Martin Ostendorf maakte in 2002 zijn eerste hobby brouwsels. Thuis, in het Brabantse vestingstadje Megen, brouwde hij in kleine ketels bieren die goed in de maak vielen bij vrienden en familie. In 2006 werd Martin benaderd voor zijn eerste grote productie. Een reclamebureau uit Den Bosch had de smaak van zijn Zuster Agatha te pakken, en wilde dit bijzondere bier als kerstgeschenk voor hun relaties. Een flinke opdracht; 500 liter bier brouwen, en in grote flessen leveren. Voor een hobbybrouwer een behoorlijke uitdaging. Martin ging op zoek naar een collega brouwer die ruimte had voor deze eerste opdracht. De Maaslandbrouwerij in Oss bood uitkomst, en daar is de eerste productie Zuster Agatha gebrouwen en gebotteld. Zo zette hij de eerste stappen op weg naar zijn jongensdroom; een eigen brouwerij met grootschalige bierproductie. De Muifelbrouwerij was een feit. Inmiddels is de Muifel uitgegroeid tot een volwaardige brouwerij op de Vikingenweg in Oss. Daar worden onze bieren ontwikkeld, beoordeeld, geproefd en natuurlijk gebrouwen in onze eigen brouwketels. ... Een Muifel? Wat is een Muifel? Is het een ding, een voorwerp? Nee, dat is het niet. De naam van onze brouwerij is ontstaan tijdens een het proeven van een van de eerste hobby brouwsels. Dat deed Martin thuis, in het Brabantse Megen, een dorpje ten noorden van Oss. Ambitieus als hij is begon hij daar met het ontwikkelen van een eigen Duvel. Deze kloon moest natuurlijk een naam hebben, en tijdens een van de proefavonden stond er iemand op en stelde de vraag: “Witte gij wat unne Megense Duvel is?” Toen er geen antwoord volgde riep hij: “Nou… Da is unne MUIFEL!” Zo is de naam van de Muifelbrouwerij ontstaan. ... De Muifelmissie "Proefbare topkwaliteit, gebrouwen voor en door liefhebbers" Onze missie zetten wij kracht bij door te werken met een gepassioneerd team bestaande uit liefhebbers. Ieder van ons is doorgegroeid van hobbyist tot professional. Oprichter Martin Ostendorf heeft een scheikundige achtergrond. Dit in combinatie met zijn jarenlange ervaring als brouwer, zorgt ervoor dat onze bieren in een goed beheerst ambachtelijk proces worden geproduceerd. En dat proef je terug in ieder bier. Bovendien is er binnen de organisatie van productie tot zelfs na de consumptie aandacht voor een deugdzaam en duurzaam karakter. Zo werken wij met een aardgas-vrij productieproces, en gebruiken we statiegeldflessen, die het milieu minder belasten dan de veelgebruikte one-way flessen. Ook creëren we met het verschaffen van stageplaatsen een leerzame kans voor jongeren. (https://www.muifelbrouwerij.nl/ons-verhaal)
Muifelbrouwerij is een Nederlandse brouwerij van speciaalbieren in Oss. ... De brouwerij is in 2006 gestart door Martin Ostendorf, die nog steeds de receptuur van ieder bier bedenkt. Het is tot 2018 een zogenaamde huurbrouwerij geweest, wat wil zeggen dat de Muifelbrouwerij tot die tijd geen eigen brouwinstallatie had. De bieren worden eerst op kleine schaal door Ostendorf gebrouwen en zodra de optimale receptuur gevonden is worden ze op grotere schaal gebrouwen door de brouwerijen Sint Servattumus in Schijndel en De Proefbrouwerij in Lochristi. Tevens worden de Muifelbieren in licentie gebrouwen bij De Loonbrouwerij in Cothen en Thissen's brouwerij in Lith. Vanaf 2019 zijn de eigen brouwketels van de Muifelbrouwerij operationeel. Een gedeelte van de bieren wordt nu zelf door de brouwerij in Oss gebrouwen. .. De bekendste bieren zijn D'n Ossekop (een blond bier), Broeder Everardus (een tripel genoemd naar Everardus Witte, het Helig bruurke van Megen), Muifel USA IPA (een IPA) en Zuster Agatha (een quadrupel). Zuster Agatha werd in 2015 door een verkiezing van het Brabants Dagblad verkozen tot Het Lekkerste Bier van Brabant.[1] In de winter wordt er van dit bier op beperkte schaal een houtgerijpte variant gebrouwen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Muifelbrouwerij)
De Brabantse Muifelbrouwerij is in 2006 opgericht in Oss. De brouwerij heeft als missie het produceren van excellente bieren in zo divers mogelijke stijlen. De Muifelbieren worden op ambachtelijke wijze geproduceerd. Dit betekent tijdens afvullen geen filtratie, geen pasteurisatie en koolzuurvorming op fles en fust middels hervergisting. Elke fles bevat daarom een depot van eiwitten en gist. In 2018 is de Muifelbrouwerij klaar voor uitbreiding. Aan het begin wordt een succesvolle crowdfunding opgezet. Binnen 48 uur wordt de crowdfunding met ruim 10% overschreden. In 2019 werd de brouwerij geopend door de Commissaris van de Koning van Brabant. De apetrotse eigenaar Martin Ostendorf brouwt sindsdien zijn bijzondere bieren in eigen ketels. (https://www.bierista.nl/brouwerij/muifelbrouwerij)
Muifel Zuster Agatha | 10,0% | Quadrupel 2.99 ZICHT/KLEUR Dit donkerbruine bier met rode gloed heeft een opvallende romige schuimkraag. GEUR In de neus begint het met een zachte, maar volle zoetheid van karamel. Daarna herkennen we de fruitigheid van gedroogde vruchten, kersen en pruimen. SMAAK De eerste slok laat gelijk de frisheid van de zachte koolzuur zien. Daarna komen we de zwoele zoete zachtheid van krenten tegen. AFDRONK De intense afdronk geeft een prima balans tussen ze zoetheid en de gebrande mout. CULINAIR Deze Zuster nemen we graag mee naar een simpele gehaktbal met mosterd of een zigeunerschnitzel. BIJZONDERHEDEN Dit speciaalbier heeft een bronzen medaille behaald tijdens de 3e Dutch Beer Challenge. (https://www.mitra.nl/product/muifel-zuster-agatha-33cl)
Muifel Zuster Agatha is een donker en warm bier. Het heeft een enorme complexiteit en een zeer aangename zoete en bittere nasmaak. ... PrijzenGoud - Beste Gerstewijn - Dutch Beer Challenge 2018, Beste Bier van Brabant 2015... GistingBovengistend HopsoortenNorthern brewer, Hallertau Herzbrucker MoutPilsmout, Cara 120, Special B, Chocolademout (cara900) Plato20.0 °P IBU30 EBC40 (https://www.bierista.nl/muifel-zuster-agatha)
Meesterlijke Quadrupel van 10%. Complexe geur met fruit, krenten en licht gebrande mout. Smaakaanzet is vol en robuust, maar de afdronk is verrassend soepel. De Zuster Agatha Quadrupel is een donker bier waar je rustig voor moet gaan zitten. Met haar 10% is het een Quadrupel die mooi vol, robuust, rond is en stiekem een verassende lichtdroge afdronk heeft. Zuster Agatha is een bier die uitnodigt om de volgende slok weer te nemen en te genieten van de volle moutige smaken. Pas wel op voor deze zuster, want de hoge alcohol in dit bier gaat met jou de dansvloer op! De complexe smaakbeleving tussen het fruit, de krenten en licht gebrande mout is een ervaring die mooi in balans is en waarvan je graag geniet! Een volgende slok zal ik dan ook zeker niet uitsluiten! Ook is de Zuster Agatha de laatste jaren in de prijzen gevallen. Zo is in 2015 de Zuster Agatha Quadrupel uitgeroepen tot Lekkerste Bier van Brabant en heeft zij in 2018 de gouden plak gewonnen bij de Dutch Beer Challenge! Alcohol 10% Vol. Mout: Pilsmout, Cara 120, Special B, Chocolademout (Cara900) Hop: Northern brewer, Hallertau Herzbrucker Bitterheid: IBU 30 Kleur: EBC 40 Dutch Beer Challenge 2020: Zilveren Medaille (Zuster Agatha) 2018: Gouden Medaille (Zuster Agatha) 2017: Bronze Medaille (Zuster Agatha) 2015: Bronze Medaille (Zuster Agatha) (https://www.muifelbrouwerij.nl/product/5258477/zuster-agatha)
Die quadrupel kan in houten vaten of met houtsnippers worden gerijpt tot een nog extremer bier.
Vanzelfsprekend is de basisreceptuur vergelijkbaar met het klassieke Zuster Agatha bier maar de houtgerijpte versie is volmout gebrouwen (wat een vollere, zoete smaak geeft) en tijdens de lagering (rijping) zijn houtsnippers toegevoegd. De subtiele, zachte houtsmaken – met tonen van vanille, rood fruitig en tannine - zijn een ware verrijking in dit unieke, zachte quadrupel bier. (https://www.muifelbrouwerij.nl/product/5259187/zuster-agatha-houtgerijpt-2021)
Houtsnippers dus... of toch niet?
Muifel Zuster Agatha Houtgerijpt 2022 is een heerlijk roodbruin bier gebrouwen in Nederland. Zuster Agatha is een quadrupel die slechts een keer per jaar wordt gebrouwen, en dit jaar heeft hij op eikenhouten vaten mogen rijpen. Hij beschikt over een zeer rijk en aangenaam karakter vol met tonen van rode vruchten gedompeld in een dikke laag van romige vanille. Verder tref je er tonen aan van zoethout met lichte pieken van eik. Afgesloten door een verwarmende afdronk. Muifel Zuster Agatha Houtgerijpt 2022 heeft een alcoholpercentage van 11.5%. (https://www.drankgigant.nl/muifel-zuster-agatha-houtgerijpt-2022.html)
Zuster Agatha Houtgerijpt van de Muifelbrouwerij werd in 2013 voor het eerst gebrouwern. Een houtgerijpte variant gebrouwen van de klassieke Quadrupel Zuster Agatha. Het op licht geroosterde eikenhout gerijpte bier bleek zeer in de smaak te vallen waardoor men in 2014 besloot deze houtgerijpte heerlijkheid eenmaal per jaar te brouwen als lekkernij voor de winter. (https://www.bierista.nl/zuster-agatha-houtgerijpt-2017)
Blijkbaar was het een succes want het eenmalige brouwsel wordt elk jaar opnieuw gebrouwen!
Op https://www.mitra.nl/product/muifel-zuster-agatha-houtgerijpt-33cl is een houtgerijpte variant uit 2019 te zien. Hun omschrijving is als volgt:
ZICHT/KLEUR Dit donkerbruine bier met rode gloed heeft een opvallende romige schuimkraag. GEUR In de neus begint het met een zachte, maar volle zoetheid van karamel. Daarna volgt de fruitigheid van gedroogde vruchten, kersen en pruimen. SMAAK De eerste slok laat gelijk de frisheid van de zachte koolzuur zien. Daarna volgt de zwoele zoete zachtheid van krenten . AFDRONK De intense afdronk geeft een prima balans tussen ze zoetheid en de gebrande mout. CULINAIR Deze Zuster nemen we graag mee naar een simpele gehaktbal met mosterd of een zigeunerschnitzel. BIJZONDERHEDEN De bekende Zuster Agatha Quadrupel is houtgerijpt. (https://www.mitra.nl/product/muifel-zuster-agatha-houtgerijpt-33cl)
De smaakomschrijving en het zicht hebben ze goed beschreven, dat is nog steeds zo. Karamel, kersen en pruimen. Alhoewel, dat zoete van dat (rode?) fruit herken ik niet. Karamelzoetigheid en zoethout dan weer wel.
Elke winter brouwen we eenmalig een houtgerijpte variant van onze klassieke Zuster Agatha. Dit jaar is de receptuur aangepast. Het alcoholpercentage is verhoogd naar 11,5% voor nog meer smaak en nog meer karakter. (https://www.muifelbrouwerij.nl/product/8701766/zuster-agatha-houtgerijpt-2022)
Ik schonk mezelf een Zuster Agatha Houtgerijpt 2022 in. Dit bier van 11,5% is behoorlijk zwaar.
Een glad donker roodbruin bier met bruinig schuim. Het heeft een moutige licht bittere houtige afdronk. De geur valt op. De alcohol valt ook op in je hoofd. En de smaak? Zoals gezegd geen fruit, maar wel zoet. De alcohol brandt niet.
Terwijl de zoetgevooisde tonen van Frank Sinatra door de ruimte gaan, probeer ik de afdronk van dit bier te waarderen en tevergeefs te verwoorden.
Wat zeggen anderen?
Muifel Zuster Agatha Houtgerijpt 2022 11.5% ... Kastanjebruin tot dieprode Quadrupel met beige schuimkraag en een alcoholpercentage van 10,5%. Karameltonen en gebrande tonen zijn afkomstig van de Quadrupel die als basis is gebruikt. De houtrijping zorgt voor een nog complexere smaak met tonen van hout.... (https://www.hellobier.nl/muifel-zuster-agatha-houtgerijpt-2022-33cl.html)
Ja, de kleur is goed beschreven maar het alcoholpercentage dan weer niet. De houtrijping kan ik er helaas niet uithalen. Daarvoor zou ik een expert moeten vragen, maar waarom zou ik bier kopen om dat een ander te laten opdrinken? Tenminste als die verder geen gezellig gezelschap is. Ik heb geen probleem om een (klein) rondje te geven, verder ben ik keigierig.
08 november 2022 om 15:13 Muifelbrouwerij heeft haar jaarlijkse special Zuster Agatha Houtgerijpt weer uitgebracht. Een karaktervol, rijk winterbier dat gelimiteerd verkrijgbaar is. Zuster Agatha Houtgerijpt Al sinds 2013 brouwt de Osse Muifelbrouwerij (in het eerste jaar op verzoek van de ABT cafés) jaarlijks eenmalig een houtgerijpte versie van hun bekende Quadrupel Zuster Agatha. Dit karaktervolle en rijke winterbier is zeer gewild, zeker omdat het in beperkte oplage wordt gebrouwen. Eén brouwsel per jaar Jaarlijks wordt er maar één brouwsel van gemaakt. Ook heeft het etiket van Zuster Agatha Houtgerijpt elk jaar een andere uitstraling. De 2022 versie is verder verbeterd. Het alcoholpercentage is verhoogd naar 11,5% wat een nog rijker en smaakvoller bier heeft opgeleverd. Dit is met recht een van de paradepaardjes van de Muifelbrouwerij. De lancering van Zuster Agatha houtgerijpt 2022 vond plaats op zaterdag 5 november in het nieuwe Café De Buurman in Arnhem. Op deze drukbezochte avond werden vele glazen gedronken van dit heerlijke zware quadrupel bier. Verkrijgbaarheid Het bier is zeer beperkt verkrijgbaar van fust en is te koop bij diverse slijters in heel Nederland. (https://www.biernet.nl/nieuws/muifels-zuster-agatha-houtgerijpt-2022-nu-verkrijgbaar)
Het is inderdaad een zwaar bier. Ik ben eraan begonnen, maar Sinatra is er heel erg lichtvoetig bij. Krenten? Zoethout? Rood fruit? Karamel? Het is een zwaar bier, dat herken ik wel. Maar die smaken? Nee. De geur doet denken aan alcohol en een zwaar karaktervol bier. De smaak vind ik opvallend mild, al heeft de afdronk een koppigheid in zich. De koolzuur is niet grof aanwezig, maar eerder verstopt in de fijnmazige branderigheid van de alcohol. Dit gaat meer naar 'hard liquer' dan bier.
In practical terms, the term hard liquor refers to an alcoholic beverage that is produced through the distillation (careful boiling and condensation) of grains, fruit, or vegetables that have already been fermented (converting sugars like glucose and fructose into cellular energy, which creates ethanol as a byproduct). (https://alcohol.org/statistics-information/hard-liquor/)
Brandewijn is een sterk alcoholische drank uit Noordwest-Europa. De naam "brandewijn" is afkomstig van "gebrande wijn", wat in het Engels verbasterd is tot "brandy". Het wordt verkregen door destillatie van vloeistoffen waarin gisting is ontstaan, bijvoorbeeld wijn en moutwijn. De oude Nederlandse brandewijn stookt men van moutwijn tot een percentage van 35% tot 40%. Geur en smaak ontstaan door bepaalde ingrediënten zoals perzikpitten mee te stoken. In wijnverbouwende landen zoals Frankrijk en Duitsland stookt men gegiste vruchten tot eau de vie respectievelijk Weinbrand. In de Scandinavische landen stookt men met graan waaruit aquavit ontstaat. In de Balkan stookt men slivovitsj van pruimen. In Frankrijk stookt men uit gegiste appels calvados. In Duitsland en Zwitserland stookt men met kersen Kirschwasser. In Frankrijk stookt men uit pitten, schillen en stelen die overblijven uit het wijn maken de marc , bijvoorbeeld marc de Bourgogne uit Bourgognewijn. In Duitsland noemt men op deze wijze gestookte brandewijn Tresterbranntwein. In Frankrijk stookt men brandewijn of brandy van wijnen van hoge kwaliteit, waaruit cognac of armagnac ontstaat.[1] Anno 2021 wordt de Nederlandse brandewijn niet meer uit wijn gedistilleerd, in tegenstelling tot de Engelse "brandy" en de Duitse "Weinbrand". De basis van deze moderne Nederlandse brandewijn is neutrale alcohol, waaraan naar eigen inzicht van de producent suiker en kruidenextracten toegevoegd worden. Het percentage alcohol is ten minste 35%. Het smaakkarakter wordt mede bepaald door een vleugje azijnzuur.[2] De oude Nederlandse brandewijn is gelijk te stellen aan de overige brandy's, de moderne Nederlandse brandewijn wijkt af door het gebruik van een andere basis. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandewijn_(drank))
Okee, dat is het dus niet,
Smaak is een chemische sensatie die wordt waargenomen door cellen in de smaakpapillen in de mond, en we zullen ons later meer richten op de smaak van Cognac. Aroma daarentegen is een samensmelting van verschillende gewaarwordingen in de hersenen. Daartoe behoren de smaken die door onze smaakpapillen worden gesignaleerd, maar ook geur, temperatuur, tactiele prikkels, en zelfs - in het geval van bepaalde specerijen - pijn. Al deze zintuigen worden door de hersenen ontvangen, op volgorde gezet en het eindresultaat is wat wij smaak noemen. Een van de meest integrale elementen van aroma, en in het bijzonder in het geval van Cognac, is geur. Dat brengt ons bij 'de neus'.... In 2009 kwamen 50 sommeliers, keldermeesters en proevers bijeen op de International Cognac Summit om precies dat te ontdekken. Ze deden er vier dagen over (we kunnen ons alleen maar voorstellen hoe 'vreselijk' het voor die arme zielen moet zijn geweest om zo lang de aroma's van verschillende Cognacs in te ademen). Wat zij bereikten was zeer opmerkelijk. Een definitieve (nou ja, bijna) gids die de glorie van het Cognac aroma demystificeert. Deze deskundige 'neuzen' kwamen met een lijst van 5 belangrijke aroma's die onze geliefde Cognac zijn unieke karakter geven. Vanille Pruim Caramel Sinaasappel Abrikoos Maar daar houdt het niet op! Want dit zijn misschien wel de meest voorkomende aroma's in de neus van een Cognac, maar er zijn nog 63 andere, zij het subtielere, aroma's, die handig zijn ingedeeld naar de cyclus van het seizoen. (https://www.cognac-expert.com/nl/waar-smaakt-cognac-naar/)
Nou, ik weet niet hoe cognac smaakt, maar dit lijkt me wel in de buurt te komen?
Hoe smaakt sherry? ... Er zijn verschillende soorten, zowel droog als zoet, van licht tot zwaar. Het voert te ver om hier alle soorten op te sommen. Het smaakverschil tussen een lichte en droge (bijvoorbeeld manzanilla) of een zware en zoete sherry (bijvoorbeeld PX) is enorm. De kenmerkende smaak is over het algemeen licht notig en een beetje gistig (https://www.foodiesmagazine.nl/inspiratie/keukenhacks/wat-is-sherry/)
Moutig en gistig? Wat een vage opschrijving. Dat kan alles wel zijn...
We zetten de belangrijkste soorten voor je op een rij: Fino: een lichte, droge sherry met tonen van amandel. Wordt jong gedronken. Laat deze sherry niet te lang open staan want dan verliest ie z’n smaak. Manzanilla: een kruidige, ziltige variatie op Fino. De wijn is gerijpt in Sanlucar de Barrameda. Manzanilla is trouwens het Spaanse woord voor kamille. Dat proef je ook terug in deze sherry. Oloroso: een sherry soort die donkerder en sterker van smaak is dan de meeste sherry’s. Deze sherry rijpt ‘oxidatief’. Dat betekent dat de wijn veel in aanraking is gekomen met zuurstof. Hierdoor krijgt hij een ander type smaak, meer notig, en een donkere kleur. Amontillado: een aromatische sherry met een hazelnotensmaak. Medium sweet: een zoetige sherry met notensmaak. Deze sherry ruikt ook heerlijk! Het is bijna altijd een mix van Amontillado en Pedro Ximenénez. Pedro Ximénez: volle en stevige sherry die erg zoet is. Heel donker van kleur en licht stroperig. Cream sherry: een zoete variant en meestal een blend van verschillende soorten. De smaak is zacht met tonen van noten en rozijnen. (https://www.gall.nl/wijn/sherry/)
Nee, amandelen, ziltigheid, kamille, notig, hazelnoten, stroperig, zoet, rozijnen? Nee, dat herken ik er niet in. Ik vermoed dat dit bier ergens op lijkt, maar ik kan het niet echt duiden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten