woensdag 12 juli 2023

Zeebries

Terwijl het in het binnenland op zomerse dagen soms puffen is door tropische temperaturen, kan men aan zee vaak aangename verkoeling vinden, dankzij een zeebries. Hoe ontstaat zo'n zeebries en hoe komt het dat hij zich de ene keer wel ontwikkelt, terwijl hij er de andere keer helemaal niet doorkomt?De zeebries ontstaat door een thermisch mechanisme. Er is dus in de eerste plaats zonnig weer nodig. Op een zonnige dag kan het land (en zeker een zandbodem) heel snel fel opwarmen, terwijl zeewater slechts geleidelijk een veel kleinere temperatuurstijging ondervindt. Boven het warme land zal de lucht gaan uitzetten en stijgen, waardoor in de bovenlucht de luchtdruk hoger wordt dan boven zee. Door dit drukverschil zal er in de bovenlucht een luchtstroming ontstaan van de hoge druk naar de lage druk, dus van land naar zee. Door deze luchtstroming verdwijnt er massa boven het land en komt er boven de zee massa bij. Aan de grond zal men dus een drukdaling waarnemen boven land en een drukstijging boven zee. Er zal bijgevolg een luchtstroming ontstaan van zee naar land, die de zeebriescirculatie compleet maakt. De zeebries brengt koelere lucht van over het water naar het strand, waardoor de temperatuur vaak enkele graden daalt. De zeebries waait in eerste instantie loodrecht op de kust, maar zal vervolgens ruimen, tengevolge van de corioliskracht. Door de oriëntatie van onze kustlijn, waait de zeebries in België doorgaans uit noordnoordoost, 's avonds vaak verder ruimend naar oostnoordoost, waardoor hij dan praktische evenwijdig met de kustlijn gaat waaien. Nu komt op sommige dagen de zeebries er helemaal niet door, terwijl het nochtans zonnig en warm is. Dat komt doordat er aan nog enkele andere voorwaarden moet voldaan zijn. Zo mag er bijvoorbeeld niet veel “achtergrondwind” staan. Als het sowieso al stevig waait, kan de zeebriescirculatie zich moeilijk of helemaal niet ontwikkelen. Soms kan de zeebries wel ontstaan, maar wordt hij door de “achtergrondwind” gemanipuleerd. Staat er bijvoorbeeld een zwakke of matige zuidoostenwind, dan kan het zijn dat deze een tijd lang een gevecht levert met de zeebries, waarbij beide tegengestelde winden elkaar opheffen. De wind op de kust is dan zwak en veranderlijk. Soms komt de zeebries er dan in de late namiddag toch nog door, soms helemaal niet. In andere gevallen kan het gebeuren dat de zeebries bijvoorbeeld in het noordwesten blijft steken tengevolge van de achtergrondwind. Ten slotte moet er ook een minimum aan onstabiliteit aanwezig zijn, vooraleer er een zeebries kan ontstaan. Licht er een krachtig hogedrukgebied boven de kustregio, dan kan het zijn dat dit elke opwaartse luchtbeweging onderdrukt, waardoor het hele mechanisme geen kans heeft te starten. (https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/zo-ontstaat-een-zeebries)

TEXELS ZEEBRIES BLOND Heb je zin om even uit te waaien? Dan is er geen betere plek dan Texel! Liefst met een lekker biertje binnen handbereik. Geniet en waan je op het Texelse strand met Texels Zeebries Blond. Een kruidig, aromatisch bier, eigenzinnig en uniek als de Texelaars zelf. Op Texel waait het bijna altijd, vooral als de herfst en winter om de hoek komen kijken en stormen het eiland doen opschudden. Een buitenkans voor jutters, want voor dag en dauw trekken zij naar het strand om te kijken wat er allemaal aangespoeld is. Maar wanneer de lente zich aandient en de zonnestralen het eiland laten opwarmen, maken de stormen plaats voor een verfrissende zeebries. Dus zelfs bij warm weer is het echt goed toeven op Texel! Deze verfrissende zeebries was precies de inspiratie die de brouwers van Texels nodig hadden om een uniek bier te brouwen: Texels Zeebries Blond. Lokaal gebrouwen op het eiland, is deze blonde schoonheid verrijkt met de pure smaken van Texel en een vleugje zeevenkel voor die extra twist. Deze zilte zeevenkel kom je tegen langs de kust. Het trotseert stormen, getijden en is bestand tegen zout. Ooit kwam het langs onze kust sporadisch voor, de laatste jaren zie je het steeds vaker. De zaden worden door het zeewater verspreid, zo vindt zeevenkel zijn weg langs de waddenkust. De smaak is specifiek en heeft wel wat weg van asperge. Het geeft dit bier een aromatisch, zacht kruidig accent. Proost op de smaak van de zee! Texels Zeebries Blond is een eigenzinnig en uniek blond bier met een bijzonder kenmerk: het heeft een relatief laag alcoholpercentage vergeleken met andere bieren van dit type. Wat zegt Brouwmeester Tom over dit bier: “Texels Zeebries Blond gaat perfect samen met vette vis, maar het is ook heerlijk in combinatie met gerookte makreel, gevogelte en jonge, romige kazen. Dus ga lekker zitten, geniet van de smaak en waan jezelf op het Texelse strand terwijl je de verfrissende zeewind in je haren voelt.” (https://www.texels.nl/texels-zeebries-blond)

TEXELS ZEEBRIES BLOND Licht blond bier met een vleugje zeevenkel. Dat geeft dit bier een aromatisch, zacht kruidig accent (alcohol 5,0%). BLOND BIER MET ZEEVENKEL Je vertrouwde Texels Blond heeft een nieuw jasje, op z'n Texels! Texels Zeebries Blond is een heerlijk blond bier met een typisch Texelse twist, dankzij de pure ingrediënten en het vleugje zeevenkel. Dat geeft dit bier een aromatisch, zacht kruidig accent. Texels Zeebries Blond is een eigenzinnig en uniek blond bier. Geniet, en waan je op het Texelse strand met een heerlijk verfrissend zeebriesje. (https://www.texels.nl/bieren/texels-blond-speciaalbier)

TEXELS ZEEBRIES BLOND PRODUCTINFORMATIE Voedingswaarde per 100 ml: Energie: 44 kcal / 185 kJ Koolhydraten: 3.7 gram Waarvan suikers: 0 gram Vet: 0 gram Waarvan verzadigd: 0 gram Eiwit: 0.4 gram Zout: 0.01 gram Ingrediënten: Water, gerstemout, zeevenkel, hop, suiker, gist Alcoholpercentage: 5 Vol. % (https://www.texels.nl/texels-blond-productinformatie)

Het bier is lichtblind en heeft een enorm zachte smaak. Het blonde bier doet wat denken aan tarwebier. De zeevenkel kan ik er niet in herkennen, want ik zou niet weten hoe het smaakt. Ik kan me wel indenken dat dit bier goed past bij vette vis of kaas. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten