Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 2 augustus 2017

Spelt

Soms krijg je wat opgespeld:

De Speld is een satirisch online nieuwsmagazine opgericht in 2007 door Melle van den Berg en Jochem van den Berg (geen familie). De Speld reageert met een knipoog op regionaal, nationaal en internationaal nieuws. De essentie van dit medium is dat de nieuwsberichten niet op waarheid berusten, maar zo gebracht worden dat zij waar zouden kunnen zijn. Het is daarmee vergelijkbaar met The Onion, dat in de Verenigde Staten wordt uitgegeven. De redactie is gevestigd in Amsterdam. ... Op 23 maart 2012 kwam Nieuwsuur op bezoek bij de redactie van De Speld. Dit interview ging over twee artikelen die de website al eerder geplaatst had, maar in die week waarheid werden.[1]...De Speld wordt niet zelden voor een echte nieuwswebsite gehouden. Vooral op sociale media als Facebook en Twitter gaat het wel eens hard met de reacties van mensen die De Speld niet kennen en daardoor niet door hebben dat het satire betreft. In april 2008 was De Speld genoodzaakt een satirische tekst en bijbehorende afbeelding, waarin de door The Coca-Cola Company geregistreerde merknaam Fanta door Fitna was vervangen, aan te passen nadat het frisdrankconcern met juridische stappen dreigde.[3][4]
In oktober 2008 namen diverse internetfora het bericht over dat Willem van Oranje moslim zou zijn geweest.[5] Het artikel wist zelfs uiteindelijk enkele Turkse kranten[6] en het AD[7] te halen.
In 2009 deed De Speld weer van zich spreken, onder andere toen De Telegraaf[8] abusievelijk een artikel op haar homepage overnam. De Speld werd in datzelfde jaar genomineerd voor vier Dutch Bloggies, waaronder voor Beste Blog van Nederland.
In januari 2010 verzocht een medewerker van het PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman de redactie om een artikel, waarin Brinkman Ramses Shaffy een 'halfislamitische drinkebroer' noemt te verwijderen. Het incident leidde tot verhitte reacties en onder andere een voorpagina-artikel op NU.nl[9] en een uitgebreide analyse in De Pers.[10] Het gewraakte artikel stond eind 2016 overigens nog steeds online.[11] (https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Speld)

Regelmatig zijn de artikelen van de satirische nieuwssite De Speld zo overtuigend dat serieuze media ze overnemen. Maar soms komen satire en werkelijkheid wel heel dicht bij elkaar. De Speld heeft twee nieuwsfeiten van deze week al meer dan een jaar geleden voorspeld.
Voorspelling
De twee artikelen zijn in 2010 geschreven maar kwamen deze week uit: Brinkman gedoogt gedoogsteun PVV aan minderheidskabinet en Lenteweer ontregelt OV. De Speld schreef eerder ook dat de PVV het KNMI een links bolwerk vindt. Kamerlid Richard de Mos kwam later echt met dat standpunt.
Coca-Cola
Af en toe nemen anderen de informatie van De Speld voor waar aan. Op 18 april 2009 nam De Speld Coca-Cola op de korrel. Het bedrijf zou het drankje 'Fitna' willen lanceren, vernoemd naar de omstreden film van PVV-leider Geert Wilders. "Een nieuwe manier van bubbelen", luidde de slagzin. Coca-Cola was er niet van gediend en dreigde met een rechtszaak. De Speld veranderde daarop 'Coca-Cola' in 'internationale frisdrankgigant' (http://archive.is/wonxd#selection-201.0-237.364).

In onze vaderlandse literatuur is politieke satire betrekkelijk zeldzaam. Je hebt wel voormalige bewindslieden en parlementariërs - Jan Terlouw, Theo Joekes, Boris Dittrich - die naar de pen grijpen, maar als ze wat weten te verzinnen, komt het veelal neer op een thriller of detective. Voor een bijtende zedenschets zoals P.F. Thomése die een jaar of wat geleden met Vladiwostok! schreef, moet je niet bij de (oud-) bewoners van het Binnenhof zijn.
Alleen al vanwege de schaarste van het genre moeten we Iris Koppe dankbaar zijn dat ze een poging heeft gedaan om zich aan de politieke actualiteit te wagen. Niet dat het resultaat erg veel indruk maakt. ....voor satire veel te flauw en te voorspelbaar (https://fd.nl/frontpage/Print/Bijlage/Persoonlijk/784876/politieke-satire-van-koppe-smoort-in-voorspelbaarheid).

Enkele voorbeelden van nieuws van de satirische nieuwssite De Speld:

Various Artists (81) overleden
Zanger maakte furore met verzamelalbums en benefietconcerten
31 januari 2017 door Diederik Smit
Divers, veelzijdig en met z’n twaalven. Het zijn slechts enkele typeringen die toegeschreven worden aan de wereldberoemde zanger Various Artists. Vandaag overleed hij op gemiddeld 81-jarige leeftijd.Various Artists werd onder andere geboren op 23 augustus 1935, 18 februari 1960 en 12 maart 1921. Hij maakte furore met verzamelalbums en benefietconcerten. Wereldberoemd werd hij met grote hits als We Are The World en Do They Know It’s Christmas.Volgens popkenner Leo Blokhuis vertolkte Artists de stem van zijn generaties: “De sound van Various was echt uniek: rauw, diep, hoog, zevenstemmig, klassiek, jazzy, laag, tijdloos en héél erg seventies. Als je alleen al kijkt naar z’n derde album, Best of the Eighties, dat is zó mooi: Purple Rain, Sunday Bloody Sunday, Stiekem Gedanst, dat zijn echt meesterwerken.” (https://speld.nl/2017/01/31/various-artists-81-overleden/)

Goddank: 2016 pakt Gabber Piet niet van ons af
'Icoon gaf vertieftheid een nieuw elan'
28 december 2016 door Rudolf Julius
2016 was een verschrikkelijk jaar voor de muziek. Popiconen als Prince, David Bowie, Leonard Cohen en op de valreep George Michael lieten de wereld intens verdrietig achter. Maar 2016 is er goddank niet in geslaagd om ook Gabber Piet van ons af te pakken. De man achter het onvergetelijke nummer ‘Hakke & Zage’ leeft nog.Popprofessor Leo Blokhuis vindt dat de betekenis van Gabber Piet voor de hedendaagse popmuziek niet onderschat kan worden: “Hij is niet alleen een muzikaal genie, maar met teksten als ‘Toet-toet, boing-boing’ weet hij mensen bovendien nog altijd aan het denken te zetten. Gabber Piet is de stem van zijn generatie. ‘Ik voel me wappie, pijn in het klappie’ doet iedere Nederlandse dertiger terugverlangen naar zijn jeugd. We mogen ontzettend dankbaar zijn dat hij nog onder ons is.” (https://speld.nl/2016/12/28/goddank-2016-pakt-gabber-piet-af/)

Vergeten held: wij spraken de man die de lichamen opruimt in Call of Duty
‘We mogen nooit vergeten dat mensen meer zijn dan een hoopje pixels’
9 oktober 2016 door Jos Maalderink
Call of Duty: miljoenen mensen spelen het, nog veel meer mensen sterven er, maar niet veel mensen weten wat er met de lichamen gebeurt. Wij spraken met Evan McKenzie, die al tien jaar verantwoordelijk is voor het opruimen van de lichamen in de populaire game. Normaal blijft hij buiten beeld, maar voor één keer was hij bereid om zijn verhaal te vertellen. Een inkijkje in een onbekende kant van een overbekende wereld.“Ik ben in 2006 in dit werk gerold. Ik had in die tijd bijbaantje bij MarioKart om mijn studie te betalen. Bananen van Rainbow Road vegen, lekker makkelijk werk. Verstand op nul en poetsen maar. Ik hoorde toen dat ze iemand nodig hadden op te ruimen. Call of Duty 3 was toen net uit. Het betaalde meer dus dat heb ik toen maar gewoon gedaan. Ik hoorde later mijn voorganger bij Call of Duty 2 met een burn-out is afgevoerd. Hij zit nog steeds in een inrichting.” (https://speld.nl/2016/10/09/vergeten-held-spraken-man-lichamen-opruimt-call-duty/)

Russische hackers stellen orde op zaken bij Belastingdienst
Willekeurig gerommel laat organisatie stabieler achter
8 februari 2017 door Jos Maalderink en Rudolf Julius
Goed nieuws voor de Belastingdienst: Russische hackers hebben ingebroken in het ict-systeem van de fiscus en de organisatie vervolgens beter achtergelaten. Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes aan de Tweede Kamer laten weten.“Het lijkt erop dat de hackers volstrekt willekeurig bestanden hebben verwijderd, personeel hebben ontslagen en obscene memes naar de printer hebben gestuurd,” aldus Wiebes. “Daardoor heeft de Belastingdienst veel slagvaardiger kunnen opereren dan we de afgelopen jaren gewend zijn.” (https://speld.nl/2017/02/08/russische-hackers-stellen-orde-op-zaken-belastingdienst/)

Dit is de man die de nieuwe DigiD-wachtwoorden verzint
‘Vooral tijdens belastingaangifte loopt het storm’
7 februari 2017 door Jop Eikelboom en Jos Maalderink
Dit is Alexander Pruisen (43). Hij is in zijn eentje verantwoordelijk voor het verzinnen van alle nieuwe tijdelijke DigiD-wachtwoorden.“Het verzinnen van een wachtwoord is een creatief proces,” vertelt Alexander trots. “Eigenlijk kan ik me overal door laten inspireren: het maanlicht dat door de gordijnen mijn slaapkamer binnenvalt, de glimlach op een gezicht van een baby, mijn kat die over het toetsenbord loopt. Maar bijvoorbeeld ook door Johan Cruyff. Dat onnavolgbare, dat is voor een wachtwoord ook heel belangrijk. Het wachtwoord trTed53%phBw3 is duidelijk een ode aan hem.” (https://speld.nl/2017/02/07/is-man-nieuwe-digid-wachtwoorden-verzint/)

Error 404 populairste partij bij Stemwijzer
Veel kiezers herkennen zich in foutmelding
6 februari 2017 door Diederik Smit
Error 404 is de populairste partij onder mensen die de Stemwijzer hebben ingevuld. Veel kiezers herkennen zich in de foutmelding.
Anja Groot Halvestier (44) is een van de mensen bij wie Error 404 uit de bus kwam: “Kennelijk komen hun standpunten het meest overeen met die van mij. Zelf vind ik dat het hele politieke systeem op de schop moet. Als ik dan zie dat ze de pagina willen verversen, vind ik dat een goed teken. Mijn stem hebben ze!”Stemwijzer laat weten dat er aan het probleem gewerkt wordt (https://speld.nl/2017/02/06/error-404-populairste-partij-stemwijzer/).

Trump putte inspiratie voor moslimban uit deurbeleid Locomotion in Zoetermeer
In ‘De Loco’ gloorde het visioen van zijn ideale wereld
2 februari 2017 door Laura van der Haar en Laura van Gelder
Het deurbeleid van discotheek Locomotion in Zoetermeer ligt ten grondslag aan de moslimban van Donald Trump.In zijn jonge jaren bracht Trump een zaterdagavond door aan een VIP-tafel op een schuimparty in de Locomotion. Daar raakte hij geïnspireerd door de vooruitstrevende manier van leven: moslims weigeren en zeggen dat ze de verkeerde schoenen dragen. In ‘De Loco’ gloorde het visioen van zijn ideale wereld: schaarsgeklede meisjes met natte t-shirts, neonrode mixdrankjes en nul moslims (https://speld.nl/2017/02/02/trump-putte-inspiratie-moslimban-deurbeleid-locomotion-zoetermeer/).

Wiskundeleraren vermijden ‘lastig onderwerp’ integreren
Oppervlakte onder de curve staat ver af van jongerencultuur
1 februari 2017 door Alexander Brandenburg
Meer dan een derde van de wiskundedocenten in het voortgezet onderwijs vermijdt lastige onderwerpen in de klas, zoals integreren. Dat blijkt uit een onderwijsonderzoek. De docenten zeggen dat het thema ver afstaat van de jongerencultuur: “Wie is er tegenwoordig nog geïnteresseerd in de oppervlakte onder de curve?”Hans Gottemaker is één van de docenten die het thema niet langer bespreekt in de les: “Ik merk dat er bij de huidige generatie leerlingen een enorme onwil is om te integreren. Een collega is zelfs wekenlang bedreigd nadat hij leerlingen liet integreren op een proefwerk. Mij niet gezien, ik sta vierkant achter het verwerpen van mijn nulhypothese dat ze evenveel geïnteresseerd zijn in integreren als in geometrie en statistiek.” (https://speld.nl/2017/02/01/wiskundeleraren-vermijden-lastig-onderwerp-integreren/)

Maar goed dit is geen satirisch blog, maar een bierblog. Dus we gaan in op bier, speltbier:

Speltbier: bier, dat bereid wordt met spelt. Spelt (Triticum spelta) is een soort grove tarwe. Het kan gegeten worden in plaats van gewone tarwe. De smaak is echter wel iets anders dan die van gewone tarwe (http://biervat.blogspot.nl/2013/04/bier-van-tot-z-s.html).

Tot ver in de 19e eeuw werd het Luikse speltbier door Nederlandse brouwerijen geproduceerd (http://bierstijlen.nl/festival-historische-nederlandse-bierstijlen/). (http://biervat.blogspot.nl/2015/05/michiel-de-ruyter.html)

Het Echte Speltbier
Gebrouwen sinds: 2003
Alcoholpercentage: 6.0%
Soort: speciaalbier, spelt
Opmerkingen:
Gebrouwen in opdracht van de firma Aristo Promotion uit Bedum als onderdeel van het Spelt-project in Pieterburen (http://biervat.blogspot.nl/2015/06/man-bijt-hond-efghijklm.html).

Us Heit Het Echte Speltbier
Spelt-project Pieterburen, gebrouwen bij Friese Bierbrouwerij Us Heit, Bolsward. Verrassend biertje! Fris, goed doordrinkbaar, echte dorstlesser. Lekker! (http://debollebeer.nl/index.php?id=244&tx_bierbrouwerijen_bier_pi1%5Bbier%5D=688&tx_bierbrouwerijen_bier_pi1%5Baction%5D=show&tx_bierbrouwerijen_bier_pi1%5Bcontroller%5D=Bier&cHash=e0b0ad9a27573ee397a23203bd7d525d) (http://biervat.blogspot.nl/2015/06/man-bijt-hond-efghijklm.html)

Het Doesburger Eng Bier is een ...bier ... met ingrediënten uit de regio. De ingrediënten bestaan uit gerst, spelt, water en hop. Zowel de gerst als het spelt komen van de akkers van de Doesburger Eng, het gebied tussen Ede en Lunteren (http://biervat.blogspot.nl/2016/04/doesburger-eng-boeren-en-brouwers.html).

Ik had blijkbaar -op moment van schrijven- pas 4 berichten over speltbier geschreven. Dus nu bericht 5. Niet over speltbier van Sint Servattumus, Homeland of Bierbrouwerij Maashorst.

Spelt, het oergraan uit de bronstijd, heeft eigenschappen waar de meeste voedingsmiddelen het alleen maar om kunnen benijden: Spelt is gezond, voor lichaam én geest, houdt fit, past in de gastronomische tendens en is van nature een Eko graan.
Spelt is, zoals men vaak leest, niet een tarwesoort, maar een graan, wat de bakker vroeger gebruikte, voordat het hedendaagse tarwe, werd gekweekt. Het bevat wel gluten maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten. Anders dan bij tarwe zitten de belangrijke voedingsstoffen in spelt, ook in het meellichaam ofwel bloemlichaam. De voedingswaarde van tarwe bevindt zich hoofdzakelijk in de kiem en de zemel die bij het malen voor het grootste gedeelte uitgemalen en uitgezeefd worden. Het bloemlichaam van tarwe bestaat voor het grootste gedeelte uit gluten. De vitaminen en mineralen zijn door het doorfokken met andere prioriteiten dan gezondheid, bijna volledig verdwenen uit tarwebloem.
Spelt is niet alleen een van eiwitrijkste graansoorten, maar bevat ook vele vitaminen ( E, B groep, Foliumzuur, Niacine ) en mineralen, vooral ijzer, magnesium, fosfor. Wat de geestelijke gezondheid betreft, men weet hedentendagen, dat spelt zes van de acht essentiële aminozuren bevat, die in het lichaam de productie van hormonen activeert die onmisbaar zijn om zich gelukkig en blij te kunnen voelen. Het energierijke koren bevat hoogwaardige onverzadigde vetzuren - en géén cholesterine. Daarmee reinigt Spelt de bloedvaten en voormindert de kans op een hartinfarct. Haar essentiële vetzuren zijn levensbelangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen.
Spelt is een minder bekend graangewas met een opvallend lange en slanke aar. Het is een oude soort graan die niet zo makkelijk kan worden verbouwd als tarwe. Uit het instituut voor prehistorische geschiedenis te Keulen wordt bericht dat het verbouwen van spelt reeds in de late steentijd, rond 2500 jaar voor Christus, een grote bloei kende.
Spelt mist alle technische "verbeteringen" die op tarwe zijn toegepast en bevindt zich nog in de oervorm.
Het gedijt niet op met kunstmest behandelde grond, heeft een vrij lange, slappe en dunne stengel vergeleken met tarwe, zodat het bij een zware regenbui snel plat gaat liggen en mede daardoor niet met machines geoogst kan worden. ... Speltkorrels zijn vrij lang en smal en zitten stevig ingepakt in verschillende vliezen. De stevige omhulling van de speltkorrel heeft als voordeel dat het ontsmetten van het zaaizaad met chemische middelen. zoals bij tarwezaad niet nodig is en dat spelt minder door ziekten wordt aangepast, zodat chemische gewasbestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. Ook bevat het meer vitamines en mineralen dan andere graansoorten.
In het Duits is het is hun geliefde "Dinkel" en wordt nu nog steeds in een grote verscheidenheid van voedsel en dranken gevonden, van brood tot bier. Italianen noemen het "Farro" en daar wordt het gebruikt voor gastronomische soepen, pizzabodems, broden en cakes.
bron: http://www.voedingswaar.nl/speltmeel.htm (www.homeland-brewery.nl/spelt-bier.html).

Ik drink een speltbier van "De sjarmeurs van de Veluwe". Het bleekgoude bier schuimt flink met fel wit schuim. De geur is licht zuur zoals wort/ ambachtelijk/hobbybrouw bier. Het mondgevoel is goed en de smaak is fijn. De afdronk heeft een licht zuurtje en er is een ietwat wrange nasmaak. De smaak van het bier is niet zuur, niet bitter, niet standaard en niet vies. Het bier is fruitig en al kan het dan niet bekoren, het is prima te doen.

Wat vinden anderen?


De Sjarmeurs Van De Veluwe Spelt Bier
Stadsbrouwerij Apeldoorn
Collaboration with De 3 Horne
Specialty Grain
6.5% ABV 30 IBU
(https://untappd.com/b/stadsbrouwerij-apeldoorn-de-sjarmeurs-van-de-veluwe-spelt-bier/1199158)

Stadsbrouwerij Apeldoorn De Sjarmeurs van de Veluwe
Stadsbrouwerij Apeldoorn
Brewed at De 3 Horne
Style: Specialty Grain
Apeldoorn, Netherlands
Serve in Shaker, Tumbler
ABV: 6.5%
COMMERCIAL DESCRIPTION
de sjarmeurs van de veluw spelt bier een mooi fris streekbier voor de liefhebbers
(www.ratebeer.com/beer/stadsbrouwerij-apeldoorn-de-sjarmeurs-van-de-veluwe/327405/)

Wim (3804) - Weelde, BELGIUM - APR 16, 2015
hazy golden blonde coloured body with a small white head and with a citrus fruity hop aroma a citrus fruity sweet light hop taste with a bitter finish (www.ratebeer.com/beer/stadsbrouwerij-apeldoorn-de-sjarmeurs-van-de-veluwe/327405/)

Ik kan er niet veel van vinden. Kan ik misschien zo slecht zoeken? Citrus kon ik niet echt herkennen. Echt niet...  Maar een graanbericht tijdens de oogstmaand leek mij wel wat...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten