Translate

Zoeken in deze blog

maandag 26 april 2021

Bommen & Granaten Buffalo Trace BA Bourbon BA Barley Wine

De naam van het bier is een hele mondvol, en het alcoholgehalte is met 13,4% ook behoorlijk. Het smaakt zoet. Het bier heeft een lekkere koolzuurpikkeling, maar het schuim verdwijnt heel snel. De smaak mist  hopbitterheid en is wat dun. De smaak is echter supergoed, minder zwaar als dat ik had gedacht. Ik was er wat bang voor, dat het met 13,4% meer de heftige kant op zou gaan. De smaak is fluweelzacht en dat maakt 'm toch wat verraderlijk. Ik voel 'm nu al hangen.  De kleur is als Palm of een sterke drank als congac (zie https://cdn.zilvercms.nl/q80/http://cookinglife.zilvercdn.nl/uploads/webshop/arcoroc_cognacglas.jpg). De smaak is lekker, en best wel zacht, het is geen lichte pils of fruitige IPA of moutige ale. Het is een barley wine, echt een wijn. 

Toch eens kijken op internet voor deze brouwerij: 

Brouwerij de Molen in Bodegraven is in 2004 gestart in de historische korenmolen De Arkduif gelegen langs de Oude Rijn midden in het Groene Hart. De hoofdbrouwerij is inmiddels verhuisd naar iets verderop in de straat maar er wordt in de korenmolen bij Brouwcafé de Molen nog steeds gebrouwen en heerlijk gekookt met en naast molenbieren. Ook zijn er rondleidingen, arrangementen, ruimte voor feesten en partijen en meer. In de naastgelegen zeer breed gesorteerde Bierwinkel kan iedereen terecht voor craft- en speciaalbieren uit de hele wereld (zie https://brouwerijdemolen.nl/).

De brouwerij is bekend van het bierfestival; Borefts (zie https://brouwerijdemolen.nl/borefts-bierfestival/).

Op biernet (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zuid-holland/bodegraven/molen-de) lees je het verhaal van deze brouwerij:

Na ervaring opgedaan te hebben bij een brouwer uit Westmaas, de Texelse bierbrouwerij en Brouwerij de Prael te hebben gewerkt, besloot Menno Olivier (1963) voor zichzelf te beginnen en eind 2003 start hij in de garage van zijn huis in Bodegraven een brouwerij (De Salamander) annex proeflokaal. In 2004 krijgt hij van de gemeente Bodegraven de gelegenheid om Molen de Arkduif (1697) liggend langs de Oude Rijn midden in het Groen Hart te huren en opent hij Eet- en Bierlokaal de Molen. ... In het begin had hij ook nog zijn functie als brouwmeester van de Rotterdamse Stadsbrouwerij de Pelgrim maar zijn het bedrijf groeide snel. De belangstelling steeg, de groepen werden groter en toen Menno naast het geven van workshops ook zijn ambachtelijk gebrouwen bier op de markt bracht, kon de stap naar een eigen brouwerij niet uitblijven. De brouwerij van toen bestond uit een roestvrij stalen installatie met een capaciteit van 500 liter met een tank uit de melkindustrie  De van oorsprong oliegestookte maischketel (kook ketel) werd nu elektrisch verwarmd wat de maischketel geschikt maakt voor brouwen volgens het infusie systeem. Vandaag de dag staat deze handgemaakte installatie bij de Kaapse Brouwers in Rotterdam. De brouwerij en proeflokaal, gehuisvest in de molen opende officieel haar deuren in juli 2004 en werd op vrijdag 17 september 2004 geopend door acteur Bram van der Vlugt. In het proeflokaal waren in 2004 al 6 bieren van de tap verkrijgbaar. De brouwerij zelf was ondergebracht in de voormalige meelopslagplaats van de molenaar.... n 2008 wordt John Brus zijn partner en samen maken zij een bedrijfsplan om te groeien in alle opzichten. De brouwerij verhuisd naar een pand verderop in de straat alwaar een nieuwe installatie wordt gebouwd. In 2006 waren er vijf medewerkers in dienst, in 2017 zijn er 19 medewerkers en daarnaast een afdeling van Stichting Philadelphia, een instelling voor wonen en werken voor verstandelijk beperkte mensen. De capaciteit van Brouwerij de Molen is navenant gestegen. In 2006 werd er 300 hectoliter gebrouwen, in 2017 14.000 hectoliter.... Brouwerij De Molen heeft in 2016 haar missie de 'vier wieken van de molen' gedefinieerd, met deze waarden willen zij de toekomst tegemoet treden. Bavaria heeft in dat jaar een minderheidsbelang in Brouwerij de Molen genomen en door die samenwerking hoopt Brouwerij de Molen met name de distributie in Nederland te kunnen verbeteren.(https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zuid-holland/bodegraven/molen-de)

Al maanden gonsde het van de geruchten: Bavaria zou De Molen hebben gekocht. Verleden jaar maakte De Molen bekend dat zij met de Brabantse familiebrouwers een exclusieve distributieovereenkomst hadden gesloten en er werd op Borefts Bierfestival een Swinkels familielid in keurig en perfect detonerend pak gesignaleerd. Zowel Bavaria als De Molen ontkende een verdergaande verbintenis – maar dat bleek niet langer vol te houden. Here’s the deal.... Al in begin 2015 heeft Bavaria Brouwerij, via een BV waarin zij participeert met Brouwerij De Koningshoeven, 35% van het aandelenkapitaal van Brouwerij De Molen overgenomen. De aandelen zijn afkomstig van diverse kleinere oorspronkelijke aandeelhouders: Menno en John houden gezamenlijk de meerderheid van de aandelen. Met deze transactie wordt er dus niet direct geld in het bedrijf geïnvesteerd: Bavaria heeft hiermee vooral het distributierecht van De Molen in de Benelux gekocht, en zo kan een lentebier van De Molen bijvoorbeeld exclusief voor aan Bavaria gelieerde horeca zaken worden gehouden. Een uitstekende distributie is voor een groeiende brouwerij van levensbelang, en De Molen heeft voor het kanaal van Bavaria (en La Trappe) gekozen.... De participatie vertoont grote gelijkenis met die van Duvel-Moortgat in Brouwerij ’t IJ. Ook daar is sprake van een minderheidsaandeel, is een forse verbreding van distributie het directe winstpunt en is toegang tot kennis een indirect pluspunt. Zowel De Molen als ’t IJ beschikken sinds kort over een professioneel laboratorium en hebben toegang tot alle andere, ook brouwtechnische, kennis van de grote broer. Het bier kan er alleen maar beter van worden, en dus profiteert de consument er van – ook vanwege die bredere distributie. In dat licht bezien zijn het dezelfde gelijkenissen als bij de Lagunitas-Heineken deal, of die van Ballast Point en Constellation – al waren dat geen minderheidsdeelnemingen. (https://www.mylifewithbeer.nl/brouwerij-de-molen-deels-in-handen-van-bavaria/)

Bavaria neemt craftbrouwerij De Molen helemaal over 01 februari 2019 11:53 Aangepast: 01 februari 2019 11:54 Swinkels Family Brewers, het bedrijf achter biergigant Bavaria, wordt 100 procent eigenaar van een van de bekendste Nederlandse craftbrouwerijen. Brouwerij de Molen uit Bodegraven kan zich zo concentreren op het brouwen van bier en hoeft zich minder zorgen te maken over de steeds lastiger wordende Nederlandse speciaalbiermarkt. Swinkels nam in 2016 al een minderheidsbelang van 35 procent in De Molen. Die samenwerking ging de microbrouwer vooral aan om gebruik te kunnen maken van het distributienetwerk van Bavaria. ... Toch is de succesvolle samenwerking niet de enige reden voor de overname, blijkt uit een bericht van Menno Olivier, John Brus en Jaco Geerlof, de eigenaren en de brouwer van De Molen. In een bericht op de site zeggen ze dat er hard is gewerkt om de brouwerij toekomstbestendig te maken. Door interne- en externe ontwikkelingen en gebeurtenissen was dat niet al te makkelijk. "Bijvoorbeeld door de ontwikkelingen in de branche en de markt: het grote aantal lokale brouwerijen en het verzadigd raken van de behoefte", zeggen de heren. Dat moeilijke markt wordt niet alleen door De Molen gevoeld. Ondanks de populariteit van speciaalbier, stijgt het aantal brouwers niet meer, zo bleek vorige maand. Er kwamen er vorig 88 nieuwe brouwers bij, maar dat waren er veel minder dan de 126 brouwers die in 2017 begonnen. Het aantal brouwers dat stopte, steeg juist van 22 naar 24.... Alle aandelen gaan over naar Swinkels. De Molen krijgt daarbij een vergelijkbare autonome status binnen het bedrijf als bijvoorbeeld ook De Koningshoeven, bekend van La Trappe, heeft binnen het concern. In de dagelijkse aansturing en het management van de brouwerij verandert daarom ook niets. De brouwers hopen zich zo te kunnen richten op wat ze het liefst doen: bier brouwen. Het is niet het enige craftbierbedrijf dat opgaat in de Bavaria-familie. In 2016 kocht Bavaria al de Belgische Palm-brouwerij en in 2018 werd de Nederlandse importeur Bier&co ingelijfd. (https://www.rtlnieuws.nl/economie/business/artikel/4595126/bavaria-neemt-craftbrouwerij-de-molen-helemaal-over)

Nog even terug naar brouwerij De Pelgrim:

In het historische deel van Rotterdam ziet horeca-ondernemer Harry van der Wiel (1949-2011) een droom in vervulling gaan. Hij had als droom om een eigen brouwerij voor speciaalbieren te starten. ... Harry is lid vanaf het eerste uur van de consumentenvereniging PINT en was ook nauw betrokken bij de oprichting van de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT). Zo raakte hij al snel betrokken bij de ontwikkelingen van het speciaalbier in Nederland. En op 9 mei 1996 kreeg Rotterdam dan ook weer een eigen bierbrouwerij in de historische wijk Delfshaven, gevestigd in het ouder raadhuis, direct naast de Pelgrimvaderskerk. Toepasselijk omdat Delfshaven vroeger fungeerde als aanvoerhaven van grondstoffen en uitvoerhaven van exportbier. ... Als eerste brouwmeester heeft De Pelgrim de in Limburg geboren Ard Janssen aangetrokken die al ruime ervaring had opgedaan bij Oranjeboom, Bavaria, De Raaf en de Arcense Stoombierbrouwerij. Herm Hegger, de eigenaar van Brouwerij de Raaf heeft ook zijn zijn bijdgrage geleverd en ontwierp de nieuwe apparatuur voor de brouwerij. De brouwapparatuur werd eind maart 1996 geinstalleerd, waarna half april het eerste brouwsel de brouwketel verliet..... Op 1 januari 1999 ging Ard Janssen onverwacht naar Saoedi Arabië vertrok om aldaar een melkfabriek op te zetten voor de koning. Thomas Grosswald (1978)nam de roerstok over maar werd hetzelfde jaar weer ontslagen. In 1998 bedroeg de jaarproduktie 500 hectoliter. In eerste instantie werd de gist betrokken van Stadsbrouwerij de Hemel uit Nijmegen. Later was de gist afkomstig van de firma Van Nimwegen.... In 1999 brouwde de brouwerij 70 hl (7000 liter) bier per maand, waarvan de bostel (restprodukten die na het brouwen overblijven) wordt opgehaald door een boer uit Montfort, die dit als veevoer aan zijn koeien geeft. Brouwers waren toen Sander Maassen, Bjorn van den Oudenhoven en Marc van der Veen die Ard opvolgde. Laatstgenoemde was toen nog de bedrijfsleider van De Pelgrim maar verliet deze brouwerij met ingang van 1 mei 2000. In 2000 wist brouwmeester Sander Maassen zich ook omringd door gastvrouw Barbara, Dirk voor het horecagedeelte alsook een aantal stagiaires. De productie werd dat jaar opgevoerd van 500 hl naar 1500 hl. ... Vanaf 2003 nam Menno Olivier gedurende een jaar de roerstok ter hand. Menno Olivier is de initiatiefnemer achter Brouwerij de Salamander het latere Brouwerij de Molen. Menno liet zich, wegens drukke werkzaamheden, weer opvolgen door Ard Zoetmeyer. Ard is in 2000 afgestudeerd aan de HAS en heeft gewerkt bij Interbrew in Breda. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zuid-holland/rotterdam/pelgrim-de)

En dan is er nog de Kaapse Brouwers:

Kaapse Brouwers is een bierbrouwerij uit Rotterdam (Nederland) die is opgericht in 2013. Deze brouwerij heeft 6 bieren in het assortiment. ... De Kaapse Brouwers is de jongste stadsbrouwerij van Rotterdam. Als onderdeel van de Fenix Food Factory op Katendrecht brengen ze voor het eerst de craftbeer revolution naar Rotterdam. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zuid-holland/rotterdam/kaapse-brouwers)

De Rotterdamse brouwerij Kaapse Brouwers heeft een protestbier gelanceerd om de horeca te steunen. Het bier met de naam Kaapse Mark is vernoemd naar premier Mark Rutte.... Kaapse Mark is een speciaalbier met maar 2,9% alcohol. Er is voor een bier met dit alcoholpercentage gekozen omdat er slechts 2,9% van de besmettingen met het coronavirus in de horeca plaatsvonden. Desondanks koos het kabinet voor de maatregel om de gehele horeca opnieuw te sluiten. Het protestbier dat de brouwers op de markt brengen krijgt daarom de naam Kaapse Mark, vernoemd naar premier Mark Rutte. (https://www.biernet.nl/nieuws/kaapse-brouwers-lanceren-protestbier-als-steun-voor-horecakrachten)

Maar daar heb ik geen herinneringen van ...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten