Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 8 april 2015

????

Soms is de wet raar....
Ik vind het altijd zo bijzonder de politie zo veel aandacht heeft voor verkeersveiligheid met flitspalen en ander opstellingen en allerlei TV-series en dergelijke. Waarom zien we zo weinig van al hun andere  verdiensten? Zou dat geen mooie TV zijn? Politieoptreden bij beveiliging van staatsbezoeken, het oplossen van een inbraak en dergelijke.

Zou dat er misschien niet zijn??

Op RTL nieuws las ik eind vorig jaar het bericht over een beschonken bestuurder met een kind op zijn schoot. Onverantwoord ouderschap, goed dat ze daar wat aan doen...alhoewel: Een beschonken Tilburger is gistermiddag door de politie van de weg gehaald. De 30-jarige man reed rond met zijn kind op schoot.
De politie hield de man om 16:00 uur aan op de Besterdring. Hij kreeg een dagvaarding mee en kon zijn auto op het bureau laten staan, omdat bleek dat het voertuig niet verzekerd was. 
Volgens een melding van getuigen zou de 30- jarige bestuurder met zijn kind op schoot en een blik bier achter het stuur zitten. Agenten lieten hem een blaastest doen. Hij had 725 ug/l alcohol in zijn bloed; drie keer de limiet. 
(www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/vader-met-kind-en-blik-bier-achter-het-stuur)

Dus flink aangeschoten met een kind los in je onverzekerde auto rondrijden en gewoon naar huis mogen??? Dat kan toch niet waar zijn? Dat iemand rijdt met te veel op, daar kan ik in sommige gevallen nog inkomen. Noodgeval, alles onder controle etc...Maar zelfs dat is al onverantwoord, want je reactiesnelheid is echt minder. Je rijdt slechter dan je denkt. De limiet is dus wat mij betreft dan ook 1 bier (ééntje is geentje), maar eigenlijk is het niks drinken aan alcohol  voorafgaand aan het deelnemen aan het gemotoriseerd verkeer. Een beschonken fietser kan al gevaarlijk zijn. Dus ook daar kan je niet mee aankomen.

Zelf heb ik het ook eens gehad. Dat ik aan het rijden was en dacht 'wacht eens even, heb ik net niet gedronken?' Toen we realiseerde dat ik dat had gedaan, snel de auto geparkeerd en gewisseld. Gelukkig was er niks gebeurd.

Een ongeluk al sje gedronken hebt is voor de verzekering volgens mij ook een reden om niet uit te keren. Het is immers onverantwoord. Ook een kind los in de auto is sowieso al onverantwoord, maar dan ook nog dronken?? Dat kan toch niet.

Het verontrustende vind ik dan nog om te lezen dat hij zijn auto kon inleveren OMDAT deze niet verzekerd was...nou en? Dronken met een kind los in de auto!?

Ik snap het niet...

Zelfs als (3!) mensen worden doodgereden in Nederland, kom je met een paar uur taakstraf met een paar dagen hechtenis weg (ww.telegraaf.nl/binnenland/23359638/__Taakstraf_voor_verkeersdrama
__.htmlwww.nu.nl/binnenland/3934847/vader-van-doodgereden-meisje-gooit-stoel-rechter-.html).  Moet je eens proberen om een hypotheek af te betalen of een een schenking te doen voor aankoop van bijvoorbeeld bier...dan betaal je heel wat meer.

Ik betwijfel of mensen iets leren van de boetes, wat overigens ook bleek in 2005 in Brabant:
De politierechter in Breda heeft vrijdag een automobilist veroordeeld die eerder dit jaar dronken voor de rechter was verschenen. Hij kreeg 800 euro boete en een rij-ontzegging van zes maanden.
De Tilburger (54) was in januari als getuige opgeroepen voor een verhoor bij de rechter-commissaris. Tijdens dat verhoor in de rechtbank in Breda ontdekten de rechter en officier van justitie dat hij dronken was. 
De politie nam hem een blaastest af en toen bleek dat hij vier keer te veel had gedronken. De man was met de auto naar de rechtbank gekomen en werd dus gearresteerd.
(www.omroepbrabant.nl/?news/44547782/Boete+voor+dronken+rijden+naar+rechtbank+.aspx)

Voor dronken rijden kun je een geldboete krijgen of een rijontzegging. In hele ernstige gevallen van dronken rijden kun je ook een taakstaf of een gevangenisstraf krijgen (www.vraaghetdepolitie.nl/sf.mcgi?918).

Rijden onder invloed van alcohol is in Nederland niet toegestaan en hierop wordt streng gecontroleerd. De boete voor het rijden met drank op is afhankelijk van het gemeten promillage. Daarnaast is het ook van belang of je een beginnend bestuurder bent.
Boetes voor rijden onder invloed beginnen bij € 350 en kunnen oplopen tot € 750 en een invordering van het rijbewijs.
Naast de geldboete kun je ook verplicht op cursus gestuurd worden, de zogenaamde Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer. Deze cursus neemt meerdere dagen in beslag en de kosten voor deze cursus zijn voor eigen rekening en bedragen enkele honderden euro's (www.flitsers.nl/boete/dronken-rijden).

Alcohol en verkeer gaan niet samen. Wie toch onder invloed rijdt, kan rekenen op een proces verbaal. De politie vermeldt hierin de alcoholmeting in ug/l. Dit is de meeteenheid waarin de uitgeademde hoeveelheid alcohol wordt uitgedrukt: µg/l staat voor 'microgram alcohol per uitgeademde liter lucht'. Daarnaast wordt er bij alcohol vaak gesproken over het promillage alcohol in het bloed. Hieronder staan twee tabellen. Hierin staan de boetes vermeld die opgelegd kunnen worden. Wanneer het promillage dat wordt aangetroffen hoger is dan het hoogste promillage dat vermeld is in de tabel, dan gelden andere straffen, zoals bijvoorbeeld taakstraf of gevangenisstraf. Ook volgt een zwaardere sanctie als er sprake is van roekeloos rijgedrag, een verkeersongeval of wanneer iemand eerder bekeurd is voor het rijden met alcohol op. Sinds 1 juni 2011 is de recidiveregeling voor alcoholdelicten van kracht.
Voor beginnend bestuurders (iedereen die korter dan vijf jaar het rijbewijs heeft) gelden lagere limieten. Zij mogen vanaf 0,22 ‰ (95 µg/l) niet meer rijden. Voor meer ervaren bestuurders is die grens op 0,54 ‰ (220 µg/l). Ook wordt eerder het ontzeggen van de bevoegdheid om motorrijtuigen te besturen (OBM) toegepast bij beginnende bestuurders. Daarom staan deze boetes in een aparte kolom (www.om.nl/onderwerpen/verkeer/handhaving-verkeer/alcohol-drugs/boetes-alcohol/www.boetes.nl/toegestane-hoeveelheid-alcohol).

1. Tabel Motorvoertuigen (exclusief brom- en snorfiets)

PromillageBoetesBoetes
"Beginnend bestuurder"
0,2/0,5 - 0,8 ‰
(88/220- 350µg/l)
€ 350€ 350
0,8 - 1 ‰
(355 - 435 µg/l)
€ 490€ 490 + 4 maanden OBM onvoorwaardelijk
1 - 1,15 ‰
(440 - 500 µg/l)
€ 600€ 600 + 4 maanden OBM onvoorwaardelijk
1,15 - 1,3 ‰
(505 - 570 µg/l)
€ 750€ 750 + 4 maanden OBM onvoorwaardelijk

2. Tabel Brom- en snorfietsen

PromillageBoetesBoetes
"Beginnend bestuurder"
0,2/0,5 - 0,8 ‰
(88 - 350 µg/l)
€ 170€ 170
0,81 - 1,00 ‰
(355 - 435 µg/l)
€ 280€ 280 + 4 maanden OBM onvoorwaardelijk
1,01 - 1,30 ‰
(440 - 570 µg/l)
€ 380€ 380 + 4 maanden OBM onvoorwaardelijk
OBM = ontzegging van de bevoegdheid om motorrijtuigen te besturen

Dus de extra straf voor een beginnend bestuurder is een rij-ontzegging? Zodat ze nog minder ervaring op kunnen doen? Zou daar niet iets van een regeling bij kunnen dat ze taakstraf krijgen om bij een BOB-controle te gaan staan?

Verder vind ik rijden onder invloed zwaar onverantwoord, maar ik betwijfel of de strafmaatregelen op deze wijze echt een sturende werking hebben. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten