donderdag 16 februari 2023

M (10%)

Bronckhorst (Geluidsfragment uitspraak ... is een gemeente in de Achterhoek in de Nederlandse provincie Gelderland. Zij behoort met een oppervlakte van 28.642 hectare en een omtrek van 108 km gemeentegrens tot de grotere gemeenten van Nederland. De gemeente is in 2005 ontstaan door een gemeentelijke herindeling: de gemeenten Hengelo, Hummelo en Keppel, Steenderen, Vorden en Zelhem fuseerden tot één gemeente met 36.073 inwoners (per 31 januari 2022, bron: CBS). Bij het kiezen van een naam voor de nieuw gevormde gemeente viel de keuze op Bronkhorst, echter met toevoeging van de letter C. De naam Bronckhorst is ontleend aan het middeleeuwse roemruchte geslacht Van Bronckhorst. De voorburcht van het kasteel Bronckhorst groeide uit tot een kleine nederzetting met de naam Bronkhorst. .... Bronckhorst heeft 44 kernen: De gemeente telt 44 officiële kernen. Het gemeentehuis staat in Hengelo.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bronckhorst)

Bronckhorster Brewing Company (voorheen Brouwerij Rodenburg) is een Nederlandse bierbrouwerij met een proeflokaal in Rha. Het bier wordt op dezelfde locatie als het proeflokaal gebrouwen. De brouwerij heeft een capaciteit van 600 hl.[1] ... De initiatiefnemer achter Brouwerij Rodenburg is de Engelsman Steve Gammage (1956), die zich in 1980 in Nederland vestigde, alwaar hij een eigen schildersbedrijf begon. Gammage liep echter ook al jaren met plannen rond om van zijn hobby, speciaalbier, zijn werk te maken en een eigen brouwerij te beginnen. In 2010 kwam het daarvan.[2] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bronckhorster_Brewing_Company)

Steve Gammage is geboren in Richmond UK in de provincie Yorkshire, niet ver van de Schotse grens. Tijdens één van zijn vele reizen ontmoet hij Yvonne en hij besluit haar te volgen en zich in Nederland te vestigen. Hij trouwt met haar en richt een eigen schildersbedrijf op met als specialisme: restauratie werkzaamheden. ... Op zijn vijftigste besluit hij het leven over een andere boeg te gooien: Steve stopt met zijn schildersbedrijf en start een bierbrouwerij in een inmiddels aangekochte boerderij in Rha, een gehucht vlakbij Bronkhorst. In 2010 gaat Brouwerij Rodenburg van start, vernoemd naar het voormalige paardenbedrijf “Rodenburg” dat gevestigd was in de boerderij. ... Op 3 km afstand van de brouwerij bevindt zich het plaatsje Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. En dan ook nog gelegen in de gemeente Bronckhorst! Met die naam wordt daarom een verbondenheid gevoeld, die tot uitdrukking komt in de nieuwe naam: “Bronckhorster Brewing Company”.(https://www.bronckhorster.beer/de-brouwerij/)

Bronckhorster Brewing Company is een bierbrouwerij in het Gelderse dorpje Rha, in de gemeente Bronckhorst. De brouwerij is in 2005 opgericht door Engelsman Steve Gammage. "Winners never quit and quitters never win", is zijn levensmotto. Als Steve eenmaal iets in zijn hoofd heeft, zal het gebeuren ook. En zo begint ook het verhaal van deze brouwerij. De beeldschone Achterhoekse Yvonne was liefde op het eerste gezicht. Zonder deze ontmoeting was Steve waarschijnlijk nooit in Nederland verzeild geraakt. En wat een gemis zou dat geweest zijn. Steve begon in Nederland met een schildersbedrijf. Ondanks het feit dat dit bedrijf zeer succesvol was, gooide hij het in 2005 over een totaal andere boeg. Bier was al jaren zijn passie en hij besloot het schildersbedrijf te verkopen en zijn hart te volgen. (https://www.bierista.nl/brouwerij/bronckhorster-brewing-company)

Het assortiment van de Bronckhorster Brewing Company bestaat uit een aantal vaste bieren, de BA-series en de Next Generations. Daarnaast brouwt Steve met regelmaat nieuwe speciaalbieren, die afhankelijk van de belangstelling, kans maken op een plek in het standaardassortiment. Dat kan ook gezegd worden van de BA-serie. Dit zijn de Barrel Aged-bieren, ofwel de op houten vaten gerijpte bieren. Deze vaten zijn eerder gebruikt om wijn, sherry, rum of whiskey (bourbon) te lageren. Het bier dat in deze vaten heeft gerijpt, levert bijzondere smaakervaringen op. Een zogenaamde ‘collaboration’, een samenwerking met een andere brouwer levert ook enkele keren per jaar een bijzonder bier op. (https://www.bronckhorster.beer/de-brouwerij/)

Symbiose De bieren van Bronckhorster Brewing Company zijn al jaren favoriet bij bierliefhebbers. In 2017 lanceerde Bronckhorster ook de bijzondere Symbiose; een mix tussen bier, wijn en champagne in samenwerking met brouwerij De Koperen Ster. (https://www.bierista.nl/brouwerij/bronckhorster-brewing-company)

Bronckhorster IJsselbock In 2017 werd de IJsselbock van Bronckhorster uitgekozen tot het beste Bockbier van Nederland! Dat was niet voor het eerst dat dit Bockbier een top drie klassering behaalde. Ook de Dubbelbock Bronckhorster Brok in de Keel scoort jaar na jaar hoog in deze verkiezing. (https://www.bierista.nl/brouwerij/bronckhorster-brewing-company)

Groene Buizerd Bronckhorster Brewing Company bouwt gestaag verder aan het bedrijf. Vader Steve, moeder Yvonne en zoon Raymon staan aan het roer van deze ambachtelijke brouwerij. Zij weten zich vergezeld door een team van jonge bevlogen gasten met een grote passie voor bier. Er wordt volop geschiedenis geschreven in het dorpje Rha - onderdeel van de gemeente Bronckhorst. De bieren worden regelmatig bekroond met prestigieuze prijzen en er ontstaan samenwerkingen die voor reuring zorgen. Mooi voorbeeld is de samenwerking met De Feestfabriek, het organisatiebureau van de Zwarte Cross. Gezamenlijk werd een cannabisbier op de markt gebracht onder de naam Groene Buizerd . Dat groene bier deed nogal wat stof opwaaien en werd mede daardoor een enorme verkoophit. (https://www.bierista.nl/brouwerij/bronckhorster-brewing-company)

Bronckhorster Barrel Aged Serie No.30 Bronckhorster Brewing Company Bronckhorster Barrel Aged Serie No.30 is een Midnight Porter gerijpt op Woodford Reserve Bourbon. Het bier heeft een alcoholpercentage van 13,0%. (https://www.bierista.nl/brouwerij/bronckhorster-brewing-company)

Symbiose Biere Blonde Brut Bronckhorster Brewing Company Symbiose Biere Blonde Brut is een samenwerking tussen Steve Gammage van Bronckhorster Brewing Company en Oliver Meckler van De Koperen Ster. Dit bier is het beste van bier, wijn en champagne. Deze special heeft een driedubbele vergisting ondergaan. Een rijk en complex aroma met een feestelijke sparkling die we kennen van champagnes. (https://www.bierista.nl/brouwerij/bronckhorster-brewing-company)

Bronckhorster begint proeflokaal met hotel 31 augustus 2022 Groot nieuws vanuit de Achterhoek. Bronckhorster Brewing Company breidt de activiteiten uit. Afgelopen week kwamen Steve en Raymon Gammage van Bronckhorster Brewing Company met groot nieuws naar buiten. Zij worden de nieuwe uitbaters van Cafe Hotel Heezen in Steenderen. Zij nemen het in de Achterhoek zeer bekende etablissement over van Gerrit en Ada, die het na veertig jaar wel genoeg vinden. In de loop van volgend jaar wordt in het pand een proeflokaal met hotel geopend. "Het openen van een proeflokaal en dan ook nog met een hotel, is absoluut een nieuwe stap die wij voor ogen hadden. Dat Gerrit en Ada deze stap positief hebben ontvangen en omarmen, maakt ons alleen maar trotser", aldus Raymon Gammage. (https://www.bierista.nl/actueel/bronckhorster-begint-proeflokaal-met-hotel)

Bronckhorster Brewing Company is een brouwerij, waar op ambachtelijke wijze zowel klassieke bierstijlen als innovatieve bieren gebrouwen worden. Onder toezicht en met hulp van de hoofdbrouwer en oprichter Steve Gammage, ontwikkeld het getalenteerd brouwteam recepten om bieren van hoge kwaliteit te produceren. Er wordt uitsluitend gewerkt met hoogwaardige ingrediënten. Ze brouwen bieren met unieke smaken. Wij laten ons graag telkens verrassen als er nieuwe bieren uitkomen in de Barrel Aged series. De laatste Bronckhorster BA no.30 was magnifiek, helaas is deze snel uitverkocht. (https://www.hopsandhopes.nl/brouwerijen/bronckhorster-brewing-company)

De brouwerij heeft een serie Saison Nouvelle. Er zijn op internet verschillende vermeldingen van het etiket ervan, zoals op https://colnect.com/en/drink_labels/drink_label/164514-Bronckhorster_Saison_Nouvelle-Brouwerij_Rodenburg-Netherlands. Op https://www.youtube.com/watch?v=SRT9qevdZvU is een degustatie beschreven:

Als de winter wijkt en de zonnestralen krachtiger worden, is het tijd voor Bronckhorster Lentebier. Een oranjegouden gloed schijnt door dit aromatische bier van hoge gisting. Hier word je blij van, van dit bier geniet je net als van de eerste stralen van de voorjaarszon. ... Verrassend lekker. Fruit, kruiden verwarmend. Smaakexplosie.(https://untappd.com/b/bronckhorster-brewing-company-saison-nouvelle/988076)

Het jaar 2010 was het jaar waarin Steve zijn droom eindelijk kon realiseren. Vanuit zijn passie voor Speciaal bier - en de Belgische traditionele stijlen in het bijzonder - begon toen écht zijn leven als brouwer. Op 30 april 2010 werd Steve's eerste batch een feit! Nu zijn we ruim 12 jaar verder. Steve brouwt nog steeds vol passie onze geliefde bieren.  Op 14 oktober 2022 werd er wederom gebrouwen, dit keer een bier met toch wel een bijzonder gevoel. Op deze dag werd de 1000ste batch gebrouwen!!! 💪 Deze mijlpaal kunnen we natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij laten gaan.  Steve's 'all time favorite' is de Saison Dupont, daarom hebben we ervoor gekozen om een Imperial Saison te brouwen. Het resultaat is een heerlijk gebalanceerde en kruidige Saison van 10% vol karakter, die we de toepasselijke naam "M" hebben gegeven en is afgevuld in feestelijke 37,5cl flessen met kurk.  (https://www.facebook.com/bronckhorsterbrewingcompany/)

Mooie foto: https://www.facebook.com/photo?fbid=597769979017158&set=a.471839104943580

De Bronckhorster M is een speciaal bier, omdat dit de 1000e batch is die brouwer Steve heeft gebrouwen. Dit is natuurlijk in de favourite stijl van de brouwer. Het resultaat is een stevige en kruidige saison, met een alcoholpercentage van 10%. (https://fr.hop-in.nl/products/bronckhorster-1000th-celebration-saison-nouvelle)

Als ik het muiltje losdraai, komt de kurk vanzelf naar boven. He bier opent als het ware zichzelf. Er is geen plop of  gushing. Het bier gaat geruisloos in het glas. Geen gesis of geborrel. Het bier is donker en mysterieus. De smaak is wellicht wat vlak en alcoholerig. Niet gek met 10%. Het mondgevoel tintelt iets en doet denken aan appel. Het is zuur, bitter en zoet. Het is een complex geheel dat wat doet denken aan wijn. Het tintelt in je mond, maar ook de geur tintelt in je neus. Het is een waardig bier. wat opvalt is dat het etiket heel chique is, maar ok het detailniveau: categorie S, IBU 26, EBC 28, mout: Extra Pale Dutch Pils Vienna Golden Promise, hop: Idaho Gem Mandarina Bavaria en Chinook uit Steenderen, gist: White Labs WLP568 -O Belgian Saison, adjuncten: red kompot pepper Andaliman pepper steranijspoeder      yuzupoeder kafir lime zetse. 

Aha weer yuzu! De steranijs herken ik trouwens in de smaak. De pepers kan ik helaas niet echt plaatsen.   

Peper is een in de keuken gebruikte specerij met een scherpe smaak. Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant, Piper nigrum. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine. Peper bestaat in verschillende kleurvarianten, zwart, wit en groen. Rode en roze peperkorrels zijn in essentie geen pure peper, want ze komen van een ander soort plant. Spaanse peper, die ook rood is, is afkomstig van een geheel andere plantensoort. Ook de scherpe smaak komt van een andere stof, namelijk capsaïcine. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Peper)

Black pepper (Piper nigrum) is native to southern India and has been cultivated since 2,000 BC, but it is uncertain exactly when pepper cultivation began in Cambodia. One of the first writings about Cambodian pepper dates to the late 13th century when Chinese diplomat, Zhou Daguan, noted pepper being grown around the ancient city of Angkor. Traders from Indonesia, Holland, and France have all played major parts in Cambodia's history with pepper. France’s Cambodian colonies and culinary authority popularized the Kampot pepper cultivar, especially in the early 20th century. If you dined at any respected Parisian restaurant during that period, your steak au poivre was seasoned exclusively with Kampot pepper. Cambodian pepper production collapsed under the rule of the Khmer Rouge beginning in the 1970’s. Farmers were forced to produce food crops instead of peppercorns. It wasn’t until the early 2000’s that pepper farmers returned to their traditions and saved this pepper cultivar from disappearing entirely. What Makes Kampot Pepper Special? The southwestern province of Kampot lies at the foothills of the Dâmrei Mountains, where the warm, humid weather, elevation, and quartz-rich soil create goldilocks farming conditions. Peppercorn vines flourish in this environment, yielding a spice of superior flavor and aroma. Kampot peppercorns are considered the finest pepper in the world. They’re named after their region of production, just like Vidalia onions, Bourbon whiskey, and Roquefort cheese. Kampot pepper is the first Cambodian product to receive the French appellation d'origine contrôlée—a geographical indication that protects trade names for special food products, like Champagne. The European Union also granted Kampot pepper protected geographical indication status in 2016. This protection status ensures farmers are paid fairly for their pepper and that the quality is held to a high standard. Red Kampot peppercorns are particularly special. When the peppercorn clusters are ready for harvest, a few of the berries will turn blush red. When the pepper berry is at this stage, its fruity, sweet flavor is most present. These perfectly ripe, red berries are separated by hand before they are dried in the sun. This season we are carrying a special dark red variety, where only the choicest red berries are selected for this ultra-premium grade. (https://www.thespicehouse.com/blogs/news/kampot-peppercorn-spotlight)

Andaliman peper is een wilde peper van het Indonesische eiland Sumatra. Deze peper heeft een fruitige smaak met intense noten van citrus. De inwoners van Sumatra noemen andaliman peper daarom ook intir-intir of citroenpeper. Andaliman peperbollen zijn mild pikant. De peper heeft een licht prikkelend en verdovend effect op de tong, net zoals Szechuanpeper. Handgeoogste peperbessen uit de jungle De zeldzame andaliman peperstruiken groeien in het wild in de jungle in Sumatra. De ranken met peperbessen worden met de hand geoogst. Daarna laat men deze ranken drogen in de zon in rieten manden. Tijdens het drogen verliezen de bessen ca. 90% van hun gewicht. Voor 1 kilo andaliman peper heb je dus heel veel verse peperbessen nodig. (https://nl.pit-pit.com/products/andaliman-peper)

De Andaliman peper groeit in het wild in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra. De plant is zeer zeldzaam en kan niet worden gekweekt. De smaak doet een beetje denken aan Szechuan peper met een vleugje cubeb peper. De vruchten worden met de hand geoogst in de jungle, en in de zon gedroogd in rieten manden.... Een uniek aroma: licht sprankelende, bedwelmende en zeer intense citrusnoot. De Andalimanpeper stimuleert de speekselvorming, waardoor je gerechten intenser van smaak worden.  (https://www.piccantino.nl/herbaria/wilde-andaliman-peper)

...verrassende, wildgeplukte Indonesische peper heeft een wonderlijke citroen-achtige smaak, met de licht-verdovende werking zoals sichuan(peper). Andaliman wordt verder gekarakteriseerd door tonen van limoen en mandarijn. Ook bekend als Batakpeper (Sumatra) (https://www.boldspices.nl/a-59171114/kruiden-en-specerijen/wilde-andaliman-peper/#description)

Er zijn duizenden soorten pepers, de één schreeuwend heet en de ander zacht en mild. Piment d’Espelette is één van die soorten en groeit in de prachtige omgeving van Frans-Baskenland.  Piment d’Espelette is de Franse benaming voor peper uit Espelette, een plaatsje in het Zuid-Westen van Frankrijk, vlakbij de Atlantische oceaan. De peper is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar omdat het daar niet goed kon gedijen zou het door Columbus zijn meegenomen naar Frankrijk. Naast Espelette zijn er nog 9 andere aangrenzende dorpjes waar de peper mag groeien. Komt hij daar niet vandaan? Dan is het geen echte piment d’Espelette! (https://www.culy.nl/inspiratie/alles-over-de-franse-piment-despelette/)

Om aan te geven hoe pittig een peper is, is er een speciale schaal ontwikkeld: de ruim honderd jaar oude Scoville-schaal. Op basis van de aanwezige stof capsaicin wordt de mate van pit bepaald, variërend tussen de 0 en 2.200.000 zogenaamde Scoville heat units (SHU).Piment d’espelette wordt beschouwd als lichtpittig en scoort 4.000 op de Scoville-schaal. Dit is te vergelijken met de jalepeño peper. (https://www.culy.nl/inspiratie/alles-over-de-franse-piment-despelette/)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten