zondag 20 oktober 2024

Smokey!

 


Gulden Draak Smoked; een zwaar, donker gerookt bier. In steekwoorden omschreven: HOGE GISTING Nagisting NAGISTING Rookmout ROOKMOUT Donker DONKER 10.5% alcohol 10.5% ALCOHOL Levend bier LEVEND BIER (zie https://www.guldendraak.be/nl/het-bier/gulden-draak-smoked)

Deze Gulden Draak is een eerbetoon aan de oude tradities van het brouwen van bier. Het mout in dit bier wordt gerookt en gedroogd, wat bijdraagt aan de karakteristieke smaak van dit bier. Door deze traditionele methode te gebruiken, wordt de rijke smaak van deze draak versterkt en tot leven gebracht. (https://bierparadijs.nl/bieren/gulden-draak-smoked-33cl/)

Voor de creatie van de Gulden Draak Smoked wordt er teruggegrepen naar de aloude traditie van het drogen van mout: het roken van mout. Dit zorgde voor een gerookte toets van het mout dewelke je nadien dus ook in het bier had. Deze typische rooksmaak ging verloren in de loop der jaren doordat de droogtechnieken voor het mout aanzienlijk efficiënter werden gemaakt. ... Het gebruik van gerookt mout in combinatie met de specialiteit van Brouwerij Van Steenberge geeft een spectaculair resultaat: zwaar kwaliteitsbier van hoge gisting met nagisting op de fles, gedoopt als de Gulden Draak Smoked. Het gerookt mout in de receptuur zorgt voor een fluweelzachte, gebrande smaak in het bier. Kleur: Diepdonker bruin Alcoholvolume: 10,5% – 21° Plato Aroma: Geroosterd mout, rooktoets Smaak: Gerookt met zoete toetsen van karamel, chocolade en donker fruit Afdronk: Lichtzoet en rokerig Ideale schenktemperatuur: tussen 8° en 12° Celsius Verpakking: Fles 33cl & vat 20l (https://www.guldendraak.be/nl/het-bier/gulden-draak-smoked)

Het bier ruikt en smaakt rokerig. Het donkere ietwat rode bier heeft wat gebroken wit schuim. In het mondgevoel komt er wat licht koolzuurprikkeling op, dat wordt omhuld met rokerigheid. Een een wat schurende afdronk Het heeft een volle smaak, maar heeft geen zwaar alcoholerig karakter. 

For the creation of the Gulden Draak Smoked, we go back to the ancient tradition of malt drying: smoking malt. This resulted in a smoked touch of the malt which you afterwards also could find in the beer. This typical smoky taste was lost over the years because the malt drying techniques were made considerably more efficient. (https://www.guldendraak.be/en/the-beer/gulden-draak-smoked)

Voor de creatie van de Gulden Draak Smoked wordt er terug gegrepen naar de aloude traditie van het drogen van mout: het roken van mout. Dit zorgde voor een gerookte toets van het mout dewelke je nadien dus ook in het bier had. Deze typische rooksmaak ging verloren in de loop der jaren doordat de droogtechnieken voor het mout aanzienlijk efficiënter werden gemaakt. Het gebruik van gerookt mout in combinatie met de specialiteit van Brouwerij Van Steenberge geeft een spectaculair resultaat: zwaar kwaliteitsbier van hoge gisting met nagisting op de fles, gedoopt als de Gulden Draak Smoked. Het gerookt mout in de receptuur zorgt voor een fluweelzachte, gebrande smaak in het bier. (https://www.speciaalbierpakket.nl/nl/gulden-draak-smoked.html)

Met Gulden Draak heeft Brouwerij Van Steenberge een bier gebrouwen dat even krachtig is als het symbool van de draak zelf. Het is een bier met een vurige kleur dat zijn gelijke niet kent op vlak van smaak en aroma. Dit bier heeft geen drinkers, maar wereldwijde fans. (https://www.guldendraak.be/nl/)

De legende van de draak is eeuwenoud. De tocht van het mythische wezen begint in het noordelijke Scandinavië, op de voorsteven van een Vikingschip en eindigt na vele verre reizen op de top van het Gentse Belfort.... Volgens de legende sierde de vergulde draak de voorsteven van het schip waarmee de Noorse koning Sigurd Magnusson in 1111 op kruistocht voer. Na vele gevechten tegen onder andere de Moslims in Spanje en de Balearen, nam hij de stad Sidon in. De krijger schonk het beeld hierna aan de keizer van Constantinopel (het huidige Istanboel) om het op de koepel van de Aya Sophia te plaatsen. ... Een kleine honderd jaar later liet de Vlaamse graaf Boudewijn IX het pronkstuk overbrengen naar de Vlaamse gewesten waar de Noorse draak uiteindelijk in handen viel van de Bruggelingen. Na de slag op het Beverhoutsveld in 1382 haalden de Gentenaars de draak als oorlogsbuit binnen en plaatsten die op het Belfort. Het Belfort was de plaats waar de gemeentelijke charters bewaard werden. De draak moest deze beschermen en stond tevens symbool voor de vrijheid en de macht van de stad. Na vele omzwervingen schittert de vergulde draak daar nog steeds. Hij waakt al bijna 700 jaar over de stad en is een onlosmakelijk deel van de Gentse identiteit: koppig, eigenzinnig, vastberaden, krachtig en onafhankelijk.... Met Gulden Draak heeft Brouwerij Van Steenberge een bier gebrouwen dat even krachtig is als het symbool van de draak zelf. Het is een bier met een vurige kleur dat zijn gelijke niet kent op vlak van smaak en aroma. Dit bier heeft geen drinkers, maar wereldwijde fans. De Brouwerij wil de spirit van de Gentse Gulden Draak overal ter wereld uitvoeren en uitdragen. De Gulden Draak is niet enkel een trofee van de Gentenaars, maar een beloning voor alle titanen vandaag. (https://www.guldendraak.be/nl/de-legende-van-de-gulden-draak)

Ja dit Gulde draak Smoked (10,5%) is een titaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten