maandag 21 april 2025

Zoete IPA's

Bijzonder hoe divers het bier landschap is. Er zijn zoete IPA's

Omnipollo Deep Work – Canola Honey IPA ... An IPA brewed with canola honey. No matter the season we have summer on the inside.  https://www.popp.mt/shop/omnipollo/deep-work-canola-honey-ipa/

Deep Work Canola Honey IPA 7,2% (Burk 440ml) Omnipollo https://flaivy.com/articles/4c7633f6-9112-4496-8876-4ada48810f0f

From:Omnipollo SwedenStyle:New England IPAABV:7.2%Score:Needs more ratings  https://www.beeradvocate.com/beer/profile/25314/724095/

Het bier is zoet. De kleur is wat bleek-appelsap-achtig. Het troebele bier is niet doorzichtig. Het smaakt zoet en doet met wat fantasie wel aan honing denken. Ik kan er weinig van maken, maar inderdaad merk ik honing in het bier, 

Omnipollo® is a brewery founded by brewer Henok Fentie and artist Karl Grandin in 2010 with a shared vision of changing the perception of beer — forever. We brew a plethora of styles to explore what beer has and can become. As a joint and equal partnership between a brewer and a graphic artist our creative process has come to resemble the work shop of other pop cultural expressions such as music. Our beers are always a collaborative effort and we brew at breweries in all corners of the world. This approach means we get to stay curious, grounded and tuned in. Much like that good house guest.  https://flaivy.com/brands/Omnipollo

Deze Zweden weten wat speciaalbier is. Prachtige soms ronduit psychedelische labels op de blikken en flessen die gelijk duidelijk maken wat voor creatieve brouwers dit zijn. Prachtige bieren, met speciale experimentele smaken.  https://www.bierloods22.nl/nl/brands/omnipollo/

Een andere IPA is van To Øl: Patio Patio Peach Iced Tea Pale Ale, al noemen ze het zelf enkel een Pale ale, het is dan geen Inda, maar een Iced Tea pale ale:

Patio Patio Peach Iced Tea Pale Ale... Land van herkomst  Denemarken Brouwerij  To Ol Bierstijl  Pale Ale ABV 5.0% Beschrijving van de brouwerij: Peach Iced Tea Pale Ale https://www.debiersalon.nl/product/to-ol-patio-patio-peach-iced-tea-pale-ale/ https://beerizer.com/shop/systembolaget/to-ol-patio-patio-peach-iced-tea-pale-ale--358120

Subtype of beer Pale Ale Type of beer Top-fermenting / Ale Color Flavored Alcohol 5.50 % IBU 25  https://www.amstein.ch/en/Beers/To-Ol-Patio-Patio.html

Subtype of beer Pale Ale Type of beer Top-fermenting / Ale Color Flavored Alcohol 5.50 % IBU 25 Hopping LittleMany Sweetness LittleMany Bitterness LittleMany Acidity LittleMany Dark yellow with a heavy haze, no particulates and a thick head of white foam. Peach and other stone fruits as well as, thyme, black tea, citrus and a hint of lavender. Light sweetness, subtle fruity sourness and slightly bitter. https://www.amstein.ch/en/Beers/To-Ol-Patio-Patio.html

Two of the most refreshing beverages collide to make a sunny haven of stone fruit hops and peach iced tea for you to cool down with https://www.amstein.ch/en/Beers/To-Ol-Patio-Patio.html

Peach Iced Tea Pale Ale Two of the most refreshing beverages collide to make a sunny haven of stone fruit hops and peach iced tea for you to cool down with.  https://www.pintplease.com/en/beer/364473/patio_patio_peach_iced_tea

Dit bier is eveneens lichtgeel en troebel ondoorzichtig bier. De icethee kan ik er in herkennen. Wordt dit een nieuwe rage om bestaande drankjes/smaken in bier te mengen?

Bij de Keuringsdienst van Waarde was er eerder dit jaar ook aandacht voor de IPA: "ik heb wat biertjes gekocht, maar er staat IPA op, wat is dat IPA?"

Speciaalbier IPA wordt in de uitzending belachelijk gemaakt 'lekker hip met hop', maar als het alles kan zijn is het dan nog iets? Er zijn ontelbaar veel IPA's. Hop is de essentie, het draait allemaal om hop. Het is lekker bitter, maar er zijn veel soorten zoals hazy, black, imperial, double, triple, cold, New England, West Coast, single hop, spelt, white, tropical, grapefruit infused, enzovoort. 

Derek Walsh verteld er wat over in de uitzending, naast de klantenservice-mensen en de barmannen. Daarin kwam de India-mythe weer aan bod. In de uitzending hebben ze De Kleine Beer, Vandestreek en Van Moll. Het gaat om de creatieve kant van de craft. IPA die niet pale is, maar 'black' en 'cold' dus ondergistend dus een lager, in plaats van bovengistend (ale). NEIPA is zoet in plaats van bitter. Het komt vervolgens weer op smaak terecht. IPA die zoet is, terwijl IPA een bitter bier zou zijn. 

In de uitzending willen ze het weer vastpinnen of er regelgeving is over de naamgeving. Waarom alles vast willen leggen? Waarom is dat programma zo gefocust op regels? Goed dat ze de grenzen opzoeken en duidelijkheid willen geven over het voedingsproduct, maar toch heb ik mijn twijfels of hun verbazing wel oprecht is. De goedkope IPA's en de hopextracten zijn toch niet zo bijzonder? Mensen zouden toch ook bekend moeten zijn met thee? Of toetjes met framboosaroma en dergelijke? 

Yakima Chief hop boost komt in beeld:

WHAT IS HYPERBOOST™? HyperBoost™, formerly YCH 701, is a concentrated hop oil extract produced via a novel supercritical extraction technique. Intended to amplify hop aromatics and increase yield, HyperBoost excels at adding beautiful hop aroma anywhere pellets are normally used, including cold-side applications. HyperBoost is made from single-hop varieties to deliver variety-specific aroma boosts to your finished beer. https://www.yakimachief.com/commercial-hyperboost

Een druppeltje daarvan in de Schültenbrau maakt van het pils ook een IPA. Is misschien nog wel goedkoper ook... een zoethoudertje.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten