vrijdag 25 juni 2021

Tête-à-tête

Deugniet van de traditionele familiebrouwerij Brasserie Du Bocq in Namen staat ook wel bekend als de Triple Moine, de monniken tripel. Dit is een bier met een subtiele fruitigheid, een aangename bitterheid. Dit is een tripel om even bij weg te dromen. (https://www.bierista.nl/deugniet-triple-moine)

DEUGNIET 7,5% Alc. Vol. The beer for little rascals The Deugniet is brewed with natural ingredients and slowly matured in the cellars of the brewery. This beautiful Triple is both fruity (pear, citrus, mandarin) and slightly floral (lime - acacia). It’s sweet, rich without being too alcoholic. It shows a nice balance with elegant bitterness. A cozy, well balanced beer. Bitterness 3/5 – Length 5/5 – Fruitiness 2/5 – Strength 5/5 EBU 20 - EBC 9 Packaging 33cl, 75cl, 1.5L, barrel. (http://bocq.be/en/#biere-deugniet)

TRIPLE MOINE 7,3% Alc. Vol. The beer for connoisseurs This Triple is a performance, powerful and rich at once, without ever falling into excess. This is a beer that spreads its complexity, without falling into heaviness. The color is golden yellow, bright. The nose has touches of honey, candied apricot . The palate is complex, silky, intense, long, fruity with touches of almonds and dried white fruit. The alcohol content is never overpowering and the end is marked by a touch of bitterness that prolongs the pleasure again and again ... Bitterness 3/5 – Length 5/5 – Fruitiness 2/5 – Strength 5/5 EBU 20 – EBC 9 Packaging: 33 cl, 75 cl, barrel. (http://bocq.be/en/#biere-triple-moine)

Tempelier is een Belgisch bier. Het wordt gebrouwen door Brasserie du Bocq te Purnode in opdracht van Brouwerij Corsendonk te Turnhout.... Tempelier bestond reeds lang als bier. Vroeger werd het gebrouwen door Brouwerij De Sleutel uit Betekom. Toen deze brouwerij stopte, verdween het bier. Later kwam de naam vrij en begon brouwerij Corsendonk terug met de productie van een Tempelier-bier. Dit bier is echter ander bier dan het oudere. Het heeft er enkel de naam mee gemeen. De naam “Tempelier” verwijst uiteraard naar de Tempeliers, de militair-religieuze orde uit de tijd van de kruistochten. Het tempelierskruis, een rood kruis op een witte achtergrond, staat op het etiket van het bier. Tempelier is een koperkleurig bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6%. Het bier werd gelanceerd in juni 2009. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tempelier_(bier))

Brasserie du Bocq uit Purnode kennen de meeste van de Gauloise en de Blanche de Namur. Maar met de Tête de Mort Tripel hebben ze ook een heerlijke tripel in hun gamma, een tripel pur sang in klassieke stijl maar allesbehalve stofferig.... Brasserie du Bocq is voornamelijk gekend bij het grote publiek van zijn Gauloise bier en Blanche de Namur. De brouwerij zijn geschiedenis gaat al heel ver terug, tot in 1858. Martin Belot, een boer uit Purnode, brouwde toen enkel in de winter bier toen hij geen werk had op het land. De bedeling gebeurde heel lokaal want hij leverde enkel maar onder de kerktoren en rond zijn boerderij. Zijn grootste troef was de ontdekking van een heel kwalitatieve waterlaag op het erf. Begin de 20e eeuw werd de Gauloise voor het eerst gemaakt, met groot succes en het word tot op de dag van vandaag nog steeds gemaakt. Ondertussen werd de brouwerij een nv en kochten ze een drankencentrale op om het gamma te vergroten. Na enige tijd stootten ze de drankencentrale af om zich op hun eigen gamma terug te focussen en zo aan hun groot internationaal succes te bouwen. Met als resultaat dat ze in 2015 aan een productie van 115 miljoen hl zijn gekomen. Daarmee behoren ze tot een van de grootste onafhankelijke brouwerijen van Wallonië. De familie Belot heeft ondertusen de brouwerij over gelaten aan de familie Keersmaecker, dat al meer dan 30 jaar de Corsendonk bieren brouwt bij du Bocq en in 2019 is de bouw gestart van een tweede site in Yvoir, zo kan op 2 sites aan de vraag voldaan worden. Deze Tête de Mort Tripel is een van de latere bieren die op de markt kwamen, een tripel pur sang die ook in een fruitversie bestaat, namelijk de Tête de Mort Tripel Red. (https://www.beerandcooking.be/blonde-bieren/tete-de-mort-tripel/)

Op https://untappd.com/BrasserieduBocq/beer vind je een overzicht van hun bieren en reviews. Alhoewel... 

"Mhmmm meh, cva" (https://untappd.com/b/brasserie-du-bocq-tete-de-mort-red/3335447)

De Tête de Mort tripel heeft een goudgele kleur en een stevige witte schuimkraag. In de geur valt de graantoets direct op met vooral ook het zoete fruit, banaan, abrikoos en een kruidigheid die me vooral aan kamille doet denken. De aanzet is heel romig en zacht van textuur met de kruidigheid en zoet fruit als mondaroma. De zachte hopbitter zit vooral in de afdronk samen met een lichtwarme gloed zoals een tripel hoort te hebben. (https://www.beerandcooking.be/blonde-bieren/tete-de-mort-tripel/)

Ik dronk deze en was onder de indruk van de geur en de kleur en de smaak, Heerlijk! Mooie goudgele kleur en helder bier. De geur was fijn en ook de smaak, al kan ik die niet zo prozaïsch beschrijven als  beerandcooking doet.

TETE DE MORT TRIPLE 8,1% Alc. Vol. Tête de Mort is a tripel high fermentation beer. It has an alcohol content of 8.1%. It has a golden blond colour with a fine and generous foam, it is a beer with diverse and complex flavours. The taste is sweet and tasty, fruity and estery. Bitterness 2/5 – Length 4/5 – Fruitiness 3/5 – Strength 5/5 EBU 20 – EBC 8 Packaging: 33 cl, barrel. (http://bocq.be/en/#biere-tdm-triple)

TETE DE MORT RED 8,2% Alc. Vol. Tête de Mort Red is a delicious blend of red fruits and her big sister, Tête de Mort Triple. Above all, we can smell the different fruits such as cherries, strawberries and blackcurrants, which retains the character of the triple with a perfumed touch, a journey between refreshment and bitterness, a beer that brings the dead back to life! Bitterness 2/5 – Length 3/5 – Fruitiness 4/5 – Strength 5/5 EBU 20 – EBC RED Packaging: 33 cl, barrel. (http://bocq.be/en/#biere-tdm-red)

Tête De Mort – Red Tripel – 33cL € 3,00 inc VAT No deposit ABV: 8,2 % Red Tripel Tête de Mort Red is a delicious blend of red fruits and her big sister, Tête de Mort Triple. Above all, we can smell the different fruits such as cherries, strawberries and blackcurrants, which retains the character of the triple with a perfumed touch, a journey between refreshment and bitterness, a beer that brings the dead back to life! Bitterness 2/5 – Length 3/5 – Fruitiness 4/5 – Strength 5/5 (https://www2.johnny-liquor.com/product/tete-du-mort-red-33cl/)

Het bier is mooi met een robijnrode kleur. Het ziet er mooi uit. De smaak is zoet. Het doet denken aan kersenbier, maar de smaak is net wat anders. Volgens het etiket zit er rode vruchtenaroma en vlierbessen in. Ik haal het er niet uit, maar het is een zoet bier, zonder plakkerige afdronk. 

De naam Tête De Mort zal verwijzen naar doodshoofd, zie https://www.etsy.com/market/tete_de_mort of "Death's Head (tete de mort)" op https://www.tribloo.com/en/dive-sites/670/deaths-head-tete-de-mort.html.

Tête à Tête is het een muziekalbum van de Britse zanger Murray Head, voornamelijk bekend in Frankrijk. Het album is opgenomen met Franse studiomuzikanten, per compositie verschillend. Het is het eerste album van Head sinds jaren; sinds 1995 was het stil; er verschenen wel regelmatig verzamelalbums. (https://nl.wikipedia.org/wiki/T%C3%AAte_%C3%A0_T%C3%AAte)

[tɛt] 1 rencontre entre deux personnes - gesprek onder vier ogen - tête-à-tête   'avoir un tête-à-tête avec ··· '  een tête-à-tête hebben met iemand  en tête-à-tête  (= seul avec une autre personne) - onder vier ogen  'dîner en tête-à-tête' samen met zijn tweeën dineren (https://www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/FR/NL/t%C3%AAte-%C3%A0-t%C3%AAte)

Leenwoord uit het Frans, in de betekenis van ‘gesprek onder vier ogen’ voor het eerst aangetroffen in 1732.. Zelfstandig naamwoord tête-à-tête o [2] onderonsje onder vier ogen (https://nl.wiktionary.org/wiki/t%C3%AAte-%C3%A0-t%C3%AAte)

Tete de Moine cheese is being made for eight centuries. It is believed that the monks staying at Moutier the mountainous zone of the Bernese Jura in Canton of Bern manufactured this cheese. And hence the cheese takes the name 'Tete de Moine' meaning 'Monk's Head'. The cheese is made from cow's milk and half-cooked or half-hard pressed paste. The cheese develops its scented flavours effectively only when it is scrapped. So, to enjoy the best taste, a tool called 'Girolle' was invented in 1982. A scraper attached to the central axis of the apparatus makes scrapping the cheese easier! Tete de Moine proves to be the best companion of Crisp White Wines such as Pinot Grigio. (https://www.cheese.com/tete-de-moine/)

Tête de Moine AOP kent zijn oorsprong bij de monniken van de Abbaye de Bellelay in de gemeente Daicourt. De eerste meldingen van de kaas zijn terug te voeren tot 1192. ... Sinds 2001 is de kaas erkend als ‘Appellation d’origine protégée’ onder de naam Tête de Moine, Fromage de Bellelay. Het is één van de weinige Zwitserse kaassoorten die dit label mag dragen. Het AOP-label garandeert de consument dat elke Tête de Moine authentiek is, afkomstig uit de Zwitserse Jura, gemaakt werd volgens de traditie en elke keer weer nauwgezet werd gecontroleerd. (https://www.buurtsuper.be/nl/nieuws-uit-de-sector/tete-de-moine-aop)

moine is natuurlijk Frans voor monnik. Dus de triple moine verwijst niet naar de kaas, maar naar monniken. Echt weer een abdij/ monnikenbier. 

Een monnik is een geestelijke binnen het boeddhisme of het Katholieke geloof of die leeft volgens het celibaat en heeft besloten zijn leven aan God te wijden. Vroeger waren er meer katholieke monniken dan nu. Monniken leven in een klooster en er zijn verschillende ordes. Een van de bekendste ordes is die van Benedictus en van Fransiscus van Assisi. Het woord monnik komt van een Grieks woord dat ''eenzaam'' betekent en nog een woord dat ''alleen'' betekent. Veel ziekenhuizen zijn gesticht door monniken en nonnen. (https://wikikids.nl/Monnik)

Monniken hebben een binding met bier:

De benedictijner kloostergemeenschap van Norcia hoopt met hun succesvolle kloosterbier Birra Nursia de wederopbouw te bespoedigen. Pas sinds 2000 zijn er weer benedictijner monniken in het klooster van Norcia. In 1810 had Napoleon alle benedictijnen verbannen en sindsdien stond het klooster leeg. Om in hun 21e eeuwse levensonderhoud te kunnen voorzien en het klooster te kunnen onderhouden, besloten de nieuwe kloosterlingen bier te gaan brouwen. Ze vonden dat passen bij de Benedictijnse opdracht: 'Ora et Labora' (bid en werk). De monniken zijn voor ongeveer de helft van Amerikaanse oorsprong. In hun gelederen bevindt zich broeder Francis uit Texas, die zich als amateur-brouwer met 'craft brewing' bezig had gehouden. Vier jaar geleden schreef de prior van Norcia een brief aan Marc Knops. Een naam die bij het grote publiek onbekend is, maar in de biersector 'klinkt als een klok', schrijft De Tijd. Knops is de lekenbrouwer van de Sint-Benedictusabdij in Achel. Hij slaagde er de afgelopen 15 jaar het bier van Achel bij bierliefhebbers wereldwijd op de kaart te zetten. Over het verzoek vanuit Norcia hoefde Knops niet lang na te denken. Hij ging onmiddellijk aan de slag. In eerste instantie verbleef hij vaak dagen aan een stuk in Norcia, inmiddels vindt het meeste contact telefonisch plaats. "Ik heb broeder Francis opgeleid. Vandaag zijn twee jonge benedictijnen verantwoordelijk voor het brouwproces. Omdat de benedictijnen zeven keer per dag religieuze dienst hebben, was ik regelmatig alleen aan het brouwen. Na mijn vertrek voerden ze een aflossingssysteem in, zodat er altijd iemand aan de ketels staat", zegt Knops. Hij voorspelde dat de monniken al snel hun brouwcapaciteit zouden moeten uitbreiden en kreeg daarin gelijk. Het bier viel in de smaak in lokale winkels en restaurants. Van 2,5 hectoliter per dag ging de productiecapaciteit snel omhoog tot 12 hectoliter per dag, soms zelfs twee brouwsels. Knops ontwikkelde de recepten voor de 2 Birra Nursia-bieren, een blond van 6% en een donker van 10%. De bieren zijn afgestemd op de Italiaanse smaak en wat minder bitter dan de Belgische trappistenbieren. De monniken doen alles zelf, van het brouwen en bottelen tot het bestellen en de verzending - via een hyperprofessionele website. Inmiddels gaat al 40% van de productie naar de VS. (https://www.foodlog.nl/artikel/vlaams-monnikenbier-voorbeeld-voor-italiaans/)

Achel is ondertussen geen trappistenbrouwerij meer,  maar nog wel monnikenbier.

Abdij van Westmalle brengt monnikenbier 'Extra' op de markt: "Oudste bier van onze brouwerij"

De Abdij van Westmalle verdeelt vanaf nu ook de Westmalle Extra in drankenhandels en horeca. Het gaat om het oudste bier van de abdij, dat aanvankelijk alleen door de monniken zelf gedronken werd. "De echte bierliefhebber kent onze Westmalle Extra. Het is een blond bier met een lager alcoholgehalte, maar wel met een heel volle smaak. Perfect voor bij de maaltijd", vertelt algemeen directeur Philippe Van Assche (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/16/abdij-van-westmalle-verdeelt-monnikenbier-extra-nu-ook-op-grot/)

Ik wist niet dat monniken een algemeen directeur hebben, maar ja ze gaan ook met hun tijd mee. 

Brouwerij du Bocq, beter bekend als Brasserie du Bocq, was een Waals familiebedrijf gelegen in Purnode, een dorpje in de gemeente Yvoir in de Condroz. De brouwerij is genoemd naar de Bocq, een zijriviertje van de Maas. In 2015 werd de brouwerij overgenomen door brouwerij Corsendonk.... In 1858 begon de landbouwer Martin Belot (1808-1894) met het brouwen van bier in zijn eigen boerderij. Aanvankelijk heette het bedrijf Brasserie Belot Frères et Soeur, omwille van de deelname van 4 van de 14 kinderen uit het gezin van Martin Belot. De brouwerij maakte een hele reeks bieren, van tafelbier tot zware bieren en leverde zelf aan de klanten. In 1925 werd de naam veranderd in Brasserie Belot Frères en de leiding kwam dan bij kleinzoon Victor Belot (1904-1986). In 1942 kwam diens zoon Joseph Belot aan het roer te staan van de toen inmiddels genoemde Brasserie du Bocq. In 1960 werd de boerderij gestopt en stopten ook de leveringen aan huis.[1] In 1967 nam men het besluit om nog alleen maar speciaalbier te gaan produceren. Toen werd de Brasserie Centrale uit Marbaix-la-Tour overgenomen, waar men bleef brouwen tot in 1983. In 1983 werden alle brouwactiviteiten geconcentreerd in Purnode. De familie Keersmaekers, eigenaar van brouwerij Corsendonk, nam in 2015 brouwerij du Bocq over.[2] De familie had sinds 2010 al aandelen in het bedrijf en liet hun Corsendonk-bieren er ook brouwen. Vanaf 2015 nam de familie de brouwerij volledig over. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brasserie_du_Bocq)

Corsendonk is opgericht in 1398 en ligt in Oud-Turnhout. Het Corsendonk bier werd geïntroduceerd in de Kempen. De monniken die brouwde voor Corsendonk brouwde niet alleen bier ze waren ook bekend om het schrijven en kopiëren van de bijbel. In 1784 sloot Keizer-Koster Jozef de Tweede de orde, omdat de activiteiten niet naar zijn zin waren. Na de Franse revolutie in 1789 werden de eigendommen van het klooster openbaar verkocht. In 1906 werd de brouwerij overgenomen door de Heer Henricus Keersmaekers. (https://www.bierista.nl/brouwerij/corsendonk)

Bierbrouwerij Corsendonk is een bierbrouwerij uit Turnhout (België) die is opgericht in 1982. ... In de latere Franse revolutie werden in 1789 de Corsendonkse eigendommen verbeurt verklaard en openbaar verkocht. Vanaf de 19e eeuw werd de Corsendonkse brouwtraditie voortgezet door Florentinus Keersmaeker waar onder zijn hoede het bekende Patersbier gebrouwen. In 1982 bracht brouwerij Keersmaekers uit Oud-Turnhout (ondertussen verhuisd naar Turnhout) bieren van hoge gisting onder de naam Corsendonk op de markt. Alle bieren van Corsendonk worden bij du Bocq in Purnode gebrouwen, in het verleden werden ze ook voor een gedeelte bij Bios in Ertvelde gebrouwen. Hoewel de familie de Keersmaeker in Turnhout vroeger een brouwerij uitbaatte, hebben ze de huidige Corsendonkbieren nooit zelf gebrouwen (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/antwerpen/turnhout/corsendonk)

Brouwerij Van Steenberge, ook bekend als Brouwerij Bios of Schelfaut, is een Belgische brouwerij opgericht in 1784 als Brouwerij De Peer. Het bedrijf is gevestigd in het Oost-Vlaamse dorp Ertvelde, deelgemeente van Evergem. ... De brouwerij werd gesticht door Jean Baptiste De Bruin, die gehuwd was met Angelina Petronella Schelfaut. Na hun beider overlijden kwam de brouwerij in handen van de neef Jozef Schelfaut. Diens dochter Margriet huwde met Paul Van Steenberge, die naast brouwer ook politicus en professor was. In 1919 werd de naam Brouwerij Bios aangenomen. Later kwam de vestiging in handen van diens zoon Jozef Van Steenberge (1962), kleinzoon Paul Van Steenberge (1990) en achterkleinzoon Jef Versele (sinds 1998). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Van_Steenberge)

Van Steenberge brouwt o.a. Piraat, Leute Bokbier en Gulden Draak.  

Er is zo veel bier... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten