zaterdag 23 december 2023

Nieuw Ligt 2022 (Heaven Hill Barrel Aged Barleywine (10%))

In de oudste stad van Nederland staat de oudste microbrouwerij van Nederland. Brouwerij De Hemel in Nijmegen. In de commanderie aan de Franseplaats 1 te Nijmegen, zie https://brouwerijdehemel.nl/ 

Ze brouwen verschillende bieren:

De brouwers van de Hemel maken veel verschillende bieren. Een deel van deze bieren is onderdeel van ons vaste assortiment. Zo is de Helse Engel het hele jaar door favoriet, en in de zomer is de Serafijn op menig terras terug te vinden. Voor de liefhebbers van stevige bieren hebben we ook de Nieuw Ligt het hele jaar door beschikbaar. Maar zowel de brouwers als de drinkers willen wel eens wat nieuws. Wij zijn constant op zoek naar nieuwe smaken en stijlen waarmee wij onszelf en onze klanten uit kunnen dagen. Dit resulteert in een regelmatig wisselend deel van het assortiment. Dit zijn nieuwe experimenten en ook bieren die een bepaald seizoen inluiden, zoals de bok in de herfst en paasbier in de lente. Alle bieren zijn van tap verkrijgbaar in Restaurant en Brouwerscafé De Hemel en cafés in Nijmegen en omstreken. Een selectie van de bieren vullen we af in fles om thuis van te genieten. Ons vaste assortiment is ook verkrijgbaar in 15 liter thuistap vaatjes. (https://brouwerijdehemel.nl/index.php/producten)

Waaronder o.a.:

Nieuw Ligt - Gerstewijn, 10%  Mout, hop en kandijsuiker geven Nieuw ligt zijn verfijnde aroma en volle smaak. Kenmerkend is de fluwelige zachtheid van het hoge alcoholgehalte. (https://brouwerijdehemel.nl/index.php/producten)

Nieuw Ligt Grand Cru -  Gerijpte gerstewijn, 12% Grand Cru versie van de Nieuw Ligt. Eens per jaar gebrouwen en gebotteld met het vuljaar op de fles. Gemaakt om lang te bewaren. De flessen laten we hier dan ook een paar jaar rijpen voordat we ze verkopen. Na een jaar of 5 komt de smaak echt goed tot zijn recht.  (https://brouwerijdehemel.nl/index.php/producten)

Nieuw Ligt Vatgerijpt Heaven Hill Bourbon Vatgerijpte gerstewijn, 10% 33 cl Deze Nieuw Ligt heeft 12 maanden gerijpt op een voormalig bourbon whiskyvat van Heaven Hill distilleerderij uit de VS. Dit resulteert in een bier dat nog een stuk voller en complexer is dan Nieuw Ligt normaal gesproken al is. De duidelijke volle en licht zoetige bourbon tonen zijn duidleijk terug te vinden en gaan erg goed samen met de gerstewijn. (https://webshop.brouwerijdehemel.nl/index.php/bieren)

Zachte vanille en karamel aroma’s en de licht wrange tonen uit het eikenhout in combinatie met een volle zoete smaak maken een bier waar lang van genoten kan worden. (https://www.speciaalbierwebshop.nl/shop/bier/stadsbrouwerij-de-hemel-nieuw-ligt-vatgerijpt/)

Op untapped staat het ook : https://untappd.com/b/brouwerij-de-hemel-nieuw-ligt-vatgerijpt-heaven-hill-bourbon-2022/5278295 met omschrijvingen als o.a.: "In de neus bourbon met iets van salmiakdrop. Zachte afdronk zoet en moutig." "Lekker! Beste molen so far!" "Volle zoete smaak, rozijnen iets van hout." 

Overigens hebben Muifelbrouwerij en Grutte Pier ook al eens bier gebarrelaged op Heaven Hill Bourbon vaten, zie https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/bier/18411-gerstebier en https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/grutte-pier-brouwerij-vatgerijpt-24-dikke-stout-heaven-hill-bourbon.

Ik drink een Nieuw Ligt en het leek me toepasselijk om dat zo vlak voor Kerst het bericht te publiceren. Het zware bier past wel in een zwaarmoedig jaar. Het geurt alcoholachtig, brandy-achtig, vanille-achtig. Het bruist niet met koolzuur. Het lichtbruine schuim verdwijnt snel. Het mondgevoel duidt dat het geen frisse pils is. Er bruist geen koolzuurprik in de smaak. Het is niet zwaar romig of alcoholerig, maar zeker niet waterig of dun, het heeft een lichte toets koolzuur. De smaak heeft iets van mout en vanille. Er is geen gistsmaak of hopbiterheid, maar wel een rijke smaak van vanille en dat merk je ook in de afdronk. Salmiakdrop herken ik niet. Zoet past wel bij de smaakomschrijiving, al is het zeker niet zo zoet als een NEIPA of pastry stout oid. Rozijnen of krenten kan je denk ik wel gebruiken bij een smaakomschrijving ervan, net als 'aardse tonen'. Geen idee, ik ben erg slecht is een smaakomschrijving.

Met Kerstmis vieren christenen de geboorte van Jezus-Christus. Het woord Kerstmis is samengesteld uit de woorden Kerst en Mis. Kerst verwijst naar Christus, omdat men de geboorte van christus (de gezalfde) viert. Kerstenen betekent ook ‘christelijk maken’. Het woord mis verwijst naar de viering van de Eucharistie. Ontstaan van Kerstmis Vele elementen uit het Kersfeest zoals we dit nu kennen, gaan terug op voorchristelijke en Germaanse gebruiken. Keizer Constantijn de Grote zorgde er in de vierde eeuw voor dat Kerstmis op 25 december zou worden gevierd. Op deze dag vereerde men in de landen rond de Middellandse Zee tot dan toe de zonnegod. Omdat Jezus ook wel het Licht van de Wereld werd genoemd, zou Constantijn hebben besloten dat men voortaan de geboorte van Jezus Christus op deze dag zou vieren. Bovendien vierde men op 21 december al de zonnewende. De dagen rond 25 december waren daarom al vrije dagen.  (https://www.feestdagen-nederland.nl/kerst.html)

Kerstmis wordt door veel mensen gezien als de mooiste tijd van het jaar en is een echt lichtjesfeest. Tijdens de kerst zie je overal kerstverlichting, iets waar we allemaal vrolijk van worden. Ook worden er kerstkaartjes verstuurd met verschillende kerstspreuken die gaan over licht. (https://www.kerst-spreuken.nl/kerst-spreuken-licht/)

Het Licht van Kerst het Licht van God voor de wereld

André H. Roosma 24 december 2011

Het volk, dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien;

degenen, die wonen in het land van de schaduw van de dood, over hen zal een licht schijnen.

Jesha-Jahu (Jesaja) 9: 2; vgl. Mattit-Jahu (Mattheus) 4: 12-17

Met Kerst vieren we dat Jezus naar ons toekwam. Hij werd en wordt ook wel Immanu’el genoemd, dat betekent: God met ons. Jezus bracht als het ware God nabij, doordat Hij de barrière wegnam die wij hadden opgewor­pen naar God toe. Bovenstaande Bijbel-tekst spreekt over Hem als het Licht dat in de wereld kwam. Ook veel Kerstliederen beamen dit:

Nu daagt het in het Oosten / Het licht schijnt overal;

Hij komt de volken troosten / Die eeuwig heersen zal.

De zonne voor wier stralen / het nacht’lijk duister zwicht,

en die zal zegepralen, / is Christus, ’t eeuwig Licht.

Liedboek v.d. Kerken 124: 1, 4 (Oude NH Gezang 8)

En in een ander lied – Komt allen tezamen:

Komt allen tezamen, jubelend van vreugde.

Komt nu, o komt nu naar Bethlehem!

Ziet nu de Vorst der eng’len hier geboren.

komt, laten wij aanbidden (3x) die Koning.

Het licht van de Vader, licht van den beginne,

zien wij omsluierd, verhuld in ’t vlees:

goddelijk Kind, gewonden in de doeken!

Komt, laten wij aanbidden (3x) die Koning.

Liedboek v.d. Kerken 138: 1, 3 (Oude NH Gezang 18) Maar wat of Wie is dan toch dat Licht, waar bovenstaande tekst en al die liederen over schrijven? Als christenen kunnen we wel eenvoudig met het geciteerde gezang, of met Johannes 8: 12, zeggen dat Jezus Christus dat Licht is, maar hoe komt het, dat Hij het Licht wordt genoemd? Welk dieper verband ligt er tussen Jezus en licht? Het Oude of Eerste Testament van de Bijbel werd oorspronkelijk voor het grootste deel geschreven in een oude vorm van het Hebreeuws. De letters of symbolen van dit oude schrift waren plaatjes.1 Je kon de woorden lezen door de betekenissen van de plaatjes achter elkaar te zetten. Als we in dat oude schrift kijken naar het Hebreeuwse woord אור - ’or, dat bij ons vertaald is met licht, zien we: alp: os, ossekopwawu: tentharing, pinraisu: gezicht van opzij – van rechts naar links: een ossekop, een tentharing en een gezicht van opzij. Deze drie symbolen staan achtereenvolgens voor:

alp: os, ossekop - een ossekop: eerste, prominente, meest dierbare/ belangrijke/ krachtige;

wawu: tentharing, pin  - een tentharing/pin: zekerheid door verbinding of verbondenheid;

raisu: gezicht van opzij - een gezicht van opzij: een (hogere) Ander (meestal God, soms de medemens). Het hele woord alp: os, ossekopwawu: tentharing, pinraisu: gezicht van opzij staat daarmee voor: ‘de kracht verbonden met God’ of: ‘de prominente, meest dierbare verbonden­heid met God’. En impliciet zit daar dan bij in dat die verbondenheid zekerheid en veiligheid biedt. Het is duidelijk, dat dit een beschrijving geeft van wat Jezus voor ons betekent. Interessant is nu, om met deze kennis eens te kijken naar het begin van de Bijbel. In Genesis 1: 3 staat dat het eerste dat God door Zijn Woord (vergelijk Johannes 1: dat Woord is Jezus) schiep, is: dit licht, deze belangrijke verbondenheid met Hem. Zonder verbondenheid met Hem kan er niets bestaan. Zoals Paulus zei: wij hebben ons bestaan in Hem (Kolossenzen 1: 17). Jezus Zelf zei dat we als ranken aan de wijnstok (Hijzelf!) verbonden moeten blijven, willen we leven, floreren en vrucht dragen (Johannes 15; vgl. ook wat Jezus bad in Johannes 17, n.a.v. de eenheid / verbondenheid die Hij, de Vader en de Heilige Geest delen). Laten we nu de volgende teksten eens in dit licht bekijken. En dit is de verkondiging, die wij van Hem gehoord hebben en u verkon­digen: God is licht en in Hem is in het geheel geen duisternis. 1 Johannes 1: 5 We kunnen dit dus lezen als: „... God is 100% verbondenheid”. Hij wil geen verdeeldheid, geen wantrouwen, geen vijandschap... Heel Zijn karakter is louter gericht op verbondenheid. Daarom was dat ook het eerste wat Hij schiep! (http://hallelu-jah.nl/Kerstlicht.html)

Naast het Christendom is er ook het Jodendomen de Islam. 

Dode Zeerollen werpen uniek licht op Bijbel en jodendom Willem van Klinken 4 juli 2013 20:27 (https://www.rd.nl/artikel/513309-dode-zeerollen-werpen-uniek-licht-op-bijbel-en-jodendom)

Nieuw licht op Joods verzet in Nederland (https://nos.nl/artikel/2032178-nieuw-licht-op-joods-verzet-in-nederland)

Allah (voorziet) de hemelen en de aarde van licht (d.m.v. de zon en de maan). De gelijkenis van Zijn licht (in het hart van de gelovige) is zoals een nis waarin een lantaarn staat: de lamp bevindt zich in een glas. Het (licht in dit) glas is zoals dat van een stralende ster die werd aangestoken (met olie) van een gezegende olijfboom – die niet van het Oosten, noch van het Westen is. Haar olie lijkt uit zichzelf te willen ontvlammen, hoewel geen vuur het heeft aangeraakt. Licht op licht! Allah leidt naar Zijn licht wie Hij wil. En Allah geeft de mensheid gelijkenissen, en Allah is Alwetend over alle zaken. (https://koran.nl/soera-24-an-nur-het-licht/)

Allah geeft het licht aan de hemelen en de aarde. De gelijkenis van Zijn licht is met een nis met een lamp erin: de lamp bevindt zich in een glas. Het glas is als een stralende ster, die brandt (van de olie) van een gezegende olijfbloom, die niet van het Westen en niet het Oosten is. Haar olie verlicht, hoewel zij (nog) niet door het vuur aangemakt is. Licht op licht. Allah leidt naar Zijn licht wie Hij wil. En Allah maakt gelijkenissen voor de mensen. En Allah is Alwetend over alle zaken. (https://quran.com/nl/het-licht/35)

Bij het lezen van de Soenna hoort de lezer de getuigenissen steeds met een kritische blik door te lichten om na te gaan of de verzen overeenkomen met de historische elementen waarover we beschikken. De soennitische traditie dateert immers van anderhalve eeuw na de dood van Mohammed. De islamoloog beseft dat deze stelling vele soennieten tegen de borst kan stuiten, niettemin zijn er tussen de Koran en de hadith tegenstrijdigheden die wederom een historische verklaring hebben. Als voorbeeld neemt hij het stenigen dat vandaag in bepaalde islamitische landen als straf gebruikt wordt. In de Koran is er enkel sprake van ‘het verjagen van de duivel door steentjes te werpen’, er is echter geen vermelding van stenigen van overspelige echtgenoten bij de eerste moslims. Anderhalve eeuw later staat er in de soenna een getuigenis over het stenigen van een vrouw, wat betekent dat er bijbelse elementen uit de Thora in de hadith hun intrede gedaan hebben. Deze zogeheten interculturele en interreligieuze vermenging is geen geïsoleerd geval in de hadith. De Soenna is een vorm van religieuze creativiteit die beantwoordt aan de nood van de bekeerde bevolkingen van de negende eeuw. De Koran op zich volstond niet, wat ook begrijpelijk is, er staan immers weinig praktische elementen in. Het is niet verrassend dat de verschillende volkeren die zich intussen bekeerd hadden en zich als moslims identificeerden, nood hadden aan een gedeeld verleden en een collectief geheugen. Daarom projecteerden ze bijbelse gebeurtenissen op de Profeet, vanaf dan wordt Mohammed deze ideale figuur naar wiens voorbeeld men moet leven. Terwijl dit nergens vermeld staat in de Koran. (https://www.nieuwwij.nl/themas/benzine-vijf-misvattingen-de-koran-ontkracht/)

NieuwLicht Tijs van den Brink buigt zich over maatschappelijke onderwerpen, en gaat langs betrokkenen in het land om zich een opinie te vormen. (https://www.eo.nl/programmas/nieuwlicht)

Wat gebeurt er als het belangrijkste nationale museum de blik op de Nederlandse slavernijgeschiedenis richt? Daarover gaat Nieuw licht, een hoogst actuele documentaire van regisseur Ida Does over de wording van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum. Deze film laat van heel dichtbij zien hoe pijnlijk en wrang, maar tegelijkertijd helend en bevrijdend het samenstellen van die tentoonstelling is. Zeker dankzij de inbreng van mensen met roots in zowel de West als de Oost. In Nieuw licht zien we wat het betekent als een museum zichzelf opnieuw uitvindt. (https://www.nieuwlichtdefilm.nl/)

Het impactprogramma van Nieuw Licht bestaat uit educatief materiaal bij een aantal fragmenten uit de film en korte films uit het materiaal van the cutting room floor. Livecasts met nagesprekken met de regisseur en andere betrokkenen. En speciale screenings met aansluitend Q&A, debat en deleted scenes. (https://www.nieuwlichtdefilm.nl/)

Zo nog wat zware onderwerpen die in het licht komen, en dat terwijl lichte onderwerpen niet in het zwaar kunnen komen...



vrijdag 22 december 2023

Dark & Stormy (9,2%)

Kees Dark & Stormy ... Flink kruidig en aardig zoet. Een zeer toepasselijk bier voor de winterse periode. Diep donker bier, geroosterde mouten, geconfijt fruit en een bittere afdronk. ... Stijl SCOTCH ALE / WEE HEAVY (https://www.misterhop.com/products/kees-dark-stormy)

Dit donkere bier smaakt bitter. Het is echt -wat mij betreft- een goed bier! Wat vinden anderen?

A real man wears a kilt I dare you to call it a skirt!

Dit winterbier is een Scotch Ale en afgeleid van de bekende zware bieren uit Schotland, oorspronkelijk bekend als Wee Heavy. Een rijk donker bier met een volle body en lichte zoetigheid van pruimen, rozijnen en gedroogde vruchten. Heerlijk aangenaam voor de koude dagen. Met onze Dark & Stormy wonnen wij goud op de Dutch Beer Challenge 2022!  (https://brouwerijkees.nl/onze-bieren/core-range/dark-stormy/)

Dit winterbier is een Scotch Ale en afgeleid van de bekende zware bieren uit Schotland, oorspronkelijk bekend als Wee Heavy. Een rijk donker bier met een volle body en lichte zoetigheid van pruimen, rozijnen en gedroogde vruchten. Heerlijk aangenaam voor de koude dagen. Artikelnummer:8720297860102 Categories:Bier, Winter Smaak:pruimen, rozijnen (https://simonsdrank.nl/product/bier/winter/kees-dark-stormy-winter/)

special Heineken sour lager

Heineken NV is een Nederlandse multinational in de bier- en drankensector en is actief in ruim 190 landen. Heineken NV bezit 300 biermerken. Met een totaal biervolume van meer dan 257 miljoen hectoliter (2022) behoort Heineken tot de grootste brouwerijen van de wereld, na het Belgische Anheuser-Busch InBev. De productie vindt plaats in meer dan 186 brouwerijen in 70 landen. Daarnaast opereert Heineken via exportactiviteiten en licentiepartners. Ongeveer 40% van de omzet wordt behaald in Europa. Naast bier maakt Heineken ook cider.  ... Het bedrijf Heineken ontstond op 15 februari 1864 toen de 22-jarige Gerard Adriaan Heineken brouwerij De Hooiberg in Amsterdam kocht.[1] Zijn opzet was een premium bier te brouwen met uitmuntende grondstoffen en de nieuwste technieken. Al sinds de middeleeuwen werd laag alcoholisch bier op kamertemperatuur gebrouwen en gebruikt als voedzaam en hygiënisch alternatief voor water, dat vaak vervuild was en daardoor ziekteverwekkers kon verspreiden. Deze noodzaak liep in de negentiende eeuw ten einde door de steeds beter wordende drinkwaterkwaliteit. In 1867 werd wegens de dreigende demping van de Nieuwezijds Voorburgwal, waarover de grondstoffen werden aangevoerd en het bier werd afgevoerd, uitgeweken naar de toenmalige stadsrand. Eenmaal ingebouwd bevond de nieuwbouw zich op de hoek van de Stadhouderskade en de Ferdinand Bolstraat in De Pijp. Bij de fabriek hoorde ook het biercafé De Vijfhoek waarvan het embleem, een vijfpuntige ster, nog steeds in het logo staat. In 1873 ging de brouwerij over van Heineken & Co in de vennootschap Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij, waarvan ook de Rotterdamse brouwerij d'Oranjeboom enige aandelen bezat. Het jaar daarop werd in Rotterdam een tweede brouwerij geopend, die volledig gericht was op het brouwen van ondergistend bier. Daarmee wilde men het hoofd bieden aan de opkomende concurrentie van de Amstel brouwerij. In 1886 ontwikkelde dr. Elion, een leerling van Louis Pasteur, de Heineken A-gist. Deze gist vormt nog steeds de basis voor het Heineken bier. In 1887 schakelde Heineken volledig over op de productie van ondergistend bier.[2] Namens Nederland won Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij op de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs een Grand Prix Paris. Een jaar later mocht Heineken aan het restaurant van de voor deze tentoonstelling gebouwde Eiffeltoren bier leveren.... Na de Eerste Wereldoorlog richtte het bedrijf zich steeds meer op export. Kort na de afzwakking van de drooglegging in de Verenigde Staten, die verkoop van bier met een alcoholpercentage tot 3,2% toestond, kwam op 11 april 1933 de eerste boot met Heineken bier aan in Hoboken, New Jersey, waarmee Heineken de eerste bierimporteur na de drooglegging werd.[3][4][5] Sindsdien is Heineken het succesvolste geïmporteerde biermerk. Speciaal voor de Amerikaanse markt wordt Heineken Dark gebrouwen. In Nederland werd het marktaandeel vergroot door het aankopen van concurrerende brouwerijen en deze vervolgens te sluiten, zoals De Sleutel in Dordrecht, Van Vollenhoven in Amsterdam en De Zwarte Ruiter in Maastricht. Kleine brouwerijen, vooral in het zuiden van het land, werden na de Tweede Wereldoorlog, mede door middel van het aanbieden van lucratieve agentschappen (de brouwerij zou voortaan het Heineken-bier mogen distribueren als deze zou stoppen met brouwen) van de markt verdreven, waardoor de ooit zo diverse Nederlandse biercultuur binnen enkele jaren geschiedenis was en werd vervangen door een homogene pilscultuur.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Heineken_(brouwerij))

Ze hebben een speciale Heineken uitgebracht. Een special Heineken van de tap!? Het bier is een sour lager. Het bier is licht blond iet at troebel en qua smaak zuur. Heel bijzonder om een speciaal bier Heineken te drinken. 

donderdag 21 december 2023

Rooie Duivel


Fles 75 cl met een zwaar amber bier van 8%. Het bier is troebel en net zo amber als Palm. het is niet zo rood als dat het etiket beschreef. Het bier heeft een waterig mondgevoel, en een kruidige afdronk. 

De Rooie Duivel is een bier gebrouwen door Brouwerij De Hemel uit Nijmegen. Deze Imperial Red Ale heeft een alcohol percentage van 8.0%. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-de-hemel-rooie-duivel)`

De Roode Duivel was een Nederlands socialistisch, antireligieus, republikeins, humoristisch-satirisch tijdschrift. Het weekblad stond onder redactie van Louis Maximiliaan Hermans (die later Tweede Kamerlid en Eerste Kamerlid werd) en werd uitgegeven van 1 augustus 1892 tot 13 december 1897.[2] De Roode Duivel had een oplage van enkele duizenden exemplaren.[1] Hermans, die aanvankelijk lid was van de radicale SDB, gebruikte het blad ook om kritiek te leveren op de meer gematigde SDAP.[3] Het blad stond, onder de motto's "Tegen troon, tegen beurs, tegen altaar" en "Ontmaskering! Geen genade", vol roddels en lasterlijke verhalen om de monarchie, het kapitalisme en religie met satire in diskrediet te brengen.[2] (https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Roode_Duivel)

Het Belgisch voetbalelftal voor mannen is de nationale ploeg die België sinds 1904 vertegenwoordigt tijdens interlands in het voetbal. Hun bijnaam is de Rode Duivels. Het team wordt bestuurd door de Koninklijke Belgische Voetbalbond, de Belgische voetbalfederatie die een van de oprichters van de FIFA (opgericht in 1904) en de UEFA (opgericht in 1954) was. De meerderheid van de thuiswedstrijden wordt gespeeld in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. De bijnaam van de Belgische ploeg is de Rode Duivels (Frans: les Diables rouges; Duits: die Roten Teufel; Engels: Red Devils). Deze bijnaam is in 1906 bedacht door Pierre Walckiers, een beheerder van de club Leopold FC.[1] De grootste verwezenlijkingen van het Belgisch elftal tot dusver zijn een gouden medaille op de Olympische Spelen van 1920, een tweede plaats op het Europees kampioenschap van 1980, de derde plaats op het wereldkampioenschap van 2018 en de vierde plaats op het wereldkampioenschap van 1986 en zes opeenvolgende deelnames aan wereldkampioenschappen tussen 1982 en 2002. Andere noemenswaardige prestaties zijn vier overwinningen tegen de toenmalige regerende wereldkampioenen: 2–0 tegen West-Duitsland in 1954, 5–1 tegen Brazilië in 1963, 1–0 tegen Argentinië in 1982 en 2–1 tegen Frankrijk in 2002.[2] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch_voetbalelftal_(mannen))

Plan U was een type driedelig dieselelektrisch treinstel (officiële aanduiding: DE3) van de Nederlandse Spoorwegen.... Deze treinstellen werden tussen 1960 en 1963 gebouwd door Werkspoor te Utrecht en kwamen in dienst onder de nummers 111-152. Ten opzichte van het voorgaande elektrisch materieel '54 (Hondekop) had de neus een modernere vormgeving. Oorspronkelijk was het plan om de stellen dezelfde neus te geven als de eveneens door Werkspoor gebouwde DE4 TEE-treinstellen. Door de hoekige neusvorm van de TEE-stellen bleef bij hevige regenval echter de regen terugslaan op de ramen, wat veel overlast voor de machinist veroorzaakte. Daarom kregen de nieuwe dieseltreinstellen een rondere neus, die later ook werd toegepast bij het elektrische Mat '64. Andere vernieuwingen ten opzichte van het oudere materieel waren de lichte constructie, centrale deursluiting door de conducteur en een omroepinstallatie. De treinen werden rood geschilderd, de omstreeks 1960 ingevoerde nieuwe kleur voor dieseltreinen, wat ze de bijnaam "Rode Duivels" opleverde. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Plan_U)

zaterdag 16 december 2023

Broeder Jacob, Frère Jacques Double Port (9%)

Frère Jacques van Amburix Belgian Craft Brewery is een dubbele port van 9%?

Na aankoop keek ik uit naar dit bier, maar na een dagje rusten zou het toch gaan gebeuren.... Na openen bleek het een gusher. Het bruine schuim kwam er als een beginnend fonteintje uit. Er bleef een slok over. 

Vader Jacob of Broeder Jacob is een kinderliedje dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt, waar het bekendstaat als Frère Jacques. Het lied is een canon. Het lied gaat over een monnik, broeder Jacob, die zich heeft verslapen en wordt gemaand op te staan en (de klokken voor) de matines, de metten te luiden. In Vlaanderen staat het lied bekend als Broeder Jacob, de letterlijke vertaling van de Franse naam Frère Jacques. Deze vertaling is eigenlijk correcter dan de in Nederland gangbare Vader Jacob. Er is namelijk een duidelijk onderscheid tussen een Frater (broeder) en een Pater (Vader) in religieuze ordes daar deze laatste een (hogere) wijding ontvangen heeft. De derde regel in de Vlaamse versie luidt soms: Hoort de klokken luiden, terwijl men in het algemeen Alle klokken luiden zingt, wat in beide gevallen de oorspronkelijke zin niet goed weergeeft. Een meer letterlijke Nederlandse vertaling zou zijn Ga de metten luiden. Ouderdom en bronnen Frankrijk Het Franse liedje 'Frère Jacques' verscheen voor het eerst in druk in Recreations de l'enfance: Recueil de Rondes avec Jeux et de Petites Chansons pour Faire Jouer, Danser et Chanter les Enfants avec un Accompagnement de Piano Très-Facile, van Charles Lebouc, eerste druk 1860. Dit boek werd zeer populair en werd verschillende malen herdrukt. Nederland De oudste bronnen in de Nederlandse Liederenbank (Meertens Instituut) met het Nederlandstalige liedje, stammen van rond 1900. De Handschriftencollectie volks- en kinderliederen van Nynke van Hichtum (verzameld in de periode 1904-1938) geeft zowel de beginregel 'Vader Jakob slaapt gij nog' als de beginregel 'Broeder Jacob, slaap je nog'. De Handschriftencollectie van G.J. Boekenoogen (verzameld in de periode 1891-1930) heeft ook beide varianten.[1] Het oudste liedboekje dat de canon heeft opgenomen, is Bonte vlucht van P. Tiggers (1938)  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vader_Jacob)

Wie de christelijke, lees katholieke, geschiedenis een beetje kent, weet dat Jacques en Jacob komen van het Latijnse Jacobus. De bekendste Jacobus is Jacobus de Meerdere, zo genoemd om het onderscheid met Jacobus de Mindere duidelijk te maken, of Jacobus van Compostela, Santiago genoemd. Deze apostel van Christus, wiens feestdag op 25 juli gevierd wordt, geniet vooral in Spanje in het algemeen en in Galicia in het bijzonder van een speciale bewondering. Sinds eeuwen trekken mensen vanuit vele delen van Europa te voet naar Santiago te Compostela waar de overblijfselen van de heilige bewaard zouden worden. (https://historiek.net/broeder-jacob-op-weg-naar-santiago-de-compostela/19630/)

Ik heb een bier dat er naar is vernoemd.

Ik bedoel niet :

Frère Jacques label  Frère Jacques Odell Brewing Co. Wheat Beer - Witbier / Blanche 4.5% ABV (https://untappd.com/b/odell-brewing-co-frere-jacques/2260405)

of 

Frère Jacques Confluence Brewing Company Farmhouse Ale - Saison 6.1% ABV (https://untappd.com/b/confluence-brewing-company-frere-jacques/993775)

Ik bedoel:

Frère Jacques Double Port 33cl Brasserie Frère Jacques SKU : B001656 La première bière belge, produite avec du porto authentique. Cette porto ‘tawny’, originaire du domaine PORTAL D’AZENHA au Douro, a mûri pendant 5 ans en barriques de chêne.Vous goûtez une palette de saveurs de chêne, amande, noix et prune. On obtient, en ajoutant ce porto dans la bière une... La première bière belge, produite avec du porto authentique. Cette porto ‘tawny’, originaire du domaine PORTAL D’AZENHA au Douro, a mûri pendant 5 ans en barriques de chêne.Vous goûtez une palette de saveurs de chêne, amande, noix et prune. On obtient, en ajoutant ce porto dans la bière une explosion de différents goûts. Cette bière est aussi caractérisée par un long arrière-goût. Frère Jacques est un personnage bien connu, un jeune moine du moyen âge avec des responsabilités de brassage au sein du monastère, qui a dû être réveillé avec une chanson afin de remplir pleinement sa tâche de brassage. Médaille d’Or Brussels Beer Challenge 2013 & 2014 (https://www.plaisirsdu604.be/fr/catalog/brasserie-frere-jacques/frere-jacques-double-port-33cl~b001656.aspx)

Broeder Jacob 9° Double Port Broeder Jacob (15) Broeder Jacob 9° van de Belgische brouwerij Broeder Jacob is een donkere Belgian Strong Ale. Dit bier is het eerste Belgische bier dat met echt port is verrijkt. De gebruikte Tawny is 5 jaar gerijpt op eiken vaten van de Quinta Santo Antonio in Regua in de Douro vallei. Door hergisting op fles kan dit bier verder evolueren. Toetsen van pruimen, noten en natuurlijk het eikenhout. Details BrouwerijBroeder Jacob BierstijlBelgian Ale Alcohol9.0% CategorieDonker en Rijk SpijzenGekruide gerechten, Vleesgerechten, Pittige en belegen kazen, Zoete desserts Drinktemp.9 °C Volume33 cl DrinkmomentHaardvuur, In goed gezelschap, Alleen, bij een boek, Bij het eten GistingBovengistend (https://www.bierista.nl/broeder-jacob-9-double-port)

Everyone knows the folk song about the monk who slept for too long. Brother Jacob (Frere Jacques as known in England). But why did that poor monk not get to the early mass on time? The legend is as follows: “We are in 1385. Jacobus Klaaszn is a sixteen year old novice and his abbot gives him the assignment to become an apprentice of brother Isidoor. Brother Isidoor is the brewing master of the monastery. But that good man is nearing the ripe old age of eighty. And the abbot wants to avoid that Isidoor takes his brewery secrets to his grave. The beer of Isidoor is a pleasant, slightly alcoholic beer. The monks drink it with their lunch. Brother Jacob – as the boy is now called – is a keen student. One day Brother Isidoor sends him to the monastery of Rochefort. He there is served a beer he very much likes the taste of. He starts talking with the monk/brewing master and learns a few things. Back at home he confesses to the abbot what he has learned in Rochefort. He asks permission to brew such beer himself. Father abbot gives his blessing, but only on condition that Brother Jacob experiments in his own time. That is why Brother Jacob is busy with pans, boilers and casks in the middle of the night. He is so engrossed in his work he goes back to his cell much too late. With the well known result. “Brother Jacob, are you still asleep?” (Frère Jacques, dormez-vous?) But the work of Brother Jacob has had great results. One day his beer is completely finished. He presents his first draught to father abbot. Who is delighted, but also worried. The beer tastes delicious and rich, but contains more alcohol than the monks and brothers are used to. That is why he instructs that the Broeder Jacob beer may only be brewed in the greatest secret. And only for him and the brother-brewer. And so it was done...… until Johan Claes again got a taste for it in the twenty-first century. They get busy and brew a new beer with the approving blessing of Brother Jacob. (http://broederjacob.be/)

Tja hoe het smaakt? Geen idee... het lag na openen meteen op het aanrecht..

vrijdag 15 december 2023

Wanna taste my YULE LOG? Imperial Christmas Stout 9%

Wat te doen als je in maart een kerstbier drinkt? En blogbericht vooruit schrijven. Heerlijk, dan heb ik alvast wat ingepland staan. Mocht ik onverhoopt komen heen te gaan, dan staat dit bericht alvast. Met kerst gedenken we het heengaan of wacht, nee geboren worden. Pasen is of Pinksteren of Hemelvaart of ergens is iets met de dood toch? Mayo de Cinco? 


De dood en herrijzenis, verrijzenis of opstanding van Jezus is een centraal thema in het christendom. De verhalen hierover in de evangeliën zijn het hoogtepunt van een reeks verhalen over Jezus' passie. Deze verhalenreeks start met Jezus aankomst in Jeruzalem voor Pesach. Nadat hij de Joodse tempel had gereinigd, hield hij het Laatste Avondmaal met zijn twaalf apostelen. Hierna volgde de arrestatie van Jezus, het proces tegen Jezus en uiteindelijk diens executie door kruisiging op bevel van de Romeinse prefect Pontius Pilatus. Op de derde dag na zijn dood, werd hij opgewekt uit de doden en verscheen hij lijfelijk aan zijn leerlingen.[1] Veertig dagen later vond Jezus' hemelvaart plaats. ... Volgens de in het vroege christendom zeer invloedrijke apostel Paulus is het christelijk geloof nutteloos als Jezus niet zou zijn opgewekt uit de dood (1 Korintiërs 15:1-19)..... Mede omdat ook seculiere bronnen zoals Josephus en Tacitus vermelden dat Jezus werd veroordeeld en gekruisigd, behoren deze beweringen daarmee tot de zekerste dingen die over hem gezegd kunnen worden; vrijwel geen historicus betwijfelt het dat de historische Jezus werd gekruisigd. Waarom en hoe dat precies is gebeurd, blijft echter omstreden. Jezus' opstanding wordt bovendien als geloofskwestie beschouwd in plaats van als historisch feit, net als de overige wonderen in het Nieuwe Testament.[23] Hoewel volgens de meeste christenen de lege graftombe behoorlijk betrouwbaar bewijs is dat Jezus wel uit de doden moet zijn opgestaan, hebben onderzoekers door de eeuwen heen alternatieve hypothesen geopperd over wat er met het lichaam van Jezus zou kunnen zijn gebeurd waarvoor de natuurwetten niet hoeven te zijn overtreden.   (https://nl.wikipedia.org/wiki/Dood_en_herrijzenis_van_Jezus)

Geboren worden om dood te gaan, zou gaat het in het leven. Of doodgaan om te herrijzen.... 

Maar goed ik zal doordrinken voordat het bier doodslaat.


Het bier van Moersleutel is weer zo zwart als motorolie. Het bier met donker schuim is dik, maar minder dik dan de Azvex Vantablack Creatures. Peanut Butter Brownie Imperial Stout. Het bier tintelt/prikt lichtjes en heeft een wat dikke plakkerige nasmaak. Het is echt zo'n dessertbier voor bij de kerstmaaltijd. Hoe zal ik het omschrijven? Geen idee. Ik zal eens online zoeken naar inspiratie.

Brouwerij De Moersleutel is een echt familiebedrijf. Sjaak en Margreet Zomerdijk runnen de brouwerij samen met hun vier zoons Pim, Tom, Rob en Max. De brouwerij is gevestigd in de voormalige keuken op het GGZ-terrein in Heiloo. Bekende bieren van De Moersleutel, beer engineers, zijn de Ofjecitrahoplust (IPA), Motorolie en Willy Tonka. (https://cafedestap.nl/product/moersleutel-wanna-taste-my-yule-log/)

THERE ONCE WERE… …four brothers from the Netherlands who just finished their technical studies and wanted to prove they were better than their dad at everything. But mostly at brewing beers. Dad dared them to prove their claim and let them have a go at the small brewery he owned.  The guys went on and brewed their first beer which was, as we the Dutch call it ‘slootwater’, or garbage to put it mildly. Thankfully dad and his friends weren’t the worst winners. After they stopped laughing at the four youngsters, they all went back to the brewery and kept brewing beers until they turned out better and better. After some time practicing at brewing beers and experimenting with all kinds of different flavours and additives, the brothers decided it was time to show the Dutch beer market how to brew real tasty beers. The first concoction they put on shelves of beer shops was an Imperial Stout. But not just a regular imperial stout. No, that would be too easy. It was the very first Barrel Blend  (A blend of the Stouts  ‘Motor Oil’ and ‘Je Moer’) which was well received by beer lovers.  A successful start, but the brothers saw room for improvement. They went back to the original recipe and optimized it to make the beer even tastier. It’s something that they would go on and do for all the beers they released. The first version is usually great, but the second, third or fourth are even better. Which, if you ever tasted one of the first batches, is kind of amazing to pull off. But the guys seem to be able to do it again and again. Now, several years later, Moersleutel beers are perceived as some of the best in the world and even the absolute best in The Netherlands. That’s what makes them not just brewers, but true Beer Engineers. (https://moersleutel.com/about-us)

We aim to engineer beers that become legendary. We brew big, bold and flavorful beers. Not for the faint of heart. They are made with the most exquisite and finest ingredients, carefully chosen by our Brewers, and sourced from the best Craftspeople. Let it be known: we seek to understand quality and thus never compromise. Therefore, in every sip you take, you taste our brewing passion. So sit back, dare to pour yourself a Moersleutel beer and get ready to enjoy life!  (https://moersleutel.com/)

Style:  Stout with fennel, cardamom, orange peel, cocoa, vanilla, tonka.... This year we invite you to taste our Yule Log. Most people know this as a cake, but actually it's origins lie in Pagan ceremonies. Where people gathered around the fire to spend the darkest days of the Midwinter Solstice together. You may not find tree bark ashes too appealing, so we chose to go with the cake flavors instead. We drew inspiration from the classic chocolate cake, but made it more Moersleutel. Added extra doses of orange peel, cardamom and fennel seeds during boil, only to be topped up with copious amounts of chocolate, tonka beans and vanilla. Get ready for the ultimate blend of sweet and spicy. A creamy, festive, thick delicacy for your holiday cravings. Have a good one! (https://shop.moersleutel.com/products/moersleutel-wanna-taste-my-yule-log)

De Wanna Taste My Yule Log? is een bier gebrouwen door De Moersleutel uit Alkmaar. Deze Imperial Pastrystout heeft een alcohol percentage van 9.0%. De bierstijl Imperial Pastrystout komt van oorsprong uit Amerika. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/moersleutel-craft-brewery-wanna-taste-my-yule-log)

8,5Zicht Zwart met bruine grote schuimkraag 8,2Neus Zoet Karamel , koffie 8,4Smaak Zoet koffie chocolade karamel... (https://www.bierista.nl/moersleutel-wanna-taste-my-yule-log)

Op https://www.youtube.com/watch?v=KohNrW9ZmIs wordt het bier geproefd:


De Moersleutel Wanna Taste My Yule Log? is een zwart kleurige Imperial Winter Stout afkomstig uit Nederland. Het bier is gebrouwen met klassieke kerstingrediënten zoals sinaasappelschil, kardemom, venkel, vanille, cacao bonen en tonka bonen. Je proeft een warme smaak met kruidige tonen van kaneel en kardemom gevolgd door een vleugje zoetheid van vanille en chocolade. De afdronk is mooi droog. Heerlijk tijdens de koude winteravonden. De Moersleutel Wanna Taste My Yule Log? heeft een alcoholpercentage van 9%. (https://www.drankgigant.nl/de-moersleutel-wanna-taste-my-yule-log.html)

Ik wist niet dat tonkabonen een klassiek kerstingrediënt waren.

De tonkaboon is de vrucht van Dipteryx odorata, een boom uit de Fabaceae-familie die in het noorden van Zuid-Amerika voorkomt. Het zaad van deze vlinderbloemige is zwart en gerimpeld aan de buitenkant en bruin binnenin. De geur heeft iets weg van vanille, amandel, kaneel en kruidnagel. Ze vindt dan ook haar toepassing in parfum, tabakmengsels en sinds enkele jaren ook in bier. Vanaf de negentiende eeuw werd olie gewonnen uit tonkabonen ook wel tot margarine, of zogenoemde tonkaboter, verwerkt. Later werd deze tonkaboter vrijwel volledig verdrongen door margarine gemaakt uit palmolie. Ondanks haar soms als hypnotiserend omschreven geur, wordt de boon zelden genoemd als ingrediënt in kookboeken. Sommige kookboeken suggereren het gebruik van minieme hoeveelheden van de tonkaboon voor de bereiding van deeg voor koekjes of cake. Andere gerechten waarin van oudsher weleens tonkabonen in verwerkt worden zijn snoepjes op kokosnootbasis of crème brûlée. Culinair recensist Johannes van Dam omschreef tonkabonen als "een soort vanillesurrogaat dat als vanillevervanger ooit chic werd gevonden".[1] De boon bevat tot 10% coumarine, dit is echter geen anticoagulantium[2], wat de coumarinederivaten wel zijn [3]. Het is echter wel giftig voor de lever[2], daarom worden de bonen voor gebruik in alcohol geweekt. Tonkabonen worden op EU-niveau beschouwd als een niet toegelaten 'novel food'. Het gebruik van tonkabonen is verboden in België; enkel het gebruik in aroma's kan toegestaan worden als het coumarinegehalte voldoende laag is.[4] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tonkaboon) 

De herkomst van de naam van het bier is volgens mij een verwijzing naar het dessert:

A Yule log or bûche de Noël (French pronunciation: ​[byʃ də nɔɛl]) is a traditional Christmas cake, often served as a dessert near Christmas, especially in France, Belgium, Luxembourg, Switzerland, Vietnam,[1] and Quebec, Canada. Variants are also served in the United States, United Kingdom, Scandinavia, Portugal, and Spain. Made of sponge cake, to resemble a miniature actual Yule log, it is a form of sweet roulade. The cake emerged in the 19th century, probably in France, before spreading to other countries.[2] It is traditionally made from a genoise, generally baked in a large, shallow Swiss roll pan, iced, rolled to form a cylinder, and iced again on the outside. The most common combination is basic yellow sponge cake and chocolate buttercream, though many variations that include chocolate cake, ganache, and icings flavored with espresso or liqueurs exist. Yule logs are often served with one end cut off and set atop the cake, or protruding from its side to resemble a chopped off branch. A bark-like texture is often produced by dragging a fork through the icing, and powdered sugar sprinkled to resemble snow.[3] Other cake decorations may include actual tree branches, fresh berries, and mushrooms made of meringue or marzipan. The name bûche de Noël originally referred to the Yule log itself, and was transferred to the dessert after the custom had fallen out of popular use. References to it as bûche de Noël or, in English, Yule Log, can be found from at least the Edwardian era (for example, F. Vine, Saleable Shop Goods (1898 and later).[4] (https://en.wikipedia.org/wiki/Yule_log_(cake))

Die naam verwijst weer naar een blok hout:

The Yule log, Yule clog, or Christmas block is a specially selected log burnt on a hearth as a winter tradition in regions of Europe, and subsequently North America. The origin of the folk custom is unclear. Like other traditions associated with Yule (such as the Yule boar), the custom may ultimately derive from Proto-Indo-European religion as similar traditions have been recorded in Celtic, Germanic, Baltic and Slavic paganism, among others. American folklorist Linda Watts provides the following overview of the custom: The familiar custom of burning the Yule log dates back to earlier solstice celebrations and the tradition of bonfires. The Christmas practice calls for burning a portion of the log each evening until Twelfth Night (January 6). The log is subsequently placed beneath the bed for luck, and particularly for protection from the household threats of lightning and, with some irony, fire. Many have beliefs based on the yule log as it burns, and by counting the sparks and such, they seek to discern their fortunes for the new year and beyond.[1] Watts notes that the Yule log is one of various "emblem[s] of divine light" that feature in winter holiday customs (other examples include the Yule fire and Yule candle).[1]... According to the Dictionary of English Folklore, although the concept of Yule extends far into the ancient Germanic record long before Christianization, the first "clear" references to the tradition appear in the 17th century, and thus it is unclear from where or when exactly the custom extends.[2] However, it has long been observed that the custom may have much earlier origins, extending from customs observed in Germanic paganism. As early as 1725, Henry Bourne sought an origin for the Yule log in Anglo-Saxon paganism:


Our Fore-Fathers, when the common Devices of Eve were over, and Night was come on, were wont to light up Candles of an uncommon Size, which were called Christmas-Candles, and to lay a Log of Wood upon the Fire, which they termed a Yule-Clog, or Christmas-Block. These were to Illuminate the House, and turn the Night into Day; which custom, in some Measure, is still kept up in the Northern Parts. It hath, in all probability, been derived from the Saxons. For Bede tells us, That [sic] this very Night was observed in this Land before, by the Heathen Saxons. They began, says he, their Year on the Eight of the Calenders of January, which is now our Christmas Party: And the very Night before, which is now Holy to us, was by them called Mædrenack, or the Night of the Mothers … The Yule-Clog therefore hath probably been a Part of those Ceremonies which were perform'd that Night's Ceremonies. It seems to have been used, as an Emblem of the return of the Sun, and the lengthening of the Days. For as both December and January were called Guili or Yule, upon Account of the Sun's Returning, and the Increase of the Days; so, I am apt to believe, the Log has had the Name of the Yule-Log, from its being burnt as an Emblem of the returning Sun, and the Increase of its Light and Heat. This was probably the Reason of the custom among the Heathen Saxons; but I cannot think the Observation of it was continued for the same Reason, after Christianity was embraced. …"[3] More recently, G. R. Willey (1983) says: Communal bon-bons with feasting and jollification have a pagan root—ritual bonfires at the beginning of November once signaled the start of another year and the onset of winter. Their subsequent incorporation into the Christian calendar, to become part and parcel of the festival of Christmas, and, later, their association with the New Year (January 1st) is an intriguing story. Many, if not all, of the various customs and traditions at one time extensively witnessed at Christmas and the 'old' New Year stem from this common source, e.g. Twelfth Night bonfires, including 'Old Meg' from Worcestershire and burning the bush from Herefordshire, first footing, etc. … Any traces of primitive ritual such as scattering of burnt ashes or embers as an omen of fertilisation or purification have long since disappeared.[4] The events of Yule were generally held to have centred on Midwinter (although specific dating is a matter of debate), and feasting, drinking, and sacrifice (blót) were involved. Scholar Rudolf Simek comments that the pagan Yule feast "had a pronounced religious character" and that "it is uncertain whether the Germanic Yule feast still had a function in the cult of the dead and in the veneration of the ancestors, a function which the mid-winter sacrifice certainly held for the West European Stone and Bronze Ages." Yule customs and the traditions of the Yule log, Yule goat, and Yule boar (Sonargöltr) are still reflected in the Christmas ham, Yule singing, and others, which Simek takes as "indicat[ing] the significance of the feast in pre-Christian times."[5] Diffusion and modern practices The first mention of a log burned around Christmas comes from Robert Herrick's poetry collection of 1648 where it is called a "Christmas log".[6] It is not referred to as a "Yule log" until John Aubrey's work from 1686. Prior to that century, there has been no evidence of Yule logs let alone evidence that can be traced back to the holiday of Yule.[7] The Yule log is recorded in the folklore archives of much of England, but particularly in collections covering the West Country and the North Country.[2] For example, in his section regarding "Christmas Observances", J. B. Partridge recorded then-current (1914) Christmas customs in Yorkshire, Britain involving the Yule log as related by "Mrs. Day, Minchinhampton (Gloucestershire), a native of Swaledale". The custom is as follows: The Yule log is generally given, and is at once put on the hearth. It is unlucky to have to light it again after it has once been started, and it ought not go out until it has burned away. To sit around the Yule log and tell ghost stories is a great thing to do on this night, also card-playing. (https://en.wikipedia.org/wiki/Yule_log)

Tja, zo bezien zou een rooksmaakje aan het bier ook wel toepasselijk zijn...

Dat zou het bier net wat steviger maken. Het is nu, maar dat kan ook zijn omdat het al een tijdje bij de slijter had gestaan misschien, wat vlak. Ik merk wat koffiebitterheid en een beetje metaaltintel, maar de andere kruiden kan ik niet echt duiden. Ik voel me een beetje Biden in het beschrijven van dit bier. Het zou ook goed voor een Amerikaanse stevige pastry stout door kunnen gaan. Zou Obama zoiets brouwen? En dan als uitspraak Jezus, wat een bier! Zoals destijds Duvel aan z'n naam kwam? Waarom is er geen 'kerstfeest' met de geboorte van de duivel eigenlijk? Of was die er al eerder? Of is de afwezigheid van God de hel? Dan zou je iets als Hilldevils misschien met een kerstbier verwachten, zoals:

Red Hot Hilly Peppert - Imperial Stout(Hot) - 10% Alc. Imperial Stout, maar dan verrassend, aangenaam verwarmend, door de rode pepers. (https://hilldevils.nl/product/red-hot-hilly-peppert/)

Kerstbier is een bier speciaal gebouwen voor tijdens en rond de kerstdagen. Over het algemeen kun je de Kerstbieren ook als winterbier beschouwen. De kenmerken van het Kerstbier is dat het meestal tussen de 8 en 10 % alcoholgehalte zit en licht donker tot donker van kleur is. Het Kerstbier is vol en rond van smaak met een beetje kruidigheid erin. De meeste brouwerijen en vooral de grote brouwen elk jaar het zelfde Kerstbier. Vaak brouwen de kleinere brouwerijen elk jaar een ander Kerstbier. (https://www.bier-winkel.com/kerstbier-c-413.html?keep_https=yes)

Kerst gaat om samen zijn. Of je het nu met z’n 2e of 8e viert, samen is altijd leuker dan alleen. Daarom hebben we voor Kerst de leukste en lekkerste bieren gezocht om te delen. Denk dus aan kruikjes of grote flessen. Het liefste met een kurk, zodat je de fles extra feestelijk kunt openen. Pak de glazen erbij en geniet van een heerlijk kerstbiertje tijdens jouw Kerst! (https://www.highbeer.nl/uitleg/de-6-lekkerste-en-leukste-kerstbieren/)

Kerstbier of winterbier is geen bierstijl. Net als trappisten- en abdijbier is het meer een verzamelnaam voor verschillende bieren en bierstijlen. Maar in tegenstelling tot trappistenbier - dat iets zegt over de afkomst van het bier - zegt kerstbier of winterbier meer iets over het drinkmoment. Toch zijn er genoeg overeenkomsten te vinden in kerst- of winterbieren. Algemeen kun je stellen dat het bier van hoge gisting is en vaak zwaarder van alcoholgehalte. Vaak heeft het een donkere kleur en is het gekruid. De kruiden zijn dan typisch 'winters', kruiden die ook in een glühwein voorkomen. Denk aan kruidnagel, kaneel, vanille, zoethout, anijs en tijm. ... Hoe is de traditie kerst- en van winterbier eigenlijk ontstaan? Al ver voor onze jaartelling vierden de Scandinaviërs de Winterzonnewendefeesten ter ere van de Goden Odin en Thor.  Ook hadden de Germanen het gebruik om tijdens de winter een warme, gekruide heildrank uit te brengen. Deze heildrank werd in Engeland overgenomen en wordt nu nog steeds in bepaalde gebieden gedronken als een soort cider. Later, toen de Christenen de geboorte van Jezus Christus gingen vieren, werd er ook veel feestdrank genuttigd. Een speciale drank voor de feestdagen is dus een eeuwenoud gebruik. ... Die asociatie met zwaar en donker bier was er echter niet altijd. In de jaren '20 van de vorige eeuw werd de nu bekende Stella Artois pils als kerstbier gepresenteerd (Stella staat immers voor 'ster'). Vanwege het enorme succes wordt het sindsdien het hele jaar door gebrouwen en is het uitgegroeid tot een enorm populair Belgisch pils. ... Maar in de biergeschiedenis zijn ook genoeg voorbeelden te vinden van wél typisch winterbier. De paters van Chimay ontwikkelde in 1948 een kerstbier dat de eerste jaren alleen in de winter beschikbaar kwam, maar later als Chimay Bleue uitgroeide tot een klassieker. ... Op het platteland was het in de 19e en in het begin van de 20e eeuw alleen in de winter mogelijk om te brouwen vanwege het ontbreken van koeltechnieken. Dat kwam ook goed uit voor de boerenknechten, die in de brouwerij hun arbeid verrichtten in plaats van op het land. De overschotten in de graanschuur werden in de winter gebruikt om een zwaarder, winters brouwsel te maken. Zo werd er een bestaand bier, zwaarder gebrouwen. Dit diende dan als geschenk voor personeel en vaste klanten. Een mooi voorbeeld hiervan is Avec les Bons Voeux (Met de Beste wensen in het Nederlands), een Triple Saison van Brouwerij Dupont. Een flink zwaardere versie dus van de Saison Dupont. Tegenwoordig brengt welhaast elke Belgische brouwerij een dergelijke winterse creatie op de markt. ... Begin jaren '90 namen een aantal OBER’s (Objectieve Bierproevers Essense Regio) uit Essen het initiatief om alle Belgische kerst- en winterbieren op één plaats bij elkaar te brengen. Wat ooit begon als lokaal festival met 40 bieren, is het Kerstbierfestival inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen. Het festival is opgenomen in de lijst met 10 Beste Bierfestivals van België en verkoopt steevast uit, soms zelfs in augustus al. Een internationaal gezelschap proeft twee dagen kerst- en winterbieren. Van een warme Liefmans Gluhkriek tot veel op hout gelagerde bieren worden aangeboden. De bezoekers stemmen tevens op hun favoriete kerstbier. Een legendarisch bierfestival dus. (https://www.beerwulf.com/nl/artikelen-over-speciaalbier/kerstbier)

Dit weekend is het weer zo ver: 16 en 17 december 2023: Heuvelhal : Essen  (zie https://www.kerstbierfestival.be/) 

Op het jaarlijks Kerstbierfestival kan u het uitgebreid gamma aan Belgische kerst- en winterbieren degusteren. Het proeven gebeurt uit glaasjes van 15 cl zodat u goed de verschillende brouwsels kunt beoordelen. We doen telkens ons best om u te verrassen met zelfs de meest exclusieve brouwsels van de kleinste en meest afgelegen brouwerijen.  We proberen alle in België gebrouwen kerst- en winterbieren aan te bieden. Sommige bieren hebben we zowel van het vat als op fles, en ook voor een warm geserveerde gluhkriek moet u bij ons zijn. In totaal zullen we u weer een lijst van om en bij de 200 bieren presenteren, waarvan een 20-tal van het vat en warm geserveerde gluhkriek. Sinds een aantal jaren zijn er ook veel winterbieren die op houten vaten zijn gerijpt. Altijd een ontdekking voor de liefhebber. We verwelkomen elk jaar zo'n 2100 dorstige kerstbierliefhebbers uit een 25-tal landen in de Essense Heuvelhal. Voor beide dagen is er een exclusieve online voorverkoop via deze website. De ticketverkoop gaat van start op 1 augustus 2023, om 10u in voormiddag. Wees er snel bij,, want ze zijn snel uitverkocht. Op zaterdagavond vanaf 18u kan u nog inkom betalen aan de kassa. O.B.E.R.-leden kunnen al een maand op voorhand maximaal 4 tickets reserveren. Het kerstbierfestival heeft intussen een reputatie als internationaal topevenement, een ontmoetingsplaats voor bierliefhebbers uit alle windstreken en werelddelen.  (https://www.kerstbierfestival.be/)

AAN DE INKOM (ZATERDAG NA 18u) €25 Enkel op zaterdag na 18u kan u een ticket aan de inkom kopen. We dienen door de brandwetgeving wel het maximum aantal personen van 900 personen in de hal te blijven hanteren. Het festival sluit dan om 23u de deuren. (https://www.kerstbierfestival.be/tickets)

dinsdag 12 december 2023

12 vs. 12

Trappist Westvleteren is een mythisch bier dat haast niet te vinden is. Toevallig kwamik het dit jaar een paar keer tegen en heb ik het weer eens geprobeerd. Je hoort wel eens dat St. Bernardus is hetzelfde als Westvleteren. De bruinrode kleur en het fijnmazige lichtbruine schuim is identiek! ook de lichtzure geur is vrijwel hetzelfde! In de smaak merk ik ook weinig verschil. Het grote verschil merk ik in het mondgevoel. De Westvleteren 12 is romig en mild in de koolzuur, maar de St. Bernardus 12 heeft veel meer koolzuur.

Westvleteren Twaalf is een van de Westvleteren-bieren, de trappistenbieren uit de huisbrouwerij van de trappistenabdij Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. De Westvleteren Twaalf heeft een gele kroonkurk en, net zoals de overige Westvleteren-bieren, geen etiket. Het bier is een bitter bier met een EBU van 38. Het bier heeft met een EBC van 79 een donker bruine kleur, maar is nog wel doorschijnend. Verder heeft het bier een schijnbare vergistingsgraad van 86% en een oorspronkelijke dichtheid van 1,090.[1] Het bier wordt niet verkocht aan winkels en de horeca en is officieel alleen te verkrijgen bij de abdij zelf en in het café tegenover de abdij (Café In De Vrede). Toch vindt het bier soms in kleine hoeveelheden de weg naar winkels en cafés. De monniken kunnen niet altijd aan de vraag voldoen, maar kiezen ervoor om hun brouwerij kleinschalig te houden. .... Westvleteren Twaalf is verscheidene malen gekozen tot het beste bier ter wereld op ratebeer.com en beeradvocate. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Westvleteren_Twaalf)

De brouwerij van de Sint-Sixtusabdij heeft tot doel te voorzien in de financiering van de werking van de Abdij en van haar sociale werken. (https://www.trappistwestvleteren.be/nl)

In 1814 vestigde Jan-Baptist Victoor zich als kluizenaar in de bossen van Westvleteren, waar zich destijds al monastieke gemeenschappen gevestigd hadden. De geschiedenis van de Sint-Sixtusabdij begint wanneer enkele monniken van de Franse abdij Mont-des-Cats zich in 1831 bij de kluizenaar voegen. Naast hun monastieke activiteiten bewerkten de monniken de akkers rond de abdij, maakten ze kaas..., om in hun levensonderhoud te voorzien. Al vrij vroeg werd er op heel kleine schaal ook bier gebrouwen, niet om te verkopen maar voor eigen consumptie. Uit het kasboek van de Sint-Sixtusabdij blijkt dat in juni 1838 de eerste uitgaven werden gedaan voor een brouwerij. 1839: Eerste officiële brouwsel In mei 1839 ontving de abdij de brouwlicentie ondertekend door koning Leopold I op 19 april 1839. Diezelfde maand werd naar alle waarschijnlijkheid al een proefbrouwsel gemaakt. In juni 1839 werd uiteindelijk voor het eerst officieel gebrouwen. Getuige daarvan was de 25,45 Belgische franken die betaald werden voor de rechten van twee bierbrouwsels. 19de eeuw Het eerste brouwzaaltje was ondergebracht in het eerste klooster, waar wellicht 
later de smidse was. In 1849 bouwden de monniken niet alleen een nieuwe kerk maar ook een tweede klooster. Omstreeks 1860 bouwde men nog een ruim gebouwencomplex voor o.a. stallen, een gastenhuis, schuren en een tweede brouwerij. Het was nog steeds een kleine huisbrouwerij voor eigen gebruik. Pas vanaf 1878 verhoogt de productie omdat de herberg In de Vrede een goede omzet draaide. Tussen 1886 en 1896 werd gewerkt aan een derde brouwzaal, die vanaf 1896 volledig operationeel was.  Het eerste brouwzaaltje was ondergebracht in het eerste klooster, waar wellicht 
later de smidse was. In 1849 bouwden de monniken niet alleen een nieuwe kerk maar ook een tweede klooster. Omstreeks 1860 bouwde men nog een ruim gebouwencomplex voor o.a. stallen, een gastenhuis, schuren en een tweede brouwerij. Het was nog steeds een kleine huisbrouwerij voor eigen gebruik. Pas vanaf 1878 verhoogt de productie omdat de herberg In de Vrede een goede omzet draaide. Tussen 1886 en 1896 werd gewerkt aan een derde brouwzaal, die vanaf 1896 volledig operationeel was. hoppluk 1927: Brouwen met stoom Op 20 maart 1922 vatten de monniken aan met de uitbreiding van de brouwerij. Op 27 oktober 1927 werd voor de eerste maal met stoom gebrouwen in de ‘gemoderniseerde’, vierde brouwzaal. Deze bleef dienstdoen tot 5 januari 1990. roerkuip Midden de jaren 70 werden een aantal aanpassingen gedaan aan de maalderij en de brouwzaal. De abdijgemeenschap kocht een moutmolen aan en het mouttransport werd gemechaniseerd. Het open koelschip werd vervangen door een gesloten wortkoeler. In 1976 werd een gistkamer gebouwd met zes open gistbakken. De gisting in open kuipen, een werkwijze die nog maar heel weinig wordt toegepast, is essentieel voor het esterprofiel van de Trappist Westvleteren. Naast de gistkamer kwam een laboratorium om het brouwproces nauwkeuriger te kunnen volgen. In 1979 werd een afvullijn in gebruik genomen met een capaciteit van ca. 12.000 flessen per uur. Bijna anderhalve eeuw nadat het eerste brouwzaaltje in gebruik was genomen, werden de voorbereidingen getroffen om de brouwzaal voor de vijfde maal te vernieuwen. De huidige brouwzaal werd in 1990 in gebruik genomen. In 1999 werd ter gelegenheid van de opening van het ontmoetingscentrum In De Vrede de donkere Westvleteren 6 vervangen door de Westvleteren Blond, een frissere versie van de vroegere 6. Een voortdurend streven naar kwaliteitsverbetering met respect voor traditie en milieu. De nieuwe bottelarij kwam er in 2013. Sinds 2014 worden 
er twee brouwsels per brouwdag gemaakt. Op het vlak van energieverbruik en manuren betekende dit een flinke besparing. De lagerkelder en de gistkamer werden gemoderniseerd en geautomatiseerd maar omdat de capaciteit niet veranderde, bleef ook de productie ongewijzigd. Die bedraagt jaarlijks ongeveer 6.000 hectoliter, gespreid over 42 brouwdagen. In 2016 werd een volledige nieuwe nagisting gebouwd met opslagruimte. De monniken investeerden eveneens in een nieuwe, grote waterzuiveringsinstallatie. De abdij voorziet sinds kort deels in haar eigen energie dankzij een grote fotovoltaïsche installatie op het dak van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie. (https://www.trappistwestvleteren.be/nl/historiek)

De monniken van Westvleteren passen vanouds de infusie-brouwmethode toe, enkel gebruikmakend van natuurlijke ingrediënten. Eerst worden warm water en geschrote gerstemout (gekiemde gerst) met elkaar gemengd. Het beslag wordt verwarmd tot het aanwezige zetmeel in suikers wordt omgezet. Het bezinksel vormt een filterlaag. De heldere gefilterde vloeistof die men vervolgens bekomt, noemt men wort. Daarna wordt de hop eraan toegevoegd. Vervolgens wordt het gekookte wort gekoeld.... Begin jaren 70 deden er zich soms problemen voor met de kwaliteit van de in Westvleteren geproduceerde bieren. In het personeelsblad
 van de abdij werd melding gemaakt van de terugname van verkochte bieren. Naar alle waarschijnlijkheid was een niet voldoende bewustzijn van het belang van hygiënische methoden tijdens het brouwproces, en ten gevolge daarvan allerlei infecties, de oorzaak van deze kwaliteitsproblemen. De monniken van Westvleteren riepen daarom de hulp in van broeder Thomas, de brouwer van de Abdij van Westmalle. Die deelde aanvankelijk mee dat er maar een paar kleine aanpassingen nodig zouden zijn. Uiteindelijk mondde de samenwerking tussen de monniken van Westvleteren en broeder Thomas uit in een grondige re-engineering van het brouw- en vergistingsproces.... In 1978 wordt overgeschakeld op een nieuwe brouwmethode Tot in 1976 maakte men in de Sint-Sixtusabdij immers gebruik van een koelschip en stelde men het wort bloot aan de open lucht en de micro-organismen die erin leven. Het open koelschip werd in 1976 vervangen door een gesloten wortkoeler en werd een gistkamer gebouwd met zes open roestvrijstalen gistkuipen, die elk afzonderlijk gekoeld kunnen worden. In datzelfde jaar werd ook een laboratorium ingericht zodat de productie kwalitatief beter opgevolgd kon worden. Kort daarna werden op basis van de nieuwe receptuur de eerste proefbrouwsels geproduceerd en in 1978 werd definitief overgeschakeld op deze methode. De Sint-Sixtusabdij stapte toen definitief af van het zoetzure bierrecept, wat tot dan de karakteristieke smaak was van de Westvleteren en legde de onontbeerlijke basis voor de huidige hoge kwaliteit van de Trappist Westvleteren... Sedert de ingebruikname van de open gistkuipen wordt aan het wort vloeibare gist toegevoegd die nu uitsluitend van de trappistenbrouwerij van Westmalle afkomstig is. Voordien gebruikte de abdij van Westvleteren gist
 van verschillende trappistenbrouwerijen en eigen geoogste gist. De vergisting zelf duurt ongeveer 7 dagen. Gedurende deze periode worden alle aspecten van het gistingsverloop (temperatuur, zuur- en vergistingsgraad...) nauwgezet opgevolgd. Daarna wordt het bier overgepompt voor de lagering (ook secundaire vergisting genoemd). Tijdens de lagering vergisten de restsuikers. Het bier klaart uit en de smaak verfijnt. Het rijpingsproces duurt 5 tot 12 weken naargelang het soort bier. Na de eindcontrole wordt het bier 
beoordeeld op helderheid, temperatuur, koolzuurgasgehalte, geur en smaak, en wordt het ongefilterd afgevuld op flessen. Daarbij worden verse gist en suiker toegevoegd om een nagisting op de fles, en dus een natuurlijke verzadiging met koolzuurgas te bekomen. De hergisting op fles vindt plaats in een verwarmd magazijn en duurt 2 weken. Het ongefilterde, niet-gepasteuriseerde bier blijft daarna nog enige tijd in de rijpingskamer vooraleer het kan vrijgegeven worden voor de verkoop. (https://www.trappistwestvleteren.be/nl/brouwproces)

De Trappist Westvleteren wordt gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij. Vijf natuurlijke grondstoffen worden gebruikt om drie trappistenbieren te brouwen: Blond, 8 en 12. Die hebben elk hun eigen kleur, smaak en aroma. Alle bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd, met nagisting op de fles. Dit alles komt hun smaak en hun aroma ten goede. De Trappist Westvleteren wordt binnen de Abdij gebrouwen en gebotteld en enkel ter plaatse te koop aangeboden. Houten bakken van 24 flesjes in de Abdij zelf en een kleine verpakking van 6 flesjes in het ontmoetingscentrum “In de Vrede”. De Trappist Westvleteren voldoet aan de strenge voorschriften van de Internationale Vereniging Trappist, en draagt dus ook het logo “Authentic Trappist Product”. (https://www.trappistwestvleteren.be/nl/onze-bieren) 

Trappist Westvleteren 12...  Deze trappist, ook wel de Vlaamse Bourgogne genoemd, kleurt donker amber en heeft een stabiele, sterk wandklevende, witte schuimkraag. Westvleteren 12 is meesterlijk in zijn complexiteit maar heerlijk in zijn eenvoud. De sublieme zachte smaak van karamel en chocolade gaat perfect samen met de rozijnzoetige en nootachtige toetsen in het aroma. Samen met het ferme alcoholgehalte resulteert dit in een weldadige volmondigheid en een lekker lang uitlopende warme nasmaak. (https://www.trappistwestvleteren.be/nl/onze-bieren/trappist-westvleteren-12)

Alcoholgehalte: 10,2 % Vol. Ingrediënten: water, GERSTEMOUT, suiker, kandijstroop, gist, hop (https://www.trappistwestvleteren.be/nl/onze-bieren/trappist-westvleteren-12)

Trappist Westvleteren 12 is een bier hergist op fles met smaakevolutie. Naarmate het bier ouder is zal ook de smaak mee evolueren. (https://www.trappistwestvleteren.be/nl/onze-bieren/trappist-westvleteren-12)

De smaak van de Westvleteren is niet bitter of gistig of moutig. Het doet wat denken aan krenten? Hoe omschrijven anderen het?

Deze trappist, ook wel de Vlaamse Bourgogne genoemd, kleurt donker amber en heeft een stabiele, sterk wandklevende, witte schuimkraag. Westvleteren 12 is meesterlijk in zijn complexiteit maar heerlijk in zijn eenvoud. De sublieme zachte smaak van karamel en chocolade gaat perfect samen met de rozijnzoetige en nootachtige toetsen in het aroma. Samen met het ferme alcoholgehalte resulteert dit in een weldadige volmondigheid en een lekker lang uitlopende warme nasmaak. (https://www.mitra.nl/mijn-mitra/verkrijgbaar-bij-deze-mitra/westvleteren-12/winkelassortimentdetail.aspx?pid=439)

Westvleteren 12 is een zwaar alcoholisch bier met een percentage van 10,2%. Het bier wordt ook wel de Vlaamse Bourgogne genoemd. De Westvleteren 12 heeft een complex smaakprofiel maar is toch eenvoudig door drinkbaar. Het bier bevat tonen van karamel en chocolade en is rozijnzoet en nootachtig. Het bier laat een warme nasmaak achter. De Westvleteren 12 is al meerdere jaren verkozen tot het "beste bier van de wereld" door ratebeer.com. Na deze titel is de populariteit zodanig gestegen dat het een zeer lastige opgave is om dit bier te bemachtiging. (https://www.burgbieren.nl/sint-sixtus-abdij/trappist-westvleteren-12/)

St. Bernardus is een reeks abdijbieren die sinds 1946 door de Brouwerij Sint-Bernardus in het Belgische Watou wordt gebrouwen. ... Het sterkste bier van de brouwerij, de Abt 12, stond op nummer 4 op de lijst van beste bieren ter wereld van de website beeradvocate.com. De recepten van de bieren zijn dezelfde als die van de brouwerij in Westvleteren. Alle bieren van Sint-Bernardus zijn van hoge gisting. Oorspronkelijk brouwde Sint-Bernardus voor de abdij van Westvleteren. Het bier heette toen St. Sixtus Abdij en later gewoon Sixtus.[1] In 1992 stopte de licentie. Sindsdien worden de bieren onder de huidige naam op de markt gebracht. ... St. Bernardus Abt 12: Gerstewijn met een alcoholpercentage van 10%. Blauw etiket, donkere kleur, fruitig boeket. Verkrijgbaar in 75 en 33 cl. Het bier wordt gebrouwen sinds 1946. (https://nl.wikipedia.org/wiki/St._Bernardus_(bier))

St.Bernardus Abt 12 wordt aanzien als één van de beste bieren ter wereld en is dan ook het paradepaardje van onze brouwerij, de absolute top in de hiërarchie van de St. Bernardus bieren. Het is gebrouwen in de klassieke ‘Quadrupel’ stijl volgens het originele recept uit 1946. Kleur Een donker bier met een volle, ivoorkleurige schuimkraag. (https://www.sintbernardus.be/nl/brouwerij/onze-bieren/stbernardus-abt-12)

Westvleteren 12 is een zeer bijzonder bier dat ooit de stempel "Beste bier ter wereld" kreeg. Het zware trappistenbier van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (België) wordt op kleine schaal gebrouwen. Het is normaliter dan ook enkel via de Abdij zelf te verkrijgen. Deze quadrupel staat bij veel bierliefhebbers op hun bucketlist. De Westvleteren 12 kleur donker amber en heeft een stevige witte schuimkraag. De complexe smaak bestaat uit tonen van karamel en chocolade die hand-in-hand gaan met de rozijn-zoetige en nootachtige toetsen in het aroma. (https://deliriumcafeamsterdam.nl/bier-wiki/westvleteren-12/)

Eigenschappen Kleur Donker Type bier Quadrupel / Hoge gisting Alcohol 10 %° Plato 19,7 Schenktemperatuur 8 - 12 °C Kleur (EBC) 70 Bitterheid (EBU) 20 Houdbaarheid 4 jaar (fles) / 1,5 jaar (vat) Verpakking Fles: 33 cl / 75 cl - Vat: 20 L (https://www.sintbernardus.be/nl/brouwerij/onze-bieren/stbernardus-abt-12)

De absolute top in de hiërarchie van de St. Bernardus bieren en tevens het bier met het hoogste alcoholgehalte. Een donker bier met een volle, ivoorkleurige schuimkraag. Het paradepaardje van de brouwerij dat zich vlot laat drinken door zijn zachte en volmondige smaak. De St. Bernardus Abt 12 heeft een zeer fruitig aroma, zit boordevol complexe smaken en blinkt uit door zijn lange, bitterzoete afdronk. Het wordt dan ook gezien als één van de beste bieren ter wereld (https://www.bierenco.nl/product/brouwerij-st-bernardus-st-bernardus-abt-12/)

St. Bernardus Abt 12 geniet bij lange na niet de bekendheid die de Westvleteren 12 wel heeft. De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels. De brouwers van St. Bernardus weten dus hoe je een goed bier moet brouwen. Een advies: proef beide bieren eens blind naast elkaar. Benieuwd welke jij het lekkerst vindt ... (https://www.bierista.nl/st-bernardus-abt-12)

Details Brouwerij St. Bernardus Bierstijl Quadrupel Alcohol10.5% Categorie Donker en Rijk SpijzenVleesgerechten, Jonge en romige kazen, Pittige en belegen kazen Drinktemp.12 °C Volume33 cl Drinkmoment Haardvuur, Alleen, bij een boek, Voor het slapen gaan Gisting Bovengistend (https://www.bierista.nl/st-bernardus-abt-12)

Een fantastisch bier, dat in essentie lijkt op een Westvleteren 12. Maar dan voor een heel andere prijs uiteraard. " (https://www.bierista.nl/st-bernardus-abt-12)

De St. Bernardus Abt 12 is misschien wel net zo bekend als de wereldberoemde Westvleteren 12.  Deze Belgische Quadrupel behoort tot de absolute wereldtop in de bierwereld en is het paradepaardje van brouwerij ‘’Brouwerij Sint-Bernardus’’. Het bier wordt gebrouwen volgens origineel recept uit 1946 en laat zich vlot drinken door zijn zachte volmondige smaak. Dit bier heeft een hoog alcoholpercentage van ongeveer 10,5%. ... Een duikje in de geschiedenis van dit legendarische bier.. Dit Belgische bier wordt gebrouwen door Brouwerij Sint-Bernardus in het West-Vlaamse Watou. De brouwerij werd in 1946 opgericht door Evarist Deconinck die sinds de jaren dertig de kaasmakerij in Watou van de paters Trappisten van de Abdij op de Katsberg (Noord-Frankrijk) overgenomen had. Hij had een contract afgesloten met de paters Trappisten van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, die besloten hadden hun bier niet meer zelf verder te commercialiseren. De Poolse meesterbrouwer van de Abdij van Westvleteren stapte mee over naar de nieuwe brouwerij waar voortaan het bier Sint-Sixtus gebrouwen werd. In de abdij werd enkel nog kleinschalig gebrouwen voor eigen gebruik. In 1959 besliste Deconinck om de productie van kaas te stoppen en zich volledig toe te leggen op het brouwen. Begin jaren zestig stapte zijn schoonzoon Guy Claus in de brouwerij en in 1962 werd de licentie voor het brouwen van het trappistenbier met 30 jaar verlengd. In 1992 werd deze overeenkomst stopgezet omdat de Trappistenbrouwerijen beslist hadden dat enkel bieren gebrouwen binnen de muren van de abdij het Authentic Trappist Product label kregen. De bieren werden door de brouwerij volgens de originele recepten verder gebrouwen onder de naam St. Bernardus. De drie bestaande (pater 6, prior 8 en abt 12) werden uitgebreid met St. Bernardus Tripel. Omdat Guy Claus de pensioengerechtigde leeftijd naderde werd een geschikte opvolger gezocht en gevonden in Hans Depypere. Er werden nieuwe bieren aan het gamma toegevoegd, Watou Tripel, St. Bernardus witbier en Grottenbier (de laatste twee ontwikkeld in samenwerking met Pierre Celis). Oorspronkelijk brouwde Sint-Bernardus voor de abdij van Westvleteren. Het bier heette toen St. Sixtus Abdij en later gewoon Sixtus. In 1992 stopte de licentie. Sindsdien worden de bieren onder de huidige naam op de markt gebracht. Ingrediënten Voor het brouwen van de St. Bernardus Abt 12 worden o.a. de volgende klassiek ingedrienten gebruikt: Water Gerstemout Suiker Hop Gist Het eindresultaat is een diepbruine Quadrupel van 10,5% alcohol. Menigproeflokaal, speciaalbiercafé of slijter biedt deze klassieker dan ook aan! Smaak en kleur Volle en rijke smaak Fruitige aroma’s Een prachtige diepbruine kleur Een ivoor kleurige schuimkraag Mout en karamel achtige tonen Serveerstijl Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de St. Bernardus Abt 12 wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 10 ℃ en dit bier te schenken in een kelkachtig glas. De St. Bernardus Abt 12 smaakt het best tijdens een gesprek onder vrienden, bij het lezen van een goed boek of voor de open haard! (https://bestebiertje.nl/st-bernardus-abt-12/)

Complexe smaken? Ik vind het eigenlijk niet zo speciaal De hype en de prijs zijn meer dan het bier zelf. de smaak van St. Bernardus is ook karamel en krenten. Het is gelijk aan Westvleteren, maar dan meer koolzuur. Nee wacht, ik bemerk in de Westvleteren meer 'rood fruit'.  Nee, Westvleteren is beter dan St. Bernardus!? En eigenlijk vind ik het niet eens zo'n lekker bier...Wederom een mythe om zeep....

maandag 11 december 2023

Babi Pangang (11%)

Google Trends onthoudt wat mensen googelen. Babi pangang wordt alleen gezocht in Nederland en Antwerpen, plus – met dubbel-g – in een paar piepkleine stukjes Indonesië op Noord-Sumatra (de steden Medan, Pekanbaru en Dumai) en Java (de steden Jakarta, Bandung en Surabaya). Meer interesse is er niet. Niet bepaald een wereldgerecht. Wel in Nederland. Hier is babi pangang groot. Google weet precies wat Nederland eet. En de zoekmachine weet dus ook dat de zondag bij ons babi pangangdag is. Dan stijgt het aantal zoekopdrachten voor babi pangang naar z’n wekelijkse hoogtepunt. Elke week weer, jaar in jaar uit – een rotsvast patroon. (https://marcelmaassen.nl/de-ware-herkomst-van-babi-pangang/)

Babi pangang ken je vast wel als je weleens Chinees afhaalt of bij een Chinees restaurant gaat eten. Stukjes varkensvlees met een heerlijk, zoetig sausje eroverheen. (https://www.eefkooktzo.nl/babi-pangang/)

Maar heb je het ook wel eens gedronken?

Koperkleurig bier van De Molen, wat duurder dan normaal,  met beetje bruinig schuim. Deze barley wine van 11% is gebrouwen met babi pangang kruiden, smaakt naar mijn beleving wat te veel naar kaneel en andere kerstbieren. De geur is fenomenaal! 

De Molen Babi & Pangang... Alcoholpercentage: 11.5% Biercategorie: Quadrupel & Barley wine Smaakpalet: Zoet en babi pangang... Wat als je babi pangang laat samenkomen met een Molen stijl Barley Wine? Verwacht oosterse aroma’s met een vleugje babi pangang in de neus. De smaak brengt een kruidige complexiteit, verwacht oosterse kruiden met een babi pangang karakter en klein beetje pit. De zoete afdronk van de barley wine maakt het af. (https://shop.brouwerijdemolen.nl/alle-bieren/de-molen-babi-pangang/)

Wat als je babi pangang laat samenkomen met een Molen stijl barley wine? Verwacht oosterse aroma’s met een vleugje babi pangang in de neus. De smaak brengt een kruidige complexiteit, met een babi pangang karakter en klein beetje pit. De zoete afdronk van de barley wine maakt het af. (https://www.bierista.nl/de-molen-babi-pangang) (https://daretodrinkdifferent.nl/alle-dranken/de-molen-babi---pangang-fles-33cl/)

Ik vond het bier erg zoet, en de afdronk was wat branderig. Niet echt lekker, maar wel zeer intrigerend. Ik ben niet de enige die het als een kerstbier ervaart:

De Babi & Pangang van Brouwerij De Molen is een spannende Barley Wine met een alcoholpercentage van 11,5%. Het bier schenkt rood-oranjekleurig in, met een fijne schuimkraag die vlot wegtrekt. Van het bier komt een winterse, kruidige geur. Ontzettend spicey, wat de toevoeging van babi pangang-kruiden verraadt. Steranijs en kaneel zijn geuren die onmiskenbaar naar voren komen. Daarnaast neem ik sinaasappel waar en krijg ik associaties met de illustere citrusvrucht genaamd Kumquat.
Man man man, waar gaat dit bier heen?
Met de eerste slok voelt het bier me wat plakkerig in de mond. In de smaak heel veel zoete kruidigheid van steranijs, kaneel en kruidnagel. Een zachte umami-vibe, zoals bijvoorbeeld uit sojasaus, danst er even tussendoor. Als de nasmaak definitief doorkomt is er geen ontsnappen aan: deze knul is pittig (..en dat mag ik wel)!
Omdat ik het niet laten kan, combineer ik het bier met Atjar Tjampoer, zoals Nederlanders dat ‘traditiegetrouw’ altijd doen. Het zure bijgerecht bestaande uit diverse groenten, doet de kruidigheid afnemen en het pittige valt volkomen weg. Deze combinatie zou ik niet perse aanraden, probeer liever een mooi stukje oude kaas en geniet!
Wat een avontuurlijk bier weer van De Molen. Persoonlijk geniet ik enorm van dit soort gekkigheid! Het laat maar weer eens zien wat een veelzijdig product onze lievelingsdrank is. Het team van de brouwerij geniet er volgens mij ook als geen ander van om Mindblowing combinaties te vinden. Het leuke is dat dit bier onverwachts een heel mooi winterbier is geworden.
De Babi & Pangang is geen alledaags bier en daarom een terechte special!
Ik kijk uit naar de volgende!
Proost,
Meester in Bieren (https://shop.brouwerijdemolen.nl/blog/babi-pangang-blows-your-mind/)

A delicious, punchy beer
Quick disclaimer: I'm a De Molen barleywine fan. If I only had a small selection box of beers to drink for the rest of my life, you can bet one of the Barrel Aged Bommen & Granaten would be in there, (feel free to speculate which one). Thus it was with joy I opened up Babi & Pangang, the new special, for a taste test. Like most other people, I consider Indonesian food to be the best part of Dutch cuisine- stroopwafels aside- so, I was intrigued to know how De Molen was going to take this dish and transpose it onto a beer we’d actually want to drink.
My immediate thoughts on aroma were sweetness; fennel musk; anise and cloves, all strong notes which almost struck me as spiced caramelised banana- more like an Indonesian dessert than a main- I felt many cozy winter vibes! It also has a thick texture- like the sauce on the dish itself, so be prepared to take a while to drink it. The initial sweetness morphs into a brown sugarflavour more traditional to babi pangang and the spices mostly balance themselves, though the anise is star and centre (though without venturing into liquorice territory), and the fennel adds a savoury element before a kick of heat rounds up the experience.
Leading into the aftertaste, the anise remains prominent, alongside some brown sugar and a sure booziness- just in case you didn’t notice it was 11.5% already!. As a particular lover of anise, I didn't mind that the flavour was at the forefront from start to finish. If, however, you’re not a fan of this spice it probably won’t be up your street and as a note of warning: it’s definitely a beer to build up to- not to start your session with, as the strong flavours could impact your tasting experience of anything for a while afterwards. It was a delicious, punchy beer, and I’d happily drink more, if only the same acceptance would extend to me drinking this at lunch as it did to eating its namesake dish! (https://shop.brouwerijdemolen.nl/blog/babi-pangang-blows-your-mind/)

Babi pangang, in Indonesië en Maleisië geschreven als babi panggang, is de naam voor verschillende gerechten uit het Verre Oosten gemaakt van (geroosterd) varkensvlees. In Chinees-Indische restaurants in Nederland en België worden soms verschillende varianten aangeboden, een variant met spek, een variant met mager varkensvlees en de Chinese variant, char siew, cha sieuw of char siu.... De naam babi pangang komt van de Maleis/Indonesische woorden babi (varken) en panggang (geroosterd). Door deze brede benaming kan het duiden op verschillende lokale gerechten uit het Maleisische en Indonesische taalgebied. Ook worden in Maleisië en Indonesië met babi panggang Chinese vormen van geroosterd varkensvlees aangeduid zoals char siew, of 叉燒, babi panggang merah in het Maleis, chāshāo in Hanyu pinyin en moe deng in het Thais.
Vermoedelijk stamt het gerecht uit China, waar het geroosterd buikspek betrof. In Indonesië is de babi panggang vooral bekend zoals die wordt bereid door het overwegend christelijke Batak-volk, dat rondom het Tobameer in Noord-Sumatra woont, waarbij gemarineerd varkensvlees boven een houtskoolvuur wordt geroosterd. Het wordt gegeten met een saus gemaakt van varkensbloed of met een sambal van szechuanpeper.[1]
Uit krantenarchieven blijkt dat het gerecht al voor 1900 door Chinezen in Indonesië bereid werd. Het is dus niet pas in Nederland ontstaan, zoals soms verteld wordt. Rond 1900 was het gerecht ook populair bij de Nederlanders die in de grote Javaanse steden woonden.[2]
De zoetzure tomaat- en gembersaus die men in Chinees-Indische restaurants in Nederland meestal bij het gerecht serveert, wordt voor het eerst in 1933 vermeld. Ook zij is dus geen Nederlandse uitvinding.[2]
Varianten die in plaats van spek ander vlees gebruiken zijn wel in Nederland ontstaan. Door de stijgende welvaart na de Tweede Wereldoorlog werd spek als armeluiskost gezien. Chinese restaurants vervingen het daarom door "beter" vlees.[2]... Een ander gerecht dat in Nederland soms wordt aangeduid als babi pangang is het Kantonese siu juk, of 燒肉, babi panggang putih in het Maleis, shāo ròu in Hanyu pinyin, moe krob in het Thais. Het wordt op de menukaart wel omschreven als babi pangang spek.
De met honing gemarineerde char siew wordt in Nederland vaak Kantonese babi pangang genoemd.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Babi_pangang)

Volgens een van de Wiki-auteurs, Edo de Roo, heeft de lokale Chinees het echt alleen maar op de kaart staan omdat Nederlanders het zo graag eten, niet omdat het Chinees is. Een ander, Paul van Velzen, heeft ook in Indonesië nooit babi pangang gezien. Ajam pangang, geroosterde kip, dat wel. Van Velzen denkt dan ook dat ‘Chinezen in Nederland de basis voor hun babi pangang van dit gerecht hebben afgekeken.’ De categorie ‘Chinees gerecht’ lijkt hem ‘ver bezijden de waarheid. Ik zou het ook als een Nederlands gerecht categoriseren.’

Hoogste tijd om de voorlopige waarheid op deze Wikipedia-pagina te updaten. Want uit een zoektocht in krantenarchieven blijkt toch dat Chinezen in Indonesië al babi pangang bereidden en aten vóór het jaar 1900. Vermoedelijk zelfs al veel eerder. Blijkens een artikel in het Soerabaijasch Handelsblad uit 1903 werd ‘een portie babi panggang’ zelfs gebruikt als lokkertje om de heidense Chinezen te bewegen zich tot het christendom te bekeren. Aldus destijds een correspondent uit de West-Javaanse stad Buitenzorg, thans Bogor.
Rond 1900 was het gerecht niet alleen een gewild hapje voor Chinezen in Buitenzorg, maar ook al populair bij de Nederlanders in de grote Javaanse steden. Uit 1906 dateert een advertentie in Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië van de Eerste Bataviasche Bierhal die zojuist haar deuren had geopend in de chique wijk Weltevreden in Batavia (nu Jakarta), waar directeur Arthur Ziegenbalg het bier dat hij zelf brouwde in de Eerste Bataviasche Bierbrouwerij aan de man kon brengen. De menukaart van de Bierhal laat zien dat het gerecht toen gold als Chinees. De firma Conimex heeft dan ook het volste gelijk als zij schrijft: ‘Babi pangang heeft haar oorsprong in de Chinese keuken en is door immigranten meegenomen naar Indonesië.’ In een volgende advertentie van de Bierhal uit 1908 wordt babi pangang omschreven als ‘speenvarken met capertjessaus’. Die kappertjes zijn we ergens in de loop der jaren dus kwijtgeraakt. (https://marcelmaassen.nl/de-ware-herkomst-van-babi-pangang/)

Babi Pangang, of eigenlijk Babi (=varkensvlees) Panggang (=geroosterd), mensen van mijn generatie zijn er denk ik mee opgegroeid. Wij aten het vaak op zondag (jaren ’60/’70) want dan kon onze Pa na de kerk het gaan halen en “tijdens” het wachten een paar borreltjes pakken.
In die tijd had je in Tilburg best wel een aantal goede Chinezen waar ze de typische mix van Chinees en Indonesisch eten verkochten. Je kreeg de babi pangang in een pangang saus en met atjar. (https://www.vlakbijdemolen.nl/zelf-babi-pangang-spek-maken/)

Babipangang kruiden: ontdek deze zeer mooi uitgebalanceerde smaak van steranijs, venkel, kruidnagel en kaneel die samen een van 's werelds bekendste en oudste kruidenmixen vormen. Deze babipangang kruidenmix is werkelijk heerlijk over je babipangang vlees en wordt ook wel het vijf smaken poeder genoemd en dit combineert de 5 basis smaken van de Chinese keuken: zoet, zuur, bitter, zout en hartig. Deze kruidenmix compenseert als afkoelend ingrediënt in de Chinese Ying-Yang de hitte van een gerecht. (https://www.dekruidenbaron.nl/babipangang-kruiden.html)

Zelf babi pangang maken is helemaal niet moeilijk. Het bestaat uit 2 onderdelen, namelijk deel 1: gemarineerd varkensvlees en deel 2: de saus. Eigenlijk heb je ook nog een soort van ‘deel 3’ omdat er vaak atjar tjampoer bij of door wordt geserveerd. Dat had ik niet meer in huis en ik had ook niet de ingrediënten in huis om het te maken. Persoonlijk hoeft het van mij ook niet perse als bedje onder de babi pangang. Voor erbij, lekker, maar de babi pangang heb ik liever gewoon zo: vlees en saus. Lekker simpel en zo is het recept ook.... ZO MAAK JE HET (BEREIDINGSWIJZE):
Snij de hamlappen of varkenshaas in dunne repen en marineer het met de rest van ingrediënten voor de marinade.
Laat het vlees nu minimaal 1 uur of (bij voorkeur) langer marineren.
Na het marineren bak je het vlees in een klein beetje olie in een ruime koekenpan, gaar en goudbruin. Zorg ervoor dat je de marinade inkookt zodat je het vlees ook iets krokant kunt bakken.
Maak tegelijkertijd de saus door het uitje fijn te snipperen.
Verhit een beetje olie in een steelpan met dikke bodem en fruit het uitje aan tot deze zacht en glazig is.
Knijp dan de knoflookteentjes uit en voeg deze toe. Bak even kort mee.
Voeg dan de overige ingrediënten toe (m.u.v. de maizena) en kook de saus in.
Maak een papje van de maizena door deze te mengen met een beetje koud water en giet het bij de saus. Kook de saus iets in tot het de dikte heeft van chilisaus.
Serveer de saus over de stukjes gebakken varkensvlees eventueel met een beetje atjar tjampoer, rijst en komkommer erbij. Eet smakelijk! (https://www.eefkooktzo.nl/babi-pangang/)

BEREIDINGSWIJZE
Snijd de hamlappen in reepjes/stukjes.
Meng in een kom het vlees met de rest van de ingrediënten voor het vlees. Dek het geheel af en laat (minimaal) 30 minuten staan.
Daarna zet je een grillpan op het vuur en bak je het vlees totdat het gaar is.
Ondertussen maak je de saus. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Giet een scheutje olie in een kleine pan en bak de ui en knoflook.
Voeg de tomatenpuree toe en bak dit een minuut mee.
Daarna kunnen de rest van de ingrediënten voor de saus erbij, behalve de allesbinder. Laat de saus een minuut of 15 pruttelen. Daarna kun je de saus eventueel zeven. Als de saus aan de dunne kant is kun je een beetje allesbinder of maizena toevoegen.
Kook de rijst volgens de instructies op het pak.
Meng het gebakken vlees door de saus, verwarm het eventueel nog even en klaar is de babi pangang. (https://www.lekkerensimpel.com/babi-pangang/)

Babi pangang spek - voorbereiding
Stap 1:
Breng het vlees in koud water (zoveel, tot het onderstaat) met de steranijs, zout, verkruimeld bouillonblokje, twee soorten sojasaus en rijstwijn aan de kook.
Stap 2:
Zet het vuur zacht en laat het vlees afgedekt in circa 2 uur gaarkoken. Schuim het water regelmatig af.
Stap 3:
Haal het vlees uit de pan en laat afkoelen.
Babi pangang saus
Stap 1:
Pel en hak de ui en de knoflook. Schil en hak de gember fijn.
Stap 2:
Maal de ui, knoflook, gember en sambal tot een gladde boemboe in het hakmolentje van de staafmixer.
Stap 3:
Smelt de boter en bak de boemboe met de steranijs en komijnpoeder circa 10 minuten.
Stap 4:
Meng de tomatenpuree en suiker erdoor. Voeg kokend water toe en breng aan de kook.
Stap 5:
Leng wat maïszetmeel aan met een scheutje water en bind de saus ermee af. Breng op smaak met een scheutje wijnazijn en eventueel nog wat suiker.
Babi pangang afmaken
Stap 1:
Verhit de frituurolie tot 180 °C. Frituur het vlees in circa 3 minuten krokant.
Stap 2:
Laat uitlekken op keukenpapier.
Stap 3:
Snijd het vlees in plakken. Leg de atjar op een schaal, rangschik het vlees erop en lepel de saus erover.
...
Om te beginnen het antwoord op de veelgestelde vraag: is er een verschil tussen Chinese babi pangang en de Nederlandse variant?
Jazeker. In de Chinese keuken wordt het spek eerst gekookt in een heerlijk kruidige bouillon en daarna gefrituurd. En precies dat laatste maakt de Chinese babi pangang zo lekker krokant. (https://www.24kitchen.nl/recepten/chinese-babi-pangang)

De naam laat aan duidelijkheid niets te wensen over: babi is het Indonesisch/Maleisische woord voor varken en pangang (soms geschreven als panggang) betekent geroosterd. Babi pangang is dus geroosterd varkensvlees. Waarschijnlijk waren het de Chinezen die al in de 13e en 14e eeuw geroosterd varkensbuikvet in het huidige Indonesië introduceerden, onder de naam fo nam. Op sommige menu’s van Chinees-Indische restaurants kun je deze naam nog terugvinden. Dit is dan op deze traditionele manier met buikspek gemaakt.
De babi pangang die wij in Nederland eten wordt namelijk niet van buikspek gemaakt. In de jaren ‘50 is de typisch Nederlandse babi pangang ontstaan. Volgens Olivier Ching was het zijn grootvader Chang Fa Ching die als een van de eersten in Nederland mager varkensvlees gebruikte in zijn restaurant in Eindhoven. Met de juiste bewerkingen was gekookt en gefrituurd nekvlees een goed alternatief voor het traditionele buikvet. Dat was volgens grootvader Ching veel te vet voor de Nederlanders. Een ander argument om niet langer spek te gebruiken was dat deze vleessoort in de jaren na de oorlog werd gezien als een armeluiskost.
...
De kenmerkende rood oranje saus, een zoetzure combinatie op basis van gember en tomaat is ook typisch Nederlands. Het is echter geen Nederlandse uitvinding: de eerste vermelding van de saus stamt namelijk al uit 1933, jaren voordat het gerecht in Nederland aangepast werd.
...
Dit is echter een fors verschil met de traditionele Indonesische wijze om babi pangang te maken. Nog altijd wordt hier namelijk varkensbloed voor gebruikt. Het vlees wordt in een saus van dit bloed en enkele andere sappen (bijvoorbeeld limoen en sinaasappel) gemarineerd. Uit krantenarchieven blijkt dat deze variant al rond 1900 door Nederlanders in de Javaanse steden gegeten.
Tegenwoordig is het in Indonesië een controversiële maaltijd, aangezien moslims geen varkensvlees mogen eten. Het Batak-volk, dat in Noord-Sumatra rondom het Tobameer leeft is nooit tot de islam bekeerd, waardoor ze geen probleem hebben met varkensvlees. Hierdoor wordt babi pangang in Indonesië vooral geassocieerd met de Batak. Maar zelfs daar, bij de Batak in Noord-Sumatra, staat de maaltijd enigszins verborgen op de menukaarten. Wie babi pangang van varkensvlees wil eten moet B2 bestellen, naar de twee b’s van babi. De andere variant, B1, is gemaakt van biang, oftewel hondenvlees. (https://hetlaatstetafeltje.nl/informatie/de-oorsprong-en-achtergrond-van-de-typisch-nederlandse-babi-pangang/)

Anno nu gaat het er grimmiger aan toe voor de Batakbevolking op Noord-Sumatra. De Bataks vormen een kleine minderheid in Indonesië, een volk van 9 miljoen mensen op 236 miljoen Indonesiërs. Het zijn hoofdzakelijk christelijke stammen, ingeklemd tussen islamitische landgenoten. Al tijdens de bloedige Padri-oorlogen (1821-1837) probeerden islamisten in de regio de sharia in te voeren. Alles wat niet strookte met de islam moest worden afgeschaft en verboden.... Op YouTube, Facebook en in andere sociale media woedt de woordenstrijd in volle hevigheid. Inmiddels is het al op anti-babipangangdemonstraties uitgedraaid en tegendemonstraties van de Batak. Op spandoeken waarschuwen radicale moslims de Bataks. ‘Respecteer onze moslimgemeenschap. Babi pangang: wordt geen bron van conflict.’ Het antwoord van de orang Batak op posters in de stad is duidelijk: ‘Ik ben een Batak. En wat wil jij nou? Lang voordat jullie godsdienst hier kwam, aten wij al babi pangang.’ (https://marcelmaassen.nl/de-ware-herkomst-van-babi-pangang/) 


zondag 10 december 2023

Nu tell a stout

Abandoned Dragons Imperial Stout 2023 van Neon Raptor Brewing CO., uit Nottingham is 13% en kost £9.30 op https://www.craftmetropolis.co.uk/product/neon-raptor-abandoned-dragons-imperial-stout/. 

Abandoned Dragons - Imperial Stout - Huge, rich, dark, sweet and sticky: Abandoned Dragons is a big hazelnut and maple imperial stout. Embrace, don't abandon the dragon. ABV. 13% Ingredients: Water, Barley (Gluten), Oats, Lactose, Maple Essence, Hazelnut Essence, Chocolate Essence, Hops, Yeast Allergens: Barley (Gluten), Lactose (https://neonraptorbrewingco.com/products/impy-bundle)

NEON RAPTOR BREWING CO. ABANDONED DRAGONS MAPLE AND HAZELNUT IMPERIAL STOUT THE BREWERY SAYS: Huge, rich, dark, sweet and sticky: Abandoned Dragons is a big hazelnut and maple imperial stout. Embrace, don’t abandon the dragon. Ingredients: Water, Barley (Gluten), Oats, Wheat (Gluten) Belgian Candi Syrup, Lactose, Maple, Hazelnut, Chocolate, Hops, Yeast Allergens: Barley (Gluten), Oats, Wheat (Gluten), Lactose (Milk Sugar) 13% ABV. Container size: 440ml can Not vegan beer, contains lactose (https://www.craftmetropolis.co.uk/product/neon-raptor-abandoned-dragons-imperial-stout/)

Van de Engelse brouwerij Neon Raptor Brewing Co. is dit een zeer gelimiteerd bier. Een heel krachtig bier met tonen van mout, chocolade, karamel en pindakaas. Dit bier staat in de top drie van best beoordeelde bieren van Engeland op Untappd! Een peanut butter, chocolate and caramel imperial stout van 13% (https://www.slijterijdehelm.nl/winkel/bier/neon-raptor-breweing-co-centaur-army-blik-44cl/)

Dit bier doet denken aan Nutella. Het smaakt of althans doet denken aan hazelnootpasta. Zoet en donker bier. De geur is aangrijpend goed en sterk. Het mondgevoel is dik en stevig en prikkelt een beetje. De smaak is uiteindelijk misschien wat minder, nadat de eerste smaaksensatie van Nutella wegebt. 

Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero. De pasta werd in 1946[1] ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Giandujot Supercrema'. Tegen het eind van 1964 registreerde Ferrero de merknaam 'Nutella' en daarbij de afbeelding op het etiket, die nadien ongewijzigd is gebleven, behalve op tijdelijke actiepotten. Ook de vorm van de pot is merkenrechtelijk beschermd. Een soortgelijke combinatie van hazelnoten en chocolade werd door chocolademakers in Turijn en omstreken al in de vroege negentiende eeuw ontwikkeld om te besparen op de hoeveelheid cacao. Tegenwoordig wordt het product wereldwijd verkocht; het is met name in Europa, Australië en de Verenigde Staten populair. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nutella)

Abandoned Dragons is dik, rijk, donker, zoet en plakkerig! Een dikke Pastry Stout met Hazelnoot en Maple Syrup. Omarm deze achtergelaten draak! (https://melgers.nl/product/neon-rapter-abandoned-dragons-hazelnut-maple-imperial-stout-44cl-blik/)

Neon Raptor – Abandoned Dragons (2023) Stout – Imperial / Double Huge, rich, dark, sweet and sticky: Abandoned Dragons is a big hazelnut and maple imperial stout. Embrace, don’t abandon the dragon. This year’s variant is our best yet and the can actually shows a dragon, rather than the wyvern we’ve had on previous versions. Alc. 13% (https://www.debierliefhebber.nl/product/neon-raptor-abandoned-dragons-2023/)

Bitterheid65 IBU IngrediëntenLactose, Belgische Kandijsiroop, Hazelnootaroma, Maple Syrup, Chocoladearoma (https://melgers.nl/product/neon-rapter-abandoned-dragons-hazelnut-maple-imperial-stout-44cl-blik/)

Lactose en hazelnootaroma, kandijsiroop, maple syrup (toch gewoon esdoornsiroop?), en chocoladearoma klinken allemaal niet zo natuurlijk? Met 13% is het een zwaar bier. Dat voel je even later na de eerste paar slokken wel. 

Abandoned Dragons is a huge Maple and Hazelnut Imperial Stout. The strong, dark base brings hints of coffee and chocolate to support the sweet, sticky and delicious topping of maple and hazelnut pie. (https://www.weebeershop.co.uk/product/neon-raptor-abandoned-dragons/)

Hazelnootvlaai? Koffie? Nee dat lijkt me niet zo duidelijk. Het is eerder zo een Ferrero Nutella pasta bier, zo donker en zo zoet. 

We create everything from one-off experimental beers to a solid range of our favourite styles. There’s also a fair amount of dinosaurs (naturally) and retro video game references involved. We’re often at our Sneinton taproom, at various beer festivals, and obviously down the pub, so come and say Hi! Thank you for being on this journey with us and we hope you enjoy our beer as much as we enjoy making it! "THE BEST BREWERY IN NOTTINGHAM. CONSISTENTLY KNOCKING OUT OF THE PARK WITH THE RANGE AND QUALITY OF THEIR BREWS. THE TAPROOM IS A LITTLE HIDDEN GEM AND ONE OF MY FAVOURITE PLACES TO FREQUENT. CANNOT RECOMMEND ENOUGH." - David Holme (https://neonraptorbrewingco.com/)

 We are a progressive brewery striving to be the best brewery we can be, and the best people we can be. We brew the beer we want to brew, for the people who want to drink it. OUR VALUES: We are Neon: We shine bright and best when helping each other and when remembering to also look after ourselves. We are courteous, inclusive and approachable. We take pride every step of the way with passion and without compromise. We are honourable, authentic and true. EXPECTED BEHAVIOURS: We are dedicated to providing a safe, harassment-free experience for everyone. This includes customers, visitors, employees and employers. We follow the 9 protected characteristics in the UK Equality act of 2010 and do not discriminate against: age, disability, gender reassignment, marriage and civil partnership, pregnancy and maternity, race, religion or belief, sex, and sexual orientation. (https://neonraptorbrewingco.com/pages/neon-raptor-brewing-co-code-of-conduct)

Ze brouwen o.a.:

Basalt - Barrel Aged Imperial Stout - Basalt is a rich, dark and enticing imperial stout that spent a year aging in Islay, Speyside, and Bourbon barrels. There's notes of gentle smoke and salinity alongside some sweet warming woodiness. ABV. 13.5% (https://neonraptorbrewingco.com/products/basalt)

Scoria - Stout - Like it's rocky namesake, Scoria is dark with a relatively low density. This is a traditional straight up stout both rich and delicate. It pairs perfectly with food and/or friends. ABV. 5.2% (https://neonraptorbrewingco.com/products/scoria)

Blinded By The Lights (Bereta Collab) - 8.0% - DIPA - Bereta flew in from Timisoara, Romania, to brew up this proper tropical hoppy beast. It's Nelson Sauvin forward with delicious back up from Idaho 7, Citra, and Mosaic Cryo. Expect notes of white grape and tangerine. Timisoara was the first city in Europe with elctrical streetlights. The inventor of the first gas lit traffic lights was from Nottingham. ABV. 8.0% (https://neonraptorbrewingco.com/products/blinded-by-the-lights-bereta-collab)

Breccia - DDH NEIPA -The body of this DDH IPA comes from a fine matrix of barley, wheat and oats. Meanwhile layers of Cryo Pop, Mosaic Cryo, Strata, and Simcoe hops provide a conglomeration of fruit salad flavours and aromas. 6.5% ABV. (https://neonraptorbrewingco.com/products/bercia)

Crimes Against Brewing - Carrot and Walnut Cake Imperial Pastry Stout -  Why can't beer taste just like beer? Well it does and can but also it doesn't have to. Say hello to the first in our new series of Crimes Against Brewing. This is carrot and walnut and it's a cake and it's sweet and nutty and warming and delicious. And it's definitely beer. 10% ABV. (https://neonraptorbrewingco.com/products/impy-bundle)

Hand Luggage - 4.0% Session IPA - Although this session IPA is less naughty than its bigger siblings, it's just as tropical and juicy. Hand Luggage will high five dinosaurs! ABV. 4.0% (https://neonraptorbrewingco.com/products/hand-luggage)

Fort Lauderdale - 5.2% Mandarin Orange Sour IPA - Fort Lauderdale is a sour and juicy mandarin IPA with plenty of zesty and citrusy hops. It's like a chewing on a bag of oranges in Florida in summer with an alligator! ABV. 5.2% (https://neonraptorbrewingco.com/products/fort-lauderdale)

Centaur Army - Peanut Butter, Chocolate and Caramel Imperial Stout - It’s big, it’s bold and it’s back. This beer, with it’s huge malt backbone, fights your tastebuds like an army of mythical beasts armed with all the chocolate, caramel and peanut butter you could ask for! ABV. 13% (https://neonraptorbrewingco.com/products/centaur-army)

Velvet Banshee Velvet Banshee van Neon Raptor is een Pastry Sour met een alcoholpercentage van 10%. (https://debiertonne.nl/nl/pastry-sour/2909-velvet-banshee-5060946440754.html)

Zware bieren met bijzondere smaken, dat is bier!