Translate

Zoeken in deze blog

maandag 1 april 2024

Paasij

PaasIJ is een bier van Brouwerij 't IJ te Amsterdam. Het is een seizoensbier dat alleen in de lente gebrouwen wordt en de rest van het jaar niet beschikbaar is. PaasIJ is een lentebok, een fris blond bovengistend bier met een fruitige zachte smaak. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Paasij)

Ik dronk dit op café. Het bier smaakte fris en mildbitter, maar vooral de nasmaak was ontzettend lekker.  

De lentebok van Brouwerij ’t IJ wordt al gebrouwen sinds 1989. Dit recept is bedacht door de oprichter van de brouwerij Kaspar Peterson. Alleen hij weet hoe het idee rondom het Paasij tot stand is gekomen en hij brouwde het ieder jaar net een tikkie anders. Dit zorgt voor enige mysterie rondom het ontstaan van deze lentebok. Het eerste jaar had dit seizoensbier, net als het winterbier IJndejaars geen etiket, maar een zijdepapieren wikkel waarop de struisvogel voor het eerst verdrongen was door een paashaas. Getekend door politiek tekenaar Tom Janssen. Grappig detail is dat aan zijkant van de wikkel de openingstijden van het proeflokaal staan. Ook de sluitingstijd van 20.00 uur is nog steeds van kracht. In het tweede jaar werd het wikkel al vervangen door een etiket met daarop nog steeds de zelfde paashaas. Sinds 2009 is het label voorzien van een ei met daarin de Amsterdamse vlag. Volgend jaar staat er weer een verandering in het label aan te komen dus hou het in de gaten…... Het recept Ieder jaar brouwde Kaspar de Paasij dus net even anders, maar in 2007 was het bier wel heel erg goed gelukt. Omdat het zo lekker was werd er in 2008 gekozen om het zelfde recept te gebruiken. Sindsdien is het recept nooit meer veranderd en is het van vele IJ-bier drinkers een favoriet geworden. Al vanaf het eerste brouwsel in 1989 wordt Paasij op 7% alc gebrouwen. Met de eigen huis gist welke zorgt voor fruitige tonen en zijn doordrinkbaarheid. Ook het gemalen korianderzaad en zoethoutpoeder zijn nooit verdwenen. De aroma’s vormen een mooie balans tussen fruit, koriander, gist en hop. Een prettige combinatie waarbij het bittertje extra mooi naar voren komt door de licht geroosterde mout. De afdronk is licht tintelend, met een langdurige frisse nasmaak. Een IJ om elk voorjaar weer gretig naar op zoek te gaan. PaasIJ Soort: lentebok Gebrouwen sinds: 1989 Verkrijgbaar: maart en april Alcohol: 7% Smaak: kruidig / zacht / bitter Kleur: licht amber (18 EBC) Bitterheid: 30 IBU Mout: pilsmout / caramout / tarwemout Hop: Perle Kruiden: Korianderzaad / zoethout (https://www.brouwerijhetij.nl/paasij_/)

PAASIJ Onze vroege lentebok. Een licht amberkleurig bier dat zacht en licht kruidig van smaak is. De aroma’s vormen een mooie balans tussen fruit, koriander, gist en hop. Een prettige combinatie waarbij het bittertje extra mooi naar voren komt door de licht geroosterde mout. De afdronk is licht tintelend, met een langdurige frisse nasmaak. Een IJ om elk voorjaar weer gretig naar op zoek te gaan. Alcoholpercentage: 7% Drinktemperatuur: 8-10 graden (https://www.brouwerijhetij.nl/paasij/)

De Paasij is een licht amberkleurig lente bockbier van 7% alcohol. Een zacht maar ook een fris bier. Kruidig en fruitig zijn dan ook de hoofdrolspelers in dit bier van Brouwerij ’t IJ. De koriander en zoethout in dit lentebier geven het een speciaal karakter. Ideaal voor het paasweekend! Brouwerij ‘t IJ is een Amsterdamse brouwerij waar uitsluitend speciaalbieren gebrouwen worden. De brouwerij is gevestigd in het oosten van de stad. Het bier wordt op twee locaties gebrouwen. Aan de Funenkade, naast Molen de Gooyer, worden alle tapbieren van de brouwerij gebrouwen. Op deze locatie bevindt zich ook het proeflokaal van de brouwerij. In de tweede brouwerij aan het Zeeburgerpad worden alle flesbieren gebrouwen. De totale capaciteit van de twee locaties is zo’n 22000 hectoliter per jaar. In ‘t Vondelpark is sinds 2019 het tweede proeflokaal gevestigd: Proeflokaal ‘t Blauwe Theehuis. De brouwerij staat ook vooral bekend om hun populaire witbier: ’t IJ Wit Voor het brouwen van de ’t IJ Paasij worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt: Water Gerstemout Korianderzaad Zoethout Hop Gist Het eindresultaat is een verfrissend lentebier met kruidige en fruitige tonen! Smaak en kleur Frisse smaak Kruidige en fruitige tonen Licht bittertje maar zachte afdronk Mooie lichtamber en goudachtige kleur Een stevige witte schuimkraag (https://bestebiertje.nl/brouwerij-t-ij-paasij/)

't IJ Paasij Brouwerij 't IJ (40) 't IJ Paasij is de lentachtige tegenhanger van de IJbok, het herfstbier. 't Paasij is pittig door zijn bitterheid, maar heeft ook veel frisheid en kruidigheid, mede dankzij het gebruik van koriander. (https://www.bierista.nl/t-ij-paasij)

PaasIJ is een Bock, Lentebier, Lentebok met 7,0% alcohol. PaasIJ wordt gebrouwen door Brouwerij 't IJ in Amsterdam. ... PaasIJ is een vroeg lentebok speciaalbier , licht amberkleurig en fijn van smaak. Dit bier wordt aan het begin van elke lente gelanceerd door Brouwerij 't IJ. ... Een licht amberkleurig bier dat zacht en licht kruidig van smaak is. De aroma’s vormen een mooie balans tussen fruit, koriander, gist en hop. Een prettige combinatie waarbij het bittertje extra mooi naar voren komt door de licht geroosterde mout. De afdronk is licht tintelend, met een langdurige frisse nasmaak.  Verkrijgbaar maart-mei. Vroege "lentebok", licht amberkleurig, fijn van smaak, een IJ dat graag gevonden wordt. (https://www.biernet.nl/bier/merken/paasij)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten