maandag 13 januari 2025

ERDINGER PIKANTUS

ERDINGER Pikantus Stimulates the taste buds. Complex and intensive – Pikantus is an outstanding example of Bavarian brewing skills. The dark chocolate colour of our wheat bock already gives connoisseurs a first hint of what to expect: a rich symphony of aromas. The well-rounded body and rich malt flavour of the Pikantus that develops on the palate includes notes of plum and dark chocolate, as well as a hint of liquorice. Sparkling carbonic acid sets a refreshing counterpoint. Its silky-smooth character lingers on the palate – as an aperitif it provides a wonderful start to a festive meal. Our tip: For a Bavarian aperitif, divide a bottle of Pikantus between two connoisseur glasses or larger wine glasses.`... The Taste Appearance dark chocolate colour, compact creamy head; mysterious lustre Aroma delicate fermentation aromas, roasting notes; finely grated chocolate, caramel, dried fig Flavour intensive body; rich malt flavour, well-rounded, notes of plum, dark chocolate, liquorice Mouthfeel long-lasting taste experience; creamy, velvety, supple, complex bouquet of flavours, sparkling carbonic acid... We only use top-class raw materials to brew our beers – in strict accordance with the German Purity Law. After all, quality is our greatest asset! The double maturity method, or “Bayerische Edelreifung”, gives the Pikantus its finishing touch – for perfect enjoyment. Important note for allergy sufferers: our wheat beer specialities contain malted barley and wheat! https://int.erdinger.de/beer/pikantus.html

Fijn dat ze het zelf zeggen. Dat het bier een prima apperitief is en uit een wijnglas gedronken 'moet' worden, maar wat vinden anderen er van?

Erdinger Pikantus Erdinger Pikantus ... Brewed by Erdinger Weißbräu Style: Weissbier - Weizenbock Erding, Germany ... COMMERCIAL DESCRIPTION Lovers of strong beer need not worry that ERDINGER Weissbier Pikantus 'dark bock beer' is going to be too sweet, as is the case with so many bock beers. Despite the higher alcohol content, the Erding brew masters have succeeded in retaining the special Pikantus taste.... fonefan (75045) - VestJylland, DENMARK - JAN 20, 2007 Bottle. Hazy light to medium brown color with a huge excellent lacing off-white head. Aroma is moderate to heavy malty, caramel, banana, moderate yeasty, sweat. Flavor is heavy sweet and ligth to moderate bitter with a ling duration. Body is medium to full, texture is oily, carbonation is soft to lively finish is light alcoholic https://www.ratebeer.com/Ratings/beer/beer-Ratings.asp?BeerID=2445&Show=0&SortedBy=2

19 november 2023 Thuis uit een flesje. Donkerbruin, goed schuim. In aroma en smaak caramel, maar niet te zoet, blijft een mooie bittersmaak. Prima voor de  regenachtige zondagmiddag bij de houtkachel! https://www.ratebeer.com/beer/erdinger-pikantus/2445/2/119/

Dark murky red-brown with a foamy but retentive buff head. On the nose, mild wheaty funk. On the tongue, an overwhelming coppery taste that continues into the finish. The ABV holds significant complexity, though, and once the copper fades it reveals dark berry, molasses, warm phenolic spice, salted caramel, and at the very core, sweet pear. Impressive complexity from Erdinger. Aug 26, 2024  https://www.beeradvocate.com/beer/profile/703/2646/

Erdinger Weissbier Pikantus Erdinger Weissbräu ... ERDINGER Pikantus is already a legend during the “strong beer season”. But with its complex symphony of aromas, it also stimulates the taste buds – making it a perfect aperitif. With an ABV of 7.3% and an original wort of 16.7°P, this bock beer is ERDINGER Weissbräu’s strongest contender. For a true Bavarian aperitif, divide a bottle of ERDINGER Pikantus between two connoisseur glasses – with its dark color and smooth creamy head, Pikantus is already a feast for the eyes. The flavor that develops on the palate is well-rounded and malty with a hint of nutmeg and fine nougat. The sparkling nature of ERDINGER Pikantus harmonizes perfectly with its slightly sweet character, as well as its soft and delicate finish.

Erdinger Pikantus is for Lovers of strong beer need not worry that Erdinger Weissbier Pikantus 'dark bock beer' is going to be too sweet, as is the case with so many bock beers. Despite the higher alcohol content, the Erdinger brew masters have succeeded in retaining the special Pikantus taste. ABV 7.3% https://martinsofflicence.ie/products/erdinger-pikantus?srsltid=AfmBOorxy8mBh-67mtvI1C7pxTMymJqofGFh0thAKBVRyATpn8xjvGER

Erdinger Pikantus is een Bock, Weizen met 7,3% alcohol. Erdinger Pikantus wordt gebrouwen door Erdinger Brouwerij.... Erdinger Pikantus is een Weizenbock met een alcoholpercentage van 7,3%. Het is een donker bier dat het dankzij een complexe symfonie aan aroma's goed doet als aperitief.... Erdinger Pikantus heeft aroma's van banaan en donkere mouten. In de mond ontvouwt de Pikantus zijn moutige ronde body met tonen van pruimen, donkere chocolade en zoethout. Het tintelende koolzuur zorgt voor een frisse balans. Erdinger Pikantus wordt beschreven als een meesterwerk van de Beierse brouwkunst. Het bier doet het goed als aperitief voor een heerlijke maaltijd.  https://www.biernet.nl/bier/merken/erdinger-pikantus

Erdinger Pikantus is een Weizen Bock. Een moutig bier met tonen van pruim, donkere chocolade en zoethout. https://www.bierista.nl/erdinger-pikantus

"Smaakvolle weizenbock. Chocolade, gebrande mout, karamel en rozijnen. De nasmaak heeft een prettige bitterheid. "... Smaak Moutzoet, karamel, chocolade, banaan, flinke koolzuurpareling en een bittertje in de afdronk... Zicht zeer donkeroranje/bruin en troebel met mooi en mokkakleurig schuim ... Neus zoetmoutig, fruitig, rozijntjes, iets chocolade... Smaak zoetmoutig, frisse prikkel, fruitig, rood fruit. Iets bloemig, grassig-licht hoppig en kruidig, iets karamel/chocolade met een fris prikkrlende afdronk. Spijssuggestie naar eigen smaak... Zicht Donker bruin bier, moeilijk te zien of het helder is, met een flinke, licht bruine kraag van fijn schuim, dat goed blijft staan.... "Fris, en toch een bier vol van smaak. Geroosterde mout, karamel, en wat fruitigs/kruidigs in geur en smaak. Apart deze combinatie, maar het werkt wel."... Smaak Geroosterde mout, met karamel en een fruitige/kruidige tint. Aparte combinatie die wel werkt. Slechts een klein bittertje in de nasmaak. https://www.bierista.nl/erdinger-pikantus

Erdinger Pikantus Double Bock is een heerlijk donkerbruin bier gebrouwen in Duitsland. Hij beschikt over een uiterst zacht en delicaat aroma, vol met geroosterde tonen, dikke lagen van karamel met daarover geraspte chocolade en gedroogde vijg. Zijn smaak beschikt over een zeer intensieve body, gevuld met een rijke moutsmaak, vol met pruimen en bittere pure chocolade. Opgevolgd door de zachte tonen van zoethout. Het geheel wordt afgeslote door een romige, fluweelzachte afdronk. Erdinger Pikantus Double Bock heeft een alcoholpercentage van 7,3% https://www.drankgigant.nl/erdinger-pikantus.html?srsltid=AfmBOoqYspa2Rji-0URIGormh-Kp6cdH1hxuxrQLvKHMKrMET0V8Etla 

De donkere chocoladekleur van deze Weizenbock geeft je al een idee: hier kan de fijnproever een stimulerende overvloed aan aroma’s verwachten. Het tintelende koolzuur zorgt voor een fris contrapunt. Het fluweelzachte karakter blijft lang in de mond hangen – als aperitief is het een prachtig begin van een feestelijke maaltijd. https://www.bierfamilie.nl/erdinger-pikantus/ https://birrapedia.com/pa-nl/erdinger-pikantus--weizen-bock-bierfamilie/s-661693d311d3a312c4257576

Inderdaad is dit zachte romige bier vol van smaak, Het is niet waterig. Het koolzuur is in balans. Er zit een smaak in van chocolade, geroosterd brood en banaan. Het is niet scherp bitter, maar evenmin erg moutig of waterig. De smaken van karamel, molasse, pruim (?) en vijg (?), nou ja zoetigheid is wellicht een betere benaming. Het is een zoet bier. Ik herken geen drop in het bier, noch rood fruit. Het is vooral zoetheid. Niet die van goedkoop snoep, maar van melasse en dergelijke suikerstroop. Zoet dat is het zeker. 

Het zou het wellicht ook goed doen als een dessertbier.  


zondag 12 januari 2025

12 vs 12 v3

Afgelopen jaren dronk ik Westvleteren 12 en de St. Bernardus 12 om te vergelijken, zie hier: https://biervat.blogspot.com/2023/12/12-vs-12.html en https://biervat.blogspot.com/2024/12/12-vs-12.html en ik kan het niet laten. Nu weer opnieuw:

Ik heb twee proefglaasje ingeschonken. Bij het inschenken merkte ik meteen dat de Westvleteren een vollere (zurige?) geur had en ok qua smaak voller was!? Nu ik de glaasjes heb ingeschonken en wat heb verplaatst weet ik niet wat wat is. Daar gaat de test, kan ik op de beschrijving af gaan?

De ene is wat donkerder dan de ander. Een de donkere heeft een rijkere geur dan de ander. Dus de donkere en geuriger verdenk ik ervan een trappist te zijn. 

Vorige keer had ik het ook over een roodachtige gloed? 

Als ik de twee glaasjes tegen het licht hou zie ik de ene 'oranje' en de andere 'rood'. Maar dan moet je wel heel secuur kijken. Als je niet erop zou letten, zou je het niet zien. Het verschil valt niet echt op. 

Dan de smaak: de lichtere heeft een smaak die doet denken aan bokbier(?), wat waterig, rozijnen, moutig. Het donkerdere bier heeft na de eerste smaak, een rijke nasmaak die doet denken aan in drank gewelde rozijnen. 

Vorige keer had ik het over een verschil in mondgevoel: "Het grote verschil merkte ik toen in het mondgevoel. De Westvleteren 12 is romig en mild in de koolzuur, maar de St. Bernardus 12 had veel meer koolzuur." Nu is het juist andersom en heeft het bier -dat ik verdenk St. Bernardus te zijn- minder koolzuur. Zo uit de fles is er veel koolzuur dat prikkelt op de tong. Maar dat heb ik op bij de 12 van Westvleteren. Alleen daar komt er een rijke nasmaak op die de koolzuur verdringt. 

Dus ondanks het feit dat er geschermd wordt dat de Westvleteren 12 en St. Bernardus abt 12 hetzelfde zouden zijn, durf ik nu toch te stellen dat ik vind dat ze anders smaken. Wellicht zijn het dezelfde ingrediënten en is er een verschil in productieproces, maar   

Als ik nip, proef ik verschil. De beide bieren zijn eigenlijk wel lekker. In 2023 zei ik er in de conclusie het volgende over: " de smaak van St. Bernardus is ook karamel en krenten. Het is gelijk aan Westvleteren, maar dan meer koolzuur. Nee wacht, ik bemerk in de Westvleteren meer 'rood fruit'.  Nee, Westvleteren is beter dan St. Bernardus!? En eigenlijk vind ik het niet eens zo'n lekker bier...Wederom een mythe om zeep....

Tja, hoe zal ik het zeggen? Is het lekker of niet? Geen idee. Zo uit de fles drinkt de Bernardus12 prima, maar bruist het wel de smaak weg. De Westvleteren12 heeft minder bruisendheid en meer (wrange?) nasmaak. Dat s niet direct iets dat ik lekker vind. Die nasmaak doet wat denken aan Orval. Het donkere bier is verder echt anders dan Orval. Of het mijn beste bier ooit is? Nee, dat niet. Kill you idols gaat hier eigenlijk ook op.  

De Rochefort 10 is een bier dat mij bekoort, misschien een keer een smaaktest doen met de W12 vs R10?

Cover art for Kill Your Idols lyrics by Static-X Static-X Kill Your Idols Read the Lyrics Kill Your Idols Lyrics Lyric discussion by ilovewaynestatic  by ilovewaynestatic 21y ago well obivously its about being yourself and not being influenced by other people, and to live your own life. youre one person, and you shouldnt try to be someone you're not, so go kill your idols! ;)  https://songmeanings.com/threads/c/73014666309/

The phrase "Kill your idols" signifies the need to let go of the influence of others, particularly those who are put on pedestals or idolized. It suggests that one should break free from the expectations and limitations imposed by societal figures and find their own identity and purpose. https://www.songtell.com/natos-y-waor/kill-your-idols

Kill your idols

A saying of advice to artists of all sorts to eliminate the behaviors or styles of their "idols" or what they took influence/inspiration from. It's synonymous with Kill your darlings. First said by Sonic Youth on the EP Kill Yr Idols, on the song of the same name.


They came up with the song and phrase after music critic Robert Christgau attended a very early live session of theirs and wrote a quite negative review in The Village Voice. Sonic Youth had looked up to Christgau before, and as stated in the song had previous wanted to impress him with their music.Kill your idols

A saying of advice to artists of all sorts to eliminate the behaviors or styles of their "idols" or what they took influence/inspiration from. It's synonymous with Kill your darlings. First said by Sonic Youth on the EP Kill Yr Idols, on the song of the same name.


They came up with the song and phrase after music critic Robert Christgau attended a very early live session of theirs and wrote a quite negative review in The Village Voice. Sonic Youth had looked up to Christgau before, and as stated in the song had previous wanted to impress him with their music.

     

vrijdag 10 januari 2025

Leffe winterbier

Leffe Ruby is zoet rood bier. Zo dat is een kordaat, kort en bondige bieromschrijving. Ik vergelijk het bier met Leffe winter. Dat is een donkerbruin bier. Dat smaakt een stuk moutiger en minder zoet. 

Leffe Ruby is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 5%.... Leffe Ruby is een robijnrood, verfrissend bier dat ontstaan is uit de unieke combinatie tussen het abdijbier, een fijne toets van hout en het delicate aroma van rode vruchten. Leffe Ruby werd in de zomer van 2011 gelanceerd. Leffe Ruby is een echt seizoensbier. Met zijn fruitige smaak is dit een zomer variant van de Leffe Lentebier.  https://www.biernet.nl/bier/merken/leffe-ruby

Leffe Ruby heeft een fraaie rode kleur. Dit fruitbier zit vol aroma's van hout en rood fruit. Leffe Ruby is een verfrissend bier met heel delicate tonen. https://www.bierista.nl/leffe-ruby

Fruitbier Leffe Ruby is een combinatie tussen abdijbier, een fijne toets van rozenhout en het delicate aroma van rode vruchten. Aroma Kruidig (kruidnagel), fruitig (frambozen, aardbeien, citrus), bloemig, met tonen van hout Smaak Fruitig Mondgevoel Zacht en vol; verfrissende afdronk Type Fruitbier van hoge gisting ....  Alcohol 5,0% Bitterheid Laag ....Meer info Op basis van Leffe Blond, met de toevoeging van rode en zwarte woudvruchten en frambozen  https://www.horecasupport.nl/merken/leffe/assortiment/leffe-ruby/

Leffe Winter is een speciaal bier waar elke winterperiode van genoten wordt. Met zijn fruitig en kruidig boeket is het een karaktervol bier dat elk hart kan verwarmen. Aroma: Karamel en kruidig Smaak: Karamel en toets van citrus Alcoholpercentage: 6.6% Serveertemperatuur: 5 °C  https://leffe.com/nl/beer?name=leffe-winter

Leffe Winter is een donker bier met fijne balans tussen zoet en bitter. Kaneelachtig in de neus en kruidige smaken zijn aanwezig maar overheersen niet. De afdronk van dit bier is fruitig droog en zindert nog lang na. Een mooie aanvulling op de gezellige kerst- of winteravonden!  https://www.bierista.nl/leffe-winterbier

Leffe Winterbier is een Amber, Winter met 6,6% alcohol. Leffe Winterbier wordt gebrouwen door Anheuser-Busch InBev in Leuven.... Dit Winterbier van Leffe heeft een perfecte balans tussen bitter en zoet. Een fruitige maar kruidige smaak zorgt ervoor dat je een heerlijke lange nasmaak hebt. Verder komt in dit bier de kaneelgeur sterk terug om het echt een winters gevoel te geven. Kortom een heerlijk biertje dat ideaal is tijdens een gezellige kerstavond. De brouwers hebben veel aandacht besteed om dit biertje ideaal te maken voor de koude winterse avonden. Sinds dit biertje in 2017 op de markt is gebracht was het direct al een favoriet. Gebrouwen volgens de oude traditie van Abbaye de Leffe. Dit winterbier wordt een keer peer jaar gebrouwen voor de koude wintermaanden. https://www.biernet.nl/bier/merken/leffe-winterbier 

Het winterbier is dus jonger dan de ruby!? Ik had het zoete bier jonger verwacht. Was destijds -2011- er wellicht de rosé-hype? De winterbieren zijn er al vele jaren langer, dus waarom was Leffe daar niet eerder op ingesprongen? België heeft volgens mij toch een traditie met winterbieren?

Knack heeft een heel artikel over winterbieren (https://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/een-feest-voor-de-zintuigen-waarom-winterbieren-aan-populariteit-winnen/) wat je kan lezen als je abonnee bent, wat ik dus niet ben.

Abbaye des Rocs wordt al 120 jaar door de gelijknamige Waalse brouwerij gemaakt. En met kerst brouwen ze hun Spéciale Noël, een koperkleurig bier dat je ook weer gerust een paar jaar aan smaak kunt laten winnen. Je ruikt steranijs en koriander. https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

In België is ieder seizoen goed voor een speciaalbier. En tijdens de wintermaanden worden we overstelpt met kerst- en winterbieren. Enkele weken geleden brachten we onze selectie van de beste gemakkelijk verkrijgbare kerstbieren, dus is het nu tijd voor de minder bekende godendrankjes. ... En eind december is het O.B.E.R. Kerstbierenfestival in Essen ’the place to beer’. Meer dan 200 soorten werden over twee dagen aan duizenden bezoekers uit België en buurlanden geserveerd.   https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

O.B.E.R. Kerstbierenfestival 2014 was de bron voor de website  https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/, dat is meteen het nadeel van unieke bieren als seizoensbier. Elk jaar is het aanbod anders...

Het kerstbier bij uitstek is natuurlijk de Gordon X-Mas, die tegenwoordig in Steenhuffel bij brouwerij Palm zit. Het bier heeft al een hele geschiedenis die meer dan honderd jaar terug gaat. De Brit John Martin introduceerde in het begin van de vorige eeuw de Britse bieren of ales in onze contreien. De meeste van die bieren zijn intussen in vergetelheid geraakt, behalve Gordon’s. En dan vooral de X-Mas, het bier waar de meeste mensen aan moeten denken wanneer we het over kerstbier hebben. Het is ook wel schitterend bier met een smaak die je onmiddellijk herkent. Heel lekker bij wildgerechten. https://newsmonkey.be/20-kerstbieren-die-je-deze-winter-zeker-eens-moet-proeven/

Kerstbieren, of tegenwoordig gebruikt men ook wel eens de bredere term winterbieren, zijn jaarlijkse speciaalbieren die in beperkte oplage worden gebrouwen en dus ook enkel gedurende twee tot drie maanden te verkrijgen zijn. In België zijn deze bieren doorgaans zoeter dan hun grotere broers en zussen die een heel jaar lang beschikbaar zijn. Heel vaak zal je bijvoorbeeld ook een kruidnagel- of kaneelsmaakje aantreffen, wat natuurlijk typisch kruiden zijn voor het kerstseizoen (denk maar aan de glüwein die je op kerstmarkten drinkt). Of karamel of een andere zware bijsmaak, aangezien brouwers vaak gebrande mout gebruiken. https://newsmonkey.be/20-kerstbieren-die-je-deze-winter-zeker-eens-moet-proeven/

Delirium ken je zeker van de gelijknamige cafés in Brussel. Met drie zijn de Delirium-bieren intussen: Tremens, Nocturnum en sinds kort ook de vrouwelijke versie Delirium Red. En met kerst mag de olifant z’n muts opzetten. Ook dit bier is weer vrij zoet, gebrouwen met karamelmout. Het smaakt zeer kruidig en fruitig. De bitterheid is nog licht aanwezig, maar de afdronk is toch overwegend zoet. Iets zwaarder dan de andere bieren in hun gamma. https://newsmonkey.be/20-kerstbieren-die-je-deze-winter-zeker-eens-moet-proeven/

Winterbier is een moutig smakend bier, dat voor winterse temperaturen wordt gebrouwen. De meeste winterbieren hebben een hoge alcoholgehalte.... Winterbier is een bier, dat voor de winter wordt gebrouwen. Een bovengistend bier met een moutige smaak en een relatief hoog alcocholpercentage. De alcohol geeft een warm gevoel, dat is dus ook een van de redenen dat het in de winter vaak wordt gedronken.
De kleur van het bier varieert meestal tussen amber en donker gekleurd, maar er zijn ook lichte varianten. In veel van deze bieren worden kruiden toegevoegd, zoals kaneel, honing, zoethout en kruidnagel.  https://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/winter

Bij een witte Kerst hoort een Witbier. En deze fles kun je delen, geheel in de kerstgedachte. Een keer wat anders dan de traditionele donkere bieren. De smaken zijn zoals je verwacht van een Witbier. Dit bier is anders door zijn alcoholgehalte en kruidigheid. Doe eens anders dan de rest en pak een witte kerst. https://www.misterhop.com/products/jopen-witte-kerst-75cl

Onze persoonlijke favoriet is het kerstbier van Sint Bernardus, doorheen het jaar ook al een van de beste bieren, in vrijwel heel het land te krijgen. Deze brouwerij wordt wel eens in één adem genoemd met West-Vleteren, aangezien ze over de recepten en de kennis van het felbegeerde trappistenbier zouden beschikken. Voor het kerstbier hebben ze hun bekende pater een kerstmuts aangemeten. Het is een donker bier dat gebrouwen wordt met meer hop en meer moutsoorten. Zeer smaakvol en toch niet overdreven zoet. Ideaal bij een stukje wild bijvoorbeeld. https://newsmonkey.be/20-kerstbieren-die-je-deze-winter-zeker-eens-moet-proeven/

De avond die vroeg valt, de sneeuw die langzaam omlaag dwarrelt, het hout dat knispert op het haardvuur… Het ideale moment om een heerlijk Belgisch kerstbier te ontkurken en jezelf slok voor slok op te warmen. Fan van iets hogere alcoholpercentages en kruidige smaken? Dan zijn deze winterbieren jou op het lijf geschreven. Kerstbieren zijn traditioneel donker en zwaar, maar je ontdekt hieronder ook heel wat andere Belgische winterbieren. Kies je traditionele eindejaarsbier of probeer een nieuw kerstbier uit.  https://www.belgianbeerheaven.com/be/nl/producten/categorie/kerst-winter

De Bush-bieren zijn het hele jaar door erg lekker, maar hun kerstbier is zeker één van de toppers. Het wordt sinds 1991 gebrouwen en is ook wel iets zoeter dan de gebruikelijke bieren van de brouwerij. Het bier bevat kandijsuiker en wordt geproduceerd met karamelmout. Daardoor krijgt het een koperrode kleur. Het drinkt vrij vlot, dus toch maar opletten met zo’n alcoholpercentage. Wel perfect in combinatie met een maaltijd. https://newsmonkey.be/20-kerstbieren-die-je-deze-winter-zeker-eens-moet-proeven/

Kerstbier is geen op zichzelf staande bierstijl, eigenlijk kan ieder bier een kerstbier zijn. Er zijn daarom ook geen kenmerken waar dit speciaalbier aan moet voldoen. De naam van abdijbier wijst naar de afkomst van het bier, maar bij kerstbier ligt dit iets anders. Kerstbier verwijst alleen naar de periode waarin we dit bier drinken. Het bier wordt speciaal gebrouwen voor de kerst en het einde van het jaar, iedere brouwer brouwt zijn eigen versie. En het is maar goed dat ze dat doen, want zeg nu eerlijk: kerst is niet compleet zonder een Belgisch kerstbier! https://belgiancraftbeers.com/kerstbieren/#kerstbier

Bier en dialect, dat gaat goed samen. Toetëlèr betekent in het Limburgs vlierstruik. Vroeger werd het hout daarvan wel eens gebruikt om toeters te maken. Het zal je dus niet verwonderen dat in de gelijknamige bieren eveneens vlierbloesem wordt verwerkt. Het resultaat van het kerstbier is een goudblond brouwsel dat scherp kruidig en lichtzoet is. De afdronk is lichtbitter en kruidig. https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

Toetëlèr – Wèntër
Wèntër is een verwarmend bruin hoge gistingsbier met robijnrode gloed. Het heeft een aroma van karamelachtige tonen, kruiden, zoethout en fruittonen van onder andere banaan. Zodra je een slok neemt begint in je mond een explosie van smaken. Wel blijft alles in een soort van evenwicht. Geen van de smaken is overheersend. Hij is goed in balans. Je proeft smaken van fruit (banaan, rozijnen), karamel tinten, kruiden (koriander) maar als laatste een heerlijke bitter zoete smaak achter in je keel. Het zit boordevol complexe smaken en blinkt uit door zijn lange bitterzoete afdronk. Het bier laat zich vlot drinken door zijn zachte volmondige smaak en zijn perfect evenwicht tussen bitter en zoet. De alcohol geeft een warm gevoel. https://www.bierwebshop.be/in-de-kijker/bier-in-de-kijker/deze-10-bieren-moet-je-deze-winter-zeker-geproefd-hebben/

Abdijbieren worden gebrouwen in een abdij en zijn officieel erkend. Voor kerstbieren zijn er geen strenge regels waaraan een bier moet beantwoorden om zich zo te noemen. Ze hebben meestal een hoger alcoholpercentage, rond de 8 à 10%. Die extra alcoholwarmte maakt de koude eindejaarsdagen wat draaglijker. Verder bevatten ze doorgaans ‘winterse’ kruiden zoals kruidnagel of kaneel. Het toevoegen van karamelaroma’s en gebrande mout geeft een warme, zoete toets.
Kerstbieren zijn echter in de eerste plaats een specifieke soort seizoensbieren. Ze worden traditioneel in beperkte oplage gebrouwen voor de eindejaarsperiode en gedronken tijdens de winter en de feestdagen. Daarom noemen we kerstbieren ook wel winterbieren, eindejaarsbieren of feestbieren. Elke brouwer maakt zijn eigen versie en er zijn ook niet-alcoholische varianten. https://www.belgianbeerheaven.com/be/nl/producten/categorie/kerst-winter

Het Mechelse stadsbier, Gouden Carolus, is intussen al op meerdere plaatsen verkrijgbaar (ook in het buitenland). Gelukkig maar, want Gouden Carolus heeft een typische smaak die er zeker uitspringt. Een bier waar de Mechelaars terecht trots op mogen zijn. Naast hun jaarlijkse Cuvée van de Keizer brouwen ze nog een ander bier in beperkte oplage: de Gouden Carolus Christmas. In 2002 werd dit bier na 35 jaar afwezigheid weer gebrouwen. Het is donkerbruin en heeft net zoals de andere bieren in het gamma veel karakter. Brouwerij Het Anker produceert dit bier al in augustus om het nog enkele maanden te laten rusten voor we het rond de kerstboom kunnen degusteren. Veel kruiden en verschillende soorten hop zorgen ervoor dat we dit bier echt kunnen aanraden. https://newsmonkey.be/20-kerstbieren-die-je-deze-winter-zeker-eens-moet-proeven/

Meer dan 35 jaar lang hebben we het kerstbier moeten missen, maar in 2002 werd de traditie in ere hersteld en brouwde Het Anker opnieuw de Gouden Carolus Christmas. Het bier typeert zich als een sterk, karaktervol donkerbruin bier met 10,5% alc.vol. Dit bier wordt reeds in augustus gebrouwen en rust daarna enkele maanden om tot een optimaal smaakevenwicht te komen. Het toevoegen van 6 uitzonderlijke kruiden en het gebruik van 3 soorten hop maken van dit kerstbier een klasse apart, een bier van wereldniveau. https://www.bierwebshop.be/in-de-kijker/bier-in-de-kijker/deze-10-bieren-moet-je-deze-winter-zeker-geproefd-hebben/

Winterbieren zijn vaak donker, stevig van smaak en met een hoger alcoholpercentage. Heerlijk om de donkere en koude winteravonden door te komen! https://www.speciaalbierpakket.nl/nl/bier-stijlen/seizoensbier/winter/page3.html

De herkomst van kerstbier
Zware en donkere winterbieren worden al decennia lang gebrouwen en gedronken. Volgens sommige theorieën ontstonden ze in Groot-Brittannië en maakten ze aan het begin van de 20ste eeuw de oversteek naar het Europese vasteland. Dat er onder de Belgische bieren heel wat kerstbieren zijn, is geen toeval. De Britse brouwer John Martin maakte in de jaren dertig het eerste commerciële kerstbier in Antwerpen. Zijn Gordon Xmas is nog steeds een kerstklassieker in ons assortiment.
Van kerstbier tot standaard bier
 Kerstbieren worden exclusief voor de feestdagen gebrouwen. Soms vallen ze zo in de smaak, dat ze de eindejaarsperiode overleven en deel uit gaan maken van het standaard aanbod. Zo werd Blauwe Chimay in de markt gezet voor de kerstdagen van 1948. Vandaag brouwen de paters deze heerlijke trappist gewoon jaarrond. En Stella Artois werd genoemd naar de kerstster, maar groeide na de lancering in 1926 uit tot de best verkopende pils van brouwerij Artois.
....
Kerstbieren en foodpairing
Speciaalbieren die gebrouwen worden voor het eindejaar zijn vooral in België erg populair. In Frankrijk smaken ze iets anders, eerder kruidig en hoppig. Nederlanders en Duitsers houden dan weer meer van bokbieren, die vooral in de herfst gretig aftrek vinden. Winterbieren zijn ideaal om warmte bij te tanken in de donkerste en koudste dagen van het jaar.
Een kerstbier is een lekker cadeautje voor jezelf, maar het is ook perfect geschikt als eindejaarsgeschenk voor bierliefhebbers. Onze tip: vervang de traditionele wijn aan tafel door een kerstbier dat afgesloten is met een kurk, zodat je het feestelijk kunt openen. En gebruik je feestbier als ingrediënt in je feestmenu. Voeg het toe aan je gebraad, je wildbereiding, je stoofpotje, je sabayon of je mosselbereiding. Of maak er desserten mee, bijvoorbeeld het beslag voor smoutebollen.
https://www.belgianbeerheaven.com/be/nl/producten/categorie/kerst-winter

Het bier met de kabouter, een Chouffeke, zoals we het in de volksmond kennen. Altijd één van de populairste bieren waar het op de kaart staat. In het winterseizoen brouwen ze een speciale variant: N’Ice Chouffe. De naam zorgt ervoor dat je het bier niet specifiek met kerst, maar iets breder met het winterseizoen gaat associëren. Een zeer kruidig bier met toetsen van tijm en curaçao. Het is overigens een ongefilterd bier, best bijzonder dus. De brouwers raden hun bier zeker bij feestelijke maaltijden aan. Zelf noemen ze wild, lam, zalm, mosselen, oesters, kaas en zelfs desserten met vanille en kaneel. Zowat alles dus, met een Chouffeke zit je altijd goed.
https://newsmonkey.be/20-kerstbieren-die-je-deze-winter-zeker-eens-moet-proeven/

Tseut betekent in het lokale dialect varken en dat is de bijnaam die Oosteeklonaren krijgen. De brouwerij koos dat varken dan ook als vast symbool op de etiketten van de bieren. Binnen het aanbod heerlijke namen zoals Krulsteirt en Hoppesnoet. En hun winterbier kreeg de al even mooie naam Drupneuze. Dat laatste is een bruin bier met een licht zurige en kruidige geur. De nasmaak is eerder zoet, perfect om de feestmaaltijd mee af te sluiten. https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

Brouwerij: Van Steenberge ... Deze brouwerij ken je zonder twijfel van enkele bieren die de laatste jaren zeker in de smaak vallen. Denk maar aan Augustijn of Gulden Draak. Of Piraat, best lekker bij een portie mosselen. Hun Boucanier Christmas is een goud-amberkleurig bier met een heel fruitige smaak. Bijgevolg is het een vrij zoet bier dat ook de rest van het jaar absoluut kan smaken. https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

Bij het horen van de term kerstbier denken veel mensen direct aan een donker en zwaar bier. Maar dit hoeft niet, er zijn ook veel blonde kerstbieren. Bekijk Schuppenboer winter maar eens.Belgische kerstbieren
Kerstbier heeft dus niet specifieke kenmerken, maar er zijn natuurlijk wel smaken die we vaak terugzien. Deze bieren hebben meestal een wat hoger alcoholpercentage (8-10%), dit zorgt voor meer alcoholwarmte. En ja, dat is heerlijk tijdens koude dagen. Verder zien we veel smaken die we goed kunnen waarderen tijdens de winter. Kerstbieren hebben vaak veel kruidigheid van o.a. kaneel, zoethout of kruidnagel. Ook proeven we vaak karameltonen en veel mout. Voornamelijk warmere smaken die perfect bij de winter passen. https://belgiancraftbeers.com/kerstbieren/#kerstbier

Niet zo onbekend voor de meeste bierliefhebbers, maar zeker niet overal verkrijgbaar is de Stille Nacht van de Dolle Brouwers. Het is een amberkleurig kerstbier dat altijd in de smaak valt. Liefst vijf keer is het al uitgeroepen tot het beste winterbier op het festival in Essen. De smaak is volmondig en zoet, met een fruitig aroma waarin je vooral banaan, limoen en toetsen van honing proeft. Het is wel een bijzonder zwaar bier, wat dan weer als voordeel heeft dat je het erg lang kunt houden. Als je er eentje op de kop kunt tikken, mag het gerust voor tien jaar in je bierkelder verdwijnen.  https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

Verschil tussen winterbier en kerstbier?
Kerstbieren worden vaak ook winterbieren of eindejaarsbieren genoemd, hier wordt dus hetzelfde mee bedoeld. Het zijn beide termen waar het bier niet aan bepaalde smaakkenmerken hoeft te voldoen, maar het gaat om het moment van drinken. Meestal worden deze bieren in een adem genoemd als kerst- en winterbieren.
Omdat kerstbier niet aan bepaalde kenmerken hoeft te voldoen zie je weleens dat het bier het hele jaar door wordt gedronken. Een bier wordt dan exclusief voor kerst gebrouwen, maar het valt zo in de smaak dat het bier in het standaard assortiment terecht komt.
Zin in een Kerst bier? https://belgiancraftbeers.com/kerstbieren/#kerstbier

Een alternatief voor de klassieke winterbieren met de eindejaarsperiode is een champagnebier. Bruut’n Triest is een bier dat wordt gebrouwen met bier- en champagnegist. De schuimkraag zal snel verdwijnen, zoals bij een glas champagne. Een lekker bier dat heel vlot drinkt, met een fruitige smaak en toetsen van vanille. https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

Millevertus heeft al succes geoogst met hun Douce Vertus. Zeker de moeite om eens te passeren als je deze brouwerij volgend jaar op een bierfestival zou zien staan. Hun kerstbier is donkerrood, heeft een lichte citrussmaak, je herkent ook rode bes en andere vruchten, maar uiteindelijk overheerst de karamelmout. https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

Kerstbier serveren doe je zo
Helemaal genieten van de smaakbeleving van een kerstbier doe je door het op de juiste manier te serveren. Enkele tips van Belgian Beer Heaven:
Kies het bijpassend bierglas, dat de aroma’s en smaken optimaal naar voren brengt. Kies voor het glas dat de brouwerij maakte voor het winterbier, of ga voor een tulpglas, kelkglas of trappistenglas, die ideaal geschikt zijn voor speciaalbieren.
Serveer het feestbier op een iets hogere temperatuur dan standaard pilsen. 10 à 12°C is perfect voor de meeste kerstbieren, de zwaardere of donkerdere varianten kunnen zelfs 12 à 14°C aan.
Schenk het kerstbier langzaam en schuin in het glas in om een te hoge schuimkraag te vermijden. Werk het af met een feestelijke decoratie, zoals een takje hulst of een kerstservetje.... Kerstbieren passen perfect bij de eindejaarsfeesten, maar je geniet er evengoed van op andere momenten in het jaar.  https://www.belgianbeerheaven.com/be/nl/producten/categorie/kerst-winter

Wat te denken van:
Brouwerij De Achelse Kluis - Achel Superior Winter
Brouwerij: Alken-Maes/Affligem - Affligem Christmas
Brouwerij Alvinne - Alvinne Balthazar
Brouwerij Alvinne - Alvinne Gaspar
Brouwerij Alvinne - Alvinne Melchior
Brouwerij De Ryck - Arend Winter  
Birrificio Baladin - Baladin Noël Orange & Cacao
Brouwerij Val-Dieu - Bière de Noël
Brasserie Dubuisson - Bush De Noel Premium
Brasserie Et Distillerie Caulier - Bon Secours Noel
Brouwerij Corsendonk - Corsendonk Christmas
Brouwerij Huyghe - Delirium Christmas
Brouwerij Huyghe - Delirium Noel
Brouwerij De Dochter Van De Korenaar - Dochter Esprit de Noel 
Brouwerij Dupont - Dupont Avec les Bons Voeux
Brouwerij Engel - Engel Weihnachtsbier
Brasserie De Silly - Enghien Noel
Brouwerij Gebrouwen door Vrouwen -  Gebrouwen door Vrouwen Glüh Weizen
Brouwerij Het Anker - Gouden Carolus Christmas
Brouwerij John Martin - Gordon Christmas
Brouwerij Grimbergen - Grimbergen Winter
Brouwerij Brewdog - Hoppy Christmas
Brouwerij Het IJ - Het IJ ijndejaars
VBDCK Brewery - Kerel Winter Glow Ale
Brouwerij Van Den Bossche - Kerstpater 
Brouwerij De Pimpelmeesch - Kerst Snol
Brouwerij ‘t Hofbrouwerijke - Hofbrouwerijke Korvatunturi 
Brouwerij De Leite - De Leite Enfant Terriple Winter
AB InBev - Leffe Kerst
Brasserie Les 3 Fourquets - Lupulus Hibernatus
Brouwerij De Ranke - Pere Noel
Brouwerij Emelisse - Emelisse Marshmallow Winterbier
Brouwerij Duvel Moortgat - Maredsous Kerstbier 
Brouwerij Huyghe - Mere Noel 
Brouwerij: Brasserie du Bocq - Gauloise Christmas Ale
Gulpener Brouwerij - Gerardus Winterbier
Brouwerij Het Anker - Gouden Carolus Christmas
Brouwerij Boelens - Santa Bee 
Brasserie De Saint Feuillien - St Feuillien Noel
Brouwerij St Bernardus - St Bernardus Christmas  
Brouwerij De Halve Maan - Straffe Hendrik Christmas Blend
Brouwerij St Bernardus - St Bernardus Christmas
Brouwerij Dolle Brouwers - Stille Nacht 2024
Brouwerij De Dolle Brouwers - Stille Nacht Reserva
Brouwerij Slaapmutske - Slaapmutske Christmas
Kasteelbrouwerij De Dool - Ter Dolen Winterbier 
De Struise Brouwers - Tsjeeses Reserva Blond Winter
Brasserie Du Bocq - Tete De Mort Xmas
Brouwerij Haacht - Tongerlo Christmas 
Brasserie De L'Abbaye Val Dieu - Val Dieu Noel
Brouwerij Dilewyns - Vicaris Winter
Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan - Weihenstephaner Festbier 
Brouwerij Hertog Jan - Winter ale
Brouwerij de Bie - Winter Bie
Bierbrouwerij Nederlands Openluchtmuseum - 't Goeye Goet Winterbier
Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret - Duits & Lauret Winterstout
Brouwerij Jopen - Witte Kerst
Brouwerij Jopen - Witte Winter

Wat zou een kerstbierenlijstje zijn zonder de Struise Brouwers. Altijd goed voor hele speciale en vaak toch geslaagde bieren. Hun Tsjeeses ging op het kerstbierenfestival ooit al met de hoofdprijs lopen. Zoals we hen kennen is dit toch weer een bijzonder complex bier met een geur van sinaasappel, appel, kaneel, kardemom, anijs en munt. De smaak is mooi fruitig en kruidig. https://newsmonkey.be/20-pareltjes-van-winterbieren-die-je-zeker-nog-niet-kent/

dinsdag 7 januari 2025

'N Toeback 7 krush Hop special (9,0%)

Dit straffe blonde bier is met 9% best stevig. 

'n Toeback is een Belgisch bier. Het wordt gebrouwen door Scheldebrouwerij te Meer, een deelgemeente van Hoogstraten. https://nl.wikipedia.org/wiki/%27n_Toeback

Toeback is een Blond met 9,0% alcohol. Toeback werd gebrouwen door Scheldebrouwerij in Meer. ... ’n Toeback is een Belgisch bier. Het wordt gebrouwen door de Scheldebrouwerij te Meer. ’n Toeback is een ongefilterd amberkleurig bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 9%. https://www.biernet.nl/bier/merken/toeback

'n Toeback is een zwaar blond bier met een alcoholpercentage van 9%. Sinds 2019 wordt 'n Toeback gebrouwen als single hop specials. Bij het brouwen van iedere nieuwe batch wordt telkens gebruik gemaakt van een andere markante hop die op 4 verschillende momenten tijdens het brouwproces wordt toegevoegd. Eén van deze momenten is tijdens het zogenaamde 'Drooghoppen' (dry hopping). Tijdens dit proces wordt er als het ware een soort theezakje met extra hop toegevoegd tijdens het lageren. https://nl.wikipedia.org/wiki/%27n_Toeback

'n Toeback heeft een zonnig oranje gouden kleur met een stevige witte schuimkraag. In eerste instantie een lichte zoetheid. Wat volgt is een florale kruidige geur met een vleugje honing. De smaak van 'n Toeback is over het algemeen romig met hop bitters voor het karakter. De droge en gist notities vervagen en de zoete fruitige noten blijven. ’n Toeback is een ongefilterd amberkleurig bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 9,5%. In 2009 werd het bier gelanceerd onder de naam Straffe Toeback. Voor de naam werd een wedstrijd georganiseerd. Uit ongeveer 250 inzendingen werd Straffe Toeback geselecteerd. Als ondertitel staat op het etiket “Quattro”. Dat was een andere naam die voorgesteld werd in de wedstrijd. Deze term geeft aan dat het bier straffer is dan een tripel. Het is echter geen quadrupel.  https://www.biernet.nl/bier/merken/toeback

Kleur: Blond Geur: Sinaasappel, Mango & Perzik Smaak: Aangenaam bitter Afdronk: Straf maar fris Achtergrond Het bier werd in 2009 geïntroduceerd onder de naam Straffe Toeback. Na protest vanwege Brouwerij De Halve Maan, die het woord straf claimt, werd de naam in 2011 ingekort.[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/%27n_Toeback

Na de lancering protesteerde Brouwerij De Halve Maan tegen de naam omdat ze vond dat die te veel geleek op haar bier Straffe Hendrik. Ze trok ermee naar de rechtbank. In april 2011 kwamen beide brouwerijen tot een akkoord: de Scheldebrouwerij veranderde de naam van het bier in ’n Toeback. https://www.biernet.nl/bier/merken/toeback

Op https://bieretiketten.nl/?p=brouwerij&e=257 zijn etiketten van ze te zien. 

Op het etiket stonden volgens https://nl.wikipedia.org/wiki/%27n_Toeback twee wildemannen. Dit is een verwijzing naar Bergen op Zoom, een stad die twee wildemannen in haar wapenschild voert en geboortegrond is van de brouwerij. Het nieuwe etiket is kleurig en heeft nog wel een krab, maar verder geen wildemannen meer te vinden.

In 2008 verhuisde Scheldebrouwerij naar België. De wildemannen gaan op stap met de toren van de Sint-Catharinakerk van Hoogstraten. Deze toren is 105 m hoog en daarmee de derde hoogste kerktoren van België en een van de hoogste bakstenen torens ter wereld.  https://nl.wikipedia.org/wiki/%27n_Toeback

In 2017 werd het bier om onbekende reden uit het assortiment gehaald, maar niet voor lang. In 2019 (het jubileumjaar van de Scheldebrouwerij) besloten de brouwers een 'Single Hop Special' op basis van het 'n Toeback recept te brouwen. Inmiddels zijn er verschillende van deze specials op de markt gekomen:  - 'n Toeback 1: Sabro hop - 'n Toeback 2: Idaho7 hop - 'n Toeback 3: Talus hop - 'n Toeback 4: Enigma hop https://www.biernet.nl/bier/merken/toeback

'n Toeback is een klassieker van weleer van de Scheldebrouwerij. Sinds 2019 brengen zij 'single hop specials' uit van dit bier en vandaag is de vierde editie gelanceerd. ... Scheldebrouwerij brengt vandaag haar allernieuwste editie uit van de zwaar blonde gigant 'n Toeback. Deze klassieker van weleer wordt sinds hun jubileumjaar 2019 als single hop specials gebrouwen. De vierde variant heeft niet alleen een nieuw hopkarakter, maar is ook voorzien van een spiksplinternieuwe jas.... 'n Toeback (9%) is een hoppige veelpoot. Een flexibele krachtpatser. Het zwaar blonde basisbier blijft weliswaar telkens ongewijzigd, toch verandert het karakter ieder brouwsel opnieuw door het inzetten van e?e?n markante hopsoort die het podium verdient. Deze hop wordt maar liefst viermaal ingezet tijdens het brouwproces: voor de bittering aan het begin van de kook en aan het eind als aromahop. Vervolgens een fikse vleug in de whirlpool en tenslotte nog door middel van dry hopping tijdens het lageren. 'n Toeback 4 is gebrouwen met Australische Enigma hop. Deze Enigma special zorgt voor fraaie toetsen van rood fruit en frisse tonen van witte druif. https://www.biernet.nl/nieuws/n-toeback-4-uitgebracht-door-scheldebrouwerij

De nieuwste Toeback van Scheldebrouwerij is een echte krachtpatser. ‘n Toeback nr 5 is een Belgisch sterk blond van 9%. Een zware jongen waarvan de basis gelijk blijft, maar het frisse karakter bij ieder brouwsel verandert door het uitlichten van één enkele, markante hopsoort en zet hiermee vriend en vijand op het verkeerde been. Deze vijfde editie staat volledig in het teken van Tango en heeft frisse tonen van passievrucht, meloen en ananas. Naast de 75CL Toeback is deze nr 5 ook als kleine fles beschikbaar.  Wees er snel bij, want zelfs wij durven niet te zeggen wanneer dit eigenzinnige monster weer transformeert… https://www.bierfamilie.nl/scheldebrouwerij-n-toeback-nr-5-tango-hop-special-75cl/

Scheldebrouwerij 'N Toeback 6 is een Blond met 9,0% alcohol. Scheldebrouwerij 'N Toeback 6 wordt gebrouwen door Scheldebrouwerij in Meer. ... De smaak van 'N Toeback 6 is een complexe mix van tropische fruittonen en een aangename bitterheid. Deze sterke blonde heeft een volmondige body, met een florale en fruitige geur die uitnodigt tot een verfrissende ervaring. De hop wordt vier keer toegevoegd tijdens het brouwproces, wat zorgt voor een gelaagd en dynamisch smaakprofiel. De nasmaak is verfrissend, waardoor het een ideale keuze is voor zowel de ervaren bierdrinkers als de nieuwkomers. 'N Toeback 6 is een speciaalbier dat zijn oorsprong vindt in de rijke traditie van de Belgische biercultuur. Dit bier wordt gebrouwen met een focus op kwaliteit en ambacht, waarbij elke editie een eerbetoon is aan een specifieke hopsoort. Het wordt aanbevolen om dit bier te serveren in een speciaal glas dat de aroma's en smaken optimaal tot hun recht laat komen. De aanbevolen drinktemperatuur van 7 graden Celsius zorgt ervoor dat de smaken goed tot hun recht komen. https://www.biernet.nl/bier/merken/scheldebrouwerij-n-toeback-6

Op het bier dat ik nu had stond geen 'quatro', maar 'Krush hop special'. Het heeft een tropische hoppige smaak, die wat doet denken aan mango. Het is niet heel zoet, maar mist ook bitterheid en moutigheid. Mango dat herken ik ook duidelijk in de nasmaak. Dus dat zal gebrouwen zijn met Krush hop?

Yakima Chief Hops (YCH) is pleased to announce that Hop Breeding Company (HBC) is officially commercializing HBC 586, now known as Krush™! Brewers can now utilize Krush with the confidence of knowing that the beloved variety is here to stay. When a hop variety goes through the experimental breeding pipeline and transitions into commercialization status, it promises brewers long-term availability. Jason Perrault, the CEO and Head Hop breeder at Yakima Chief Ranches (YCR) has been around long enough to see several varieties transition to a commercial brand. “Some hops you have to experience to understand,” he says of Krush. “It delivers a big tropical and fruit punchiness without being overpowering. As a breeder, I consider this hop a rarity and believe beer drinker response will be overwhelmingly positive.” Lending notes of peach, mango, mixed berry, and guava, Krush can be highly impactful as a stand-alone hop addition or used to punch up the tropical and citrus characters of any blend. “Not every variety translates so clearly from raw hop aroma to finished beer, but Krush bursts with peach, mango, citrus, and tropical notes at harvest and adds a pop of these same flavors to every Krush beer I’ve tasted,” says YCH’s Sr. Sensory Manager, Tiffany Pitra, noting that this variety has been a long-time favorite in the sensory lab. “While HBC 586 already has a loyal following, I hope the ‘official’ release of Krush inspires even more beers built around this juicy hop. The entire YCH sensory team is stoked that Krush™ has finally earned her name!” https://www.yakimachief.com/commercial/hop-wire/HBC-586-krush

Introducing Krush™ brand hops, previously known as HBC 586 cultivar variety. Krush is bright and bold with big flavors of stone fruits, citrus, and berries. Krush is perfectly suited for fruit-forward IPAs and plays well with the usual suspects of Citra, Mosaic, and Galaxy. Availability for Krush will be extremely limited until the 2024 harvest is in from the fields. https://yakimavalleyhops.com/products/krush-hop-pellets

Thanks to those tropical, citrus, and stone fruit qualities, Krush is a fantastic choice for brewers looking to get a Southern Hemisphere hop profile. Casey Harris, Brewmaster, Chief Operating Officer, and Founder of Topa Topa Brewing Company in Ventura, California found Krush to be a great solution for the logistical issues they encountered with other hops. “We were rotating between our North American Citra® and Simcoe®, and then waiting for our Southern Hemisphere hops,” he says of hop selection for Chief Peak, their flagship IPA. “Switching to 586 was a nice way to get into a rhythm where everything came out of the Pacific Northwest, streamlining our supply chain and sourcing process.” https://www.yakimachief.com/commercial/hop-wire/HBC-586-krush


Changing an important hop in a flagship IPA is no small undertaking, especially for a production brewery. Topa Topa’s process was incremental, involving multiple trials and different percentages over about a year. When the new recipe was finalized, they found that the beer came off as a cleaner version of the original recipe, with loyal taproom customers and sensory panelists assuming it was just a fresher version of their standard beer. “It was a huge transition for us, but very fruitful,” says Harris. Chief Peak recently won a bronze medal in the International Pale Ale category at the World Beer Cup. “2024 is the year of 586. It seems to have found its way into all of our recipes this year,” he laughs. Mike LaRosa, Partner and Director of Brewing Operations at New Trail Brewing in Pennsylvania, says they started using Krush a few years ago. “We immediately fell in love with the tropical properties it gave off.” New Trail pairs Krush with ‘the usual suspects’ (Citra® and Mosaic®) as an accent hop. LaRosa notes that it can be paired with any fruit-forward hop for a dense, expressive pineapple and citrus character. The team at New Trail looks forward to seeing the hop commercialized, “IPA consumers are always interested in what is new in hops, we look forward to adding a great name to our marketing,” he says. From the YCH and YCR teams, we thank all the brewers whose dedication to this variety made commercialization possible! We are excited to see HBC 586 evolve into Krush.  https://www.yakimachief.com/commercial/hop-wire/HBC-586-krush

Developed by Hop Breeding Company and released in 2024, Krush™ HBC 586 c.v. bursts with citrus (orange), tropical (mango, guava), stone fruit (peach), berry (mixed berry), and woody (resin) characteristics that deliver complex, ripe, and punchy aromas. Krush™ presents similarly on the bine and in the glass. This highly unique and versatile hop is a fruit cocktail in cone form, and highly impactful in beer. It is a brewer favorite that shines in all styles of beer and hop combinations. Originally bred in 2007 by the Hop Breeding Company experimental hop variety program, Krush™ HBC 586 went through a thorough 17-year process as an experimental variety and was officially released as a commercial hop brand in 2024. Aroma Profile: Berry, Citrus, Stone Fruit, Tropical, Woody https://www.yakimachief.com/hbc-586.html

Zou de toeback een single hop bier zijn? Bijzonder!

En op het etiket zie ik ook dat de Scheldebrouwerij bestaat sinds 1994! Dat zou betekenen dat ze al 30 jaar bestaan!! Of niet?

Scheldebieren worden gebrouwen door de Scheldebrouwerij uit het Belgische Meer. Enkele bekende bieren zijn 'Lamme Goedzak' en 'Zeezuiper'. https://www.biernet.nl/bier/merken/scheldebier

De familiaire brouwerij brouwt al sinds 1994 voor de ware liefhebber van bier in balans. Hun klassiekers zoals Zeezuiper en Lamme Goedzak zijn dan ook al geruime tijd vertrouwde gezichten in het bierlandschap en geliefd bij velen. Zeezuiper won onlangs nog een zilveren medaille bij de Dutch Beer Challenge en bewees daarmee zijn waarde en kracht als nestor binnen de familie nog altijd niet verloren te zijn. De brouwerij vindt haar oorsprong onder de rook van Bergen op Zoom waar brouwmeester Peter van den Eijnden begin jaren '90 zijn vroegste heerlijkheden uit kleine hobbyketels in zijn eigen keuken brouwde. Zijn eerste bieren, op Belgische leest geschoeid, vonden direct gretig aftrek en de geboorte van Scheldebrouwerij was dan ook al snel een feit. In het Zeeuwse 's Gravenpolder vond de stap naar professioneel brouwen plaats. In 2008 verhuisde de brouwerij voor meer capaciteit naar Vlaanderen waar tegenwoordig jaarlijks ca. 600.000 liter speciaal gerstenat wordt gebrouwen. ... "Balans is voor ons het toverwoord", aldus Jeroen Havermans, brouwer naast grondlegger Peter. "Het is onze uitdaging om karaktervol bier te brouwen dat enerzijds uitgesproken is en anderzijds toch toegankelijk. De klassiek Belgische stijlen lenen zich daar uitstekend voor, soms ook aangevuld met moderne smaak- en geurcomponenten." Hun vaste assortiment van negen bieren bestaat dan ook deels uit traditionele stijlen als Belgisch blond, dubbel, tripel en witbier. Maar wordt aangevuld met meer modern gerstenat zoals Hop Ruiter, een zogeheten 'tropic tripel' waar Belgische gist een huwelijk aangaat met overzeese hopsoorten waardoor een uiterst fris en aromatisch karakter gegeven wordt aan een goudblonde tripel. Verder brouwt men sinds 2 jaar Schelde Specials. Dat zijn bierige uitstapjes buiten de vaste lijn in beperkte oplage. Ter ere van het jubileumjaar zijn de aankomende twee Specials (4 & 5) een eerbetoon aan de wildemannen Knots en Knuppel. Deze iconische figuren uit het stadswapen van Bergen op Zoom sieren al sinds jaar en dag alle etiketten en bieren van Scheldebrouwerij. Knots (Special 4) is een Hefe Weissbier (6%) met toevoegingen van roggemout, limoenblad en gember. Knuppel (Special 5) is een zeer verrassend, gitzwart bier dat op het oog zwaarte doet vermoeden, maar in werkelijkheid heel verfrissend is. Dit Schwarzbier (5%) heeft een fris aroma van donker fruit en Amerikaanse hop, een strakke smaak en een prikkelende afdronk door de toevoeging van zwarte peper. Kortom, twee eigenzinnige buitenbieren die uitstekend koel te drinken zijn op een warme dag. https://www.internetbode.nl/zundert/bedrijvig-nieuws/285985/scheldebrouwerij-zo-speciaal-gebleven-

Scheldebrouwerij is een Belgische brouwerij die gevestigd is in Meer. De geschiedenis van de brouwerij gaat terug tot begin jaren ’90, toen twee vrienden begonnen met het brouwen van bier in een schuur. Het duurde niet lang voordat hun bieren populair werden en de vraag steeds groter werd. In 1996 werd Scheldebrouwerij officieel opgericht en begon de productie op grotere schaal. Inmiddels is de brouwerij uitgegroeid tot een begrip in de wereld van speciaalbieren en worden de bieren van Scheldebrouwerij verkocht in heel Europa en daarbuiten.... Wat Scheldebrouwerij uniek maakt, is de passie en creativiteit waarmee zij hun bieren brouwen. De brouwers van Scheldebrouwerij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe smaken en combinaties, en experimenteren regelmatig met verschillende ingrediënten. Zo is de Lamme Goedzak, een vol blond bier met een fruitige smaak en een kruidige afdronk, een typisch voorbeeld van de creativiteit van de brouwers van Scheldebrouwerij. Door hun unieke en vernieuwende bieren weet Scheldebrouwerij zich te onderscheiden van andere brouwerijen en blijven zij de grenzen opzoeken van wat mogelijk is op het gebied van speciaalbieren.... Een van de redenen waarom Scheldebrouwerij zo populair is, zijn de speciaalbieren die zij produceren. De brouwerij heeft een ruim assortiment aan bieren, van frisse witbier tot zware donkere bieren. Een van de bekendste bieren van Scheldebrouwerij is de Zeezuiper, een Beglische tripel met een kruidige en fruitige smaak. Ook de Hopruiter is een populair bier, een gedryhopte tripel met een tropische smaak en een fruitige geur. De bieren van Scheldebrouwerij worden gemaakt met natuurlijke ingrediënten en zonder toevoeging van conserveringsmiddelen. Dit zorgt voor pure en authentieke smaken die de bieren van Scheldebrouwerij zo bijzonder maken. ... Al met al is Scheldebrouwerij een brouwerij met een rijke historie en een breed assortiment aan speciaalbieren. Door de passie en creativiteit waarmee de brouwers hun bieren brouwen, weet Scheldebrouwerij zich te onderscheiden van andere brouwerijen en blijven zij vernieuwend en inspirerend. Of je nu een liefhebber bent van frisse witbieren of juist van zware donkere bieren, bij Scheldebrouwerij vind je altijd een bier dat bij je past en dat je zal verrassen met zijn unieke smaken en aroma’s. https://www.bierfamilie.nl/brouwerijen/scheldebrouwerij/

Scheldebrouwerij Brouwerij Opgericht: 1994 Gestopt: 2008 ... Geschiedenis * Bieren van de Scheldebrouwerij, gebrouwen om van te genieten. (1996) Nederlandse Brouwerij 1994 - 2008 Twee thuisbrouwers, Peter van den Eynden uit Halsteren en Kees van Loenhout uit Bergen Op Zoom, startten in 1993 een brouwerij. Men koos voor een samenwerking met De Gans om de capaciteit van die brouwerij optimaal te kunnen benutten en om de kosten te kunnen drukken. Beide brouwers zijn al vanaf ca. 1983 actief als amateurbrouwer en als zodanig stonden ze aan de wieg van het Berg Bierbrouwersgilde, waarvoor ze diverse brouwcursussen verzorgden. Langzaam ontstond het idee om een commerciële brouwerij te beginnen en daarom volgden ze een opleiding brouwtechnologie aan de Industriële Hogeschool Gent. De eigen brouwerij was in 1993 nog niet klaar en daarom startte men met brouwen in de oude brouwerij van De Gans te Goes. In 1994 kon daadwerkelijk worden begonnen met brouwen in de brouwerij die inmiddels overgenomen was van de Gans. Men richtte zich voor de verkoop in eerste instantie op Bergen op Zoom. Sinds 1995 distributie via o.a. de Tilburgse drankenhandel Schuermans, waarmee het bier in een grotere regio verkrijgbaar was. De brouwerij was succesvol en breidde uit. In 1999 waren er tegenslagen terwijl tevens nieuwe investeringen moesten worden gedaan. Daarom werd het eigendom in 2000 overgedragen aan Jan en Frans Ooms, neven van Peter van der Eynden en reeds financieel betrokken bij de brouwerij. Peter van der Eynden kwam in dienst als brouwmeester. In 2005 kwam er ook een vertegenwoordiger. Bij de brouwerij was destijds een proeflokaal gevestigd. Jaarlijks organiseerde men Open Brouwdagen op de vierde zaterdag van augustus en september. De bieren worden noch gefiltreerd, noch gepasteuriseerd. Omzet: 400 hl/jaar. Belgische Brouwerij 2008 - Begin 2008 is de Scheldebrouwerij verhuisd van 's-Gravenpolder naar het Belgische Hoogstraten (gemeente Meer). De brouwerij wilde uitbreiden en vond in België de juiste locatie. De brouwerij gaat verder als Belgische brouwerij. Niettemin blijft de brouwerij een link houden met Bergen op Zoom. De wildemannen die het wapen van deze stad flankeren zijn nog steeds op het etiket terug te vinden. https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=242

Scheldebrouwerij Brouwerij (België) Opgericht: 2008 ... Deze van oorsprong Nederlandse brouwerij is inmiddels een Belgische brouwerij. De bieren van deze brouwerij zijn nog altijd goed verkrijgbaar in Nederland. Daarnaast worden er in opdracht ook bieren gebrouwen specifiek voor de Nederlandse markt, zoals bijvoorbeeld voor Bocht Brouwers uit Tilburg, en voor Slijterij56 in Etten-Leur om er een paar te noemen. https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1678

De Scheldebrouwerij is een ambachtelijke brouwerij uit 1994. Oprichters Kees van Loenhout en Peter van der Eijnden en breide uit tot een groot en succesvol bedrijf. In 1999 waren er enige tegenslagen waar ze niet bovenop kwamen en werd het bedrijf in 2000 overgedragen aan Jan en Frans Ooms, de neven van Peter van der Eijnden die al betrokken waren bij de brouwerij. Peter ging in dienst als brouwmeester en in 2005 ook als vertegenwoordiger. De brouwerij wilde nog groter en succesvoller worden en moest dus verhuizen. Sinds 2007 bevindt de brouwerij zich in Meer. https://www.bierista.nl/brouwerij/scheldebrouwerij

De Scheldebrouwerij is gevestigd in België. Begin jaren ’90 startte de brouwer met het brouwen van bier in zijn schuurtje. Ineens werd het een uit de hand gelopen hobby en vele jaren en liters later ontdekten zij hun missie: bier brouwen dat nooit verveelt of teleurstelt. Ze produceren onder andere: Tripel.  Schelde Brouwerij is een gepassioneerde en ambachtelijke brouwerij gevestigd in Meer, België. Sinds hun oprichting in 1994 heeft Schelde Brouwerij een sterke reputatie opgebouwd met hun unieke en smaakvolle bieren. De brouwerij staat bekend om hun toewijding aan kwaliteit en vakmanschap, wat hen geliefd maakt bij bierliefhebbers in België en Nederland. Geschiedenis en Oprichting Schelde Brouwerij werd opgericht door een groep vrienden met een gedeelde passie voor bier en ambacht. Hun visie was om bieren te brouwen die de rijke Belgische biertraditie weerspiegelen. Door de jaren heen hebben ze een breed scala aan bieren ontwikkeld, elk met zijn eigen unieke karakter en smaakprofiel. https://www.hellobier.nl/brands/scheldebrouwerij/?pf_scroll=1996