maandag 31 augustus 2020

draf en biergist: van brouwerij naar veehouderij

Bierbostel of draf is een restproduct van de bierbrouwerij. Omdat het zeer eiwit- en energierijk is, wordt het voornamelijk gebruikt als veevoer[1] en steeds meer in humane voeding.
In de brouwerij wordt na het maischen het wort gescheiden van de bostel. Doordat de bostel direct vanuit de filterinstallatie in de vrachtwagen belandt is de bostel daar nog zo'n 80°C.
Bierbostel wordt vooral gebruikt door melkveehouders die het eiwitgehalte in het voederrantsoen willen verhogen. Ook bevordert het de penswerking van de koe waardoor het voer beter verteerd kan worden.
Sommige bakkers maken bierbostelbrood; ze voegen bostel toe aan brooddeeg. Naast deze bakkers wordt bierbostel ook steeds populairder bij andere bedrijven.

Biergist wordt gebruikt als grondstof in voeders voor jonge herkauwers, varkens, pluimvee, paarden en huisdieren. Biergist is rijk aan eiwit, vitaminen en mineralen en heeft een positief effect op de glans van de vacht. https://denkavit.com/nl/producten/biergist/

Het bier wordt weer volop gebrouwen. Melkveehouders kunnen daarom nu goed aan bierbostel komen. Dat is namelijk een afvalproduct van de bierbrouwerij dat koeien graag lusten.
Volgens melkveehouder Martien Nillesen uit Groesbeek is bierbostel in het voorjaar en tijdens de zomermanden 20 tot 30 procent goedkoper. 'Wij vinden het een hele mooie aanvulling op het weidegras. Het geeft toch wat stabiliteit in de pens. Bierbostel is daarom een product dat we graag in de zomer voeren. Je ziet ook dat de koeien er van gaan blinken. Het komt de gezondheid dus ten goede.'
Voor melkveehouders is het voeren van bierbostel niet bijzonder, omdat meerdere boeren dit doen. Nillessen mengt al jaren bierbostel door het rantsoen. 'Op dit moment voeren we weidegras met mais en dan is bierbostel de extra toevoeging met sodagrain en voor de structuur wat stro.' Wanneer tegen het najaar het bier weer vaker in de koelkast blijft liggen, gaat ook de prijs van bierbostel omhoog en vervangt Nillesen het door perspulp. https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2019/05/01/koeien-smullen-van-bierbostel

Bierdraf van de Cristal-brouwerij van Alken-Maes. Dat krijgen de 166 koeien van Raf Nagels dagelijks voorgeschoteld, en daar krijgt de landbouwer zelf dan weer applaus voor uit wetenschappelijke hoek. Want bierdraf, zo blijkt, doet koeien minder broeikasgassen uitstoten.
Van alle broeikasgassen die de Vlaamse landbouwsector uitstoot, neemt methaan (51%) het leeuwendeel op zich. Gaan ook nog via onze koeienen consoorten in aanzienlijke hoeveelheden de atmosfeer in: lachgas (26%) en CO2 (23%). 
“Methaan ontstaat bij vertering in de pens (de eerste maag van een koe, red.), en wordt opgerispt en uitgeademd”, aldus Sam De Campeneere van het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO). “Uiteraard willen we de uitstoot van dit gas terugdringen, en daarom onderzoeken onze specialisten al langer wat een koe dan best kan eten. Zij hebben nu een aangepast rantsoen voor melkkoeien uitgewerkt, waarbij het klassieke sojaschroot als voedingsmiddel vervangen wordt door restproducten zoals bierdraf en koolzaadschroot (afkomstig uit de olieverwerkende industrie, red.).”
Het blijkt de combinatie van dat bierdraf en koolzaadschroot te zijn die het ’m doet. “De koeien gingen hierdoor 13% minder methaan uitstoten per liter geproduceerde melk”, vervolgt De Campeneere. “Je hoeft ook geen andere grondstoffen, zoals extra soja, meer te mengen in het rantsoen van de koeien. De totale ecologische voetafdruk die de productie van een liter melk achterlaat, daalt zo met maar liefst 31 procent.”
“Zeker een kwart van het rantsoen van onze koeien bevat bijproducten uit de voedingssector”, zegt Raf Nagels, zaakvoerder van Melkveebedrijf Nagels uit Alken. “En dan voornamelijk bierdraf van de brouwerij en bietenperspulp van de suikerverwerking.”
Raf mengt overigens al twintig jaar restproducten uit de voedingsindustrie in het veevoeder. “Wij gebruiken bierdraf van de Cristal-brouwerij van Alken-Maes. Een mooie Limburgse samenwerking, dus. Elke maand nemen we zo’n dertig ton af. Bierdraf brengt overigens meer eiwitten aan in het dieet van de koe en stimuleert de spijsvertering. En niet onbelangrijk: de koeien eten het graag. Win-win, dus!” https://www.hln.be/in-de-buurt/alken/koeien-aan-het-bier-da-s-beter-voor-het-milieu-restjes-van-cristal-brouwerij-eindigen-in-de-trog-van-lokale-boerderij~a75c7ae1/

Benieuwd hoe bierdraf doet in relatie tot stikstofbeperkingen van de Nederlandse overheid

Minister Schouten wil dat in 2030 in tenminste de helft van de stikstofgevoelige natuurgebieden de stikstofdepositie onder de kritische grens is. Ook kondigde de minister aan dat de hoeveelheid eiwit in veevoer wordt teruggeschroefd. We vroegen aan universitair hoofddocent Jan Dijkstra (Dierwetenschappen) wat dit betekent voor de veehouderij...... “Koeien krijgen ruwvoer (gras, graskuil, hooi en snijmais). Dat moet je zien als het basismenu. Daar bovenop krijgen ze krachtvoer. Dat is de stuurbare eiwitbron om de kwaliteit en hoeveelheid van de melkgift te garanderen. Daarmee kom je tot een geoptimaliseerd totaalmenu voor de koe. Krachtvoer wordt geleverd door gespecialiseerde voerbedrijven, en bestaat voor een belangrijk deel uit bijproducten van voedingsmiddelen voor mensen. Denk aan aardappelvezels of bietenpulp. De voerbedrijven maken voeding op maat voor allerlei diersoorten en dus ook voor koeien. Zij kunnen relatief eenvoudig de hoeveelheid eiwit in het ‘recept’ terugschroeven.” https://www.wur.nl/nl/nieuws/Vijf-vragen-over-minder-eiwit-in-veevoer.htm

 Overigens zijn er meer restsromen van bierbrouwerijen bij veehouders:

Biergist is een reststroom die vrijkomt bij het brouwen van bier bij bierbrouwerijen.
Biergist bevat veel eiwit met een hoogwaardig aminozuren patroon en een hoog alcoholpercentage van 4,5 % op productbasis welke in de energiewaarde van de droge stof is verrekend.
Het is mogelijk om biergist aangezuurd te leveren hetgeen de houdbaarheid vergroot
https://vantriest.eu/nl/product/biergist/

Bij het brouwen van bier ontstaan diverse nevenproducten waaronder biergist. Het zetmeel uit de gerst wordt in meerdere stappen opgezet in suikers. Deze suiker wordt door toevoeging van gist omgezet in alcohol. Daarna wordt de alcohol gescheiden van de gistcellen. De ontstane biergist is een hoogwaardige eiwitbron voor varkens die ook nog veel energie bevat door het restant alcohol. Bij drogen in een droogstoof verdampt deze alcohol.
Algemene eigenschappen
Biergist is een vloeibaar voedermiddel. Het is goed verpompbaar en heeft een licht bruine kleur. Biergist bevat veel eiwit met een zeer gunstig aminozurenpatroon. Het bevat 4 tot 6% alcohol wat zorgt voor een hoge EW. Dit kan tevens een rustgevend effect hebben op de varkens waardoor er minder onderhoudsvoer nodig is. Het natriumgehalte is laag waardoor het goed past in de varkensrantsoenen.
Toepassing
Biergist is nippelwaardig. Op basis van drogestofaandeel in het rantsoen:
Biggen: max. 5%.
Vleesvarkens en zeugen: max. 10%.
Opslag & Houdbaarheid
Opslaan in zuurbestendige silo of bunker.
Circa 10 minuten roeren vlak voor indoseren.
Reinig de tank 1 á 2 keer per jaar.
Bij voorkeur te gebruiken tot 4 weken na leverdatum (zie datum leverbon).
Aanzuren zal de houdbaarheid van de biergist verlengen en verlies van droge stof beperken doordat daardoor de nog actieve gist afgedood wordt.

Productomschrijving
Biergist wordt geproduceerd bij het brouwen van bier. Afhankelijk van de gebruikte gist en het brouwproces varieert, het eiwit gehalte. Veel biergist wordt verwerkt tot gistproducten voor humaan gebruik. Daarnaast wordt biergist in gedroogde en vloeibare vorm afgezet als veevoedermiddel. Biergist bevat veel eiwit met een uitstekend aminozurenpatroon. Door de aanwezigheid van B-vitamines kan de gezondheid van de dieren positief worden beïnvloed.
..
Conservering
Biergist bevat over het algemeen nog actieve gistcellen, zeker bij hogere buitentemperaturen. Om de gistcellen zoveel mogelijk te inactiveren verdient het de aanbeveling om de biergist aan te zuren.
Opmerkingen
- Biergist bevat een hoog aandeel eiwit en is rijk aan aminozuren, met name lysine.
- Het eiwitgehalte is brouwerij specifiek.
- Biergist bevat circa 4,5 % aan alcohol.

Nevenproducten van bierbrouwerijen zijn interessant voor een duurzame productie van vlees en melk. In 2015 werd 715.000 ton daarvan afgezet naar de veehouderij. Bierbijproducten bevatten stoffen die positief zijn voor de diergezondheid en de technische prestaties.
In volume en op basis van droge stof profiteert de rundveehouderij het meeste van de bierproductie in Nederland en België. In 2015 werd ruim 95 procent van de 635.000 ton bierbostel afgezet bij rundveebedrijven en de overige 5 procent ging naar varkensbedrijven.
'In 2014 was dat totale afzetvolume 75.000 ton minder', zegt secretaris Wim Thielen van de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV). 'De extra stroom van het eiwitrijke veevoer was afkomstig van Belgische bierbrouwerijen.'
Brijvoerinstallatie
Vorig jaar is 80.000 ton biergist en voerbier met gemiddeld 12,5 procent droge stof afgezet in de varkenshouderij. 'Het is alleen interessant voor grote varkenshouders met een brijvoerinstallatie die deze eiwit- en energierijke producten vlot op kunnen voeren aan hun varkens', stelt Thielen.
Dat deze gistrijke producten de gezondheid van varkens stimuleren, onderschrijft ook Dirk Coremans van leverancier van veevoergrondstoffen Duynie. 'Biergist is een waardevolle eiwitbron voor varkens, rijk aan aminozuren en het bevat een relatief hoog gehalte aan darmverteerbare lysine. Dit draagt bij aan een efficiënte groei van vleesvarkens', vertelt hij.
Alternatief voor soja
'Biergist is vaak interessant geprijsd en dat maakt het tot een prima alternatief voor de eiwitbron soja. Het is jammer dat veel biergist wordt gedroogd en als poeder verdwijnt in gistpillen en de petfoodindustrie.'
Opvallend zijn de positieve gezondheidseffecten van twee specifieke stoffen in gistcelwanden. Bètaglucanen activeren de non-specifieke afweer. Ze stimuleren de activiteit van witte bloedcellen, de macrofagen. Dit bevordert de totale immuniteit in het dier.
Prebiotische werking
Daarnaast hebben de mannan-oligosacchariden (MOS) op gistcelwanden een prebiotische werking. MOS binden aan receptoren op de slijmlaag van de darmwand. Deze biofilm vormt een barrière voor het aanhechten van pathogene bacteriën zoals E. coli en salmonella en de passage van mycotoxinen. Daarnaast binden MOS mycotoxinen en pathogenen waardoor die onschadelijk worden voor het varken.
Ervaring leert volgens Coremans dat de varkens ook een beetje profiteren van de grote hoeveelheid alcohol in de biergist. 'Relaxte varkens houden meer energie over voor de productie van vlees.'

BIERTJE VOOR HET VARKEN
Varkensboeren voeren uit kostenoverwegingen naast soja steeds meer biergist aan hun varkens. Vooral grote varkenshouders met een brijvoerinstallatie weten er wel raad mee. Dat er een beetje alcohol in zit - 4,5% - is mooi meegenomen. De varkens worden er rustiger van. Is biergist ook geschikt voor hobbyvarkens en kleinschalig gehouden varkens?  
Velen denken bij biergist misschien aan bierbostel. Maar dat is een ander product. Bierbostel wordt van oudsher gevoerd aan koeien. Het dient om eiwittekorten in het rantsoen aan te vullen en het bevordert de penswerking. Het bestaat hoofdzakelijk uit de kaf- en eiwitdelen van de brouwgerst, waar de bierbrouwer de koolhydraten heeft uitgehaald. Biergist is iets anders. Het bevat ook een hoog aandeel eiwit, is tevens rijk aan aminozuren, met name lysine, en dat bevordert de groei van het varken. Maar in in biergist zit ook alcohol. Zo'n 4,5%.
Dat varkens wel van een biertje houden, is bekend. Menige varkenshouder heeft daar ervaring mee. Maar om alcoholhoudend voedsel aan te bieden aan een varken, gaat wat ver. Dat varkens in de industrie rustig gehouden moeten worden om goed te groeien, kan een reden zijn om biergist te verstrekken. Benevelde varkens zullen ook minder de neiging hebben aan elkaars staarten te gaan bijten. Een hobbyvarken dat genoeg beweging en afleiding krijgt, heeft echter geen alcohol nodig om zich prettig te voelen.
Redactie Levende Have/Bronnen: Nieuwe Oogst en OPNV

zaterdag 29 augustus 2020

Brandnetelbier

Brandnetel, Urtica, is een plantengeslacht waarvan in Nederland en België de grote brandnetel, Urtica dioica, en de kleine brandnetel, Urtica urens, voorkomen. Het geslacht kent tussen de 30 en 45 soorten, waarvan er 4 in Midden-Europa voorkomen. https://www.sensuelebieren.be/brandnetel

De geslachtsnaam 'Urtica' is afgeleid van het Latijnse 'uro', wat 'ik brand', betekent hetgeen verwijst naar het prikkende karakter van de plant. De soortnaam 'dioica' is samengesteld uit de Griekse woorden 'di', wat staat voor 'twee', en 'oecos', dat staat voor 'verblijf' of 'huis', dus 'tweehuizig, wat verwijst naar de scheiding van de mannelijke en vrouwelijke planten.
De Nederlandse naam Netel, zou zijn afgeleid van het woord 'Noedl', wat 'naald' betekent, een verwijzing naar de stekende brandharen. Maar de vezels van het kruid werden ook gebruikt om textiel mee te vervaardigen, voordat Vlas algemeen in gebruik kwam. 'Net' is dan de passieve vorm van 'ne', een term bekend in de meeste Indo-Europese talen, die verwijst naar spinnen of naaien. https://www.twortwat.nl/t-i/1249727106

Een vaste plant die tot 200 cm hoog kan worden, afkomstig uit de brandnetelfamilie. De Grote brandnetel is tweehuizig, er zijn dus aparte mannelijke en vrouwelijke planten. Brandnetel is een echte kosmopoliet, dat wil zeggen een cultuurvolger. Ze komen over de hele aarde voor. Het liefst groeien ze op stikstofrijke, wat vochtige plaatsen en hebben een voorkeur voor een goed bemeste bodem zoals bij composthopen of aan de rand van een akker. Ze horen tot de familie van de Urticaceae. In de oude indeling van plantengeslachten werden moerbei, hennep en hop er ook onder gerangschikt. Ze komen vroeg in het voorjaar op, nadat ze overwinterd hebben met hun onuitroeibare ondergrondse wortelgestel. De plant heeft uitsluitend stamper- of meeldraadbloemen De brandnetel bloeit van juni tot oktober met in trossen hangende bloemen. Na de bevruchting gaan ze bij de vrouwelijke bloemen hangen, deze trossen zijn 2 tot 5 cm lang, de individuele bloemen zijn groen en onopvallend. De bloeiwijzen van de mannelijke bloemen staan opwaarts of opzij gericht na de stuifmeelafgifte, de bloeitijd is van juni tot september.
Aanraking met brandnetels wordt gemeden door de mens, omdat de brandharen van de plant bij aanraking pijn doen. De bloemtrossen van de grote brandnetel hangen in okselstandige aren, van de kleine brandnetel staan ze rechtop. Beide brandnetels hebben brandharen aan de stengel en aan de bovenzijde en rand van het blad. https://www.sensuelebieren.be/brandnetel

Volgens een dame bij het Archeon zijn de bloemtrossen van de brandnetel lekker gebakken bij een omelet. 

De brandnetel heeft een sublieme, milde, kruidige smaak. Je kunt hem o.a. gebruiken zoals spinazie. Net als bij spinazie is het trouwens af te raden een netelgerecht nog eens op te warmen vanwege van het nitraatgehalte. Gebruik voornamelijk de jonge brandnetelstengels van de grote brandnetel. In het voorjaar smaken de ongeveer 20 cm lange stengels het beste.
De zeer jonge stengels kunnen als sla gegeten worden. Hiervoor moeten ze eerst even ondergedompeld worden in heet water en daarna fijngesneden. Je kunt ze tien minuten zachtjes gaar laten stoven in een beetje boter. Brandnetelkaas is een specialiteit uit Friesland.
Van brandnetels kan soep gemaakt worden. Ook de bladeren van de brandnetel kunnen voor consumptie gebruikt worden. Hiervoor moeten de bladeren, na het plukken, worden gedroogd op een droge en luchtige plaats. Hierna kan er van de gedroogde bladeren thee worden getrokken. Vroeger werden boter, vis en vlees in brandnetelbladeren verpakt om ze langer fris te houden. Het blijkt dat stoffen in brandnetel bacteriegroei tegengaan
En dan werd de brandnetel ook nog gebruikt voor brandnetelbier:
Waarschuwing: Eet rijpe planten niet rauw, dit is slecht voor de lever.

De bovengrondse delen van brandnetel zijn rijk aan betacarotenen, vitamine C, B1, B2, B5, B9, D, vitamine E en K1. De plant is zeer rijk aan mineralen o.a. boron, calcium, kalium (voor de vochthuishouding), magnesium, koper, silicium, ijzer, foliumzuur, siliciumdioxide, mangaan en in kleinere hoeveelheden, zink, zwavel en chroom. Tot 20 % aan kiezelzuur, kalium en nitraat kan in de plant voorkomen. De planten bevatten ca. 1-2% flavonoïden, speciaal glucoside en rutinoside van quercetine, isorhamnetine en kamferolie, maar ook isorhamnetine-3-O-neohesperidoside. In kleinere concentraties verschillende alifatische organische zuren (chlorogenzuur), maar ook hydroxycumarine scopoletine. Alleen in de grote brandnetel komt 0,03-1,6 % koffie-oylappelzuur voor.De stoffen die verantwoordelijk zijn voor het branden zijn met name acetylcholine en histamine.
De plant bevat veel chlorofyl, die gewonnen wordt en als E 140 kleurstof van voedsel en medicijnen wordt toegepast. De werkzame flavonoïden in de plant zijn vooral quercetine, kaempherol en isorhamnetine. De plant, maar vooral de wortel, bevat lignanen, chemische verbindingen die een voorstadium vormen van fyto-oestrogenen. https://www.twortwat.nl/t-i/1249727106

De brandnetel heeft groene, sterk zaagvormig bladeren met een donzige onderkant met haartjes. Het zijn deze haartjes die bij aanraking mierenzuur en histamine afscheiden. De gevolgen daarvan kennen de meeste mensen inmiddels wel. De brand van de kleine brandnetel is pijnlijker en steekt meer dan die van de grote brandnetel. Aan de top van de knop van iedere brandhaar zit een weerhaakje dat bij aanraking in de huid vast komt te zitten. Daarbij breekt de knop van de brandhaar af en komt een mengsel van stoffen in de huid die de brandende en langdurig aanhoudende pijn veroorzaken. Ook ontstaan op de huid lichtere, jeukende bultjes, die netelblaren worden genoemd. Dit prikkende effect kan vermeden worden door de brandnetel van onderen te benaderen (maar laat dat je niet ervan weerhouden om handschoenen aan te trekken). De haartjes staan namelijk schuin naar boven en steken dus niet als u de brandnetel onderaan plukt. https://www.twortwat.nl/t-i/1249727106

Wat te doen als je gebrand hebt aan een brandnetel
Kneus het blad van de weegbree en wrijf het over de jeukende plek. Werkt zeer goed als direct na het begin van de jeuk de plek ingesmeerd wordt.
In plaats van weegbree werkt ook hondsdraf tegen jeuk door brandnetels. Bijkomend voordeel; brandnetel en hondsdraf houden van dezelfde bodem- en schaduwomstandigheden dus waar er brandnetels staan groeit altijd hondsdraf. Kneus het plantje en wrijf de blaasjes ermee in. Dit kan ook gedaan worden met de bladeren van de klimop. Of anders modder gebruiken en laten drogen.
Heb je je geprikt aan een brandnetel, zoek naar de dovenetel (die met blauw gekleurde bloemetjes lijkt op de brandnetel), Het plantje staat altijd bij brandnetels in de buurt. Wrijf het prikkende deel in en je bent met luttele seconden van de jeuk af. https://www.twortwat.nl/t-i/1249727106

Er was er eens een tijd, heel lang geleden, toen er nog nauwelijks auto's waren, toen de bermen nog schoon waren en men nog nooit van zure regen gehoord had. In die tijd kon je sommige wilde planten gewoon eten. https://dier-en-natuur.infonu.nl/bloemen-en-planten/12646-wilde-kruiden-brandnetel.html

Dat is helaas niet meer, dus voor het plukken moet je nu wel op zoek gaan naar goede plekken, zonder uitlaatgassen en zonder honden...


Romeinse soldaten zouden brandnetels rond 400 na Christus mee naar het noorden hebben genomen. Zij haalden soms brandnetels over hun benen om het warm te krijgen. Hiervoor stampten ze de plant fijn in olie en wreven zich ermee in. De plant bevat histamine dat de bloedvaten openzet. De plant komt nog altijd voor bij Romeinse ruïnes in Noord-Europa. De Engelse benaming voor deze soort is ook is Roman nettle.  https://www.sensuelebieren.be/brandnetel

De bierbrouwers legden, wanneer er onweer uitbrak, een bosje brandnetels op de rand van de kuip, anders zou de bliksem het bier doen ‘omslaan’ of zuur maken. Voor het jaar 1000 werd er door de arme man nog al eens bier gebrouwen met brandnetels en brandnetelzaad. En van dat netelbier werden de man een sexueel opgewonden. De heilige Hildegard von Bingen schrijft stellig hierover: ′Het brandnetelzaad zou vurig in de liefde maken’. Andere kruidenboeken bevestigen dat later herhaaldelijk. Recent heeft de wetenschap de chemische verbindingen die hiervoor verantwoordelijk zijn kunnen identificeren. https://www.sensuelebieren.be/brandnetel

Met brandnetels kun je soep maken  of beignets, zoals hier te lezen: https://www.twortwat.nl/t-i/1249727106. Ernstig maakt er ook soep mee:

Ernstig... Re: Brandnetelbier
« Reactie #6 Gepost op: 29-01-2012 10:55 u »
Ik maak soms een heerlijk soepje van brandnetels:  kippetje laten trekken met een ui, zwarte peperkorrles ,wat foelie en laurier. PLuk op een plek waar geen sporen zijn van bv honden ( je wilt geen hondepies verwerken) een plastic zak vol frisse jonge brandneteltoppen. Was de toppen in een vergiet om aanwezig vuil te verwijderen. Blancheer de toppen heel kort, een seconde of 10 om de steekdingetjes onschadelijk te maken. Verwijder de steeltjes. Pureer de blaadjes met wat van de bouillon in de keukenmachine. Meng de gepureerde brandnetels met de bouilon. Bouillon afmaken met een scheutje room, peper en zout, wat kleine stukjes gebakken ui en spek. https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=19422.0

En ook al zijn er heerlijke receptenvoor brandneteltaart en pesto, zelf hebben we liever een prikkelend biertje... ... Ingrediënten
900 g brandnetelblaadjes
schil en sap van 2 citroenen, zonder waslaagje
450 g rietsuiker
bovengistende biergist of all purpose-gist
... Dit recept komt uit: Brouw het zelf van Richard Hood en Nick Moyle (Forte Culinair, 19,95 euro)

Zoals vorige keer al aangegeven kun je er ook bier me brouwen.

Van brandnetels kun je verbazingwekkend lekker bier maken. Op brandnetelsoep en -thee
hebben we het niet zo, ondanks de gezonde eigenschappen, maar brandnetelbier is van een
andere orde. Het is gemakkelijk te maken en erg lekker. Gebruik de frisse, groene topjes,
want dan krijg je het beste bier. Zorg dat al je apparatuur schoon is.
Benodigdheden 1 kilo jonge brandnetels, schil en sap van 2 citroenen, 500 gram rietsuiker,
25 gram wijnsteen, 1 theelepel biergist, grote pan, plastic trechter, flessen.
Bereidingswijze: Snijd de toppen van de brandnetels en gooi de wortels weg. Spoel ze kort
om insecten te verwijderen. Kook de brandnetels in circa 4,5 liter water. Zeef de vloeistof in
een grote pan, voeg citroenschil en -sap, de suiker en de wijnsteen toe. Vul het geheel aan
tot 4,5 liter en roer krachtig. Doe de vloeistof in een mandfles. Voeg de gist toe zodra de
vloeistof is afgekoeld. Laat hem drie tot vier dagen fermenteren en giet de gezeefde
vloeistof in gesteriliseerde flessen.
Uit Dick en James Strawbridge - Overleven op je eigen km2
Bron: De Stentor/ Deventer Dagblad, 18 januari 2012 https://www.roerstok.nl/per.auteur?article_id=1519224350

Recept uit een Engels boekje, 'Booze for free' : https://www.moestuinforum.nl/topic/12946-brandnetel-bier/ Daarbij was de vraag wat  'cream of tartar' zou doen. 

Gepost op: 28-01-2012 20:21 u »
Vandaag een stukje gelezen in de krant ( Limburger ) over het bereiden van brandnetelbier.
Benodigdheden voor 4.5 ltr : 1000 gr jonge brandnetels, 2 citroenen, 500 gr rietsuiker, 25 gr wijnsteen en biergist.
In dit recept is dus geen sprake van mout, het enige vergistbare wat gebruikt word is de rietsuiker.
Nu is de vraag of er al eens iemand brandnetels heeft toegevoegd aan zijn bier en hoe smaakt zoiets ?


Brandnetelbier
Brandnetels, suiker, water, gist, een appelsien, een citroen en wijnsteenzuur. Brandnetelbier is relatief gemakkelijk te brouwen en kan naar eigen smaak worden aangevuld met gember of een paardenbloemwortel. Je vindt genoeg recepten op het internet om aan de
Bij deze wetenschap zal je nooit meer op dezelfde manier kijken naar brandnetel (on) kruid en misschien overwegen om het toch zijn plaatsje te gunnen in de siertuin…
Bron: http://www.tuinadvies.be/artikels/10_tips_voor_het_gebruik_van_brandnetels.htm

Op 13 april 2020 postte Paul Hoftijzer een bericht over brandnetels op http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/traditie-brandneteldrank-licht-alkoholisch-schuimend/

...sommigen noemen het bier, ... Maak dit wel voordat de brandnetels gaan bloeien. Dus van nu is de tijd hiervoor. http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/traditie-brandneteldrank-licht-alkoholisch-schuimend/

En dan werd de brandnetel ook nog gebruikt voor brandnetelbier:
Benodigdheden
1 kilo jonge brandneteltoppen
500 gram bruine suiker
1 citroen
4,5 liter water
1 eetlepel gemberwortel
4 eetlepels gezuiverde wijnsteen
1 theelepel gedroogde gist met een bergje erop of 20 gram verse gist

BRANDNETELDRANK 
Nodig:
1 of 2 grote pannen en/of container ( bijvoorbeeld 2de hands zuurkoolvat van minimaal 15 liter)
30 beugelflesjes van ½ liter
( schaar, handschoenen, schuimspaan, 2 grote neteldoeken of keukendoeken of oud ( wel gewassen vitrage), zeef, trechter en veel zin)
En
12 liter water
5 mandjes vol brandnetel stengels met blad ( zo’n ruim honderd stuks of meer). Er mag gerust wat zevenblad of dovenetel door gemengd zitten.
1 ½ kilo tot 2 kilo rietsuiker
50 gram citroenzuur of wijnsteenzuur ( of het helft aan appelzuur)
2 zakjes droge gist of zakje wijn- of biergist
(eventueel wijngistzout)
( eventueel 1 onbehandelde citroen in schijfjes)
( eventueel 1 kopje koude zwarte thee – voor looizuur en zo)

pluk ... brandnetel uitlopers ( mogen best 30 cm. zijn). Spoel de brandnetel even onder stromend water. Kook dan de bladeren in twee grote pannen met samen ruim 12 liter water gedurende zeker een kwartier. Voeg dan aan het kookwater 1 1/2 tot 2 kilo suiker toe en roer dit tot het opgelost is. ... 50 gram wijnsteenzuur ... of .... 50 gram citroenzuur ... en in alle gevallen gist. Je moet het zure poeder en de gist pas toevoegen als het vocht lauw aanvoelt. ....  Dek de pannen af of giet het in een gistingsvat en laat zeker een hele dag ( dus 24 uur) op een niet te koele plek, maar zeker niet in de zon afgedekt met een doek staan. Laat het vervolgens zeker 4 dagen op een wat koelere plek verdere fermenteren. Schep met een schuim-spaan wel het schuim er regelmatig af en roer natuurlijk soms de pannen goed door. Wel steeds weer afdekken. Dan de vloeistof zeven ( zeef met neteldoek of iets vergelijkbaars) en bottelen in flessen, met een kurk en dan vastgebonden koel in je kelder of zo in het donker wegzetten.( ik gebruik meestal oude (beugel-)bierflessen en/of kroonkurken)
Niet te lang bewaren .... Het is in feite een drankje dat in een week klaar kan zijn.

Ook op https://zwerfspoor.files.wordpress.com/2018/09/brandnetelbier.pdf is een recept te vinden voor brandnetelbier met: 90 stengels van de Urtica dioica 9 L water - 11,5 gr biergist 1 kg suiker - 45 gr wijnsteenzuur (https://zwerfspoor.files.wordpress.com/2018/09/brandnetelbier.pdf)

Reken niet op een biersmaak, want dit smaakt echt niet naar gewoon bier. Als je het toch met iets bierachtigs wilt vergelijken, dan komt een ijskoud, verfrissend lagerbier het meest in de buurt, maar dan met aardeachtige noten en een duidelijke citrusbite. De beste beschrijving die we ooit hoorden: als gemberbier maar zonder de warmte van gember. Het is een grappig gratis extraatje voor een zomerbarbecue en je kunt het mixen met limonade of bronwater. https://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/recepten/brandnetelbier/recipe-starter-728803.html?cookie_check=1596231196

Dat zal ik ook eens gaan maken...

zaterdag 22 augustus 2020

Paardenbloemengusher

De paardenbloem (Taraxacum officinale) is een soort uit de composietenfamilie (Asteraceae). In deze familie zijn bloemen sterk gereduceerd en klein en staan ze dicht bij elkaar in een bloemhoofdje. Paardenbloemen zijn heel algemeen. In april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. Dat neemt niet weg dat bepaalde micro-soorten en secties zeldzaam kunnen zijn. Een andere naam is Dadelion
De paardenbloem komt van oorsprong voor in Afrika, Azië en Europa en is door toedoen van de mens over veel andere plaatsen verspreid. Het bloemhoofdje van de paardenbloem lijkt op een bloem, maar is feitelijk samengesteld uit een groot aantal kleine bloemetjes. Het bestaat uit alleen gele lintbloemen. De pappus bestaat uit haren en kan beschouwd worden als een gereduceerde kelk. Zie voor verdere uitleg composietenfamilie. De stengel is altijd hol en heeft nooit bladeren. De bladeren staan in een bladrozet bij elkaar. Ze zijn diep ingesneden tot bochtig getand. Bij kneuzing vloeit uit de plant een witte, melkachtige vloeistof, die paardenbloemenmelk wordt genoemd. Deze laat bruine vlekken achter.
De wortel is een penwortel die decimeters diep de grond in kan dringen. Wanneer hij afbreekt op behoorlijke diepte kan deze zich herstellen en meerdere rozetten geven. https://www.sensuelebieren.be/paardenbloem

Paardenbloemen komen overal ter wereld voor. Bij voorkeur op graslanden maar ook gewoon langs de kant van de weg in bermen en langs sloten. Vooral in het voorjaar staan de bermen er vol mee maar ook in augustus is er nog een tweede bloeiperiode. Veel mensen zien de paardenbloem als een onkruid maar dat is zeker niet waar. Je kunt dat al zien aan de officiële naam die ‘Taraxacum officinalis’ luidt waarbij ‘officinalis’ staat voor ‘geneeskrachtig’. Er is dus meer aan de hand met de paardenbloem. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/157489-kruidenwijsheid-de-paardenbloem-taraxacum-officinalis.html

Vooropgesteld dat er wel zo’n 250 soorten paardenbloemen (Taraxacum officinale) zijn, komen ze allemaal uit de zogenaamde composietenfamilie (Asteraceae). Ze komen op in mei en het lijken polletjes met kleine bloemen die dichtbij elkaar staan. De wortel is een penwortel en kan heel diep staan. Dit maakt de paardenbloem verwijderen dan ook erg lastig.
De voortplanting vindt op een ingenieuze wijze plaats. Men noemt het apomixie en dat wil zoveel zeggen dat het vruchtbeginsel uit kan groeien tot zaad zonder de eicel te bevruchten. De paardenbloem kloont zichzelf als het ware. Overigens kan de paardenbloem zich ook voortplanten door middel van bevruchting.
De basis van de paardenbloem is te vinden op verschillende continenten, zowel Europa, als Azië en zelfs Afrika. Inmiddels vinden we de paardenbloem op nog veel meer plaatsen. Dit heeft de mens in de loop der eeuwen bewerkstelligd. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/170965-de-paardenbloem-eetbaar-en-genezend.html

In Friesland heet paardenbloem  Hijnsterbloem, op Texel heeft men het over konijneblad. Vaak ook brievenbesteller genoemd vanwege de door de lucht vliegende vruchtpluizen. In heel Europa door jonge meisjes weggeblazen om te weten of hij (of zij) de ware wel is.
De paardenbloem (Taraxacum officinale) is een soort uit de familie der composieten. In deze familie zijn bloemen sterk gereduceerd en klein en staan ze dicht bij elkaar in een bloemhoofdje. Paardenbloemen zijn heel algemeen. In april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. De paardenbloem komt van oorsprong voor in Afrika, Azië en Europa en is door toedoen van de mens over veel andere plaatsen verspreid. http://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-paardenbloem/

Vanaf ongeveer april zie je ze overal verschijnen. Vooral op weilanden of braakliggende terreinen zie je overal hun gele bloemenhoofdjes de kop opsteken. Nét zo gemakkelijk worden ze ook weer afgemaaid want ja…Het is tenslotte maar onkruid! Maar, de kruidenkennis leert ons dat de paardenbloem heel veel nuttige eigenschappen heeft en verder is het blad gewoon eetbaar net als sla. Je moet daarvoor dan wel zoveel mogelijk de jonge blaadjes gebruiken want ouder blad wordt wat bitter van smaak. Zo kun je bijvoorbeeld je konijn of cavia ook echt blij maken met een handje paardenbloemblad. Ze zullen er van smullen. De bladeren zijn rijk aan vitaminen A, B, C en D en aan kalium, zink, ijzer en calcium.

Weinig mensen weten dat de gele bloemhoofdjes van de paardebloem eetbaar zijn. Meer nog, ze zijn nog lekker ook en heel erg gezond.  Paardenbloemen bevatten lecithine, een stof die ons lichaam broodnodig heeft voor een goede hersenfunctie en een normaal cholesterolgehalte. Paardenbloemen kan je gemakkelijk introduceren in je voedingspatroon door er heerlijke gelei van te maken, die ze vroeger 'arme mensenhoning' noemden.  De gelei smaakt inderdaad lichtjes naar honing.  https://www.sensuelebieren.be/paardenbloem

De paardenbloem is feitelijk heel gezond en het is zeker aan te raden deze met enige regelmaat te eten. De paardenbloem bevat linolzuur, linoleenzuur, palmitinezuur, tanninen, oleïnezuur, fenolzuren, slijmstoffen, flavonoïden en vitaminen B1, B2, B3 en C. Verder de mineralen seleen, calcium, chroom, zink, magnesium, mangaan en zwavel.
Het blad is iets anders opgebouwd en bevat veel fytonutriënten, carotenoïden en vitaminen A, B1, B2, C en E. Verder bevat het de mineralen zijn calcium, ijzer, mangaan, magnesium, seleen, natrium, silicium, fosfor en koper. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/170965-de-paardenbloem-eetbaar-en-genezend.html

We zijn de laatste paar decennia alleen verwend met zachte, zoete groenten waar je niet veel moeite voor hoeft te doen met kauwen en proeven. Maar met het gegeven dat reguliere groenten en fruit steeds minder voedingswaarden hebben, kan het best interessant zijn om buiten de plantenbox te denken en te genieten van wat er vrijlijk in de natuur groeit en bloeit. https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/gratis-eten-paardebloem/

Het vroege voorjaar is de beste tijd om paardenbloemblad te eten. Bij voorkeur voordat de bloem zich ontwikkeld heeft. Het heeft dan de beste smaak en de meeste voedingswaarde. In de late lente en in de zomer zijn ze ook te plukken alleen smaken ze dan wat bitterder. Pluk dan vooral de net ontkiemde blaadjes.
Ook de bloemen zelf zijn te eten. Neem dan het middelste van de bloem (het hooi) en gebruik het bijvoorbeeld ter garnering van de salade. http://www.biobudget.nl/tip/paardenbloem-heel-biobudget/

Je kunt inderdaad de bladeren van een paardenbloem opeten, meer nog, je kunt de hele paardenbloem eten van wortel tot bloem. https://www.startpagina.nl/v/eten-drinken/voedingsmiddelen/vraag/167228/paardebloemen-eten/

Welke delen zijn bruikbaar?
Dat is ook weer zo mooi. Álle delen zijn bruikbaar. De bloemen, bladeren, wortels en zélfs het sap in de stengel.
...
De bloem is gewoon eetbaar en smaakt wat zoetig. Je kunt ze gebruiken om de salade mee te versieren maar er wordt ook wel bier en wijn van gemaakt. Bijvoorbeeld in België geniet men graag van een glas ‘Fantome Pissenlit’ bier, wat gebrouwd wordt in Wallonië.
...
Ook het blad kan in een salade gebruikt worden maar, je kunt er ook heel goed thee van trekken of een tinctuur van maken. Het blad is het sterkste deel van de plant voor een vochtafdrijvende werking en dus heel goed toe te passen als je aan het afvallen bent. Het is gemakkelijk te verkrijgen in de natuurwinkel als je geen zin hebt om het weiland op te trekken. De thee zet je door 1 á 2 theelepels verse bladeren of, een half tot 1 theelepel gedroogd blad in een kopje gekookt water 5 tot 10 minuten te laten trekken, zeven en dan drinken.  https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/157489-kruidenwijsheid-de-paardenbloem-taraxacum-officinalis.html

De blaadjes van een paardenbloem zitten boordevol mineralen als magnesium, koper, calcium en ijzer en bevatten het halve alfabet aan vitaminen. De smaak is een beetje bitter, maar dat los je makkelijk op: een paar blaadjes door je salade en je proeft ze amper nog. Of stoom, wok of verwerk in een soep het bittere randje er gewoon af. https://www.elleeten.nl/eten-drinken/weetjes/a25005155/paardenbloem-eten-gezond-of-giftig/

De jonge blaadjes kunnen als Molsla in het voorjaar gegeten worden in een salade, ook de bloemen kan men eten. Het witte melksap is licht giftig, het zit in alle bovengrondse delen. Paardebloemen zijn een belangrijke honingleverancier, een plant waar bijen zelf sterk de voorkeur voor hebben. https://plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/paardebloem.htm#:~:text=De%20jonge%20blaadjes%20kunnen%20als,sterk%20de%20voorkeur%20voor%20hebben.

De paardenbloem is een beetje een duffe boerenkinkelbloem. Je zet hem niet in een vaas, wil hem liever niet in je gazon zien staan en gebruikt de bloem al helemaal niet in je te eten. Wat dat laatste betreft … toch doen! Paardenbloemen zijn bijzonder voedzaam namelijk. En ook nog eens lekker, feestelijk en zonnig om te zien.
Het voorjaar is de beste tijd om paardenbloemblad te eten. Bij voorkeur voordat de bloem zich heeft ontwikkeld kan die in je pan gehakt worden. Het blad heeft dan de beste smaak en de meeste voedingswaarde. In de late lente is het blad ook te plukken, alleen smaakt dat dan wat bitterder. Pluk in die echte zomermaanden vooral de bloemen. Gaat de paardenbloem eenmaal stuiven, tja … dan is het gedaan met het eten. https://lekkergezond.nl/dossiers/groente/zo-gebruik-je-paardenbloemen-in-de-keuken/

Het paardenbloemblad en of de paardenbloem past goed bij knoflook, bieslook en iets zoets zoals honing.
De paardenbloemen kun je stomen, wokken, in je thee stoppen of de gele blaadjes over een salade strooien. Rauw paardenbloemblad kun je, goed fijngesneden, ook prima door een zomerse stamppot stampen. https://lekkergezond.nl/dossiers/groente/zo-gebruik-je-paardenbloemen-in-de-keuken/


Paardenbloemthee kun je gemakkelijk zelf maken. Je plukt paardenbloemen op een plaats waar je zeker bent dat er geen giftige stoffen of onkruidverdelgers worden gebruikt. Je laat deze een paar uur in een oven op 50 graden drogen.
Daarna kun je de gedroogde paardenbloemen langere tijd bewaren in een donkere gesloten papieren zak en gebruiken voor een heerlijke paardenbloementhee.

Paardenbloemstroop:

Maria Treben maakt een siroop van paardebloemen. ‘Vier handen vol paardebloemen doet men in een liter koud water. Deze brengt men langzaam aan de kook. Hierna neemt men de pot van het vuur en laat men het een nacht staan. De volgende dag giet men alles door een zeef., laat deze uitlekken en perst met beide handen de bloemen goed uit. In dit sap doet men een kilo ruwe suiker en een halve citroen in schijfjes gesneden (zonder schil, tenzij onbespoten). Men roert alles goed door elkaar… Men zet de pot zonder deksel op het vuur. Om alle vitaminen te behouden, schakelt men op de laagste vlam. Zo verdampt het water zonder te koken. Men laat de massa één of twee keer afkoelen om na te gaan of de siroop stijf genoeg is. Het mag niet te dik worden, omdat het anders na lange tijd zou versuikeren; maar ook niet te dun, want dan zou het zuur kunnen worden. Het moet een echte dikke siroop zijn, die op een broodje of op de boterham heerlijk smaakt.’ https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/gratis-eten-paardebloem/

En aangezien dit geen kruidenblog is maar een bierblog:

De Hysteriaaah, een bier van zytholoog Andy Jacobs is gebrouwen met paardenbloemen. Het bier wordt elders verder toegelicht.
Beschrijving: Belgisch blond speciaalbier, van hoge gisting, met nagisting in de fles, ongefilterd.
Ingrediënten: 5 granen (gerst, tarwe, haver, rogge & maïs), Belgische hop, eigenbereide paardenbloemhoning, gedroogde paardenbloemwortels, kruiden, gist, water.
Alcohol: 7 %

Matsjeu Hysteriaaah!
COMMERCIAL DESCRIPTION
5 granen, Belgische hop, paardenbloem. http://www.matsjeu.be/

Het bier wordt gebrouwen door Brouwerij Anders voor biersommelier Andy Jans. Hij stelde "Hysteriaaah!" samen ter ere van zijn grootvader "Matsjeu". Het is een  degustatiebier uit Munsterbilzen gebaseerd op het traditionele boerenleven van de grootvader: granen en bloemen. De symboliek van krankzinnigheid verwijst naar de rijke geschiedenis die Munsterbilzen heeft omtrent de opvang van geesteszieken. 
Volgens de website (www.matsjeu.be) heeft het een zoete aanzet van paardenbloemhoning en moutsuikers gevolgd door heerlijke kruidige aroma's. De 5 granen maken het mondgevoel zacht, volmondig en romig. De Belgische hop en paardenbloemwortels zorgen voor een lekkere kruidige en bittere afdronk https://www.sensuelebieren.be/hysteriaanh-matsjeu

Wazig oranjekleurig bier met een witte snelzakkende schuimkraag. Fruitig in de neus: perzik, meloen. Smaak: bitterig Mondgevoel: gemiddeld met matig koolzuur en fruitige afdronk.

Lambikstoemper heeft het ook geproefd en dit was zijn beschrijving:

Beschrijving: Belgisch blond speciaalbier, van hoge gisting, met nagisting in de fles, ongefilterd.
Ingrediënten: 5 granen (gerst, tarwe, haver, rogge & maïs), Belgische hop, eigenbereide paardenbloemhoning, gedroogde paardenbloemwortels, kruiden, gist, water.
Geproefd: Fris en groenig aroma, licht kruidig én granig, met iets van tarwe in de neus. Een beetje “donker” van smaak, kruidig doch niet overdreven, gemout, met een mooie bitterheid (28 IBU) die blijft hangen in de vrij droge nasmaak. Heeft een “speciaal” smaakje, doch zeer toegankelijk en smakelijk. Zeer zacht zoet, iets feller (maar nog steeds erg zacht) bitter en zacht gekruid van smaak.

Wat is de smaak van de paardebloemen als je die in deze hoeveelheid voor 20 minuten kookt? Hoe sterk is de smaak en past dit bij dit bier? Ik weet dat brouwerij Fantome een paardebloemenbier maakt (Pissenlit), dus het zal vast passen. https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=15253.0

Brouwerij - Brewery - Brasserie:
Fantome - Soy
Bierstijl - Beer style - Style de bière : Saison
Alcohol: 8 %

Opgericht in 1988 en gevestigd in Soy, Wallonië, is dit een echte ambachtelijke familiebrouwerij. Ze maken eigenlijk alleen Saisons (of Farmhouse Ales) en hun bieren zijn altijd veel populairder en bekender geweest in de UK en VS dan in België ... De Pissenlit is een Saison van 8% gebrouwen met paardenbloemen https://www.facebook.com/DeBierbrigadierTilburg/photos/a.1326718234018776/1741264729230789/?type=1&theater

HoppyBastard from Nebraska
...
APPEARANCE: pours a hazy, dark, copper color with two fingers tan head that slowly dissipated until an unbroken cap remained, highly carbonated, heavy lacing on the glass.
SMELL: bread, farmhouse funk, apple cider and cloves.
TASTE: initially sweet and citrusy with some farm house funk and a somewhat sour note on the finish, the 8% ABV is present.
PALATE: highly carbonated and medium body.
OVERALL: this is a good Saison if you enjoy the sour note, it's beautiful to look at and the 8% ABV is definitely perceptible but I would recommend to anyone who enjoys the style.

Snowcrash000 from Germany
...
Pours a slightly cloudy, deep amber coloration with a medium, frothy head. Smells of biscuity, slightly caramelly malt, some distinct honey sweetness and fruity esters and well as lighter herbal accents. Taste is dominated by sweet malts and honey accents, nicely balanced against some fruity and slighty spicy yeast esters of tart green apple, gooseberry and clove, as well as hints of darker fruit such as plum and raisin, with some herbal accents coming through in the aftertaste. Finishes bittersweet, with a light tartness and some malty and fruity notes lingering in the aftertaste. Full mouthfeel with a medium body and carbonation.
Quite a rich, dark and malty Saison that is sweeter than I'm used to from the style, with a certain honey note and some darker fruits rounding out the typical fruity yeast esters, as well as ligher herbal and spicy accents and a good, hoppy bitterness in the finish. While it's perhaps just a tad too sweet for my personal taste, it's still works out very nicely, with the light tartness and distinct bitterness balancing things out nicely, as well as a great general harmony of sweet, fruity, tart, bitter and herbal/spicy elements.

eric5bellies from Australia
...
A - Pours a clear copper colour with an off White head that dies quickly to a film
S - Marmalade aromas with some mild spice
T - Some nice dark citrus fruits with a spicy dry finish
M - Full bodied and medium carbonation
O - Worth seeking out but not much sign of the dandelion

Het is ook eenvoudig zelf te maken:

Paardenbloemen (Taraxacum officinale) zijn vrijwel overal ter wereld te vinden. Net als brandnetel bier is paardenbloemen bier diep geworteld in de traditie van het brouwen van medicinale kruiden bieren. Het wordt vooral gebruikt als tonicum (de plant is een rijke bron van bètacaroteen en vitamine C) maar biedt ook gezondheidsvoordelen bij leveraandoeningen, urinewegproblemen en diabetes. De bloemen worden gebruikt om wijn te maken en zijn een goede bron van wilde gist. Ik hou meer van het bier vanwege de gezondheidsvoordelen dan van de smaak.
...
Breng het water aan de kook en voeg het verse groen en de gedroogde wortels toe. Kook 20 tot 30 minuten, voeg dan de bruine suiker, de gember, de optionele citroenen (pers ze eerst, dan doe ze ook in het brouwsel), en de creame of tartar toe. Kook nog eens 5 minuten.
Haal de pan van de haard en plaats hem (met het deksel erop) in koud water. Ververs het koude water twee of drie keer tot uw bier lauw is (ongeveer 21°C).
Alles door een Zeef en dan in een fermentor (fles, pot of wat u ook gebruikt), voeg de gist (wild of commercieel) toe en plaats er een luchtsluis (of schone handdoek) op.
Fermenteer 7 dagen. Begin te tellen wanneer de gisting actief is (dit kan 2 tot 3 dagen duren met een wilde giststarter), dan in een fles afvullen. Ik gebruik geen suiker. De gisting is actief, dus ik gebruik graag een gerecycleerde sodafles met schroefdop om eventuele overtollige carbonatatie te controleren en indien nodig vrij te geven door de bovenkant langzaam te openen. Het bier is bedoeld om jong te drinken, meestal na 7 tot 10 dagen.
Baudar, Pascal. The Wildcrafting Brewer: Creating Unique Drinks and Boozy Concoctions from Nature's Ingredients. 

Uit het boekje: “Drink je gezond”; auteur onbekend.
Een heerlijk fris bier waarbij de paardenbloem de bittere smaak geeft en de gember en de citroen voor de frisheid zorgen. Let op: mijn biertje bleek wel 8 procent alcohol te bevatten en dat zou je niet denken als je het proeft.
Mogelijk is het bier ook geneeskrachtig vanwege de vochtafdrijvende, activerende en ontstekingsremmende eigenschappen van de ingrediënten. In het oorspronkelijke recept gaat er 25 gram wijnsteenzuur (drogist) in, maar ik vond het erg zuur.
Let op. Je kunt dit recept niet maken met wijnsteenbakpoeder uit de natuurvoedingswinkel, dat is iets anders en het smaakt niet zuur maar verschrikkelijk bitter.
Ingrediënten:
- 225 gram bloeiende jonge paardebloemplanten; onbeschadigd met wortel en al
- 4,5 liter water
- 15 gram gemberwortel, gesneden en gekneusd
- gele schil en sap van 1 biologische citroen
- 450 gram bruine basterdsuiker (rietsuiker kan ook)
- 12 gram wijnsteenzuur
- 7 gram gedroogde gist


SCHUIMIGE PAARDENBLOEMDRANK
Nodig:
Minstens 30 jonge, hele liefst al bloeiende paardenbloemplantjes met wortel er al.
5 liter kokend water
1 onbehandelde citroen
Stukje verse gemberwortel
2 zakjes droge gist, of gist voor bier of wijn (all purpose type)
½ kilo rietsuiker
25 gram wijnsteenzuur, of citroenzuur (en wat minder als je er een kopje koude zwarte thee bijvoegt) of een mengsel van deze drie
Zet de paardenbloemen een uurtje in koud water, was ze daarna nogmaals en verwijder de haartjes van de wortels met een groenteborsteltje, een dunschiller of wat je maar gemakkelijk lijkt. Daarna nogmaals spoelen.
Neem een pan met 5 liter kokend water en voeg daar de complete paardenbloemen, de schil van de citroen ( dus dun afschillen en dan liefst zonder het wit) en de gember in dunne plakjes (hier de schil eraf snijden). Kook alles zeker 10 minuten goed door. http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/traditie-snelle-paardenbloemdrank-of-bier/

paardenbloembier is een traditioneel Wales recept. En lekker!
Een beetje bitter (paardenbloem) en verwarmend (gember).
De bittere smaak stimuleert de leverfunctie, de gember geeft het lichaam nieuwe kracht.
Je zou dus kunnen zeggen dat het gezond is om hier een glas van te drinken.
Je kunt het zo maken:
Je steekt wat paardenbloemen uit, met wortel en al. Voor 5 liter bier gebruik je 225 gram.
Goed wassen en schoon schrobben is logisch.
Doe dan in een grote pan:
*de 225 gram paardenbloemen (heel laten)
*4.5 liter water
*15 gram gemberwortel in kleine stukjes
*dunne schil van 1 biologische citroen
Breng dit alles aan de kook en laat het ruim 10 minuten zachtjes doorkoken.
Dan zeef je alles eruit en vangt het sap op, giet dit sap op 450 gram bruine suiker en 15 gram wijnsteenzuur.
Goed roeren tot de suiker is opgelost. (andere suiker kan ook)
Laat het helemaal afkoelen.
Het heeft een onheilspellend kleurtje, maar vrees niet!
Het gaat helemaal goed komen.

Doe het wijnsteenpoeder ( of de variatie erop) en de suiker in een gistingsbak.
Giet de gekookte paardenbloemvloeistof bijna nog kokend door een zeef hier bij. Nu blijven roeren tot de suiker is opgelost.
citroenPers intussen de rest van de citroen uit en voeg dat samen met de gist bij de vloeistof als deze minder dan 30 °C is geworden. Weer goed doorroeren en met een kaasdoek of een oud stuk ( wel gewassen) vitrage afdekken. 5 dagen op een warme, tochtvrije plek wegzetten. Wel een paar keer per dag de vloeistof omroeren.
Na vijf dagen de bier door een zeef met kaasdoek filteren en in beugelbierflesjes afvullen ( ik gebruik gewoonlijk hiervoor groschflesjes van een ½ liter). Als je na een week koel wegzetten een flesje voorzichtig openmaakt en als men zoals normaal een stevig sissen hoort is de paardenbloembier klaar om van te genieten.  Wel lekker koud drinken. Net als brandnetelbier met wat ijsblikjes. http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/traditie-snelle-paardenbloemdrank-of-bier/

Daar zie ik een nieuw projectje : brandnetelbier!?

Maar eerst even dit projectje beschrijven: Op een lentedag tijdens een picknick zagen we om ons heen een hoop paardenbloemen. Spontaan hadden we het over bierbrouwen en kwam naar voren dat we met paardenbloemen dat ook konden doen. Dus gingen we plekken en binnen een uurtje hadden we meer dan genoeg. Thuis het geplukte spul gewassen en gekookt.Ik volgde het recept op http://de-gulle-aarde.blogspot.com/2012/05/paardenbloem-bier.html.  In plaats van citroenschil gebruikte ik citroensap uit zo'n flesje. Ik had geen gember en geen rietsuiker. Na het koken de boel gezeefd en na het afkoelen het gist erin gedaan. Daarna in Grolschflessen gedaan. Bij een paar deed ik citroenlimonade-siroop 

Na weekje gekeken en het zag er goed uit. Uiteindelijk is één van de flessen wel geklapt en de anderen bleken bij openen gushers. Bij de eerste vloog zelfs de beugel eraf bij het openen!? 

Hoe smaakte het?
Zuur. Qua uiterlijk deed het denken aan Rivella. De geur was muf. Er was wel ontzettend veel bruis. De friszure smaak had geen bitterheid. Bij een flesje zat er nog wat paardenbloemblaadjes in, maar dat heeft de smaak niet negatief beïnvloed volgens mij. In de afdronk zit wel wat plakkerige alcohol, maar over het algemeen proeft het niet zwaar. 

Omdat het zo spontaan en snel gemaakt is heb ik geen metingen gedaan van het soortelijk gewicht, zodat ik geen uitspraken kan doen over het alcoholgehalte, helaas. 

woensdag 12 augustus 2020

Milkshake Pale Ale

Ik dronk laatst een Milkshake Pale Ale. Het was niet zo zoet als dat ik dacht. Het smaakte zacht en zoet, met mangosmaak. Dat stond trouwens ook op het etiket:

CRAZY, HAZY, FRESH AS A DAISY

A MILKY SHAKE, A SWEETY FLAKE

LET’S CALL IT THE LIQUID FRUIT CAKE

De Liquid Fruit Cake is een romige, troebele milkshake pale ale vol met mango, passievrucht en lactose. Superfruitig en heerlijk doordrinkbaar. https://www.craftbeerstore.nl/product/liquid-fruit-cake/

Liquid Fruit Cake

Stanislaus Brewskovitch Craft Beer

Pale Ale - Milkshake

6% ABV

25 IBU


A nice hazy fruity slightly bitter milkshake pale ale packed with lactoses, mango and passionfruit.

https://untappd.com/b/stanislaus-brewskovitch-craft-beer-liquid-fruit-cake/3407747

Liquid Fruit Cake Brand Stanislaus Brewskovitch Craft Beer Reference 4793 ... Liquid Fruit Cake by Stanislaus is a Milkshake Pale Ale with an alcohol content of 6%. A nice and frizzy fruity slightly bitter Milkshake Pale Ale full of lactoses, mango and passion fruit. https://www.debiertonne.shop/en/pale-ale/26157-liquid-fruit-cake-3803201220904.html

De Liquid Fruit Cake is een romige, troebele milkshake pale ale vol met mango, passievrucht en lactose. Superfruitig en heerlijk doordrinkbaar. Brouwerij: Stanislaus Brewskovitch Craft Beer, Enschede – Nederland. https://www.biergarage.nl/product/stanislaus-liquid-fruit-cake/

Mango, dat proefde ik. Echt zo'n fruitsoort met zachte smaak. 

We kennen, denk ik, allemaal wel de populaire versie van het verhaal hoe de IPA (India Pale Ale) is ontstaan. Voor degenen die dit verhaal nog niet kennen zal ik proberen het zo beknopt mogelijk uit te leggen. Aangezien ik het niet over ontstaan van deze bierstijl wil hebben maar over de ontwikkeling. door Dennis Hofman  In de tijd van de Engelse kolonisatie in India dronken de aristocratische Engelsen graag een pale ale, oftewel een blond bier. Het grote probleem was alleen dat als een pale ale een reis van vier maanden moest afleggen per boot, van Engeland naar India, het bier was al bedorven voordat het gedronken kon worden. Brouwen in India was vanwege de temperatuur aldaar geen optie, dus verzonnen de Engelsen iets anders. Alles voor het bier natuurlijk. Door het alcoholgehalte te verhogen en meer hop toe te voegen, ging de houdbaarheid omhoog. Dat het blond biertje bitterder ging smaken werd voor lief genomen en zo ontstond de IPA, een bitter blond bier! ... Sinds dit populaire bier opnieuw zijn intrede heeft gedaan, is er veel ontwikkeling geweest, waardoor de IPA steeds interessanter wordt. Uiteindelijk is het niet meer alleen het bittere blonde bier, maar wordt er ook bij de IPA lustig op los geëxperimenteerd, zodat er ook binnen deze bierstijl ontzettend veel substijlen bij zijn gekomen. Want inmiddels zijn er Session IPA's, Black IPA's, Eastcoast en Westcoast IPA's , White IPA's , Brut IPA's , Winter IPA's , DIPA's, Tripel en zelfs Quintuple IPA's ... Vorig jaar zomer was de IPA bij ons zelfs het meest gedronken bier en nog steeds worden we overspoeld. Elke zichzelf respecterende brouwer, die wil meetellen in bierland, heeft inmiddels wel één of meerdere ie- pa's in het assortiment. Maar wil je een toegankelijke of een onderscheidende IPA? Want tja, het moet ook verkocht worden. Het is niet zo dat je een bier kan brouwen, er meer hop bij in gooit en zo een IPA van wereldklasse hebt. Moet het bier flink bitter, fruitig, juicy of juist makkelijk drinkbaar en echt dorstlessend worden? Of misschien een combinatie van dit alles..... En dan heb je nu ook nog, sinds een jaar of drie de Milkshake IPA die een flinke opmars aan het maken is. Een wat? Milkshake? Ja een Milkshake!! Voor deze creatie gaan de credits naar Omnipollo. Deze Zweedse brouwerij - die flink naam heeft gemaakt in de wereld van craft beer - is hier mee begonnen. Daarna hebben meerdere brouwerijen het voorbeeld gevolgd. Er zullen vast mensen zijn die dit hoofdschuddend zitten te lezen. Een ander zal een glimlach op het gezicht krijgen en dit toejuichen. Gekte of mooie ontwikkeling? Ik vroeg me af: Hoe wordt dit bier gebrouwen? Wat blijkt: Er wordt simpelweg lactosesuiker toe gevoegd en daarnaast nog meer fruit en kruiden dan gebruikelijk waardoor je als het ware een New England IPA (NEIPA) 2.0 creëert. Een bier die meer op een tropisch vruchtendrankje lijkt dan op een standaard IPA. Zoetig met een dikke body. Hiervoor geldt natuurlijk wederom dat over smaak niet valt te twisten. En daarom ook mijn vraag. Slaat de bierwereld hier in door of moeten we dit ook zien als een mooie ontwikkeling? Kom maar door... https://www.bierista.nl/actueel/milkshake-ipa

Ah, weer war geleerd! Ik wist niet waar NEIPA voor stond.

WTF Is a Milkshake IPA?

In January 2015, Jason Alström, co-founder of BeerAdvocate, famously reviewed Tired Hands Brewing’s HopHands, one of the cult brewer’s most coveted pale ales. He gave it a devastating 2.74 out of 5. “Milkshake beers are not a trend or acceptable with traditional or even modern styles,” Alström wrote.
Boy, was he wrong. Tired Hands owner and brewmaster Jean Broillet IV promptly responded by creating 22 milkshake IPAs by the end of 2016 — and other brewers followed.

Milkshake IPAs may not be traditional, but they are most certainly a trend, and one that has sustained three years and counting. In fact, the “category” has inspired brewers to experiment with lactose, fruit, spices, and hop additions in a variety of ways, with relatives and predecessors in the smoothie and hazy IPA category. Contrary to curmudgeonly belief, milkshake IPAs, smoothie IPAs, and even slushie IPAs exist, and they’re filling up taprooms and coolers with their thick, sweet haze. Here’s what they are, why you may suddenly be seeing IPAs that look like tropical ice cream shakes, and five to try.
...
A milkshake IPA, and the similar smoothie IPA, are sub-styles of the New England-style IPA. Milkshake and smoothie beers pump up the volume on fruit additions, unfermentable sugars, and adjuncts such as vanilla. This creates a creamy, full-bodied texture and bold opacity that’s akin to what you slurp at a malt shop.
The main ingredient that sets milkshake IPAs apart from other juicy and hazy IPAs is lactose. “That’s the key,” Kyle Carbaugh, co-founder of Wiley Roots Brewing in Greeley, Colo., says. Wiley Roots has a series of Sonic-inspired sour ales called “Slush” that has “exploded in popularity.” Beyond that, “fruit and spice additions further that differentiation” between a New England IPA and a milkshake or smoothie IPA, he says.
Swedish brewery Omnipollo and Pennsylvania’s Tired Hands even add wheat flour to the boil for their milkshake beers, as do other milkshake makers. Oats, flaked barley, and wheat malt are also common, as are apple puree and other pectin-rich, “perma-haze” producing additions.
A BLENDED HISTORY
To our best estimate, milkshake and smoothie IPAs trace back to 2015, when Omnipollo started referring to beers in its Magic Numbers series as “smoothie IPAs.” Omnipollo’s fleet included Magic #411 Wild Strawberry/Rhubarb/Vanilla Smoothie IPA, Magic #4:21 Raspberry Smoothie IPA, and Magic #90000 Bilberry Smoothie IPA.
...
That same year, Omnipollo teamed up with Tired Hands on an IPA brewed with oats, wheat, and lactose sugar. It was fermented on strawberries and vanilla beans, and hopped to the gills with Mosaic and Citra. They called their creation simply “Milkshake.” And thus, a style was born.
Omnipollo and Tired Hands continued to collaborate over the years, creating Strawberry Milkshake IPA, Mango Milkshake IPA, and others. Meanwhile, brewers across the country and around the world have been trying their hands at the style. From WeldWerks Brewing in Colorado, to Austin Brothers Beer Co. in Michigan, to Sixpoint Brewery in New York, to The Booth Brewing Co. in Seoul, Korea, milkshake IPAs have proven they are a movement.
“A large contingent of brewers are making milkshake IPAs that are also in the hazy, New England IPA camp as well, drawing on techniques from that other style to create something new,” Carbaugh says. “What WeldWerks is doing with like their Double Peach Milkshake IPA is heavily influenced by their Juicy Bits series, and their whole lineup of New England IPAs.”
A ROSE BY ANY OTHER NAME
Whether there’s a difference between milkshake IPAs and smoothie IPAs is splitting hairs. For example, it’s unlikely to have a milkshake IPA without lactose, as milk sugar’s sweet, creamy attribution is the defining characteristic of this type of beer. Most smoothie IPAs have lactose, too.
For many brewers, smoothie and milkshake IPAs represent a playful but very real evolution of the New England-style IPA; for others, it’s just another way to make an IPA.
“Other brewers out there still aren’t quite ready to call it a style or a sub-style of New England IPA, but I think by and large brewers that are making these definitely are in the same camp,” Carbaugh says.
But is a fruited IPA sans lactose still a smoothie IPA? “Yes,” Carbaugh says, laughing. “If you’re adding fruits to a New England IPA, I think people would call that a smoothie IPA, or a fruited New England.”

Milkshake IPA het nieuwe normaal?
Wat blijkt? Ik heb onder een steen van ‘simpel’ pils geleefd. Niet alleen Jopenbier brings all the boys to the yard maar ook andere brouwerijen zijn de bittere blonde IPA’s gaan shaken met lactose en fruit. Al zo’n vier jaar geleden gebeurde dit voor het eerst door de Zweedse brouwerij Omnipollo. Sindsdien volgen veel brouwerijen.
Een goede ontwikkeling? Tja. Als mensen het lekker vinden is het natuurlijk fijn, maar mij maak je blijer met andere biertjes. Hoe ver kan je gaan? Wanneer is bier nog bier en wanneer wordt het een tropisch vruchtendrankje? Jopenbier zoekt met deze IPA de grens zeker op. Houd je niet echt heel erg van bier? Maar wel van zoete, fruitige drankjes met een bittertje en drink je dit dan graag met een rietje? Drink dan snel deze Life’s a Peach van Jopenbier! ... Zodra je het flesje opent, komt er een fruitige geur je neus in. Tijdens het uitschenken is de troebele goudgele kleur mooi om te zien. De smaak is, voor mij als geen IPA fan, best wel lekker. De zoete fruitigheid is een fijne tegenhanger van de bittere IPA smaak waar ik doorgaans niet van houd.
De structuur van het bier is fijn. Iets stroperiger en dikker lijkt het wel. En ja hoor, misschien is dat zo omdat er melk in het bier zit. En nee, dit is niet een artikel over bizarre drank combinaties, op het ingrediënten lijstje staat het duidelijk: lactose.

Undoubtedly the most trendy and talked about beer style of the past decade is the hazy IPA. The style comes in many forms, including the Milkshake IPA.
Although the style has been proliferated by talented New England breweries like The Alchemist, Tree House, and Trillium, the popular spin on the modern IPA has popped up around the world.
As a result of so many iterations, the hazy IPA — also called the New England IPA — has seen riffs and remixes.
For instance, we’ve seen it doubled, tripled, and even quadrupled.
...
What Is A Milkshake IPA?
“I would say the bare bones of a Milkshake IPA would be a Hazy IPA brewed with milk sugar,” says Rob McCoy, Production Manager at Great Notion Brewing. “The combination of milk sugar and fruit is what really defines these beers and puts them in a new category.”
In other words, the use of lactose (unfermentable milk sugar) and fruit defines the milkshake IPA. As a result of these ingredients, beers take on a smooth, delightful mouthfeel, similar to the sensation you’d expect in a milk stout. .. Additionally, many brewers build that silky, creamy texture by adding fruit. The addition of fruit can also inject tartness, tropical flavor, or candied sweetness into a beer.
“The style is defined by an above-average haze that gives the impression of viscosity,” says Kevin Vincent, Parish Brewing Co.’s Lead Cellarman. “Lactose is a staple ingredient that lends some confectionary sweetness under the usually high dry-hopping rate.”
...
Who Invented The Milkshake IPA?
Initially, the milkshake IPA style was popularized by Stockholm’s Omnipollo, as well as Tired Hands in Philadelphia.
After their initial creations, breweries across America started releasing their own versions of the style.
Like the originators, these brewers are making use of lactose and fruit purees, like those from Oregon Fruit Products, to add texture, acidity, and even color to their milkshake creations.
Get Omnipollo Delivered Now
What Fruits Are Best To Use In A Milkshake IPA?
As McCoy says, “Tropical fruits are a no-brainer when it comes to Milkshake IPA. They pair so easily with Hazy IPA hops.” https://www.hopculture.com/best-milkshake-ipa-style/

Stanislaus Brewskovitch opende de bottleshop in 2015 in Enschede. Inmiddels zijn daar meer dan 750 verschillende bieren te vinden. Naast een grote selectie Nederlandse bieren hebben zij ook een ruim aanbod aan buitenlandse bieren.
Het is hun missie is de biercultuur te promoten, ook buiten de stadsgrenzen besloten zij in 2016 ook een winkel te openen in Zwolle. Eigen bieren konden niet uitblijven. En sinds mei 2016 brouwen zij dan ook eigen bieren.
Het begon met de SambalBij, Swheetie Darling en de All Black. Na het succes van eigen bieren werd er een collaboration brew gebrouwen met Johnny Thursday; de SunMilk. Tijdens het bockbierseizoen van 2016 brachten zij Bockie Wonderland uit. En er is nog meer! 

Enschede krijgt met Stanislaus Brewskovitch een brewpub
Het sloopwerk in de vroegere Menistenkerk is afgerond, de kerk is volledig gestript. Aan de buitenkant verandert amper iets, binnen des te meer: er komt een stadsbrouwerij van Stanislaus Brewskovitch. Dat schrijft Tubantia. Kim Jansen 19 april 2018 https://www.deondernemer.nl/regio/enschede-stanislaus-brewskovitch-brewpub~271297

STANISLAUS BREWSKOVITCH
Een stadsbrouwerij met een winkel, café en biertuin!
...
Stadsgravenstraat 59
12:00 - 01:00
....
[D]e Menistenkerk in het centrum van Enschede is omgetoverd tot een prachtige stadsbrouwerij.... Sinds 2 oktober 2018 heeft Stanislaus haar deuren geopend. Het idee ontstond echter 20 jaar geleden al toen hij in Amerika een ‘brew pup’ tegen kwam; overdag een brouwerij en s ’avonds een pub. Bij Stanislaus zijn ruim 140 soorten bier te krijgen, waarvan 26 van de tap. Bij ‘liefs’ denkt Rocco aan zijn lievelingsbier All Black die hij zelf heeft gebrouwen en vernoemd heeft naar het Nieuw-Zeelandse rugbyteam. https://www.uitinenschede.nl/locaties/stanislaus-brewskovitch#:~:text=Stanislaus%20Brewskovitch%3A%20stadsbrouwerij%20met%20caf%C3%A9%20en%20biertuin&text=Deze%20gaan%20rechtstreeks%20via%20een,tot%2030%20taps%20zichtbaar%20zijn.

Onlangs werd namelijk de Stanislaus Brewskovitch Brewpub geopend in de Menistenkerk in Enschede. Wij namen een kijkje!
Het kan hard gaan. In het voorjaar van 2015 begon ondernemer Rocco Chin aan zijn biermissie en hij opende een bierwinkel in Enschede. Nog maar een jaartje later presenteerde hij de eerste Stanislaus Brewskovitch-bieren tijdens de tweede editie van het door hem georganiseerde Dutch Craft Beer Festival in Enschede.
Het aantal bieren is ondertussen flink uitgebreid en ook het aantal festivals is behoorlijk gegroeid. Behalve het Dutch Craft Beer Festival in Enschede, organiseert Stanislaus Brewskovitch ook het Speciaalbier Festival in Zwolle, waar in 2017 een tweede bierwinkel werd geopend. Ook winterbierfestival ‘Winter Wonders’ komt uit de koker van de ondernemer met een heldere visie.
Menistenkerk
De ideeën blijven maar komen bij Tukker Rocco. Zo zag hij in de leegstaande Menistenkerk wel een brewpub. “De kerk was al lang geen kerk meer. Het is een tijdje een disco geweest. Daardoor was het ‘kerkelijke’ er wel vanaf. Althans van binnen. Van buiten is de aanblik van het charmante kerkgebouw altijd gebleven”, aldus een trotse Rocco.
Hij zag de mogelijkheden en ging aan de slag. “Ik doe het natuurlijk niet alleen. We werken met een groep fantastische mensen en samen met een aantal investeerders slaan we onze vleugels steeds verder uit. Ook zij zagen de mogelijkheden van de kerk en zo is dit nieuwste avontuur begonnen.” ... Na een ingrijpende verbouwing is de brewpub in de kerk inmiddels open. “Maar het is nog niet af. Er moet nog wel wat gebeuren”, wijst Chin op de ruimte waar de brouwerij moet komen. “De ketels zijn nu onderweg naar Enschede. Voordat alles draait zijn we wel een paar weekjes verder, maar de eerste brouwsels moeten toch ruim voor het einde van het jaar te proeven zijn.”
In de nu nog lege ruimte in de brewpub komt een installatie te staan, waarmee 500 liter bier per keer gebrouwen kan worden. “We brouwen bieren voor in de brewpub en op festivals. Daarnaast maken we regelmatig nieuwe bieren, die we alleen in de brewpub serveren. Ons vaste assortiment bieren brouwen we in grotere ketels van collega-brouwers.” ... Het kerkje bevindt zich aan het eind van een smal straatje, dat je inloopt vanaf de Enschedese markt. Op de gevel prijkt inmiddels trots de naam ‘Stanislaus Brewskovitch’. “Stanislaus is mijn doopnaam. Geen idee hoe mijn ouders aan deze naam zijn gekomen. Helaas kan ik het ze ook niet meer vragen”, vertelt Rocco, die aanvankelijk ‘Brewsky’ als tweede deel van de naam wilde. Maar dat werd om reden van de beschikbaarheid van de naam en marketing-technische redenen uiteindelijk toch Brewskovitch.... Stap je de kerk binnen, dan beland je in een soort bierhemel. Je ziet een bierwinkel, waar behalve de eigen bieren ook bieren worden verkocht van brouwers als De Struise Brouwers en Omnipollo. “Ook de echte beergeeks stappen hier met een tasje vol bier en grote glimlach de deur uit”, verzekert de ondernemende bierliefhebber niet zonder trots. ... Opvallend is de naam Sjikkertuin. “Sjikker is een joods woord”, legt Rocco uit. “Hier in Twente weet iedereen wel wat sjikker betekent (dronken). Sjikkertuin is dus de Twentse versie van de Duitse Biergarten.” De tuin heeft alles van een traditionele Biergarten, inclusief een veranda, waar heaters ervoor zorgen dat je op vrijwel alle dagen ook buiten in de Sjikkertuin een goed glas bier kunt sjikkeren. ... De brewpub van Stanislaus Brewskovitch is gevestigd in de voormalige Menistenkerk. Vanaf de Oude Markt in Enschede loop je via de Menistenstraat zo tegen de brewpub aan. Het adres is Stadsgravenstraat 59 in Enschede. https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/stanislaus-brewskovitch-heeft-een-missie/

Het bier is overigens gebrouwen bij Brouwerij Troost.

Brouwerij Troost is een onafhankelijke brouwerij met twee proeflokalen in Amsterdam. Het bier wordt op twee locaties in de stad gebrouwen. Aan de Pazzanistraat in het Westerpark heeft de brouwerij een capaciteit van 6500 hl en aan het Cornelis Troostplein heeft de brouwerij een capaciteit van 800 hl.
...
Sinds 2011 waren Jorrit Lootsma, Hendrik de Jong en Frits de Jong eigenaren van Café Kostverloren in Amsterdam-West. Na drie jaar het café uitgebaat te hebben, besloten zij om zelf bier te brouwen en te verkopen. Eind 2013 is Brouwerij Troost opgericht met Peter-Derk Muffels als brouwmeester en mede-eigenaar. De eerste brouwerij is aan het Cornelis Troostplein in Amsterdam geopend en bevindt zich in een voormalig klooster. De brouwcapaciteit van de brouwerij is 800 hl. De vraag was echter zo groot, dat er plannen voor een tweede brouwerij ontwikkeld werden. In 2015 is de tweede brouwerij in een voormalig gasfabriek op het Westerpark geopend. De brouwcapaciteit van deze brouwerij is 6500 hl. Het meeste bier wat in de proeflokalen en aan cafés en leveranciers wordt verkocht, wordt op het Westergasterrein gebrouwen. De brouwerij aan het Cornelis Troostplein richt zich op het ontwikkelen van nieuwe smaken en het experimenteren met bestaande smaken.

In 2013 brouwden wij voor het eerst bier in onze eerste brouwerij in de Amsterdamse Pijp. Inmiddels maken we prijswinnende bieren, frisdrank en van bier wat overblijft stoken we weer gin en jenever. We maken alles zelf. zo lokaal mogelijk en volledig biologisch want dat is beter voor ons bier en voor de planeet. Onze brouwerijen staan op de mooiste plekken midden in Amsterdam. Totaal niet efficiënt natuurlijk, maar des te leuker! Blikken zijn duurzamer omdat ze lichter, compacter en beter te recyclen zijn dan glas. Omdat ze geen licht en lucht doorlaten zijn ze ook nog eens beter voor het bier.
 
Bij Brouwerij Troost willen we op mooie plekken midden in de stad bier maken dat voor iedereen aantrekkelijk is: van biergekken met getrainde smaakpapillen tot verstokte pilsdrinkers en iedereen daartussenin. In 2014 bouwden we onze eerste brouwerij in een voormalig klooster in De Pijp. De jaarcapaciteit was 100.000 liter en dat werd allemaal ter plekke opgedronken. Sindsdien gaat het hard: we brouwen en bottelen op het Westergasterrein nog eens 700.000 liter en zijn daarmee de grootste onafhankelijke brouwerij van Amsterdam.
Momenteel wordt bij Brouwerij Troost Westergas de grote hoeveelheden geproduceerd van bieren als Pilsner, Weizen, I.P.A. en Amber. Brouwerij Troost De Pijp is de plek waar we experimenteren, nieuwe bieren ontwikkelen de bieren met kleine oplages produceren en barrelagen. De grote eikenhouten vaten houden de mooiste moutwijnen vast tot ze rijp zijn om gedronken te worden.  Brouwerij Troost Oud West noemen we ook wel ‘het kleine zusje’ van. Oud West heeft geen ruimte voor haar eigen brouwerij. Des te indrukwekkender zijn de tanks boven de bar die het mogelijk maken om al onze bieren vers van de tap te kunnen proeven!
Je kunt nu elf soorten bier, twee soorten frisdrank, gin en oude en jonge jenever kopen, een rondleiding krijgen of zelfs samen met ons bier brouwen!

Brouwerij Troost De Pijp
In 2014 bouwden we onze eerste brouwerij in een voormalig klooster in De Pijp. De jaarcapaciteit was 100.000 liter en dat werd allemaal ter plekke opgedronken. Sindsdien gaat het hard: we brouwen en bottelen op het Westergasterrein nog eens 700.000 liter en zijn daarmee de grootste onafhankelijke brouwerij van Amsterdam. Momenteel is Brouwerij Troost De Pijp de plek waar we experimenteren, nieuwe bieren ontwikkelen en de bieren met kleine oplages produceren.
Brouwerij Troost produceert bier, sterke drank en limonades in drie monumentale locaties in Amsterdam. En het mooiste is: elk van de locaties heeft zijn eigen brewpub!
Menu
Bij bier moet goed gegeten worden en dat kan ook bij Brouwerij Troost. De keuken van Brouwerij Troost De Pijp is open tot 22:30 uur om de lekkerste hamburgers, steaks, salades, bitterballen, flammkuchen, nacho’s, cheesecakes en nog heel veel meer voor je te maken.
We zijn trots op onze nieuwe kaart: meer dan 60% van de gerechten zijn zonder vlees of vegetarisch te bestellen en het vlees dat we wel gebruiken is minstens 3-sterren beter leven en veelal biologisch.

Voorheen kon je Troostbier alleen nog bij ons in De Pijp drinken. Er werd daar echter zoveel bier gedronken dat er nauwelijks tegenop te brouwen viel. Daarom hebben we in september 2015 ons café in Oud-West verkocht en een tweede (grotere) locatie geopend: Brouwerij Troost Westergas! Deze heeft een jaarcapaciteit van 700.000 liter en is daarmee de grootste onafhankelijke brouwerij van Amsterdam. Hier kun je een selectie van onze bieren op fles kopen, een rondleiding krijgen of zelfs huurbrouwen! Sinds de opening van Troost Westergas is het hard gegaan. De lijst aan plekken waar Troostbier verkrijgbaar is, lijkt inmiddels oneindig.
Brouwerij Troost De Pijp is nu de plek waar we experimenteren, nieuwe bieren ontwikkelen en de bieren met kleine oplages produceren. Bij Brouwerij Troost Westergas worden de grote hoeveelheden geproduceerd van bieren als Pilsner Weizen, I.P.A. en Amber en barrel-agen en distilleren we onze bieren. Brouwerij Troost Oud West noemen we ook wel ‘het kleine zusje’ van. Oud West heeft geen ruimte voor haar eigen brouwerij. Des te indrukwekkender zijn de tanks boven de bar die het mogelijk maken om al onze bieren vers van de tap te kunnen proeven!
Natuurlijk moet bij bier ook goed gegeten worden en dat kan ook in de brewpubs van Brouwerij Troost. De keuken is geopend tot 22:30 om de lekkerste hamburgers, steaks, salades, bitterballen, flammkuchen, nacho’s, cheesecakes en nog heel veel meer voor je te maken!

Dus een Zweedse versie van een NEPA naar Enschedees recept in Amsterdam gebrouwen en hier opgedronken....