dinsdag 12 november 2024

Bokkepruik van Hommeles

Een lekker bokbier. Het bruine bier heeft een rokerige smaak, met een intrigerende nasmaak. Dat is volgens mij de honing. Vroeger vond ik bokbieren niet lekker, maar ik merk nu ik ouder wordt, dat ik de zoete smaak wel kan waarderen. De rokerigheid en de honing maken het een verrassend bier en nog lekker ook. Een aanrader!

Hommeles Bokkepruik is een Bock met 7,5% alcohol. Hommeles Bokkepruik wordt gebrouwen door Brouwerij Hommeles in Houten. https://www.biernet.nl/bier/merken/hommeles-bokkepruik  

Brouwerij Hommeles is een brouwerij in Houten in de Nederlandse provincie Utrecht. In 2016 wonnen ze met hun Ondeugd de eerste plaats in de categorie rookbier bij de Dutch Beer Challenge.[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Hommeles

Brouwerij Hommeles Brouwerijhuurder Opgericht: 2012 ... Brouwerij Hommeles was aanvankelijk één van de activiteiten van de op 23 november 2011 opgerichte Stichting Houtens Brouw Collectief. Op 4 juli 2016 werd Hommeles Bier BV opgericht, waarmee de brouwactiviteiten werden afgesplitst van de Stichting. De Stichting en Hommeles Bier BV waren aanvankelijk beiden een initiatief van de Houtenaren Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers. Het eerste commerciële brouwsel werd gebrouwen op 29 februari 2012. De Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur hanteert als oprichtingsjaar van een brouwerij op haar website consequent het jaar waarop er officieel op commerciële basis bier in de markt is gezet. Voor Brouwerij Hommeles is dit 2012. Het doel van de Stichting is het bevorderen en verrijken van de (speciaal)biercultuur in de provincie Utrecht. De Stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het organiseren van aan bier gerelateerde activiteiten in de breedste zin van het woord, zoals het Utrechtse Bierbrouwers Festival (de laatste editie vond plaats in 2018), brouwdemonstraties, het ontplooien van promotionele, informatieve en educatieve activiteiten, et cetera. De Stichting richt zich daarbij specifiek op brouwerijen uit de provincie Utrecht. De Stichting vond haar oorsprong in 2007 toen Houtenaren Jan Ausems, Jos Eberson en Kees Volkers elkaar vonden tijdens de brouwcursus van bierbrouwersgilde De Amervallei in Amersfoort. Jos en Kees volgden in het verenigingsseizoen 2007/2008 de brouwcursus. Jan Ausems was toen hun "brouwmentor". Jan Ausems volgde diezelfde brouwcursus in 2005 samen met Gert Jan Kok en Jerry Visser. Ton van Valkengoed was toen zijn "brouwmentor". De drie amateurbrouwers besloten gezamenlijk te gaan brouwen. Via een schaakvriend van Kees kwamen ze terecht in Houtzaagmolen De Ster in de Utrechtse wijk Lombok. De schaakvriend was toentertijd woonachtig op het molenerf en bood hen de gelegenheid om iedere eerste zaterdag van de maand te brouwen in de goed geoutilleerde cateringkeuken van de molen. Zaterdag 4 oktober 2008 werd er voor het eerst gebrouwen in de molen. Jos trad per 1 januari 2019 full-time in dienst van Huttenkloas, alwaar hij zich voornamelijk bezig houdt met Brouwerij Hommeles. Op 15 februari 2019 droegen Jos en Kees hun aandelen over aan Huttenkloas. Jan bleef (mede-)eigenaar van Brouwerij Hommeles. De eigenaren van Huttenkloas zijn Johan Nijhof en Ruud van de Gevel, beiden tevens eigenaar van de Sallandse Landbier Brouwerij. Op 22 december 2020 droeg ook Jan zijn aandelen over aan Huttenkloas, waarmee zij volledig eigenaar werden van Brouwerij Hommeles. De focus van de brouwerij blijft de streek rond Houten, dus als vestigingsplaats wordt Houten aangehouden.... Sinds 1 maart 2021 heeft de brouwerij een kantoor en opslag in Fort Honswijk in Schalkwijk. https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1138-hommeles

Brouwerij Hommeles is een bierbrouwerij in het Utrechtse Houten. Onder deze naam wordt sinds 2013 commerciële bieren van het Houtens Brouw Collectief uitgebracht. De naam Hommeles is een afgeleide van 'humulus', de Latijnse naam voor hop. Hommeles bieren worden gebrouwen op basis van eigen recept recepten waarbij onder meer producten uit de streek worden gebruikt. Voor de commerciële brouwsels wijken de brouwers uit naar de installaties van professionele brouwerijen in Nederland. De bieren van Hommeles scoren goed; tijdens de Dutch Beer Challenge 2016 slepen de Utrechtse brouwers verschillende medailles binnen, waaronder twee gouden plakken! https://www.bierista.nl/brouwerij/brouwerij-hommeles

Brouwerij Hommeles werd opgericht door Jos Eberson, Jan Ausems en Kees Volkers vanuit het Houtens Brouwcollectief. Met het collectief wilde de drie mannen de Utrechtse speciaalbiercultuur op de kaart zetten door middel van brouw demonstraties, een lokaal speciaalbierfestival met alleen brouwers uit de provincie en door het delen van de geschiedenis van bier in de provincie. Het charmante Utrechtse Bierbrouwersfestival (UBF) dat werd gehouden bij Molen de Ster in Utrecht groeide al snel uit tot een populair festival dat uit zijn voegen barstte, en verhuisde naar evenementenlocatie De Fabrique aan de rand van Utrecht. Ook was de vraag naar het bier dat door de drie mannen werd gebrouwen inmiddels zo groot geworden dat er een flink assortiment was ontstaan. Geschonken bij cafés en restaurants in de regio en verkocht bij verschillende speciaalzaken. Zo werd een stichting een BV, en werd brouwen serious business. Nog steeds brouwt Hommeles met oog voor het lokale verhaal. Zo wordt gebrouwen met regionale ingrediënten, zoals bijvoorbeeld Utrechtse gagel, kersen uit de Kromme Rijnstreek, appels en peren van fruitbedrijf V.D. Grift en Landwinkel de Lindeboom, Houtense honing van Imkerij TwoBee en koffie van Nordkapp coffee roasters uit Utrecht. Ook mag Hommeles het huisbier maken van onder anderen Restaurant Vroeg, Stadsjochies en Grand Hotel Karel V. Samenwerkingen waar we ontzettend trots op zijn! Maar Hommeles kijkt verder dan bier! Samen met enthousiaste lokale producenten wordt bier verwerkt tot allerlei andere lekkernijen. Zo werd de Bokkepruik verwerkt in een likeur van De Pronckheer en in een overheerlijke bokbierkaas van De Kaasfabriek. Samen met Buitengewone Varkens en Ferry Lempers ontwikkelde Hommeles droge worsten voor op de borrelplank. Ook Oudwijker Kaas weet Hommeles al jaren te vinden voor experimenten met bier in kaas. Op dit moment wordt geëxperimenteerd met het rijpen van kazen in het fort. De culturen in de lucht van Fort Honswijk geven een unieke smaak aan de kaas die gemaakt werd met bier. Het hele proces wordt vastgelegd door journalist Tom Staal, en daar kun je hier een voorproefje van krijgen. Wil jij samenwerken met Hommeles? Neem dan zeker even contact met ons op! We staan altijd open voor een leuk idee, een inspirerende collab of een uitdagende opdracht voor een nieuw huisbier. https://brouwerijhommeles.nl/about/

Bokkepruik... Biertype: Dubbelbock Smaakcategorie: Donker & Rijk Biertypering(en): Seizoensbier In productie: Ja Vast assortiment: Ja Verpakking: Fles, Fust Dit bier wordt gebrouwen sinds 2014. Gebrouwen bij: - Huttenkloas (sinds 2014) Bokkepruik is een dubbelbok met rookmout en honing van de Houtense Imkerij Two Bee. In november 2014 won de Bokkepruik de 3e prijs in de categorie Speciaalbock bij het PINT Bokbier Festival in Amsterdam. In november 2015 won de Bokkepruik een zilveren medaille bij de Brussels Beer Challenge...  Beschrijving 2014 - Alcoholpercentage 8% EBC  66 EBU  30 Gisting  bovengisting Hergisting op fles/fust Nee Gefiltreerd Ja Gepasteuriseerd Nee https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/8005-bokkepruik

Hommeles Bokkepruik is Donker & Rijke Dubbelbock. Deze eigenwijze dubbelbok is gebrouwen met rookmout en honing van de Houtense Imkerij Two Bee. Je kunt dus gerookte aroma's en tonen verwachting in een mooie zoete combinatie met honingtonen. https://www.bierista.nl/hommeles-bokkepruik

De Bokkepruik van Brouwerij Hommeles is een eigenwijze dubbelbok met rookmout en honing van de Houtense Imkerij Two Bee. Het bier is vol van smaak. Brouwerij Brouwerij Hommeles Land Nederland Gebrouwen sinds 2014 Biersoort Bock Kenmerk Speciaalbier Alcohol 7,5% Gisting Ondergisting Kleur Donker Drink temperatuur 8 ℃ Stamwortgehalte Onbekend Website www.houtensbrouwcollectief.nl... Een zeer prettige, licht gerookte, dubbelbok. Vol van smaak, en als je goed proeft (en niet te koud drinkt) dan herken je er wat honing in terug (van de lokale imker; Two Bee uit Houten). Deze dubbelbok is wat bitterder dan een "standaard" bok... en daar is helemaal niets mis mee!... De Bokkepruik is een eigenwijze dubbelbok met rookmout en honing van de Houtense Imkerij Two Bee. Tijdens het Amsterdams bokbierfestival in 2014 won dit bier de derde prijs. https://www.biernet.nl/bier/merken/hommeles-bokkepruik

Hommeles Bokkepruik 26436 Deze eigenwijze dubbelbok is gebouwen met rookmout en honing van de Houtense Imkerij Two Bee. Verwacht dan ook gerookte aroma's en tonen in combinatie met zoete honingtonen. Alc.vol/ 8% https://brouwerijhommeles.nl/bokkepruik-nu-te-bestellen-voor-retail/

Er is ook een barrel aged versie van:

Hommeles Bokkepruik Barrel Aged 67210 De welbekende Bokkepruik, maar dan in een 'barrel aged' variant. Het bier is gelagerd in whiskyvaten waardoor het een extra stevig karakter krijg. Alc.vol8%.  https://brouwerijhommeles.nl/bokkepruik-nu-te-bestellen-voor-retail/

Hommeles Bokkepruik BA is een bock uit Nederland en wordt gebrouwen door Brouwerij Hommeles. https://www.biernet.nl/bier/aanbiedingen/merk:hommeles-bokkepruik-ba


maandag 11 november 2024

Jopen meesterstuk 2024 (11.11%) Hazelnut & Milk chocolate

Bij het openen van Jopen Meesterstuk 2024 (11,11%) ruik je meteen chocolade. Het zwarte bier heeft wat lichtbruin schuim dat snel verdwijnt. Het ruikt en smaakt naar chocolade, het doet wat denken aan hagelslag. Het bier heeft een vol mondgevoel met een tintelend en bruisende koolzuur die opmerkelijk fijn kriebelt. Het is geen standaard koolzuurprikkeling, zoals bij pils. Dit is een ander niveau! Wat vinden anderen ervan?

Jopen Meesterstuk 2024 is een Stout met 11,1% alcohol. Jopen Meesterstuk 2024 wordt gebrouwen door Jopen Bier in Haarlem.... Jopen staat bekend om zijn innovatieve en creatieve bieren. Meesterstuk 2024 is een perfect voorbeeld van hun vakmanschap, een heerlijke Imperial Pastry Porter die een unieke smaakbeleving biedt. ... Meesterstuk 2024 heeft een robuuste smaak met een stevig mondgevoel en een goede bitterheid. Tijdens het drinken proef je melkchocolade, hazelnoot en vanille.  Meesterstuk 2024 is een Imperial Pastry Porter van Jopen. Dit bier wordt jaarlijks uitgebracht als het Meesterstuk van Jopen. Het is een ideaal bier om als dessert te nuttigen.  https://www.biernet.nl/bier/merken/jopen-meesterstuk-2024

Ter gelegenheid van Jopens verjaardag op 11-11 brouwen ze ieder jaar hun Meesterstuk. Dit jaar een Imperial Pastry Porter Hazelnut & Milk Chocolate met 11,1% alc. https://www.smaakhuis.nl/nl/meesterstuk-2024-fles-75cl.html

Zoals altijd brengt Jopen aan het eind van het jaar een nieuw Meesterstuk uit. Dit jaar is dit een Imperial Pastry Porter. Tijdens het drinken zal je melkchocolade, hazelnoot en vanille proeven. Dit klinkt toch als een perfect toetje na een lange dag? https://brother-beer.nl/product/jopen-meesterstuk-2024/

Jopen Meesterstuk 2024 is een bijzonder bier dat elk jaar aan het eind van het jaar wordt uitgebracht door de Haarlemse brouwerij Jopen. Dit jaar is het een Imperial Pastry Porter met een alcoholpercentage van maar liefst 11,11%! Een ware traktatie voor de liefhebbers van donkere en zoete bieren. Deze porter heeft een diepbruine kleur met een romige beige schuimkraag. Het aroma is verleidelijk en doet denken aan een chocoladetaart met hazelnoot en vanille. Je proeft ook de melkchocolade, hazelnoot en vanille in de smaak, samen met een hint van koffie en geroosterde mout. De body is vol en romig. De afdronk is lang en zoet met een lichte bitterheid. https://bierbrothers.nl/winkel/overige-speciaal-bieren/jopen-meesterstuk-2024-33cl/

"Flink alcoholisch bier, met tonen van hazelnoot en chocolade in de geur, smaak en nasmaak, die ook een bittertoon heeft. Prima bier, maar hier had ik net wat meer van verwacht."... Zicht Donker bruin, met een midden bruine kraag van redelijk fijn schuim, die vrij vlug inzakt. Goed qua uiterlijk, maar niet bijzonder. ... Neus Zoet, lichte mouttoon, en Nutella, dus hazelnootjes, en een flinke dot alcohol. ... Smaak Zoet en flink alcoholisch bier. Melkchocolade hazelnoot in de smaak, met een bittertoon in de nasmaak en afdronk. ... Zicht Donkerbruin helder met crème kleurige schuimkraag ... Neus Mokka hazelnoot chocolade ... Smaak Cappuccino chocolade hazelnoot mokka koffie gebrande mout https://www.bierista.nl/jopen-meesterstuk-2024  

Jopen Meesterstuk editie 2024 Jaarlijks het Meesterstuk van Jopen. Dit jaar melkchocolade met hazelnoot en vanille met een dikke body en een aardse afdronk. Een robuuste smaak met een stevig mondgevoel en een goede bitterheid. Een ode aan creativiteit Met meesterstuk brengt Jopen een ode aan creativiteit waarbij men teruggaat naar de middeleeuwen, voordat je als ambachtsman kon deelnemen aan een gilde moest je een meesterstuk produceren als proeve van bekwaamheid.  Kleur Bitterheid Serveren op 14-16 Alcohol 11,11 ... Stijl STOUT - IMPERIAL / DOUBLE https://www.misterhop.com/products/jopen-meesterstuk-2024-33cl

Of het melkchocolade of mocca of Nutella is kan ik niet echt bepalen, maar het is wel zoiets.  

Het is een IMPERIAL PASTRY PORTER. De ingrediënten zijn volgens het etiket: water, gerst, tarwe, haver, hazelnoten, hazelnootaroma, vanille, cacaobonen, lactose, gist en hop.

Ik kende de Pastry Stout, mar wist niet dat er ook pastry porters bestonden. Blijkbaar heeft Hooglander er ook een (https://www.bierista.nl/hooglander-pastry-porter) en Surreal (https://surrealbrewing.com/products/pastry-porter-6-pack), die Surreal is zelfs een non-alcoholic pastry porter. Wat geweldig!

En trouwens die Jopen Meesterstuk 2024 is wat mij betreft overheerlijk en zou supergoed dessertbier zijn bij een choco-modder-cake of iets dergelijks. 

 

zondag 10 november 2024

Pinta Black Delivery

Met de opkomst van de dark stores en boodschappen op bestelling en nu het weer snel donker wordt weer eens een donker bier. Pina's black delivery een Black IPA van 6,5 % Extract 15,0 blg. geen idee wat dat laatste is. 

Waar staat blg voor? Het lijkt te gaan om graden Plato:

In 1843 heeft Karl Balling (1805-1868) ontdekt, dat de dichtheid van het wort toeneemt met de opgeloste hoeveelheid stoffen op bijna dezelfde manier, als het een oplossing is van alleen sucrose (suiker) in water. Met behulp van standaard suikeroplossingen kon hij een tabel maken met een relatie tussen de gehaltes suiker in deze oplossingen en de dichtheid van het wort. Dit zijn de zogenaamde 'graden Balling' geworden en geven aan het aantal grammen suiker weer per 100 ml wort bij 17,5 °C. Rond 1850 heeft Adolf Ferdinand Wenceslaus Brix (1798-1870) deze tabel verbeterd, door de metingen uit te voeren bij 20 °C. Als eenheid werd Brix (°Bx) gebruikt en wordt nog veel gebruikt in de suikerindustrie. Rond 1900 heeft Dr. Fritz Plato dit systeem nog verder verbeterd, waaruit de zgn. graden Plato (°P) zijn ontstaan. Een graad plato komt overeen met een procent moutsuikergehalte in het wort. (https://www.brouw-bier.nl/theorie/metingen/plato.aspx)

In Nederland mag het stamwortgehalte (graden Plato) niet worden vermeld op het etiket, daarom zijn de bieren ingedeeld in categorieën. De flesjes kunnen ingedeeld worden in vier verschillende categorieën, S, 1, 2 of 3. Tot welke categorie het bier behoort, wordt bepaald door het aantal graden Plato. Overzicht categorieën bier Categorieën in bier(https://www.biernet.nl/algemeen/weetjes/wat-betekenen-de-categorieen-op-bier) waarbij 15 graden Plato overeenkomt met pils van ca. 5% ABV.

De Plato-schaal wordt in de brouwnijverheid gebruikt om de dichtheid van het wort weer te geven. Definitie Eén graad Plato komt overeen met één gewichtsprocent droge, opgeloste stoffen in vloeistof. Het aantal procenten droge, opgeloste stoffen (grotendeels suikers) in het wort wordt het stamwortgehalte genoemd. In de Europese Unie wordt het stamwortgehalte met het oog op de accijnsheffing thans verplicht in graden Plato uitgedrukt. De maat werd ontwikkeld door de Oostenrijkse wetenschapper Karl Balling in 1843 en later voor de Duitse Keizerlijke Commissie verbeterd door de Duitser Fritz Plato, van wie de naam afkomstig is. Ook bij het uiteindelijke bier kan de Plato-schaal worden gebruikt, om te bepalen welke "body" er na vergisting in overblijft. De verhouding tussen het aantal graden Plato voor en na vergisting is de vergistingsgraad.[1] Voor veel biersoorten wordt het uiteindelijke alcoholpercentage ongeveer een derde tot de helft van het stamwortgehalte, hoewel dit ook sterk afhangt van de vergistingsgraad. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Plato-schaal)

Deze zwarte IPA is donker en licht. Licht geroosterde smaken, en bitter door de Simcoe en Idaho. De geur is hopbiterheid. De smaak heeft ook die hopbiterheid die mooi opgaat in de geroosterde smaak.      

Wat vinden anderen ervan?

Przesyłka niestandardowa – ciemne i lekko palone, ale goryczkowe i wytrawne IPA, chmielone amerykańskim duetem Simcoe® i Idaho 7™ This delivery is extraordinary – dark and lightly roasted, but bitter and dry IPA, hopped with American duo Simcoe® and Idaho 7™ (https://untappd.com/b/pinta-black-delivery/5722818)

BLACK DELIVERY BLACK IPA This delivery is extraordinary – dark and lightly roasted, but bitter and dry IPA, hopped with American duo Simcoe® and Idaho 7™ ABV: 6,5% BLG: 15,0°Plato (https://browarpinta.pl/en/product/black-delivery/)

Browar Pinta Black Delivery | 50 CL | 6,5% | Black India Pale Ale ... ZICHT/KLEUR Donkerbruin. GEUR Aroma van geroosterd mout en fruitig van de hop. SMAAK Geroosterd moutkarakter van een Stout met hinten van koffie, chocolade en dennen. AFDRONK De afdronk is droog en bitter. .... BIJZONDERHEDEN Browar Pinta is begonnen in 2011 en heeft sindsdien bijna 500 verschillende bieren gebrouwen met honderden verschillende ingrediënten. Deze all-around brouwerij staat voor kwaliteit en is dan ook één van belangrijkste partijen in de Poolse craft beer revolutie. ... vandaag besteld op woensdag in huis (https://www.mitra.nl/product/browar-pinta-black-delivery-50cl0

PINTA was de eerste ambachtelijke brouwerij die tot de 10 sterkste biermerken in Polen behoorde volgens de 13e editie van de Top Brand-ranglijst opgesteld door het Press-Service Monitoring Mediów-bureau. Sinds 2011 brouwen ze onafgebroken bij Browar Pinta. Vanaf de eerste dag van de bierrevolutie in Polen. Ze zijn opgericht om ambachtelijk bier te maken voor mensen die meer willen. Meer hop, meer smaak, meer sensaties (https://www.hopsandhopes.nl/brouwerijen/browar-pinta)

Brouwerij PINTA uit Polen is een absolute aanwinst voor de wereld van ambachtelijk bier. Met hun onderscheidende stijlen en hoogwaardige ingrediënten hebben ze een reputatie opgebouwd als een van de meest gewaardeerde brouwerijen van het land. PINTA Brewing Company is opgericht in 2011 en heeft sindsdien een breed scala aan bieren geproduceerd. Het assortiment omvat traditionele Poolse bieren zoals Baltic Porter en Imperial Stout, maar ook experimentele bieren zoals fruited sours en New England IPAs. Als je op zoek bent naar ambachtelijk bier van hoge kwaliteit, dan is PINTA Brewing Company een uitstekende keuze. Hun bieren zijn verkrijgbaar in flessen en blikken, dus je kunt gemakkelijk een voorraadje inslaan om thuis van te genieten. Of je nu een fan bent van traditionele bieren of meer experimentele stijlen, er is voor iedereen wat wils. Bestel nu jouw PINTA bieren bij Brother Beer en geniet van de unieke smaak van deze Poolse brouwerij. (https://brother-beer.nl/brouwerij/pinta/)


Als ik zoek op de brouwerij PINTA vind ik andere dingen.

Pinta is een vrij vectortekenprogramma voor Windows, Mac en Linux. Het is geïnspireerd op Paint.NET en tracht een eenvoudiger alternatief te zijn voor GIMP. Het programma is beschikbaar in 41 talen. Pinta is geprogrammeerd in de programmeertaal C# en wordt beschikbaar gesteld onder de MIT-licentie. Het programma werd op 6 september 2011 stopgezet door de enige ontwikkelaar,[4] maar werd kort daarna weer opgenomen door een groep ontwikkelaars.[5] Versie 1.1, de eerste versie van het nieuwe ontwikkelaarsteam, verscheen op 13 november 2011.[6] Versie 1.2 volgde op 22 april 2012. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pinta_(software))

Pinta: Painting Made Simple Pinta is a free, open source program for drawing and image editing. Its goal is to provide users with a simple yet powerful way to draw and manipulate images on Linux, Mac, Windows, and *BSD. (https://www.pinta-project.com/)

Pinta is een zeldzame tropische infectieziekte waarbij de huid is aangetast. Dit is het gevolg van een bepaald type bacterie dat overdraagbaar is via nauw contact. De chronische huidletsels presenteren zich vooral bij jongvolwassenen en verschijnen in verschillende stadia, waarbij telkens verschillende huidkenmerken ontstaan. De goedaardige ziekte tast enkel de huid aan en veroorzaakt geen andere klachten. Dankzij een langdurige antibioticakuur herstellen patiënten van deze bacteriële infectie, al is de hersteltijd soms wel lang. Een goede hygiëne is nodig om het risico op het krijgen van pinta te minimaliseren. Tot slot treden onbehandeld soms enkele complicaties op als gevolg van de huidinfectie. (https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/184332-pinta-bacteriele-infectie-met-goedaardige-huidletsels.html)

Pinta (endemische syphilis) is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door de spirochaet Treponema pallidum pertenue. Pinta behoort tot de zogenaamde non-venerische of endemische treponematosen, die endemisch voorkomen in tropische en subtropische gebieden. Pinta komt voor in Zuid-Amerika. De aandoening is zeldzaam, in Nederland komt het niet voor. Pinta tast alleen de huid aan, niet de botten zoals bij Framboesia tropica. Het begint als rode macula op handen, voeten, benen, armen, hals of in het gezicht. Na enige maanden ontstaan er grijsblauwe laesies op dezelfde lokaties, en rond gewrichten, zoals de elleboog. Later kunnen gehypopigmenteerde gebieden ontstaan. De huid van handpalmen en voetzolen kan zich plaatselijk verdikken. De serologische reacties zijn niet te onderscheiden van die van syfilis. (https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/Pinta.htm)

Bijzonder dat sommige namen voor zulke uiteenlopende onderwerpen worden gebruikt.

Ondanks de synoniemen is dit een goed bier!


zaterdag 9 november 2024

Hemel, een Vatgerijpt oerbokbier

Hemel Oerbok is een Bock met 7,0% alcohol. Hemel Oerbok wordt gebrouwen door Stadsbrouwerij De Hemel in Nijmegen.... De Oerbok van Brouwerij de Hemel is een bokbier met 7% alcohol. Wat centraal staat bij deze bok is de het moutige karakter van de klassieke donkere bieren.... Deze bok staat het accent op het moutige karakter van de klassieke donkere bieren centraal. Verder heeft de bok ook lichte aroma's van karamel. De Oerbok van Brouwerij de Hemel bevat 7% alcohol. De bock is niet overdreven gehopt of zoet om dicht bij de oervorm van dit bier te blijven. https://www.biernet.nl/bier/merken/hemel-oerbok

Bok zoals bokbier hoort te zijn! Oerbok! Gebrouwen met een donkere caramelmout, zacht van smaak, subtiele bitters en een lichtzoete afdronk. https://restaurantdehemel.nl/nl/het-bokbier-seizoen-is-begonnen/

De Hemel Oerboek is een klassiek bokbier met veel tonen van geroosterde mout en karamel. Het karaktervolle bittertje ontbreekt natuurlijk niet. Met 7% net een tikkeltje zwaarder dan veel soortgenoten.... Zicht Roodbruin en troebel met een mooie stevige schuimkraag ... Neus Gebrande mout, kruiden en koffie ... Smaak Mout, koffie en kruiden met een klein bittertje in afdronk. Smaak blijft redelijk lang hangen. https://www.bierista.nl/de-hemel-oerbok

Oerbok is gebrouwen met een accent op het moutige karakter van de klassieke donkere bieren. Twee soorten caramelmout geven het bier zijn ronde caramelsmaak. Geroosterde mout geeft de kenmerkende gebrande aroma's van dit oorspronkelijke Duitse donker bier. Hop is in balans met de moutsmaken maar speelt geen hoofdrol. Bovengistend dus aromatischer dan de grote bokbiermerken. Daarnaast ook minder zoet dan sommige grote merken. https://brouwerijdehemel.nl/product/oerbok/

Oerbok is brewed with an emphasis on the malty character of classic dark beers. Two types of caramel malt give the beer its round caramel flavour. Roasted malt gives the distinctive roasted aromas of this original German dark beer. Hops are balanced with the malt flavours but do not play a leading role. Top-fermenting so more aromatic than the big bok beer brands. Also less sweet than some big brands. https://brouwerijdehemel.nl/en/product/oerbok/

Ik dronk dit bier begin november. Ik verwachte er eerlijk gezegd niet zo veel van en had het laten staan tussen de andere bokbieren. Het bier verraste me echter. De kleur en met name de kleur van het schuim vielen op. De smaak -daar gaat het eigenlijk om- was ook fenomenaal! Dit is echt bier. De smaak is moutig zoals echt bier hoort te smaken. Het is geen zoet commercieel zoethoudertje. 

Er  is ook een vatgerijpte versie van. Opvallende is dat deze ten opzichte van de oerboek in een ander type bierfles zit. Er zijn allerlei soorten bierflessen zoals te vinden op https://www.nederlandsebrouwers.nl/biersector/duurzaamheid-en-ketenbeheer/verpakkingen/statiegeld-retourflessen/ en https://www.roetell.com/nl/beer-bottles-a-full-guide/ en https://sbi4beer.com/product-categorie/afvullen/flessen/. De prijswinnende BNR (zie https://www.biernet.nl/nieuws/internationale-award-voor-nederlands-bierflesje) is standaard in Nederland. BNR staat voor Bruine Nederlandse Retourfles. 

De BNR is in de jaren tachtig door de bierproducenten ontwikkeld als een gezamenlijke retourfles van zeer hoge kwaliteit. Het model BNR is door Nederlandse Brouwers geregistreerd. Nederlandse Brouwers is ook nu nog eigenaar van de auteursrechten op de fles. ... ‘De BNR-fles is in de jaren tachtig ontwikkeld door een aantal grote brouwers om een gezamenlijk antwoord te hebben op het dreigende glastekort. Door allemaal dezelfde fles te gebruiken en deze tot 40x opnieuw te vullen, hoeven er vele malen minder flessen te worden ingekocht en kan de fles door iedere brouwer die gebruik maakt van de fles weer worden hergebruikt. Doordat er onder andere goed gebruik wordt gemaakt van goed afwasbare lijmen en etiketten, gaan er weinig flessen verloren. Vandaag de dag zorgt de BNR-fles er mede voor dat de CO2-footprint van de Nederlandse bierflessen tot een absoluut minimum wordt beperkt. Dat draagt eraan bij dat de biersector gerekend mag worden tot de koplopers in de in duurzaam verpakken. Het klassieke flesje is meer dan ooit van deze tijd.’ https://www.nederlandsebrouwers.nl/biersector/duurzaamheid-en-ketenbeheer/verpakkingen/statiegeld-retourflessen/

Bijzonderheden BNR fles Inhoud 30 cl (of 50 cl) Stevig glas: 1,4 mm dik UV licht werende bruine kleur 207 mm hoog https://www.nederlandsebrouwers.nl/biersector/duurzaamheid-en-ketenbeheer/verpakkingen/statiegeld-retourflessen/

De Hemel Oerboek zit in een BNR, terwijl de vatgerijpte versie in een longneck zit die opvallend langer is dan de BNR. De Oerboek heeft een wit etiket en de vatgerijpte Oerboek heeft een zwart etiket. Beide bieren zijn 7%. beide bieren zijn donker van kleur. Toch vind ik de kleur van het schuim van de Oerbok mooier. Ook qua smaak heeft de Oerbok mijn voorkeur.

Oerbok Vatgerijpt 33 CL Bokbier, 7% Bok van afgelopen jaar welke 9 maanden heeft gerijpt in een eikenhouten vat. Een vat waar eerder onze eigen sterke drank ANIMA Bierbrand op heeft gerijpt. Licht wrange tannines en aromatische vanille tonen uit het hout halen de volle smaak van de donkere mouten uit het bokbier naar voren. De leeftijd van het bier zorgt er voor dat de scherpe randjes er af zijn. Een bier om goed voor te gaan zitten. https://brouwerijdehemel.nl/product/oerbok-vatgerijpt/ 

Wat opvalt is dat op het etiket met vleugels wordt aangegeven wat de bitterheid en zoetheid is. De vleugels komen niet overeen met wat op de internetpagina staat. 

De vatgerijpte Oerbok heeft gerijpt op Anima bierbrand vaten. Wat dat ook mag betekenen?

De Hemel Vatgerijpte Oerbok heeft een mondgevoel dat lang blijft hangen. Wat koffiebitterheid herken ik daar wel in. Zou het de Anima zijn?

In onze distilleerderij maken we onder de naam ANIMA gedistilleerde dranken op basis van bier. Bier van de brouwerij wat niet helemaal goed genoeg is om te verkopen krijgt een tweede leven als likeur. Deze koffielikeur is een distillaat van Hemelse bieren met koffiebonen van Coffyn, water en suiker, niks meer. Het is een lichte likeur met 15% alcohol. Drink het bij een dessert, koffie of in een cocktail. https://brouwerijdehemel.nl/product/anima-koffielikeur/

Dat verklaart de koffie...

Op het etiket staat ook 1983 en dat het Nederlands oudste speciaalbierbrouwerij van Nederland is.

DE EERSTE DRUPPEL Opgericht in 1983 en nog steeds is er leven in de brouwerij! Door de jaren heen is er veel veranderd. Benieuwd? Lees over onze rijke geschiedenis, en ons heden! 1983 Geboorte van Brouwerij de Raaf, en daarmee sinds een lange tijd de eerste Nederlandse brouwerij die zich richt op speciaal bier. Opgericht door Herm Hegger in Heumen, een dorp in de buurt van Nijmegen. Eind jaren 80 De Witte Raaf, het eerste Nederlandse witbier, populair in heel het land. In sommige biercafés hangt het plakkaat van de Witte Raaf nog. 1992- 1995 Overname Oranjeboom en Inbev. Dit betekende het einde van De Raaf. Inbev had ook Hoegaarden Wit, waardoor het voor hen niet rendabel was om de Witte Raaf nog te produceren. 1996 Geboorte van Brouwerij de Hemel! Ambachtelijk en lokaal bier. De stijlen en idealen blijven hetzelfde, maar de brouwerij is onafhankelijk, en lokaal georiënteerd. De Hemel voorziet Nijmegen en omstreken van lekker bier en wie wil, kan ons bezoeken. 1996 – 2000 Het was flink aanpoten om de brouwerij een nieuw leven in te blazen. Vanaf 2000 is er stabiele groei. 2010 Vanuit de VS waaide de speciaal bier hype over naar Nederland. Overal in het land openden brouwerijen en men wisselde pils steeds vaker in voor speciaal bier. Ook voor onze brouwerij zorgde dat voor een enorme groei. 2016 Thieu, de zoon van Herm Hegger, nam de brouwerij over. Weer bleven de bierstijlen en idealen hetzelfde, maar nu met meer focus op de moderne tijd. 2020 – 2022 Dit was een moeilijke tijd voor De Hemel en brouwers in het algemeen. Noodgedwongen verkochten we meer via retail dan aan de horeca. Corona heeft de speciaal bier hype redelijk afgesloten. Speciaal bier is inmiddels normaal. Door jarenlange ervaring, vaste klandizie en natuurlijk lekker bier heeft de Hemel een plek in de wereld van speciaal bier. 1983 — 2024 Geschiedenis heeft ons gemaakt tot wat we nu zijn. Een kleinschalige, Nijmeegse brouwerij die staat voor smaakvolle bieren waar je er meer dan een van wil. De aankomende jaren willen we onafhankelijk blijven van grote partijen en financiers om ons eigen bier te blijven brouwen voor Nijmegen en omgeving. Met ons eigen team maken we Hemelse bieren op een manier waar wij zelf, onze omgeving en onze klanten vrolijk van worden. Proost! https://brouwerijdehemel.nl/over-ons/

Tja, is het dan 1983 of 1996? Is het Oerbok of vatgerijpte Oerbok? Voor mij is het Oerbok. Die wordt trouwens pas sinds 2013 gebrouwen?

Wat mij betreft een ontdekking!

Nu is dit wel een bierblog, maar ik raak ook vaak afgeleid: 

De ontdekking van de hemel is een boek van de Nederlandse auteur Harry Mulisch (1927-2010). Het boek wordt door recensenten en indertijd bij leven ook door Mulisch zelf gezien als zijn magnum opus, zijn grootste en belangrijkste werk.[1][2] Het haalde de shortlist van de AKO Literatuurprijs in 1993[3] en het werd genomineerd voor de NS Publieksprijs.[4] Deze zeer lijvige roman (een paperback met meer dan 900 pagina's), die zijn eerste druk beleefde in oktober 1992, bleef gedurende de rest van de jaren 90 een bestseller. Het boek werd in 2001 verfilmd onder regie van Jeroen Krabbé, in een Brits-Nederlandse coproductie. ... In 2002 verscheen de veertig bladzijden lange eerste versie van het boek, Vonk, dat Mulisch in de jaren zeventig schreef. De ontdekking van de hemel was het eerste boek dat Mulisch schreef met behulp van een tekstverwerker omdat hij naar eigen zeggen geen zin meer had om 'soms honderden bladzijden te moeten overtypen'.[5]... De ontdekking van de hemel is een roman. Mulisch' werk wordt soms vanwege de vele motieven en hun aard ook „filosofisch” genoemd.[7] Het filosofische karakter is in dit boek terug te vinden in onder meer symbolistische motieven en de verwijzingen naar mythologie. Verder komen de christelijke en de joodse theologie uitvoerig aan bod. In het magnum opus van Mulisch wordt veelvuldig gerefereerd aan de Tenach door te verwijzen naar onder andere het verbond van God met de mensen, de Tien Geboden, enzovoorts. Het feit dat de mens met God gebroken zou hebben, dan wel andersom, is daarnaast te verbinden met de filosoof Friedrich Nietzsche. Nietzsche zei dat God dood was, maar wel omdat de mens hem zou hebben vermoord. In De ontdekking van de hemel laat Mulisch de motieven, stijlen, verwijzingen enzovoorts die hij eerder in zijn oeuvre gebruikte grotendeels terugkomen. Hierdoor wordt het gehele oeuvre met elkaar verbonden.[1] Veel werken van Mulisch bevatten sporen van de Tweede Wereldoorlog. Hieronder naast De ontdekking van de hemel ook het verhaal Tussen hamer en aambeeld (1947), de roman Het stenen bruidsbed (1959), de rapportage De zaak 40/61 (1962), en de romans De aanslag (1982) en Siegfried (2001). Motieven als destructie versus Schepping, goed versus kwaad, enzovoorts, zijn terugkerende thema's.[bron?]... De roman bestaat uit vier delen, die elk meerdere hoofdstuken bevatten: totaal 63: Eerste deel: het begin van het begin Tweede deel: het einde van het begin Derde deel: het begin van het einde Vierde deel: het einde van het einde Het vierde deel wordt gevolgd door een Epiloog (nawoord) ... De ontdekking van de hemel is een raamvertelling. In het kader vindt een dialoog plaats tussen twee engelen: een hoger en een lager geplaatste. Deze dialoog treft de lezer aan in de proloog, de drie intermezzo's en de epiloog van de roman. De Chef[a] (God) wil een afgevaardigde in de gedaante van een mens op aarde het testimonium[b][8] laten terughalen. Om de juiste persoon te creëren is een mens nodig met een perfecte DNA-samenstelling om de missie succesvol te laten verlopen. Om de juiste grootouders aan vaders zijde bij elkaar te brengen, is het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog onvermijdelijk, aldus de laagst geplaatste engel. Max Delius, de vader van de afgevaardigde, heeft een Joodse moeder en Oostenrijkse vader die in de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de Duitsers werkt. De moeder van de afgevaardigde heeft Nederlandse grootouders die elkaar treffen tijdens een bombardement dat in Leiden plaatsvindt tijdens de Tweede Wereldoorlog. ... De geschiedenis die de engel vertelt in de dialoog gaat terug naar het begin van de twintigste eeuw. Het uitgebreide verhaal begint in 1967 en vormt met 65 hoofdstukken het grootste gedeelte van de roman. Het begint met een ruzieachtig familiefeest in Den Haag. Mede door die sfeer wil Onno Quist naar huis in Amsterdam liften en krijgt een lift van Max Delius. Onno is filoloog en Max is sterrenkundige. ... Max, Onno en Ada weten geen van allen wie de vader is van Ada's kind als blijkt dat ze zwanger is. Onno weet niet beter dan dat het van hem is en hij trouwt met Ada in Amsterdam. Na vijf maanden krijgt Ada echter een auto-ongeluk waardoor ze in coma raakt. Vanwege een groot schuldgevoel biedt Max aan om het kind op te voeden samen met Sophia Brons, de oma van het kind, waar Onno mee instemt. Max heeft intussen bij de Westerbork Synthese Radio Telescoop een nieuwe baan verkregen en de drie gaan wonen op Groot Rechteren, een kasteel in de omgeving.[f] Tijdens haar coma bevalt Ada met een keizersnede van Quinten Quist. Quinten is een wat vreemde jongen in de ogen van zijn medebewoners op Groot Rechteren. Hoewel hij pas laat kan praten, kan hij dat meteen veel beter dan leeftijdsgenoten. Zijn interesse ligt al vroeg bij architectuur en andere onderwerpen die niet voor de hand liggen voor zijn leeftijd.... Quinten probeert tijdens zijn puberteit zijn vader, Onno, te traceren. Hij vertrekt daarvoor naar Italië, mede geïnspireerd door dromen van een burcht die in hem de interesse voor architectuur hebben gewekt. Op het plein voor het Roomse Pantheon vindt hij zijn vader terug. Quinten raakt na veel denken en gesprekken met Onno overtuigd van de aanwezigheid van de steen met de Tien Geboden in het Sancta Sanctorum van de basiliek Sint-Jan van Lateranen naast het Lateraans Paleis in Rome. ... Als Onno in Israël op een terras een vrouw ziet, die op haar arm een kampnummer getatoeëerd heeft staan en precies de blauwe ogen van Quinten heeft, realiseert hij zich dat Quinten mogelijk zijn zoon niet is. Max' moeder zou in Auschwitz omgebracht zijn, maar de tatoeage doet hem anders vermoeden. Quinten zelf ziet intussen zijn omgeving veranderen in de Burcht uit zijn droom. Nadat hij met de Stenen Tafelen naar binnen is gelopen, treft hij zijn moeder Ada aan. ... De ontvangst van Mulisch' De ontdekking van de hemel was weliswaar wisselend, maar overwegend positief. Diverse media berichtten over het magnum opus van de schrijver. De ontdekking van de hemel werd door de lezers van NRC Handelsblad in 2007 verklaard tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden.[9] ... Verwijzing naar andere teksten De raaf Edgar[i], die voorkomt als Onno's huisdier, zou verwijzen naar het gedicht The raven van Edgar Allan Poe. Hierin landt de raaf telkens op het borstbeeld van Pallas Athena, godin van de hemel. De raaf in Poe's gedicht bezoekt een man die treurt om het verlies van zijn geliefde. Onno rouwt om het verlies van Ada en Helga, zijn overleden geliefden. De raaf verwijst ook naar de Bijbelfiguur Elia, die gevoed werd door raven.[14] https://nl.wikipedia.org/wiki/De_ontdekking_van_de_hemel

Elia of Elias (Hebreeuws: אֵלִיָּהוּ, ’elijjāhû of verkort אֵלִיָּה, ’elijjāh, "(Mijn) God is JH(WH)"[1][2]; Oudgrieks: Ἠλείας, Èleias; Arabisch: إلياس, Ilyās) was volgens de Hebreeuwse Bijbel een van de belangrijke profeten. De profeet Elia trad op tijdens de regeringen van de koningen Achab (870-851 v.Chr.) en Achazja (851-850 v.Chr.) in het tweede kwart van de 9e eeuw v.Chr. in het noordelijke koninkrijk Israël. Elia in de Hebreeuwse Bijbel Elia was afkomstig uit Tisbe in de streek Gilead en had daarom de bijnaam "de Tisbiet" (1 Koningen 17:1; 21:17, 28; 2 Koningen 1:3, 8; 9:36). Het formule-achtige gebruik van deze bijnaam kan op tegenstand duiden tegen de uit de periferie van het noordelijke rijk stammende Elia vanwege zijn weerstand tegen de inspanningen van de Omrische koningen om de door Omri (881-870 v.Chr.) gestichte hoofdstad Samaria tot politiek, cultureel en religieus centrum uit te bouwen en van daaruit het land op absolutistische manier te willen leiden. Zijn optreden wordt geplaatst in de periode waarin de Israëlieten ook goden als Baäl en Ašerah waren gaan aanbidden. ... Elia als patroon Vandaag de dag is hij voor Rooms-Katholieken de patroon van de karmelieten (die zich naar de berg Karmel hebben genoemd); verder van de automobilisten, de luchtschepen, de vliegtuigen en van het verkeer (vanwege de vurige wagen, waarin hij ten hemel werd opgenomen).[8][9] Hij wordt aangeroepen bij onweer en brandgevaar.[10] https://nl.wikipedia.org/wiki/Elia_(profeet)

Edgar Allan Poe (Boston (Massachusetts), 19 januari 1809 – Baltimore (Maryland), 7 oktober 1849) was een Amerikaans schrijver en dichter. Hij werkte ook als literair criticus en redacteur en was een van de eerste Amerikaanse schrijvers die van de pen probeerde te leven, waardoor hij het zwaar had.... Poe's bijzondere en vaak nachtmerrieachtige werk in het genre van de gothic novel was van grote invloed op horror- en fantasy-genres. Hij wordt ook gezien als de grondlegger van het detectivegenre met zijn drie verhalen over Auguste Dupin. Deze hadden een grote invloed op veel mysterieschrijvers na hem, onder meer Arthur Conan Doyle (met name The Hound of the Baskervilles).... The Raven (1845) https://nl.wikipedia.org/wiki/Edgar_Allan_Poe

De tekst van het gedicht staat hier:https://www.americanpoems.com/poets/poe/the-raven/

The Raven (Nederlands: De raaf) is een gedicht, geschreven door de Amerikaanse schrijver en dichter Edgar Allan Poe. Het verscheen voor de eerste maal op 29 januari 1845 in de New York Evening Mirror. Het gedicht vertelt het verhaal van een mysterieus, nachtelijk bezoek van een raaf aan een man (de verteller, ik-figuur), die treurt om zijn overleden geliefde, Lenore... Het gebruik van alliteraties, binnenrijm en archaïsche woordenschat draagt bij tot het gotische karakter van het gedicht. Het gedicht is vooral bekend vanwege zijn steeds wederkerende sleutelregel “Quoth the Raven: ‘Nevermore’”. Alle 18 strofen hebben dezelfde structuur en bestaan uit zes regels. De versmaat van het gedicht is een trocheïsche octameter.... De raaf zelf is uiteraard op zich al een eerste symbool. Toen Poe besliste om het steeds wederkerende woord “nevermore” als refrein te gebruiken, vond hij dat dit het meest effectief zou zijn als hij het woord zou laten uitspreken door een wezen zonder verstand. Het had dus weinig zin om een mens te gebruiken aangezien die wel zou kunnen redeneren en argumenteren bij het beantwoorden van de vragen van de ik-figuur van het gedicht. Het is belangrijk dat de antwoorden op de vragen al bekend zijn om zo de zelffoltering waaraan de verteller zichzelf blootstelt te illustreren. Poe overwoog ook om een papegaai te gebruiken in plaats van een raaf. Hij koos echter voor een raaf omwille van de melancholische stemming en de symboliek van raven als vogels die onheil voorspellen. Hij vond dat een raaf beter bij de sfeer van het gedicht paste. Een tweede symbool is het borstbeeld van Pallas. Waarom streek de raaf uitgerekend op het beeld van de godin van de wijsheid neer? Een reden zou kunnen zijn dat het de verteller laat geloven dat de raaf vanuit zijn wijsheid spreekt en dat hij niet zomaar dingen zonder betekenis uitkraamt. Een andere reden was, volgens Poe zelf, eenvoudigweg de welluidendheid van het woord Pallas. Pallas is de eerste naam van de Griekse godin Pallas Athena, die zoveel betekent als 'jong meisje'. Het gebruik van de naam 'Pallas' zou kunnen verwijzen naar de persoon wier afwezigheid wordt betreurd. Een minder duidelijk symbool is het gebruik van middernacht (eerste strofe) en december (tweede strofe). Beide staan symbool voor het einde van iets en de hoop op iets nieuws, een verandering die op komst is. Het is zeer goed mogelijk dat het tijdstip oudejaarsavond betreft, een datum die de meesten onder ons met het einde van iets/een verandering associëren. De kamer waar de verteller zich bevindt staat symbool voor de eenzaamheid van de man en diens verdriet wegens het verlies van zijn geliefde, Lenore. De storm buiten moet de isolatie van de man nog meer in de verf zetten en het scherpe contrast tonen tussen de kalmte in de kamer en de stormachtige nacht.... Het gebruik van antieke en poëtische taal past goed bij het gedicht aangezien het gaat over een man die het grootste deel van zijn tijd spendeert aan boeken van “forgotten lore”. Seraphim (Hebreeuws mv. van seraph): serafijnen, engelen van de hoogste orde, met zes vleugels. Nepenthe: een in de Odyssee genoemde toverdrank die pijn en verdriet zou doen vergeten. Balm: een verzachtende zalf. Gilead: een bergachtige streek in Israël ten oosten van de Jordaan. Aidenn: een Arabisch woord voor de tuin van Eden, het paradijs. Plutonian: betrekking hebbend op de hel of Pluto, de Romeinse god van de onderwereld. https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Raven

Tja, de raaf, serafijnen, de hemel... 

vrijdag 8 november 2024

Jopen 4-granen bokbier

Seizoensbier, 6,5% - 33cl fles Smaakbeschrijving Met dit karaktervolle bokbier luiden we de herfst in! Aan de traditionele Haarlemse brouwgranen gerst, haver en tarwe is geroosterde roggemout toegevoegd. Ontdek dit smaakvolle bier met geroosterde en fruitige tonen. De gebrande bitterheid doet denken aan pure chocolade gemengd met rood fruit. Lekkerste Bockbier 2022 & 2023 Jopen Bokbier is in 2022 en 2023 verkozen tot Lekkerste Bockbier van Nederland, in de categorie Standaard Bockbier (<7%). .... 4-granen Bokbier Seizoensbier, 6,5% - 33cl fles ... 4-granen Bokbier Seizoensbier, 6,5% - 33cl fles Smaakbeschrijving Met dit karaktervolle bokbier luiden we de herfst in! Aan de traditionele Haarlemse brouwgranen gerst, haver en tarwe is geroosterde roggemout toegevoegd. Ontdek dit smaakvolle bier met geroosterde en fruitige tonen. De gebrande bitterheid doet denken aan pure chocolade gemengd met rood fruit. Lekkerste Bockbier 2022 & 2023 Jopen Bokbier is in 2022 en 2023 verkozen tot Lekkerste Bockbier van Nederland, in de categorie Standaard Bockbier (<7%). Over de naam De stadsrecepten van Haarlem verplichtten het gebruik van 3 brouwgranen: gerst, tarwe en haver. In Duitsland waar het bokbier vandaan komt, wordt nog gebrouwen met roggemout. Om die reden hebben wij een combinatie tussen de Duitse en de Haarlemse traditie gezocht.  Hoog Gisting  6,5 % Alcohol  Drinktemperatuur 7 °C  30 EBU Bitterheid © 1994 - 2024 Jopen B.V. Development: Sturdy Digital https://www.jopenbier.nl/product/jopen-4-granen-bokbier/

Het bier is heerlijk! Het heeft een vol en bruisend mondgevoel. Het bier is vol van smaak, en romig. Haast zwart bier met bruin schuim. De koolzuur is magisch. Het bruist niet zoals frisdrank, maar het is ook niet zoals plat water. Het wijkt af van het koolzuurgedrag bij pils. Het is iets, maar ik weet niet wat. De smaak heeft iets gebrands in zich. De geur heeft dat rokerige ook. En de smaak past daar ook goed bij. Wat een voortreffelijk bier. Ik snap dat ze in 2022 en '23 verkozen zijn als beste bokbier. Al snap ik niet dat ze het zagen als een 'standaard bokbier'. Op https://bierradio.nl/nationale-consumentenblindproeverij-winnaars-lekkerste-bockbier-van-nederland-2023/ staat trouwens dat het gaat om het alcoholgehalte. Ik snap niet dat het dit jaar niet was gelukt. Overigens staan ze op http://www.lekkerstebockbier.nl/ wel op de eerste plaats.  Op https://www.bierista.nl/bierlijst/bockbier-top-10 is er niet eens een vermelding?

 

zondag 3 november 2024

Gulle Tinus editie 2022

Vandaag is de naamdag van Martinus:

naam Martinus de Porres eigenschappen kloosterling geslacht m datum naamdag 3 november (https://www.mijnnaamdag.nl/?naam=tinus&type=zoeknaam)

Dus wellicht een goede dag voor een bespreking van het bier Gulle Tinus. Bij de naam moet ik denken aan een film:

De gulle minnaar is een Nederlandse film uit 1990 van Mady Saks met in de hoofdrollen Peter Faber en Mariska van Kolck. Het scenario van de film is gebaseerd op de romans De dag dat de mayonaise mislukte (1983) en De feminist (1984) van Marjan Berk. Critici maakten de film met de grond gelijk[1] en ook commercieel was het geen succes, voor Saks reden om zich na drie speelfilms weer te richten op documentaires.[2] Er kwamen slechts 30.048 bezoekers, goed voor plaats 79 in de bioscoop top 100 over 1990. Schrijfster Marjan Berk weigerde de film naderhand te zien. Ze vond dat de twee romans waarop de film is gebaseerd niet verenigbaar waren in één scenario, omdat ze niets met elkaar te maken hadden. ... De film kreeg naderhand ook bekendheid vanwege de talloze product placements met nadrukkelijk in beeld gebrachte reclames van sponsors als onder andere Coca Cola en Nike.[3] Zo fietst bijvoorbeeld Ian Smith die het personage Tommie speelt met een blikje fris in zijn hand. Als hij klaar is moet hij het blikje in een afvalbak gooien. Langzaam komt dan de afvalbak in beeld en wordt er traag ingezoomd. Vervolgens blijft de camera welgeteld vijf volle seconden op het lege blikje rusten. (https://nl.wikipedia.org/wiki/De_gulle_minnaar)

Het bier is rood. Het ruikt lekker, zijn dat kersen of ander rood fruit? De smaak is lekker. Niet al te bitter of zout. Of moutig of gistig. Hoe moet ik het noemen? Het smaakt naar kersen, maar is niet zo zoet als kriek. Het bier is 12%, maar dat proef je niet aan alcoholbranderigheid of iets dergelijks. Het doet wat denken aan wijn, maar er is geen tannine of andere nare smaak. Het is en lekker bier wat mij betreft.

Gulle Tinus: IJsbock uit wijnvaten ... GULLE TINUS IS EEN BARREL AGED BIER VAN WIJNGAARD ST. MARTINUS EN BIERBROUWER GULPENER. “Tinus is een heerlijk complex bier vol natuurlijke smaken zoals jeneverbessen, zoethout, druiven, rood fruit, vanille uit de eikenhouten vaten en hop. Het bier heeft meer dan twaalf maanden smaak liggen verzamelen in brouwketels en wijnvaten. Vorige week (week 49, red.) is het geblend en gebotteld, tot grote tevredenheid van wijnmaker en bierbrouwer”, meldt het persbericht. VRIESDESTILATIE  De basis van Gulle Tinus is Gulpener Wintervrund: een ongefilterd roodbruin, donker, zoet en kruidig bier dat gebrouwen wordt met jeneverbessen en zoethout. Gulpener maakt daar middels vriesdestillatie een ijsbock van en laat dat vervolgens tussen de vier en zes weken lageren in de kelder van de brouwerij in Gulpen. Na de lagering wordt het bier twaalf maanden gerijpt in eikenhouten vaten van St. Martinus. Het bier vermengt zich met de achtergebleven droesem van de wijn en ontwikkelt smaak uit het hout. Na een jaar blenden de brouwmeesters en wijnmakers het bier uit de verschillende vaten tot het perfect op smaak is. En dan is er eindelijk Gulle Tinus. ST. MARTINUS EN GULPENER St. Martinus en Gulpener liggen op nog geen tien kilometer van elkaar in de heuvels van Zuid- Limburg. De bedrijven hebben een vergelijkbare filosofie over duurzaamheid en verantwoord ondernemen en dus is er altijd veel kennisoverleg. Uit die vriendschap en nieuwsgierigheid ontstond in 2017 het idee voor Gulle Tinus: het eerste Nederlandse bier gerijpt op houten wijnvaten. Vernieuwend, duurzaam en lokaal, iedereen was gelijk enthousiast. Het eerste resultaat overtrof alle verwachtingen, en tijdens de dronk werd er plechtig beloofd het vaker te doen. DE EDITIE VAN 2019 Gulle Tinus komt dit jaar uit in een oplage van 7.500 flessen. De aanbevolen drinktemperatuur ligt tussen  14 en 16 graden. LIMBURGS ONDERNEMER VAN HET JAAR Jan Paul Rutten van Gulpener Bierbrouwerij mag zich een jaar lang Limburgs Ondernemer van het Jaar noemen. De bierbrouwer werd door de vakjury unaniem gekozen als winnaar van de ondernemersverkiezing van De Limburger. "Jan Paul Rutten laat met zijn bedrijf zien dat duurzaam ondernemen ook mogelijk is met een gezond businessmodel“, stelt hoofdredacteur Roy op het Veld van De Limburger. "Ondernemen draait niet alleen om winst, maar ook om de wereld een stukje minder te belasten.” Als voorbeeld noemt Op het Veld het gegeven dat Gulpener de grondstoffen voor het bier louter inkoopt bij boeren uit de regio. "Dat is ten eerste goed voor de lokale economie. Ten tweede is het ook nog eens goed voor het milieu. (https://www.entreemagazine.nl/dranken/gulletinus)

Dit is een vries-gedestilleerde Wintervrund die 12 maanden heeft gerijpt in wijnvaten van St. Martinus. Hieruit is een rijk, temperamentvol bier ontstaan met zachte tonen van karamel. (https://www.hocras.nl/gulpener-gulle-tinus-barrel-aged-0140327)

Er blijken meerdere versies van zijn:

“Gulle Tinus” is het resultaat van een samenwerking tussen Gulpener Bierbrouwerij en Wijngaard St.Martinus in Vijlen. Gulpener Wintervrund is na vries-destilatie gelagerd in de wijnvaten waarin St.Martinus voorheen zijn Cabernet Cantor en Cabernet Cortis gelagerd heeft. Door de combinatie van bier, wijn en houtlagering is een sublieme én complexe bier-wijn blend ontstaan waar zowel brouwer als wijnmaker enorm door verrast zijn. Het is essentieel om Gulle Tinus op de juiste temperatuur te drinken 15-17 graden. Uiteraard was de lancering van dit speciale bier weer een mooie gelegenheid voor een klein feestje in het gezellige brouwlokaal van Gulpener..( hier kun je ook met familie en vrienden zélf bier brouwen!!) ... Uiteraard was o.a  burgemeester Reg van Loo van Vaals aanwezig (L) te samen met Nicole Ramaekers, burgemeester van Gulpen-Wittem, gedeputeerde van Prov. Limburg Hubert Mackus, Jan-Paul Rutten, directeur Gulpener met een van de brouwers en Stan Beurskens van St.Martinus met een van zijn wijndomein medewerkers. ... De grote vraag is uiteraard: hoe smaakt die Gulle Tinus? Tja…complex. Je ruikt wijn, je proeft bier, drop, fruit pffff ingewikkeld! Voor bierliefhebbers een must om te proeven want je blijft je verbazen over de smaken. Leuk om te weten dat er maar 2000 genummerde (!) flessen van zijn gemaakt   en dit biertje ALLEEN te koop is bij de Gulpener in Gulpen én bij St.Martinus in Vijlen. Een ‘collectors item’ dus!  (https://bashoogland.com/2017/12/20/familieweekend-in-je-eigen-vakwerkhuis-hoe-smaakt-gulle-tinus-en-vijlen-is-weer-s-uniek/)

Gulle Tinus 2019: barrel aged bier van Limburgse makelij 11 december 2019 om 12:28 Gulpener en Wijngaard St. Martinus hebben Gulle Tinus 2019 gelanceerd. Dit jaar is Gulle Tinus een vatgerijpt bier dat twaalf maanden heeft gerijpt op wijnvaten. ... Een barrel aged bier van Wijngaard St. Martinus en Bierbrouwer Gulpener. Tinus is een heerlijk complex bier vol natuurlijke smaken zoals jeneverbessen, zoethout, druiven, rood fruit, vanille uit de eikenhouten vaten en hop. Het bier heeft meer dan twaalf maanden smaak liggen verzamelen in brouwketels en wijnvaten. Vorige week is het geblend en gebotteld, tot grote tevredenheid van wijnmaker en bierbrouwer.  Ontstaan van het bier De basis van Gulle Tinus is Gulpener Wintervrund: een ongefilterd roodbruin, donker, zoet en kruidig bier dat gebrouwen wordt met jeneverbessen en zoethout. Gulpener maakt daar middels vriesdestillatie een ijsbock van en laat dat vervolgens tussen de vier en zes weken lageren in de kelder van de brouwerij in Gulpen. (https://www.biernet.nl/nieuws/gulle-tinus-2019-barrel-aged-bier-van-limburgse-makelij)

Gulle Tinus 2019 is een Eisbock, Winter met 12,0% alcohol. Gulle Tinus 2019 wordt gebrouwen door Gulpener Brouwerij in Gulpen. ... Gulle Tinus 2019 is een samenwerking tussen de Gulpener Bierbrouwerij en Wijngaard St. Martinus. Het bier heeft op wijnvaten gerijpt en dit leidt tot een vol en complex speciaalbier. (https://www.biernet.nl/bier/merken/gulle-tinus-2019)

Gulpener Barrel Aged Gulle Tinus Editie 2021 Gulpener Bierbrouwerij ... Vries-gedestileerde Wintervrund, 12 maanden gerijpt op St. Martinus wijnvaten (Cabernet Cantor & -Cortis. (https://www.bierista.nl/gulpener-barrel-aged-gulle-tinus-editie-2021)

Een bijzonder houtgelagerd bier afkomstig uit een bijzondere samenwerking... Een bijzonder houtgelagerd bier afkomstig uit een bijzondere samenwerking ... Beschrijving 12 Maanden lang rijpte de vries-gedestilleerde Wintervrund in de wijnvaten van St. Martinus. Het bier heeft mogen rijpen in de wijnvaten waar voorheen de Cabernet Cantor en Cabernet Cortis in gelagerd zijn. Door de complexiteit van vriesdestillatie, Wintervrund, de wijnen en houtlagering in de wijnvaten van St. Martinus is een rijk, temperamentvol bier ontstaan met zachte tonen van karamel. (https://webshop.gulpener.nl/gulle-tinus-2021-132379442.html)

Gulpener Gulle tinus – Barrel aged beer van wijnvaten. 12 Maanden lang rijpte de vries-gedestilleerde Wintervrund in de wijnvaten van St. Martinus. Het bier heeft mogen rijpen in de wijnvaten waar voorheen de Cabernet Cantor en Cabernet Cortis in gelagerd zijn. Door de complexiteit van vriesdestillatie, Wintervrund, de wijnen en houtlagering in de wijnvaten van St. Martinus is een rijk, temperamentvol bier ontstaan met zachte tonen van karamel. Lekker bij feestgevoelens, blosjes op de wangen, fine dining, lam, momenten van bezinning en chocolade. (https://bevenco.nl/product/gulpener-gulle-tinus/)

Gulle Tinus 2022 ... 12 Maanden lang rijpte de vries-gedestilleerde Wintervrund in de wijnvaten van St. Martinus. Het bier heeft mogen rijpen in de wijnvaten waar voorheen de Cabernet Cantor en Cabernet Cortis in gelagerd zijn. Door de complexiteit van vriesdestillatie, Wintervrund, de wijnen en houtlagering in de wijnvaten van St. Martinus is een rijk, temperamentvol bier ontstaan met zachte tonen van karamel. Lekker bij feestgevoelens, blosjes op de wangen, fine dining, lam, momenten van bezinning en chocolade. Ingrediënten: water, gerstemout, tarwemout, hop, wijndruiven, jeneverbes, zoethout. Bevat SulfietBevat: sulfiet (https://wijngaardmartinus.nl/product/gulle-tinus-2022/)

Gulle Tinus Barrel Aged - 2023 editie ... 12 Maanden lang rijpte de vries-gedestilleerde Wintervrund in de wijnvaten van St. Martinus. Hierdoor is rijk, temperamentvol bier ontstaan met zachte tonen van karamel. ... Door de tijd ontwikkeld dit bier zich naar complexe tonen van gedroogd fruit, vanille en port aroma's.  2023 editie (https://webshop.gulpener.nl/gulle-tinus-barrel-aged-2023-editie.html)

Het bier is wat mij betreft lekker. De smaken die ik proef kan ik niet thuisbrengen.  Ik zie aan het etiket dat ik de versie van 2022 heb gedronken. 

De ingrediëntenlijst omvat: water, gerstemout, tarwemout, hop, wijn druiven, jeneverbes, en zoethout.

Het zijn stoffen die ik wel en beetje herken in de smaak van het bier. Duiven, zoethout en jeneverbes. Al weet ik niet hoe dat smaakt eigenlijk... ik weet wel dat ik 'm lekker vind.