zaterdag 7 juni 2025

Wispe 1683

De Wispe 1683 (33cl) is geïnspireerd op een recept uit de 17e eeuw, de hoogtijdagen van de Weesper brouwindustrie. Met een bierhistoricus is achterhaald hoe het gerstedrank uit die tijd moet hebben gesmaakt. Hierbij is gebruik gemaakt van een origineel Amsterdams bierrecept uit de 17de eeuw. https://www.wispe.nl/product/wispe-soet/

Wispe 1683 (5,0%) is een bovengistend, meergranen bier, met authentieke ingrediënten als boekweit, haver, steranijs en koriander. https://www.wispe.nl/product/wispe-soet/

EBU 32 bitterheid EBC 24 kleur ALC 5,0% percentage TEMP 6°C serveren https://www.wispe.nl/product/wispe-soet/

Drie broers en een stad met een rijke brouwgeschiedenis. Een neogotische kruiskerk in de oude binnenstad van Weesp wordt omgetoverd tot bierbrouwerij. Hoe kwamen de broers Vellenga eigenlijk op het idee om aan dit avontuur te beginnen?... Dit verhaal begint in 2008 toen Jerrit in Brussel werkte. Zijn twee broers, Jitze en Remko, kwamen regelmatig naar de Belgische hoofdstad om hem te bezoeken. Jerrit brouwde in die tijd thuis zelf bier. Jitze verhuisde in die periode naar Weesp en ging zich verdiepen in de geschiedenis van zijn nieuwe stad. Al vlot kwam hij er achter dat Weesp minstens zo’n interessante biergeschiedenis kent als veel steden van onze zuiderburen. ... En daar in een Belgisch biercafé kwam het bij elkaar. Hier ontstond het idee om Weesp weer een eigen bier te geven. Een eenmalig brouwsel om een oude traditie weer nieuw leven in te blazen. Bij brouwerij De Prael in Amsterdam konden ze in 2009 terecht om het bier te brouwen. Er ging 1.500 liter blond bier de ketels in dat al was verkocht voordat het in flessen was afgevuld. Een tweede brouwsel volgde snel en het biermerk Wispe was geboren. Alle etiketten plakten de broers met de hand op de flessen en ze reden vele kilometers om de dozen bier bij de eerste klanten af te leveren. Alle vrije uren staken ze in de brouwerij.... Het avontuur groeide groter en de broers begonnen de bierproductie op te schroeven. Nieuwe bieren, zoals de Wit en Tripel werden geïntroduceerd en er werd gebruik gemaakt van de ketels van meerdere brouwerijen. Het honderdduizendste flesje Wispe bier werd verkocht in 2013. De Wispe bieren lagen inmiddels door heel Nederland en over de grens in diverse Belgische steden. In 2015 verkocht Wispe honderdduizend flessen bier in een jaar tijd. Tegelijkertijd nam de Nederlandse biercultuur een vlucht, steeds meer kleine biermerken betraden de markt. Het verlangen van de broers groeide om het heft in eigen handen te nemen en een volgende stap te zetten. ... De tijd was rijp voor een eigen bierbrouwerij. In 2015 vonden ze de plek waar de Wispe Brouwerij moest komen, in de Sint-Laurentiuskerk. Wat de broers niet wisten is dat het een klus van jaren zou worden om de kerk te herbestemmen en verbouwen tot bierbrouwerij. Het avontuur zou nu pas écht beginnen.... De broers waren volop bezig met de plannen toen in de avond op 8 november 2016 brand uitbrak boven in de kerktoren. Honderden mensen staan op ruime afstand te kijken als de torenspits naar beneden stort. De spits valt van grote hoogte vlak voor de kerk neer. Rond half elf wordt het sein ‘brand meester’ gegeven. In het schrille ochtendlicht op de dag na de brand wordt duidelijk hoe groot de schade is. De Sint-Laurentiuskerk en toekomstige brouwerij, biedt zonder torenspits een trieste aanblik... De broers besluiten door te zetten. Werklieden rijden af en aan om het puin af te voeren. Als in 2017 eindelijk ook alle vergunningen rond zijn, kan de verbouwing van de kerk starten. Er wordt begonnen met het herstel van de fundering: 130 stalen palen worden diep de grond in geslagen, 30.000 kilo staal wordt gevlochten en 300.000 liter beton gestort. De volgende stap is om van het casco een brouwerij te maken, met lagerruimte, bottelarij, opslag, jeneverstokerij, horeca en bierwinkel. Tegelijkertijd wordt de afgebrande torenspits voor de kerk opnieuw opgebouwd. Op 8 november 2018 – precies twee jaar na de brand – wordt de nieuwe spits weer op de toren gehesen. In juni 2019 arriveren de koperen brouwketels en enorme lagertanks. Allemaal op maat gemaakt en stuk voor stuk door de smalle doorgang van de kerk op hun plek gezet. Het is 14 februari 2020. De verbouwing is na vijf jaar voltooid. Precies honderd jaar na het sluiten van de laatste bierbrouwerij in Weesp, kunnen de deuren van de Wispe Brouwerij worden geopend. Er kan weer echt Weesper bier worden gebrouwen in de oude binnenstad. ... Als bezoeker loop je bij binnenkomst recht op de prachtige bar af, die als een hedendaags altaar voor een lichte marmeren tapwand is geplaatst. Boven de tapwand pronken in de hoge ruimte de koperen brouwketels van Wispe. De brouwerij ademt de sfeer uit van de jaren ‘20 van de vorige eeuw. De tijd die een einde bracht aan de rijke brouwgeschiedenis van Weesp. Maar oude tradities herleven in de Wispe Brouwerij. Precies wat de broers voor ogen hadden. Bezoek de brouwerij voor een goed glas bier en boek een rondleiding. Zo beleef je het verhaal van Wispe en het rijke bierverleden van de stad Weesp. https://www.wispe.nl/ons-verhaal/

Rond 1150 wordt voor het eerst gesproken van Wispe, de oude benaming voor Weesp. Dankzij het schone water uit de Vecht stond de stad lange tijd bekend om haar bier van uitstekende kwaliteit. Weesp voorzag Amsterdam van bier en bevoorraadde de grote VOC-schepen. Het Weesper bier was tot ver buiten de landsgrenzen bekend. https://www.wispe.nl/ons-verhaal/

We hebben een kerk omgetoverd tot brouwerij. Een prachtige plek waar we onze creativiteit de vrije loop laten en onze bieren brouwen. Nieuwsgierig naar de Wispe bieren en ons brouwproces? Boek dan een rondleiding en ontdek alles over de rijke brouwgeschiedenis van Weesp, hoe we onze bieren brouwen en de jenever en likeuren van Anker Weesp worden gestookt. ... Om bier te maken heb je eigenlijk niet meer nodig dan water, mout, hop en gist. Met deze basisingrediënten kun je vervolgens eindeloos variëren. Wat Wispe bijzonder maakt, is dat ons bier een eigen karakter heeft. We weten wat we doen, elke stap van het brouwproces. Zo komen de unieke smaken in onze bieren tot leven. ... Op een steenworp afstand van de brouwerij verbouwen we onze hop. Het hopveld is te bezoeken. De hop is onmisbaar voor onze bieren. Om alle ingrediënten aan je te laten zien werken we ook aan een eigen proeftuin. Zo ervaar je straks het complete proces: van onze brouwgranen, hop en kruiden, tot een goed glas Wispe bier op tafel. Bezoekadres Wispe Hopeveld Weesperbinnenweg 7-9 1398 PC Muiden  https://www.wispe.nl/brouwerij/

De lokale molenaar vond een oud Weesper jeneverrecept terug uit 1630 en besloot dit na te gaan maken. Hieruit kwam de kleinschalige stokerij Anker Weesp voort die nu is gevestigd in de Wispe Brouwerij. De stokerij is een begrip in de wijde omgeving. Hier wordt authentieke jenever gestookt zoals dat ooit werd gedronken in de 17e eeuw. Naast jenever stookt Anker Weesp ook verschillende likeuren en gin. Fantastische borrels die we met trots serveren naast onze bieren in het Wispe brouwcafé. Zowel puur als in overheerlijke cocktails. https://www.wispe.nl/brouwerij/

Ze brouwen o.a.:

Wispe Blond (6%)

Wispe Wit (4,8%)

Wispe Weizen (5,4%)

Wispe Bock (6,5%)

Wispe Dubbel (7,2%)

Wispe Tripel (7,6%)

Wispe Quadrupel (10,5%)

Wispe IPA (6,3%)

Wispe NEIPA (5,8%)

Wispe Session IPA (3,8%)

Wispe Porter (5,8%)

Wispe Saison (6,8%)

En het bier waar ik het nu over wilde hebben Wispe 1683 (5,0%) 

De Wispe 1683 is geïnspireerd op een recept uit de 17e eeuw, de hoogtijdagen van de Weesper brouwindustrie. Het is een bovengistend, meergranen bier, met authentieke ingrediënten. De Wispe 1683 versterkt de smaak van vis, ui en zoete groente. https://www.wispe.nl/bieren/

Het bier smaakte heerlijk. Jammer dat het zo snel was uitverkocht. Ik vond het een geweldig bier, wat vinden anderen?

ZICHT/KLEUR Goudkleurig en troebel. GEUR Aroma's van kruiden, waaronder steranijs. SMAAK Gelaagd bier met zowel fris-zure als zoete fruittonen. Het bier is zacht van smaak. AFDRONK Kruidige afdronk met tonen van steranijs. CULINAIR Heerlijk bij fris-zure kazen of ossenworst. BIJZONDERHEDEN Dit bovengistende bier is geïnspireerd op een recept uit 1683. De periode waarin het Weesper bier hoogtij viert. Het is een bovengistend meergranen bier. Gebrouwen met authentieke ingrediënten. https://www.mitra.nl/product/wispe-soet-1683-33cl

Wispe Soet 1683 is een Blond met 5,0% alcohol. Wispe Soet 1683 wordt gebrouwen door Bierbrouwerij Wispe in Weesp. ... Wispe Soet 1683 is een historisch blond bier uit Weesp. Het is een licht speciaalbier met friszure en zoete fruittonen en een alcoholpercentage van 5%. ... Wispe Soet 1683 heeft een kruidig aroma, waarin je ook steranijs kunt ontdekken. De smaak bevat friszure, maar ook zoete fruittonen. Het bier is zacht van smaak en de afdronk is kruidig met tonen van steranijs. Dit bier, gebasseerd op een historisch recept, gaat goed samen met fris-zure kazen of ossenworst. Het bier is geïnspireerd op een recept uit 1683. De periode waarin het Weesper bier hoogtij vierde. Het is een bovengistend meergranen bier. Gebrouwen met authentieke ingrediënten. https://www.biernet.nl/bier/merken/wispe-soet-1683

De Wispe 1683 is geïnspireerd op een recept uit de 17e eeuw, de hoogtijdagen van de Weesper brouwindustrie. Met een bierhistoricus is achterhaald hoe het gerstedrank uit die tijd moet hebben gesmaakt. Hierbij is gebruik gemaakt van een origineel Amsterdams bierrecept uit de 17de eeuw. Beschrijving Schenktemperatuur 6°C Alcoholpercentage  5% EBC  24 IBU  32 Grondstoffen  water, gerste-, havermout, boekweit, hop, steranijs, koriander, gist Gisting  bovengisting Gefiltreerd  nee Gepasteuriseerd nee Brouwerijen Wispe Brouwerij https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/20791-wispe1683

Allemaal erg beschrijvend, maar ik mis een jubelreview, op Untappd (https://untappd.com/b/wispe-brouwerij-wispe-1683/5487725) een hoop foto's, maar ook daar niet veel duiding.

Ik wilde eigenlijk nog wat klagen over de historie 'alsof er in 1683' al lekker bier zou zijn. Maar op Untappd zie ik dat er 9 verwijzingen zijn naar dit getal: https://untappd.com/search?q=1683

Een roggenbier anno 1683? NOuja dat Reinheitsgebot stamt al uit 1487 en 1516 als ik Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Reinheitsgebot) mag geloven. Het is dus waarschijnlijk dat het bier destijds als bestond. En het was lekker! Dus een aanrader! 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten