maandag 19 februari 2024

Gulpener 2023 IJsbock (10,3%)

Gulpener 2023 IJsbock is een 'Ontens krachtige vries-gedestilleerde tarwe dubbelbock' van de vrij brouwer Gulpener anno 1825. Het alcoholgehalte is 10,3% en het is volgens het etiket oneindig houdbaar. Maar... als ik dat zou doen kan ik het niet proeven? Wat is het nut van bewaarbier? Ik heb het een paar keer geprobeerd en merk toch dat ik de smaak van zulke verouderde bieren niet kan waarderen. In de geur en smaak herken ik chocolade en kersen en een kruidigheid.  

Het zwarte bier met bruin schuim, heeft een rode gloed. 

IJsbock (2023) Vintage of Gulpener IJsbock Gulpener Bierbrouwerij Bock - Eisbock ... Bij het opentrekken komt meteen die typische ijsbockgeur je tegemoet. Zoet, kruidig. Qua smaak ook een prima ijsbock. Nog lang geen Schneider Weisse, maar zeker goed te doen! (https://untappd.com/b/gulpener-bierbrouwerij-ijsbock-2023/5466885)

De Gulpener IJsbock is ontstaan uit de Tarwe Dubbelbock, waarop een bijzondere brouwtechniek is toegepast. Een techniek, dat vries-destillatie wordt genoemd. Het bier wordt na vergisting gekoeld tot -20 °C. Vervolgens wordt het water gescheiden van het concentraat. Het resultaat? Een intens bier met een zeer volle smaak en een krachtig alcoholpercentage van 10,3%. In 2016 won het nog zilver bij de Brussels Beer Challenge. Reden genoeg dus om in deze koude wintermaand de Gulpener IJsbock eens open te trekken en te reviewen. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/gulpener-ijsbock-review/)

Gulpener IJsbock: IJsbock dankt zijn naam aan de unieke brouwtechniek waarbij het bier wordt gekoeld tot -20 graden Celsius. Dit resulteert in een krachtig bier met een verrassend volle smaak. (https://twentschefoodhal.nl/bokbierweekend-2023-10-heerlijke-bokbieren-op-de-tap/)

Gulpener IJsbock is ontstaan uit de Tarwe Dubbelbock. Deze bock is bevroren. Bij het ontdooien is het water gescheiden van het concentraat. Het concentraat is de uiteindelijke IJsbock. Vandaar dat dit bier zo vol en krachtig smaakt met aroma's van karamel. (https://www.bierista.nl/gulpener-ijsbock)

Gulpener IJsbock dankt zijn naam aan de brouwtechniek waarbij het brouwsel, na vergisting, wordt gekoeld tot -20 graden Celsius. Hierdoor bevriest een deel van het water en worden de alcohol en aromacomponenten geconcentreerd. Met als resultaat een intens krachtig bier met een verrassend volle smaakbeleving. Deze techniek wordt ook wel vries-destillatie genoemd. Hoe langer je dit bier bewaart, hoe meer de smaak zich zal ontwikkelen. Dit bier is dan ook oneindig houdbaar! (https://www.gulpener.nl/onze-bieren/ijsbock/)

Als onafhankelijke familiebrouwerij genieten we al sinds 1825 van onze vrijheid. De vrijheid om onze eigen koers te varen en alleen te doen wat goed voelt. De vrijheid om de smaak van bier niet af te vlakken, maar te verrijken en continu te zoeken naar vernieuwende smaken. Die vrijheid ervaren wij al 8 generaties en dat proef je terug in onze 16 speciaalbieren. (https://www.gulpener.nl/over-ons/)

nze IJsbock dankt zijn naam aan de brouwtechniek waarbij het brouwsel, na vergisting, wordt gekoeld tot -20 graden Celsius. Hierdoor bevriest een deel van het water en worden de alcohol en aroma componenten geconcentreerd. Met als resultaat een intens krachtig bier met een verrassend volle smaakbeleving. Deze techniek wordt ook wel vries-destillatie genoemd. Benieuwd hoe je zelf IJsbock kunt maken? Jan-Paul legt het graag aan je uit (https://www.gulpener.nl/maak-je-eigen-ijsbock/)

Het bier heeft volgens mij meegedaan met een bierproefwedstrijd gezien http://www.lekkerstebockbier.nl/ en http://www.lekkerstebockbier.nl/Deelnemende-Bockbieren-2023/ al staat er Gulpener Bierbrouwerij BV Ijsbock 10,2%. 

Ach wat maakt 0,1% uit?

Hoe smaakt het?

ZICHT/KLEUR Rood/bruin. GEUR Kersen en laurier. SMAAK Een combinatie van bitter en een zoetje. AFDRONK Mooi rond en uitgebalanceerd. (https://www.mitra.nl/product/gulpener-ijsbock-30cl)

Kersen herkende ik ja, maar laurier? Die smaak zou ik zo niet kunnen herkennen. 

Zicht Donkerbruin en met een solide, licht caramel-kleurige schuimkraag welke goed blijft staan. Fijne pareling. ... Neus Geur van karamel en zoet fruit met een kleine kruidigheid op de achtergrond. Na het bier iets meer opwarmt komt er een beetje een zuurtje bij. ... Smaak Verrassend verfrissend. Zoet, zuur en bitter komen goed samen in de mond en het zure blijft wat langer aanwezig. Na elke slok blijft er een vol en warm gevoel hangen in de keel. (https://www.bierista.nl/gulpener-ijsbock)

Ja dat heb ik ook, dat na een slok je er nog lang een ervaring van hebt in je keel. Dat bevalt goed. Soms heb je een bier dat snel doorgaat en de afdronk snel verdwijnt. Dit bier blijft op een of andere manier hangen qua beleving. Het mondgevoel en smaak zijn niet afstotend of zwaar. Het is een prettig bier dat je tijdens het drinken bezig houdt.  

Dat het bier geconcentreerd is, is goed terug te ruiken. Er zijn sterke tonen van karamel, kruiden en gedroogd fruit te bespeuren, net als een walm van alcohol. Heerlijk.... De bijzondere brouwtechniek, die ze bij Gulpener hebben toegepast om dit bier te brouwen, werpt duidelijk zijn vruchten af. Het is een krachtig bier, met een zeer rijke smaak. Je proeft de karamel, gedroogd fruit en kruiden goed terug in het bier. De afdronk is smaakvol en heeft de warmte van alcohol. Het bier is inderdaad zeer intens.... Door vries-destillatie ontstaat een geconcentreerd en rijk bier. Daar is niets over gelogen. De Gulpener IJsbock is een zeer rijk bier en levert weer een bijzondere bier ervaring op. (https://www.debierblog.nl/bier-reviews/gulpener-ijsbock-review/)

Intens zou ik het bier niet noemen eigenlijk. Het is rustig bier, maar zeker niet mat. De smaak en mondgevoel zijn met de gedachte op de brouwtechniek te verklaren. al dat zinloze water is eruit. Zodat de smaak en alcohol overblijven. Op zich wel een aanrader. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten