategorie: Fris & Fruitig Biertypering(en): Opdrachtbier In productie: Ja Verpakking: Fles Dit bier wordt gebrouwen sinds 2023. Gebrouwen in opdracht van de Heren van Malsen, een fabrikant van fruitsappen. Beschrijving Alcoholpercentage 7% EBU  23 Brouwerijen Brouwerij Hommeles (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/19111-betuwebierappelpeer)

Betuwe Bier Fruitige Vlegel Externe Links: Untappd Biertype: Belgian Tripel Biertypering(en): Opdrachtbier In productie: Ja Verpakking: Fles Dit bier wordt gebrouwen sinds 2023. Gebrouwen in opdracht van de Heren van Malsen, een fabrikant van fruitsappen. Beschrijving Alcoholpercentage 8% Brouwerijen Brouwerij Hommeles (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/19110-betuwebierfruitigevlegel)

Het bier dat in  inschenk is donkergoudgeel met een witte schuimkraag die stevig en fluweelzacht in stand blijft. Het bier is niet waterig, maar heeft wel wat weg van fruitstroop. Niet dat het zoet isof stroperig, maar het is zeker geen sap of appelmoes. De smaak omvat iets van biterheid en iets meer van gist dan moutigheid. De fruitsoorten kan ik er dan weer niet in ontdekken. Ach, wie herkent tegenwoordig nog appelsoorten zoals Cripps Pink appel in hun appelsap?   

Cripps pink appels zijn van hetzelfde ras als de Pink Lady. De Pink Lady heeft hogere kwaliteitseisen en als de keur afwijkt van het standaard, wordt de appel verhandeld als cripps pink. De appel is in Australië ontdekt door John Cripps, vandaar de naam. (https://rungis.nl/product/biologische-pink-cripps-appel/)

De Pink Lady is een appelras dat in Australië is gekweekt door John Cripps. In andere talen heeft de appel dan ook wel de naam Cripps Pink. De appel is gekweekt door de appelsoorten Lady Williams en de Golden Delicious met elkaar te kruisen. De eerste kruising gebeurde in 1973. In 1979 werden de eerste appels geoogst. Nadien gebeurde verdere selectie. In 1990 werd het patent aangevraagd en in 1992 werd het geregistreerd.[1] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pink_Lady_(appel)) 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten