Vantablack Creatures. Peanut Butter Brownie Imperial Stout. (https://brewcavern.co.uk/product/vantablack-creatures/)
Het zwarte bier heeft bruin schuim. De geur doet denken aan chocoladebrownies. De smaak is zoet en plakkerig. Is het een Pastry Stout? Het schuim verdwijnt trouwens snel. Het bier is echt heel erg zwart, pikzwart. Het mondgevoel is dik en zeker niet waterig. Het bier doet ook denken aan zoete drop. Het is met 12,5% behoorlijk zwaar, maar dat proef je niet.
De geur doet me denken aan iets, maar ik weet niet wat. Bestaat er zoiets als zoete pindakaas? De nasmaak vind ik wat minder.
Ze hebben ook een Stocking Filler Nostalgia – 12% Imperial Stout – 440ml Can Chocolate Orange Imperial Stout met 12%. Die heb ik (nog) niet geproefd.
Peanut Butter Brownie Imperial Stout 12.5% ABV
Container size: 440ml Vegan Friendly (https://www.craftmetropolis.co.uk/product/azvex-vantablack-creatures-peanut-butter-brownie-imperial-stout/)
Azvex återupplivar ytterligare en riktigt populär öl, en krafting Imperial Pastry Stout på en nattsvart och rund maltkropp ala 12,5% är smaksatt som en jordnötssmör Brownie! (https://glasbanken.se/produkt/azvex-brewing-vantablack-creatures/)
Vantablack Creatures (2022) van Azvex Brewing Company uit Liverpool, Engeland is een Imperial Peanut Brownie Pastry Stout van 12,5%. (https://beerizer.com/shop/rebelbeercans/vantablack-creatures-2022--264988) (https://birrapedia.com/azvex-brewing-company-vantablack-creatures--2022-/f-63b760d9eeb6b419fd1bc813)
Loads of peanuts and Hazelnuts on the nose. More on the taste along with lots of smokiness and rich roasty stout. Beautifully oily and a lovely warming booziness on the taste and aftertaste. (https://untappd.com/b/azvex-brewing-company-vantablack-creatures/4640474)
Fijn om op untappd ook eens een beschrijving te lezen. Dat gemis is wat me tegenstaat van die app. Het maakt drinken een spelletje. Scoren met hoeveel je drinkt vind ik principieel niet goed. Het aandacht besteden aan een degustatie en dat goed verwoorden vind ik wel waardevol. Hazelnoten vind ik ook een smaakomschrijving die past. Nutella, dat is waar de smaak mij aan doet denken!!
Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero.
De pasta werd in 1949 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Supercrema Gianduja'. Tegen het eind van 1964 registreerde Ferrero de merknaam 'Nutella' en daarbij de afbeelding op het etiket, die nadien ongewijzigd is gebleven, behalve op tijdelijke actiepotten. Ook de vorm van de pot is merkenrechtelijk beschermd.
Een soortgelijke combinatie van hazelnoten en chocolade werd door chocolademakers in Turijn en omstreken al in de vroege negentiende eeuw ontwikkeld om te besparen op de hoeveelheid cacao. Tegenwoordig wordt het product wereldwijd verkocht; het is met name in Europa, Australië en de Verenigde Staten populair. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nutella)
Boozy peanut butter, dark chocolate ice cream. 440ml is probably too much, but a rich treat. ... Very peanut buttery! And sweet. One for a different day .... Vloeibare pindakaas (https://untappd.com/b/azvex-brewing-company-vantablack-creatures/4640474)
Okee ik ben pas halverwege.... dat wordt nog wat... maar pindakaas kan ik er eigenlijk niet in herkennen.
Lekkere choco stout met een toets van koffie en zoete ( maplesyrup) afdronk (https://untappd.com/b/azvex-brewing-company-vantablack-creatures/4640474)
Ja zoet is dit bier zeker.
Op https://www.burgbieren.nl/azvex-brewing-company/azvex-vantablack-creatures-blik/?archive_url=%2Fazvex-brewing-company%2F staat dat het een R.I.S. is. Een Russian imperial Stout is dacht ik toch net wat anders.
Stout is een biersoort die wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte kleur en een enigszins branderig bittere smaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout. Er bestaan zowel hooggegiste als laaggegiste varianten.
Stout is een variant van de biersoort porter, die in mindere mate dezelfde kenmerken bezit. De eerste porter werd gemaakt in Londen rond 1730. Stout was rond die tijd bekend als stout porter. In de loop der jaren werd de suffix "porter" weggelaten. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Stout_(bier))
Imperial Stout, ook bekend als Russian Stout, is een variant van de bierstijl Stout. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is deze bierstijl niet afkomstig uit Rusland maar uit Engeland, net als de klassieke Stout. Een Stout is een donker bier van hoge gisting, met aroma's van gebrande koffie en chocolade, met voor een deel donker gebrande mout. Imperial Stout is de sterkste en meest alcoholische van alle bestaande Soutbieren. De Imperial Stout heeft een alcoholgehalte dat varieert van 8% tot wel 15%. ... Dit donkere bier met romige schuimkraag is een krachtig bier met een hoog alcoholgehalte. Imperial Stout combineert alle smaken van een traditionele stout met de kracht van alcohol en hop. Je proeft daardoor complexe geroosterde smaken van koffie, chocolade en karamel met een vleugje vanille. De Imperial Stout is vaak hoppiger, iets zoeter en vooral alcoholischer dan een traditionele Stout. Het heeft nog meer rondheid en bitterheid. De alcohol geeft het bier een verwarmende smaak waarmee het een ideaal bier is tijdens de winter of aan tafel bij het dessert. (https://www.hopt.nl/magazine/bier/3/wat-is-een-imperial-stout/469)
Imperial stout, ook bekend als Russian Imperial Stout (RIS), is een zeer zwaar type bier en kenmerkt zich met een zeer donkere kleur. Zo is een typische Imperial Russian Stout al minimaal 80 EBC en bevat het minimaal 7-8% alcohol, maar 12% tot 14% is niet ongewoon.
Ook is het bier vrij bitter met een bitterheidsfactor van ongeveer 50 tot 90 IBU (International Bitterness Unit). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Imperial_stout)
Voordat we kijken naar de speciale smaak van de Russian Imperial Stout is het leuk om even het verleden in te duiken. De naam verraad natuurlijk al het land voor oorsprong, toch is het interessant om te weten hoe dit tot stand is gekomen. In januari 1698 werd er een missie georganiseerd door Peter de Grote. Hij besloot om de banden aan te halen met Engeland. De 25-jarige leider van de missie was een man genaamd Peter Mikhailov. Tijdens zijn reis ontwikkelde hij een echte voorkeur voor Brits bier en tabak. Op deze reis en daarna heeft Peter de Grote veel gedaan om de Russische handel met West-Europa, en met name Groot-Brittannië, uit te breiden. Zijn voorliefde voor Brits bier zou uiteindelijk overgaan op een laatste Russische Catherine de Grote. In de jaren sinds Peter zijn bezoek aan Londen werd er een nieuwe stijl bier ontwikkeld die een Porter werd genoemd. Naarmate de bieren sterker werden, kwam een subgroep die bekend stond als Porter – Stout. Uiteindelijk werd de “Porter – Stout” enkel “Stout”. Precies, door de invloed van de Russische tsaren heeft het bier de naam Russian Imperial Stout gekregen. Een heerlijke bier wat echt afkomstig is van hoge heren uit Rusland (in combinatie met een flinke dosis inspiratie uit Engeland natuurlijk).... De Russian Imperial Stout is een sterk donker bier met een erg volle smaak van chocolade en koffie. Van oorsprong bevatte dit bier ruim 5 kg hop per vat, dit is erg veel in verhouding tot andere biersoorten. Hier komt de bittere smaak dan ook vandaan. Imperial stout heeft een hoog alcoholgehalte van ruim 9%, sommige bieren kunnen zelfs oplopen tot 15%. Een hoger alcoholgehalte zorgde ervoor dat de Russian Imperial Stout biervaten niet bevroren tijdens de koude route terug naar Rusland. Dit was natuurlijk ideaal voor de export. Zoals vele bierstijlen van vroeger, viel de Russische Imperial Stout van zijn troon in de 20e eeuw. (https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/brouwpunt-favoriet-russian-imperial-stout/)
There are many kinds of stouts worth mentioning that have nothing to do with dark beer porter, including:
Dry or Irish stout: This style is what most people associate stout with today. It’s a non-sweetened—standard—stout, boasting a drier flavor than English or US versions.
Milk or sweet stout: Such style contains lactose—a sweetener obtained from milk. Because beer yeast can’t ferment lactose, it instead adds volume and sweetness to the drink. It was a popular type pre-World War II, where doctors would prescribe it to nursing mothers.
Oyster stout: Due to the popularity of oysters in taverns and public houses during the 18th century, a man named Ernest Barnes thought to combine them with stout. By incorporating oyster concentrate with stout, he created a formula still used today. Also dubbed as ‘Russian Imperial stout,’ Imperial stout is another sub-category to this potent brew.
It came to be during the 18th century, London, England, following inspiration from the Baltic Porter beer. The type has a high alcohol content of at least nine percent abv and is among the darkest beers available.
A recipe from 1856 discloses that Imperial stout had an original gravity of 1.101 and exceeded 10 pounds of hops per barrel. That suggests it contained over 10 percent abv. (https://winning-homebrew.com/imperial-stout-vs-stout-beers.html)
Although it was initially used as a pejorative to refer to sickly sweet, adjunct-laden beers, “pastry stout” has been universally adopted in the craft beer community. We can credit Don’t Drink Beer with the creation and proliferation of the term. Most commonly it refers to a stout that is brewed to be intentionally sweet and is often made with the addition of plenty of sugary ingredients. The end goal is typically to brew a beer that mimics the flavor–and sometimes appearance–of dessert.
It’s a divisive category that certainly gained traction, much like hazy and milkshake IPAs and fruited sours, in the age of social media. Fans are most often drawn to pastry stouts because of the dessert-like sweetness and excitement commonly associated with the release of these beers. Critics typically deride the style for the “kitchen sink” approach of tossing just about any and all adjuncts with reckless abandon into beer. It’s about as far from reinheitsgebot as you can get.
Regardless of how you feel about the style, it’s certainly a contemporary phenomenon. .... Unlike hazy or New England IPA, which was given an official categorization at the Great American Beer Festival, Pastry Stout doesn’t have any formal designation.
“At its most basic, these stouts feature culinary ingredients that drive home the impression of rich dessert flavors,” says J.C. Tetreault, founder of Trillium Brewing Co., one of the prominent producers of the style. Other brewers tend to agree with this baseline interpretation of the style. “To me, pastry stouts are any stouts that are adjuncted with anything that you might find in a dessert, either gourmet or something your grandma made you as a kid,” shares Skip Schwartz, Innovation & Wood Cellar Lead at WeldWerks Brewing Co.
In addition to the dessert-like qualities, some brewers suggest that sweetness is the main component of pastry stouts. “My mind goes directly to residual sugar,” says Jeremy Grinkey, The Bruery’s Director of Production. “After all, look at the wine industry and how every dessert wine is sweet, and not just “off-dry” but really sweet. So for me, I believe that the word and style of pastry stout demands the finished product be very sweet.” (https://www.hopculture.com/what-is-a-pastry-stout-sweet-beer/)
What Are Pastry Stouts?
25/06/2021 11:30 amEditorial-Brewer World
Pastry Stouts are sweet, rich, over-the-top dark beers loaded with high adjuncts and flavored to taste like liquid cakes, pie, cookies, and candy bars. It is an unofficial sub-style of imperial stout which showcases ingredients that are more commonly found in a bakery than a brewery.
Pastry stouts are somewhat similar to the milkshake hazy IPAs. Milkshake IPAs are also loaded with a high amount of adjuncts such as fruit, milk sugar (lactose), syrups and other extreme ingredients. Their appreciation among beer lovers is undeniable.
Pastry stouts are never session-able as they are loaded with confectionary ingredients such as chocolate, coconut, vanilla, coffee, bananas, caramel, cinnamon, star anise, marshmallows and many other combinations. With adjuncts like these, you can expect your next pint of pastry stout to taste like a thick, sweet, high-alcohol, dessert-like beer. .... Imperial Stouts have been implementing similar adjuncts in their recipes but in lower thresholds. Chocolate, coffee, coconut, caramel, marshmallows or other pastry ingredients were only added to highlight the roasted malt flavours which are often perceived as Burnt, espresso, dark chocolate like. Pastry stout is one beer that takes the sweet, rich, dessert-like side of stout to the extreme. (https://www.brewer-world.com/what-are-pastry-stouts/)
Pastry stout is a modern craft beer phenomenon that takes specialty beers to the extreme. Packing massive sweetness and the flavors often found in desserts and pastries into a strong dark stout, the beers are often sought-after commercial creations popular in the modern era of social media. While having a cult following, the relatively young style has few rules and emphasizes brewer creativity in executing the concept. Many breweries make one-off versions and are constantly trying new variations, which makes it difficult to define the beer in the traditional sense. It is best thought of as an ingredient-driven specialty beer with several commonly used attributes.
As a specialty beer, the base style often cannot be defined as a classic style, like imperial stout. Rather, it is dark and usually quite strong, but is also sweet, thick, and heavy. Due to the darkness, it is called a stout, but often the beers lack the strongly roasted character typical of most stouts. The notion of balance is also somewhat hard to pin down since the essence of the style is a beer that is unbalanced in sweetness, possessing well beyond the typical sweetness level of other beers.
Neither the Beer Judge Certification Program (BJCP) nor the Brewers Association (BA) list pastry stout as a named style, preferring to let existing specialty and experimental styles address it. I think this reflects the fact that the beers can vary widely and that they are very ingredient-driven. The most typical place to put pastry stouts in a BJCP competition would be category 30D Specialty Spice Beer, which allows variations of spice, herb, and vegetable (SHV) beers (a base style with a number of SHV ingredients) with sugars, sweeteners, and unfermentable sugars added. The base styles in these beers can be used loosely, such as stating a style family (e.g., “stout”) or giving a general description of the beer. Versions not using spices might be placed in 31B Alternative Sugar Beer, and those versions using fruits along with spices should go in 29C Specialty Fruit Beer (which allows a fruit and spice base beer, along with additional sweeteners). Pastry Stout History
While beers that are today called pastry stouts have been made for some time, they really didn’t start to be noticed until after 2000. I recall trying beers like Southern Tier’s Choklat and Mikkeller’s Beer Geek Breakfast in the mid-2000s, and finding them very sweet for their description. The trend of making experimental beers accelerated after hazy IPAs started to be made into milkshake IPA variations in the mid- to late-2010s, and sweetness caught on as a desirable beer component after years of consumers chasing bitterness in IPA, sourness in wild beers, and barrel-aged beers of all forms.
The name pastry stout seems to have first been used around 2017 as a somewhat derogatory term to criticize these excessively sweet beers, but the name stuck and was actually embraced by those making it to the point where it routinely appears on the label of commercial beers. Articles about the style started appearing in 2018 and 2019 and more brewers are creating these variations based on customer demand and excessive hyping on social media. Since those times, the number of commercial breweries making the beer continues to grow.
Sensory Profile
Pastry stouts are meant to invoke the mental impression of a sweet dessert (or even a sweet breakfast). Since they are called stouts they should be dark but often don’t have the heavily roasted or burnt flavors of some stouts. As they mention pastries, they should be sweet and have the flavors associated with pastries or desserts. They should be fairly strong, at least 8%, often over 10% ABV, and be very sweet with a high finishing gravity. Really, these are the only things that seem to be generally accepted as guidelines among brewers (I hesitate to call them rules since they seem very flexible).
The dark flavors can have coffee, dark chocolate, and cocoa qualities, and are often combined with very dark crystal malt flavors that have caramel, dried or dark fruit, and burnt sugar flavors. There typically are not strongly roasted, acrid, harsh, tarry, ashy, or burnt flavors. This is similar to how beers like black IPA and schwarzbier use darker malts and grains without bringing in the sharp notes.
These beers typically have thick or chewy body and mouthfeel, often with silky or dextrinous qualities. The high sugar content can give a heavier mouthfeel as well, and can sometimes approach something cloying, although the alcohol tends to offset this impression. The alcohol level is high, which often makes it similar to an imperial stout in strength but the balance will seem very different since the bitterness levels are usually quite restrained to avoid challenging the sweetness for dominance. (https://byo.com/article/pastry-stouts/)
Veel tekst, maar weinig wijzer geworden.
Het bier ruikt overigens duidelijk. Dat is een bier dat in een druk café echt wel opgemerkt wordt. Als ik m'n lippen aflik merk ik drop op. De nasmaak doet denken aan Nutella. De hoofdsmaak vind ik wat lastiger om te bepalen.
Het einde van het glas komt in zicht, maar het effect van 12,5% begint merkbaar te worden. Ik vind het wel prima zo. Blijkbaar is dit soort zoete bier een stijl of soort die trending is. Mij kan het helaas niet zo bekoren. Ik had meer van de pindakaas verwacht/gehoopt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten