zondag 20 november 2022

Ekstera

De Ekstera is een troebel donkergele NEIPA met passievrucht. Het bier smaakt zurig. Doet me denken aan een zure roze grapefruit IPA met fruit erin. Die dronk ik eens in Canada (of was het Nieuw Zeeland?). Het bier smaakt niet echt bitter, maar vooral zuur. De carbonatie is scherp, maar de afdronk is wat filmachtig. Het heeft geen waterig mondgevoel. Het is niet te verwarren met Fanta. 

Het is te verwarren met een ander bier van Bird Brewery, of is het verschil te proeven?

EKSTER VS EKSTERA Dit jaar delen wij onze liefde voor bier met unieke brouwsels. Om de maand lanceren wij twee bieren met een klein verschil. Bij Ekster (NEIPA) en Ekstera (NEIPA Passion Fruit) is de basis van het bier een New England IPA, de toevoeging van de passievrucht bij dit bier maakt het verschil tussen beiden. (https://birdbrewery.com/ekster-vs-ekstera/)

Bij de Ekster en Ekstera is de basis van het bier een New England IPA. Zo simpel is het. Het verschil zit tussen de bieren zit in de toevoeging van fruit. De passievrucht geeft het bier een andere aroma- en smaakprofiel mee dan dat de hoppen al deden. Genoeg redenen om samen te proeven.  (https://birdbrewery.com/ekster-vs-ekstera/)

De Ekster (6,2%) is een volle New England IPA. Het bier heeft een volle body door de mix van mouten. Door een flinke dosis hop toe te voegen na het koken krijgt het bier weinig bitters, maar heel veel fruit in de smaak. (https://birdbrewery.com/ekster-vs-ekstera/)

De Ekstera (6,2%) is volle New England IPA mét passievrucht. De mix van gerste-, tarwe- en havermout geeft het bier een volle body met heel veel fruit. (https://birdbrewery.com/ekster-vs-ekstera/)

Ekstera Biertype: IPA - New England / Hazy Smaakcategorie: Fris & Fruitig Verpakking: Fles, Fust Dit bier werd gebrouwen in 2022. De Ekstera is een volle New England IPA mét passievrucht. De mix van gerste-, tarwe- en havermout geeft het bier een volle body met heel veel fruit. Beschrijving Alcoholpercentage 6.2% EBU 5 Brouwerijen Bird Brewery (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier?bier_id=17476)

Nu is dit een bierblog, maar anders zou het gaan over Ekstera:

Ekstera Inc. is a power equipment company founded in March 2019. Our base of operations is in Oshawa, Ontario, Canada. We are a member of the Brilliant Catalyst and the Spark Centre. Our technology has received funding from the Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada (NSERC) Idea to Innovation Grant, the Department of National Defence’s (DND) Innovation for Defence Excellence and Security (IDEaS) Program, Transport Canada, and the Firefly Fund. (https://ekstera.ca/)

Poslanstvo podjetja Ekstera d.o.o. je s pomočjo krožnega gospodarstva podjetjem zagotoviti najboljše rešitve. Našo vizijo dosegamo na način nudenja celostne pomoči podjetjem pri ravnanju z odpadki in razvojem uporabnih izdelkov iz odpadkov. Razvoj izdelkov poteka na način povezovanja podjetji iz naše široke mreže poslovnih partnerjev. (https://www.ekstera.si/sl/)

Svaki Exterra model urađen je sa posebnom pažnjom. Dobri krojevi i kvalitetna izrada su ono što nas izdvaja od drugih. (https://exterra.rs/)

Nu wil ik wel eens wat afwijken van uitsluitend bier, want het bier verwijst naar Ekster. de pica pica

De ekster (Pica pica) of gewone of Euraziatische ekster is een vogel uit de familie van kraaien. Geluidsfragment zang (info / uitleg) De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 als Corvus pica gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2]... Met zijn opvallende zwart-witte verenkleed is de ekster een van de gemakkelijkst te herkennen vogels. De vogel bouwt zijn grote nest meestal in een boom, maar er zijn ook nesten gevonden in struikgewas, op steigers, elektriciteitsmasten en zelfs op vensterbanken. Zijn kostje scharrelt hij op de grond bij elkaar en bestaat voornamelijk uit insecten en aas. 's Winters eet hij ook wel zaad (van de voertafel) en andere plantaardige bestanddelen. In het voorjaar, als hij jongen heeft, wil hij ook wel eieren en jongen van andere vogels aan zijn eigen jongen voeren. Zoals alle kraaiachtigen is de ekster een echte omnivoor. De ekster is niet bang om zich in de buurt van mensen te laten zien of zich te vestigen, bijvoorbeeld in tuinen; in landelijke gebieden zijn ze schuwer omdat ze een gemakkelijk doelwit vormen voor de -illegale- jacht. Eksters vormen levenslange broedparen, en ze vormen met de uitgevlogen jongen nog een tijd een gezin, maar ze leven 's zomers niet in groepen. Wel kunnen de juveniele eksters in groepen voorkomen... De vogel is 40 tot 51 cm lang, inclusief de staart (20 tot 30 cm lang).[5] Het opvallende bonte verenkleed en de lange staart, samen met de luide karakteristieke roep, maken de soort onmiskenbaar. In open landschap trekt de vogel de aandacht door in groepjes van twee of drie met snel bewegende vleugels een voor een langs te vliegen, onderwijl krassend. Als de vogel neerstrijkt wordt de lange staart meteen omhoog getild, en zorgvuldig van de grond gehouden. Kop, nek en borst zijn glanzend zwart met vaak een metaalgroene of -blauwe glans; de buik en schouders zijn zuiver wit; de vleugels hebben een groene weerschijn. De slagpennen hebben witte binnenvlaggen, wat van onderaf zichtbaar is. Poten en snavel zijn zwart. De jongen lijken op de ouders, maar hebben aanvankelijk niet dezelfde weerschijn op de roetzwarte delen van hun verenkleed. Het mannetje is iets groter dan het vrouwtje. Dominante dieren hebben tevens een langere staart dan de niet-dominanten. Net als bij andere kraaiachtigen wandelen ze over de grond, maar als ze worden aangetrokken door voedsel of door een bijzonder voorwerp verplaatsen ze zich met kleine sprongetjes zijwaarts, met de vleugels iets open gespreid. Het is een fabeltje dat eksters blinkende objecten zouden verzamelen (meestal 'stelen' genoemd) of zelfs eten.[6] Eksters zijn nieuwsgierige vogels en onderzoeken alles wat voor hen nieuw is. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ekster)

stichting PICA bevordert & stimuleert informatievoorziening in Nederland... Ben jij een bibliotheekmanager of -medewerker die altijd rondloopt met innovatieve ideeën? Dan komt stichting Pica dolgraag in contact met je. Initiatieven en projecten die de openbare en wetenschappelijke informatievoorziening van bibliotheken in Nederland naar een hoger niveau tillen komen in aanmerking voor een subsidie van stichting Pica. Zodat zoveel mogelijk mensen meeprofiteren. (https://www.stichtingpica.nl/)

Voel je de drang om dagelijks niet-eetbare dingen te consumeren, zoals bijvoorbeeld aarde, haar, steentjes en munten? Dan heb je wellicht de eetstoornis pica. Ook het eten van grote hoeveelheden rauw en onbewerkt voedsel wordt gezien als pica. Het grote verschil met andere eetstoornissen zoals bijvoorbeeld anorexia, boulimia of NAO is dat het bij pica niet draait om gewichtsverlies. Officieel is 'eetstoornis' dan ook niet de goede naam voor de pica eetstoornis. Als je pica hebt, eet je naast niet-eetbaar voedsel namelijk ook 'gewoon' voedsel. Het consumeren van producten die niet bedoelt zijn als voedsel, kan leiden tot grote lichamelijke problemen. Bij het eten van oneetbare dingen kan je denken aan: aarde zand en klei stenen takken, hout en houtschilfers plastic ontlasting haar zeep munten verf gloeilampen (knoopcel)batterijen magneten ....Voor kleine kinderen is het de normaalste zaak van de wereld om alles in hun mond te stoppen. Dit is normaal en hoort bij het leerproces waarin ze ontdekken wat wel en niet eetbaar is. Als een kind ouder is dan 3 à 4 jaar en nog steeds oneetbare dingen eet, wordt dit vaak gedefinieerd als pica. Maar pica komt zeker niet alleen bij kinderen voor. Ook bij volwassenen en zwangere vrouwen kan de voedingsstoornis zich ontwikkelen. ... We kunnen nog geen exacte oorzaak geven voor het ontstaan van pica. Net als bij andere eetstoornissen, gaat het vaak om een combinatie van factoren. Wél blijkt uit onderzoek dat iemand met pica vaak ook is gediagnostiseerd met een ontwikkelingsstoornis of een psychische stoornis. Bij kinderen met een ontwikkelingsstoornis zoals autisme, wordt bijvoorbeeld vaker pica geconstateerd dan bij leeftijdsgenoten zonder ontwikkelingsstoornis. Er zijn ook aanwijzingen dat armoede, verwaarlozing en mishandeling aanleiding kunnen zijn voor het ontwikkelen van pica. Het vermoeden bestaat dan ook dat pica in ontwikkelingslanden vaker voorkomt dat in ontwikkelde landen zoals Nederland. In ontwikkelingslanden speelt ondervoeding soms een rol. Maar het komt ook voor dat het consumeren van niet-eetbare dingen cultureel bepaald is. Bij een aantal Afrikaanse culturen is het normaal om bepaalde soorten klei te eten. In dit laatste geval spreken we niet van een voedingsstoornis maar van een gebruik of gewoonte. (https://www.psyq.nl/eetstoornis/voedingsstoornissen/pica-eetstoornis)

Pica is het eten van niet-eetbare materialen. Maar ook wanneer katten alleen kauwen of sabbelen op niet-eetbare materialen valt dit onder pica. Sommige dierenartsen en wetenschappers zien pica als een gedragsstoornis terwijl anderen het zien als een medisch probleem. Pica komt voor bij bloedarmoede, bij ondervoeding en bij maagdarmproblemen, bijvoorbeeld bij een worminfectie of ontstekingen aan de darmwand. Daarentegen komt pica ook vaak samen voor met (ander) dwangmatig gedrag Dwangmatig gedrag heeft als kenmerk dat het gedrag op een zodanige manier herhaald wordt dat het nor... (zoals overmatig wassen (met kale plekken tot gevolg), sabbelen op staart en poten en overmatig eten) en met bepaalde vormen van angst (zoals verlatingsangst). In sommige gevallen is pica een vorm van aandacht vragend gedrag. ... Katten met pica kunnen een voorkeur hebben voor vele verschillende materialen zoals wol, stof, papier, karton, rubber, hout, leer, plastic en cellofaan. Zie figuur 1 in de sectie ‘Wetenschappelijk onderzoek naar pica’. Het sabbelen, kauwen en opeten van wol en stof is mogelijk een aparte categorie. Deze vorm van pica komt vaker voor bij de Oosterse rassen (zoals de Siamees, de Tonkinees en de Heilige Birmaan) dan bij andere katten. Dit duidt op een genetische aanleg voor dit gedrag. Maar er zijn ook Oosterse rassen die een voorkeur hebben voor andere materialen, net zoals er niet-raskatten zijn die een voorkeur hebben voor wol. (Bradshaw 1997). ... In de periode dat kittens leren op de kattenbak te gaan komt het voor dat zij kattengrit eten. Klontvormende klei kan tot uitdroging en problemen met de luchtwegen leiden wanneer de kittens het inhaleren. Het is beter bij jonge kittens houtkorrels als kattengrit te gebruiken. Wanneer volwassen katten kattengrit eten kan dit een aanwijzing zijn voor een onderliggend lichamelijk probleem zoals bloedarmoede. In deze gevallen dient contact opgenomen te worden met de dierenarts. (https://kattenkenniscentrum.nl/pica-bij-katten/)

Soms vormen twee of drie eksters een groepje dat bijvoorbeeld katten pest, dat wil zeggen dat ze onder luid "gekekker" schijnaanvallen uitvoeren op deze dieren. Ze doen dat omdat ze instinctief weten dat de kat een voor hen gevaarlijk roofdier is, dat uit hun gebied moet worden verdreven. Andere vogelsoorten en ook zoogdieren (muizen en dergelijke) worden hierdoor gewaarschuwd en zullen extra oppassen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ekster)

Sinds enkele decennia zoeken eksters graag het gezelschap op van mensen in tuinen, stadsparken, etc. Ze profiteren van het extra voedselaanbod en nemen de daarbij behorende huiskatten voor lief. (https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/ekster-jaagt-op-kat)

We kennen de ekster natuurlijk vooral als die ene zwart/witte kraaiachtige vogel met de eigenschap glimmende dingen te willen stelen. Het zouden dieven zijn en net als kraaien onheilvoorspellers.... Dit blijkt echter niet zo te zijn. Van oudsher wordt de ekster juist in verband gebracht met geluk. Niet het soort dat je in de schoot wordt geworpen, maar juist dat de ekster in staat is om waardevolle dingen uit een hele hoop te vinden. ... De ekster is een van de intelligentste kraaisoorten en wordt in verband gebracht met hekserij. ... Tevens is de ekster nieuwsgierig en op zoek naar kennis en wijsheid. Niet vanuit hebzucht om maar zo veel mogelijk te nemen, maar juist vanuit nieuwsgierigheid en om die kennis te kunnen toepassen en delen. (https://zonenmaan.net/dierensymboliek-de-ekster/)

De ekster (Pica pica) komt voor in heel Europa en in grote delen van Azië. Oorspronkelijk kwamen eksters vooral voor in open en halfopen landschappen zoals velden, landerijen en weilanden, afgewisseld met wat bossen en struiken. Tegenwoordig vind je ze echter ook steeds meer in de stedelijke omgevingen. De ekster wordt beschouwd als één van de intelligentste dieren op aarde. Eksters hebben uitgebreide sociale rituelen, vertonen expressie van verdriet en rouw, maken gebruik van gereedschappen en kunnen zichzelf, als een van de weinige dieren, herkennen in een spiegel. ... Eksters zijn omnivoren en eten alles wat ze maar kunnen vinden. Het grootste deel van hun menu bestaat uit emelten, torren, kevers, regenwormen, bessen, fruit, kadavers en menselijk afval. In het broedseizoen, wanneer de eksters zelf jongen hebben, wordt dit aangevuld met eieren en jongen van andere (zang)vogels. Studies hebben uitgewezen dat eieren en zangvogels slechts een zeer klein percentage uitmaken van het eksterdieet; en dit uitsluitend tijdens het broedseizoen. De zangvogelpopulatie ondervindt hier geen schade van en het aantal jonge en volwassen zangvogels dat door rondstruinende katten wordt gegeten is velen malen groter. (https://www.vogelhospitaal.nl/kennis/onze-vogels/ekster/)

Maar genoeg over vogels en eetgedrag, terug naar dat bier. Ik heb een decennium (???) geleden eens zo'n IPA met grapefruit gedronken. Erg zuur en met besjes erin, was erg exotisch. Schreef ik er toen er ook al over???

Eens zoeken wat ik kan vinden:

Brewed with the hop aficionado in mind, Fat Tug is a Northwest-style India Pale Ale with an intense hop profile featuring notes of grapefruit, mango, melon and passionfruit. Sufficient malt is there to provide support. At 7% alc/vol and 80+ IBUs this beer delivers on the promise to satisfy anyone with a thirst for all things hoppy! ... ABV 7 % MALTS Pilsner, Crystal, Carapils HOPS Cascade, Columbus, Centennial, Amarillo, Citra (https://driftwoodbeer.ca/beers/fat-tug-ipa/)

It's Not Me, It's You Grapefruit IPA, 6.6% If you love IPA and summertime, then this beer is for you. Jammed full with fresh grapefruit puree, this beer is hoppy and refreshing! (https://www.arrowheadbrewingcompany.ca/food)

Bench Brewing Company 3991 King Street Beamsville, ON, LOR 1B1 Kanada www.benchbrewing.com (https://bierblog.info/?tag=ontario)

Hopsters DIPA is a subtly hazy golden colour, this Double IPA is bold and full bodied. Bursting with tropical notes of mango, grapefruit and pineapple, balanced by a smooth and subtle sweetness ABV: 8.0% IBU: 70 (https://benchbrewing.com/products/hopsters-dipa?_pos=1&_sid=b956e73dd&_ss=r)

Kerel Grapefruit IPA (4,2%Alc.Vol.) VBDCK – Tielrode Amberkleurig bier met gebroken witte schuimkraag Licht florale neus Grapefruit Agrum Tijm Lichte bitterheid Tikje honing Eerste slokken zijn bitter Agrum Pompelmoes Citrus Ook prikken tijm in de smaak Lange bittere afdronk Aangenaam bier (http://www.blog.seniorennet.be/bierblog/zoeken.php)

Nee, ik kon 'm niet vinden. Maar er is in 10 jaar tijd al zo veel bijzonder bier op de markt gekomen...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten