Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 17 oktober 2020

Grieks bier

In de oude Griekse tijd werd er aanvankelijk gedacht dat er geen bier werd gedronken. Hoewel in het noorden van Europa aanvankelijk veel meer bier is gedronken, dronken ze in Griekenland toch ook echt bier. Recente vondsten van materialen die gebruikt werden tijdens het brouwproces van bier uit 3.300 v.Chr. tonen dit aan. Toch, is in Griekenland wijn lang populairder geweest. De wijncultuur was tot ongeveer 1800 meer prominent, maar met de komst van de eerste koning van Griekenland (Koning Frederic Othon, die erg van bier hield) werd de biercultuur verder uitgebreid. De eerste officiële brouwerij in Griekenland werd in 1864 geïntroduceerd en daarna groeide het aantal brouwerijen hard. Grieks bier is tegenwoordig over de hele wereld te vinden. (https://www.burgbieren.nl/bierassortiment/griekse-bieren/)

Grieks bier drinken zorgt voor een ultieme, smaakvolle belevenis. Het is een eeuwenoud drank. Lange tijd werd bier beschouwd als drinkbaar brood, omdat het gemaakt werd van een pap van gerst. Overal waar granen verbouwd werden, werd bier gebrouwen en brood gebakken. Plato, een Griekse filosoof, schreef ooit: "Het was een wijs man, die bier uitvond." Ook hij wist bier te waarderen.
(https://www.griekseproductenonline.nl/informatie/grieks-bier-online-bestellen/)

Grieks bier is anders dan de meeste andere Europese bieren. Het heeft een authentieke, echte smaak en wint meteen uw hart als u het drinkt. Even waant u zich in de zon op een gezellige strand in verre oorden. Dit gevoel kunt u ook in Nederland krijgen, want dit bijzondere bier kunt u nu in onze webshop bestellen. U kunt bijvoorbeeld Grieks Volkan bier per stuk kopen of per doos.  (https://www.griekseproductenonline.nl/informatie/grieks-bier-online-bestellen/)

Ook het aantal microbrouwerijen stijgt fors op Griekenland. Waar er in 2007 nog maar 7 officiële micro-brouwerijen waren, waren dat er in 2019 al 45! In totaal zijn er inmiddels 94 actieve brouwerijen. De afgelopen jaren zijn voornamelijk lokale en kleine brouwers begonnen met hun bierkunsten. Veel Griekse eilanden hebben inmiddels ook hun eigen microbrouwerijen. Bij deze microbrouwerijen staat het vakmanschap en de smaak centraal. De bieren worden daarom ook omarmt door de horeca op het eiland en natuurlijk door de toeristen. Wij verwachten dan ook dat de komende jaren het aantal Griekse microbrouwerijen en Griekse speciaalbieren flink zal gaan toenemen! (https://www.burgbieren.nl/bierassortiment/griekse-bieren/)

Griekse bieren staan bekend om hun voortreffelijke en verfrissende smaak. Naast een van de bekendste Griekse bieren, genaamd Mythos, heeft Griekenland nog veel meer bijzondere bieren te bieden. In Griekenland zijn dan ook meerdere microbrouwerijen actief die de lekkerste Griekse speciaalbieren brouwen (https://www.burgbieren.nl/bierassortiment/griekse-bieren/).

Voor Grieken is alles wat met eten en een goed gezelschap te maken heeft, een sociale gebeurtenis. Vaak gaat dit gepaard met het drinken van een glaasje wijn of bier. Griekse biertjes worden door de gasten die het land bezoeken vaak geprezen vanwege hun voortreffelijke smaak. Uiteraard zijn de bekende biermerken zoals Amstel en Heineken ook daar verkrijgbaar, maar kent het land ook enkele biertjes die lokaal gebrouwen worden. Wist u overigens dat een Heineken, door de Grieken uitgesproken als ‘Geineken’, in de volksmond ook wel een prasino genoemd wordt. Dit betekent letterlijk een groene, naar de kleur van de fles (https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes).

Naast de bekende biermerken zoals Amstel en Heineken (ook wel "prasino" => groene genoemd naar de kleur van het bierflesje) zijn er steeds meer lokaal gebrouwen biertjes in Griekenland verkrijgbaar. (https://cynthiavanlunteren.weebly.com/griekse-biersoorten.html)

Griekenland kent een aantal wereldberoemde biermerken. Denk bijvoorbeeld aan Mythos, Alfa en Fix. Grieks bier kopen kun je tegenwoordig op vele plaatsen in Nederland. Grieks speciaalbier is dan ook waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Zo ben ik gek op Voreia. Ongefilterd en ongepasteuriseerd. Een Grieks biermerk wat gebrouwen wordt door Siris Microbrewery vlakbij Thessaloniki. Van gewone pilsener tot IPA en stout bier. Stuk voor stuk uniek en heerlijk van smaak. (https://www.griekishop.nl/c/bier-wijn-drank/grieks-bier/)

Alpha
Alpha bier is een van de oudste biermerken in Griekenland en het is het eerste merk met een Griekse naam. Het wordt veel geschonken in Griekenland en doordat het een licht bier is is het goed te combineren met veel gerechten. Het is ook vaak van de tap verkrijgbaar.
(https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes)
Alpha is het oudste en eerste merk met een Griekse naam. Dit is een licht bier dat vaak ook van de tap verkrijgbaar is. (https://cynthiavanlunteren.weebly.com/griekse-biersoorten.html)

Blue Island drink je zo vanuit het flesje eventueel met een schijfje citroen. Het bier wordt gebrouwen door Hellenic Breweries of Atalanti (Centraal-Griekenland). Hier wordt ook Εζα gebrouwen. Voor Blue Island worden uitsluitend speciaal geselecteerde natuurlijke ingrediënten en bronwater gebruikt. Blue Island heeft een onderscheidende frisse smaak (https://cynthiavanlunteren.weebly.com/griekse-biersoorten.html)

Corfu
In het noordwesten van Corfu is een klein dorp genaamd Arilas, waar een kleine bierbrouwerij staat. Met de opening van de brouwerij in 2006 nam eigenaar Claudios zich voor om iets aparts te produceren. Zo bedacht hij bier met honing en bier met de smaak van chocolade en koffie. Ook internationaal werd Claudios opgemerkt en zo werd hij gevraagd een bier te brouwen voor de Olympische Spelen in Londen. De Engelse organisatoren waren gefascineerd door het idee dat de van oorsprong Griekse Olympische Spelen werden vergezeld door uniek Grieks bier. Na lang nadenken over de naam van het bier, lag het eigenlijk voor de hand, het werd Coreivos, de naam van de eerste winnaar van de Olympische Spelen. (https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes)

Neda
Neda bier is afkomstig uit Messinia op de Peloponnesos, maar is geliefd in het hele land. Het bier is goudkleurig en is genoemd naar de Neda-rivier. Volgens de mythogoloy is Neda de godin van het water. We weten niet of dit water hiermee werd bedoeld. De smaak is in ieder geval goddelijk te noemen. (https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes)

Nissos
Een bier dat 100% natuurlijk is en wordt gebrouwen op Tinos. Er wordt alleen gebruik gemaakt van ingrediënten van de beste kwaliteit waardoor de perfecte geur en de smaak worden gecreëerd.
(https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes)

Fix
Voor hen die al heel lang in Griekenland komen, is dit Griekse biermerk wellicht bekend. Voor de Grieken is het vooral een gevoel van jeugdsentiment als ze het over dit bier hebben. Naast Amstel was dit het meest populaire bier van hun jeugd. Nadat de brouwerij een lange tijd gesloten is geweest, is in 2010 de productie weer hervat. In populariteit heeft het een flinke inhaalslag gemaakt. Ook nu weer wordt het veel geschonken in Griekenland. Het is er in diverse varianten. (https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes)

Fix Hellas is wellicht het bekendste Griekse biermerk en is sinds 2010 weer in productie na een jarenlange sluiting van de brouwerij. (https://cynthiavanlunteren.weebly.com/griekse-biersoorten.html)

Kefalonian Beer
Het Ionische eiland Kefalonia heeft sinds dit jaar ook zijn eigen bier. Biermerk “Kefalonian Beer” begon vier jaar geleden als idee en droom van Nikos Moraitis. Hij miste bier van Kefalonia. Een fris biertje van het Griekse eiland zelf en gemaakt van lokale ingrediënten; in ieder geval Grieks.
In Karavomylos, het noorden van het eiland, startte hij samen met zijn oom de microbrouwerij Kefalonian and Ithaca en inmiddels is het bier al bij veel horeca op Kefalonia te verkrijgen.
...
De kleine brouwerij, vlakbij de dorpen Sami en Agia Efimia, produceert dit jaar zo’n 60.000 flessen Kefalonian Beer. Ze gebruiken het lokale bronwater en 100% Griekse malt en hop. Afkomstig van het vasteland van Griekenland. Geen massaproductie, maar kwaliteit, handwerk en bovendien een natuurlijk product. “Kefalonian Beer werd vrijwel direct omarmd door de lokale bevolking en al snel volgde interesse van trendy bars uit Athene. We willen een kwalitatief goed product leveren en hebben gekozen om het bier alleen lokaal te distribueren. Het is een droom dat je nu in veel bars, café’s en restaurants op het eiland ons bier kunt bestellen” zegt Nikos Moraitis. (https://griekenland.net/nieuws/toerisme/bier-van-kefalonia/)

Mythos
Een van de bekendste biermerken in Griekenland is Mythos, dat gemaakt wordt in Thessaloniki. Vanaf het ontstaan van de brouwerij heeft deze verschillende prijzen gewonnen voor hun bier. Mythos is ontwikkeld door een Griekse brouwer met behulp van de kennis van Europese bier scholen. Ook de Mythos Radler is al een tijdje op de markt en is met zijn verfrissende smaak heerlijk op een warme zomerdag. (https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes)

Mythos is waarschijnlijk wel het bekendste Griekse biermerk en wordt gebrouwen in Thessaloniki. Mythos is verkrijgbaar in 30 verschillende landen wereldwijd. Vandaar waarschijnlijk ook hun slogans "There is a Mythos everywhere" of "Feels like Greek summer". Tegenwoordig is er ook Mythos Radler verkrijgbaar. Het originele recept stamt uit 1997. Het fris smakende biertje past uitstekend bij het Griekse Mediterrane klimaat en heeft een mooie kleur en goede schuimkraag. (https://cynthiavanlunteren.weebly.com/griekse-biersoorten.html)

In 1997 is gestart met het brouwen van Mythos bier in Sindos, op het vasteland, in het noorden van Griekenland. Destijds domineerden twee grote internationale biermerken nog de Griekse markt. Al snel werd Mythos bier omarmd en groeide het merk uit tot één van de meest gedronken bieren in Griekenland. Mythos staat voor kwaliteit en Grieks ondernemerschap en tegenwoordig verkrijgbaar in 30 verschillende landen wereldwijd. En dat worden er steeds meer. In Griekenland is het biermerk bijna letterijk overal te verkrijgen. Niet verwonderlijk dat het biermerk de slogan “There is a Mythos everywhere” hanteert. (https://griekenland.net/nieuws/gastronomie/mythos-bier/)

Op https://www.degrieksewinkel.nl/product-categorie/bier/ is een hele selectie van bier te vinden. Waaronder Mythos, Fix en Blue Island. Maar ook: Vergina Premium Lager 330ml "Traditioneel lager bier, een keer wat anders dan het beroemde Mythos bier. " (https://www.desmakenvangriekenland.nl/c-2286060/grieks-bier/)

Andere soorten zijn:

Virgina Red 330ml
Door een speciale manier van brouwen en het branden van de hop krijgt dit bier zijn rode kleur. Fruitig, met tinten van bramen en honing (https://www.desmakenvangriekenland.nl/c-2286060/grieks-bier/)

Virgina Weis 500ml
Een bijzonder wit bier die eind 2018 in Duitsland bij een concours voor witte bieren een zilvere medaille heeft gekregen. Licht troebel, zoals dat hoort met tinten van kruidnagel en banaan. (https://www.desmakenvangriekenland.nl/c-2286060/grieks-bier/)

Vergina Black 330ml
Donker bier voor de liefhebber, met koffie en vanille als smaakelement.
(https://www.desmakenvangriekenland.nl/c-2286060/grieks-bier/)

Vergina
Men gaat ervan uit dat in Rodoni, gelegen in centraal Macedonië, het eerste Griekse bier werd gebrouwen. Tot op de dag van vandaag wordt hier premium, rood en witbier gebrouwen. Sinds kort is de brouwerij gestart met het brouwen van Vergina Weiss, een bier met bananensmaak. (https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/nieuws/griekse-biertjes)

Opmerkelijk dus dat op bier-winkel.com/grieks-bier-c-346.html enkel Mythos te vinden is. Maar goed ik wilde een blog schrijven over een blikje wat ik laatst dronk: Beptina Lager Beer 5,6% vol. van de Macedonian Thrace Brewery, Komotini Griekenland.

Macedonian Thrace Brewery (Greek: Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης) is a Greek brewery, founded in 1996, based in Komotini and Vergina Beer is its signature product.[2][3][4][5] It also has branches in Athens and Thessaloniki.[6] (https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonian_Thrace_Brewery)

A Greek American chemical engineer, Demetri Politopoulos, with a Diploma in Brewing Technology from Siebel Institute of Technology in Chicago,[7] and his brother during a trip to North Mexico, searching for investment opportunities, showed enthusiasm over the variety and the number of beer brands of the country. After returning to their hometown, Manhattan, while they were having a conversation about beers they started wondering which beers were drinking while back in Greece. Soon, Demetri figured out none of the beer trademarks in Greece were actually having Greek interests and almost in every country a significant rate of the inland consumption of beer was fulfilled by local breweries.[8] Macedonian Thrace Brewery S.A. was founded on February 1, 1996 and the Industrial area of Komotini was selected as the seat of the company facilities due to its infrastructures, the well organised business environment and its motives. The main goal of the newly founded company was the production of the "first Greek beer" under the trade name "Vergina"(Greek pronunciation: [verʝˈina]). Thus, the construction of the brewery began and lasted until the fall of 1997. After some problems at the production, Vergina Beer finally managed to release on February 18th,1998.[8] Some of the difficulties occurred caused by the unfair competition tactics for which Athenian Brewery, a Heineken subsidiary company, later was found guilty by the court, but had already affected the growth of the company.[9][10][11] Nowadays, The market share of the company ranges between around 5 and 7 percent.[12][13] The company introduced first the concept of contract farming to Greece in 2006[14] and as of 2019 the contracted acreage exceeded the 35,000 acres in Macedonia and Thrace.[15] (https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonian_Thrace_Brewery)

In 2013 Vergina Weiss won the Silver Medal and the second place for MTB in the "Speciality Wheat Beer" category at the International Brewing Awards competition, the oldest one since 1886.[16] In 2014 and 2018 again Vergina Weiss won the Bronze and Silver Medal accordingly, in the "South German-Style Hefeweizen Hell" category at the European Beer Star competition.[17] In 2020 the company launched a new beer product, Vergina Alcohol Free, a low-alcohol beer (almost zero), and proceeded to a general rebranding with the formation of a new logo, graphics and products packaging.[18] (https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonian_Thrace_Brewery)

Macedonian Thrace Brewery is one of the most modern brewing facilities in all of Europe. Our founder Demetri Politopoulos' phrase that "when something is born, it starts out small and grows with love" is one of our guiding principles. We remain committed to “growing with love” and honoring our devoted friends who choose our beers, by reinvesting our profits in the very best brewing and quality control equipment available, creating new jobs and supporting our local and national economy. (https://verginabeer.com/en/brewery)

A Greek beer revolution!
As recently as the mid 90’s, Greece did in fact have several airlines, but the late, great Frank Zappa would undoubtedly have been upset by the fact that the land of his forefathers still didn’t have a single, 100% Greek beer.
That’s why when the very first “Vergina” was bottled in 1998, our mission was twofold: to craft one of the finest premium lagers money could buy – anywhere, at any price – and to rectify the glaring omission of which the legendary Zappa spoke...
Revolutionizing Greece’s Beer Culture - Going Global
Much to our surprise, what started out as a small, committed band of beer lovers’ quest to bring back the lost art of beer-craft to the Thracian heartland soon blossomed into something much greater than we could have ever hoped for: our “Vergina” brand had not only evolved into the catalyst that would revolutionize beer culture in Greece, but also began attracting an ever growing number of devoted fans in the four corners of the globe - from the surf lodges of Australia to New York City’s finest restaurants.
Honoring the Past - Investing in the Future
The history of beer brewing in the Hellenic world is well documented throughout antiquity; perhaps most famously in the 10th Century Byzantine codex entitled “Peri Zython Pioiseos” (“On the Crafting of Beers”). Furthermore, the ancient Greeks were well aware of the exceptional quality of the natural spring waters of Northern Greece, and archaeological finds confirm that Thrace was one of the very first locations in Europe where beer fermentation took place.
However, as resting on one’s laurels is never enough, Macedonian Thrace Brewery has invested tens of millions of Euros to date in establishing and continuously updating one of Europe’s most technologically advanced brewing and bottling facilities in the foothills of the Rhodope Mountains, that consistently meets and exceeds the most stringent international quality assurance standards (FSCC 22000).... Today, with a highly specialized and committed team of over 115 good people that’s constantly striving for the best possible results, and an ever growing presence of our labels throughout Greece and worldwide, Macedonian Thrace Brewery has managed to retain a close-knit “family atmosphere”, while at the same time consistently ranking as one of the most financially stable and creditworthy corporations in Greece.
Since our beginnings in the late 90’s, when the Macedonian Thrace Brewery first started offering its signature “Vergina Premium Lager” in the finest European Pilsner tradition, our product lineup has grown to include a variety of different labels and specialty beers, such as “Vergina Red”, an amber specialty beer with a unique bouquet of honey and berries; “Vergina Weiss”, which is brewed in the time-honored Bavarian tradition of top-fermented wheat beers; "Vergina Porfyra", an unfiltered limited edition lager which is brewed with the true beer aficionado in mind and "Vergina XXX Black" , an unfiltered dry stout with distinctive coffee and vanilla overtones, while a variety of new seasonal and specialty labels scheduled for production promise to make the choice for Vergina fans harder than ever... All of us here at Macedonian Thrace Brewery believe that the best days are yet to come, and we assure you that as we continue to getting stronger and stronger, we will never lose sight of the guiding principles that have gotten us to where we are today. (https://verginabeer.com/en/history)

Heel verhaal, maar de pils uit blik smaakte niet opvallend anders dan andere pils. Al kwam dat misschien ook omdat ik het dronk op de bank in Nederland en niet ergens op een of ander Grieks eilandje...

Of Macedonië?

Macedonië (Noord-Macedonië) (Engels: North Macedonia, Macedonisch: Северна Македонија) is een land in Europa dat grenst aan Albanië, Kosovo, Servië, Bulgarije en Griekenland. Macedonië is sinds 1991 onafhankelijk van het voormalige Joegoslavië. De hoofdstad van Macedonië is Skopje. Een aantal grote steden in Macedonië zijn: Kumanovo, Bitola, Prilep, Veles en Tetovo. Sinds 14 februari 2019 heet het land officieel Noord-Macedonië.
Macedonië staat bekend om de lange en rijke geschiedenis. In het land zijn ongeveer 1000 kerken en kloosters te vinden waarvan 365 kerken in de stad Ohrid. Deze stad heeft voor elke dag van het jaar een kerk gebouwd. De gemiddelde hoogte van Macedonië is circa 850 meter. Het hoogste punt is 2754 meter (Golem Korab). Het landschap kenmerkt zich veelal door bergen, graslanden, meren en bossen. In Macedonië zijn tevens 346 grotten die veelal moeilijk toegangbaar zijn. In de wintermaanden kan men bij de grens met Griekenland wintersporten beoefenen. ... 
Wist u dat…
…Macedonië vaak aangeduid wordt met ‘Fyrom’?
…Macedonië kandidaat is voor toetreding tot de Europese Unie?
…Macedonië tot 1991 onderdeel was van voormalig Joegoslavië?
…1/4e deel van de bevolking in de hoofdstad Skopje woont?
…Moeder Teresa geboren was in Macedonië?
…Macedonië de meeste bergen en bergtoppen ter wereld heeft?
(https://www.landenkompas.nl/macedonie)

De Republiek Noord-Macedonië ligt in het centrale deel van de Balkan in het zuidoosten van Europa. Noord-Macedonië heeft landsgrenzen met Kosovo, Servië, Bulgarije, Griekenland en Albanië. Noord-Macedonië is een vrij jong land dat zich pas in 1991 onafhankelijk verklaarde van Joegoslavië. De naam Macedonië mag door toedoen van Griekenland niet gebruikt worden voor officiële gelegenheden. Hierdoor stond Macedonië ingeschreven bij de VN onder de naam F.Y.R.O.M. (Former Yugoslav Republic of Macedonia). Mede door dit naamsgeschil heeft Macedonië nog niet kunnen toetreden tot de NAVO of de Europese Unie. Wel is Macedonië al enige jaren kandidaat-lid van de EU. Sinds 12 februari 2019 heeft het land officieel zijn naam gewijzigd in Noord-Macedonië. (https://www.noordmacedonievoorbeginners.nl/)

Noord-Macedonië, officieel de Republiek Noord-Macedonië (Macedonisch: Република Северна Македонија, Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) (Albanees: Republika e Maqedonisë së Veriut) is een land in het midden van het Balkanschiereiland in Zuidoost-Europa. Het is de opvolger van een van de deelrepublieken van het voormalige Joegoslavië. De deelrepubliek verklaarde zich in september 1991 onafhankelijk onder de naam Macedonië. In 1993 werd Noord-Macedonië lid van de Verenigde Naties, maar dan onder de voorlopige naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (in het Engels afgekort als FYROM), vanwege een geschil met Griekenland over de rechten op de naam Macedonië. Na een akkoord met Griekenland kreeg het in 2019 de naam Noord-Macedonië.[4][5]
De Republiek Noord-Macedonië is een binnenstaat die wordt begrensd door Kosovo in het noordwesten, Servië in het noordenoosten, Bulgarije in het oosten, Griekenland in het zuiden en Albanië in het westen. Het vormt ongeveer een derde van het grotere historische gebied Macedonië. De hoofdstad en grootste stad is Skopje.... De naam van de staat is afgeleid van het Griekse woord Μακεδονία (Makedonía), een koninkrijk (later, regio) genoemd naar de oude Macedoniërs. Hun naam, Μακεδόνες (Makedónes), komt uiteindelijk voort uit het oude Griekse bijvoeglijk naamwoord μακεδνός (makednós), wat lang of taps betekent, [16] dat dezelfde wortel deelt als het bijvoeglijk naamwoord μακρός (makrós), wat lang, lang of hoog betekent, in oud-Grieks. Aangenomen wordt dat de naam oorspronkelijk Hooglanders of de Lange betekende, mogelijk beschrijvend voor het volk. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Macedoni%C3%AB)

De geschiedenis van de regio Macedonië gaat terug tot de oudheid, te beginnen met het koninkrijk Paeonia, vermoedelijk een gemengde Thraco-Illyrische staat. In de late zesde eeuw v.Chr. werd het Macedonië opgenomen in het Perzische Achaemenidische rijk en vervolgens geannexeerd door het koninkrijk van Macedonië in de vierde eeuw v.Chr. De Romeinen veroverden de regio in de tweede eeuw voor Christus en maakten er deel van uit van de veel grotere provincie Macedonië. Het gebied bleef deel uitmaken van het Byzantijnse rijk, maar werd vaak overvallen en bewoond door Slavische stammen vanaf de zesde eeuw van het christelijke tijdperk. Na eeuwen van strijd tussen het Bulgaarse, Byzantijnse en Servische rijk, maakte het deel uit van de Ottomaanse heerschappij vanaf het midden van de 14e tot het begin van de 20e eeuw, toen de Balkanoorlogen van 1912 en 1913 volgden, het moderne grondgebied van Noord-Macedonië onderging Servische heerschappij.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd het geregeerd door Bulgarije, maar na het einde van de oorlog keerde het terug onder Servisch bestuur als onderdeel van het nieuw gevormde koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen. Later, tijdens de Tweede Wereldoorlog (1941-1944), werd het opnieuw geregeerd door Bulgarije en in 1945 werd het gevestigd als een constituerende staat van communistisch Joegoslavië, dat het bleef tot zijn vreedzame afscheiding in 1991.
Na de Tweede Wereldoorlog werd Joegoslavië (formeel) een federale staat, waarbij voor het eerst ook het Macedonische volk[noot 1] een eigen territorium kreeg, de Socialistische Republiek Macedonië. Op 8 september 1991 werd deze deelstaat na een referendum onafhankelijk.
Het werd lid van de Verenigde Naties[11] in 1993, maar als gevolg van een geschil met Griekenland over zijn naam, werd het enkel toegelaten onder de voorlopige verwijzing 'Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië'[12] (Macedonisch Slavisch: Поранешна Југословенска Република Македонија,[13] Poranešna Jugoslovenska Republika Makedonija), afgekort FYROM (van het Engelse Former Yugoslav Republic of Macedonia).
De naam Macedonië ligt gevoelig bij Griekenland, aangezien het noordelijke deel van Griekenland ook die naam heeft. De Grieken vreesden dat het land Macedonië aanspraken ging maken op het Griekse deel met dezelfde naam. Griekenland drong er bij de internationale gemeenschap op aan om het verschil tussen de twee 'Macedoniën' duidelijk naar voren te laten komen. Daarom werd door de Verenigde Naties bepaald dat het land Macedonië in het internationale verkeer werd aangeduid als 'Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië' (in het Engels Former Yugoslav Republic of Macedonia of afgekort als F.Y.R.O.M.). De Grieken noemden het land Macedonië ΠΓΔΜ (spreek uit: poe-ghoe-dhoe-moe), de Griekse afkorting voor F.Y.R.O.M., of simpelweg Skopje, naar de hoofdstad van het land. Op 17 maart 2008 onderhandelden Athene en Skopje over de naam, omdat er voor 2 april een oplossing gevonden moest worden naar aanleiding van de onderhandelingen over de toetreding van het nieuw gevormde land tot de NAVO. Er werd echter geen oplossing gevonden en Griekenland gebruikte zijn veto om de toetreding tot de NAVO te blokkeren.
Op 12 juni 2018 bereikten de regeringen van Macedonië en Griekenland een voorlopig akkoord dat erin moest resulteren dat het land de naam Republiek Noord-Macedonië (Република Северна Македонија, Republika Severna Makedonija) kreeg.[14][15] Op 19 oktober 2018 besloot het parlement met de vereiste twee derde meerderheid om de naam van het land te veranderen in Noord-Macedonië.[16] Op 12 februari 2019 werd de nieuwe naam een feit.
De nieuwe Republiek Macedonië ondervond weinig tot geen gevolgen van de oorlogen in Joegoslavië begin jaren 90. Dat veranderde toen in 1998 een extreem-nationalistische orthodoxe regering onder premier Georgievski aan de macht kwam en bovendien oorlog uitbrak in Kosovo. Veel etnische Albanezen vluchtten uit Kosovo, waarvan een deel naar Macedonië waar al een etnisch Albanese minderheid woonde. De Albanezen in Macedonië, georganiseerd in de UÇK-M, streefden naar onafhankelijkheid. Dit leidde ertoe dat er in 2001 in de Republiek Macedonië een korte maar hevige strijd woedde tussen etnische Albanezen en het Macedonische regeringsleger. Als gevolg hiervan stopte het geweld en werd door Macedonische en etnisch Albanese leiders het Akkoord van Ohrid ondertekend. Besloten werd dat de NAVO zou assisteren bij het innemen van de wapens van de etnische Albanezen. Deze missie kreeg de naam Task Force Harvest. De NAVO werd gevraagd om de Republiek Macedonië na beëindiging van TFH te ondersteunen bij het vredesproces en de parlementsverkiezingen van 15 september 2002. Hierop stationeerde de NAVO de vredesmacht Task Force Fox in de Republiek Macedonië. Nadat de verkiezingen naar tevredenheid verlopen waren werd deze missie opgevolgd door een kleinere EU-vredesmacht "Concordia", die later weer werd opgevolgd door een EU politie-missie met de naam "Proxima", die een jaar (tot 15 december 2004) actief zou zijn. Vlak voor die tijd werd de missie met één jaar verlengd (Proxima II). Deze missie eindigde op 15 december 2005.
Natuurlijk en cultureel erfgoed van de regio Ohrid is een van de monumenten op de Werelderfgoedlijst in Noord-Macedonië. Een deel van Albanië valt er nu ook onder. Ohrid wordt gezien als een van de oudste bewoonde plaatsen van Europa.
Sinds 27 maart 2020 is het land lid van de NAVO.[17]
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Macedoni%C3%AB)

Voordat Macedonië onderdeel werd van Joegoslavië is het land bijna duizend jaar onderdeel geweest van het Ottomaanse Rijk. De geschiedenis van Macedonië loopt dan ook op een aantal punten synchroon met die van het Ottomaanse Rijk. Tegenwoordig is Macedonië een rustig land dat zich de laatste jaren steeds meer aan het ontpoppen is al toeristische bestemming. De voorzieningen die hiervoor nodig zijn beginnen overal te komen en een steeds groter deel van de bevolking spreek Engels of Duits.  (https://www.noordmacedonievoorbeginners.nl/)

De Macedonische keuken is goed maar eenvoudig. Hij is te vergelijken met de meeste keukens zoals je die in de andere Balkanlanden tegenkomt. Toen we navraag deden naar typische Macedonische gerechten kregen we te horen dat deze niet bestonden, maar dat er wel typische Balkan gerechten geserveerd werden. De voorgerechten bestaan in de meeste gevallen uit een salade van komkommer, tomaat, geitenkaas, ui en olijven. In het binnenland zal het hoofdgerecht meestal bestaan uit een vleesgerecht, maar aan het Meer van Ohrid kom je ook veel vis tegen op de kaart. De vissen worden hier meestal even gegrild of warm gerookt en zijn in de meeste gevallen super vers. De vleeshoofdgerechten bestaan in de meeste gevallen uit stoofpotten. Deze worden met verschillende kruiden, ui en spek op smaak gebracht. Macedonië is nog een heel goedkoop vakantieland. Uit eten kost maar zelden meer dan tien euro per persoon en dan is het vaak de drank die het duur maakt. Een typische drank die hier veel geserveerd wordt is raki. Hiervoor moet je wel oppassen, want elke kroeg of restaurant brandt deze zelf en de drank kan dus erg in smaak of sterkte verschillen. Op meerdere plaatsen in Noord-Macedonië wordt wijn verbouwd. Deze wijn is van bijzonder goede kwaliteit en wordt in bijna elk restaurant in het land geschonken.  (https://www.noordmacedonievoorbeginners.nl/)

Het lijkt er dus op dat er meer bier in Griekenland wordt gedronken dan in Noord-Macedonië, al heb ik daar geen cijfers van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten