Was begin dit jaar nog gegniffel over de naamgeving: is het nu corona, SARS-CoV-2 of Covid-19?
Het nieuwe coronavirus heet officieel SARS-CoV-2.... dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/virus.
Werd het later toch duidelijk dat net zoals HIV/AIDS het Corna-virus leidde tot COVID-19.
Virussen zijn kleine organismen. Zo klein, dat je ze met een gewone microscoop niet kunt zien. Op zichzelf kan een virus niets. Eigenlijk is een virusdeeltje niet meer dan een stukje genetisch materiaal (DNA deoxyribonucleic acid of RNA ribonucleic acid ) dat is ingepakt in een laagje eiwitten. Er zijn veel verschillende soorten virussen.
Zo werkt een virus
Om te kunnen (blijven) bestaan, heeft een virus gastcellen van bijvoorbeeld een mens nodig. Het virus dringt dan door in de gezonde cellen en gaat zich daar vervolgens vermeerderen. Razendsnel maakt de cel een grote hoeveelheid virusdeeltjes. De nieuwe virusdeeltjes die vrijkomen besmetten op hun beurt weer nieuwe cellen. Zo word je als drager van het virus ziek.
Zodra je immuunsysteem deze viruscellen ontdekt, gaat het aan het werk om onder andere antistoffen aan te maken. Die proberen het virus kapot te maken. Die antistoffen blijven nog een tijd in het lichaam, ook als je inmiddels genezen bent. Aan de hand van die antistoffen kun je zien of je besmet bent geweest. https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/virus
We hebben het vaak over ‘corona’, maar officieel heet de ziekte COVID-19. De ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2). De klachten kunnen lijken op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden. https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/ziekte
Corona (57) is er klaar mee: 'Mijn naam is besmet'
Corona (57) is er klaar mee: 'Mijn naam is besmet'
27 februari 2020 14:20
Aangepast: 28 februari 2020 18:35
Corona Willekes is een van de vierenveertig vrouwen in ons land met de voornaam Corona. Waar de voornaam altijd gewoon een Spaanse of Latijnse benaming voor kroon of krans was, heeft-ie nu ineens een heel andere lading. En dat moet veranderen, vindt Corona. "Noem het gewoon Covid." https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5036896/corona-voornaam-naamsverandering-virus-covid-19
Maar het is niet alleen voor deze dames nadelig. Het virus doet denken aan het biermerk.
Biermerk gelinkt aan dodelijk virus: 'Botte pech voor Corona'
Het coronavirus is niet alleen een groot gevaar voor de volksgezondheid, het doet volgens merkdeskundigen ook het gelijknamige Mexicaanse biermerk niet veel goeds. "Dit is iets wat je als merk absoluut niet wil." ... Het virus is uiteraard verschrikkelijk voor de slachtoffers, zegt merkdeskundige Paul Moers. Maar ook voor bierbrouwer ABInBev, de eigenaar van Corona. "Corona heeft een uitstekend imago, maar hun merk wordt nu geassocieerd met dit virus." ... Eigenaar ABInBev laat aan RTL Z weten dat dat ze niet kunnen aangeven of het coronavirus invloed heeft op de verkoop of het imago van het merk van hun Coronabier. "We kunnen op dit moment niet in kaart brengen wat de gevolgen zijn", aldus een woordvoerder.... Corona is sinds 2012 in handen van ABInBev. Het betaalde zo'n 16 miljard euro voor het moederbedrijf, het Mexicaanse Grupo Modelo.
Door de epidemie ging de horeca in Nederland dicht, en gingen bierfestivals niet door.
Eerste uitspraak huur en corona
29 mei 2020
De kort geding uitspraak van de voorzieningenrechtbank te Assen van 27 mei 2020 valt de eer te beurt de eerste uitspraak te zijn over Corona en de huur van bedrijfsruimte. De zaak speelt tussen bierbrouwer Inbev en een verhuurder. Inzet is dat Inbev de huur slechts gedeeltelijk wil betalen.
Wat speelde er?
Bierbrouwer Inbev huurt van een kleinere vastgoedbelegger, Sigismund B.V., horecabedrijfsruimte die Inbev doorverhuurt aan een afnemer. Die afnemer exploiteert in het gehuurde een bruin café. De huurprijs bedraagt € 1.761,97 per maand (inclusief BTW). Het café moet als gevolg van de Corona maatregelen gesloten worden. Inbev betaalt over de maand april eerst geen enkel bedrag. Inbev geeft wel aan over april en mei 2/3 deel te willen betalen maar dan moet de verhuurder afstand doen van de ander 1/3. Dat wil de verhuurder niet. De verhuurder vraagt op 20 april een datum aan voor een kort geding procedure. Daarna betaalt Inbev snel 2/3 deel van de huur over april. De kort geding procedure gaat uiteindelijk om een deel van de huur over april, de incassokosten en de huur over de maanden mei t/m augustus. Daarbij gaan partijen er vanuit dat het bruin café in ieder geval niet voor 1 september kan worden herropend. .. Het gaat hier om een kort geding procedure. ... De rechtbank geeft slechts een voorlopig oordeel. De rechtbank gaat hierbij van een huurrechtelijk gebrek en overweegt dat voor de hand ligt dat sprake is van onvoorziene omstandigheden. De situatie bij een dergelijk bruin café ligt duidelijker dan bij – bijvoorbeeld – winkelruimte. Een dergelijk café is immers, anders dan winkelruimte, op last van de overheid gesloten. De impliciete overweging van de rechtbank dat de inbreuk op het huurgenot niet geheel aan de huurder moet worden toegerekend lijkt mij in deze situatie juist. Naar mijn mening komen de gevolgen van de Corona crisis echter ook niet helemaal voor risico van de verhuurder. Kort gezegd dienen de gevolgen van de Corona crisis te worden verdeeld tussen huurder en verhuurder. https://www.holla.nl/nieuwsbericht/eerste-uitspraak-huur-en-corona/
"Wij huren 700 panden in Nederland. Die verhuren we weer door aan horecazaken", zegt een woordvoerder van AB InBev, de brouwer van onder meer Hertog Jan en Jupiler. "Ons voorstel aan alle verhuurders is dat alle drie de partijen een derde van de kosten dragen. Wij betalen dan dus twee derde van de huur aan de verhuurder en onze huurder betaalt ons een derde van de huur." Het grootste deel van de verhuurders ging akkoord met het voorstel. "Maar een aantal niet."
Uit de rechtbankstukken blijkt dat de verhuurders verschillende redenen hebben om niet akkoord te gaan met de voorstellen van de huurders. In Amsterdam zijn de huurinkomsten voor de verhuurder de enige inkomsten naast een AOW-uitkering. In het geval van de AB InBev-zaak in Assen was de verhuurder getergd over het feit dat de brouwerij zonder overleg de huur over april uitstelde.
Het is niet altijd zo duidelijk blijkt op https://www.missethoreca.nl/horeca/artikel/2020/06/juridische-uitspraken-over-verlaging-huur-tijdens-coronacrisis-101336496?_ga=2.160529717.929001087.1595965069-1575966186.1589839791
Uiteindelijk kon de horeca eerder open dan 1 september, maar of het daarna nog goed gaat? Bijzonder dat Inbev zelf dus op 2 fronten wordt benadeeld door deze gezondheidscrisis. Enerzijds door imagoschade, maar ook door gederfde inkomsten. En verder zullen er vast ook personeelsleden ziek zijn geworden.
Je zou denken dat mensen het verschil weten tussen een virus en bier, maar dat blijkt toch niet zo te zijn:
AB InBev, de eigenaar van grote merken zoals Stella Artois, Bud en Corona ziet met name in de Verenigde Staten en China die bierverkoop verminderen ten opzichte van het jaar ervoor. De uitbraak van het virus heeft voor de brouwer tot een verlies in de eerste twee maanden van 2020 geleid.
Corona beer stops production
New York (CNN Business)Production of Corona beer is being temporarily suspended in Mexico because of the coronavirus pandemic.
Grupo Modelo, the company that makes the beer, posted the announcement on Twitter, stating that it's halting production and marketing of its beer because the Mexican government has shuttered non-essential businesses. The Anheuser-Busch Inbev-owned company also makes Modelo and Pacifico beers.
This week, the Mexican government announced the suspension of non-essential activities in the public and private sectors until April 30 in an effort to curb the spread of the virus. The country has more than 1,500 cases and 50 deaths, according to Johns Hopkins.
Grupo Modelo is ready to enact a plan to "guarantee the supply of beer" if the Mexican government decides to include breweries as essential, according to a statement.... Corona's coincidental name with the virus hasn't dented sales. Constellation said sales of its beer brands grew 8.9% for the first three months of this year, with Modelo and Corona being its top sellers. Sales accelerated in the first three weeks of March, the company said, with its beers growing 24% compared to a year ago.
Corona overweegt naamsverandering
18 mei 2020 om 17:20
Het Mexicaanse biermerk Corona overweegt de naam te veranderen. Grupo Modelo, de producent van het biermerk Corona wil het bier wellicht omdopen tot Coronita.
Het wereldbekende biermerk Corona van de grootste brouwerij ter wereld AB InBev krijgt wellicht een andere naam. Het zal je maar gebeuren, problemen in je onderneming omdat een virus met dezelfde naam de wereld teistert. Dit is exact wat er gebeurde het Mexicaanse biermerk Corona toen het coronavirus zich snel over de aarde verspreidde.
Corona bier wordt soms in een kleiner flesje geserveerd en dan staat er op het flesje Coronita. Het is in principe dus exact hetzelfde bier, enkel de verpakking is kleiner ('ita' of 'ito' is in het Spaans een verkleinwoord). De Mexicaanse brouwerij Grupo Modelo, de eigenaar van het biermerk, overweegt de naam Corona nu helemaal te vervangen door 'Coronita'. https://www.biernet.nl/nieuws/corona-overweegt-naamsverandering
De Mexicaanse Grupo Modelo die onder meer het biermerk Corona produceert, zit sinds het begin van dit jaar wel met een imagoprobleempje. Vorige maand werd de productie tijdelijk stilgelegd in het kader van de quarantainemaatregelen van de Mexicaanse regering. De productie van bier werd aangemerkt als ‘niet-essentieel’ in de voedselvoorziening.
Inmiddels wacht de reclamemakers van het merk wel een enorme uitdaging. Door een geslaagde campagne in de Verenigde Staten werd het Mexicaanse bier door veel Amerikanen geassocieerd met een droom op een exotisch strand: waar je luisterde naar de aanrollende golven en ondertussen een heerlijk fris Coronaatje achterover klokte. Kortom, Corona stond voor reizen en vakantie, heerlijk weg van de dagelijkse beslommeringen. Het stuwde de verkoop op. De vraag is nu of dat idee na de wereldschokkende coronacrisis nog wel werkt. Zullen klanten het bier weer associëren met plezier zon en strand of zal er een bittere nasmaak blijven vanwege COVID-19?
Ben je een van de populairste biertjes ter wereld, doemt er ineens een virus met dezelfde naam op. Wie nu ‘corona’ zegt, denkt niet meer aan zon, zomer, strand en een limoentje met het Mexicaanse gele goud, maar aan COVID-19. Google maar eens op ‘corona’. Geen bier meer te bekennen in de zoekresultaten. En als je bier toevoegt, is de eerste hit: “Brouwer denkt aan herdopen wereldwijd Corona-bier” (AD, 27 mei 2020). Zou Corona van naam moeten veranderen? https://www.frankwatching.com/archive/2020/07/21/corona-merknaam-veranderen/
Corona gaat gigantisch onderuit door corona!
De bekendheid daalt, ondanks de enorme aandacht van de pers. Bij corona denkt men nu wel aan iets anders dan bier. Het omgekeerde blijkt ook waar: bij het biertje denkt men nu aan COVID-19, ziekte en corona. Zie hieronder de associaties met Corona vóór en na COVID-19.... Het interessante is dat de merkpersoonlijkheid en primaire merkelementen nu respectievelijk onderscheidend zijn geworden en aan sterkte hebben toegenomen. Het lijkt er dus op dat de essentie van het merk intact is gebleven, maar overschaduwd wordt door het ‘geleende’ merkprobleem. We zien hier iets dat we in de merkliteratuur niet eerder hebben gezien. Dat een secundaire bron (COVID-19) zonder enige fit, aan een merk gekoppeld wordt en een merkprobleem veroorzaakt. https://www.frankwatching.com/archive/2020/07/24/corona-biermerk-covid-19-effect-onderzoek/