zondag 10 oktober 2021

Spar speciaalbier

Spar (Picea) is een geslacht van houtige planten uit de dennenfamilie (Pinaceae). De naaldbomen dragen bij aan de bossen op het noordelijk halfrond. Verschillende soorten van het geslacht staan niet alleen in het bos, maar worden ook gekweekt voor de sier. Voor sierdoeleinden zijn er cultivars met verschillende vormen, zoals een bol, een piramide, een dwergvorm en een treurvorm. De bomen behouden het hele jaar door hun naalden. De sparren zijn van de dennen (Pinus) te onderscheiden doordat de naalden bij sparren alleenstaand zijn, en bij dennen met twee of soms meer bij elkaar staan. Sparren hebben bovendien platte, driehoekige of vierhoekige naalden en dennen ronde. Bij de fijnspar (Picea abies) staan de naalden rondom de twijg. Bij zilversparren (Abies) en bij de douglasspar (Pseudotsuga menziesii), staan ze in hetzelfde vlak in twee rijen aan weerskanten van de twijg. In tegenstelling tot zilversparren (Abies) komt bij sparren een deel van de bast mee als een naald wordt uitgetrokken. Er zit bij sparren dus altijd een vlaggetje aan de losgetrokken naald. De takken staan in kransen rondom de stam. De zijtakken staan in twee rijen min of meer tegenover elkaar. ... De fijnspar wordt veel als kerstboom gebruikt en hier dan ook speciaal voor gekweekt. Duurdere kerstbomen zijn de blauwe spar (Picea pungens) en de Kaukasische zilverspar (Abies nordmanniana), die trager groeien, maar waarvan de naalden minder snel uitvallen... In april 2008 maakte de Universiteit van Umeå bekend dat zij een 9550 jaar oude fijnspar (Picea abies) had ontdekt.[1] Deze spar staat in Dalarna (Zweden). Wetenschappers hebben de leeftijd bepaald door de koolstof in het hout van de boom te analyseren. Deze spar is nu de oudst bekende boom ter wereld. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Spar)

O denneboom, o denneboom... het beroemde kerstliedje mag dan wel zo gaan, in de praktijk heeft bijna niemand een echte dennenoom in huis staan. De spar als kerstboom is veel populairder. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? ... De spar is namelijk geen dennenboom en een dennenboom geen spar. Dat verschil zit ’m in de naalden. Je kunt de dennenboom herkennen aan zijn lange, zachte naalden, terwijl de spar juist harde en korte naalden heeft. Een ander handig ezelsbruggetje: als er een losse naald aan de boom groeit, dan is het een spar. Dus: solo of single = spar. Bij de spar groeien er twee naalden uit, dus: duo. Duo = den.... Wil je ook nog het verschil tussen de zilverspar en fijnspar weten? Rol dan een naald van de boom tussen je vingers. Rolt het niet makkelijk tussen je vingers? Dan is het de naald van een zilverspar. Naalden die wel goed rollen, horen bij de fijnspar. (https://www.libelle.nl/persoonlijk/libelle-legt-uit-wat-is-het-verschil-tussen-een-dennenboom-en-een-spar~b8746f72/)

Maar wist je dat een kerstboom helemaal geen denneboom is maar een spar? (https://schooltv.nl/video/o-dennenboom-wat-zijn-je-takken-wonderschoon/?callback=%3F&cHash=0f3b68d59826cb6b88346ea57e4fc647)

De dennenboom, of kortweg den, is de opstaande kant van het scheepsruim, vanaf het dek van een binnenschip. Op de den rusten de merkels van de luikenkap. In de ontwikkeling van het binnenschip is er een periode geweest waarin de roef tegen het ruim werd gebouwd. Men sprak in zo'n geval van "roef aan de den". In de tijd dat de Friese kap met houten luiken werd vervangen door aluminium luiken leverde de zeeg van een schip een probleem. De den volgde de zeeg. In zo'n geval werd de den verhoogd tot de bovenrand een rechte lijn volgde. Daarmee kon een luikenwagen gemakkelijker over de den worden verreden of konden, in het geval van schuifluiken, de luiken gemakkelijker worden verschoven. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Dennenboom_(scheepsterm))

De Dennen zijn heel eenvoudig en toch weer moeilijk. De dennen die je in de bossen tegenkomt zijn vrij eenvoudig: er zijn niet zoveel soorten. Maar de soorten die je aangeplant in tuinen aantreft zijn wel moeilijk: er is import vanuit allerlei wereld-delen. Om dennen uit elkaar te houden zijn vaak verschillende onderdelen van de boom nodig. - Het aantal naalden per bosje - De lengte van de naalden - De grootte van de dennenappel, de kleur en soms kenmerken zoals vorm en stekels - De kleur en textuur van de bast - de vorm van de knoppen De bast van dennen is vaak geheel verschillend aan verschillende zijden. 1. Het makkelijke van de dennen in Nederland is dat 95% van de bossen 1 soort betreft: de Grove den: een echte bosboom. Te herkennen aan de stam die bovenin licht-bruin wordt. Hij heeft vrij korte naalden (3 tot 6 cm), die gedraaid zijn en steken. De knoppen zijn klein. De dennenappels zijn klein (2 tot 5 cm) en niet opvallend. De bast is vaak onopvallend, maar grotere bomen hebben vaak bruine schub-patronen aan een kant van de stam. Vaak is de stam niet kaarsrecht, maar iets of erg krom, zeker bovenaan. Naalden paarsgewijs (twee bij elkaar) --> Grove den (https://www.bomengids.nl/dennen.html)

Den (botanische naam: Pinus) is een geslacht van naaldbomen uit de dennenfamilie (Pinaceae).[1] Veel soorten binnen het geslacht Pinus worden gekenmerkt door naalden die op korte loten staan in bundels van twee tot vijf of meer. De naalden kunnen van enkele centimeters tot circa 25 centimeter lang worden. Enkele soorten zijn struiken, maar de meeste soorten zijn bomen. De den heeft een grote verspreiding op het noordelijke halfrond: vooral in Noord-Amerika en Azië komen veel soorten voor. Dennensoorten kunnen dominant zijn in bossen in wat koudere regionen zoals in de bergen en in landen dichter bij de noordpool. In Nederland kwam de grove den na de laatste ijstijd van nature voor op hoogveen.[2] De grove den is daar verdwenen door de ontginning van hoogveen. Er zijn enkele dennensoorten zoals de Corsicaanse den en grove den aangeplant om zandverstuivingen vast te leggen. Hierdoor zijn de enorme stuifzandgebieden op de Veluwe grotendeels verdwenen. Daarnaast is in de 20e eeuw veel grove den aangeplant in Nederland om te voorzien in de behoefte aan mijnhout. ... De naam 'den' werd oorspronkelijk vooral gebruikt voor soorten uit verwante geslachten, zoals spar en zilverspar. Het verwante Duitse woord Tanne betekent zilverspar. In het Nederlands is het gebruik verschoven naar soorten uit het geslacht Pinus (met name de grove den en de zeeden) of als verzamelnaam voor alle soorten uit de dennenfamilie.[3] Voor de soorten van het geslacht "den" was het woord "pijnboom" gebruikelijk, wat terug te vinden is in enkele afgeleide woorden. Zo heten de pitten van de parasolden pijnboompitten. Een andere oude naam is "mastboom". Het liedje O dennenboom[4] gaat over de kerstboom; dit is meestal een spar of een zilverspar, en dus geen den in de huidige betekenis. Het hout van dennen heet grenen. Dennenhout stamt van het geslacht Abies (zilverspar). Sparren leveren vurenhout. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Den_(geslacht))


SPAR is de winkel voor jouw dagelijks gemak. Met ca. 12.500 winkels in 44 landen is SPAR één van de grootste foodretailers ter wereld en altijd in de buurt. (https://www.spar.be/over-spar)

SPAR is in 1932 opgericht door Adriaan van Well, hij begon een samenwerkingsverband met kruideniers. Hiermee plantte hij een zaadje dat inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie. Het motto om de samenwerking te starten gaf de organisatie haar naam, DE SPAR: ‘Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig’. De kruideniers creëerden voordeel door centraal in te kopen en gezamenlijk reclame te maken. (https://www.spar.nl/spar-geschiedenis/)

Spar (marketingnaam SPAR) is een internationale keten van supermarkten, in 1932 opgericht in Zegwaart door Adriaan van Well. In oorsprong luidde het motto van de organisatie: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig’, waaruit het acroniem DE SPAR is ontstaan, later ten gevolge van het toetreden tot de internationale markt verkort tot SPAR. ... Meestal zegt men dat De Spar een afkorting is van het motto "Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig". In dat geval is het lidwoord dus een essentieel onderdeel van de naam.[5][6] Volgens anderen is de naam "De Spar" willekeurig gekozen, omdat de oprichter Van Well een sparrenboom had getekend op de notulen van de oprichtingsvergadering, of om een andere reden, en in dat geval heeft men het motto bij de naam bedacht,[7] een backroniem. Toen er ook in Duitsland Spar-winkels kwamen is het woordje "De" vervallen. In sommige landen, onder meer in Italië, is men de naam DeSpar blijven gebruiken. In het Duits denkt men bij de naam Spar aan sparen. Toch gebruikt de keten ook daar hetzelfde logo met een groen omcirkelde sparrenboom (die in het Duits Tanne heet). Het huidige logo is in 1968 ontworpen door Raymond Loewy. Bij sommige winkels is een slijterij met de naam Le Sapin. Dat is de Franse vertaling van De Spar. ...De bij DE SPAR aangesloten kruideniers behielden hun eigen zelfstandigheid en door hun gezamenlijke inkoop en reclame, creëerden ze hun voordeel. Reeds vijf jaar na de oprichting hadden zich dertien groothandels en 2200 winkeliers zich bij de organisatie aangesloten. Ook buitenlandse winkeliers namen kennis van dit concept en sloten zich aan. Hierdoor werd naast SPAR-Nederland SPAR-International opgericht, eveneens ondergebracht in het hoofdkantoor in Amsterdam. SPAR heeft vestigingen in 48 landen en een gezamenlijke omzet van € 39,8 miljard (2020) via 13.501 winkels.[1] Daarmee is SPAR een van de grotere supermarktketens ter wereld. ... Trivia Op 16 mei 2009 is op de plaats van het ontstaan van Spar (Dorpsstraat, Zoetermeer) op initiatief van de bewoners een kunstwerk gekomen ter herinnering aan de start van SPAR. Het kunstwerk is gemaakt door Vera Zegerman en is te zien in het portiek naast huisnummer 178. Elk jaar wordt in de maand februari een SPAR-ondernemersbeurs gehouden. Pé Daalemmer & Rooie Rinus hadden het in hun liedjes regelmatig over "pinda's van de SPAR". The Undertones doen boodschappen bij SPAR (in het nummer Mars Bars). In Leiderdorp is het SPAR-museum gevestigd.[8](https://nl.wikipedia.org/wiki/Spar_(supermarkt))

'Pé Daalemmer & Rooie Rinus' is een Groninger kleinkunst-duo, gevormd door Peter de Haan (Loppersum, 3 mei 1956) en Frank den Hollander (Middelburg, 2 juli 1957).... Het duo bestond aanvankelijk vijf jaar, tussen januari 1980 en november 1984. In november 1984 was er een afscheidsoptreden in de Stadsschouwburg. Het duo werd bekend door straatoptredens in de stad Groningen waarbij ze, zichzelf begeleidend op een akoestische gitaar en een kazoo, bekende liedjes zongen voorzien van teksten in het Gronings en Nederlands. (https://nl.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9_Daalemmer_%26_Rooie_Rinus)


The Undertones zijn een Noord-Ierse rockband uit Derry. De band bestond oorspronkelijk van 1975 tot 1983 en werd in 1999 heropgericht... De band werd in 1975 opgericht en bestond uit de broers John en Damian O'Neill op gitaar, bassist Michael Bradley, drummer Billy Doherty en zanger Feargal Sharkey. In de beginjaren speelde de band enkel covers van andere bands. In 1977 begon de band eigen materiaal te vervaardigen en in 1978 kwam de debuutsingle Teenage Kicks uit. Dit nummer werd een hit, niet in de laatste plaats dankzij de hulp van de Engelse radio-diskjockey John Peel, die het nummer in zijn radioprogramma waardeerde met 28 sterren op een schaal van één tot vijf. (https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Undertones)


Spar heeft aandacht voor bier. Zo hebben ze op hun website aandacht voor bierparing: https://www.spar.be/inspiratie/bier-pizza-pairing

Hoewel je zou denken dat pizza & wijn een “match made in heaven” is (door de combinatie van kaas & wijn), is bier eigenlijk de betere pizza-kompaan van de twee. Er is zelfs een wetenschappelijke verklaring voor: door de zuurtegraad en de bitterheid van het bier, worden je smaakpapillen bij elke slok gereset. Een beetje zoals gember bij je sushi. Zo kan je optimaal genieten van elke hap pizza. Bovendien is bier, net als pizzadeeg, opgebouwd uit gist en graan. Helemaal in harmonie!(https://www.spar.be/inspiratie/bier-pizza-pairing)

Er zit zelfs en recept bij voor bier-pizzadeeg!?! 

Bier in je glas? Lekker! Maar ook in je potten, pannen en zelfs deeg. Want bier kan heel veel luchtigheid én smaak geven aan je gerechten en baksels. Met deze heerlijke receptinspiratie zeg jij ook volmondig schol tegen gerechten met bier in de hoofdrol! (https://www.spar.be/inspiratie/koken-met-belgisch-bier) Zoals bijvoorbeeld bierjus bij kip en zuurkool: https://www.spar.nl/recepten/met-zuurkool-gevulde-kip-met-bierjus-1248/

Op hun site vond ik 240 bieren. Tussen de Amstel, La Chouffe, Leffe en Westmalle staan daar dan ook Sparbieren tussen.

Spar Bier is een bierbrouwerij uit Waalwijk (Nederland) die is opgericht in 2019. Deze brouwerij heeft 2 bieren in het assortiment. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/waalwijk/spar-bier)

IPA (5,5%) met dennentoppen had ik al eens eerder op. Die vond ik destijds niet zo bijzonder. Blijkbaar was er wel markt voor, want er is nu een hele serie.

Spar bier I.P.A. [5,5%] De frisse hoppige! licht amber kleurig heeft de frisheid van dennentopppen mooie toetsen van verschillende hoppen (https://www.spar.nl/spar-bier-i.p.a.-9131322/)

Spar bier blond met dennentoppen [6,7%] Goudhelder blond! afdronk die je zal verrassen met soepele en frisse smaak van de dennentoppen mooi goudblond (https://www.spar.nl/spar-bier-blond-met-dennentoppen-9131313/)

Spar blond (6,7%) is een lekker blond bier, die met 5% dennentoppen en koriander net wat anders smaakt. 

Spar bier tripel met dennentoppen [8,5%] lichtzoete en volle smaak geselecteerd door twee jonge ondernemers van SPAR (https://www.spar.nl/spar-bier-tripel-met-dennentoppen-3210618/)

Tripel van Spar is een Tripel met 8,5% alcohol. ... Tripel van Spar is een tripelbier dat exclusief voor Spar wordt gebrouwen en ook daar wordt verkocht. Deze tripel is gebrouwen met toevoeging van dennentoppen... Tripel van Spar heeft een lichtzoete en volle smaak. Deze tripel is goed doordrinkbaar en heeft een alcoholpercentage van 8,5%.  (https://www.biernet.nl/bier/merken/tripel-van-spar)

Spar bier W.I.P.A. [5,6%] de frisse dorstlesser
een kruising tussen een fris witbiertje en een Indian Pale Ale
heeft een frisse hoppige smaak met de geur van dennentoppen (https://www.spar.nl/spar-bier-w.i.p.a.-3328317/)
Spar Bier WIPA is een India Pale Ale, Wit met 5,6% alcohol. Spar Bier WIPA wordt gebrouwen door Spar Bier in Waalwijk.... Spar Bier WIPA is een India Pale Ale exclusief gebrouwen voor de supermarktketen Spar en het wordt ook daar verkocht. Deze W.I.P.A. is een frisse dorstlesser..... Gebrouwen sinds 2019... Spar WIPA is een kruising tussen een fris witbiertje en een India Pale Ale. Het speciaalbier heeft een frisse hoppige smaak met de geur van dennentoppen. Het bier bevat5,6% alcohol.
Spar Bier WIPA is een India Pale Ale exclusief gebrouwen voor de supermarktketen Spar en het wordt ook daar verkocht. Deze W.I.P.A. is een frisse dorstlesser. (https://www.biernet.nl/bier/merken/spar-bier-wipa)

Spar craft sinds 1932? Toen is de winkelketen begonnen, maar dus niet het brouwen. Wat dat betreft lijken ze net op kloosterbier. ;) Of hadden ze in de jaren zestig ook bier? Zoals te zien op https://www.etsy.com/nl/listing/1027116615/jaren-60-uitstekende-originele-spar-bier, https://www.lastdodo.nl/nl/items/577025-spar-bier-rood-groen, https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse4.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.GJjz2FORjKTMWGjV1ry_fQHaNb%26pid%3DApi&f=1. 

DE SPAR (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig) is in 1932 opgericht in Zegwaart door Adriaan van Well. Met 16 deelnemende winkeliers is dit het eerste Nederlandse vrijwillige filiaalbedrijf. Rond 1950 groeide dit uit tot maar liefst 2500 deelnemende groothandelaren en detaillisten. In 1959 werd de internationale Spar Centrale opgericht als overkoepelend orgaan. Door schaalvergroting fuseerden onderdelen en verminderde het aantal supermarkten. In 1985 waren in Nederland nog maar drie groothandelaren van Spar zelfstandig. Niet lang daarna, in 1988, werd één van de deze drie overgenomen door Schuitema. De andere twee groothandels werden eind jaren tachtig overgenomen door Unigro later Laurus. Unigro veranderde de grote Spar-supermarkten in Super de Boers en Schuitema maakte er C1000-filialen van. Alleen de ongeveer 150 kleine winkels bleven Spar. Begin 2001 verkocht Schuitema haar 30 procent aandeel van de Nederlandse Spar-organisatie aan Laurus, die het geheel weer doorverkocht aan Sperwer. De groothandel Spar Convenience wordt voor 10 procent opgekocht door de zelfstandige Spar-winkeliers. De naam en formule van Spar mag niet veranderd worden van de internationale Spar organisatie. Via de Nederlandse Spar-vereniging kunnen de detaillisten invloed uit oefenen op het commerciële beleid van de internationale organisatie.... Aanvankelijk werd het Spar Pilsener en Dortmunder Bier bij [Van Vollenhoven] gebrouwen. Vanaf 1952 werd het Spar [Pilsener], [Oud Bruin] en vanaf 1957 ook het Super Zwaar Bier bij brouwerij De Schaapskooi, thans Koningshoeven, gebrouwen. In de jaren 1980 is het [Spar Pilsener Bier] gebrouwen bij Bavaria. naast het eigen huismerk verkocht de Spar ook Tilbury Pilsener, Pitt Pils, Pion Pils en VDB pils. (https://bieretiketten.nl/etiwiki/index.php?title=Spar) Zie https://bieretiketten.nl/etiwiki/index.php?title=Spar#/media/Bestand:Sparbavaria.jpg en https://bieretiketten.nl/etiwiki/index.php?title=Spar#/media/Bestand:Sparschaapskooi.jpg


Spar heeft een adres is Waalwijk en de brouwerij betreft brouwerij 't Meuleneind uit Hoeven.

Brouwerij 't Meuleneind Brouwerij 't Meuleneind is een bierbrouwerij uit Hoeven (Nederland) die is opgericht in 2017. ... Al sinds 2013 worden de ideeën geboren aan de keukentafel bij de Hoevense familie Dommisse. Al zeven jaar lang is de familie bezig het omzetten van hun ideeën naar mooie speciaalbieren. In 2017 heeft de familie ervoor gekozen om een stapje verder te gaan en zijn begonnen met een meer commerciële aanpak onder de naam 't Meuleneind. ... Brouwerij 't Meuleneind is een bierbrouwerij in Hoeven. In 2020 hebben ze een grotere installatie aangeschaft waarmee ze in eerste instantie 750 hectoliter per jaar willen gaan brouwen maar de maximale capaciteit ervan ligt op 1.400 hectoliter. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/hoeven/meuleneind-t)

30 januari 2020 om 13:41 Brouwerij 't Meuleneind is al bekend door een paar van hun speciaalbiertjes. Dit jaar werd het tijd voor een grotere installatie en deze wordt dit voorjaar geïnstalleerd.... De brouwerij heeft op dit moment al 19 verschillende bieren in hun assortiment. Daarnaast hebben ze al 9 barrel aged projects uitgebracht. "Het op regelmatige basis uitbrengen van dit soort producten blijven we voorlopig doen. Verder zijn we de producent van de eigen bierlijn van Spar Nederland en van diverse kleinere private labels." Genoeg werk aan de winkel! (https://www.biernet.nl/nieuws/brouwerij-t-meuleneind-gaat-uitbreiden)

Halderbergs Blondje is gebrouwen met alleen maar lokale ingrediënten! Het is een speciaalbier van Brouwerij 't Meuleneind uit Hoeven. (https://www.biernet.nl/bier/merken/halderbergs-blondje)

Halderberge (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De gemeente telt 30.620 inwoners (1 juli 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 75,04 km². De gemeente is op 1 januari 1997 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Hoeven, Oudenbosch en Oud en Nieuw Gastel. Dit was het gevolg van de gemeentelijke herindeling in de provincie Noord-Brabant. ... anaf het jaar 1275 wist de cisterciënzer abdij van St. Bernard te Hemiksem in het gebied van Gastel, Hoeven en Oudenbosch allerlei rechten en goederen te verkrijgen. De schenking in december van dat jaar door Arnout van Leuven, heer van Breda, markeert de entree van de abdij in deze regio. Vanaf dat moment werd ook begonnen met de ontginning en ontwikkeling van het gebied.


In een akte van 6 december 1298, waarbij de heer van Breda de abt bevestigt in zijn bezit en zijn bestuurlijke en rechtsprekende bevoegdheden, wordt regelmatig gesproken over het Goed van Halderberge. Hieronder werd verstaan een gebied waarin globaal de voormalige gemeenten Hoeven en Oudenbosch, en een deel van Oud en Nieuw Gastel lagen. Tussen de twaalfde eeuw en de zestiende eeuw ontwikkelden de dorpen zich in het gebied. Op markante of strategisch belangrijke plaatsen vestigden turfstekers, schippers en landbouwers zich en op die plaatsen zijn de dorpen ontstaan. In het midden van de zestiende eeuw kwam een einde aan de turfwinning. Veel arbeiders bleven echter in het gebied wonen en ontplooiden nieuwe activiteiten. Door het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog veranderde er veel in het gebied. Rampen en epidemieën zorgden voor een leegstroom en na het einde van de oorlog in 1648 begon een periode van wederopbouw. Vanaf die tijd zijn de dorpen ontstaan zoals we ze nu nog kennen. Elk dorp heeft een eigen identiteit en geschiedenis. De oorsprong van het toponiem Halderberge is niet eenduidig vast te stellen. Een eerste variant verklaart Halderberg uit Halreberg, waarbij de stam Halre vervolgens is afgeleid van Harle. De samenstelling van har of haar en le of lo staat dan respectievelijk voor een zandige heuvelrug en een bosje op hoge zandgrond. De tweede variant zoekt de betekenis van Halreberg in het Germaans, met name in halan berga, waarbij halu staat voor afhellend en berga voor berg. Zowel het beeld van een beboste zandige heuvelrug, als dat van een afhellende berg past in het dertiende-eeuwse landschap. De vaststelling van Halderberge als gemeentenaam betekent een blijk van waardering voor de monniken van de abdij van St. Bernard, die in het laatste kwart van de dertiende eeuw de basis hebben gelegd voor de latere ontwikkeling van de dorpsgemeenschappen van Gastel, Hoeven en Oudenbosch. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Halderberge)

Hoeven (Brabants: D'Oeve) is een dorp in de gemeente Halderberge in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Tot 1997 vormde Hoeven samen met het dorp Bosschenhoofd de gemeente Hoeven. Deze gemeente is in 1810 gevormd uit Hoeven en de ten noorden ervan gelegen Sint Maartenspolder. De gemeente heette aanvankelijk dan ook: Hoeven en Sint Maartenspolder. Opmerkelijk was dat de grens met de gemeente Etten-Leur vóór 1997 door het dorp liep. ... De naam Hoeven is afkomstig van de vermelding als centrum hovas seu mansos wastinae in een document uit 1282, met de titel 'Honderd hoeven woeste grond'.[2] Een hoeve was een oppervlaktemaat van 12 bunder, waarop een boerderij kon worden gebouwd. ... In 1282 verkocht Arnoud van Leuven, Heer van Breda, honderd hoeven woeste grond aan de Sint-Bernardusabdij te Hemiksem. Het document waarmee dit werd bekrachtigd was de eerste schriftelijke vermelding van de naam Hoeven. De bodem bestond hier uit moerassig veen en heidegrond. De bedoeling was dat de Cisterciënzer monniken deze grond zouden gaan ontginnen. De monniken bouwden een hoeve op een hooggelegen terrein ten westen van de Halderberg, ter plaatse van het huidige Bovendonk, waar tot ver in de vorige eeuw een grootseminarie zetelde, sindsdien dienend als zowel conferentiecentrum en priester- en diakenopleiding van het bisdom Breda. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoeven_(Halderberge)) 

De oorsprong van onze brouwerij ligt in het Zeeuwse Westkapelle. Brouwer Jan groeide op als boerenzoon en verbaasde zich over de uitgestrektheid van de graanvelden, die elk jaar in augustus opgegeten worden door enorme dorsmachines. Hoe het geoogste graan zijn weg vervolgde en middels diverse processen z’n weg vond in de voedselketen heeft ons altijd geïnspireerd. De liefde voor bier en het ontrafelen van het mysterie rond het brouwproces bracht de verbinding tussen het groeien en bloeien op de Zeeuwse velden en het Brabantse genieten. Het brouwen In 2013 begon Brouwer Jan amateuristisch te experimenteren met het basis brouwen. Hij kreeg van zijn zoon, Brouwer Joost, voor zijn verjaardag een extract in blik, zo eentje, waarmee je je eigen biertje kan brouwen. Dat dit eerste brouwsel nog wat aan de smaak te wensen overliet, dat is een understatement, maar een nieuwe hobby is geboren. In 2017, na dit proces serieus genomen te hebben; uitgeprobeerd, gerommeld, geproefd en verfijnd te hebben is deze hobby uitgegroeid tot een heuse brouwerij. Dit proces was zo aanstekelijk, dat Brouwer Joost ook niet weg te slaan was bij de ketels. Brouwerij 't Meuleneind, heeft haar drijfkrachten gevonden. Zo ongeveer eind 2019 is het uit de hand gelopen: brouwers Joost en Jan zeiden hun baan op, om al hun tijd in de brouwerij te kunnen steken. Nieuw apparatuur werd binnengehaald, en het assortiment is nog altijd groeiende. Een ding is zeker: er zit aandacht en liefde in de bieren van Brouwerij 't Meuleneind, en dat proef je! Barrel Aged bieren In onze brouwerij laten we ook diverse bieren rijpen op barrels. Dit rijpingsproces zorgt voor verrassende smaken, die per vat verschillend zijn. We hebben regelmatige nieuwe Barrel Aged bieren. De Barrel Aged bieren zijn beperkt beschikbaar en zijn over het algemeen snel uitverkocht. Houdt onze socials in de gaten voor updates! Bierbereiding Naast de (Barrel Aged) bieren die we op dit moment op diverse locaties in Nederland en op onze webshop verkopen, zijn er nog meer producten te vinden in onze webshop. Onder het kopje bierbereiding vind je namelijk een collectie producten die een (hobby)brouwer nodig heeft om het perfecte biertje te brouwen. We hopen dat je veel plezier mag beleven van de aangeboden producten. Mocht je een product missen, dat je beslist wil aanschaffen laat het ons weten, we kunnen je zeker van dienst zijn. (https://brouwerij-tmeuleneind.nl/home)

SPAR WIPA & Tripel winnen goud bij de Vertex Awards     De Vertex Awards is een internationale designwedstrijd voor private brands. De jury was erg onder de indruk van het ontwerp van het etiket en kon de smaak van beide bieren ook erg waarderen. Het hele jury commentaar lezen: http://www.vertexawards.org/2020-gold-vertex-winners/29/ (https://brouwerij-tmeuleneind.nl/blog-en-nieuws)

SPAR Bier: WIPA & Tripel Private Brand: SPAR Retailer: SPAR Country: Netherlands Category: G5. Beverages: Alcoholic Agency: Yellow Dress Retail.... Experimental beer-brewing is no longer something from a dodgy hipster backyard but has found its way in our everyday life through different commercial channels. The story goes that two employees of convenience supermarket SPAR in the Netherlands started brewing beer with pine needles as a special ingredient because the pine tree is the symbol of SPAR. The beer became a hit and SPAR started selling this beer under their own brand. The design challenge in this project lays in the creation of an authentic craft beer that strengthens the brand SPAR, without giving the impression of being “just” a supermarket-beer. SPAR is a grocery store with tradition and has a history of being THE neighborhood shop that sells local products. The design concept is based on the given since 1932 SPAR is the grocer that brings you craft beer. The design language is clean, fresh, and modern with the pine tree in the background which is the iconic symbol from SPAR and timely illustrations that depict different means of authentic grocery delivery methods by SPAR. A craft beer that combines private label and authenticity is the result. And FYI it does taste good as well! (https://www.vertexawards.org/2020-gold-vertex-winners/29/)

Daar ben ik het wel mee eens. De serie is eigenlijk gewoon een etiketbierachtig-iets, maar heeft met de unieke toevoeging iets eigens en unieks. Het is daardoor echt bier. Serieus speciaalbier. Je hoeft het niet lekker of bijzonder te vinden, het is gewoon uniek en speciaal. Het heeft karakter. Ook sterk dat ze de dennentoppen gebruiken bij elk type. Het doet me wat denken aan het biergamma van brouwerij Dilewyns (zie https://www.vicaris.be/nl/home/). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten