dinsdag 25 april 2023

Hydrogen Hero

Clash of the Titans! Octane Overlord is no longer the ruler of the intergalactic universe. A new hero is born: Hydrogen Hero. Pumping H2 fuel throughout the endless space trying to find his smoky rival. But blinded by his Hero Complex he misses to see the similarities he has with the masked lord. The plot thickens as they find out they're brothers separated at birth and their universe is actually split and trapped in thousands of Moersleutel cans. Sip by sip devoured... Best stored cold and served fresh at a temperature of 12°C.s! (https://shop.moersleutel.com/products/moersleutel-hydrogen-hero?pr_prod_strat=copurchase&pr_rec_id=2aebc3aad&pr_rec_pid=6881664991286&pr_ref_pid=6881664532534&pr_seq=uniform)

MOERSLEUTEL Hydrogen Hero ... Style: RIS  ...  12% (https://shop.moersleutel.com/products/moersleutel-hydrogen-hero?pr_prod_strat=copurchase&pr_rec_id=2aebc3aad&pr_rec_pid=6881664991286&pr_ref_pid=6881664532534&pr_seq=uniform)

Categorieën Imperial Stout, Stout Alcohol  ABV 12% Brouwerij De Moersleutel (https://biermenneke.nl/product/hydrogen-hero/)

Clash of the Titans! Octane Overlord is no longer the ruler of the intergalactic universe. A new hero is born: Hydrogen Hero. Pumping H2 fuel throughout the endless space trying to find his smoky rival. But blinded by his Hero Complex he misses to see the similarities he has with the masked lord. The plot thickens as they find out they’re brothers separated at birth and their universe is actually split and trapped in thousands of Moersleutel cans. Sip by sip devoured… Best stored cold and served fresh at a temperature of 12°C.s! (https://cafedestap.nl/product/moersleutel-hydrogen-hero/)

Hydrogen Hero van De Moersleutel is een Imperial Stout met een alcoholpercentage van 12%. (https://debiertonne.nl/nl/imperial-stout/2480-hydrogen-hero-8720615260775.html)

Clash of the Titans! Octane Overlord is no longer the ruler of the intergalactic universe. A new hero is born: Hydrogen Hero. Pumping H2 fuel throughout the endless space trying to find his smoky rival. But blinded by his Hero Complex he misses to see the similarities he has with the masked lord. The plot thickens as they find out they’re brothers separated at birth and their universe is actually split and trapped in thousands of Moersleutel cans. Sip by sip devoured… Best stored cold and served fresh at a temperature of 12°C. (https://www.debiersalon.nl/product/moersleutel-hydrogen-hero/)

Wauw ja! Bereid je voor, er is een nieuwe Moersleutel-held in de stad. Liefhebbers van Octane Overlord of gerookte klassieke stouts, hier is Hydrogen Hero! Hydrogen Hero is een beukenhouten gerookte imperial stout. (https://foeders.nl/products/moersleutel-hydrogen-hero)

Dat klinkt goed. 

Waterstof, het meest voorkomende element in ons heelal, het eerste element uit ons scheikundig systeem en op te slaan en te vervoeren via tanks en leidingen. Een gouden ei voor de mensheid! En er is meer. De reactie van waterstof met zuurstof levert best veel energie op, waterstof is een brandbare stof en bij de verbranding komt geen CO2 vrij. De oplossing voor het klimaatprobleem, de uitweg uit de fossiele brandstoffen, ons wondermiddel! Of toch niet? (https://powerly.nl/blog/waterstof-transitie/)

De verwachtingen van waterstof voor de transitie naar een duurzame economie zijn hooggespannen. ... Waterstof zal het levensbloed van het Europese lichaam zijn. Aldus Kadri Simson, de Estlandse eurocommissaris voor energie. In een toespraak tijdens de eerste Europese waterstofweek eind november 2020 bezong zij de ‘nieuwe waterstofeconomie’. ‘Met waterstof zie ik het begin van een revolutie. En ik zie Europa die leiden.’ Opzwepende taal over waterstof klinkt alom. Vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zei in zijn speech bij de presentatie van de Europese waterstofstrategie dat waterstof ‘de rockster’ is van alle nieuwe vormen van energie. De Commissie ziet het als ‘de motor van het groene herstel’ en intussen schieten de aandelen in waterstoftechnologie de hemel in.(https://www.rathenau.nl/nl/klimaat/waterstof-rockster-van-de-duurzame-economie)

Waterstof kan een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. Samenwerking is essentieel om waterstof succesvol in te kunnen zetten om bijvoorbeeld bij te dragen aan: CO2-reductie in de industrie, e-fuels voor vliegtuigen en gebruik in de gebouwde omgeving. .... Waterstof is met name belangrijk voor de procesindustrie. Het wordt nu voornamelijk gebruikt voor de productie van kunstmest maar kan in de toekomst ook worden gebruikt voor hoge temperatuur processen zoals staalproductie waarvoor nu aardgas of kolen wordt gebruikt. Daarnaast gaat waterstof een rol spelen in de mobiliteit, bijvoorbeeld voor streekbussen die langere afstanden moeten overbruggen en waar elektrisch rijden geen oplossing is.(https://www.tno.nl/nl/duurzaam/co2-neutrale-industrie/schone-waterstofproductie/15-dingen-die-je-moet-weten-waterstof/#h8c8af443-fc93-4b6b-8911-1c5ebf5ed628) Het is er in verschillende kleuren: 

1. Wat is waterstof? Waterstof is het meest voorkomend element in het universum. Onder normale omstandigheden is het gasvormig en spreken we over waterstof gas (H2). Waterstof is ook het lichtste gas dat we kennen, maar onder hoge druk heeft het per kg wel een hoge energie dichtheid van 120 megajoule (MJ). Dat is bijna drie keer zo veel als aardgas (45 MJ per kg). Het onder druk brengen (comprimeren) van waterstofgas kost echter ook de nodige energie (ongeveer 10%). (https://www.tno.nl/nl/duurzaam/co2-neutrale-industrie/schone-waterstofproductie/15-dingen-die-je-moet-weten-waterstof/#h8c8af443-fc93-4b6b-8911-1c5ebf5ed628)


2. Wat is grijze en blauwe waterstof? Vrijwel alle waterstof die op dit moment wereldwijd wordt geproduceerd is zogeheten ‘grijze waterstof’. De productie gebeurt op dit moment via Steam Methane Reforming (SMR). Hier reageert hoge druk stoom (H2O) met aardgas (CH4) met als resultaat waterstof (H2) en het broeikasgas CO2. In Nederland wordt op deze manier ongeveer 0,8 mln. ton H2 geproduceerd waarvoor vier miljard kuub aardgas wordt gebruikt en zorgt voor een CO2-emissie van 12,5 miljoen ton. Men spreekt over ‘blauwe waterstof’ of ‘low carbon hydrogen' als de CO2 die vrijkomt in het proces van grijze waterstof grotendeels (80 tot 90%) wordt afgevangen en opgeslagen. Dit wordt ook wel CCS: Carbon Capture & Storage genoemd. Dat zou kunnen gebeuren in lege gasvelden onder de Noordzee. Op dit moment wordt op nog maar een beperkt aantal plaatsen in de wereld blauwe waterstof op grote schaal geproduceerd. (https://www.tno.nl/nl/duurzaam/co2-neutrale-industrie/schone-waterstofproductie/15-dingen-die-je-moet-weten-waterstof/#h8c8af443-fc93-4b6b-8911-1c5ebf5ed628)


3. Wat is groene waterstof? Groene waterstof ook wel 'renewable hydrogen' genoemd, is waterstof die is geproduceerd met duurzame elektriciteit. De bekendste is elektrolyse waarbij water (H2O) via groene elektriciteit wordt gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). In Nederland is een groot aantal partijen bezig te experimenten met deze elektrolysers op megawattschaal. Waterstof komt ook vrij bij het op hoge temperatuur vergassen van biomassa. (https://www.tno.nl/nl/duurzaam/co2-neutrale-industrie/schone-waterstofproductie/15-dingen-die-je-moet-weten-waterstof/#h8c8af443-fc93-4b6b-8911-1c5ebf5ed628)

4. Wat is turqoise waterstof? Waterstof geproduceerd uit aardgas via de zogeheten molten metal pyrolyse technologie wordt ‘turquoise waterstof’ of 'low carbon hydrogen' genoemd. Aardgas wordt door een gesmolten metaal geleid waarbij zowel waterstofgas vrij komt als ook vaste koolstof. Dit laatste kan een nuttige toepassing vinden in bijvoorbeeld autobanden. Deze technologie bevindt zich nog in het laboratorium en het duurt minimaal tien jaar voor de eerste pilotfabriek is gerealiseerd.  (https://www.tno.nl/nl/duurzaam/co2-neutrale-industrie/schone-waterstofproductie/15-dingen-die-je-moet-weten-waterstof/#h8c8af443-fc93-4b6b-8911-1c5ebf5ed628)

Waterstof is geen energiebron maar een energiedrager. Het is een middel om aan andere bronnen ontleende energie op te slaan, te transporteren en in te zetten. In dat opzicht is het vreemd te spreken over een ‘waterstofeconomie’. Het is immers een tussenproduct. ‘De economie van zon en wind’ past beter bij het streven van de Europese Unie dat de uitstoot van broeikasgassen in 2050 netto nul is. In de verschillende scenario’s voor het verduurzamen van de Europese economie, loopt de bijdrage van waterstof in 2050 uiteen van bijna niets tot maximaal 23%. Niet echt een rechtvaardiging van de term ‘waterstofeconomie’. Nog een relativering: golven van waterstofenthousiasme zijn er al sinds de jaren ‘70. Het geloof in waterstof is, analyseert Marloes Dignum in haar proefschrift, een sprekend voorbeeld van een Grote Technologische Visie. Een dergelijke visie kent aan een bepaalde technologie een groot vermogen toe de samenleving ingrijpend te veranderen. Zo’n visie heeft een mobiliserende kracht, biedt een wenkend toekomstperspectief en verantwoordt investeringen gericht op een verre toekomst. Maar zo’n visie heeft ook een keerzijde: ze presenteert een technological fix en verkondigt een utopisch geloof dat de nieuwe technologie een panacee is voor alle problemen en het mogelijk zal maken vrolijk voort te gaan met overvloedig leven. Maar een wonderoplossing is waterstof niet. De brandstof waarop een waterstofauto rijdt, is in het ideale, meest duurzame geval gemaakt door electrolyse, het splitsen van water in waterstof en zuurstof, met behulp van groene stroom. Dat is een energieverslindend proces. Daardoor vergt, zo berekende de Oostenrijkse hoogleraar energiesystemen Manfred Schrödl, 100 kilometer rijden met een waterstofauto 2,4 keer zo veel energie als met een elektrische auto. (https://www.rathenau.nl/nl/klimaat/waterstof-rockster-van-de-duurzame-economie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten