maandag 25 maart 2024

Motor Oil Double Hopped (11%) [a] double dryhopped imperial stout

Motor oil, engine oil, or engine lubricant is any one of various substances used for the lubrication of internal combustion engines. They typically consist of base oils enhanced with various additives, particularly antiwear additives, detergents, dispersants, and, for multi-grade oils, viscosity index improvers.[citation needed] The main function of motor oil is to reduce friction and wear on moving parts and to clean the engine from sludge (one of the functions of dispersants) and varnish (detergents). It also neutralizes acids that originate from fuel and from oxidation of the lubricant (detergents), improves the sealing of piston rings, and cools the engine by carrying heat away from moving parts.[1] In addition to the aforementioned basic constituents, almost all lubricating oils contain corrosion and oxidation inhibitors. Motor oil may be composed of only a lubricant base stock in the case of non-detergent oil, or a lubricant base stock plus additives to improve the oil's detergency, extreme pressure performance, and ability to inhibit corrosion of engine parts. Motor oils are blended using base oils composed of petroleum-based hydrocarbons, polyalphaolefins (PAO), or their mixtures in various proportions, sometimes with up to 20% by weight of esters for better dissolution of additives.[2] (https://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oil)

Smeerolie is olie die bedoeld is om als smeermiddel gebruikt te worden. Het gebruik van smeermiddelen om wrijving te verminderen, is al heel oud. De Egyptenaren bijvoorbeeld gebruikten al sinds 1400 v.Chr. een primitief mengsel van dierenvet en calciumzeep om de wielen van hun strijdwagens te smeren. Er bestaan verschillende manieren om smeerolie in te delen, maar de voornaamste is naar hun oorsprong. Minerale olie is olie die geraffineerd is uit ruwe aardolie. Dit is een proces waarbij minerale smeerolie gewonnen wordt door het residu van de atmosferische destillatie vacuüm te destilleren. Veel smeeroliën op basis van minerale olie zijn niet of slecht biologisch afbreekbaar. Daarnaast bestaan er ook smeeroliën op basis van een synthetische olie, ook wel poly-alpha-olefin (PAO) genoemd. Er zijn ook bio-smeeroliën verkrijgbaar, gemaakt op basis van plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Deze bio-smeermiddelen zijn biologisch afbreekbaar en niet toxisch en daarmee minder belastend voor het milieu. Ze worden daarom vooral toegepast in de bosbouw, de landbouw, weg- en waterbouw en de scheepvaart, maar ook voor auto- en vliegtuigmotoren zijn er bio-smeermiddelen. Mengsels van minerale en bio-smeerolie worden samengestelde olie of, met de Engelse term, compounds genoemd. Dergelijke mengsels hebben bepaalde gewenste eigenschappen die niet mogelijk zijn met alleen een minerale of bio-smeerolie. Om de eigenschappen van smeerolie te beïnvloeden, worden ook kleine hoeveelheden van stoffen van chemische oorsprong, zogenaamde additieven, toegevoegd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Smeerolie)


Motorolie Een toepassing van smeerolie is motorolie, gebruikt in een verbrandingsmotor zoals die van een voertuig. Overigens is smering niet de enige functie van motorolie: ook koeling, geluidsdemping, reiniging, afdichting en het verhinderen van oxidatie (roest) spelen mee. De meest gebruikte indeling van motorolie is die volgens de Society of Automotive Engineers (SAE). Er bestaat monograad- en multigraadmotorolie. Deze graden zijn gebaseerd op de viscositeit van de olie bij verschillende temperaturen. Motorolie wordt ook ingedeeld volgens specificaties van industriestandaarden, zoals die van de Association des Constructeurs Européens d'Automobiles (ACEA), vooral door Europese autoconstructeurs gebruikt, American Petroleum Institute en/of Japanese Automotive Standards Organization (JASO). Voor de keuze van motorolie wordt vaak gekeken naar de homologatie die een bepaalde motorolie draagt. Een homologatie is de officiële verklaring van een autoconstructeur dat een bepaalde olie aan zijn vereisten voldoet. De vereiste homologatie voor een bepaald type motor is te vinden in het onderhoudsboekje. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Smeerolie)

Kenners van bier weten dat als bie een bierblog gesproken wordt over motorolie het gaat over de brouwers van De Moersleutel. Ik heb het afgelopen jaar al vaker over ze gehad.

Ze brouwen vaak, en zo ook met dit bier, een zwaar bier met veel body. Het bier is gedubbel dryhopt en is een imperial stout. Het zwarte bier heeft bruin schuim en ziet er pikzwart uit. Echt net als motorolie. In de smaak en de afdronk merk je wel iets van bitterheid en een rafelrandje 'roast'. Maar eigenlijk is het niet de bijzondere smaakexplosie die ik had gehoopt voor die prijs. Eigenlijk is een halve liter blik van Moersleutel eigenlijk een tegenhanger van die halve liters zwaar bier als Kanon en Atlas!?!

Ik zou eigenlijk een smaakvergelijking moeten doen met zo'n bier. Jaren geleden (een ander decennium) heb ik eens een smaakvergelijking gedaan tussen 3 zware halve liters. Ik viel in slaap op de bank.

Wat vinden anderen ervan?

De Moersleutel Motor Oil Double Hopped  7.9 / 10 Een dubbel gemaischte en dubbel gehopte variant van de klassieker Motor Oil. Chinook, Cascade en HBC630 zorgen samen voor een krachtigere smaakbeleving en een wat bitterdere afdronk dan zijn 'kleine' broertje. (https://www.misterhop.com/products/de-moersleutel-motor-oil-double-hopped)

Motor Oil Double Hopped van brouwerij de Moersleutel uit Alkmaar is een Double Dry Hopped Imperial Stout van 11%. Motor Oil Double Hopped is gebrouwen met Chinook, Cascade en HBC 630 hop. (https://www.rebelbeercans.nl/product/moersleutel-motor-oil-double-hopped/)

De Moersleutel Motor Oil Double Hopped - Imperial Stout / 11% vol / 44 cl. De Moersleutel Motor Oil Double Hopped Stout is een editie van de Motor Oil die extra gehopt is. Hiervoor hebben ze Chinook, Cascade en HBC 630 gebruikt. Het resultaat is double dry hopped stout!(https://www.hop-in.nl/products/de-moersleutel-motor-oil-double-hopped-stout)

Moersleutel Motor Oil Double Hopped is een Double Dry Hopped Imperial Stout. Het bier heeft een alcoholpercentage van 11,0%.... "Heerlijke dikke vette romige stout" ... Zicht Zwart met grote crème kleurige schuimkraag ... Neus Chocolade koffie en romig ... Smaak Gebrande mout, fruitig koffie, romig... Zicht zeer donkerbruin-zwart met mooi en stevig mokkaschuim ... Neus romig-slagroomachtig, chocolade, licht koffie ... Smaak mooi vol/creamy mondgevoel, slagroomachtig, chocolade en koffie. iets een frisse prikkel en iets rood fruit. Lekker hoppig met een fijne (koffie) bittere afdronk. Gevaarlijk makkelijk doordrinkbaar (https://www.bierista.nl/moersleutel-motor-oil-double-hopped)

Bitter misschien wel iets, maar niet wat ik had verwacht van een dubbele dryhopped bier. De 'imperial' lijkt enkel te slaan op de 11%, waarmee het een erg zwaar bier is. Het is qua mondgevoel ook stevig gelukkig. De alcohol overheerst niet in de smaak. De hopbitterheid is in de afdronk wel ergens in de verte te herkennen, Dat is fijn. Een beetje hars/grassige bitterheid, die vind ik fijner dan koffiebitterheid. 


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten