woensdag 17 juli 2024

Maagdenburg

Op vakantie in Duitsland. Daar waar veel Duitsers in de Getränkenwinkel dan kratjes bier halen, haal ik er allerlei losse flesjes. Ze hebben allemaal een streepjescode dus het scannen was zo gedaan.  

We gingen naar Maagdenburg.

Maagdenburg is de hoofdstad van de deelstaat Saksen-Anhalt en heeft 231.000 inwoners. De stad is aan de oevers van de Elbe ontstaan, sinds de 13e eeuw is Maagdenburg onderdeel van de Hanze. De stad kan zich beroemen op een aantal historische mijlpalen, zo is de eerste Gotische kerk van Duitsland hier in 1209 gebouwd. En heeft de stad een beroemde burgermeester gehad: Otto von Guericke. Hij was de natuurkundige die in 1657 de beroemde proef van de Maagdenburgse halve bollen uitvoerde. (https://isgeschiedenis.nl/reportage/hoe-is-het-30-jaar-na-de-wende-in-maagdenburg)


Als hoofdstad van de Duitse deelstad Saksen-Anhalt, wordt Magdeburg niet alleen gekenmerkt door indrukwekkende middeleeuwse gebouwen, schilderachtige barokke gevels en monumentale wijken uit de "Gründzeit" periode. Magdeburg bezit een schat aan moderne architectuur, waaronder het meesterwerk van Friedensreich Hundertwasser, The Green Citadel of Magdeburg. De bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft, zijn net zo divers als het aantrekkelijke stadsbeeld. Zo loopt de rivier de Elbe dwars door het centrum van de stad en dat maakt dit de ideale setting voor boottochten, fietstochten en wandelingen. (https://www.harzgids.nl/magdeburg.html)

Een stad met een rijke geschiedenis, gekenmerkt door de combinatie van indrukwekkende middeleeuwse gebouwen, barokke gevels en moderne architectuur. De Dom van Maagdenburg behoort tot een van de grootste en oudste gotische bouwwerken in Duitsland. Loop van de kathedraal richting de monumentale wijk de Altstad en stop onderweg voor een bezoek aan de Groene Citadel, het kleurrijke meesterwerk van de architect Friedensreich Hundertwasser. Op de kleurrijke Alter markt is het eeuwenoude fonkelende standbeeld van de Maagdenburgse Ruiter niet te missen. (https://viatioga.nl/voorpret/bezienswaardigheden/duitsland/saksen-anhalt/maagdenburg/)

Het Rooms-Katholieke Maagdenburg veranderde totaal door Maarten Luther. Deze augustijner monnik die in Maagdenburg woonde publiceerde op 31 oktober 1517 op de deuren van de Slotkerk in Wittenberg zijn 95 academische stellingen tegen de handel in aflaten, hiermee het begin van de reformatie en het protestantisme inluidend. In Maagdenburg staat een groot standbeeld van Luther en in 2017 viert de stad 500 jaar reformatie met het Lutherjaar. (https://puuropreis.nl/we-waren-in/landen/landen-duitsland/13959-de-halve-bollen-en-gulle-lach-van-maagdenburg)

Maagdenburg staat natuurlijk bekend om de halve bollen.

Maagdenburg (Duits: Magdeburg, Nedersaksisch: Meideborg) is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Maagdenburg ligt aan de Elbe. ... Maagdenburg was in de middeleeuwen een van de belangrijkste steden van het Heilige Roomse Rijk. Keizer Otto I had er zijn keizerlijke palts en stichtte er een bisdom, dat nog tijdens zijn leven werd verheven tot aartsbisdom Maagdenburg en dat een belangrijk steunpunt was tegen de heidense Slaven. Na zijn dood in 973 werd Otto I er bijgezet in de dom. Deze kerk werd in 1207 bij een stadsbrand, die ook de palts verwoestte, in de as gelegd en vervangen door de huidige, eerste gotische kerk in Duitsland. In 1035 kreeg Maagdenburg stadsrechten. ... In de dertiende eeuw trad de stad toe tot het Hanzeverbond. ... Maagdenburg werd in 1631 tijdens de Dertigjarige Oorlog na een beleg veroverd door de keizerlijke veldheer Johan t'Serclaes van Tilly, waarbij de stad in vlammen opging en het grootste deel van de 30.000 inwoners het leven verloor. Van 1646 tot 1681 was Otto von Guericke burgemeester van Maagdenburg. Hij was ook een vermaard fysicus, die in 1657 de beroemde proef van de Maagdenburgse halve bollen uitvoerde, waarmee het bestaan van vacuüm en luchtdruk werd aangetoond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad nogmaals vrijwel geheel verwoest. Na de laatste wereldoorlog behoorde de stad van 1949-1990 tot de DDR en werd er relatief weinig hersteld van het oorspronkelijke stadsbeeld. De Dom echter werd wel gerestaureerd. Inmiddels timmert Maagdenburg behoorlijk aan de weg. Er staan gebouwen van beroemde architecten, zoals het Hundertwasser-project 'Grüne Zitadelle'. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Maagdenburg_(stad))

Helaas is van het oude middeleeuwse Maagdenburg weinig over. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad zeer zwaar getroffen. Aan het eind van de oorlog bleek dan 60% van de gebouwen vernietigd, alleen Dresden en Keulen werden in dat opzicht zwaarder getroffen. De overheid van de DDR bekommerde zich nauwelijks om het verloren erfgoed. Van de oude historische gebouwen werd weinig gerenoveerd, veel ruïnes werden afgebroken en vervangen door industrie en woonblokken. Maagdenburg werd een van de grootste industriesteden van de DDR, groot in machinebouw. ... Na de eenwording van Duitsland bleek de industrie verouderd en kwam stil te liggen en net als in veel andere Oost-Duitse steden leidde dit tot grote werkeloosheid en de oude industriegebouwen kwamen leeg te staan. Vlak bij de campus van de universiteit ligt de oude haven, die veranderd in een wetenschapskwartier, een smeltkroes van wetenschappelijke organisaties en instituten, appartementen, start-ups en restaurants. De oude silo’s en fabriekshallen die hiervoor gerestaureerd zijn, geven een extra sfeer aan deze nieuwe buurt. (https://isgeschiedenis.nl/reportage/hoe-is-het-30-jaar-na-de-wende-in-maagdenburg)

Noordoostelijk van de oude stad waren in de DDR-tijd de Russen gelegerd. Er was een groot oefenterrein, ziekenhuis, barakken en woningen. Overigens was dit terrein al meer dan 200 jaar een militair oefenterrein. Het hele gebied was verboden terrein voor ‘gewone’ Oost-Duitsers, er was dan ook weinig tot geen interactie tussen de Maagdenburgers en de Russische militairen op de basis. Na het vertrek van het Russische leger in 1994 bleef dit grote terrein van circa 100 ha leeg achter. Toen Maagdenburg in 1999 gaststad werd van het Duitse tuinfestival BundesGartenschau, werd besloten om het evenement op het voormalig oefenterrein plaats te laten vinden. De militaire basis werd veranderd in het Elbauen Park, dat snel een symbolische plek werd voor vrijheid voor de Maagdenburgers. Nu kan je in het Elbauen Park eindeloos wandelen door verschillende thematuinen, en zijn er speeltuinen, een klimpark en rodelbaan, een podium met 1600 stoelen en een vlindertuin. ... Ook is de Millenniumtoren, die je met zijn 60 meter hoog niet kan missen als je in het park loopt, is een bezoek zeker waard. Al opklimmend naar de top, loop je door het museum en passeer je de hele geschiedenis van de mensheid, van de Neanderthalers tot de moderne tijd. Vanaf het hoogste plateau heb je een schitterend uitzicht over de stad, en bij helder weer zie je zelf de berg Brocken (1141,1 m hoog) in het Harzgebergte. Deze hoogste berg van Noord Duitsland was in de DDR-tijd net als het park een militaire-zone, nu is de berg weer voor iedereen te beklimmen. (https://isgeschiedenis.nl/reportage/hoe-is-het-30-jaar-na-de-wende-in-maagdenburg)

Je kan Maagdenburg niet bezoeken zonder het beroemdste gebouw van de stad gezien te hebben: de Groene Citadel, ontworpen door de Oostenrijkse architect Friedensreich Hundertwasser. Hij wilde met zijn architectuur breken met het steriele ‘nieuwe bouwen’ en dat men ging nadenken over de combinatie van natuur en architectuur. We moeten teruggeven wat we uit de natuur halen. ... Maar hoe komt een gebouw van Hundertwasser in Maagdenburg? Na de Duitse eenwording werden de plattenbauten, zoals de typische DDR-woonblokken ook wel genoemd worden, zoveel mogelijk gerestaureerd. Een coöperatie in Maagdenburg die hiermee bezig was, benaderde Hundertwasser in 1998 om een woonblok te restaureren. Later is besloten om een geheel nieuw gebouw neer te zetten. In 2005, jaren na de dood van Hundertwasser, werd de Groene Citadel geopend. Sinds de opening zijn de huren van de flats in de omliggende woonblokken flink gestegen door het uitzicht op dit bijzondere gebouw! (https://isgeschiedenis.nl/reportage/hoe-is-het-30-jaar-na-de-wende-in-maagdenburg)

1. Gruene Zitadelle (https://www.tripadvisor.nl/Attractions-g187406-Activities-Magdeburg_Saxony_Anhalt.html)

De Groene Citadel behoort tot een van de laatste composities van de kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Het woon- en kantoorgebouw is een kleurrijke bijdrage aan kunst en cultuur van de stad. Slenter langs de winkeltjes op de binnenplaatsen en strijk neer op een van de gezellige terrasjes. Ontdek de expressionistische architectuur, het groene dak, de kleurrijke keramiek en het lijnenspel van het gebouw. (https://viatioga.nl/voorpret/bezienswaardigheden/duitsland/saksen-anhalt/maagdenburg/)

In het gebouw zitten naast woningen, ook kantoortjes, restaurantjes en winkeltjes:

Friedensreich Hundertwasser, geboren als Friedrich Stowasser, (Wenen, 15 december 1928 – Queen Elizabeth 2, 19 februari 2000) was een Oostenrijks kunstenaar en architect. Hij stond vooral bekend om de door hem ontworpen, kleurrijke gebouwen en was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze.... Zijn vader, Ernst Stowasser, overleed drie maanden na Friedensreichs eerste verjaardag. Als Joden onder het nazistische Oostenrijk van de Anschluss, was de Tweede Wereldoorlog een gevaarlijke tijd voor Friedensreich en zijn moeder Elsa. Ze ontliepen deportatie door zich als christenen voor te doen; een geloofwaardige zet aangezien Hundertwassers vader katholiek was geweest. Om verder onopgemerkt te blijven werd hij lid van de Hitlerjugend. Dat dit alles nodig was, bleek in 1943 toen negenenzestig Joodse familieleden van zijn moeder werden gedeporteerd en vermoord.... In 1962 brak Hundertwasser door met zijn bijdrage aan de Biënnale van Venetië. In 1967 en 1968 zorgde hij voor opschudding door naakt een betoog over zijn ideeën af te steken. In de jaren '70 kocht Hundertwasser een groot gebied in de Nieuw-Zeelandse regio Bay of Islands waar hij een boerderij bouwde en jaarlijks een groot deel van het jaar zelfvoorzienend leefde. In de jaren '80 bepleitte hij de ecologische architectuur en werden voor het eerst bouwwerken naar zijn ideeën uitgevoerd. In 1980 ontving hij de Grote Oostenrijkse Staatsprijs. Hundertwasser overleed in 2000 op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval aan boord van de Queen Elizabeth 2 in de Stille Oceaan ter hoogte van Nieuw-Zeeland. Hij werd, naar zijn laatste wens, begraven op zijn boerderij in Nieuw-Zeeland, bij zijn vader en moeder. ... Kenmerkend voor Hundertwassers architectuur is het vrijwel ontbreken van rechte lijnen. Ook het materiaalgebruik is opvallend: veel keramiek in harde kleuren. Vaak maakt een toren(tje), met daarbovenop een ui-vorm, deel uit van de door hem ontworpen gebouwen. Daarnaast groeien in zijn ontwerpen planten uit de gevel en op het dak. In zijn werk zijn invloeden van Antoni Gaudí en jugendstil terug te vinden. Vanuit Hundertwassers architectuurfilosofie was een huis de derde huid, naast de menselijke huid en de kledij, respectievelijk eerste en tweede huid. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Friedensreich_Hundertwasser)

Otto von Guericke (Maagdenburg, 20 november 1602 – Hamburg, 11 mei 1686) was een Duits natuurkundige en bestuurder ... Hij was van 1646 tot 1681 burgemeester van Maagdenburg. In 1666 werd hij in de adelstand verheven.... Von Guericke was onder meer uitvinder van de vacuümpomp en de elektriseermachine, en ontdekte onder meer elektrische afstoting en het verband tussen de luchtdruk en het weer.... Beroemd is zijn experiment van de Maagdenburger halve bollen. Hierbij werden twee halve bollen, zonder verdere bevestiging, tegen elkaar aan geplaatst, zodat de ruimte tussen hen in luchtdicht was, en deze werd vervolgens leeggepompt. Hierna bleek het onmogelijk, zelfs met behulp van een stel van 16 paarden, om deze weer van elkaar te verwijderen. Hiermee was de kracht van de luchtdruk aangetoond.... Rond 1650 bouwde hij een ruwe elektrostatische generator: een bal van zwavel die om een as roteerde. Wanneer Guericke zijn hand tegen de bal hield en de as snel ronddraaide werd er een statische elektrische lading opgebouwd. Dit experiment inspireerde de ontwikkeling van verschillende vormen van "wrijvingsmachines". Deze machines leverden op hun beurt een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar elektriciteit. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_von_Guericke)

De Maagdenburger halve bollen zijn twee losse halve bollen van sterk materiaal die tegen elkaar aan worden gehouden, waarna de ruimte binnen de zo ontstane bol vacuüm wordt gezogen. Door de luchtdruk op het buitenoppervlak blijven de halve bollen tegen elkaar aangedrukt. Deze proef werd door Otto von Guericke, de toenmalige burgemeester van het Duitse Maagdenburg, in 1654 voor het eerst uitgevoerd. Zestien paarden waren niet in staat de twee bolhelften met een diameter van ongeveer 50 cm van elkaar te scheiden. De kracht die overwonnen had moeten worden, bedroeg dan ook ruim 20.000 N, wat gelijk is aan het gewicht van een massa van twee ton. Von Guericke demonstreerde dat er een luchtdruk is, die het gevolg is van het gewicht van de aardatmosfeer. Von Guericke werd zo de grondlegger van de vacuümtechniek. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Maagdenburger_halve_bollen)

Drs. P doet in zijn liedje 'Maagdenburger halve bollen' het hele proces uit de doeken. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Maagdenburger_halve_bollen)

De bezienswaardigheden en attracties die Magdeburg te bieden heeft, weerspiegelen zowel het bewogen verleden als de huidige metropool. De kathedraal die gewijd is aan St. Maurice en St. Catherine en het kunstmuseum in het Onze-Lieve-Vrouw-klooster zijn slechts een aantal voorbeelden van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad. Magdeburg is niet alleen de thuisbasis van historische monumenten, er zijn ook moderne attracties die het bezoeken meer dan waard zijn. De Magdeburg Waterway Junction bezit 's wereld langste kanaalbrug en ook de Green Citadel of Magdeburg wordt veelvuldig geprezen. Daarnaast is ook de Alter Markt met het bekende standbeeld "Magdeburg Horseman" een hoogtepunt in het stadsbeeld. Van het standbeeld wordt aangenomen dat het Keizer Otto I is. (https://www.harzgids.nl/magdeburg.html)

Ik vond er bij de lokale pizzeria een foldertje over een nieuwe oude brouwerij!?

Die Brauerei Bodenstein in Magdeburg ist die älteste industrielle Brauerei der Landeshauptstadt von Sachsen-Anhalt. Sieverstorstr. 50, 39106 Magdeburg (https://brauerei-bodenstein.de/#team)

Am 8. August 1823 gründete der Kaufmann und Gutsbesitzer August Leberecht Bodenstein (1798–1877) auf seinem Gutshof in der Sieverstorstraße 10 die Brauerei A. Bodenstein. Sie war eine der ersten industriellen Anlagen in der Stadt, die bereits neuartige Dampfmaschinen nutzten. Wenig später erwarb Bodenstein auch als erster in Magdeburg eine Eismaschine, so dass ein geregelter Kühlbetrieb in der Brauerei möglich wurde. Die Brauerei erreichte Bekanntheit durch die Einführung des Lagerbiers „Bayrisches Bier“ .... In der Brauerei arbeitete auch Bodensteins Schwager Ernst Schneidewin (1820–1893), der gemeinsam mit seinem neuen Geschäftspartner Hermann Reichardt (1851–1928) 1864 in Buckau die Buckauer Dampf-Bierbrauerei Reichardt & Schneidewin gründete. Diese existierte bis 1914 und ging dann an die Brauerei Bodenstein AG. ... Nach dem Tod August Bodensteins führte dessen Sohn Franz Bodenstein (1834–1885) die Brauerei ab 1877 weiter. Dieser hatte ein Studium des Brauwesens in Bayern absolviert und produzierte ab etwa 1880 das in Magdeburg und Umgebung beliebte „Bodensteiner Kulmbacher“. ... Nach dem frühen Tod von Franz Bodenstein wurde die Brauerei 1885 in eine Aktiengesellschaft mit einem Stammkapital von 1,2 Millionen Mark umgewandelt, deren Aktien weitgehend im Familienbesitz verblieben. Vorsitzender des Aufsichtsrats wurde mit Emil Grünwald (1841–1920) ein Schwiegersohn des Gründers. ... Ab 1924 firmierte die Brauerei bis zum Ende des Zweiten Weltkriegs als Brauerei Bodenstein AG zu Magdeburg. In dieser Zeit war der Unternehmer und Schwiegersohn von Emil Grünwald, Friedrich Carl Untucht (1870-1939), Aufsichtsratsvorsitzender der Brauerei Bodenstein AG. Dessen Tochter Ottilie heiratete Richard Skowronnek, Sohn des bekannten Journalisten und Schriftstellers Richard Skowronnek (1862-1932). ... Die Brauerei Bodenstein AG wird im Zuge der Verstaatlichung von Privatvermögen nach dem 2. Weltkrieg unter SMAD Befehl enteignet und in die „VEB Börde-Brauerei Magdeburg“ umgewandelt. 1947 wird in dem markanten Sudhaus wieder das erste Bier nach den 2. Weltkrieg gebraut.... 1961 wird die Brauerei mit 2 weiteren städtischen Brauanstalten zum „VEB Vereinigte Brauereien Magdeburg“ vereint.... 1991 wird das letzte Bier in der ältesten Brauerei der Stadt gebraut, danach wird der Braubetrieb eingestellt. ... 2009 folgt fast der komplette Abriss des Areals, bis auf das historische Sudhaus und einzelnen Gebäuden ist nichts erhalten geblieben. ... Im Jahr 2021 wird die Marke durch Olav Skowronnek, direkter Nachfahre der Gründerfamilie, wiederbelebt.. Am Standort Magdeburg, Sieverstorstrße 50/51 wird auf dem Gelände der ehemaligen Zichorienfabrik von Emil Grünwald die Produktion des Magdeburger Traditionsbiers wieder aufgenommen. (https://brauerei-bodenstein.de/historie/)

Bodensteiner Pils alc. 5,2% | 0,33 l | 44 kcal Bodensteiner Pils Unser Bodensteiner Pils ist ein untergäriges Bier, das bei kühlen Temperaturen gebraut wird. Geschmack: Es handelt sich um ein ausgewogenes und trotzdem charaktervolles Bier. Diese handwerklich gebraute Spezialität mit 5,2 % Vol. Alkohol vereint ein intensives Geschmackserlebnis. Optik: Naturtrüb, mit feinporigem, stabilem Schaum. (https://brauerei-bodenstein.de/produkte/)

Bodensteiner Hell alc. 5,2% | 0,33 l | 42 kcal Bodensteiner Hell Bei Bodensteiner Hell handelt es sich um ein Kellerbier. Das Bodensteiner Hell wird ungespundet verarbeitet. Das bedeutet das Weglassen der sonst üblichen kalten Reifung. Es kommt somit ungefiltert aus dem „Lagerkeller“. Somit weist Kellerbier auch einen niedrigeren Kohlensäuregehalt auf. Im Bier verbleiben natürliche Schwebstoffe, die das Bodensteiner Hell als ernährungsphysiologisch wertvoller gelten lassen im Vergleich zu gefiltertem Bier. Geschmack: Das leicht würzige und dennoch weiche Holzaroma und die milden Hopfensorten, machen unser Bodensteiner Hell zu einem süffigen Trinkbier. Optik: Naturtrüb, fester Schaum (https://brauerei-bodenstein.de/produkte/)

Ik vond er geen bier van...

Wel vond ik andere Duitse bieren.

Paulaner Spezi leek mij speciaalbier... maar... het bleek frisdrank:

Spezi is een mixfrisdrank bereid uit cola en limonade. Het merk werd in 1956 door Brauhaus Riegele in Augsburg geïntroduceerd en was oorspronkelijk een biersoort. De naam Spezi wordt als merknaam door de consument vaker gebruikt om het totale assortiment van Brauhaus Riegle aan te duiden. Echter bij de naam "Spezi" bedoelt men steeds de frisdrank gemaakt uit een mix van cola en limonade. Andere colamixdranken zoals Schwip Schwap van Pepsi-Cola en Mezzo Mix van Coca-Cola kwamen later op de markt, maar zijn beiden intussen verantwoordelijk voor een grotere omzet dan Spezi. De Spezi-frisdrank wordt door 13 brouwerijen in Duitsland afgevuld onder licentie van de Spezi Markengetränkeverbands Deutschland e.V. welke is gevestigd in Augsburg. De frisdrank wordt regionaal ook Gwasch, Cola-Mix, Kalter Kaffee, Moorwasser, Dünnpfiff of (in de regio Keulen/Bonn) Diesel genoemd, waarbij de laatste benaming buiten het Rijnland voor een biermixdrank, bestaande uit cola en bier gebruikt wordt. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Spezi)

Farbenfrohes Retro-Design trifft auf besonderen Paulaner Spezi-Geschmack. Egal ob in der Dose oder der typischen Flasche: Paulaner Spezi-Fans erkennen das farbenfrohe Design schon von weitem. Daran wird sich auch so schnell nichts ändern. Erfrischend-spritzig, mit hochwertiger Orangenlimonade und bester Cola ist unser Paulaner Spezi freilich immer ein Genuss, ob im Biergarten, unterwegs oder zuhause! (https://www.paulaner.de/produkte/spezi/spezi/)

Duits bier is vooral pils, (zwaar) blond, tarwebier, evt. donker en radler. 

Een andere koop was:

Rothaus Tannenzäpfle vom hochschwarzwald. 5,1% en flesje van 0,33 cl is best klein vergeleken met de standaard halve liters in Duitsland. 

Colbitzer Bock, 7,1% is een oranje bier met gebroken wit schuim. De omschrijving op https://www.beeradvocate.com/beer/profile/6668/23782/ herken ik niet. 

Die Colbitzer Heide-Brauerei steht für Biere von hoher Qualität und einzigartiger Frische. Daher tragen wir Verantwortung und setzen uns für einen gewissenhaften Umgang mit alkoholischen Getränken ein. (https://www.colbitzer-heidebrauerei.de/sortiment/colbitzer-bock/)

Colbitzer Heide-Brauerei Commercial Brewery Brauereistrasse 1, Colbitz, Saxony-Anhalt, Germany 39326 (https://www.ratebeer.com/brewer/2233/sort/4/)

De naam Heidebrouwerij doet mij denken aan de Edense Heidebrouwerij:  https://www.deheidebrouwerij.nl/ 

Colbitzer Bock ist ein Starkbier, welches das ganze Jahr über gebraut wird. Es präsentiert sich den Genießern echter Bierspezialitäten mit einem würzig-süffigen Geschmack und ist von einer feinen Hopfennote geprägt. Den einmaligen und feinwürzigen Geschmack garantiert die sorgsame Auswahl erlesener Rohstoffe, sowie die hohe Kunst und langjährige Erfahrung der Colbitzer Braumeister. Mit ihrer Bockbier-Spezialität bietet die Colbitzer Heide-Brauerei ein einzigartiges Produkt an, das den Bierkenner der Region bereits über viele Jahrzehnte begeistert. Ausgesuchte Rohstoffe, die auf diese Spezialität abgestimmt sind, und ein von Generation zu Generation überliefertes Rezept garantieren für den Colbitzer Bock ein Geschmackserlebnis der besonderen Art. Verantwortlich hierfür ist unter anderem der Einsatz eines sehr hochwertigen Karamellmalzes, das aus ausgesuchter deutscher Braugerste entstanden ist. Jedem Liebhaber dieser Starkbier-Spezialität wird empfohlen, Colbitzer Bock mit einem Stammwürzegehalt von 16,8 % und einem Alkoholgehalt von 7,1 vol. % allein oder in geselliger Runde bewusst zu genießen, denn zum „Kippen“ ist er zu schade. (https://www.colbitzer-heidebrauerei.de/sortiment/colbitzer-bock/)

Ik vergeleek een Berliner Pilsner met een Sternburger bier vergeleken.

Berliner smaakte bitterder. Verder hadden ze zelfde kleur blind met wit schuim.

Der Name Sternburg, umgangssprachlich auch „Sterni“, bezeichnet die zur Radeberger Gruppe gehörende Biermarke aus Leipzig und wird häufig für deren meistverkauftes Produkt „Sternburg Export“ verwendet. Mit einem Marktanteil von 9,5 % war Sternburg im Jahr 2006[1] die Biermarke mit dem größten Absatz in Ostdeutschland, wobei bis 2011 komplett auf Werbung verzichtet wurde.[2] Die namensgebende Brauerei wurde 1822 gegründet, als der Leipziger Kaufmann Maximillian Speck das Rittergut Lützschena samt gutsherrlichem Brauhaus erwarb. Nachdem der mittlerweile geadelte Speck von Sternburg 1829 bei der Rückkehr von einer Reise nach Bayern den Braumeister aus dem zuvor gepachteten Kloster Sankt Veit nach Lützschena mitgebracht hatte, wurde begonnen, dort Bier unter der Marke Sternburg zu brauen und zu vertreiben. Nach der Schließung des Lützschenaer Brauhauses führt seit 1992 die Reudnitzer Brauerei die Marke Sternburg weiter. Im selben Jahr erfolgte die Wiedereinführung von „Sternburg Export“ und „Sternburg Pilsener“ im Niedrigpreissegment. 1997 wurde die Sorte „Sternburg Schwarzbier“ eingeführt und „Sternburg Export“ erhielt das CMA-Gütesiegel, „Sternburg Pilsener“ ein Jahr später und „Sternburg Schwarzbier“ erhielt das Gütesiegel im Jahr 1999. 2002 wurde die Sorte „Sternburg Radler“ eingeführt, „Sternburg Diesel“ folgte 2003 und „Sternburg Doppelkaramel“ 2004. Im Jahr 2005 folgte die Sorte „Sternburg Hefeweizen“. 2008 wurde das Sortiment um die Sorte „Sternburg Urtyp“ erweitert. 2015 folgte „Sternburg Export Alkoholfrei“. Die letzte Neueinführung war im Jahr 2021 das „Sternburg Hanf-Radler“. Für das 200-jährige Jubiläum im Jahr 2022 wurde das „Sternburg Jubiläumsbock“ für ein Jahr produziert und verkauft. Seit dem 1. Januar 2006 ist die Marke Teil der Radeberger Gruppe KG. (https://de.wikipedia.org/wiki/Sternburg_(Bier))

Es war 1822 auf dem Rittergut Lützschena. Ein Leipziger Geschäftsmann kam zurück aus Bayern und hatte eine Idee. Warum nicht das beste Bier zwischen Preußen und dem Elsass brauen, damit in 200 Jahren, wenn die Leute schon lange auf fliegenden Pferden unterwegs sind, noch alle davon reden? Gesagt, getan. Lützschena, das heute zu Leipzig gehört, erlebte in der Folge seine wirtschaftlichen Stern(i)stunden. Die Region boomte und die Erfolgsstory der Marke Sternburg begann. Ob man den Freiherrn damals schon „Den Sterni“ genannt hat, bleibt nicht überliefert.....Sternburg Gründer und Business-Mann der ersten Stunde: Maximilian Freiherr Speck von Sternburg... 1905 Sternburg wuchs und wuchs und Lützschena rückte mit der Zeit immer näher an Leipzig heran. 1905 wurde es Haltestelle der Straßenbahn und die Leipziger hatten plötzlich nur noch ein Ausflugsziel fürs Wochenende: Brau-er-ei-be-such! ... 1945, der Krieg ist vorbei. Die Bodenreform kam, drei Jahre später war die Brauerei als Volkseigentum verstaatlicht. Sternburg ist plötzlich – oh là là – „international begehrt“: 1966 gewann unser German Pils auf der Leipziger Frühjahrsmesse die Goldmedaille. Der Export in die Sowjetunion, nach Bulgarien, Ungarn und Rumänien lief heiß. Wer auf DDR-Fluglinien und Schiffen unterwegs war, wurde an Bord mit dem „German Pils“ verpflegt. 1968 ist die Sterni-Brauerei Betriebsteil im VEB Getränkekombinat Leipzig.... 1980 ragten acht Reaktoren 23 Meter hoch in den (Sterni-)Himmel über Lützschena. Fast zehn Jahre später produzierten Sternburgs 500 Mitarbeiter im Jahr 500.000 Hektoliter feinstes Gerstengold. Und dann kam die Wende. Alte Exportmöglichkeiten fielen weg, der Absatz sank wie ein nasses Toast, der Standort Lützschena wurde aufgegeben (man siedelte um in das Leipziger Brauhaus), und die Sternburg Brauerei wurde von der Dortmunder Brau und Brunnen AG... sagen wir mal... geext.... 1990 Wurde die „Sternburg Brauerei GmbH“ zum eigenständigen Unternehmen. Marke und Rezeptur wurden übernommen. Im Februar 1991 übernahm die Brau und Brunnen AG Dortmund die Sternburg Brauerei in Lützschena. Nach Wegfall der Exportmöglichkeiten und Sinken des Absatzes wurde die Produktion in das ebenfalls zur Brau und Brunnen AG gehörende Leipziger Brauhaus verlagert. Der ursprüngliche Standort Lützschena wurde aufgegeben. ... 1992 – Sterni steht wieder auf. Mit einem ziemlich genialen Markenrelaunch und der Positionierung im Niedrigpreissegment ohne Werbung. Die Qualität und Erfahrung der letzten Jahrhunderte blieb, und so wurde die Sternburg Brauerei als erste ostdeutsche Brauerei nach dem Gütesiegel DIN ISO 9002 zertifiziert. ... Seit 2006 gehört Sternburg Bier zur Radeberger Gruppe KG. Als Nummer 1 in Ostdeutschland, mit fast 10% Marktanteil – und das ohne Werbung – wird es, was es heute ist: Kult. Mund zu Mund Propaganda trifft es wohl auch. Immer mehr Fans sammeln ihre Ideen und teilen ihre Leidenschaft. (https://sternburg-bier.de/unsere-brauerei/historie/)

Op https://sternburg-bier.de/rundgang/ kan een virtuele rondleiding door de brouwerij worden genoten.

BERLINER PILSNER Wasser, Gerstenmalz, Hopfen und Hefe: Mehr braucht es nicht, um ein gutes Pils zu brauen. Spürsinn für die besten Rohstoffe aus der Natur, handwerkliches Können und große Erfahrung. Vor allem aber ganz viel Leidenschaft für richtig gutes Bier – Dein Berliner Pilsner. Nur echt mit dem roten Berliner Pilsner Bär. (https://www.berliner-pilsner.de/schmecken/)

BERLINER PILSNER, FUEL FOR ALL THOSE, WHO ARE THRILLED BY THE VIBRANT VIBES OF BERLIN.... Water, barley, malt and hop – you do not need more to brew a good Pils. Serendipity for the best ingredients from our nature, craftsmanship und great know-how. But first of all passion for really good beer - Berliner Pilsner. The original just with the red bear. Type: Pilsner Brewing process: bottom-fermented ABV: 5,0% alc./vol. ... Ingredients Water, barleymalt, hop extract (https://berliner-pilsner.com/product/)

1963 Berliner Pilsner was founded in East Berlin – its bear logo is coloured red until this day. 1969 The opening of the TV tower at Alexanderplatz which allowed everyone with a Berliner Pilsner to look out into the West. 1989 The Berlin wall fell and Berliner Pilsner was in the middle of it. (https://berliner-pilsner.com/about-us/)

Berliner Pilsner is a beer produced in Berlin, Germany, by Berliner-Kindl-Schultheiss-Brauerei, a division of the Radeberger Group.... Berliner Pilsner was created in 1963 as a small brewery with an adjacent beer garden. In 1969, Berliner Pilsner was nationalised and incorporated in the East German "VEB Berliner Getränkekombinat", a Volkseigener Betrieb (publicly owned corporation). For many years during communist rule, Berliner Pilsner was the leading beer brand in East Berlin.[1] The beer was also exported to Bulgaria, USA, and the United Kingdom. After German reunification in 1990, the brewery was divested and independently run. As part of a product relaunch in 1992, the shorter, older Euro-bottle was replaced with the more fashionable NRW-bottle, combined with a redesign, with the intention of creating a new image and regaining market share. The brewery also invested in new technology to modernize the brewing process. Further changes to the design continued, including the adoption of the Longneck-bottle, with the inclusion of a bear (a symbol of the city of Berlin, also found on its coat of arms) in front of the Reichstag dome. In 2003, it was acquired by Radeberger Group and merged with several other Berlin-area brewery holdings to form Berliner-Kindl-Schultheiss-Brauerei.[2] (https://en.wikipedia.org/wiki/Berliner_Pilsner)

Berliner Pilsener is een Pilsener. Een heldere gouden schenking met een royale witte schuimkraag. Geroosterde mout en hooi op de neus, lichte karamelmoutsmaak en een frisse schone afdronk. (https://www.bierista.nl/brouwerij/berliner-pilsner)

Herforder Pils is een bier gebrouwen door Herforder Brauerei uit Hiddenhausen. Deze Duits Pils heeft een alcohol percentage van 4.0%. De bierstijl Duits Pils komt van oorsprong uit Duitsland. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/herforder-brauerei-herforder-pils)

Hasseröder Premium Pils heeft een milde tinteling en kruidig hoparoma. Dit ondergistende bier is soepel en voor een Pilsener lekker pittig in de afdronk. ... "Typische Duitse pils die fris is en zacht zoete tonen van mout heeft met een droge afdronk. " (https://www.bierista.nl/hasseroder-premium-pils)

Hasseröder Premium Pils ruikt en smaakt naar een hopbittere pils. De geur en smaak doen het goed. Het mondgevoel heeft wat koolzuur in zich. Zodat het een volle smaak heeft.

De Premium Pils is een bier gebrouwen door Hasseröder Brauerei uit Wernigerode. Deze Duits Pils heeft een alcohol percentage van 4.0%. De bierstijl Duits Pils komt van oorsprong uit Duitsland. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/hasseroder-brauerei-premium-pils) 

Bijzonder dat ze 4,0 zeggen, want op het etiket staat toch echt 4,9%.

Premium Pils , blonde pils met een alcoholpercentage van 4,9%... Premium Pils kreeg veertien maal de gouden medaille van de DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft) en negen maal de zilveren medaille. In 2014 verkreeg Radler de gouden medaille van de DLG. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hasser%C3%B6der)

Hasseröder is een Duits bier van lage gisting. Het bier wordt sinds 1872 gebrouwen in de Hasseröder Brauerei te Wernigerode, sinds 2003 behorende tot AB InBev Deutschland. Tijdens de DDR-tijden was het bier regionaal vooral populair in het Bezirk Maagdenburg en na de Duitse hereniging werd het bier populair over heel Duitsland. In 2005 kwam Premium Export in het gamma, gevolgd in 2011 door Hasseröder Vier en Hasseröder Schwarz. Met een jaarproductie van 2,36 miljoen hl in 2013, staat het biermerk op de vijfde plaats in Duitsland. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hasser%C3%B6der)

Hasseröder Premium Pils Hasseröder Brauerei GmbH...4,9%.... pretty standard pilsner, nothing special but not bad either, white bread, biscuity malt, slight citrus flavour, light bitterness, quite drinkable, medium to high carbonation, fine Oct 01, 2023... Comes in a nice brown bottle with a rooster as the logo. On appearance we get a golden yellow coloured beer that produces a rather small head, looks a bit dull. Head dies a quick death, looks shit. Nice lagery smell on the nose, can’t complain. Grainy, citrusy and malty Taste is nice initially, nice big mouthfuls on the first few swigs. Sweet malts and grainy to start. A bit bitter and the hops are very dominant, tasty, also very yeasty. At 0,5l you get a lot in the bottle. Can taste the alcohol for sure. Not bad, but I think the hops are a little too strong and sharp for me. Overall, not a bad beer, alright. Nice and refreshing, does the business. Not bad, not anything extraordinary either. It is just ok.... Mar 14, 2018 (https://www.beeradvocate.com/beer/profile/2855/6714/)

Ein Bier wie eine gute Freundschaft: echt, ehrlich und kräftig im Abgang. Das beste Bier für beste Freunde. Publikums-Liebling Das Hasseröder mit der größten Fangemeinde 140 Jahre Harzer Braukunst. Das Ergebnis: eines der beliebtesten Biere Deutschlands – das Hasseröder Premium Pils mit mild-prickelndem Geschmack und feinwürzigem Hopfenaroma. Diese Eigenschaften hat unser Premium Pils zum Publikumsliebling gemacht – bei den Fans genau wie bei der DLG Jury. Resultat: Goldmedaille 2021 (https://hasseroeder.de/produkte/premium-pils/)

Die Hasseröder Brauerei ist die größte Brauerei in Sachsen-Anhalt mit Sitz in Wernigerode am Harz. Eigentümer ist die belgische AB-InBev mit Sitz in Brüssel. (https://de.wikipedia.org/wiki/Hasser%C3%B6der_Brauerei)

De Hasseröder Brauerei GmbH is een Duitse brouwerij in Wernigerode in Saksen-Anhalt. De brouwerij behoort sinds 2003 tot AB InBev Deutschland.... In 1872 werd de brouwerij onder de naam Zum Auerhahn opgericht in het stadsdeel Hasserode in Wernigerode. Op 1 oktober 1882 werd de brouwerij overgenomen door Ernst Schreyer waarna de brouwerij in 1896 omgezet werd in een naamloze vennootschap (Aktiengesellschaft). In 1920 kreeg de brouwerij de naam Hasseröder Brauerei AG. In 1949 bij oprichting van de DDR bedroeg de jaarproductie 22.500 hectoliter. Tijdens de DDR-tijd was het bier regionaal populair, vooral in het Bezirk Maagdenburg. Na die Wende werd de brouwerij overgenomen door de Gilde Brauerei uit Hannover en na de Duitse hereniging in 1990 groeide de brouwerij uit tot het best verkochte biermerk in Oost-Duitsland. In 1995 begon de bouw van een volledig nieuwe moderne brouwerij in het noordwesten van Wernigerode. In 1997 volgde de verhuis naar de nieuwe brouwerij en werd de oude brouwerij afgebroken. In 2002 kwam de Gilde Gruppe in handen van het Belgische Interbrew en behoort nu toe tot AB InBev Deutschland. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hasser%C3%B6der_Brauerei)

The company started in 1872, founded by Robert Hoppe under the name zum Auerhahn ("the Capercaillie"), in the Wernigerode district of Hasserode. In 1882 Ernst Schreyer assumed control of the brewery. In 1896 the brewery became a stock company (Aktiengesellschaft, AG), and in the same year put out 25,000 hectoliters of beer. It was renamed Hasseröder Brauerei in 1920. The brand remained in existence when Wernigerode became part of East Germany after World War II, marketed predominantly in the Magdeburg district. (https://en.wikipedia.org/wiki/Hasser%C3%B6der)

The western capercaillie (Tetrao urogallus), also known as the Eurasian capercaillie, wood grouse, heather cock, cock-of-the-woods, or simply capercaillie /ˌkæpərˈkeɪl(j)i/,[3] is a heavy member of the grouse family and the largest of all extant grouse species. The heaviest-known specimen, recorded in captivity, had a weight of 7.2 kilograms (16 pounds). Found across Europe and the Palearctic, this primarily-ground-dwelling forest grouse is renowned for its courtship display. The bird shows extreme sexual dimorphism, with males nearly twice the size of females. The global population is listed as "least concern" under the IUCN,[1] although the populations of central Europe are declining and fragmented, or possibly extirpated. The western capercaillie is one of two living species under the genus Tetrao, which also includes the lesser-known black-billed capercaillie. (https://en.wikipedia.org/wiki/Western_capercaillie)

Het auerhoen (Tetrao urogallus) is een vogel uit de onderfamilie van de ruigpoothoenders (Tetraoninae). De soort komt vooral voor in de boreale zone van Fennoscandinavië en Rusland, met gefragmenteerde populaties in Centraal-Europa.[2] Auerhoenders komen niet meer in Nederland en België voor.[3] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Auerhoen)

Die auehoen vogel is vast de vogel op het rood-witte etiket van de Hasseröder Premium Pils. 

Op de terugweg sloeg ik weer een paar Duitse bieren in. 

Zoals een Schöfferhofer Weizen Dunkel.

Schöfferhofer Weizen Dunkel funkelt geheimnisvoll. Durch die Verwendung eines speziellen Malzes erhält es seine dunkle Farbe und seinen malzaromatischen Geschmack. So ist Schöfferhofer Weizen Dunkel nicht nur optisch ein besonderer Genuss. Genieße das geheimnisvolle Prickeln – mit Schöfferhofer Weizen Dunkel! (https://schoefferhofer.de/weizen/)

Het bier smaakt lekker, beetje banaan in de fluweelzachte smaak.  

Schöfferhofer Weizen Kristall ist spritzig und klar. Im Gegensatz zu unserem naturtrüben Weizen wird die Hefe hier komplett herausgefiltert. So bekommt diese Weizen-Spezialität seine charakteristische kristallklare Optik. Genieße das kristallklare Prickeln – mit Schöfferhofer Weizen Kristall! (https://schoefferhofer.de/weizen/)

Schöfferhofer Weizen 0,0 % Alkoholfrei ist 100 % Weizenbiergenuss bei 0,0 % Alkohol: Unsere neue Rezeptur zeichnet sich durch eine spezielle Kalthopfung und die Verfeinerung mit fruchtigem Cascade Hopfen aus. Es ist der ideale Durstlöscher für alle, die gerne bewusst genießen und auch die perfekte Erfrischung für alle Weizenbierfreunde, die zwar auf Alkohol, nicht aber auf vollmundigen Geschmack und den prickelnden Charakter eines Schöfferhofer verzichten wollen. (https://schoefferhofer.de/weizen/)

Schöfferhofer Weizen Naturtrüb ist die beliebteste Variante im klassischen Schöfferhofer Sortiment. Es hat noch ein wenig Hefe in der Flasche und durch die verstärkte Zugabe von Hopfen schmeckt es etwas herber, gleichzeitig sehr frisch und fruchtig-würzig. Und auch visuell hat das naturtrübe Schöfferhofer Weizen einiges zu bieten. Es schimmert bernsteinfarben im Glas und ist somit auch optisch ein Genuss. Genieße das besondere Prickeln – mit Schöfferhofer Weizen Naturtrüb!(https://schoefferhofer.de/weizen/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten