Translate

Zoeken in deze blog

maandag 19 september 2022

Steenuil

De steenuil is de bekendste van de kleinere uilensoorten. In ons land is hij van oudsher een bekende verschijning in vooral kleinschalig agrarisch cultuurlandschap. De steenuil schuwt de menselijke omgeving niet en broedt vaak op boerenerven, vooral als deze voldoende natuurlijke variatie bieden. Dan kan een steenuil op een klein oppervlak alles vinden wat hij nodig heeft. Vanaf paaltjes of andere verhogingen zoekt de steenuil naar voedsel en vliegt daar in golvende vlucht op af. (https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/steenuil)

De steenuil is nauwelijks groter dan een merel maar oogt toch wat forser door z’n opgezette veren. Het verenkleed is overwegend bruin tot grijsbruin met witte streepjes en druppelvormige vlekken. Opvallend zijn de felgele ogen en lichte ‘wenkbrauwen’. Het achterhoofd lijkt een kopie van het voorhoofd met toegeknepen ogen. In rust is zijn postuur gedrongen, bij waakzaamheid rekt de uil zich uit. Niet altijd zichtbaar zijn de lange, bevederde poten. GELUID Laag fluitende baltsroep, wel echt uilachtig,"kiew-kiew-kiew". Verder veel andere roepen. (https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/steenuil#Herkenning)

De steenuil (Athene noctua) is een kleine gedrongen uil met gele ogen en witte wenkbrauwstrepen. ... De steenuil is een kleine gedrongen uil van ongeveer 21 tot 27 cm lang en met een spanwijdte van ongeveer 55 cm. De bovenzijde is bruingrijs, dicht witgevlekt en -gestreept. De onderzijde is lichtgrijs met donkere brede strepen. De steenuil heeft een onduidelijke sluier en een afgeplatte, brede kop met gele ogen. In de vlucht vertoont de bovenzijde witte druppelvormige vlekken. De vleugels zijn kort en rond. De staart is kort. De vlucht is golvend als die van een specht.[2] De steenuil is op de dwerguil na de kleinste uil in de Benelux. Het mannetje wordt ongeveer 180 gram, het vrouwtje wordt 200 gram. ... De steenuil leeft solitair. Hij zit - ook overdag - veel op daken, telegraafpalen, in een knotwilg of op een weidepaaltje en wipt en buigt bij verstoring. De vogel wordt dankzij zijn kleine formaat weinig opgemerkt. Hij maakt wel veel lawaai, met name van oktober tot februari is zijn roep vaak te horen. Deze bestaat uit een schel en fluitend 'kieuw-kieuw', 'koewiet' of 'kwief'. Bij het nest klinkt de roep als 'kiff, kiff' of 'kef, kef'. De zittende vogel roept een langgerekt 'hoe.....k', dat gemakkelijk is na te bootsen, waarop de partner antwoordt, vooral in de schemering.[2] ... Het voedsel van de steenuil is aangepast aan zijn grootte: hij vangt wel muizen als hij kan, maar ook veel regenwormen, kevers en andere insecten en kikkers of jonge vogels. Soms verrast de steenuil prooien die relatief groot zijn ten opzichte van zijn eigen formaat, zoals ratten. Hij heeft verschillende jachttechnieken, zoals observeren vanaf een paaltje, over de grond lopen en rennen of jagen vanuit een lage vlucht. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenuil)

De Steenuil jaagt grotendeels in de schemering en 's nachts. Zomers, vooral tijdens de broedperiode, wordt overdag ook gejaagd. De jaagmethode hangt af van het soort biotoop. Op plaatsen waar de vegetatie kort is, wordt lopend, huppend en soms rennend gejaagd op insecten en wormen. Veelal jaagt de Steenuil vanaf vaste uitkijkposten, zoals paaltjes en overhangende takken. Af en toe wordt in lage vlucht, zwevend of biddend gejaagd. De Steenuil is een voedselopportunist: hij heeft een breed voedselpakket en kan zich goed aanpassen aan de locale voedselsituatie. Op het menu staan kleine zoogdieren (vooral Veldmuis), vogels, amfibieën, reptielen, insecten, wormen, slakken en zelfs aas. Regenwormen en insecten vormen met 75% het hoogste aandeel van het voedsel van de Steenuil. In de winter worden vooral muizen gevangen. De braakballen van de Steenuil zijn smal (32 x 13 mm) en bevatten onverteerbare voedselresten. (https://waarneming.nl/species/34/)

De uil van Athene werd meestal afgebeeld als steenuil, zoals bijvoorbeeld op oude Atheense munten uit de vijfde eeuw v.Chr.[7] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenuil)

De uil van Athene is een kleine uil die in de Griekse mythologie Pallas Athena, de godin van de wijsheid, vertegenwoordigt of vergezelt. In de Romeinse mythologie is het equivalent de uil van Minerva, Athene's syncretische incarnatie. De uil was in de klassieke oudheid een symbool van kennis, wijsheid en scherpzinnigheid. ... De reden waarom de uil werd geassocieerd met Pallas Athena of met de wijsheid is onbekend. Mogelijk heeft Pallas Athena haar oorsprong in de paleisgodin uit de Minoïsche beschaving, die vaak werd geassocieerd met vogels.[1] Volgens de archeologe Marija Gimbutas gingen de wortels van Pallas Athene nog verder terug en stamde zij af van een Europese vogel- en slanggodin uit de kopertijd.[2] Enkele mythologen denken dat de oorsprong recenter was en vinden een mogelijke aanwijzing in de legenden over de oorsprong van de stad Athene, waar Pallas Athena de beschermgodin van was. Deze legenden gewagen namelijk van veel steenuilen in die regio. Weer anderen opperden dat de Grieken de uil mogelijk associeerden met een alziende wijsheid, daar de uil uitstekend in het donker kan zien.[3] ... Athene's uil werd in Athene meestal afgebeeld als een steenuil (Athene noctua); het uilengeslacht Athene dankt hieraan zijn naam. Afbeeldingen van de uil werden gebruikt op vazen, schalen, amforas en andere kunstvoorwerpen.[3] Vanaf 510 v.Chr. verscheen de uil op de voorzijde van de Atheense geldstukken. De tetradrachme werd door de Grieken na verloop van tijd een glaux (γλαύξ) genoemd, het Griekse woord voor 'uil'.[4][noot 1] De munten waren voorzien van de inscriptie 'ΑΘΕ', een afkorting voor 'ΑΘΗΝΑΙΩΝ', wat vertaald kan worden met 'van de Atheners'. Later werd dit opschrift ook gebruikt op andere afbeeldingen van Athene's uil.
Ook buiten de stad Athene werd de uil met de godin geassocieerd. Volgens Plutarchus' biografie van Themistocles vlogen gedurende de Slag bij Salamis in 480 v.Chr. uilen tussen de ranken van het Griekse leger, wat werd gezien als een bewijs van de zegen van Pallas Athena. Hetzelfde gebeurde naar verluidt in 310 v.Chr., tijdens de succesvolle campagne van Agathocles van Syracuse tegen de Carthagers.[6]... In de Romeinse mythologie werd Minerva, Pallas Athena's incarnatie, ook vaak vergezeld door de uil. In sommige mythologieën was de uil geen vertegenwoordiger, maar louter een favoriet dier van de godin. In Ovidius’ Metamorphosen bijvoorbeeld klaagt Cornix de kraai dat hij rechtmatig de favoriet van Minerva zou moeten zijn in plaats van de uil, die volgens het verhaal een gereïncarneerde dochter van koning Epopeus bleek te zijn.... Ook later bleef de uil in de westerse culturen een symbool voor wijsheid, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de afgebeelde uilen op boekenleggers en boekensteunen. De 19e-eeuwse filosoof Georg Wilhelm Friedrich Hegel gebruikte de uil van Minerva als een filosofische metafoor:
Die Eule der Minerva beginnt erst mit der einbrechenden Dämmerung ihren Flug.
(De uil van Minerva begint pas bij het aanbreken van de avondschemering haar vlucht.)
— Georg Wilhelm Friedrich Hegel (https://nl.wikipedia.org/wiki/Uil_van_Athene)

1. Een dode steenuil gevonden? Wat te doen?Is de steenuil geringd? Geef het ringnummer door aan het Vogeltrekstation (website www.griel.nl). Ringterugmeldingen zijn een onmisbare schakel in het onderzoek, o.a. van de overleving van jonge en volwassen steenuilen, en dragen daarmee bij aan een adequate bescherming. 
2. Een gewonde steenuil gevonden? Wat te doen?Heeft u een gewonde steenuil gevonden, bijvoorbeeld aangereden door een auto? Breng het dier dan naar een naburig vogelasiel. Dat kunt u ook het beste met zieke uilen doen. Raadpleeg voor een vogelasiel bij u in de buurt het overzicht van Nederlandse vogelasiels.Let op! Als u een ogenschijnlijk hulpeloze jonge steenuil (op de grond) in de buurt van zijn vermoedelijke nestplaats vindt, weet dan dat de oudervogels in de buurt zijn en voor hun jong zullen zorgen. Als de jonge uil op de grond zit (waar hij kwetsbaar is voor huisdieren), dan is het aan te raden om hem op een veilige plek te zetten, bijvoorbeeld op een tak in een boom. 
(https://www.steenuil.nl/steenuil-gevonden)

Brouwerij De Ryck Steenuilke 6.5% ... Goudgeel Blond bier met fijne schuimkraag en een alcoholpercentage van 6,5%. Bloemig en fruitig in de neus. De smaak is zacht met een licht zoetje en een fijn koolzuurgehalte. Steenuilke is afkomstig van browerij De Ryck uit België (https://www.hellobier.nl/steenuilke-24-33.html)

Steenuilke is een uniek en pittig blond bier met een lichte moutsmaak, een subtiele fruitigheid en een fijne kruidige, licht grassige smaak. Het heeft een volmondige hoppige en droge afdronk . Dit blond degustatiebier werd in samenwerking met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen gecreëerd ter ondersteuning van het steenuilproject in de regio. Om de specificiteit van deze streek en dit kleine diertje te onderstrepen werden zorgvuldig 3 kruiden uitgezocht (Engelwortel, Lieve vrouwe bedstro en Weegbree) die in de streek groeien. Deze geven het bier een heel eigen volmondig aroma en smaak, zodat eentje al snel smaakt naar meer. (https://www.vlaamschereus.nl/bier/steenuilke/)

Steenuilke is een Belgisch bier van hoge gisting. Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij De Ryck te Herzele. Het is een blond bier met een alcoholpercentage van 6,5%. Dit bier wordt gebrouwen in opdracht van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen naar aanleiding van het steenuilproject. Het is een hoppig bier met drie kruiden uit de Vlaamse Ardennen. Steenuilke behaalde een zilveren medaille op de European Beer Star 2011 te Neurenberg in de categorie Belgian Style Ale.[1] ... Alcoholpercentage 6,5 % Stamwortgehalte 15,9° Plato Graan gerstemout Ingrediënten lievevrouwebedstro, sleedoorn, engelwortel Lagering lagertanks Afwerking nagisting op fles, gefilterd, niet gepasteuriseerd Brouwer Brouwerij De Ryck Type streekbier Kleur blond (https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenuilke)

Steenuilke is een uniek en pittig bier met een lichte moutsmaak, een subtiele fruitigheid en een fijne kruidige, licht grassige bittertoets. Het heeft een volmondige, hoppige en droge afdronk. TYPE blond degustatiebier SMAAK frisse kruidigheid met subtiele bittertoets KLEUR donkerblond GISTING Hoge gisting , hergist op de fles GRADEN PLATO 16 Plato (https://brouwerijderyck.be/nl/bieren/steenuilke/?legal)

Steenuilke is een goudblond bier met een alcoholpercentage van 6,5%. Het werd in 2009 gelanceerd als een samenwerking tussen brouwerij De Ryck en het regionale landschap van de Vlaamse Ardennen (RLVA) ter ondersteuning van het Steenuilke-project in de regio. Om de link met onze regio en de natuurlijke habitat van de kleine uil te benadrukken, werden 3 speciale kruiden die in de Vlaamse Ardennen groeien geselecteerd en aan het brouwsel toegevoegd. Ze geven het bier zijn uitgesproken en unieke kruidige, peperige smaak. Dit heerlijke bier won de zilveren medaille bij de European Beer Star in Nürnberg. (https://www.beervikings.com/product/steenuilke/)

Dit heerlijke bier won de zilveren medaille bij de European Beer Star in Nürnberg? Als ik de lijst met winnaars  van 2017 t/m 2022 nakijk kom ik geen Steenuil tegen? 

Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen vzw is een samenwerkingsverband tussen gemeenten, Provincie en Vlaanderen, verschillende middenveldorganisaties (natuur en milieu, land- en tuinbouw, toerisme en recreatie, jacht en wildbeheer, erfgoed, etc.) en de gebruikers van de open ruimte. Het regionaal landschap engageert zich om de natuurlijke troeven van de Vlaamse Ardennen te beschermen. Dat doen we door overheid, bewoners en bezoekers van de streek te betrekken bij acties op het terrein die in een duurzame streekontwikkeling passen. Tegelijk willen we het draagvlak voor natuur en landschap bij de inwoners van de Vlaamse Ardennen te verhogen. (https://www.rlva.be/samenwerking)

De Vlaamse Ardennen liggen in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen. Het werkingsgebied van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen omvat achttien gemeenten: Brakel, Erpe-Mere, Gavere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm. Door de fusies van deze gemeenten stemt deze afbakening niet volledig meer overeen met de landschappelijk heuvelige streek, die oorspronkelijk als Vlaamse Ardennen beschouwd werden. De totale oppervlakte van het werkingsgebied bedraagt 77600 ha of 776 km2. ... Het heuvelend en glooiend landschap van de Vlaamse Ardennen is het gevolg van een langdurig geologisch proces. Het resultaat is een steeds variërend landschap, dat aan de oorsprong ligt van een waaier aan biotopen: beekecosystemen met bronbossen en broekbossen, getuigenheuvels met eiken-berkenbossen en eiken-beukenbossen, open kouters en riviervalleien. Daarnaast vind je ook heel wat kleine landschapselementen met streekeigen bomen en struiken die van groot belang zijn voor de aanwezige dieren. Verspreid in het landschap vind je dan ook heel wat natuurgebieden en natuurreservaten die een bezoek meer dan waard zijn. (https://www.rlva.be/regio)

European Beer Star in Nürnberg As an internationally renowned beer tasting competition, the European Beer Star is dedicated to honoring top-quality beers. Only three medals - gold, silver and bronze - are awarded in each category. This makes the European Beer Star one of the toughest competitions in the world. The European Beer Star promotes beer diversity and emphasizes beer specialties of European origin. The competition is as diverse as beer culture itself. Therefore, the competition is open to the whole world! (https://www.european-beer-star.com/ebs-en/index.php#empfang)

The world is becoming more digital and is in a constant state of flux. The beer market is also subject to this change. That's why the categories of the European Beer Star are adapted every year to current consumer expectations. The feedback from our experienced tasters from all over the world - the stars of the competition - helps us. The European Beer Star is dedicated to promoting beer culture. That's why we describe selected beer styles in more detail in each issue of our Beer Star News. Thanks also go to the Association of Diplom Bier Sommeliers and our many friends from around the world who support us with their descriptions. By clicking on the pictures, you will learn much more than just the analytical values about the beer styles. (https://www.european-beer-star.com/ebs-en/wettbewerb/kategorien/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten