Translate

Zoeken in deze blog

zondag 14 mei 2023

Meer brouwerijen uit de scheurkalender

In Drachten staat het proeflokaal 'Onder de Brouwer' van brouwerij Noarder Dragten. De brouwerij is te vinden op onderdebrouwer.nl en aan de Oosterstraat 18 te Drachten.

Brasserie is het Franse woord voor brouwerij, van oorsprong een plek waar het bier direct na het brouwen gedronken kon worden. Tegenwoordig denken we bij het woord ‘brasserie’ aan een gezellige plek waar je heerlijk kunt borrelen en een maaltijd kunt eten. Een combinatie daarvan, is precies wat wij aanbieden. Onze brasserie huist letterlijk onder de brouwketels van bierbrouwerij Noarder Dragten. Doorgaans hebben wij 8 tot 10 bieren van Noarder Dragten op de tap. Op onze overige tapkranen vind je verschillende binnenlandse én buitenlandse bieren, stuk voor stuk met liefde gebrouwen. Dit in combinatie met onze uitgebreide borrelplanken, fantastische sandwiches en een goeie maaltijd, maakt onze brasserie dé plek van Drachten om uitgebreid te genieten. (https://bierbrouwerijnoarderdragten.nl/onderdebrouwer/?domain=onderdebrouwer.nl)

Met veel passie en trots brouwen wij sinds 2012 allerlei smaakvolle bieren in onze ambachtelijke brouwerij te Drachten. Zowel onze eigen bieren als diverse specials voor derden. In 2020 verhuisden wij naar de huidige locatie aan de Oosterstraat. Met de ervaring die we hadden, hebben wij onze installatie in dit pand zo ingericht dat we nóg beter grip hebben op het brouwproces. Zo blijft de smaak van onze bieren meer consistent zoals ze zijn bedoeld. ... Bierbrouwerij Noarder Dragten heeft in 2021 deelgenomen aan de internationale London Beer Competition. Onze Bonobo, Quadraap en King Kong werden ieder beloond met een Silver Award. ... Naast de brouwerij hebben wij hier een gezellige brasserie en proeflokaal gevestigd: ‘Onder de Brouwer’, waar je onze bieren kunt proeven, en waar je ook heel goed terecht kunt voor een lekkere lunch, borrel of diner. Daarnaast is er onze bieren- en whisky speciaalzaak ‘Apen & Bieren’, met zo’n 500 verschillende bieren en 250 whisky’s in het assortiment. De naam van onze brouwerij is ontleend aan het ontstaan van het dorp Drachten in Friesland, dat in de 17e eeuw is gevormd uit de dorpen Noarder-Dragten en Zuider-Dragten. (https://bierbrouwerijnoarderdragten.nl/de-brouwerij/)

Hun bieren, te vinden op https://bierbrouwerijnoarderdragten.nl/onze-bieren/, zijn veroemd naar apen:

Aapiejee is een heerlijke fruitige IPA op z’n Drachtsters. Dit bier met krachtige hoppen is een lekkere dorstlesser met een fruitige en frisse afdronk. Biertype: IPA. 6,2% Vol. Alc. Cat I Kleur: 19 EBC Bitterheid: 64 IBU (https://bierbrouwerijnoarderdragten.nl/project/aapiejee/)

Bockito is een gorilla van een Bier. Stevig, robuust en een bier dat je pakt. Biertype: Bockbier. 6,6% Vol Alc. Cat S Kleur: 120 EBC Bitterheid: 31 IBU (https://bierbrouwerijnoarderdragten.nl/project/bockito/)

Gibbon Blond is een heerlijk kruidig blond bier met karakter en een frisse afdronk door de verse hoppen. Biertype: Blond. 6% Vol. Alc. Cat I Kleur: 17 EBC Bitterheid: 32 IBU (https://bierbrouwerijnoarderdragten.nl/project/gibbon/)

King Kong is een sterke Tripel met een volle, stevige smaak. Vol en fris met een heerlijke fruitige en zoete afdronk. Biertype: Tripel. 9% Vol. Alc. Cat S Kleur: 16 EBC Bitterheid: 18 IBU (https://bierbrouwerijnoarderdragten.nl/project/king-kong/)

ResusAap is een veelgebruikte aap als proefdier en dat vinden wij heel erg. Daarom geven wij een ovatie aan deze aap en gaan wij alleen de naam gebruiken voor ons proefbier. ResusAap is een proefdier wat met beleving wordt gebrouwen in eenmalige oplages. Geniet van deze bijzondere beleving en wie weet komt het in productie. Biertype 1: Milkstout. 6,2% Vol. Alc. Kleur: 139 EBC Bitterheid: 37 IBU (https://bierbrouwerijnoarderdragten.nl/project/resusaap/)

2 Apen Dubbel is een krachtig bier met een stevig karakter die prima tot zijn recht komt op gezellige dagen. Past dan ook erg goed bij heerlijk tafelen. Biertype: Dubbel. 6,5% Vol. Alc. Cat I Kleur: 49 EBC Bitterheid: 27 IBU (https://bierbrouwerijnoarderdragten.nl/project/2-apen/)

Witte Aap is een heerlijke, frisse dorstlesser die goed smaakt op een zonnige dag op een mooie locatie. Een licht fruitig fris bier met een citrus afdronk. Vol in smaak en balans. Biertype: Witbier. 5,8% Vol. Alc. Cat I Kleur: 7 EBC Bitterheid: 11 IBU (https://bierbrouwerijnoarderdragten.nl/project/witte-aap/)

Wytzen Aap is een stevig Weizenbier met een vol karakter. Een bier waar je niet omheen kunt. Dit bier met een krachtige smaak is een goede dorstlesser en heerlijk bij het eten. Biertype: Weizenbier. 6,1% Vol. Alc Cat I Kleur: 14 EBC Bitterheid: 11 IBU (https://bierbrouwerijnoarderdragten.nl/project/wytzen-aap/)

Ik ben in Drachten geweest, maar niet naar deze brouwerij gezocht of bezocht. De bieren komen me ook niet bekend voor. Weleen interessante stijl voor de etiketten met een logo met een apenkop.

Brouwerij Jonge Beer te Hoogeveen was vermeld op Zaterdag 30 januari. De brouwerij is de eerste Hoogeveense brouwerij sinds 1850. Ze zitten aan de Farbrieksweg 14 te Hoogeveen en digitaal op jongeveer.nl. 

Ambachtelijk Bier uit Hoogeveen Welkom op de website van Jonge Beer Brouwerij, ambachtelijke Craft-bier brouwerij in Hoogeveen sinds 2015. Alie en Jan de Vries brouwen, naar eigen receptuur en met de beste grondstoffen, bijzondere kwaliteitsbieren in verschillende soorten. Zie hiervoor de betreffende bierpagina. De lokale bierspecialisten zullen u van een verse voorraad kunnen voorzien. Kijk hiervoor op de pagina verkrijgbaarheid of stel uw pakket samen in onze webshop. Naast het brouwen organsieert Jonge Beer Brouwerij ook bierproeverijen, en lezingen. (https://jongebeer.nl/)

Bruintje Beer Deze winter verschijnt ons nieuwste bier: een Noordelijk Brown Ale waarin veel te ontdekken valt ondanks het gematigde alcoholgehalte van 5,3%. Naast een notige moutigheid met in de basis  whysky-hout en kaneel kunt u toetsen van butterscotch chocolade en gedroogd fruit proeven. (https://jongebeer.nl/index.php/bieren/biersoorten/bruintje-beer)

Sesjun HobBlont Een frisse doordrinker met een fraaie hopgeur en smaak door lokale hop en slechts 3,5 % alcohol. (https://jongebeer.nl/index.php/verkrijgbaarheid/webshop/19-flessen-bier/139-sesjun-hobblont-webshop)

Weyte Romige volle hefe weizen met een warm kleurtje en heerlijk kenmerkende geur. 6 % alcohol. (https://jongebeer.nl/index.php/verkrijgbaarheid/webshop/19-flessen-bier/140-weyte-webshop)

Hun brouwerij en bieren zijn voor mij onbekend. Via hun website is te zien dat hun logo een dier, namelijk een beertje, is. De sfeer die de etiketten uitstralen is ambachtelijk.

In Winterswijk staat volgens het afgescheurde blaadje van de scheurkalender. Brouwerij Wentersch. aan de Groenloseweg 75 te Wingerswijk heeft een website: https://www.wentersch.nl/nl/

Wentersch Bierbrouwerij brouwt speciaalbieren op ambachtelijke wijze. Op bescheiden schaal worden smaakvolle bieren bereid met alleen de beste ingrediënten. De passie en het vakmanschap van de brouwers zorgen ervoor dat elke fles, elk glas Wentersch bier volop genieten is. ... Wentersch – dialect voor Winterswijks – is trots op de Achterhoek. Niet voor niets worden zoveel mogelijk grondstoffen uit de directe nabijheid verwerkt. Neem nu gagel. Dit zeldzame plantje groeit in het unieke natuurgebied, Het Korenburgerveen. In samenwerking met Natuurmonumenten mogen onze brouwers een beperkte hoeveelheid gagel plukken om er vervolgens een prachtig bier mee te brouwen. Die liefde voor dorp en streek zit echt in het bier gebrouwen en dat proef je! (https://www.wentersch.nl/nl/)

Alle Wentersch bieren worden gebrouwen in onze eigen brouwinstallatie in Winterswijk. Het brouwhuis is ontworpen en gebouwd door de Oostenrijkse firma Labu. Heel bewust hebben we gekozen voor de Oostenrijkse kwaliteit en degelijkheid. De ambachtslieden van Labu verstaan hun vak en hebben niet voor niets een voortreffelijke naam in de wereld als het gaat om het bouwen van brouwinstallaties. Daar waar het kan betrekken we apparatuur en grondstoffen uit eigen regio. Zo kwamen we in gesprek met de firma Mueller uit Lichtenvoorde. Samen met onze brouwers is een serie lager- en gisttanks ontworpen, speciaal voor Bierbrouwerij Wentersch. ... Bierbrouwerij Wentersch beschikt over een gezellig proeflokaal. Hier kun je lekker even uitblazen na bijvoorbeeld een fietstocht of een wandeling. Laat je rondleiden door de brouwerij en proef onze ambachtelijke bieren. Rondleidingen verzorgen we op afspraak. Je kunt bij ons terecht tot gezelschappen van 30 personen. Bel of mail naar rondleidingen@wentersch.nl voor meer informatie of een afspraak. Onze cadeauwinkel is geopend op vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. (https://www.wentersch.nl/nl/de-brouwerij/)

OVER DE BROUWERS Erwin Hoftijser begon ooit als hobbybrouwer. Na in 2018 te zijn gestart met zijn eigen biermerk Kwadrant, is hij sinds 2019 het nieuwe gezicht van Bierbrouwerij Wentersch. Naast het brouwen is Erwin verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de brouwerij. Onno Raspe beschikt over enorm veel kennis en ervaring, opgedaan als brouwer en adviseur bij diverse bierbrouwerijen in binnen- en buitenland. Als veelgevraagd specialist reist Onno nog regelmatig de wereld over. Daarnaast is hij als docent verbonden aan de Stichting Bier Opleidingen Nederland. (https://www.wentersch.nl/nl/de-brouwerij/, https://www.wentersch.nl/nl/de-gezichten-van-wentersch/)

Brouwerij Wentersch is de plek waar inspiratie en vakmanschap elkaar tot grote hoogten brengen. De speciaalbieren van Wentersch hebben een eigen karakter, waarin je de kracht van de Achterhoek proeft. Ons speciaalbier wordt gebrouwen met Winterswijkse ingrediënten. Winterswijk is een bijzonder dorp. Cultuur en natuur vormen een bron van inspiratie. Winterswijk is bijvoorbeeld de geboorteplaats van dichter Gerrit Komrij en de plek waar het voor schilder Pieter Mondriaan allemaal begon. Qua natuur biedt Winterswijk veel variatie met veen- en moerasgebieden en het prachtige coulissenlandschap. Brouwerij Wentersch is een op en top Achterhoeks bedrijf. Wij zijn trots op onze afkomst. Dit vertaalt zich onder meer in de hazewindhond in ons logo. Deze is direct afkomstig uit het gemeentewapen van Winterswijk. Bij Wentersch houden we van kwaliteit. Als brouwerij proberen wij zoveel mogelijk met streekgebonden producten te werken. (https://www.wentersch.nl/nl/onze-bieren/)

Wentersch Wit smaakt fris, fruitig, zacht en is heerlijk doordrinkbaar. De vlierbloesem geeft dit witbier haar eigen karaktervolle smaak. Vat ‘m in z’n kraag en proef de zon! Proost! (https://www.wentersch.nl/product/wit/)

Wentersch IPA is een regelrechte smaaksensatie. Hop speelt in dit bier de hoofdrol. Een uitgekiende hopmelange zorgt voor krachtige, fruitige smaak met een ronde en stevige bitterheid. Dit is een bier met een bite. Met 7% alcohol en een hoge smaakintensiteit is dit een ideale begeleider van kruidige gerechten. Wentersch IPA is overigens net zo lekker op een zonovergoten terras, op een verjaardag, na een lange wandeling, … Ingrediënten: Water, gist, pilsmout, Munichmout, Amarillo-, Cascade, Fuggles-hop en gist. Smaak-associaties: Citrusfruit, sinaasappel, limoen, citroen overvleugeld door een dekentje van bloemenaroma’s (https://www.wentersch.nl/product/wentersch-achterhoek-ipa/)

De Russian Imperial Stout, Engeland veroverde er al het hart van Tsaar Peter de Grote mee. Nu is het de beurt aan Wentersch het hart van onze vrienden tot ver over de Achterhoekse grenzen te veroveren. Onze brouwers zijn aan de slag gegaan om voor de ware bierliefhebber het ultieme zwarte bier te brouwen. Deze Achterhoekse Zwarte Parel zit vol  geroosterde tonen, denk aan koffie, chocolade en karamel. En een complexiteit die zijn weerga niet kent. (https://www.wentersch.nl/product/r-i-s/)

Wentersweiss heeft de volle smaak van een klassiek Duits Weizenbier, maar is door het gebruik van Motueka hop lekker eigenwijs. Deze hoppy weizen is onze spring in het veld en heeft een fruitige frisheid van limoenen en een mild hoppig bittertje. Een traktatie voor op het terras, een feest bij de barbecue maar onder de haardroger in de winter ook niet te versmaden! (https://www.wentersch.nl/product/wentersweiss/)

In 2017 is het 100 jaar geleden dat de kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Oud-Winterswijker Piet Mondriaan was een van de oprichter. Als eerbetoon aan deze groot kunstenaar heeft Bierbrouwerij Wentersch een bijzonder bier gebrouwen. De Piet is een Duitse Weizen met een hoppige twist. Je proeft de volle zachte fruitige smaak van een Weizen. Behalve de zoete fruitsmaak heeft dit bier een frisheid, die het dankt aan de tarwemout. De brouwer heeft een extra hoeveelheid hop toegevoegd, waardoor Piet net zoveel pit en karakter heeft als de wereldberoemde werken van deze kunstenaar. (https://www.wentersch.nl/product/piet/)

Wentersch Bière de Garage In 2021 bestaan we 5 jaar en dat vieren we met een reeks specials! De eerste in de reeks is een oude bekende: Bière de Garage. Op de plek waar ooit de motorolie rijkelijk vloeide, brouwen we nu onze bieren. Bière de Garage is een heerlijk volle dubbel. Donker, tikkeltje zoet en bovenal een karaktervol bier. Het ideale smeermiddel voor elk moment. Met een Bière de Garage op tafel loopt alles weer als een zonnetje. Dit bier heeft een bronzen medaille gewonnen tijdens de Dutch Beer Challenge 2021 in de categorie Licht Donker.  (https://www.wentersch.nl/product/biere-de-garage/)

De bieretiketten hebben een logo met windhond. De brouwerij heb ik nooit bezocht, maar wel gezocht volgens mij. Ook heb ik een aantal van hun bieren gedronken.

Eigenlijk had ik dit blog op dierendag kunnen plaatsen. Wellicht leuke uitdaging of het me lukt om voor die tijd bieren van deze brouwerijen te vinden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten