maandag 26 april 2021

Bommen & Granaten Buffalo Trace BA Bourbon BA Barley Wine

De naam van het bier is een hele mondvol, en het alcoholgehalte is met 13,4% ook behoorlijk. Het smaakt zoet. Het bier heeft een lekkere koolzuurpikkeling, maar het schuim verdwijnt heel snel. De smaak mist  hopbitterheid en is wat dun. De smaak is echter supergoed, minder zwaar als dat ik had gedacht. Ik was er wat bang voor, dat het met 13,4% meer de heftige kant op zou gaan. De smaak is fluweelzacht en dat maakt 'm toch wat verraderlijk. Ik voel 'm nu al hangen.  De kleur is als Palm of een sterke drank als congac (zie https://cdn.zilvercms.nl/q80/http://cookinglife.zilvercdn.nl/uploads/webshop/arcoroc_cognacglas.jpg). De smaak is lekker, en best wel zacht, het is geen lichte pils of fruitige IPA of moutige ale. Het is een barley wine, echt een wijn. 

Toch eens kijken op internet voor deze brouwerij: 

Brouwerij de Molen in Bodegraven is in 2004 gestart in de historische korenmolen De Arkduif gelegen langs de Oude Rijn midden in het Groene Hart. De hoofdbrouwerij is inmiddels verhuisd naar iets verderop in de straat maar er wordt in de korenmolen bij Brouwcafé de Molen nog steeds gebrouwen en heerlijk gekookt met en naast molenbieren. Ook zijn er rondleidingen, arrangementen, ruimte voor feesten en partijen en meer. In de naastgelegen zeer breed gesorteerde Bierwinkel kan iedereen terecht voor craft- en speciaalbieren uit de hele wereld (zie https://brouwerijdemolen.nl/).

De brouwerij is bekend van het bierfestival; Borefts (zie https://brouwerijdemolen.nl/borefts-bierfestival/).

Op biernet (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zuid-holland/bodegraven/molen-de) lees je het verhaal van deze brouwerij:

Na ervaring opgedaan te hebben bij een brouwer uit Westmaas, de Texelse bierbrouwerij en Brouwerij de Prael te hebben gewerkt, besloot Menno Olivier (1963) voor zichzelf te beginnen en eind 2003 start hij in de garage van zijn huis in Bodegraven een brouwerij (De Salamander) annex proeflokaal. In 2004 krijgt hij van de gemeente Bodegraven de gelegenheid om Molen de Arkduif (1697) liggend langs de Oude Rijn midden in het Groen Hart te huren en opent hij Eet- en Bierlokaal de Molen. ... In het begin had hij ook nog zijn functie als brouwmeester van de Rotterdamse Stadsbrouwerij de Pelgrim maar zijn het bedrijf groeide snel. De belangstelling steeg, de groepen werden groter en toen Menno naast het geven van workshops ook zijn ambachtelijk gebrouwen bier op de markt bracht, kon de stap naar een eigen brouwerij niet uitblijven. De brouwerij van toen bestond uit een roestvrij stalen installatie met een capaciteit van 500 liter met een tank uit de melkindustrie  De van oorsprong oliegestookte maischketel (kook ketel) werd nu elektrisch verwarmd wat de maischketel geschikt maakt voor brouwen volgens het infusie systeem. Vandaag de dag staat deze handgemaakte installatie bij de Kaapse Brouwers in Rotterdam. De brouwerij en proeflokaal, gehuisvest in de molen opende officieel haar deuren in juli 2004 en werd op vrijdag 17 september 2004 geopend door acteur Bram van der Vlugt. In het proeflokaal waren in 2004 al 6 bieren van de tap verkrijgbaar. De brouwerij zelf was ondergebracht in de voormalige meelopslagplaats van de molenaar.... n 2008 wordt John Brus zijn partner en samen maken zij een bedrijfsplan om te groeien in alle opzichten. De brouwerij verhuisd naar een pand verderop in de straat alwaar een nieuwe installatie wordt gebouwd. In 2006 waren er vijf medewerkers in dienst, in 2017 zijn er 19 medewerkers en daarnaast een afdeling van Stichting Philadelphia, een instelling voor wonen en werken voor verstandelijk beperkte mensen. De capaciteit van Brouwerij de Molen is navenant gestegen. In 2006 werd er 300 hectoliter gebrouwen, in 2017 14.000 hectoliter.... Brouwerij De Molen heeft in 2016 haar missie de 'vier wieken van de molen' gedefinieerd, met deze waarden willen zij de toekomst tegemoet treden. Bavaria heeft in dat jaar een minderheidsbelang in Brouwerij de Molen genomen en door die samenwerking hoopt Brouwerij de Molen met name de distributie in Nederland te kunnen verbeteren.(https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zuid-holland/bodegraven/molen-de)

Al maanden gonsde het van de geruchten: Bavaria zou De Molen hebben gekocht. Verleden jaar maakte De Molen bekend dat zij met de Brabantse familiebrouwers een exclusieve distributieovereenkomst hadden gesloten en er werd op Borefts Bierfestival een Swinkels familielid in keurig en perfect detonerend pak gesignaleerd. Zowel Bavaria als De Molen ontkende een verdergaande verbintenis – maar dat bleek niet langer vol te houden. Here’s the deal.... Al in begin 2015 heeft Bavaria Brouwerij, via een BV waarin zij participeert met Brouwerij De Koningshoeven, 35% van het aandelenkapitaal van Brouwerij De Molen overgenomen. De aandelen zijn afkomstig van diverse kleinere oorspronkelijke aandeelhouders: Menno en John houden gezamenlijk de meerderheid van de aandelen. Met deze transactie wordt er dus niet direct geld in het bedrijf geïnvesteerd: Bavaria heeft hiermee vooral het distributierecht van De Molen in de Benelux gekocht, en zo kan een lentebier van De Molen bijvoorbeeld exclusief voor aan Bavaria gelieerde horeca zaken worden gehouden. Een uitstekende distributie is voor een groeiende brouwerij van levensbelang, en De Molen heeft voor het kanaal van Bavaria (en La Trappe) gekozen.... De participatie vertoont grote gelijkenis met die van Duvel-Moortgat in Brouwerij ’t IJ. Ook daar is sprake van een minderheidsaandeel, is een forse verbreding van distributie het directe winstpunt en is toegang tot kennis een indirect pluspunt. Zowel De Molen als ’t IJ beschikken sinds kort over een professioneel laboratorium en hebben toegang tot alle andere, ook brouwtechnische, kennis van de grote broer. Het bier kan er alleen maar beter van worden, en dus profiteert de consument er van – ook vanwege die bredere distributie. In dat licht bezien zijn het dezelfde gelijkenissen als bij de Lagunitas-Heineken deal, of die van Ballast Point en Constellation – al waren dat geen minderheidsdeelnemingen. (https://www.mylifewithbeer.nl/brouwerij-de-molen-deels-in-handen-van-bavaria/)

Bavaria neemt craftbrouwerij De Molen helemaal over 01 februari 2019 11:53 Aangepast: 01 februari 2019 11:54 Swinkels Family Brewers, het bedrijf achter biergigant Bavaria, wordt 100 procent eigenaar van een van de bekendste Nederlandse craftbrouwerijen. Brouwerij de Molen uit Bodegraven kan zich zo concentreren op het brouwen van bier en hoeft zich minder zorgen te maken over de steeds lastiger wordende Nederlandse speciaalbiermarkt. Swinkels nam in 2016 al een minderheidsbelang van 35 procent in De Molen. Die samenwerking ging de microbrouwer vooral aan om gebruik te kunnen maken van het distributienetwerk van Bavaria. ... Toch is de succesvolle samenwerking niet de enige reden voor de overname, blijkt uit een bericht van Menno Olivier, John Brus en Jaco Geerlof, de eigenaren en de brouwer van De Molen. In een bericht op de site zeggen ze dat er hard is gewerkt om de brouwerij toekomstbestendig te maken. Door interne- en externe ontwikkelingen en gebeurtenissen was dat niet al te makkelijk. "Bijvoorbeeld door de ontwikkelingen in de branche en de markt: het grote aantal lokale brouwerijen en het verzadigd raken van de behoefte", zeggen de heren. Dat moeilijke markt wordt niet alleen door De Molen gevoeld. Ondanks de populariteit van speciaalbier, stijgt het aantal brouwers niet meer, zo bleek vorige maand. Er kwamen er vorig 88 nieuwe brouwers bij, maar dat waren er veel minder dan de 126 brouwers die in 2017 begonnen. Het aantal brouwers dat stopte, steeg juist van 22 naar 24.... Alle aandelen gaan over naar Swinkels. De Molen krijgt daarbij een vergelijkbare autonome status binnen het bedrijf als bijvoorbeeld ook De Koningshoeven, bekend van La Trappe, heeft binnen het concern. In de dagelijkse aansturing en het management van de brouwerij verandert daarom ook niets. De brouwers hopen zich zo te kunnen richten op wat ze het liefst doen: bier brouwen. Het is niet het enige craftbierbedrijf dat opgaat in de Bavaria-familie. In 2016 kocht Bavaria al de Belgische Palm-brouwerij en in 2018 werd de Nederlandse importeur Bier&co ingelijfd. (https://www.rtlnieuws.nl/economie/business/artikel/4595126/bavaria-neemt-craftbrouwerij-de-molen-helemaal-over)

Nog even terug naar brouwerij De Pelgrim:

In het historische deel van Rotterdam ziet horeca-ondernemer Harry van der Wiel (1949-2011) een droom in vervulling gaan. Hij had als droom om een eigen brouwerij voor speciaalbieren te starten. ... Harry is lid vanaf het eerste uur van de consumentenvereniging PINT en was ook nauw betrokken bij de oprichting van de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT). Zo raakte hij al snel betrokken bij de ontwikkelingen van het speciaalbier in Nederland. En op 9 mei 1996 kreeg Rotterdam dan ook weer een eigen bierbrouwerij in de historische wijk Delfshaven, gevestigd in het ouder raadhuis, direct naast de Pelgrimvaderskerk. Toepasselijk omdat Delfshaven vroeger fungeerde als aanvoerhaven van grondstoffen en uitvoerhaven van exportbier. ... Als eerste brouwmeester heeft De Pelgrim de in Limburg geboren Ard Janssen aangetrokken die al ruime ervaring had opgedaan bij Oranjeboom, Bavaria, De Raaf en de Arcense Stoombierbrouwerij. Herm Hegger, de eigenaar van Brouwerij de Raaf heeft ook zijn zijn bijdgrage geleverd en ontwierp de nieuwe apparatuur voor de brouwerij. De brouwapparatuur werd eind maart 1996 geinstalleerd, waarna half april het eerste brouwsel de brouwketel verliet..... Op 1 januari 1999 ging Ard Janssen onverwacht naar Saoedi Arabië vertrok om aldaar een melkfabriek op te zetten voor de koning. Thomas Grosswald (1978)nam de roerstok over maar werd hetzelfde jaar weer ontslagen. In 1998 bedroeg de jaarproduktie 500 hectoliter. In eerste instantie werd de gist betrokken van Stadsbrouwerij de Hemel uit Nijmegen. Later was de gist afkomstig van de firma Van Nimwegen.... In 1999 brouwde de brouwerij 70 hl (7000 liter) bier per maand, waarvan de bostel (restprodukten die na het brouwen overblijven) wordt opgehaald door een boer uit Montfort, die dit als veevoer aan zijn koeien geeft. Brouwers waren toen Sander Maassen, Bjorn van den Oudenhoven en Marc van der Veen die Ard opvolgde. Laatstgenoemde was toen nog de bedrijfsleider van De Pelgrim maar verliet deze brouwerij met ingang van 1 mei 2000. In 2000 wist brouwmeester Sander Maassen zich ook omringd door gastvrouw Barbara, Dirk voor het horecagedeelte alsook een aantal stagiaires. De productie werd dat jaar opgevoerd van 500 hl naar 1500 hl. ... Vanaf 2003 nam Menno Olivier gedurende een jaar de roerstok ter hand. Menno Olivier is de initiatiefnemer achter Brouwerij de Salamander het latere Brouwerij de Molen. Menno liet zich, wegens drukke werkzaamheden, weer opvolgen door Ard Zoetmeyer. Ard is in 2000 afgestudeerd aan de HAS en heeft gewerkt bij Interbrew in Breda. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zuid-holland/rotterdam/pelgrim-de)

En dan is er nog de Kaapse Brouwers:

Kaapse Brouwers is een bierbrouwerij uit Rotterdam (Nederland) die is opgericht in 2013. Deze brouwerij heeft 6 bieren in het assortiment. ... De Kaapse Brouwers is de jongste stadsbrouwerij van Rotterdam. Als onderdeel van de Fenix Food Factory op Katendrecht brengen ze voor het eerst de craftbeer revolution naar Rotterdam. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zuid-holland/rotterdam/kaapse-brouwers)

De Rotterdamse brouwerij Kaapse Brouwers heeft een protestbier gelanceerd om de horeca te steunen. Het bier met de naam Kaapse Mark is vernoemd naar premier Mark Rutte.... Kaapse Mark is een speciaalbier met maar 2,9% alcohol. Er is voor een bier met dit alcoholpercentage gekozen omdat er slechts 2,9% van de besmettingen met het coronavirus in de horeca plaatsvonden. Desondanks koos het kabinet voor de maatregel om de gehele horeca opnieuw te sluiten. Het protestbier dat de brouwers op de markt brengen krijgt daarom de naam Kaapse Mark, vernoemd naar premier Mark Rutte. (https://www.biernet.nl/nieuws/kaapse-brouwers-lanceren-protestbier-als-steun-voor-horecakrachten)

Maar daar heb ik geen herinneringen van ...



zaterdag 24 april 2021

April 2021

 Toch weer eens een blogje zoals vroeger. De Allerhande van april 2021 gaat over de lente en Pasen. Ik verwacht dus aandacht voor lentebock en Paasbier... Er staat ook 'Lekker Lokaal' op de kaft dus ik verwacht wel aandacht voor kleine brouwerijtjes. 

Ik blader langs afbakbroodjes, kaas, radijsjes, bieslook, en ene culil vitello? Daarna is een paginagrote reclame voor Brouwers 0,0% radler. De foto van het glas doet me denken aan die filmpje als https://www.youtube.com/watch?v=44_MNHaSAno en https://www.youtube.com/watch?v=IKQVfheFkok met die fake foto's. Ik vermoed dat in het glas geen radler zit met schuim dat meteen weg is, maar een of ander zeepsop met kaarswas.

Daarna gaat het weer over koek en broodjes. Vanwege  Pasen ontbreekt het natuurlijk niet aan eitjes en haasjes. Daarna volgt de chocolade en koffie (en meer koekjes). Daarna volgen allerlei recepten. Bij de recepten zie je soms ook wijnsuggesties. Het gaat daarna over lokale producten zoals brood en vlees. Hierna nog aandacht voor glutenvrij, budget en gezond. Na de kroket is er een paginagrote reclame voor Tripel Karmeliet. Met wat foto's en de naam en een slogan, weinig info verder. Na een natuurartikel is er aandacht voor de nieuwe etiketten van Brouwerij 't IJ. Daarna volgt een reclame voor Jacob's Creek, waarbij ik denk aan Dicken's cider (zie https://www.youtube.com/watch?v=sfqPj7OhRVM) Er volgt meer wijn en dan een Grolsch-reclame met weizen, IPA en lentebock. Zou dat ontwerp Japans of Achterhoeks zijn? Na wat meer reclame volgt op het einde een paginagrote reclame voor  Birra Moretti. Daar is nu ook op TV reclame over. Heineken promoot het flink, maar waarom eigenlijk?

Tegelijk met Allerhande kwam Bier!magazine weer uit (of binnen?). Die begint ook met een paginagrote reclame voor HJ Lentebock. Het blad staat in het teken van 50 uitgaven. Zo veel heb ik er volgens mij niet. Ik begon ergens bij Hans Wiegel. Het blad gaat zoals altijd weer in op brouwerijen, bierreizen en hop. Ze hebben ook aandacht voor de nieuwe looks van 't IJ. De ruitvorm is gebleven, maar de kleuren zijn aangepast en de blote dame is een struisvogel geworden. Ook is de stijl op het etiket vermeld. 

Vervolgens is er  weer een inhoudelijk artikel over wetgeving. Het gaat over de voedselkant en de cafékant, maar niet de brouwerijkant (zoals ik https://biervat.blogspot.com/2021/03/omgevingswet.html). Het gaat verder met reclame en  de typische bierpromotie, waaronder ook glutenvrij bier (De glutenvrije IPA van vandeStreek is andere koek dan de glutenvrije producten uit allerhande). In een artikel is aandacht voor Heineken die Birra Moretti op de Nederlandse markt brengt. Of nou ja artikel, het is meer zo'n advertorial. De typische bierpromotieartikelen zijn te vergelijken met de persberichten in de MSM. Onkritisch overnemen van persberichten. Oppervlakkige berichtgeving, maar wel de enige (of in ieder geval een van de weinige) kanalen hiervoor. Vroeger had je bierblog van Fiona de Lange, maar dat is niet meer. De artikelen daarna kabbelen voort en plots staat daar dat Tasty Lady na 10 jaar stopt. Ik heb het vrij weinig in de schappen gezien, maar heb volgens mij wel één van de eerste bieren van Tasty Lady gedronken. Ook dat stopt. 

Dit blog pruttelt nog, maar de meeste prik is er wel uit...

   

    



  

maandag 19 april 2021

Hop!

Na de boodschappen bij Albert Heijn was er een biertijdschrift vol biermarketing. Opvallend hoe ze aandacht hebben voor de diversiteit aan biersoorten: speciaalbier (fruitig & fris (zoals fruit- en rosé, mexicaans, radler en cider (geen bier weten ze toch)), wit &weizen (witbier en weizen), seizoen (lente-, zomer- en herfstbok en winterbier), blond & tripel (kloosterbier, saison), IPA (session IPA, NEIPA, en klassieke IPA), donker (dubbelbier, stout, porter en quadrupel), alcoholvrij & laag in alcohol (alcoholvrij (0,0-0,1%) en laag in alcohol (<0,5%)). Ook hebben ze 'craft' (bier van 'kleinere' speciaalbierbrouwers).

Bij de inhoudsopgave blijkt het doel van het blad: beter kiezen, nieuwe bierwereld en bewuster genieten. Het is duidelijk dat ze hiermee bier willen pormoten met achtergrondinformatie over de bieren en brouwerijen, en willen benadrukken dat het hip is en niet bedoeld voor heisen, maar voor genieten. Een nobele ambitie.

De posteropzet van 'Summer of beerlove' over NEIPA benadrukt des te meer dat het gaat om de doorsneeconsument en niet de beergeek, waar dit type al 'jaren' bekend is.

Als ik het doorlees merk ik dat ik de meeste marketingpropaganda niet zo vind. Zo is er Birra Moretti, Lagunitas, Goose Island en klimaatbier(!?). Ik wilde in eerste instantie dan ook daarover dit blog opstellen. Geklaag over PR-shit. Het is echter allemaal goed bedoeld en halverwege taant mijn frustratie dan ook. Ze noemen Pierre Celis en hebben aandacht voor Duvel, Westmalle en Weihenstephaner De geijkte thema's komen voorbij zoals bier in blik en bier&spijs. Eigenlijk leest het lekker weg. Wel is het schrikken bij Hertog Jan bij de foto van Gerard van den Broek. Het is ook een reality check bij al die verhalen over het ontstaan van bieren als Tripel Karmeliet. Dat is geen nieuw bier meer, zoals in mijn beleving. Het is al weer van 1996... Het staat wat raar bij dubbel, maar ernaast staat een stukje over tripel. Wat ook opvalt even verderop is een klein vakje met Blondie bij Grolsch. Het blijkt te gaan over bier en muziek. Verder is er een hele hoop bier, maar wat opvalt is dat bij sommige bieren een sterretje staat. 

Bij het bespreken van de brouwerijen worden veel brouwerijen genoemd. Er worden echt veel brouwerijen vermeld en niet enkel Heineken en AB/InBev wat ik in het begin vermoede (Birra Moretti, Affligem, Hoegaarden, (zelfs Corona), Leffe, Hertog Jan, Heineken, Amstel Live...) Naast de standaardmerken als Bavaria, Brand, Guinness, Grolsch, Duvel, Rodenbach, Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck, Gulden Draak (van brouwerij Van Steenberge te Ertvelde), Westmalle, La Chouffe, Omer en Jopen is er ook Brouwerij De Molen, Brouwerij Egmond, Peroni, Liefmans, Lefort, Brewdog, Warstein, Gulpern, Alfa en ook: VBDCK, Lowlander, Brouwerij 't IJ, De Scheldebrouwerij, De Eeuwige Jeugd, Oedipus, St Pierre (alhoewel dat is sinds de jaren '40 niet meer actief; https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_St.-Pierre, https://debliedemaker.wordpress.com/2016/10/08/de-2-brouwerijen-van-de-panne/), Uiltje, VandeStreek, Brouwerij De Halve Maan,  Brouwers, Gebrouwen door Vrouwen, De Heidebrouwerij, Two Chefs Brewing. Het eindigt met Duvel Moortgat, met aandacht voor De Konick, La Chouffe, maar meer nog voor Michel Moortgat. Het valt me op dat bij bijna alle brouwerijen er ook aandacht is voor de mensen achter het bier(merk), behalve bij Brouwers, St Pierre en De Heidebrouwerij. 

In 2012 is De Heidebrouwerij gestart in de manschappenkeuken op het voormalig kazerneterreinen Maurits-Noord in Ede. Bij de opening werd de voormalige keuken ingericht als een brouwerij met een proeflokaal. Het brouwen en promoten van eigen gebrouwen bier was natuurlijk de leidraad. Met als doel elk bier een regionaal karakter mee te geven hetzij door het verwerken van ambachtelijke streekproducten zoals heidehoning of door het gebruik van bijvoorbeeld in de regio verbouwde gerst en/of hop. Inmiddels is De Heidebrouwerij gegroeid tot een sterke regionale speler met een internationale klantenkring. Nu, na de viering van het 1e lustrum, is de vraag al zo ontzettend gegroeid, jaar in jaar uit, dat de productie van onze ambachtelijke bieren over verschillende locaties verspreid is. En uit niets blijkt dat de groei zal stoppen (http://www.deheidebrouwerij.nl/de-brouwerij/)

Hier staat niets over 'ons', wat vaak wel het geval is bij brouwerijen.  

De voormalige keuken is ingericht naar een brouwerij met proeflokaal.Als basis is gekozen het brouwen en promoten van eigen gebrouwen bier. Elk bier zal een regionaal karakter meekrijgen, hetzij door het verwerken van ambachtelijke streekproducten zoals heidehoning van de Ginkelse- en Edese heide- of door het gebruik van bijvoorbeeld in de regio verbouwde gerst en/of hop.Voor speciale activiteiten en/of gelegenheden maakt De Heidebrouwerij speciale bieren. Het Veluws Heidebier draagt het keurmerk van SPN Nederland en mag zich daarom Erkend Streekproduct noemen. (https://www.anwb.nl/landvananwb/horeca/1/heidebrouwerij)

Wat zo'n 25 jaar als hobby begon heeft uiteindelijk geresulteerd in de oprichting van de Veluwse Heidebrouwerij: Automatiseerder Gerrit Hammink (1956) won twee keer het Open Nederlands Kampioenschap (ONK): in 1996 en in 1999 en werd een keer tweede (1995). In 1999 werd zijn lichte Meibokbier zelfs bekroond met het - op dat moment - hoogst aantal punten ooit vergeven (92 van de 100). In 1995 kwam de plaatselijke landbouwschool, het Groenhorstcollege, in het kader van een eenmalig project, met het idee voor een 'Bier van de Ginkelse heide' op de proppen. Voor Gerrit was dit een bron van inspiratie. Nog datzelfde jaar kwam het, met behulp van de brouwfaciliteiten van een andere brouwerij gebrouwen, Veluws Heidebier op de markt. Dit bier werd afgezet via plaatselijke slijters in- en rondom Ede....De combinatie werken (automatisering) en brouwen bleek echter een lastige combinatie en Gerrit legde de roerstok bij De Drie Ringen erbij neer. Inmiddels werd Gerrit lid van biervereniging Triple-W in Nijmegen. Hier leerde hij onder andere Michiel van der Kaaden en Pim Hopman kennen. Samen met hen volgde hij cursussen voor keurmeester welke met goed gevolg werd afgelegd en houd hij zich vanaf die tijd ook bezig met het proeven, beoordelen en jureren van bieren als gelicentieerd BKG keurmeester. Echter het brouwersbloed stroomde nog steeds door de aderen en hield de droom levend om ooit nog eens een eigen brouwerij te hebben. Hij richtte in augustus 2005 samen met Michiel van der Kaaden De Veluwse Heidebrouwerij op met als doel de promotie van van streekbieren/-producten. Het middel om dit doel te bewerkstelligen is een eigen assortiment bieren met een regionaal karakter.  In de loop van 2006 besloot Michiel van der Kaaden wegens tijdgebrek zijn activiteiten voor De Veluwse Heidebrouwerij te staken en ging Gerrit alleen verder.... In 2010 kwam na 1,5 jaar van voorbereiding en wachten de kans om op de leegkomende kazerneterreinen in Ede de manschappenkeuken te huren en kon Gerrit zich geheel gaan richten op het nieuwe project en vanaf September 2011 werd de voormalige keuken ingericht naar een brouwerij met proefgelegenheid. Zijn vrouw was een paar jaar eerder gestart met een onderneming die natuurlijke zeep produceerd en was op zoek naar een goede locatie die ook gevonden werd in het voormalige keukengebouw. en zo werd op 30 Maart 2012 de Veluwse Heidebrouwerij/Reginazeep officieel geopend. De brouwerij wil zich gaan inzetten voor regionale activiteiten en bezienswaardigheden in en om de Veluwe en daardoor het stimuleren van ambachtelijke streekproducten zoals bv. zeep en heidehoning.  (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/gelderland/ede/heidebrouwerij-bv)

Op 1 augustus 2011 werd de nieuwe installatie in gebruik genomen. De 3 hl installatie werd gekocht in Duitsland. De filterketel is tevens ontworpen om "high-gravity" te kunnen brouwen om zo een hoger rendement in volume te kunnen verkrijgen. In de whirlpool worden de hop en de eiwitten gescheiden van de wort. In 2012 had de brouwerij de beschikking over een lagercapaciteit van 2.500-3.000 liter. Het bier wordt uitsluitend afgevuld in 75 cl flessen. Tijdens de vergisting wordt er gebruik gemaakt van korrelgist. Vader Gerrit en zoon Jaap Hammink nemen het brouwproces voor hun rekening. Naast het brouwen van bier worden er ook workshops bierbrouwen verzorgd door de brouwerij. Deze workshops vinden plaats in de kazernekeuken in de voormalige soepketels van 60 liter, waarvan er een zelfs een roerwerk heeft. De brouwerij vergist en bottelt het bier vervolgens zelf. In 2016 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van de Veluwse Heidebrouwerij naar De Heidebrouwerij. Vanaf dat moment werd er geen bier meer gebrouwen in de brouwerij. De productie werd verplaatst naar andere brouwerijen. Het Eef Pils werd gebrouwen in het Belgische Vichte bij Verhaeghe en de andere bieren onder andere bij de Belgische brouwerij Ter Dolen en De Loonbrouwerij in Cothen. In de loop van 2017 heeft Gerrit Hammink besloten zijn activiteiten voor De Heidebrouwerij te staken en naam ook zijn brouwinstallatie mee. (https://www.nederlandsebiercultuur.nl/databank/brouwerij?brouwerij_id=1027)

In de loop van 2017 heeft Gerrit Hammink besloten zijn activiteiten voor De Heidebrouwerij te staken. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/gelderland/ede/heidebrouwerij-bv)

In Hop! meldt Eric de Vos dat hij er sinds kort werkt en dat de brouwerij is opgezet door 'een aantal mensen uit Ede'. Daarmee krijt Hammink nou niet echt eer voor zijn werk. 

Brouwers bier zoeken is wat lastiger, omdat Brouwers een veelvoorkomende naam is:

U zoekt een accountant. U vindt Brouwers.  https://www.brouwers.nl/

Sasja Brouwers 'Jij bent de liefde van mijn leven' officiële videoclip 2011 https://www.youtube.com/watch?v=K7Wf0YyjPig

Brouwers is een gerenommeerde naam binnen de logistieke sector. https://www.brouwersbv.nl/

Adviesbureau Brouwers streeft naar creatieve en duurzame oplossingen, waarbij techniek en vormgeving altijd in balans zijn. http://www.brouwers.com/

Bij Brouwers Makelaars zijn ze trots op hun goede naam die ze hebben verworven door goede lokale marktkennis en deskundigheid bij de verkoop van woningen. https://www.uwwoning.nl/

Lekker wezen eten bij Brouwers. Erg goed. Mooi opgemaakte borden. https://www.eetcafebrouwers.nl/#recencies

G Brouwer & Zn is dé groothandel op het gebied van fournituren, brei- en haakgarens, mode accessoires, hobby- en handwerkmaterialen. https://gbrouwer.nl/over-ons

Brouwers Quality Petfood is een merk honden- en kattenvoeding kwalitatief vergelijkbaar met de bekende A-merken, echter tegen veel scherpere prijzen. https://petfood.nl/brouwers-petfood

Welkom op de site van de familie Brouwers van Hengstenhouderij Brouwers! https://hengstenhouderij-brouwers.nl/

Brouwers Pilsener is een Nederlands pilsbier dat sinds 2016 op de markt wordt gebracht door Albert Heijn. Het bier werd eerst gebrouwen door de Brouwerij Bavaria en daarna door de Grolsche Bierbrouwerij.[1]  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwers_(bier))

Brouwers pilsener vervangt het AH pils. ... Brouwerij Brouwers Bier... Brouwers Pilsener werd in eerste instantie in opdracht van Albert Heijn gebrouwen door Bavaria en bevatte het pils 4,8% alcohol. Sinds het voorjaar van 2018 bevat het pils 5% alcohol en wordt het vermoedelijk gebrouwen door de Grolsch Brouwerij.  (https://www.biernet.nl/bier/merken/brouwers-pilsener)

Brouwers Bier is een bierbrouwerij uit Zaandam (Nederland) die is opgericht in 2016. Deze brouwerij heeft 3 bieren in het assortiment. (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/zaandam/brouwers-bier)

Gegevens brouwerij

Type brouwerij Huurbrouwerij

Aantal biermerken 3

Opgericht in 2016 (5 jaar actief)

Straat Provincialeweg 11

Postcode 1506MA

Plaats Zaandam

Provincie Noord Holland

Land Nederland

Website www.ah.nl/klantenservice/contact-opnemen

(https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/zaandam/brouwers-bier)


Wat zijn de contactgegevens van het Ahold Delhaize hoofdkantoor?

Het adres: Provincialeweg 11 1506 MA Zaandam

(https://www.ah.nl/klantenservice/over-albert-heijn/contact)

Toch een gaaf idee, dat ze in het hoofdkantoor van Ahold Delhaize bierbrouwen :)

St-Pierre dan:

St. Pierre Blond van Brouwerij Palm (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-palm-st-pierre)

St. Pierre Blond Brouwerij Palm Collaboration with ALDI Stores UK Belgian Blonde St Pierre is a blond Belgian abbey beer, full and fruity with a lightly smoked yeast aroma. This combination with a unique blend of herbs and spices gives this top-fermented beer a delicious warm and round flavour. (https://untappd.com/b/brouwerij-palm-st-pierre/3966199)

St. Pierre is dus een supermarktbier (zie ook https://groceries.aldi.co.uk/en-GB/p-st-pierre-belgian-blonde-beer-750ml/5410583803274 en https://www.youtube.com/watch?v=-bvx8Lf6Iyw)

Toch tof dat AH ook aandacht heeft voor bieren van Aldi.

Moraal van het verhaal is volgens mij Hop! naar de winkel lekker bier halen. 

maandag 12 april 2021

3b

Afgelopen weekend weer eens zelfgebrouwen bier geproefd. Het was een paar flesjes van brouwsel 3b.

Het zag er uit als bier! Troebel helder geel met romig wit schuim! Jammer dat het wederom zuur smaakt...

Maar weer eens rondkijken op https://hobbybrouwen.nl/.  Als ik zoek op zuur vind ik zo 50 hits. Lijkt voornamelijk te gaan over 'zuur'stof en kool'zuur'. Ik bekijk de eerste 5 pagina's met zoekresultaten. Zo lees ik https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,38093.msg577286.html#msg577286 en https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36275.msg548370.html#msg548370 en https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,11173.msg140515.html#msg140515. Bij alle 3 is de oplossing schoonmaken. Nou daar heb ik geen zin in... Maarja er staat nog mout, dus er zal toch iets gedaan moeten worden. Het nadeel van kunststofmateriaal is dat je niet met kokend heet water aan de gang kunt. Dus dat wordt nog lastig...   

  

donderdag 8 april 2021

NES?

Bestaat er zoiets als New England Stout of New England Inmperial Stout? De NEIPA's zijn superzoet en vol dankzij de lactose. Ik drink nu een volmondige imperial stout met op de ingrediëntenlijst: water, gerstemout, rogge, haver, lactose, marshmallows, kers, cola-aroma, hop, en gist. Brrr wat een vomonidg bier. Het is zwarter dan zwart en romiger dan cherry cola. Ik vind het vreemd dat er in de naam geen marshmallow staat, want het bier heet een cherry cola imperial stout van 14,5 % te zijn. De naam van dit exemplaar is Dr. Raptor's Laboratory Investors edition. Dus dan weet je al van welke brouwerij het is. Ik heb net wat slokken genomen en ik voel 'm al hangen...

De geur is lekker zoet en doet echt denken aan cola. Marshmallows hebben volgens mij ook geen geur. Stroop of Haagse hopjes zou trouwens ook kunnen, met wat fantasie. Het mondgevoel heeft ook zo'n plakkerigheid. De smaak is stevig en goed, het is niet vies! Maar wel zwaar...

Een stout met lactose is dat eigenlijk geen milk stout?

Bij de Milk Stout of ook wel Sweet Stout genoemd wordt lactose ofwel melksuiker gebruikt, een niet vergistbare suiker, vandaar de zoete smaak. ... Smaakomschrijving: Kleurmout, zoete geur, bitterig-geroosterde en zoetige smaak. (https://www.twortwat.nl/t-i/1141937784?item_id=1141937784)

Een Milk Stout doet denken aan een espresso met suiker. Tegenwoordig wordt hij ook wel Sweet Stout genoemd. De zoetheid komt vooral door toegevoegde lactose, soms samen met een hoog restsuikergehalte. (https://www.bierista.nl/stijl/milk-stout)

WHAT IS MILK STOUT?

Milk stouts are dark, thick ales with very low carbonation. In general, they have notes of sweetened coffee, espresso, and chocolate. Milk stouts aren’t cloyingly sweet like candy, but have a subtle sweetness reminiscent of whole milk (as the name suggests).

DO MILK STOUTS HAVE MILK IN THEM?

Don’t go and replace your morning glass of milk with a milk stout. The beer has the sweetness of milk without all the good stuff. But that wasn’t always believed to be the case. When milk stouts were first mass produced in England in the early 1900s, they were marketed as healthy and “a tonic for invalids and nursing mothers.” At the time, aged, or “stale,” beers were losing popularity, and fresh, or “mild,” beers were on the up and up. What is young always turns old and stale, however, and the fresh, sweet taste of mild beers dies unless a fountain of youth elixir comes in as a savior. Enter lactose, the sugar found in milk. ... Lactose is different from that yellow and white bag of Domino sugar in your pantry. It’s easily isolated in whey, the liquid left over from cheese production, and can be turned into lactose sugar crystals. But traditional beer yeasts, just like lactose-intolerant people, find lactose harder to digest than your everyday sugar crystals. So, during the fermentation process, the lactose remains untouched, leaving a sweet, younger-tasting final beer. ....However, it’s not that Saccharomyces cerevisiae, the ale yeast used to brew stout, finds lactose entirely impossible to handle. It simply prefers to take the path of least resistance. Saccharomyces cerevisiae has an easy time breaking down sugar molecules like glucose and fructose. Lactose is made up of a combination of glucose and galactose, the latter being less sweet than either glucose or fructose. Beer yeasts need to undergo a special process to break galactose down. “Yeast can break down galactose by making a group of special proteins,” science journalist Carl Zimmer writes in Discover Magazine. “But it usually doesn’t make them. That’s because galactose is not a particularly good sugar to eat. Give yeast a choice between high-energy glucose and galactose, and it will stick with the glucose.”(https://vinepair.com/articles/milk-stout-explained/)

Oorsprong

Zoals een hoop minder belangrijke onderdelen uit de geschiedenis, is over de oorsprong van de milk stout geen eenduidig verhaal te vinden. Wat zeker is.. Het is oud! De stijl vind haar oorsprong in Engeland, waar ze voor de arbeiders melk aan ales en porters toevoegden voor de voedingswaarde, en om oud bier wat op te frissen. Uiteindelijk is dit idee doorontwikkeld en is men in Engeland  vanaf 1907 met lactose gaan brouwen, het ingrediënt wat de milk stout zijn weeïge en volmondig karakter geeft. In 1946 heeft de Engelse overheid verboden het woord “milk” te gebruiken op etiketten, om te voorkomen dat mensen zouden denken dat het goed voor kinderen was. Vanaf dat moment is men het bier daar “sweet stout” gaan noemen, maar aan de receptuur is nooit veel veranderd. Inmiddels is de stijl ruim 100 jaar oud, een echte klassieker dus! https://debierkaai.net/blog/milk-stout/

English style sweet stout noemen we ook wel cream stout. Dit bier is zoetig door de mout en karamel en chocolade tonen. Melksuiker geeft deze stijl meer body en zorgt voor een zijdeachtig gevoel op de tong. Geen bier voor de lactose intoleranten onder ons. Het alcoholpercentage ligt tussen de 3% en 6%. (https://www.gall.nl/bier/soorten/stout-bier/)

Om eerst even de stijl plat te slaan. Een zwart volmondig bier met een begin SG tussen de 1,041 en 1,059 en een schijnbare vergistingsgraad (SVG) van 59% tot 71%. Uiteindelijk dient het bier tussen de 3% en 5% alcohol te bevatten, gekleurd te zijn tussen de 200 en 450EBC en een bitterheid van 21 tot 35 IBU te bevatten. Een goed voorbeeld van een stout als deze is de Milk Stout van De Prael. ... Het is een Engelse zoete, zacht geroosterde stout, donker tot zwart van kleur met een mooie beige/bruine schuimkraag. Aan de geur kan je hem herkennen aan de koffie- en/of chocolade-accenten en een lichte fruitigheid. Hop hoor je zo goed als niet te ruiken of proeven. Verder smaakt een milk stout net als een dry stout (bijvoorbeeld Guiness), maar iets minder hoppig en een stuk zoeter en volmondiger door de toegevoegde lactose. Zorg ook dat er niet teveel koolzuur in zit! (https://debierkaai.net/blog/milk-stout/)

Lactose ... is hét ingrediënt wat een milk stout een milk stout maakt. De hoeveelheid die je kunt toevoegen kan je natuurlijk helemaal zelf bepalen, maar het advies ligt tussen 5% en 13% van je totaal aan vergistbare ingrediënten, waarbij je met 5% niet al teveel verschil maakt, en met 13% een flinke beuk aan zoetigheid toevoegt. Dosering hierin is wederom zeer belangrijk voor de balans in je bier. Voeg je teveel toe wordt je bier te zoet, voeg je te weinig toe krijg je een dry stout. Mijn advies: pas de dosering aan op de bitterheid van je bier. Hoe bitterder je bier (van geroosterde mouten en vroege hopgiften), hoe meer je kunt en/of dient toe te voegen voor een mooie, zoete en volmondige milk stout. Hou ook rekening met de body van je bier, als je een hoge vergistbaarheid haalt, zal je meer moeten toevoegen. Speel hiervoor met je maisch-temperaturen. Een langere alpha-amylase zorgt voor meer onvergistbare suikers. Lactose kun je trouwens kopen bij bio- of gezondheidswinkels en de grotere supermarkten. (https://debierkaai.net/blog/milk-stout/)

Milk stout (also called sweet stout or cream stout) is a stout containing lactose, a sugar derived from milk. Because lactose cannot be fermented by beer yeast, it adds sweetness and body to the finished beer. Milk stout was claimed to be nutritious, and was given to nursing mothers,[13] along with other stouts.[14] Milk stout was also said to be prescribed by doctors to help nursing mothers increase their milk production.[15] The classic surviving example of milk stout is Mackeson's,[16] for which the original brewers advertised that "each pint contains the energising carbohydrates of 10 ounces [280 ml] of pure dairy milk". The style was rare until being revived by a number of craft breweries during the craft beer boom of the twenty-first century. It is widely reported that, in the period just after the Second World War when rationing was in place, the British government required brewers to remove the word "milk" from labels and adverts, and any imagery associated with milk.[17] However, no specific legislation or orders have been found to support this, though there were some prosecutions in Newcastle upon Tyne in 1944 under the Food and Drugs Act 1938 regarding misleading labelling.[18] (https://en.wikipedia.org/wiki/Stout#Milk_stout)

Aangezien deze stout meer dan 5% ABV is, zou je het misschien ook een Imperial Milk Stout IMS kunnen noemen?  Of NE(I)S?

Brewing these sweeter IPAs has been a huge shift for me. I went from brewing bone-dry, highly bitter, aromatic West Coast IPAs, which is what I grew up dreaming about and drinking at home, to joining this industry shift for sweeter IPAs. It’s not unlike what happened with the IBU wars years ago when everyone wanted to outdo each other on bitterness. Thank goodness we’ve gotten away from that, and now it’s about the flavors and the aromas. Lactose is milk sugar, and it is full of unfermentable sugars. Lactose offers a little bit of backbone and sweetness that elevates the hoppiness in a beer in a positive way. If you think about a New England–style IPA, there’s a lot of vegetative matter that comes from dry hopping and what goes into the kettle. When you add lactose to your boil, it helps those flavors and, more importantly, I think it puts a little more meat on the bones of the finished beer. Lactose turns an IPA into an interesting, smooth, and flavorful drink. It definitely adds to mouthfeel and gives the beer a fuller body. When we use lactose, it’s a balancing act. We want to have the combination of unfermentable malt-derived sugars and lactose in a beer that can carry all that hops content. Because of its sweetness, we think lactose works well with the more modern hops—Citra, Mosaic, and the like—especially since we tend not to overly fruit our beers. (https://beerandbrewing.com/brewers-perspective-using-lactose-for-sweetness-without-the-cloy/)

NEIPA

New England IPAs are beers that are purposely hazy or cloudy, which can give these brews a smooth, creamy mouthfeel – a departure from the light/dry mouthfeel you often get with West Coast IPAs – with little to no hop bitterness at the end utilizing hops that impart a tropical, juicy sweetness rather than the classic bitter, dank or citrus-y flavors West Coast IPA lovers have come to expect.... While the beer’s hazy appearance may be a departure from the crystal-clear brews these prominent IPA regions are used to,, the fact that they’re experimenting with the style at all proves New England IPA has become a style of beer that’s worth paying attention to. (https://vinepair.com/wine-blog/what-is-new-england-ipa/)

NEIPA style is far from static. It’s quickly evolving into several different varieties from boozy Triple IPAs to the lactose infused Milkshake IPA (a whole seperate article). But one thing’s for sure, this style (or sub-style as some purists argue) is definitely not going away any time soon… We see the New England IPA’s fast growing popularity as IPA lovers looking for a little bitterness relief. Many IPA fans are just burned out on escalated IBUs and they’re choosing juicy and well-rounded (and yes, fruity hop flavors) over the hyper-bitterness that has become associated with America’s West Coast IPA tradition. (https://www.americancraftbeer.com/hell-new-england-ipa/)

As a result of so many iterations, the hazy IPA — also called the New England IPA — has seen riffs and remixes. For instance, we’ve seen it doubled, tripled, and even quadrupled. We’ve seen it dry-hopped, double dry-hopped, triple dry-hopped, cryo-hopped, lupulin-powdered. Similarly, brewers use kveik yeast and add sour cultures or fruit. However, for us, the most exciting continuation of the style is the milkshake IPA. “I would say the bare bones of a Milkshake IPA would be a Hazy IPA brewed with milk sugar,” says Rob McCoy, Production Manager at Great Notion Brewing. “The combination of milk sugar and fruit is what really defines these beers and puts them in a new category.” In other words, the use of lactose (unfermentable milk sugar) and fruit defines the milkshake IPA. As a result of these ingredients, beers take on a smooth, delightful mouthfeel, similar to the sensation you’d expect in a milk stout. Additionally, many brewers build that silky, creamy texture by adding fruit. The addition of fruit can also inject tartness, tropical flavor, or candied sweetness into a beer. “The style is defined by an above-average haze that gives the impression of viscosity,” says Kevin Vincent, Parish Brewing Co.’s Lead Cellarman. “Lactose is a staple ingredient that lends some confectionary sweetness under the usually high dry-hopping rate.” (https://www.hopculture.com/best-milkshake-ipa-style/)

Milkshake IPA is a velvety, creamy, and rich take on New England IPA. Homebrewing milkshake IPA can be a fun and creative experience. Using a few innovative techniques, brewing milkshake IPAs at home is a great way to experiment with obscure flavors in beer. We’ll tell you how to get the most out of using lactose, vanilla, and loads of juicy hops to create your very own milkshake IPA. What is a Milkshake IPA? As a subgenre of New England IPA (NEIPA), milkshake IPAs are hoppy, rich, and smooth. What makes the milkshake style unique is the addition of lactose and vanilla. Since NEIPA is already brewed with lots of oats and low flocculating yeast, they come across rich and fruity as is. On top of this, milkshake IPAs add creaminess and a velvety texture with lactose and even more oats. Fruit-forward and tropical hops are used in massive quantities to provide a hoppy backbone to the beer. Bitterness is almost non-existent but the richness of the lactose should not be so much to make the beer undrinkable and cloying. Since the guidelines are very open to interpretation, defining a textbook milkshake IPA is difficult. It should be somewhere between 5.5% and 10% ABV, cloudy and pale (depending on fruit additions), very hoppy, and vanilla-forward. Fruit additions are common – the most popular being strawberry and orange. Tropical fruits like mango and guava are also used for an exotic touch. (https://bisonbrew.com/how-to-brew-milkshake-ipa/)

Milkshake IPA can be summarized by a few key components:

Use of lactose for richness and sweetness

Creamy, thick body, and full mouthfeel from a large percentage of oats in the grist

Low bitterness

Prominent vanilla flavor

Tropical and juicy NEIPA hop profile

Optional fruit addition for juicy, tropical, or exotic flavor

There’s nothing traditional or restrained about brewing this style. 

(https://bisonbrew.com/how-to-brew-milkshake-ipa/)

Oke, dus het is geen NES ,maar een Milk(shake)Stout. Dat kort niet lekker af, dus ik houd het bij NES.

Want NES refreert natuurlijk ook aan de speelsheid van het bier, aan de legendarische spelcomputer:

Een nes, nis of neus is een oud woord voor een landtong in nauwe zin of een stuk buitendijks gelegen land in ruime zin, dat vroeger veel gebruikt werd in Nederland. Als naam leeft het voort in vele plaatsnamen, waarbij het ook vaak als achtervoegsel gebruikt wordt. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nes) Of wacht nee, ik bedoel de spelcomputer:

De Nintendo Entertainment System (of NES) is een spelcomputer uit een serie van door Nintendo uitgebrachte spelcomputers. Dit 8 bitsysteem werd uitgebracht in Japan, Noord-Amerika, Europa en Australië. In de meeste Aziatische landen is de NES bekend onder de naam Nintendo Family Computer (任天堂: Nintendō Famirī Konpyūta) of Famicom (ファミコン).

De NES is met een antenne-aansluiting aan te sluiten op het televisietoestel. Een tweede optie is om deze aan te sluiten via een tulpstekker. Hier worden alleen de gele (video) en (rode) connector gebruikt, aangezien de NES enkel geluid weergeeft in mono.... De spellen voor de NES waren vooral "side scrollers" of spellen met een "top down"-perspectief. De NES was het startplatform voor verschillende bekende reeksen, zoals Mario, The Legend of Zelda, Metroid en Final Fantasy. Andere bekende spellen waren Duck Hunt, Ninja Gaiden, Teenage Mutant Ninja Turtles, Contra en Tetris.... Gebundeld met Super Mario Bros. gingen de verkopen van de NES de hoogte in. Doordat het spel gebundeld werd met de spelcomputer, groeide Super Mario Bros. uit tot het bestverkochte spel ooit (inmiddels ingehaald door Wii Sports). Nintendo had een bijna volledige monopolie in de Noord-Amerikaanse en Japanse videospelmarkt, tot Sega de Sega Master System uitbracht in Japan. ...In Nederland werd de NES in het najaar van 1987 geïntroduceerd. Bandai BV was de distributeur....Uiteindelijk liepen de verkopen van de NES op tot meer dan 60 miljoen stuks, tot het systeem begin jaren 90 vervangen werd door de Super Nintendo Entertainment System (SNES). (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nintendo_Entertainment_System)

De Nintendo NES is een echte no-nonsense console. De console zelf is wat bulky, maar dat maakt de NES juist zo betrouwbaar: er kan weinig stuk. De controllers beschikken over een D-pad, twee speelknoppen en een select- en startbutton. Dit maakt de NES de ideale instap console, zelfs 30 jaar later! Door de beperkte functies is het oppakken van een game een fluitje van een cent. En de kunststof cartridges zijn ook nog eens onverwoestbaar. Niets vergeleken met de moderne discs die niet bepaald kindvriendelijk zijn. Nee, met de Nintendo NES kun je onbezorgd genieten van de klassieke games waar je vroeger zo van genoot. Of waar je ouders zo van genoten, als je nog heel jong bent. 😎 (https://www.retronintendokopen.nl/nintendo-nes)

Nintendo (Japans: 任天堂 "Nintendō") is een bedrijf dat is opgericht in Kioto, Japan door Fusajiro Yamauchi op 23 september 1889. Nintendo begon als fabrikant van handgemaakte hanafuda-kaarten, voor gebruik in een gelijknamig Japans kaartspel. In de tweede helft van de twintigste eeuw begon het bedrijf te experimenteren met andere producten, waaronder ook speelgoed. Via speelgoed belandde Nintendo bij computerspellen: in de jaren zeventig van de 20e eeuw begon het bedrijf met het ontwikkelen en produceren van coin-opmachines oftewel speelapparaten. In 1980 bracht Nintendo zijn eerste draagbare console uit: de Nintendo Game & Watch.... Omdat er weinig mogelijkheden waren om nog verder te groeien in de speelkaartenbranche wordt de naam veranderd van Nintendo Karuta naar Nintendo company , ltd Nintendo probeerde onder meer een soort instant rijst op de markt te brengen. Deze hadden echter weinig succes en er werd dan ook besloten om zich te beperken tot de industrie die Nintendo het beste kende: de entertainmentindustrie. In 1969 opende Nintendo een eerste onderzoek- en ontwikkelingscentrum dat zich moest bezighouden met het ontwikkelen van spellen. ... In 1980 bracht Nintendo de Game & Watch-spellen op de markt die meteen een groot succes waren. Ze waren gebaseerd op rekentoestellen die klein en goedkoop geproduceerd konden worden en hadden een digitale klok. Sommige hadden twee schermen. Het waren handheldversies van arcadegames, een alternatief voor wie geen pc of een Atari kon betalen. Deze game & watch-spellen waren door Gunpei Yokoi bedacht. Yokoi was ook het brein achter de Gameboy en verantwoordelijk voor een reeks spellen voor de speelhal. Dat jaar richtte Minoru Arakawa, schoonzoon van Hiroshi Yamauchi, hij Nintendo of America (NOA) op om zich ook op de Amerikaanse gamemarkt te kunnen concentreren.... Een jaar later werd aan Shigeru Miyamoto gevraagd een arcadespel te ontwerpen dat de naam Donkey Kong zou krijgen. Voor het eerst was het een kunstenaar en niet een ingenieur of een programmeur die een spel ontworpen had, dat er een werd met een verhaal en humor. Donkey Kong was na alle doolhofspellen (zoals Pac-Man) en shooters in de ruimte ook een nieuw genre: dat van de platforms, spellen waarbij de speler door een wereld moet raken door over hindernissen te springen en obstakels te ontwijken. In Donkey Kong klimt de speler de Italiaanse timmerman Jumpman (die later zal omgevormd worden tot de loodgieter Mario) omhoog langs ladders en spring hij over vaten om het meisje te redden van de grote aap Donkey Kong. Er ontstonden wel wat problemen doordat Donkey Kong te veel op King Kong zou lijken (waar toen ook net een spel over gemaakt werd). Nintendo won echter het proces dat Universal tegen hen aanspande omdat kong japans voor aap is en mocht Donkey Kong blijven verkopen.... Nintendo brengt in 1984 de Famicom (Family Computer) uit in Japan, hun eerste console. Er waren wel problemen met een aantal spellen die de console zouden doen crashen waarbij Yamauchi de verrassende beslissing nam om ze allemaal terug te roepen en te vervangen door consoles waarbij de fout niet voorkwam. Zo verloor Nintendo aanvankelijk wel miljoenen maar hun zet loonde zich later en zorgde voor veel vertrouwen bij de consumenten. Yamauchi vond het beschermen van de reputatie van Nintendo veel belangrijker dan snelle winst. De Famicom kende in Japan ook een enorm succes, hiermee was Nintendo pas echt uitgegroeid naar een game-bedrijf op wereldschaal dat op dat ogenblik ook weinig concurrentie had. De Famicom had een revolutionaire controller, afgeleid uit de Game & Watch-spellen, die beter in de hand lag dan de voorgaande en die de basis zou zijn voor vele latere consoles....Nintendo zegt de Amerikaanse videogamemarkt, die gecrasht is in 1983, te zullen herstarten met het uitbrengen van de Amerikaanse versie van de Famicom die NES (Nintendo Entertainment System) zal heten. In 1985 wordt de NES als test gelanceerd in New York, wat beschouwd werd als de moeilijkste markt. Er is veel scepsis tegenover deze nieuwe Japanse console en Minoru Arakawa beloofde winkels alle onverkochte producten terug te kopen. Dit was echter niet nodig want de NES raakte bijna overal uitverkocht. Een jaar later werd NES over heel America uitgebracht. Ook het spel Super Mario Bros werd gelanceerd, een nieuw spel van Miyamoto waarin Jumpman uit Donkey Kong terugkeerde als de loodgieter Mario die de prinses gaat redden uit de klauwen van de schurk Bowser. Yamauchi zelf besliste welke games er zouden verschijnen en welke niet, met veel succes zo bleek, ook al speelde hij zelf helemaal geen videogames. Miyamoto bracht in 1987 weer vernieuwing met The Legend of Zelda. Dit was geen sidescroller maar een spel dat meer van bovenaf bekeken werd. De speler kon verschillende kanten uit en vrij de wereld verkennen. Het is ook het eerste spel met een interne batterij waarop de voortgang opgeslagen kon worden. Omdat Nintendo vreesde dat het spel misschien te moeilijk zou kunnen worden voor sommige spelers werd er een instructieboekje en een gratis hulpnummer bij geleverd. Dat nummer kende veel succes en mensen belden met vragen over alle Nintendo-games. Tegen 1990 waren er meer dan 200 mensen die werkten voor de telefonische hulplijn, tijdens vakanties waren dat er 500.... intendo domineerde in 1989 ongeveer 80% van de gameindustrie en bracht wereldwijd zijn nieuwe handheld-console uit: de Game Boy. Deze was goedkoop, woog niet veel en was een van de grootste successen van Nintendo. Nintendo en Atari raakten ook verwikkeld in een rechtszaak over Tetris, een spel ontwikkeld door een Russische mathematicus, ze hebben namelijk beide bijna exact hetzelfde spel gemaakt. Zelfs de naam is identiek. Nintendo won en Tetris werd gebruikt om de verkoop van de Game Boy te promoten.... de opvolger van de NES, de Super NES, en de Japanse lancering in november 1990 zorgde voor internationale belangstelling. Er raakte bekend dat er maar 300.000 op het moment beschikbaar waren, wat zorgde voor chaos en lange files... Nintendo haalde Toyota in als meest winstgevend bedrijf in Japan en werd Japans grootste exportproduct. Nintendo of America bracht de Super NES op de markt voor Kerstmis 1991. ... In de volgende jaren bleven er vage aankondigingen komen over een nieuwe console die ze zouden uitgeven. Project Reality was de werktitel van de console. Het systeem zou in tegenstelling tot de concurrentie niet met cd-roms maar met cartridges werken. De naam werd later nog veranderd naar de Ultra 64. Op de eerste editie van de E3 in 1995 werd ... aangekondigd dat de Ultra 64 ergens in 1996 zal uitkomen. De rest van de E3 ging alleen over de Super NES, de Game Boy en de Virtual Boy. In november van dat jaar werd de uiteindelijke naam van de 64 bits, cartridge-based console uit de doeken gedaan, de Nintendo 64. Op 23 juni 1996 kwam de console uit in Japan... In 2001 kwam de Gameboy Advance uit in Japan (maart) en de VS (juni), en bracht Nintendo de Nintendo GameCube uit in de VS. Deze laatste werd al snel ingehaald door de Playstation 2 van Sony en de Xbox van Microsoft. ... In 2004 bracht Nintendo een nieuw soort handheld op de markt; de Nintendo DS, die twee schermen heeft waarvan de onderste een touchscreen is. ...  Met de in 2006 uitgebrachte Wii namen ze niet alleen de eerste plaats in ten opzichte van de opvolgers van de Playstation 2 en de Xbox, ze spraken met hun revolutionaire console ook een heel andere doelgroep aan: De mensen die eigenlijk geen computerspellen spelen. De Wii deed wat grafisch vermogen betreft onder voor de PS3 en de Xbox 360, maar de manier van spelen is voor het eerst in jaren grondig gewijzigd. Door de draadloze controller te bewegen, zorgt de speler ervoor dat de avatar op het scherm hetzelfde doet. Het spelen van videogames werd nu ook een fysieke activiteit.... In november 2012 werd het nieuwe systeem voor thuis uitgebracht: de Wii U. Op dit eerste HD-systeem van Nintendo hebben spelers de mogelijkheid om op twee schermen te spelen, door middel van het scherm van de Wii U GamePad. De Nintendo 2DS, een budget-versie van het 3DS-systeem waarop alle Nintendo 3DS-games alleen in 2D gespeeld kunnen worden, verscheen in oktober 2013 in de winkelrekken. In 2015 kwamen ook de New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL uit. Vanaf 2015 begon Nintendo aan te kondigen dat er een nieuwe console aan zou komen. Dit was vrij snel nadat de Wii U was uitgekomen in 2012. De codenaam "NX" werd gebruikt. In oktober 2016 kwamen de eerste beelden van de nieuwe console tevoorschijn, de Nintendo Switch. Deze console verscheen in maart 2017.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nintendo)

Dus Nintendo is eigenlijk net als speciaalbier: het is speels en serieus en er is altijd ontwikkeling en innovatie, waardoor er nu allerlei soorten zijn. Stout, Imperial Stout, Milkstout etc. etc.

Bij 't Uiltje hebben ze etiketten waarbij ze duidelijk refereren naar bekende films zoals Flodder, Star Wars en Resrevoir Dogs. Zouden ze ook gaan verwijzen naar Nintendospellen?