donderdag 12 december 2024

12 vs 12

Vorig jaar had ik een smaaktest van de Westvleteren 12 en de St. Bernardus 12, zie hier: https://biervat.blogspot.com/2023/12/12-vs-12.html

Ik vond het toch weer tijd om het nog eens te proberen./

De St. Bernardus 12 (10 2027) is bruin met gebroken wit schuim. De smaak is wat zurig 

De Westvleteren 12 (11 2026) is roder en smaakt meer naar rood fruit? 

Wat is dit??

Vorig jaar was de bruinrode kleur en het fijnmazige lichtbruine schuim en de lichtzure geur vrijwel hetzelfde! Ook in de smaak merkte ik weinig verschil. Het grote verschil merkte ik toen in het mondgevoel. De Westvleteren 12 is romig en mild in de koolzuur, maar de St. Bernardus 12 had veel meer koolzuur.

Nu lijkt het toch anders...

De Westvleteren 12 is romig en mild in de koolzuur, en de St. Bernardus 12 heeft veel meer koolzuur. Het is ook iets zuurder? Nee, de Westvleteren heeft een haast wrange bitterheid. Dat is karakter. Niet dat ik het lekker vind overigens, maar het is wel karaktervol.

Details BrouwerijSint-Sixtusabdij Trappist Westvleteren BierstijlQuadrupel (https://www.bierista.nl/westvleteren-12)

Alcoholgehalte: 10,2 % Vol. Ingrediënten: water, GERSTEMOUT, suiker, kandijstroop, gist, hop (https://www.trappistwestvleteren.be/nl/onze-bieren/trappist-westvleteren-12)

Dit vlaggenschip van de Sint-Sixtusabdij kreeg ooit het stempel 'Beste bier ter wereld'. Sindsdien is het misschien wel meest begeerde bier op onze aarde. Het zware trappistenbier wordt op beperkte schaal gebrouwen. Als je dit bier nog niet hebt gedronken, heb je dit als echte Bierista zeker bovenaan op je bucketlist staan. (https://www.bierista.nl/westvleteren-12)

Deze trappist, ook wel de Vlaamse Bourgogne genoemd, kleurt donker amber en heeft een stabiele, sterk wandklevende, witte schuimkraag. Westvleteren 12 is meesterlijk in zijn complexiteit maar heerlijk in zijn eenvoud. De sublieme zachte smaak van karamel en chocolade gaat perfect samen met de rozijnzoetige en nootachtige toetsen in het aroma. Samen met het ferme alcoholgehalte resulteert dit in een weldadige volmondigheid en een lekker lang uitlopende warme nasmaak. (https://www.trappistwestvleteren.be/nl/onze-bieren/trappist-westvleteren-12)

Vlaamse Bourgonge herken ik wel in de smaak ja. De kleur als donker amber omschrijven snap ik ook. Complexiteit die heerlijk in zijn eenvoud is begrijp ik eigenlijk niet. Karamel en chocolade rozijnzoet en nootachtig vind ik ook vergezocht. Maar eerlijk is eerlijk er zit meer smaak in de Westvleteren 12 dan de Bernardus 12. En als ik dat dan proef met hun smaakbeschrijving herken ik ook nootachtige aroma's en rozijnzoetigheid. Echt een complex bier dat veel weg heeft van een wijn. 

Het is echt rijker van smaak dat de St. Bernardus!?

St. Bernardus Abt 12: Gerstewijn met een alcoholpercentage van 10%. Blauw etiket, donkere kleur, fruitig boeket. Verkrijgbaar in 75 en 33 cl. Het bier wordt gebrouwen sinds 1946.... St. Bernardus is een reeks abdijbieren die sinds 1946 door de Brouwerij Sint-Bernardus in het Belgische Watou wordt gebrouwen. Beschrijving Het sterkste bier van de brouwerij, de Abt 12, stond op nummer 4 op de lijst van beste bieren ter wereld van de website beeradvocate.com. De recepten van de bieren zijn dezelfde als die van de brouwerij in Westvleteren. Alle bieren van Sint-Bernardus zijn van hoge gisting. Oorspronkelijk brouwde Sint-Bernardus voor de abdij van Westvleteren. Het bier heette toen St. Sixtus Abdij en later gewoon Sixtus.[1] In 1992 stopte de licentie. Sindsdien worden de bieren onder de huidige naam op de markt gebracht. (https://nl.wikipedia.org/wiki/St._Bernardus_(bier))

Sint Bernardus Abt 12 is een quadrupel bier dat wordt gebrouwen door Brouwerij St. Bernardus in Watou, België. Hoewel het bier niet officieel erkend wordt als een trappistenbier omdat het niet binnen de muren van een klooster wordt gebrouwen, wordt het nog steeds beschouwd als een eerbetoon aan de trappistenbrouwtraditie. Het bier is ook bekend als “Sint Bernardus Prior 12” en staat hoog aangeschreven onder bierliefhebbers over de hele wereld. Het wordt nog steeds gebrouwen volgens een klassiek recept uit 1946 en wordt beschouwd als het paradepaardje van de brouwerij. Een interessant verhaal is dat de Westvleteren 12, een bier wat wordt beschouwd als het beste bier ter wereld, voor lange tijd door Sint Bernardus gebrouwen werd. Hedendaags wordt de Westvleteren 12 niet langer door Sint Bernardus gebrouwen. In plaats daarvan wordt de trappist nu binnen de muren van de Sint Sixtus abdij gebrouwen. Wel wordt vaak gezegd, dat de Sint Bernardus Abt 12 lijkt op de Westvleteren 12. Dat maakt mij nieuwsgierig, dus tijd voor een review. Zicht Het bier oogt ondoorzichtig, dankzij een donkerbruine kleur. Afhankelijk van het licht zie je robijnrode tinten door het glas gaan. Het bier draagt een volle, romige schuimkraag als kroon. Het schuim is mooi beige van kleur. Hiermee is de Sint Bernardus Abt 12 een mooi voorbeeld van hoe een quadrupel hoort te ogen: Stevig en smaakvol. Geur Breng het glas naar je neus en adem diep in. Een rijke en complexe aroma prikkelt je zintuigen. De geur opent met heerlijke tonen van donker fruit, zoals rozijnen en gedroogde pruimen. Daarnaast mengen zich tonen van karamel, toffee en donkere chocolade, waardoor de diepgang van de smaak zich al een beetje onthuld. Smaak Het bier heeft een opmerkelijk evenwicht tussen zoetheid en bitterheid. Rijke tonen van karamel, donkere suiker en gedroogd fruit omhullen je smaakpapillen, gevolgd door subtiele lagen van kruiden en specerijen. De complexiteit van het bier wordt verder verrijkt door de aanwezigheid van donkere chocolade. De afdronk is verwarmend en langdurig, met een subtiel zoete nasmaak die uitnodigt tot een volgende slok. Sint Bernardus Abt 12 review conclusie Wanneer je de kans krijgt om Sint Bernardus Abt 12 te proeven, neem dan de tijd echt voor het bier te gaan zitten. De rijke en complexe smaak van het bier, verdienen je aandacht. Of de Sint Bernardus Abt 12 nou lijkt op de Westvleteren of niet. Het is hoe dan ook een van de betere quadrupels én een van de betere bieren, binnen het Belgische bierlandschap. Sint Bernardus Abt 12 Zicht Geur Smaak Zoek naar: Zoeken … Over de auteur bierblog profielfoto kevin schrijver Kevin Met een passie voor het brouwen en met name drinken van bier en een interesse in schrijven, kon de start van De Bierblog niet uitblijven. Wil je weten, waar mijn passie voor bier begon? Lees dan hier verder. ContactOver mijAlles over BierPrivacyverklaring © 2024 De Bierblog (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/sint-bernardus-abt-12-review/)

Nou de geur en smaak zou ik niet herkennen, laat staat dat ik er zo een mooi betoog over zou kunnen schrijven. 

Een duikje in de geschiedenis van dit legendarische bier.. Dit Belgische bier wordt gebrouwen door Brouwerij Sint-Bernardus in het West-Vlaamse Watou. De brouwerij werd in 1946 opgericht door Evarist Deconinck die sinds de jaren dertig de kaasmakerij in Watou van de paters Trappisten van de Abdij op de Katsberg (Noord-Frankrijk) overgenomen had. Hij had een contract afgesloten met de paters Trappisten van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, die besloten hadden hun bier niet meer zelf verder te commercialiseren. De Poolse meesterbrouwer van de Abdij van Westvleteren stapte mee over naar de nieuwe brouwerij waar voortaan het bier Sint-Sixtus gebrouwen werd. In de abdij werd enkel nog kleinschalig gebrouwen voor eigen gebruik. In 1959 besliste Deconinck om de productie van kaas te stoppen en zich volledig toe te leggen op het brouwen. Begin jaren zestig stapte zijn schoonzoon Guy Claus in de brouwerij en in 1962 werd de licentie voor het brouwen van het trappistenbier met 30 jaar verlengd. In 1992 werd deze overeenkomst stopgezet omdat de Trappistenbrouwerijen beslist hadden dat enkel bieren gebrouwen binnen de muren van de abdij het Authentic Trappist Product label kregen. De bieren werden door de brouwerij volgens de originele recepten verder gebrouwen onder de naam St. Bernardus. De drie bestaande (pater 6, prior 8 en abt 12) werden uitgebreid met St. Bernardus Tripel. Omdat Guy Claus de pensioengerechtigde leeftijd naderde werd een geschikte opvolger gezocht en gevonden in Hans Depypere. Er werden nieuwe bieren aan het gamma toegevoegd, Watou Tripel, St. Bernardus witbier en Grottenbier (de laatste twee ontwikkeld in samenwerking met Pierre Celis). Oorspronkelijk brouwde Sint-Bernardus voor de abdij van Westvleteren. Het bier heette toen St. Sixtus Abdij en later gewoon Sixtus. In 1992 stopte de licentie. Sindsdien worden de bieren onder de huidige naam op de markt gebracht. (https://bestebiertje.nl/st-bernardus-abt-12/)

St.Bernardus Abt 12 wordt aanzien als één van de beste bieren ter wereld en is dan ook het paradepaardje van onze brouwerij, de absolute top in de hiërarchie van de St. Bernardus bieren. Het is gebrouwen in de klassieke ‘Quadrupel’ stijl volgens het originele recept uit 1946. ... St.Bernardus Abt 12 heeft een zeer fruitig aroma, afkomstig van onze eigen specifieke gist. Het zit boordevol complexe smaken en blinkt uit door zijn lange bitterzoete afdronk. Het bier laat zich vlot drinken door zijn zachte volmondige smaak en perfecte evenwicht tussen bitter en zoet. Een Abt drinken is met volle teugen van het leven genieten. ... Eigenschappen KleurDonkerType bierQuadrupel / Hoge gistingAlcohol10 %° Plato19,7Schenktemperatuur8 - 12 °CKleur (EBC)70Bitterheid (EBU)20 (https://www.sintbernardus.be/nl/brouwerij/onze-bieren/stbernardus-abt-12)

Tja complexe smaken, zo kun je het ook noemen. Ondanks het feit dat het recept hetzelfde zou zijn is de smaak echt compleet anders. Het komt niet door een afwijkende leeftijd (10/27 vs 11/26), maar wat zou het dan zijn? Waardoor komt het grote verschil in smaak??

 Maar goed vorig jaar gaf ik al aan teleurgesteld te zijn en dat is nu eigenlijk nog steeds. Ik drink bier omdat ik geen wijn lust. Maar dan is er bier dat naar wijn smaakt....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten