vrijdag 31 maart 2023

meme beer

https://9gag.com/search?query=beer



 https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/ay2NAQM_460svav1.mp4

etc..


maandag 27 maart 2023

AZVEX VANTABLACK CREATURES PEANUT BUTTER BROWNIE IMPERIAL STOUT 12,5%

Het zwarte blik van 440 ml heeft een sticker als etiket. Daarop staan gouden letters op de voorzijde en achterzijde heeft zwarte letters op een gouden kader. Het blik geeft eigenlijk best weinig informatie. 

Vantablack Creatures. Peanut Butter Brownie Imperial Stout. (https://brewcavern.co.uk/product/vantablack-creatures/)

Het zwarte bier heeft bruin schuim. De geur doet denken aan chocoladebrownies. De smaak is zoet en plakkerig. Is het een Pastry Stout? Het schuim verdwijnt trouwens snel.  Het bier is echt heel erg zwart, pikzwart. Het mondgevoel is dik en zeker niet waterig. Het bier doet ook denken aan zoete drop. Het is met 12,5% behoorlijk zwaar, maar dat proef je niet. 

De geur doet me denken aan iets, maar ik weet niet wat. Bestaat er zoiets als zoete pindakaas? De nasmaak vind ik wat minder. 

Ze hebben ook een Stocking Filler Nostalgia – 12% Imperial Stout – 440ml Can Chocolate Orange Imperial Stout met 12%. Die heb ik (nog) niet geproefd.  

Peanut Butter Brownie Imperial Stout 12.5% ABV
Container size: 440ml Vegan Friendly (https://www.craftmetropolis.co.uk/product/azvex-vantablack-creatures-peanut-butter-brownie-imperial-stout/)

Azvex återupplivar ytterligare en riktigt populär öl, en krafting Imperial Pastry Stout på en nattsvart och rund maltkropp ala 12,5% är smaksatt som en jordnötssmör Brownie! (https://glasbanken.se/produkt/azvex-brewing-vantablack-creatures/)

Vantablack Creatures (2022) van Azvex Brewing Company uit Liverpool, Engeland is een Imperial Peanut Brownie Pastry Stout van 12,5%. (https://beerizer.com/shop/rebelbeercans/vantablack-creatures-2022--264988) (https://birrapedia.com/azvex-brewing-company-vantablack-creatures--2022-/f-63b760d9eeb6b419fd1bc813)

Loads of peanuts and Hazelnuts on the nose. More on the taste along with lots of smokiness and rich roasty stout. Beautifully oily and a lovely warming booziness on the taste and aftertaste. (https://untappd.com/b/azvex-brewing-company-vantablack-creatures/4640474)

Fijn om op untappd ook eens een beschrijving te lezen. Dat gemis is wat me tegenstaat van die app. Het maakt drinken een spelletje. Scoren met hoeveel je drinkt vind ik principieel niet goed. Het aandacht besteden aan een degustatie en dat goed verwoorden vind ik wel waardevol. Hazelnoten vind ik ook een smaakomschrijving die past. Nutella, dat is waar de smaak mij aan doet denken!!

Nutella is de merknaam van een pasta voor broodbeleg van het Italiaanse bedrijf Ferrero.
De pasta werd in 1949 ontwikkeld en in 1964 op de markt geïntroduceerd, aanvankelijk onder de naam 'Supercrema Gianduja'. Tegen het eind van 1964 registreerde Ferrero de merknaam 'Nutella' en daarbij de afbeelding op het etiket, die nadien ongewijzigd is gebleven, behalve op tijdelijke actiepotten. Ook de vorm van de pot is merkenrechtelijk beschermd.
Een soortgelijke combinatie van hazelnoten en chocolade werd door chocolademakers in Turijn en omstreken al in de vroege negentiende eeuw ontwikkeld om te besparen op de hoeveelheid cacao. Tegenwoordig wordt het product wereldwijd verkocht; het is met name in Europa, Australië en de Verenigde Staten populair. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nutella)


De nasmaak van Vantablack is Nutella, maar de 'hoofdsmaak' is echt wel iets anders. Die is wat scherper, maar kan ik niet goed plaatsen. Melkchocolade met peper?

Boozy peanut butter, dark chocolate ice cream. 440ml is probably too much, but a rich treat. ... Very peanut buttery! And sweet. One for a different day .... Vloeibare pindakaas (https://untappd.com/b/azvex-brewing-company-vantablack-creatures/4640474)

Okee ik ben pas halverwege.... dat wordt nog wat... maar pindakaas kan ik er eigenlijk niet in herkennen.

Lekkere choco stout met een toets van koffie en zoete ( maplesyrup) afdronk (https://untappd.com/b/azvex-brewing-company-vantablack-creatures/4640474)

Ja zoet is dit bier zeker.

Op https://www.burgbieren.nl/azvex-brewing-company/azvex-vantablack-creatures-blik/?archive_url=%2Fazvex-brewing-company%2F staat dat het een R.I.S. is. Een Russian imperial Stout is dacht ik toch net wat anders. 

Stout is een biersoort die wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte kleur en een enigszins branderig bittere smaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout. Er bestaan zowel hooggegiste als laaggegiste varianten.
Stout is een variant van de biersoort porter, die in mindere mate dezelfde kenmerken bezit. De eerste porter werd gemaakt in Londen rond 1730. Stout was rond die tijd bekend als stout porter. In de loop der jaren werd de suffix "porter" weggelaten. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Stout_(bier))

Imperial Stout, ook bekend als Russian Stout, is een variant van de bierstijl Stout. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is deze bierstijl niet afkomstig uit Rusland maar uit Engeland, net als de klassieke Stout. Een Stout is een donker bier van hoge gisting, met aroma's van gebrande koffie en chocolade, met voor een deel donker gebrande mout. Imperial Stout is de sterkste en meest alcoholische van alle bestaande Soutbieren. De Imperial Stout heeft een alcoholgehalte dat varieert van 8% tot wel 15%. ... Dit donkere bier met romige schuimkraag is een krachtig bier met een hoog alcoholgehalte. Imperial Stout combineert alle smaken van een traditionele stout met de kracht van alcohol en hop. Je proeft daardoor complexe geroosterde smaken van koffie, chocolade en karamel met een vleugje vanille. De Imperial Stout is vaak hoppiger, iets zoeter en vooral alcoholischer dan een traditionele Stout. Het heeft nog meer rondheid en bitterheid. De alcohol geeft het bier een verwarmende smaak waarmee het een ideaal bier is tijdens de winter of aan tafel bij het dessert. (https://www.hopt.nl/magazine/bier/3/wat-is-een-imperial-stout/469)

Imperial stout, ook bekend als Russian Imperial Stout (RIS), is een zeer zwaar type bier en kenmerkt zich met een zeer donkere kleur. Zo is een typische Imperial Russian Stout al minimaal 80 EBC en bevat het minimaal 7-8% alcohol, maar 12% tot 14% is niet ongewoon.
Ook is het bier vrij bitter met een bitterheidsfactor van ongeveer 50 tot 90 IBU (International Bitterness Unit). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Imperial_stout)

Voordat we kijken naar de speciale smaak van de Russian Imperial Stout is het leuk om even het verleden in te duiken. De naam verraad natuurlijk al het land voor oorsprong, toch is het interessant om te weten hoe dit tot stand is gekomen. In januari 1698 werd er een missie georganiseerd door Peter de Grote.  Hij besloot om de banden aan te halen met Engeland. De 25-jarige leider van de missie was een man genaamd Peter Mikhailov. Tijdens zijn reis ontwikkelde hij een echte voorkeur voor Brits bier en tabak. Op deze reis en daarna heeft Peter de Grote veel gedaan om de Russische handel met West-Europa, en met name Groot-Brittannië, uit te breiden. Zijn voorliefde voor Brits bier zou uiteindelijk overgaan op een laatste Russische Catherine de Grote. In de jaren sinds Peter zijn bezoek aan Londen werd er een nieuwe stijl bier ontwikkeld die een Porter werd genoemd. Naarmate de bieren sterker werden, kwam een subgroep die bekend stond als Porter – Stout. Uiteindelijk werd de “Porter – Stout” enkel “Stout”. Precies, door de invloed van de Russische tsaren heeft het bier de naam Russian Imperial Stout gekregen. Een heerlijke bier wat echt afkomstig is van hoge heren uit Rusland (in combinatie met een flinke dosis inspiratie uit Engeland natuurlijk).... De Russian Imperial Stout is een sterk donker bier met een erg volle smaak van chocolade en koffie. Van oorsprong bevatte dit bier ruim 5 kg hop per vat, dit is erg veel in verhouding tot andere biersoorten. Hier komt de bittere smaak dan ook vandaan. Imperial stout heeft een hoog alcoholgehalte van ruim 9%, sommige bieren kunnen zelfs oplopen tot 15%. Een hoger alcoholgehalte zorgde ervoor dat de Russian Imperial Stout biervaten niet bevroren tijdens de koude route terug naar Rusland. Dit was natuurlijk ideaal voor de export. Zoals vele bierstijlen van vroeger, viel de Russische Imperial Stout van zijn troon in de 20e eeuw. (https://brouwpunt.nl/blog/tips-and-tricks/brouwpunt-favoriet-russian-imperial-stout/)

There are many kinds of stouts worth mentioning that have nothing to do with dark beer porter, including:
Dry or Irish stout: This style is what most people associate stout with today. It’s a non-sweetened—standard—stout, boasting a drier flavor than English or US versions. 
Milk or sweet stout: Such style contains lactose—a sweetener obtained from milk. Because beer yeast can’t ferment lactose, it instead adds volume and sweetness to the drink. It was a popular type pre-World War II, where doctors would prescribe it to nursing mothers. 
Oyster stout: Due to the popularity of oysters in taverns and public houses during the 18th century, a man named Ernest Barnes thought to combine them with stout. By incorporating oyster concentrate with stout, he created a formula still used today. Also dubbed as ‘Russian Imperial stout,’ Imperial stout is another sub-category to this potent brew. 
It came to be during the 18th century, London, England, following inspiration from the Baltic Porter beer. The type has a high alcohol content of at least nine percent abv and is among the darkest beers available. 
A recipe from 1856 discloses that Imperial stout had an original gravity of 1.101 and exceeded 10 pounds of hops per barrel. That suggests it contained over 10 percent abv. (https://winning-homebrew.com/imperial-stout-vs-stout-beers.html)

Although it was initially used as a pejorative to refer to sickly sweet, adjunct-laden beers, “pastry stout” has been universally adopted in the craft beer community. We can credit Don’t Drink Beer with the creation and proliferation of the term. Most commonly it refers to a stout that is brewed to be intentionally sweet and is often made with the addition of plenty of sugary ingredients. The end goal is typically to brew a beer that mimics the flavor–and sometimes appearance–of dessert.
It’s a divisive category that certainly gained traction, much like hazy and milkshake IPAs and fruited sours, in the age of social media. Fans are most often drawn to pastry stouts because of the dessert-like sweetness and excitement commonly associated with the release of these beers. Critics typically deride the style for the “kitchen sink” approach of tossing just about any and all adjuncts with reckless abandon into beer. It’s about as far from reinheitsgebot as you can get.
Regardless of how you feel about the style, it’s certainly a contemporary phenomenon. .... Unlike hazy or New England IPA, which was given an official categorization at the Great American Beer Festival, Pastry Stout doesn’t have any formal designation.
“At its most basic, these stouts feature culinary ingredients that drive home the impression of rich dessert flavors,” says J.C. Tetreault, founder of Trillium Brewing Co., one of the prominent producers of the style. Other brewers tend to agree with this baseline interpretation of the style. “To me, pastry stouts are any stouts that are adjuncted with anything that you might find in a dessert, either gourmet or something your grandma made you as a kid,” shares Skip Schwartz, Innovation & Wood Cellar Lead at WeldWerks Brewing Co.
In addition to the dessert-like qualities, some brewers suggest that sweetness is the main component of pastry stouts. “My mind goes directly to residual sugar,” says Jeremy Grinkey, The Bruery’s Director of Production. “After all, look at the wine industry and how every dessert wine is sweet, and not just “off-dry” but really sweet. So for me, I believe that the word and style of pastry stout demands the finished product be very sweet.” (https://www.hopculture.com/what-is-a-pastry-stout-sweet-beer/)

What Are Pastry Stouts?
 25/06/2021 11:30 amEditorial-Brewer World
Pastry Stouts are sweet, rich, over-the-top dark beers loaded with high adjuncts and flavored to taste like liquid cakes, pie, cookies, and candy bars. It is an unofficial sub-style of imperial stout which showcases ingredients that are more commonly found in a bakery than a brewery.
Pastry stouts are somewhat similar to the milkshake hazy IPAs. Milkshake IPAs are also loaded with a high amount of adjuncts such as fruit, milk sugar (lactose), syrups and other extreme ingredients. Their appreciation among beer lovers is undeniable.
Pastry stouts are never session-able as they are loaded with confectionary ingredients such as chocolate, coconut, vanilla, coffee, bananas, caramel, cinnamon, star anise, marshmallows and many other combinations. With adjuncts like these, you can expect your next pint of pastry stout to taste like a thick, sweet, high-alcohol, dessert-like beer. .... Imperial Stouts have been implementing similar adjuncts in their recipes but in lower thresholds. Chocolate, coffee, coconut, caramel, marshmallows or other pastry ingredients were only added to highlight the roasted malt flavours which are often perceived as Burnt, espresso, dark chocolate like. Pastry stout is one beer that takes the sweet, rich, dessert-like side of stout to the extreme. (https://www.brewer-world.com/what-are-pastry-stouts/)

Pastry stout is a modern craft beer phenomenon that takes specialty beers to the extreme. Packing massive sweetness and the flavors often found in desserts and pastries into a strong dark stout, the beers are often sought-after commercial creations popular in the modern era of social media. While having a cult following, the relatively young style has few rules and emphasizes brewer creativity in executing the concept. Many breweries make one-off versions and are constantly trying new variations, which makes it difficult to define the beer in the traditional sense. It is best thought of as an ingredient-driven specialty beer with several commonly used attributes.
As a specialty beer, the base style often cannot be defined as a classic style, like imperial stout. Rather, it is dark and usually quite strong, but is also sweet, thick, and heavy. Due to the darkness, it is called a stout, but often the beers lack the strongly roasted character typical of most stouts. The notion of balance is also somewhat hard to pin down since the essence of the style is a beer that is unbalanced in sweetness, possessing well beyond the typical sweetness level of other beers.
Neither the Beer Judge Certification Program (BJCP) nor the Brewers Association (BA) list pastry stout as a named style, preferring to let existing specialty and experimental styles address it. I think this reflects the fact that the beers can vary widely and that they are very ingredient-driven. The most typical place to put pastry stouts in a BJCP competition would be category 30D Specialty Spice Beer, which allows variations of spice, herb, and vegetable (SHV) beers (a base style with a number of SHV ingredients) with sugars, sweeteners, and unfermentable sugars added. The base styles in these beers can be used loosely, such as stating a style family (e.g., “stout”) or giving a general description of the beer. Versions not using spices might be placed in 31B Alternative Sugar Beer, and those versions using fruits along with spices should go in 29C Specialty Fruit Beer (which allows a fruit and spice base beer, along with additional sweeteners). Pastry Stout History
While beers that are today called pastry stouts have been made for some time, they really didn’t start to be noticed until after 2000. I recall trying beers like Southern Tier’s Choklat and Mikkeller’s Beer Geek Breakfast in the mid-2000s, and finding them very sweet for their description. The trend of making experimental beers accelerated after hazy IPAs started to be made into milkshake IPA variations in the mid- to late-2010s, and sweetness caught on as a desirable beer component after years of consumers chasing bitterness in IPA, sourness in wild beers, and barrel-aged beers of all forms. 
The name pastry stout seems to have first been used around 2017 as a somewhat derogatory term to criticize these excessively sweet beers, but the name stuck and was actually embraced by those making it to the point where it routinely appears on the label of commercial beers. Articles about the style started appearing in 2018 and 2019 and more brewers are creating these variations based on customer demand and excessive hyping on social media. Since those times, the number of commercial breweries making the beer continues to grow.
Sensory Profile
Pastry stouts are meant to invoke the mental impression of a sweet dessert (or even a sweet breakfast). Since they are called stouts they should be dark but often don’t have the heavily roasted or burnt flavors of some stouts. As they mention pastries, they should be sweet and have the flavors associated with pastries or desserts. They should be fairly strong, at least 8%, often over 10% ABV, and be very sweet with a high finishing gravity. Really, these are the only things that seem to be generally accepted as guidelines among brewers (I hesitate to call them rules since they seem very flexible).
The dark flavors can have coffee, dark chocolate, and cocoa qualities, and are often combined with very dark crystal malt flavors that have caramel, dried or dark fruit, and burnt sugar flavors. There typically are not strongly roasted, acrid, harsh, tarry, ashy, or burnt flavors. This is similar to how beers like black IPA and schwarzbier use darker malts and grains without bringing in the sharp notes. 
These beers typically have thick or chewy body and mouthfeel, often with silky or dextrinous qualities. The high sugar content can give a heavier mouthfeel as well, and can sometimes approach something cloying, although the alcohol tends to offset this impression. The alcohol level is high, which often makes it similar to an imperial stout in strength but the balance will seem very different since the bitterness levels are usually quite restrained to avoid challenging the sweetness for dominance. (https://byo.com/article/pastry-stouts/)

Veel tekst, maar weinig wijzer geworden.
Het bier ruikt overigens duidelijk. Dat is een bier dat in een druk café echt wel opgemerkt wordt. Als ik m'n lippen aflik merk ik drop op. De nasmaak doet denken aan Nutella. De hoofdsmaak vind ik wat lastiger om te bepalen.

Het einde van het glas komt in zicht, maar het effect van 12,5% begint merkbaar te worden. Ik vind het wel prima zo. Blijkbaar is dit soort zoete bier een stijl of soort die trending is. Mij kan het helaas niet zo bekoren. Ik had meer van de pindakaas verwacht/gehoopt.    
  

Balletje

Jg.... Is wel een sterk verhaal toch? Iets voor in het Guinness boek?

Ik drink nu een Guinness Draught  0.0 alcohol free stout. Toch eens opzoeken waar stout als biersoort voor staat. In het blikje zit een balletje. Ik weet nog dat ik jaren geleden een oom die 50 werd een bierpakketje gaf met een Guinness. Hij vertelde me later dat hij dat bier had weggegooid want er zat 'iets' in. Hij dacht dat er glas of iets in zou zitten en het dus niet drinkbaar meer was. 

Dat balletje in blik en bierfles is echter een gimmick van ze. 

In elk guinness blik zit een plastic balletje. Waarom is dit zo? Is het voor het schuim van dit bier? Ik heb geen flauw idee. Enkele Guinness kenners die mij misschien willen helpen?  Het beste antwoord Het bierballetje is een foefje om bier in blik (nog) beter te doen smaken. Met behulp van het balletje - en het gas stikstof dat daar in zit - krijgt het Guinness bier dat uit het blikje wordt uitgeschonken in een glas, een lekkere schuimkraag. Het balletje is dus een schuimmaker. In blikjes gewóón bier, pils dus, zul je geen balletjes aantreffen. Die zijn niet nodig omdat het koolzuurgas dat samen met het bier ín het blikje gaat, voldoende is om het bier mousserend te maken en van een twee vingers dikke schuimkraag te voorzien. Omdat Guinness minder schuimend wordt gedronken, wordt voor dat bier een combinatie gebruikt van koolzuur en stikstof. Maar zonder balletje zijn beide gassen niet in staat het bier van een schuimlaag te voorzien. Hoe werkt 't nu? Het balletje, mèt daarin een piepklein gaatje, wordt gevuld met stikstof. Net voor het sluiten van het blikje, wordt nog een extra hoeveelheid vloeibare stikstof in het blikje gepompt. Deze vloeibare stikstof zet zich om in gas en zorgt voor een hogere druk in het blikje, zodanig zelfs dat het bier via het gaatje in het balletje wordt geperst, wat weer zorgt voor een hogere druk van het gas in het balletje. Als het blikje wordt opengetrokken, spuit het gas in het balletje weer in het bier. Het weinige koolzuurgas dat in het bier was opgenomen, komt weer vrij. Het gas bruist en borrelt en zorgt voor een perfecte, stevige schuimlaag. (https://www.startpagina.nl/v/eten-drinken/dranken/vraag/346892/balletje-elk-guinness-blik/)

Guinness Widget Once Won Award For Technological Achievement – Beating The Internet...No doubt many of you will have picked up a can of Guinness and heard a mysterious rattle coming from within, a noise that comes from a small plastic ball placed into a tiny cavity at the bottom of the can.... "It makes the beer fizzy," one friend will tell you defiantly through a mouthful of pork scratchings, before another pipes up from across the table, saying with a shrug: "But Guinness isn't really fizzy?" In actual fact, that little ball is a widget that nitrogenates the beer and gives it that unmistakable creamy texture. Unlike heavily carbonated beers like lager, Guinness combines nitrogen gas and carbon dioxide to create a 'perfectly balanced' stout - the smaller nitrogen bubbles cascading to the bottom of the glass while the carbon dioxide bubbles rush to the top to form the head.... To make sure that you get the full experience even at home, back in 1988 Guinness invented the Rocket widget, a nifty gadget that is filled with nitrogen that releases bubbles when the can is opened. Guinness explains: "What's the secret to making a beer that's rich and creamy with a smooth, velvety texture? The answer is nitrogenisation; Guinness' skilful pairing of nitrogen gas and carbon dioxide to create a perfectly balanced stout. In fact the result is so good we even use this on our latest beers like Nitro IPA.... "But how do you use a technology that was originally designed to allow the beer to be poured in pubs on draught, to deliver the perfect Guinness serve in a can? That's where those little white balls that you find floating in your can come in. "The world famous Guinness widget uses an ingenious nitrogen filled capsule that surges with bubbles when the ring pull is opened - replicating the draught experience in a can." The invention proved so groundbreaking that it was awarded the Queen's Award for Technological Achievement back in the '90s, beating the Internet - yes, THE INTERNET - to be voted by Britons as the best invention of the previous 40 years.... A timeline of Guinness' history on the company's website confirms that the widget did, indeed, win the award - although pointed out that this was in 1991, not 1994 as stated in the tweet. It says: "The Guinness Rocket Widget is awarded the Queen's Award for Technological Achievement, beating the Internet to be voted by Britons as the best invention of the previous 40 years." (https://www.ladbible.com/news/food-guiness-widget-won-technological-achievement-award-beating-internet-20210820)

Een widget (Engels voor "snufje", "apparaatje") is een klein plastic balletje in een blik bier waarmee de eigenschappen van getapt bier wordt nagebootst in bier dat geen koolzuurgas bevat. Zodra het blik geopend wordt, daalt de druk in het blik en barst het balletje open. Dat zorgt ervoor dat er stikstof vrijkomt in het bier. Omdat stikstof slecht oplosbaar is in water ontsnapt het meeste meteen als gas aan de atmosfeer, maar een deel komt daarna langzamer vrij in de vorm van piepkleine gasbelletjes. Deze vormen het schuim. Het wordt onder meer toegevoegd aan Guinness-bier. Meestal wordt kooldioxide gebruikt ('koolzuurgas') om frisdranken en bier in blik van 'prik' te voorzien maar stikstof geeft fijnere belletjes en daardoor een fijner schuim. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Widget_%28bier%29)

What’s the secret to making a beer that’s rich and creamy with a smooth, velvety texture? The answer is nitrogenation. But how do you use a technology that was originally designed to allow the beer to be poured in pubs on draught to deliver the perfect Guinness serve in a can? That’s where the widget comes in! A lot of innovation loses its magic with time. But the widget has never lost its magic. Just saying the word ‘widget’ puts us in a good mood. It’s essentially a small, white nitrogen filled ball that sits inside the can, and the second the can is opened, the widget does what it has so patiently been waiting to do.  It releases the magic surge of bubbles, replicating the draught experience in a can. In 2004, a survey of almost 9,000 people voted our little widget as being a greater invention than the internet. This isn’t a joke, the widget beat the internet. But our widget has managed to remain humble since then, resisting the temptation of getting a big head (get it?).  The result? A perfectly smooth beer that’s unmistakably Guinness every time. (https://www.guinness.com/en-us/our-craft/guinness-innovation)

Guinness 0 is the non-alcoholic beer from the brewers at St. James’s Gate that boasts the same beautifully smooth taste, perfectly balanced flavour and unique dark colour of Guinness, without the alcohol. To bring Guinness 0 to your local pub, the St James’s Gate brewers start by brewing Guinness exactly as they always have, using the same natural ingredients; water, barley, hops, and yeast; before gently removing the alcohol through a cold filtration method. The cold filtration process allows the alcohol to be filtered out without presenting thermal stress to the beer, protecting the integrity of its taste and character. The brewers then carefully blend and balance the flavours to ensure the distinctive flavour profile and taste characteristics of Guinness. (https://www.guinness.com/en-us/our-craft/guinness-innovation)

Op het blik is te lezen : Alcoholvrij bier. Ingrediënten: Water, Gerstemout, Gerst, Gebrande Gerst, Fructose, Natuurlijke Smaakstoffen, Stikstof en Hop. Vervolgens komen de ingrediënten in het Duits en is er sprake van geroosterde gerst!? Op de voorkant staat groot een harp met 'Est 1759'.

Guinness, the Irish beer brand, was first brewed in Dublin, Ireland in 1759. It is one the most famous beers in the entire world. Guinness, which has been in the family for the greater part of the 20th century, is now part of Diageo Group. It is brewed in 49 countries around the world and sold in more than 150.... Guinness was established in 1759 by Arthur Guinness, a brewer. His brewery was established in a shut down building in a low-profile part of Dublin. The city made an incredible deal for the founder. The founder rented the property for 45 pounds per year over 9,000 years. Guinness specialized in stout beer, which is a beer known for its dark, almost-black color. Decades after decades, Guinness began exporting its beers across the British Empire and eventually around the globe, becoming the most well-known stout. It is due to high quality products, strong branding and advertising (often using the iconic toucan bird) since the 1940s. Guinness’ logo has stood the test of time because the Guinness harp symbol was used as a logo as early as 1862.... Benjamin Lee Guinness adopted the harp as Ireland’s national symbol in 1862 to promote his beer. The logo was based on a particular harp, the Brian. Boru’s Harp is the oldest Gaelic harp. The official national emblem of Ireland is the harp, which can also be found on Republic’s coins. There is however a distinction between the Guinness and Irish government harps. The Guinness Harp is always displayed with the straight edge (the soundboard), while the government harp appears always with the straight edge (the soundboard), to the right. Over the years, there have been many changes in the design of the Harp Device. These include a decrease in the number strings. Design Bridge introduced the current harp in 2005. (https://turbologo.com/articles/guinness-logo/)

Het smaakt naar koude thee. Een moutige zoete koude thee. En alhoewel er 0.0 op de voorkant staat, blijkt uit de kleine lettertjes op de achterzijde dat er 0,05% alcohol inzit. 

zondag 26 maart 2023

Logo verwarring?

Vorig jaar schreef ik op https://biervat.blogspot.com/2022/02/gebrouwen-door-vrouwen-het-boek.html al over de brouwerij Gebrouwen door Vrouwen.

Gebrouwen door Vrouwen is ontstaan als hobby van twee Amsterdamse zussen, Tessel en Do de Heij. We begonnen in 2013 met bier brouwen, gewoon thuis in een pan van 35 liter. Met vallen en opstaan hebben we ons het brouwproces eigen gemaakt. Nu weten we precies hoe we een fris, zoetig en smaakvol bier kunnen maken. Thuis en in onze loods experimenteren we samen met ons dream team verder door om steeds weer nieuwe bieren te creëren. De beste bieren worden in grote hoeveelheden gebrouwen zodat iedereen ervan kan meegenieten! "Wij hebben één doel, lekker bier maken en lol hebben tijdens het brouwen en opdrinken!" (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/over-ons)

2013 De start van de Hobby We kochten voor 200 euro aan brouwspullen bij de Brouwmarkt in Almere en brouwden ons eerste biertje, gewoon thuis in de keuken. In een pan van 30 liter. Met vallen en opstaan leerden we de ins en outs van het brouwproces. (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/over-ons/tijdlijn)

Het logo is twee driehoeken, maar wat schetste mijn verbazing:


 AZVEX BREWING COMPANY heeft bijna hetzelfde logo!???

Azvex Brewery and Taproom Unit 16 King Edward St, Gibraltar Row, Liverpool L3 7HJ, United Kingdom (https://www.azvexbrewing.com/taproom/)

So where to start? Why I am setting up another brewery is a good place… In 2015 I founded Neon Raptor Brewing Company with the intent of making the best beer I could possibly make and organically grow the business into something special. Due to the COVID-19 situation, for the first time in a very long time, I have been able to take a step back from the non-stop work required to run and manage a brewery and really think about things. I realised that the way Neon Raptor was structured and the business relationship with my business partners wasn’t working for me. I needed to change things to enable me to achieve my goals. After some soul searching, research and planning I decided that the best way forward, for me, was to set up a new brand and brewhouse to give me the platform I need to make achieving my goals possible. I have since sold off my stake in Neon Raptor. Azvex now has my full-time commitment. ... I have been working on this new project for a couple of months now and have spent all of that time planning how to do things the way I feel is correct. I am very happy with my plan and what I have in store for everyone and have absolutely no doubt that this time I will do everything better. During the process of setting up this new project I will be able to make use of the million and one lessons I have learnt from my first time around, which truly is invaluable. There is a long list of things that I plan to implement at the new brewery, some of which are new things to me, others are improvements on what I have done before. It is all very exciting! Azvex Brewing Co. will give me the ability to grow and improve my capability across all disciplines of running a brewery and business, which in turn, will help me create the best beer and experience for you all to enjoy. On my last project I never documented the brewery setup but thought I should do that this time. When someone (myself included) considers starting up a brewery they have a lot of questions: How much does this cost? What permissions do I need to get? How long will this take? Can I buy that later? etc. As I have been through this before I have a much better idea of what to expect so I will document the steps I take on this blog which will hopefully help someone else further down the line. The name, Azvex Brewing Co. It is a made-up name; it isn’t the name of a thing or place. It doesn’t exist, or at least it didn’t until now. There are several reasons I wanted this (I am already using the lessons learnt from last time!): No IP infringement issues – Last time I chose a name I got bombarded with cease and desist letters, which is sadly very common in this industry. I didn’t think the name was similar enough to cause any confusion between brands, nor did the IP lawyer I consulted. However, the companies sending these letters were huge businesses with a lot of money and legal support so there was no way I could afford to fight it off. I ended up having to rebrand coming at a cost which I hadn’t budget for as well as a delay to the project that I really didn’t need. That won’t happen this time. Tip: For anyone also choosing a name, trademark your name straight away so that you have some protection and can avoid a dispute later down the line when it is much more expensive to rebrand. Although it was a massive pain for me, it was early on and it was a lot less work than if it was a number of years in. Online searchability – When searching for Azvex you will find it. All too many businesses have a common word or phrase in their name making it a nightmare to find the correct thing you want. How many times have you googled something and ended up clicking on the wrong thing? I didn’t want that issue. Unique association – Azvex currently isn’t linked to anything so it will become associated with beer/brewing. Words that are already in existence and not specific to beer have a primary association to something else, not the brand using the word. This creates a tough job to make a strong brand association. It can certainly be done, e.g. Apple, but much harder. Simplicity – A one-word name is easier to remember, read and write. (https://www.azvexbrewing.com/blog/welcome-to-azvex-brewing-company/)

Ze brouwen o.a.: Abyssal Plains – 6.2% IPA, Chocolate Orange Imperial Stout 12%, Zombie Squirrel – 5.4% Hazelnut & Coffee Porter. Dat is wel wat anders dan een Gin Weizen, Misty Mango of Tricky Tripel. 

dinsdag 21 maart 2023

Braumarkt

In de Beer Geeks scheurkalender stond ook de Braumarkt in Almere (Zondag 31 januari). 

BRAUMARKT - JOUW VAKMANSCHAP, ONZE PASSIE Bij ons vind je de beste materialen en ingrediënten voor het maken van je eigen bier, wijn, zuivel en likeur. Met passie delen wij onze kennis voor jouw eigen creatie. Bij ons is iedere thuisbrouwer niet alleen welkom, hier voelt iedere thuisbrouwer zich thuis! Brouw het zelf / DIY! (https://braumarkt.com/nl/)

Openingstijden & Adres Maandag t/m vrijdag: 9:30 - 18:00 Zaterdag: 9:30 - 17:00 Zondag: gesloten Markerkant 11-11 1316 AE Almere (https://braumarkt.com/nl/onze-winkels/almere-nl/) (https://braumarkt.com/nl/onze-winkels/)

Ze hebben naast uitleg over zelf bier brouwen, ook aandacht voor appelcider, kefir, en ricotta. Volgens de kalender ook komboecha, zuurkool, yoghurt, en wat kun je nog meer inmaken? 

maandag 20 maart 2023

Brouwerijen in de scheurkalender

Ik had paar jaar geleden een scheurkalender van Beer Geeks. Daar zaten ook brouwerijen tussen, zoals:

Kompaan in Den Haag:

KOMPAAN brewery design started in 2015. The realization and commissioning of the brewery took place in 2016. The brewery consists of 4x 35hl vessels: mash tun, lauter tun, boiling kettle and a whirlpool. ... FERMENTATION x 7 x 60 HL Fermentation Vessel x 4 x 30 HL Fermentation Vessel x 1 x BBT 30 HL x 1 x BBT 60 HL x 2 x 5 HL Yeast propagation x 1 x Hop Gun THE SEPARATOR x Used to stabilise our beers x Separating yeast and hops from liquids x Resulting in clean and crisp beer x Runs up to 40 HL per hour ... At the very start of 2021 we took a major step by switching our production to cans. (https://kompaanbier.nl/breweries/brewery-the-hague/)

Ze brouwen een hoop bieren, gezien op https://kompaanbier.nl/beers/. Ik heb er wel een paar van op. Helaas kan ik er weinig over aangeven.

Martinus in Groningen:


Over Martinus In de binnenstad van Groningen, op een steenworp afstand van de Grote Markt, brouwt Martinus speciaalbieren in een uniek industrieel pand aan de Kostersgang. Brouwerij Martinus is een familiebedrijf. Na hier twintig jaar een drukkerij te hebben gerund, besloot ondernemer Albert-Jan Swierstra het over een andere boeg te gooien. Samen met echtgenote Henriëtte en jongste zoon Martijn die de bieren brouwt werd medio 2015 de brouwerij gestart. Waar eens de drukpers stond te draaien, staan nu de brouwketels te pruttelen. Wat begon als een hobby in de keuken thuis is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel bedrijf met een proeflokaal en een restaurant. ... Brouwerij Martinus heeft een brouwcapaciteit van 10.000 liter per maand. Op de begane grond worden de speciaalbieren gebrouwen in brouwketels van 1000 liter. In zes tanks van 2000 liter worden de bieren gegist en gelagerd. Een deel van het bier wordt gebotteld in de flessenvulmachine, een deel gaat in fusten en een deel wordt geschonken in ons eigen proeflokaal.... Op de eerste verdieping bevindt zich ons restaurant, op de tweede verdieping het brouwcafé. Hier worden onze bieren getapt vanuit de uitschenktanks. Middenin het pand worden de zakken met mout naar boven getakeld om te worden geschroot in de schrootmolen op de bovenste verdieping. Vanaf beide verdiepingen heb je zicht op de brouwketels en de tanks. Een schitterend, zonnig dakterras met uitzicht op de daken van Groningen en de Martinitoren maakt de Groningse bierbeleving in Brouwerij Martinus compleet. ... De Kostersgang 32-34 is een uniek pand met architectuurhistorische waarde. Dit vroeg-naoorlogse, curieuze pand is gebouwd op het perceel van twee afgebroken 19e eeuwse bedrijfspanden naar ontwerp van de bekende Groningse architect Frans Klein (1907-1973). Opdrachtgever was de Fa. P.C. Nanninga, fabrikant van de beroemde Calmix petroleumkachels, die daar werkplaatsen en magazijnen ging vestigen om hang- en sluitwerk te maken. (https://www.brouwerijmartinus.nl/over-martinus/)

Ze brouwen verschillende bieren, gezien https://www.brouwerijmartinus.nl/bieren/. Waaronder de Calmix, die is vernoemd naar de petroleumkachels die vroeger in hun pand werden gemaakt. De Calmix is een RIS met een pepertje en een beetje cacao, zie ook https://www.brouwerijmartinus.nl/winkel/martinus-calmix-33cl-12x/. Ik ben een keer bij deze brouwerij langs gereden en van buiten gekeken naar de gevel. 

Davo in Deventer:

Davo heeft een brouwerij in Deventer en meerdere proefzalen in o.a. Deventer, Twello en Zwolle. Zie ook https://www.davobieren.nl/. Ze brouwen diverse bieren, te zien op: https://www.davobieren.nl/bieren/onze-bieren. 

Ik ben een aantal keer het proeflokaal in Deventer geweest. Ook heb ik een aantal bieren van ze geproefd. Soms ook gepost op dit blog zelfs.

Bonifatius in Dokkum:

Na 140 jaar wordt in Dokkum weer Bonifatiusbier gebrouwen en op de markt gebracht. In de Bonifatiusstad is die biertraditie annex aan de Bonifatiusbron. Warner B. Banga en Piet de Haan, van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland, onderzochten op verzoek van de stichting Dockumer Biergilde het bierbrouwen in Dokkum door de eeuwen heen. Zij haalden uit eeuwenoude archieven de rijke historie van bierbrouwersstad Dokkum uit de vergetelheid. Verbluffend veel feiten en gegevens over het bierbrouwen in de noordelijkste stad van Nederland; en dat al sinds 754… Het brouwen van een Dokkumer “Bonifatius-bier’ is veel meer gestoeld op historische traditie dan de doorsnee bierdrinker zal vermoeden en is het zeker historisch verantwoord deze biersoort aan de naam van de heilige te verbinden. (https://www.bonifatius754.nl/geschiedenis/)

Op ongeveer 80-jarige leeftijd reist Bonifatius naar Utrecht, om zich opnieuw aan de zending onder de Friezen te wijden. Maar de missie liep niet als gepland. Op 5 juni 754 werd hij op weg naar een doopfeest in Dokkum overvallen. Hij probeerde zich nog te verdedigen door met een boek de zwaardslagen op te vangen, maar dat mocht niet baten.  Bonifatius werd als Winfried geboren in het zuidwesten van Engeland, rond 673. Het deel van Engeland waar hij opgroeide, was in die tijd al overwegend christelijk, terwijl mensen in sommige andere delen van Europa nog in natuurgodsdiensten geloofden. Bonifatius sloot zich al op 7-jarige leeftijd aan bij een klooster, in Exeter. Toen hij dertig jaar oud was, werd hij priester. Gedurende de 7e eeuw was de verspreiding van het christelijk geloof op gang gekomen. Bonifatius wilde graag een rol in dit kersteningproces spelen en vertrok daarom in 716 voor het eerst naar Friesland, omdat zij nog een Germaanse godsdienst aanhingen. Het lukte hem niet om de Friezen te bekeren, zodat hij in het najaar onverrichter zake terug naar Engeland keerde. ... In 719 vertrok Bonifatius voor het eerst naar Rome om daar met paus Gregorius II te praten over zijn rol in het kersteningproces. De paus gaf hem de opdracht om naar het gebied ten oosten van de Rijn te gaan, waar de Germanen en de Franken woonden. Hij verbleef in deze tijd veel in de bisdommen die gevestigd waren in Utrecht en Antwerpen. Bonifatius was in het gebied ten oosten van de Rijn succesvol in het opzetten van nieuwe bisdommen. Hij reisde gedurende deze periode veel en ging geregeld naar Rome om te overleggen over de missie. Toen hij in 721 de bisschopszetel van Willibrord aangeboden kreeg, weigerde hij dit aanbod, omdat het reizen hem goed beviel. In deze periode ging Bonifatius niet altijd zachtzinnig te werk bij het bekeren van de Germanen. Zo bestaat er een verhaal over een voor de Germanen heilige Donar gewijde eik. Bonifatius wilde laten zien dat het omhakken van de eik geen gevolgen zou hebben en hakte de boom eigenhandig om. Dit was in de Duitse plaats Fitzlar, waar Bonifatius later een klooster stichtte. In 722 benoemde paus Gregorius II hem tot bisschop-missionaris, een speciale functie die hem werd verleend zodat hij kon blijven reizen. Bonifatius bleef dit tot op hoge leeftijd doen. De moord op Bonifatius Toen hij meende dat hij zelf te oud was geworden om zoveel te reizen, accepteerde hij toch een bisschopszetel. Hij werd in 746 bisschop van Mainz. Hij stopte niet helemaal met reizen, maar richtte zich meer op het opzetten van kerkelijke instituties in de gebieden in het huidige Duitsland. Zo richtte hij de abdij van Fulda op, die uit zou groeien tot een belangrijke plek voor geestelijken in Europa. In 754 ondernam Bonifatius, ondanks zijn hoge leeftijd, nog een poging om de standvastige Friezen alsnog te bekeren.  Hij wist dat zijn kans op succes niet groot was, maar besloot het toch nog een keer te proberen. Hij vertrok met een gezelschap van 52 andere missionarissen naar Friesland. Hij organiseerde op 5 juni een doopfeest in Dokkum, waar hij zelf naar toe ging. Hij en zijn groep bereikten dit feest echter niet, want hij werd met zijn gezelschap overvallen door een groep gewapende Friezen. Volgens de legende heeft Bonifatius zich nog verweerd door een boek voor zijn hoofd te houden om de zwaardsteken af te weren, maar het mocht niet baten. Het motief van de daders is tot op heden onbekend. Waarschijnlijk ging het om een religieus geïnspireerde moord óf om een roofmoord. ... Bonifatius was ongeveer 80 jaar oud toen hij stierf en werd  meteen heilig verklaard. Zijn stoffelijke overschotten werden naar de abdij in Fulda gebracht, die hierdoor een bedevaartsoord werd. Tot op de dag van vandaag wordt daar een boek bewaard met sporen van het zwaard waarmee Bonifatius zich mogelijk verdedigde. Tegenwoordig wordt er, met name in Duitsland, nog jaarlijks aandacht besteed aan de dood van Bonifatius.  (https://isgeschiedenis.nl/nieuws/bonifatius-754-vermoord-bij-dokkum)  

Deze brouwerij heb ik bezocht en ondanks dat het zo klein was heb ik er best lang rondgekeken. Zowel op zolder als in de kelder.

van Moll Craft Beer in Eindhoven:

Hoi, wij zijn Van Moll. Gek op bier, daarom brouwen we het. We experimenteren en balanceren, gedurfd, soms ’n tikje gek, maar nooit over het randje. Traditie, kennis en eigenwijsheid met altijd aandacht voor balans. Een vaste core range aan bieren en een wisselend assortiment aan waanzinnige specials. ... Onze core range gaat helemaal over op blik! Tegelijk met een spectaculaire redesign en nieuwe website.. Werden de bieren de eerste maanden in de kelder door Erwin gebrouwen en boven door Jaap op tap verkocht…..in 2014 kwamen de eerste bieren uit op fles. Eerst Toewijding en later volgde Ons Blackie, beiden alleen op 75cl. (https://vanmollcraftbeer.com/over-ons/)

Talusman is ons nieuwste bier, een single hop American Pale Ale. Dit bier zet de nieuwe hopsoort Talus in het zonnetje. Tijd om eens wat meer te weten te komen over Talus en de ontwikkeling van nieuwe hoppen. Nicolas Soenen van Yakima Chief Hops vertelt ons er graag meer over…


Great beers grow here

Yakima Chief Hops is een coöperatie die voor 100% in bezit is van hopverbouwers. “Zo’n 14 families hopboerderijen uit de Pacific North-West (Washington, Oregon en Idaho) zijn de oprichters en eigenaren van Yakima Chief. Daarnaast zijn er zo’n of 50 hopverbouwers aangesloten bij ons. We verbinden onze boeren met de beste brouwers uit de hele wereld. Yakima Chief Hops is eigendom van hopverbouwers, wij zijn dus geen tusseninkoper maar faciliteren het. Eind jaren ’90 stonden veel hopverbouwers aan de rand van faillissement omdat ze te weinig betaald kregen van tussenpartijen. Hierdoor zag Yakima Chief Hops het levenslicht, voor een open en transparante supply chain. De transactie gaat van verbouwer naar brouwer, dit zorgt ervoor dat 75% van de inkomsten direct teruggaat naar de boeren. Voor het ontwikkelen van nieuwe hoppen, nieuwe oogstmethodes en voor het aankopen van machines. Alles om kwaliteitshoppen te kunnen leveren” vertelt Nicolas.... “Die kwaliteit maken we samen met de brouwers. Deze komen vaak op bezoek of we hebben er in andere vorm contact mee. Zij werken met ons product en geven ons waardevolle feedback, waardoor we kunnen verbeteren en groeien. Een goed voorbeeld hiervan is dat we vroeger onze hoppen na het oogsten droogden in een eest bij temperaturen van 60-70°C. Dit deden we om ze sneller te laten drogen en door te kunnen met het productieproces. Nu hanteren we 50-60°C omdat we er samen met de brouwers achter kwamen dat de aroma’s zo beter bewaard blijven. Dat proef je ook terug in de bieren” legt Nicolas uit. Nieuwkomer Talus Een van de nieuwste hoppen uit de koker van Yakima Chief Hops is Talus, voorheen bekend als HBC 692. Alle experimentele hoppen krijgen een code, zodra ze commercieel gelanceerd worden krijgen ze een naam. Talus refereert naar de glooiende kenmerken van het rotsachtige terrein waarop de hop groeit. Een eerbetoon aan het bergachtige landschap van de Pacific Northwest en het avontuurlijke smaakprofiel van de hop, aldus Yakima Chief Hops. Wat proef je dan in Talus? “De perfecte mix van tropische vruchten en citrus; roze grapefruit, kokos, ananas, mandarijn. De tropische invloeden komen van ‘moeder’ Sabro. Talus is heel verrassend, het heeft sterke smaken maar is tegelijkertijd heel toegankelijk. Het aroma blijft goed bewaard tijdens het brouwproces en gaat goed samen met andere hoppen” legt Nicolas uit. …voor het ontwikkelen van een nieuwe hopsoort zoals Talus is Yakima Chief Hops gemiddeld 11 jaar bezig. Nicolas vertelt ons meer over het proces. “In het eerste jaar we zetten zo’n 10.000 kruisingen van hopplanten op, een mannetje en een vrouwtje. In het tweede jaar ontwikkelen we de babyplanten door in kassen en stellen we ze bloot aan verschillende ziektes en bacteriën. Dit doen we om te kijken welke hopplanten hier tegen bestand zijn. Je kunt dit zien als het eerste selectieproces, degene die overleven kunnen door naar de volgende fase. Dan krijgen ze zes jaar de tijd om zich te bewijzen op velden. Hoe gedraagt de plant zich? Kunnen ze goed tegen temperatuurverschillen en weersomstandigheden? Hoeveel oogst leveren ze op? Hoe snel groeit de plant? De planten die het redden gaan we in de laatste drie jaar testen op aroma’s, in eerste instantie kijken we hier helemaal niet naar. Voor die testen hebben we de brouwers nodig. Onze vaste klanten mogen testen uitvoeren met onze HBC-hoppen en hun feedback geven. Wat is het aroma? Hoe is de brouwervaring? Na die testen kijken we welke experimentele hop de winnaar is op gebied van smaak, productie en potentieel. Pas als alle fases erop zitten, krijg de hopsoort een naam en wordt deze commercieel op de markt gebracht”.... Dus er zijn een hoop hoppen die nooit op grote schaal worden verbouwd? “Ja, heel veel. Sommige zijn vanuit agrarisch standpunt minder interessant, maar hebben bijvoorbeeld een bijzonder aroma. Deze blijven dan langer in de experimentele fase en zijn wel beschikbaar voor brouwers om te testen, maar hiervan is het niet zeker hoe lang ze zullen blijven. HBC472 is daar een goed voorbeeld van. Dat is de zus van Sabro en dus ook de tante van Talus. Het is een hele interessante hopsoort waarbij het aroma lijkt of het bourbon gelagerd is. Veel vanille en kokos, maar te uitgesproken om in veel bierstijlen te gebruiken. Hierdoor dus ook minder geschikt voor grootschalige productie. Al zijn wij, en bepaalde brouwers, wel echt verliefd op die hopsoort” vertelt Nicolas.... “Wij zijn vooral bezig met het ontwikkelen van aromahoppen. Echte smaakmakers. We zien ook dat de markt daar meer behoefte aan heeft en aan de bitterhoppen wat minder. Enkel hoppen gebruiken voor een bitter effect zien we steeds minder, dan wordt er vaak een ietwat bittere aromahop gebruikt zoals Citra of Mosaic met een hoge ‘alfa’ (alfazuren geven de bittere smaak aan bier, afkomstig van lupinekorrels van vrouwelijke hopbellen). Wel hebben we in 2018 Patho op de markt gebracht, dat is een bitterhop met 20% alfa, de sterkste op de markt. Onze enige bitterhop uitzondering in de afgelopen 15 jaar” legt Nicolas uit. (https://vanmollcraftbeer.com/talus/)

Hippe hoppen Welke aromahoppen zijn dan het meest populair? “Hoppen met tropische aroma’s van mango, passievrucht ofwel ananas en kokos groeien sinds twee jaar in populariteit, daarvoor waren het vooral de citrus aroma’s die veel gevraagd werden” vertelt Nicolas. “Dat komt enerzijds door de hoppen die op de markt komen en anderzijds door wat er veel gebruikt wordt”. Aangezien Nicolas ook een hobbybrouwer is, konden we het niet laten om even naar zijn favoriete hoppen te vragen. “In mijn top 3 staan Simcoe, Idaho-7 en Talus. Voor mij is Simcoe een geweldige klassieker, ontzettend veelzijdig met citrustoetsen en dennenhars, een goede basis hop. Ik gebruik hem bijna in ieder bier. Idaho-7 heeft die heerlijke passievrucht en mango aroma’s die je bier een tropisch tintje geven en waar je veel kanten mee op kunt. Talus is uniek en toch toegankelijk, vooral heerlijk om mee te dryhoppen of om als single hop te gebruiken. Ik ben dus ook heel benieuwd naar jullie Talusman” sluit Nicolas af. (https://vanmollcraftbeer.com/talus/)

Op https://vanmollcraftbeer.com/alle-bieren/ is het overzicht aan bieren. Ik heb er een paar van gedronken. Ook heb ik weleens de brouwerij bezocht, maar die was dicht.  

Oproer in Utrecht:

Oproer Brouwerij is een creatieve, maatschappelijk betrokken, prijswinnende brouwerij uit Utrecht. (https://www.oproerbrouwerij.nl/) Oproer is een creatieve, maatschappelijk betrokken, prijswinnende brouwerij uit Utrecht. Wij zijn Bart-Jan Hoeijmakers en Mark Strooker, eigenaren van Oproer en vertellen je graag in het kort ons verhaal! Waar we elkaar in vonden is onze visie op het leven.
Duurzaamheid, authenticiteit, inclusiviteit, respect voor het milieu en dieren en een creatieve DIY-houding zijn belangrijke waarden voor ons. We zetten onze creativiteit in bij het brouwen van bieren die spannend en uitdagend, maar ook gebalanceerd zijn. Wij willen mensen inspireren door onze bewuste manier van doen en laten. ... Ruim 5 jaar geleden werd Oproer geboren toen de brouwerijen RUIG (2013) en Rooie Dop (2012) de krachten bundelden. In de industriële setting van de oude busremise in het CAB-gebouw in Utrecht werd met enkel hergebruikte materialen een restaurant, pub en brouwerij uit de grond gestampt mét groot terras. Vanwege groeiend succes en waardering werden zowel de brouwerij als de pub uitgebreid. Er waren meer houten vaten, grotere ketels en tanks nodig en dus een grotere locatie voor de brouwerij op industrieterrein Lage Weide. Door de extra ruimte en verbouwing van de keuken konden we in de pub nog veel meer (max. 150) gasten bedienen. Vaak was het afgeladen en vol gezelligheid.(https://www.oproerbrouwerij.nl/pages/de-brouwerij)

Ze brouwen diverse bieren, te zien op https://www.oproerbrouwerij.nl/collections/alle-oproer-bieren. Hier heb ik er ook een paar van op, waaronder een IPA:

Op traditioneel Amerikaanse wijze gebrouwen Imperial IPA/Double IPA. Een kraakhelder, droog bier, zeer fruitig en heerlijk bitter door intensief hoppen. Een smaaksensatie die gevaarlijk makkelijk drinkbaar is. Gewoon glutenvrij, zonder in te leveren op de kwaliteit. Oproer Refuse/Resist, Double IPA, 8,5%. (https://www.oproerbrouwerij.nl/collections/alle-oproer-bieren/products/oproer-refuse-resist-double-ipa)

De brouwerij heb ik nooit bezocht. 

Brouwerij Homeland in Amsterdam:

Brouwerij Homeland werkt vanuit een rijke geschiedenis en een historisch besef aan een eigentijdse brouwerij en bierassortiment. Met een onafhankelijke eigenzinnigheid verrassen we onze klanten uit alle windstreken met een nieuwe wereld van bier.
De brouwerij
In 2015 zijn Koen Vollaers en Joost Carlier op de oude Marinewerf in hartje Amsterdam een brouwerij begonnen waar het voor iedere bierliefhebber prettig thuiskomen is; Brouwerij Homeland. Eind 2017 heeft brouwerszoon Bart Maes zich door dit illustere duo dronken laten voeren en was het driemanschap een feit. Als hedendaagse vrijbuiters en avonturiers voelen zij zich helemaal thuis op deze historische locatie waar inmiddels een hypermoderne brouwerij is neergezet. Ambacht, innovatie en brouwpassie zorgen hier voor een bijzonder assortiment aan bieren dat elk jaar weer uitgebreid en verbeterd wordt. (https://brouwerijhomeland.nl/onze-brouwerij/) De bemanning waarmee Brouwerij Homeland het avontuur opzoekt is een hechte en gepassioneerde crew van brouwers, creatievelingen, roergangers, socialmediatijgers, doorpakkers en duizendpoten die met handen uit de mouwen, voeten op de grond en kop in de wind, het grote verschil maken. (https://brouwerijhomeland.nl/over-ons/)

Brouwerij Homeland brouwt voor ieder wat wils. Van fris en fruitig naar robuust en pittig. En alles wat er tussenin zit. We schuimen de wereld af naar inspiratie voor de mooiste en lekkerste biersoorten die we op een eigengereide manier naar onze hand zetten. Het resultaat is een reeks craftbieren die de lading van onze brouwpassie volledig dekt. (https://brouwerijhomeland.nl/onze-bieren/)

Op https://brouwerijhomeland.nl/onze-bieren/ vind ik ook wat bieren die die ik wel eens op heb. Ze smaakten goed. 

Wat me opviel was dat de blikken mooie opvallende etiketten hebben. Gaat wel ten koste van de etikettenverzameling helaas...

zondag 19 maart 2023

Oude scheurkalender

Ik heb nog blaadjes rondslingeren van een oude Beer Geeks scheurkalender. Zonde om weg te gooien, maar aan de andere kant ook zinloos om te bewaren nu alles digitaal kan. Tja dat kost energie, maar dat wordt op termijn (10 jaar?) ook duurzaam. En hiermee is info ontsloten voor anderen ook nadat ik het weggooi. Er zijn volgens mij tal van websites die data kopiëren en ontsluiten met een reclame erbij voor verdienmodel, of een keystroke-malware-cookie of iets. 

Tja, dat is niet puik. Wat wel puik is brouwerij Puik in Apeldoorn. 

Brouwerij heeft als fysieke adres Beckstraat 10 te Apeldoorn en als digitale adres puikbieren.nl. 

Volgens de Beer Geeks scheurkalender is er een brouwerij met bar. Eens zien wat ik kan vinden. 

https://puikbieren.nl/ biedt enkel een reserveringsoptie. 

https://www.biernet.nl/images/brouwerij/webp/35583-puik.webp?w=750

Puik Bieren is een ambachtelijke Apeldoornse microbrouwerij voor speciaalbieren. (https://indebuurt.nl/apeldoorn/gids/puik-bieren/)

Wie vanaf het begin van de Hoofdstraat naar het Marktplein loopt, komt door de Beekstraat en de Markstraat. Beide straten zijn in de afgelopen jaren grotendeels getransformeerd tot nieuwe hotspot in de Apeldoornse binnenstad. Op de kruising van beide straten vind je een unieke plek: de bierbrouwerij en het proeflokaal van Puik Bieren. Eigenaars Richard Pool en Astrid van der Star zetten er een uniek en groots concept neer. (https://www.apeldoorn-binnenstad.nl/bier-en-beleving-bij-puik-brouwerij) 

Brouwerij Puik Bieren Brouwerij Opgericht: 2015 Namen (2015-2019) Micro Brouwerij Puik Bieren (2019-) Brouwerij Puik Bieren (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1368-puikbieren)... Geschiedenis Richard Pool was al 25 jaar hobbybrouwer totdat hij het in oktober 2015 het ambitieuzer aanpakte vanuit een loods aan de Oude Apeldoornseweg. Elizen Vastgoed bereikte in februari 2019 overeenstemming met de brouwerij een bierbrouwerij met proeflokaal in het centrum van Apeldoorn te vestigen. Bij de herontwikkeling van het voormalige V&D-blok aan de Hoofdstraat en Beekstraat krijgt Puik een prominente plek. Ook de lokale koffiebranderij Ongebrand krijgt er onderdak. Microbrouwerij Puik Bieren komt aan de Beekstraat, tussen kledingwinkel De Hangar en het voormalige pand van het Leger des Heils. Op de plek waar Puik komt was toen het warenhuis nog bestond de expeditiehof van V&D. Bij de herontwikkeling van de winkellocatie in het hart van de stad is die doorgang niet meer nodig. In maart 2020 opent Puik Bieren zijn brouwerij en proeflokaal in het centrum van Apeldoorn. Een ongelukkige start, even later zorgt het coronavirus weer voor een (tijdelijke) sluiting. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/1368-puikbieren)

Dat strijdbare heeft Richard bij defensie, maar ook zakelijk, zo blijkt na 2020. Puik Bieren was net elf dagen open en kon toen alweer sluiten vanwege de eerste lockdown. “Als militair ben ik van de planning, maar een pandemie is niet te plannen”, blikt Richard terug. “Astrid en ik zijn creatieve ondernemers. We hebben ook hard gewerkt vorig jaar en daardoor hebben we het gered.” (https://www.apeldoorn-binnenstad.nl/bier-en-beleving-bij-puik-brouwerij)

Puik Veteraan is een Tripel van 8,0%. Het bier is gebrouwen door een veteraan, uit respect voor alle veteranen. (https://www.bierista.nl/puik-veteraan)

Richard en team van Puik Bieren zijn van plan te blijven: ‘Een beetje rebels wil ik wel zijn’ Alweer bijna drie jaar geleden opende er een bijzondere hotspot, ietwat verborgen aan de Beekstraat. We gaan langs bij – en kletsen met – Richard Pool (52) van Brouwerij & Proeflokaal Puik Bieren. Ze mochten na een ellendige coronaperiode dit jaar eindelijk weer volop draaien, het podium werd goed benut én presentator Raven van Dorst kwam langs. “We hebben klotetijden achter de rug”, zegt Richard. Maar het gaat inmiddels eindelijk de goeie kant op. “Mensen die ons weten te vinden nemen anderen mee die ons vervolgens ook weer weten te vinden. Dat is heel goed.” Na elf dagen alweer dicht De Apeldoorner die zijn roots in Scheveningen heeft brouwt al zolang hij zich kan heugen zijn eigen bier. Sinds 2015 doet hij dat semiprofessioneel, onder de naam Puik Bieren. In zijn eerste microbrouwerij aan de Oude Apeldoornseweg droomde hij er al van om ooit een grotere brouwerij met proeflokaal te openen. In maart 2020 werd zijn droom werkelijkheid. Alleen: hij moest na elf dagen open te zijn geweest alweer dicht vanwege de alom bekende coronamaatregelen. Oorlog winnen Een domper natuurlijk, maar Richard was geenzins van plan op te geven. “Ik weet wat vechten is bij Defensie en ook deze oorlog gaan we winnen”, zei hij in juni 2020 tegen indebuurt. Hij ging weer fulltime aan de slag als militair (wat hij inmiddels al 27 jaar doet) om Puik te redden. (https://indebuurt.nl/apeldoorn/bedrijvigheid/ondernemer-uitgelicht/richard-en-zijn-team-van-puik-bieren-van-plan-te-blijven-een-beetje-rebels-wil-ik-wel-zijn~211145/)

Gezellig ingericht, passende muziek, brouwerij te zien dankzij glazen wand, 24 taps waardoor een ruime keuze in bier. Uitgebreide hapjes en dinerkaart. In Mei 2021 hebben ze onze trouwdag super geregeld ondanks alle maatregelen. Sindsdien komen wij er graag met gezin en vrienden. (https://www.tripadvisor.nl/Restaurant_Review-g188567-d23482823-Reviews-Brouwerij_En_Proeflokaal_Puik_Bieren-Apeldoorn_Gelderland_Province.html)

Brouwerij Puik Bieren is een bierbrouwerij uit Apeldoorn (Nederland) die is opgericht in 2015. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/gelderland/apeldoorn/puik-bieren)


Zie hier wat plaatjes (die ik niet hotlink om gedonder met Google te voorkomen)

https://www.biernet.nl/images/merken/webp/37635-Puik%20blonde%20donder.webp?w=330

https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse1.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.ptNYmLzkfBrKMOb1YvDbEwHaGo%26pid%3DApi&f=1&ipt=6e4ac1a836e859cf04e7f622aa00d8db908e9490e20fdfb1260dafcf5d8d3b95&ipo=images

https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse1.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.9gZ0UQbm0ldh7jKQEcDyrQHaGo%26pid%3DApi&f=1&ipt=69a960842cd51bb233198565670d97ef75a4a846ea6ad4aa75e3aeb912e79db5&ipo=images

https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse1.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.lvIHoYCx2M6Yh5uzycP3kAHaGo%26pid%3DApi&f=1&ipt=04c13983132444eb01ad45640e1f7d493ae515804f19f5a0330dfdf6d8ee7cfa&ipo=images

https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse1.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.L_SaZwQeO26PEBdPScGktwHaGo%26pid%3DApi&f=1&ipt=6dd84c698b91b07429ba7e24e44c3bd1c9438b84ffe25648fd26052452469bb7&ipo=images

https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse1.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.vXeEfxcvzEYfrP1ciVEXgQHaGo%26pid%3DApi&f=1&ipt=2306adeca844c1985d11086ecf54390233c15e1fc26df115a0d064b98e3bf069&ipo=images

https://untappd.com/b/brouwerij-and-proeflokaal-puik-bieren-temptress-verleidster/2316457

Ik had zonder de Beer Geeks scheurkalender volgens mij nooit wat gehoord over deze brouwerij...







    

vrijdag 17 maart 2023

Mont blanc op het bierburo

20 apr Mont Blanc Geplaatst op 23:56h in Bier, brouwerij, Buitenland door Henri Reuchlin 0 Reactie's [2007]  Wie met z’n bieren wil opvallen moet iets bijzonders verzinnen. Dat kan door een sublieme kwaliteit – die je dan wel onder de aandacht moet weten te brengen – maar het kan ook op een andere manier. De brouwerij du Mont Blanc heeft zo’n andere manier gevonden. De Franse brouwers gebruiken het water van de hoogste berg van de Alpen om hun bier mee te brouwen. Bovendien hebben ze zo een naam voor hun bier die iedereen kent: Mont Blanc. De gedachte is niet zo gek. Goed water is onmisbaar voor het brouwen van lekker bier. Tenslotte bestaat bier voor zo’n 95% uit water. De bron van de brouwers du Mont Blanc heet l’Echapleuze en bevindt zich op 2074 meter op de flanken van de berg. Ze zouden dit zuivere water als bronwater kunnen verkopen, zoals Evian dat een paar kilometer verderop doet. Maar gelukkig doen ze er wat beters mee: ze brouwen bier. (https://www.bierburo.com/mont-blanc/)

2007 is heel wat verder terug in de tijd dan 2020. Het is zo'n 15 jaar geleden....Trouwens 2040 is nu al meer dichterbij dan 2005!!! Maar goed dat is even een zijpaadje in deze digitale opgraving.

De Mont Blanc. Ik schreef er in 2021 over op https://biervat.blogspot.com/2021/12/sylvanus-blonde.html. Ik benoem er de bier die ze brouwen. Dat zijn er al meer dan het destijds op het bierburo benoemde aantal van 4. Ook gaf ik een degustatiebeschrijving: "Ik had een Sylvanus blonde (6,9%) Op het blik staat 'Natura non nisi parendo vincitur'. Een of andere toverspreuk uit Harry Potter? Het zal iets betekenen als 'nature must be obeyed'. Het is duidelijk en ander bier dan de eerder vermelde blonde in het assortiment van Brasserie du Mont Blanc. Het bier is agricultire biologique sans gluten. Dus zowel biologisch als glutenvrij. Eerdere glutenvrije bieren vond ik smerig, dus ik was bang dat dit ook tegen zou vallen. Dit bier vond ik echter superlekker. Het 0,5 l blik was snel op. Het was geen fantasieloos blond bier. De smaak was uitdagend en kruidig, moutig en licht bitter. Het was niet waterig, maar ook niet alcoholerig. Ook was er geen overdreven prik van de koolzuur. Wel was het een mooi blond bier met vol wit schuim in het glas. Hier kan ik er meer van aanschaffen." 

De brouwerij bestaat nog steeds:

https://www.brasserie-montblanc.com/en/ , https://www.brasserie-montblanc.com/en/the-brewery/the-brewerys-history/ , https://www.brasserie-montblanc.com/en/the-brewery/today/

Brasserie du Mont Blanc dates back to 1830. At that time there were as many as ten breweries based within the heart of the Alpine, all attracted to the area by the quality of the water and the glaciers nearby. Having shut down for some years in 1966, the brewery was relaunched in 1999. Upon being reopened, it was also moved to La Motte-Servolex in the heart of Savoie. Ever since, Brasserie du Mont Blanc has been known for brewing authentic beers with character from the water of the Mont Blanc glaciers. Founding Brasserie du Mont Blanc As with any brewery, behind Mont Blanc’s beer is someone with a great vision. While studying management in the USA, Sylvain Chiron was surprised to see how many microbreweries were emerging. Once back in France in 1996, he bought the distillery activity of the Cistercian Abbey of Aiguebelle, along with two partners. It was then that the idea of creating a Trappist beer came about - however the community preferred to devote itself to spirituality. Sylvain went on to study brewing at a Trappist monastery in Belgium. It’s here that he developed the first recipes for Mont Blanc beer. "At the end of my studies, a Belgian brewer opened my eyes to this noble product that is beer. I was born in the Alpine and I’m deeply rooted here. I wanted to revive this forgotten alpine brewing history.” ..... In 2017, at the International Breweries' Competition, Brasserie du Mont Blanc became the first French brewery in the history of the competition to receive a world gold title. La Rousse du Mont Blanc has just been voted best beer in the world at the International Breweries' Competition: one of the most renowned international competitions with more than 2000 beers in competition from 46 countries. (https://www.beerwulf.com/en-gb/p/brewers/brasserie-du-mont-blanc)

Op https://www.beerwulf.com/en-gb/p/brewers/brasserie-du-mont-blanc is een La Cristal IPA du Mont Blanc - 2L SUB Keg IPA | 4.7% | 2 Litres te koop!

Ondertussen gaat de Matterhorn moet van Toblerone-verpakking: https://nos.nl/artikel/2466390-matterhorn-moet-van-toblerone-verpakking-af-reep-is-niet-meer-zwitsers-genoeg

donderdag 16 maart 2023

hopblog.nl/over-hopblog/

Op hopblog.nl/ vind ik allerlei recente berichten. Veel te recent voor bierarcheologie. 

Op https://hopblog.nl/bier-proeven/ staan tips om bier te proeven. Op https://hopblog.nl/het-bewaren-van-bier/ staan tips om bier te bewaren. Op https://hopblog.nl/dit-zijn-mijn-favoriete-ipas/ staan een aantal IPA's benoemd, en wat variaties op die stijl (NEIPA, Double of Triple IPA, en Black IPA.). Op https://hopblog.nl/tips-voor-een-leuke-en-geslaagde-bierproeverij/ staan tips over het organiseren van een bierproeverij. Al met al veel tips, maar wel recente berichten. Iets te recent en te algemeen om bierarcheologie mee te kunnen bedrijven. 

woensdag 15 maart 2023

Monte Cristo op debierblog

Op https://www.debierblog.nl/biernieuws/monte-cristo-verkrijgbaar-in-nederland/ lees ik een bericht van Kevin | 26/07/2020. Dat is nog niet echt heel oud. 

Monte Cristo is een gerstewijn, dat elf weken heeft gerijpt op houten vaten. Tevens is er sherry aan toegevoegd. Het resultaat is een zeer stevig donker bier met een alcohol percentage van 11,5%. De smaak is naar verluid rijk en complex, met toetsen van hazelnoot, hout, wijn, warme vijgen en karamel. Het bier heeft ook zijn eigen bijbehorende glas, dat meer wegheeft van een whiskyglas dan van een bierglas. De fles van 33 cl kun je dan ook niet in een keer leeggieten in het glas. Het is dan ook een bier waar je voor moet gaan zitten. Monte Cristo degusteer je. (https://www.debierblog.nl/biernieuws/monte-cristo-verkrijgbaar-in-nederland/)

In het bericht wordt enkel melding gemaakt dat het bestaat, maar vind ik geen degustatiebeschrijving. Ik schreef begin vorig jaar over dit bier op https://biervat.blogspot.com/2022/01/de-graaf-van-monte-cristo-11-weken.html

Mijn omschrijving was destijds: "Ja, dit is echt een gerstewijn! De geur is lekker, althans vind ik lekker. De smaak vind ik ook prettig. Het is zoet en niet echt bitter. De alcohol doet wat desertachig aan. De carbonatie doet denken aan wijn. Maar dan zoeter. Mondgevoel en de afdronk en nasmaak doen echt denken aan wijn. Desertwijn, maar dan zonder de suiker. ... De ingrediënten zijn wel opvallend want er zit wijn en sherry in? Het is dus geen gebrouwen bier, maar een biermix. Dat schept mogelijkheden voor het mengen van bier met wijn om dergelijke complexe bieren te krijgen met je Schültenbrau. "

Wat zeggen anderen van dit bier?

GEUR Een kruidige, wijnachtige geur met aroma's van vanille, chocolade en rood fruit. SMAAK Vol en zoet met tonen van gekonfijt fruit, karamel, vanille, chocolade en hazelnoot. (https://www.mitra.nl/product/monte-cristo-33cl)

Op https://www.bierista.nl/actueel/monte-cristo-nieuw-bier-brouwerij-bosteels wordt het benoemd, maar niet omschreven. Op https://www.bierista.nl/monte-cristo staat een omschrijving: "Monte Cristo is een donker en intens bier dat elf weken heeft gerijpt op eikenhouten vaten. Daarnaast is er sherry aan het bier toegevoegd. Het resultaat is een degustatiebier met en geweldige balans en tonen van vanille en noten. Monte Cristo heeft een eigen glas van zeer bescheiden formaat. Dit complexe bier is gebrouwen om rustig van te genieten. Het kleine glas helpt het drinktempo vertragen, opdat je alle smaken en aroma's in alle rust tot je kunt nemen."

Wat dat betreft is de beschrijving van Kevin uitgebreider: " Geur Monte Cristo heeft een stevige geur. Je ruikt de gekarameliseerde mouten, een walm van alcohol, maar ook noten, vanille en ook de geur van roodfruit. De geur is in ieder geval rijk. De smaak hopelijk ook. Smaak Rijk van smaak is het bier zeker. Je proeft de smaken van hazelnoot, vanille en de typische smaak van het vat waar het bier in heeft liggen rijpen. De afdronk biedt een langaanhoudende zoetheid. Het bier geeft tevens een warm mondgevoel. Dit is een bier wat je niet zomaar achtrover slaat, maar een waar je echt voor moet gaan zitten. Een bier waar je lang van kunt genieten."

Op https://www.youtube.com/watch?v=tGmdFeHwYbI is er een vlog te vinden over dit bier. 

Qua bierblogarcheologie was dit wellicht nog iets te recent misschien, we zullen wat verder terug in de tijd moeten....

dinsdag 14 maart 2023

speciaalbiertjesblog.nl/2019/12/17/5x-

Het meest gelezen bericht op https://speciaalbiertjesblog.nl schijnt het bericht 5x-adventskalender-bieren/ te zijn. Op https://speciaalbiertjesblog.nl/2019/12/17/5x-adventskalender-bieren/ lees ik dit bericht dat is opgesteld op verzoek of aanbod van Beerwulf. Het gaat niet om 5 adventkalenders, maar om 5 bieren uit het pakket. 

Zelf heb ik er afgelopen december over geschreven op: https://biervat.blogspot.com/2022/12/advent.html. 

Tja 2019 en december 2022 is nog niet echt diepgravend...   

maandag 13 maart 2023

Bierblogs

Jaren geleden wilde ik eens beginnen met bierblogarcheologie; oude bierblogs opzoeken en nagaan hoe het er nu voor staat. Het is er toen vanwege Google waarschuwingen niet meer van gekomen. Ik heb nu geen foto's doorgelinkt en geen actieve hyperlinks meer, dus ik hoop dat het nu wat veiliger blijft. 

Alles over bier vind je op https://www.debierblog.nl/, althans dat staat er. Het wordt geschreven door Kevin en het bevat veel degustatiebeschrijvingen, zoals op https://www.debierblog.nl/bier-reviews/world-craft-bierpakket-review/. 

Op https://www.biernet.nl/blog staat een blogoverzicht van de reactie van biernet. Het lijken me op het eerste gezicht vooral advertorials.  Op https://speciaalbiertjesblog.nl/schrijft Amanda, redacteur bij het Bier! – en Brouw! Magazine, al ruim 5 jaar, met o.a. een brouwverslag uit 2018. Ook zij had een gusher, wat ook al mijn zelfgebrouwen bieren deden.  Ook heeft ze opgelegde bieren. Zoals ik het lees op https://speciaalbiertjesblog.nl/2017/10/14/het-bewaren-van-bier/ heeft ze het beter gedaan dan mij. Ik heb geen idee hoe lang die bieren er al liggen. 

Op https://hopblog.nl/over-hopblog/ vind ik een blog van Andy. Hij heeft o.a. een blogbericht over het statiegeld op blik die dit jaar in gaat: https://hopblog.nl/statiegeld-op-blik/.

Bierlog door Henri Reuchlin Het BIERburo verhaalt over brouwers, bier en biercultuur in Nederland en ver daarbuiten. BIERburo’s bierlog is het oudste continue verschenen bierblog van Nederland. (https://www.bierburo.com/blog/)

Ben ik nog een bierblog vergeten? Laat het me maar weten!



 

vrijdag 10 maart 2023

Rooie Duivel

Tijdens vakantie kwam ik bij een restaurant waar ze een lokaal bierassortiment hadden. Ze hadden zelfs een eigen huisbier! Jammer dat het glas van Oersoep kapot was, maar dat was een prachtig glas.   

Op https://www.duivelsberg.nl/menukaart/ is de menukaart te vinden op https://www.duivelsberg.nl/wp-content/uploads/menukaart-2022.pdf De bediening was snel en vriendelijk. De boswandeling die w er maakte was geweldig met het lenteweer. De rij bij het restaurant was eigenlijk het enige nadeel.

Bij de supermarkten lokale bieren aangeschaft. Als ik het wat beer had aangepakt had ik bij de Bierbrigadier in Nijmegen langs kunnen gaan of Slijterij Van Pernis in Arnhem. 


De Bierbrigadier
Lange Hezelstraat 51
6511CC Nijmegen
(https://www.intonijmegen.com/blijf-op-de-hoogte/verhaal/aniek-van-zutphen-de-bierbrigadier)
De Bierbrigadier Nijmegen is een bierwinkel vol met speciaalbier. 400 verschillende soorten. Ook kun je hier terecht voor mooie ciders en voor mede. De nieuwste, beste en leukste bieren van het moment. We helpen je graag opweg met je zoektocht naar wat jij lekker vind. Er is voor ieder wat wils, van doorgewinterde beergeek tot iemand die bier net aan het ontdekken is. (https://www.intonijmegen.com/locaties/1315950504/de-bierbrigadier-nijmegen)

...Aniek (eigenaar van de bierbrigadier Nijmegen) is biersommelier en altijd nieuwsgierig naar de nieuwste ontwikkelingen. Om de bierkennis op alle fronten te versterken, roert zij ook thuis met enige regelmaat in de brouwketel..... Ook deze bierbrigadier richt zich op de nieuwste ontwikkelingen op biergebied. Aanstormende brouwerijen, hoge kwaliteitsbieren en bieren van het moment. De craftbeer scene is booming.
Er is niet alleen craftbeer te vinden maar ook echte ciders en medes zitten in het assortiment. Daarnaast vind je veel wild vergiste bieren. Biersommelier Aniek .... Aniek vindt het een uitdaging iedereen, met een voor hem of haar passend bier de deur van de winkel uit te laten lopen. Er is voor elk wat wils te vinden, van iemand die zijn eerste stapjes in de speciaalbierwereld neemt tot de doorgewinterde beergeek. In de winkel worden ook proeverijen gegeven voor mensen die in de gezelligheid van een groep mee op reis willen gaan door de smaaksensaties, bierweetjes, anekdotes en wat extra kennis willen opdoen uit de wondere wereld van het bier.  (https://www.debierbrigadier.nl/vestigingen/nijmegen/)

In augustus 2020 verhuist De Bierbrigadier naar een nieuw pand in de Lange Hezelstraat, nu zonder barbier. Op de eerste locatie was er een barbier in hetzelfde pand gevestigd. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=2329)

"Voor de doorgewinterde ‘beergeek’ die altijd op zoek is naar iets spannends, maar ook voor degene die zijn eerste stappen maakt in de speciaalbierwereld.” De passie voor speciaalbier heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik de stap heb gemaakt om een winkel in Nijmegen te openen. Daarom heb ik de opleiding tot Biersommelier afgerond. Ik vind het geweldig om mensen mee te nemen op reis door alle smaken die bier te bieden heeft. Of te vertellen over leuke anekdotes die met bier verbonden zijn. Zo ging het van mijn passie en hobby naar mijn passie én beroep. (https://www.intonijmegen.com/blijf-op-de-hoogte/verhaal/aniek-van-zutphen-de-bierbrigadier)

Over
e bierbrigadier Nijmegen heeft een groot assortiment aan echte speciale bieren. Voor iedere liefhebber is er wel wat te vinden. We delen ons pand met een barbier want een mooie samensmelting geeft. De bierbrigadier Nijmegen has a Great collection of real craftbeers. Everybody whi loges beer can find something he likes. (https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g188569-d14983139-Reviews-De_Bierbrigadier_Nijmegen-Nijmegen_Gelderland_Province.html)

Aan het begin van de straat was trouwens ook een bierwinkel zag ik bij het langsrijden.

Slijterij Van Pernis had ik kunnen weten van de Beer Geeks scheurkalender.

Slijterij Van Pernis, Prinsessestraat 34 Arnhem, slijterijvanpernis.nl (Beer Geeks scheurkalender Woensdag 13 januari van welk jaar ook alweer?)

Slijterij van Pernis (https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g188568-d8147031-Reviews-Slijterij_van_Pernis-Arnhem_Gelderland_Province.html) (https://indebuurt.nl/arnhem/gids/slijterij-van-pernis-2/)

Slijterij van Pernis heeft een assortiment met meer dan 1200 bieren! (https://www.facebook.com/bierliefhebbers/)

Slijterij van Pernis is DE bierwinkel en slijterij van arnhem en omstreken met meer dan 1000 verschillende bieren in de schappen ! (https://www.slijterijen.com/arnhem/slijterij-van-pernis)

Deze maand is het 25 jaar geleden dat ik eigenaar werd van slijterij van Pernis. Wat een tijd en wat is het snel gegaan. Begonnen als slijterij (met wijnen, sterke dranken etc), daarna is mijn hobby speciaal bier een beetje uit de hand gelopen en is de winkel omgebouwd tot een prachtige bierwinkel met zelfs landelijke bekendheid. Super trots dat ik deze mijlpaal heb bereikt. Dank aan allen die mij hebben gesteund.  (https://www.facebook.com/bierliefhebbers/)

Slijterij van Pernis
Bierverkoop
Slijterij
Opgericht: 1898
...
Slijterij Van Pernis vindt zijn oorsprong in een bierbottelarij en een drankenhandel in de Driekoningendwarsstraat in Arnhem in 1898. Van 1904 tot de verhuizing naar de Leemansweg speelde de handel van Van Pernis zich af rond de Prinsessestraat en de Gravenstraat.
Het pand aan de Prinsessestraat werd in de loop van de jaren uitgebreid met een wijnopslag, een distilleerderij en een likeurstokerij. Grootvader Adrianus voerde al sinds het begin Dortmunder bier. Maar toen de 1e wereldoorlog dreigde, meende hij dat het zaak zou zijn om ook een Nederlands biermerk te nemen. Eind 1914 nam hij een agentschap voor Amstel bier over. Sinds 1960 wordt er bij Van Pernis niet meer gebotteld. Het was niet langer meer lonend om zelf te bottelen, omdat de brouwerijen, distilleerbedrijven en frisdrankfabrieken een compleet assortiment konden leveren.
Sinds 1998 runt Rinse Cuperus de enig overgebleven tak van het drankenimperium van Van Pernis. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij/2701-slijterijvanpernis)

Slijterij van Pernis is dit bierwalhalla in het Arnhemse spijkerkwartier. Deze winkel was voorheen een bierbottelarij en een drankenhandel opgericht in 1898. Sinds 1960 wordt er niet meer gebotteld en is het een slijterij geworden.
De bieren
Eigenaar Rinse Cuperus heeft ±1000 soorten bier in zijn assortiment. Alle bekende bieren, zoals tripel karmeliet en duvel, de trappistenbieren en bekende Nederlandse bieren zijn er te krijgen. Maar ook veel buitenlandse bieren kan je vinden in deze winkel. Achterin de Belgische en Nederlandse bieren, voorin de anderen. Van Estlandse tot Amerikaanse bieren, je vind er behoorlijk wat. Mocht je een bepaald bier zoeken of advies willen, dan staat Rinse voor je klaar en helpt je op weg. Maar tegelijkertijd laat hij je ook in alle rust struinen en neuzen, zoals ik vaak doe. (https://speciaalbiertjesblog.nl/2015/05/01/slijterij-van-pernis/)

Wijnhandel Barrique stond op 23 september in de scheurkalender. De slijterij aan de Pauwstraat 9 te Arnhem zou ruim 500 soorten bier hebben, te checken op barriquewijnhandel.nl of nou ja: 

Bier
0 resultaten.
Geen product gevonden.
(https://www.barriquewijnhandel.nl/catalogue/category/bier_1/ )

Zouden ze Rooie Duivel verkopen of West Vleteren 12?

donderdag 9 maart 2023

Beer Geeks Beat ALS Scheurkalender 2021

 De kalender die ik bedoel: Beer Geeks Beat ALS Scheurkalender 2021

Brouwerijen uit de scheurkalender van Beer Geeks

Zoals ik laatst al aangaf had ik nog blaadjes liggen die zijn uitgescheurd uit de kalander van Beer Geeks van destijds. Die kalender was uitgebracht ten behoeve van het inzamelen van geld ter bestrijding van ALS. Wat opviel was dat er erg zuur werd gereageerd via Facebook. Dat was eigenlijk best bizar. 

Er stonden een hoop brouwerijen in, zoals:

Baxbier, Friesesraatweg 201/2A te Groningen:

Bax Bier is een jonge Groningse brouwerij, bekend van moderne klassiekers als de Kon Minder en Koud Vuur. In hun brouwerij experimenteren ze naar hartenlust en produceren zo de mooiste bieren.... In 2014 richtten twee wielervrienden Baxbier Brewery op. Wat uit nieuwsgierigheid thuis in de keuken begon werd al snel veel meer dan dat. Inmiddels is Baxbier al niet meer weg te denken uit de stad en provincie. Klassiekers als Koudvuur, Abel’s Ale en de bieren uit de Kon Minder-lijn worden gebrouwen in de moderne brouwerij aan het Reitdiep in de stad. Naast de brouwerij heeft men hier ook een proeflokaal met terras aan het water. Daar kan je terecht voor borrels, diners en natuurlijk een goed glas bier. In het proeflokaal worden daarnaast ook regelmatig evenementen georganiseerd en je kan er terecht voor een proeverij met rondleiding. Een heerlijke plek dus om een keer met vrienden een Kon Minder-biertje te drinken. Wil je de biertjes ook graag thuis in de koelkast hebben staan? Dan kan je alle bieren ook halen in de winkel en webshop. Proost!  (https://www.visitgroningen.nl/nl/locaties/1874062558/baxbier-brouwerij)

Sinds 2014 actief en een prijzen gewonnen met hun Smoked Porter , Koudvuur (Beer Geek scheurkalender, 29 september)

Baxbier Brewery werd in 2014 opgericht door twee wielervrienden. Wat uit nieuwsgierigheid en hobby begon, nam al snel serieuze vormen aan. In 2016 werd de eigen brouwerij geopend, en inmiddels zijn bieren als Kon Minder, Abel’s Ale en Koudvuur (inter)nationaal verkrijgbaar en in de prijzen gevallen. Een jong, enthousiast team van 21 mensen is elke dag bezig om innovatieve bieren te ontwikkelen, vaak met veel hop of een leuke twist. Daarnaast is er een Proeflokaal waar je heerlijk kunt eten, aan het water kunt zitten en waar veel evenementen georganiseerd worden. Baxbier staat bekend om de liefde voor spelen en experimenteren, ons motto is niet voor niks: Seriously Playful. (https://www.baxbier.com/info/)

Baxbier heeft naast de brouwerij een Proeflokaal met zonnig terras aan het Reitdiep. Het proeflokaal is van donderdag tot en met zondag geopend voor rondleidingen, proeverijen, diners, afstudeerfeesten, borrels en evenementen van jeu-de-boules toernooien tot elvis look-a-like wedstrijden en alles wat daar tussenin zit. Oh ja, je kunt natuurlijk ook gewoon langskomen voor een paar goede glazen bier! (https://www.baxbier.com/proeflokaal/)


https://www.youtube.com/watch?v=fF6mM-GBkhA
Cursus bierbrouwen bij bierbrouwerij Bax
2.765 weergaven  8 feb 2019
De Groningse Bax bier Brouwerij organiseert regelmatig bierbrouw cursussen voor doe het zelf bier brouwers.Verschillende soorten bier kunnen gemaakt worden. Afgelopen weekend was er weer zo'n cursus! (https://www.youtube.com/watch?v=fF6mM-GBkhA)

Ik heb de KonMinder! wel eens op. Het mooie daaraan was dat de beschrijving was dat het de uitspraak zou zijn van een enthousiaste Groninger 'Kon Minder!'.

Op 17 september was er aandacht voor stadsbrouwhuis Broer & Zus, Schans 10 te Beverwijk. 

Stadsbrouwhuis Broer & Zus Brouwerij Opgericht: 2016 Namen (2016-2017) Broer & Zus Craft Beer Brewers (2017-) Stadsbrouwhuis Broer & Zus

Stadsbrouwhuis Broer & Zus is gelegen aan het einde van de winkelstraat in Beverwijk. De sfeer is warm en mede door de gastvrije bediening is het de perfecte omgeving voor een goed glas speciaal bier, espresso of cappuccino, diner of een borrel na het werk. Broer & Zus heeft naast 11 eigen bieren nog 13 bieren op de tap. Daarnaast heeft Broer & Zus ook nog bieren op fles of blik. (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/) Wij brouwen onze bieren in onze brouwzaal midden in het proeflokaal. Naast het brouwen van onze eigen bieren brouwen wij ook in opdracht voor de Horeca. Nog geen eigen huisbier of u loopt al enige tijd met dit idee? We kunnen ook voor u uw huisbier brouwen. Wij doen dit in batches van ongeveer 1000 liter. Geen honderden liters bier nodig maar wel een (bedrijf)feest/event? Geen probleem we verkopen ook delen van batches. (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/brouwerij.html)

Ze brouwen o.a.:

LEVENSLICHT (Tarwe Blond) 6,2% Het is een tarwe blond bier met verfrissende smaken van banaan en mango. De hopsoorten zorgen voor een citrus fris en kruidig aroma. (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/bieren.html)

DUINPAN (IPA) 6,5% Het frisse karakter van Amerikaanse hopsoorten in combinatie met het aromatische karakter van de Belgische gist zorgt voor een fris, fruitig bier. (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/bieren.html)

KOPERGLOED (Barley Wine) 11% Kopergloed heeft een rijke zoete moutige smaak. Sterk, intens bier met smaken als toast, karamel, toffee en nootachtig. Een koperkleurig, krachtig bier. (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/bieren.html)

FRUITBOM Framboos (Fruit bier) 5% Als basis hebben wij een Pale Ale gebrouwd. Hieraan hebben wij 140 kilogram frambozen toegevoegd die er een verfrissend zomerbier van hebben gemaakt. Er is een balans van de zoetigheid van de mouten, het zuur van de frambozen en de lichte hopsmaak van de Amerikaanse hop. (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/bieren.html)

NACHTSCHADE (Belgian Strong Dark Ale) 10% Nachtschade heeft een volle zoete moutige smaak. Tonen van karamel, vanille, anijs en zoethout. De warmte van de alcohol balanceert het zoete van de mout. (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/bieren.html)

ZOMERZOEN (Session Red IPA) 3,5% Voor dit bier hebben we Amerikaanse hopsoorten gebruikt in de dry hopping. Dus jullie kunnen een fris, tropisch aroma verwachten. Dit in combinatie met de volmondigheid van de restsuikers waardoor de bitter goed in balans is bij dit lage alcohol percentage. (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/bieren.html)

BITTERZOET (Porter) (Prijswinnaar beste huisbier van Nederland 2016 en 2019) 7,5% Dit bier heeft een mooie ronde zoetheid met tonen van karamel, toffee, noten, zoethout en een diepe toast. (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/bieren.html)

NACHTUIL (Russian Imperial Stout) 11.5%. Nachtuil is een Russian Imperial Stout met een grote hoeveelheid geroosterde gerst en karamel mouten. Smaken zoals chocolade, hazelnoot, koffie en een verwarmend gevoel van de alcohol houden jou gaande op die donkere dagen! (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/bieren.html)

SPRAAKWATER (Pale Ale) 4.5%. Niet op voorraad Spraakwater is een fris, fruitig beer. Als je het bier eenmaal aan het drinken bent kan je er niet meer stil van blijven. Links en rechts maak je vrienden op het terras, de hele zomer lang! (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/bieren.html)

NALATENSCHAP (Blond Brett) 6%. Niet op voorraad Een blond bier gerfermenteerd met Brettanomyces Bruxelles en dit resulteerde tot een prachtige combinatie. (https://stadsbrouwhuisbroerenzus.nl/bieren.html)

Na jaren als brouwerijhuurder bij onder andere de Naeckte Brouwers gebrouwen te hebben werd op 5 april 2019 de eigen brouwerij officieel geopend door wethouder Haydar Erol. Ten tijde van de opening zijn er al 7 bieren, en dit aantal groeit nog. Op 30 december 2022 kondigen ze op Facebook aan dat ze gaan stoppen: Het Doek valt, de geest is uit de fles! In 2011 hebben wij als familie het horecabedrijf Broer & Zus opgezet. Echte horecatijgers waren wij niet. We hadden allen een andere voorgeschiedenis wat betreft werkervaring. Wij denken dat wij wel zo’n beetje alles uit het bedrijf hebben kunnen halen: Ladies Night, Rock and roll avonden (inclusief de lesavonden op woensdag en donderdag), keezen, bridgen, biljart, korenfestival, wintermarkt, whisky-, gin- en bierproeverijen, bustochten naar de verschillende bierbrouwerijen, foute kerst, DJ’s en live muziek met een van de hoogtepunten toch wel het gastoptreden van John “Rhino” Edwards, de basgistarist van Status Quo, bierfestivals bij Broer & Zus en natuurlijk in de Wijkertoren, Fiftees op de bree tijdens de feestweek, Brocante markt, Pub- en Popquizen, bruiloften in de brouwerij, hippie- en vintagemarkten, salsalessen, Tap Takeover’s, spirituele middagen, mediumavonden, Oudejaarsfeesten, Frank en Vrij, Uit de Kunst, Reunie Huis ter Wijck, Veteranencafe, etc. Het verbouwen van de zaak naar een proeflokaal met brouwerij waarvan de opening plaatsvond in 2019. Een Stadsbrouwerij in Beverwijk! En toen kwam 16 maart 2020, Corona. Alles werd anders. Deur op slot. We bedachten keer op keer iets nieuws. Rondrijden met maaltijden, verkopen van koffie en poffertjes aan de deur. Een tijdelijke winkel in de winkelstraat van Beverwijk. Digitale proeverijen en zelfs het 1 jarig feest werd digitaal. Gedurende de Corona jaren werden wij weer op onszelf teruggeworpen. Dan merk je dat je als familie sterke banden hebt. Ons lichtpunt in deze periode was toch wel de geboorte van onze kleinzoon. Hij heeft ons in laten zien dat er meer is in het leven naast ons horecabestaan. Onze zoon gaat in 2023 zijn eigen weg om zijn universitaire studie/kennis in praktijk te gaan brengen en mogelijk zijn vleugels uitslaat over de landsgrenzen heen. Dit heeft ons als familie doen besluiten om er een punt achter te zetten en de zaak te koop aan te bieden. Voorlopig zullen wij dus gewoon nog open blijven totdat de daadwerkelijke verkoop is gerealiseerd. Michel zal wel blijven brouwen, hoe en in welke vorm zal de tijd leren. Jolanda, de poeliersdochter, gaat uitrusten, groenten verbouwen en kippen houden met haar eigen haan Michel. En met onze kleine Verreij de kippetjes verzorgen, iets wat 11 jaar lang moeilijk was door de zaak. HET IS GOED ZO! Veel mensen mooie avonden en herinneringen mogen geven. Wij wensen de nieuwe kopers van ons pand met woonhuis, appartement en brouwerij veel geluk! En zonder onze familie geen proeflokaal Broer & Zus meer! Liefs van Team Broer & Zus (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=1507&view=brewery&option=com_senb&d052a27d559c1506ae629e592d877bfa=1)

Zonde dat deze brouwerij stopt, maar begrijpelijk dat de Corona-crisis de horecawereld flink heeft geteisterd. 

maandag 6 maart 2023

Oekraïne

Sinds het begin van de oorlog nodigt de Pravda-brouwerij uit Lviv of Lemberg (Oekraïne) alle brouwers uit om uit solidariteit wereldwijd Pravda-bier te brouwen. De brouwerij heeft hiervoor haar recepten en etiketten ter beschikking gesteld. Wij van Braumarkt geloven in vrede, eenheid en vrijheid. De mensen in Oekraïne krijgen onze solidariteit en steun. ... Braumarkt doneert 15,-€ per verkocht moutpakket aan de oorlogsslachtoffers in Oekraïne. (https://braumarkt.com/nl/blog/Braumarkt/Brew-for-Ukraine-Nu-ook-voor-thuis-en-hobbybrouwers)

what sub?

 OP https://www.youtube.com/watch?v=0IUWnGft78s vond ik een review van La Chouffe uit de sub:



Wat een verschrikking! Die sub van Krups lijkt net een Senseo met al dat lawaai. Ik snap ook niet waarom je het zou koelen. Kan die sub niet in de koelkast voordat je het plaatst? Ik vind het een raar iets zo'n thuistap. Heleboel  lawaai, voor een beetje bier....